Viktig information

inför din resa

Vad gäller för min resa?

Fler och fler länder börjar att ta bort kraven för inresa och det börjar bli enklare att resa. Det finns dock fortfarande länder som har kvar sina inresekrav och det är därför viktigt att du ända fram till avresa håller dig uppdaterad om vad som gäller för ditt resmål.

Nedan har vi samlat information om inresekrav för flera resmål, för att du enkelt ska kunna hitta de inresekrav som gäller för din resa.

Tänk på att det är ditt ansvar att uppfylla de krav som krävs för att resa till ditt resmål.

För dig som behöver ta ett covid-19-test inför avresa erbjuder vår partner Vaccina test till ett fördelaktigt pris. Du kan läsa mer och boka ditt test via den länk du hittar under ditt resmål nedan.

Kundstjänstmedarbetare hos Ving

Vanliga frågor och svar om att resa just nu

Här har vi samlat de vanligaste frågorna till vår kundtjänst om att resa just nu!

Här har vi samlat de vanligaste frågorna till vår kundtjänst om att resa just nu!

uppdaterad information om ditt resmål

Covid-19-test, inreseformulär, vad gäller för barn

Albanien

Uppdaterad 16/5 2022
Från och med 1 maj har Albanien inte längre några inresekrav. Det betyder att du varken behöver ett giltigt covidbevis eller fylla i ett inreseformulär för att resa till Albanien. Detta gäller alla resenärer oavsett om du är fullvaccinerad eller ej.

Lokala restriktioner
Albanien har inget krav men det finns en rekommendation om att använda munskydd inomhus på offentliga platser i Albanien.

Aruba

Uppdaterad 16/5 2022

Aruba kräver inte längre ett test eller ett giltigt covidbevis vid inresa. Detta gäller för alla resenärer – oavsett om du är färdigvaccinerad eller ej.

Aruba har följande krav för inresa:

Inreseformulär
Alla resenärer måste fylla i ett inreseformulär. Utan formulärets kvitto som resehandling får man inte resa just nu. Redan på avreseflygplatsen måste du visa QR-koden från ditt inreseformulär, så se till att ha den tillgänglig när du checkar in. När du fyller i ditt inreseformulär köper du även en försäkring för 15 USD/person (gäller alla från och med 15 år).
Inreseformulär för Aruba

Mellanlandning i USA
Om du mellanlandar i USA på din ut- eller hemresa, gäller samtliga USA:s inreseregler för dig. Om din hemresa är via USA räknas detta som en ny inresa och du behöver ett covid-19-test. För att mellanlanda USA behöver du även ha ett ESTA.

Läs mer här.

För dig som ska resa från Köpenhamn Kastrup
För närvarande finns inga inreseregler för dig som transitresande via Köpenhamns flygplats.

Bulgarien

Uppdaterat 16/5 2022

Bulgarien har inte längre några inresekrav och allt är som innan covid-19. Det betyder att du varken behöver ett giltigt covidbevis eller fylla i ett inreseformulär för att resa till Bulgarien. Detta gäller alla resenärer oavsett om du är fullvaccinerad eller ej.

Dominikanska Republiken

Uppdaterad 16/5 2022

Dominikanska republiken har följande krav för inresa:
1. Inreseformulär
Alla resenärer måste fylla i ett inreseformulär (eTicket). Samma formulär ska fyllas i även vid hemresan. Redan på avreseflygplatsen måste du visa QR-koden från ditt inreseformulär, så se till att ha den tillgänglig när du checkar in.
Inreseformulär för Dominikanska Republiken

2. Covidbevis
Du som är fullvaccinerad
Om du är fullvaccinerad sedan 21 dagar före avresa och har ett giltigt covidbevis behöver du endast fylla i landets officiella inreseformulär. Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg på att du är fullvaccinerad via covidbevis.se, så att du har det lättillgängligt under resan.

Du som inte är fullvaccinerad:
Alla från och med 5 år som inte är fullvaccinerade behöver uppvisa följande när de reser från Sverige:

  • Ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid ankomst. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg på engelska med en QR-kod.

Mellanlandning i USA
Om du mellanlandar i USA på din ut- eller hemresa, gäller samtliga USA:s inreseregler för dig. Om din hemresa är via USA räknas detta som en ny inresa och du behöver ett nytt covid-19-test. För att mellanlanda USA behöver du även ha ett ESTA.

Läs mer här.

Lokala föreskrifter
I Dominikanska republiken finns det krav på munskydd i offentliga miljöer inomhus. Det gäller alla utom barn.

Se också:
Lägesbild och reseinformation om resor till Dominikanska republiken från UD

Test vid ankomst till Sverige

Egypten

Uppdaterat 16/5 2022
Våra charterresor till Egypten startar i höst igen. Om det fortfarande skulle finnas inreskrav närmre inpå vår första avresa, kommer vi att uppdatera med mer information här på sidan.

England

Uppdaterad 16/5 2022
England har inte längre några inresekrav och allt är som innan covid-19. Det betyder att du varken behöver ett giltigt covidbevis eller fylla i ett inreseformulär för att resa till England. Detta gäller alla resenärer oavsett om du är fullvaccinerad eller ej.

Förenade Arabemiraten (Dubai)

Uppdaterad 16/5 2022

Dubai har följande krav för inresa:

1. Inreseforumlär
Alla resenärer kan fylla i ett digitalt inreseformulär via appen "COVID19 - DXB Smart" som också fungerar som en smittspårningsapp. Det är inte obligatoriskt att fylla i formuläret, men vi rekommenderar att du gör det så att myndigheterna lättare kan smittspåra. En del flygbolag kräver att formuläret är ifyllt inför avresa, vi ber dig därför undersöka vad som gäller med det flygbolag du ska resa med.
Inreseformulär till Dubai

Reser du till Abu Dhabi använder du ett annat digitalt inreseformulär via appen Alhosn – Hämta appen här

2. Covidtest
Om du är fullvaccinerad
Om du är fullvaccinerad med 2 doser 14 dagar före avresa (28 dagar före avresa med 1 dos Johnson & Johnson) och har ett giltigt covidbevis behöver du endast fylla i landets officiella inreseformulär (ej obligatoriskt).

Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg på att du är fullvaccinerad via covidbevis.se, så att du har det lättillgängligt under resan.

Är du inte fullvaccinerad
Förenade Arabemiraten kräver att alla från och med 12 år kan uppvisa följande på avreseflygplatsen:

  • Negativt PCR-test som är max 48 timmar gammalt vid avresa, med ett reseintyg på engelska. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

3. Reseförsäkring
Du ska kunna uppvisa ett försäkringsintyg (engelskt) som dokumenterar att du är försäkrad om du skulle bli smittad av covid-19. Du måste själv kontakta ditt försäkringsbolag i god tid. Du kan också köpa din reseförsäkring genom Ving.

För mer information om vilka säkerhetsrutiner som gäller inför din flygresa till Förenade Arabemiraten besök respektive flygbolags hemsida:

Se också:
Lägesbild och reseinformation om resor till Dubai från UD

Test vid ankomst till Sverige

Frankrike

Uppdaterad 16/5 2022

När är din vaccination giltig för inresa till Frankrike?

Är du vaccinerad med 2 doser (eller 1 dos Johnson & Johnson) för mer än 7 dagar sedan och högst 9 månader sedan (270 dagar) är din vaccination giltig för inresa till Frankrike. Har det gått mer än 9 månader sedan du blev vaccinerad med 2 doser (eller 1 dos Johnson & Johnson) kräver Frankrike att du ska vara vaccinerad med den 3:e dosen boostervaccin (eller 2 doser om din första dos var Johnson & Johnson). Uppfyller du inte detta räknas din vaccination inte som giltig för inresa till Frankrike, och du ska istället följa kraven för ovaccinerade.

Frankrike har följande krav för inresa:

1. Inreseformulär
Alla resenärer måste fylla i ett inreseformulär. Barn kan registreras på en av föräldrarnas formulär. Utan formulärets kvitto som resehandling får man inte resa just nu. Redan på avreseflygplatsen måste du visa QR-koden från ditt inreseformulär, så se till att ha den tillgänglig när du checkar in.
Inreseformulär för Frankrike

2. Covidbevis
Du som är fullvaccinerad
Alla resenärer från och med 12 år som uppfyller Frankrikes vaccinationskrav behöver endast ta med ett giltigt covidbevis. Ovan kan du se vilka krav Frankrike ställer för att din vaccination ska räknas som giltig. Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg på att du är fullvaccinerad via covidbevis.se, så att du har det lättillgängligt under resan.

Är du inte fullvaccinerad ska du uppvisa ett negativt covid-test eller dokumentation på immunitet
Alla resenärer från och med 12 år som inte är vaccinerade eller uppfyller Frankrikes vaccinationskrav (se ovan) ska kunna visa följande redan på avreseflygplatsen:

a) Ett negativt antigentest eller PCR-test som är max 48 timmar gammalt vid avresa till Frankrike (se avresetid på din biljett), inklusive ett reseintyg på engelska. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt antigentest hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se

eller

b) Ett sk tillfrisknandebevis (intyg på genomgången covid-19-infektion) som är som minst 11 dagar gammalt, eller som högst 180 dagar gammalt. Intyget får vara utställt tidigast 11 dagar efter att covid-19-infektionen bevisats i Naat (PCR-test). Certifikatet ska minst innehålla: för- och efternamn, datum när testet gjordes, typ av test samt land och vara på engelska. Detta intyg är en del av EU:s Covidbevis, läs mer på E-hälsomyndighetens webb vad som gäller och hur du går tillväga.

Boka tid för covidtest

Vi rekommenderar att du bokar tid för covidtest tidigast tre veckor före avresa, eftersom inresekraven kan ändras med kort varsel. Observera att du själv är ansvarig för att avboka ditt covidtest om det inte längre finns krav på test vid inresa, eller om du av andra orsaker inte behöver ta ett test.

Listan med orter för tester uppdateras kontinuerligt, tider för din avreseort kommer cirka 2-3 veckor före avresa.

För dig som ska resa från Köpenhamn Kastrup
För närvarande finns inga inreseregler för dig som transitresande via Köpenhamns flygplats.

Italien

Uppdaterad 16/5 2022

Italien kräver inte längre att att du ska fylla i ett inreseformulär före avresa. Alla från och och med 6 år ska kunna uppvisa ett giltigt covidbevis vid avresa.

Ditt covidbevis är giltigt för inresa i Italien om du kan framvisa något av följande

a) fullvaccination:
Är du vaccinerad med 2 doser (eller 1 dos Johnson & Johnson) för mer än 14 dagar sedan och högst 9 månader sedan (270 dagar) är din vaccination giltig för inresa till Italien. Har det gått mer än 9 månader sedan du blev vaccinerad med 2 doser (eller 1 dos Johnson & Johnson) kräver Italien att du ska vara vaccinerad med den 3:e dosen boostervaccin (eller 2 doser om din första dos var Johnson & Johnson).

b) Ett negativt antigentest som är max 48 timmar gammalt vid ankomst till Italien, eller ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid ankomst till Italien (se ankomsttid på din biljett), inklusive ett reseintyg på engelska. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt antigentest hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

c) Ett sk tillfrisknandebevis (intyg på genomgången covid-19-infektion) som är som minst 11 dagar gammalt, eller som högst 180 dagar gammalt. Intyget får vara utställt tidigast 11 dagar efter att covid-19-infektionen bevisats i Naat (PCR-test). Certifikatet ska minst innehålla: för- och efternamn, datum när testet gjordes, typ av test samt land och vara på engelska. Detta intyg är en del av EU:s Covidbevis, läs mer på E-hälsomyndighetens webb vad som gäller och hur du går tillväga.

Barn till och med 5 år omfattas inte av testkravet

För dig som ska resa från Köpenhamn Kastrup
För närvarande finns inga inreseregler för dig som transitresande via Köpenhamns flygplats.

Lokala föreskrifter just nu
Fram till och med 15 juni är det krav på munskydd på offentliga transportmedel, vid sjuksbesök, samt besök inomhus på teatrar, biografer, konserter och sportevenemang. Vänligen observera att munskyddet ska vara av typ FFP2. Du kan läsa mer om de lokala föreskrifterna här.

*Munskydd med klassningen FFP2 är en typ av andningsskydd med hög skyddsgrad.

Lägesbild och reseinformation om resor till Italien från UD

Kap Verde

Uppdaterat 16/5 2022
Våra charterresor till Kap Verde startar i höst igen. Om det fortfarande skulle finnas inreskrav närmre inpå vår första avresa, kommer vi att uppdatera med mer information här på sidan.

Kroatien

Uppdaterad 16/5 2022
Från 9 april har Kroatien inte längre några inresekrav och allt är som innan covid-19. Det betyder att du varken behöver ett giltigt covidbevis eller fylla i ett inreseformulär för att resa till Kroatien. Detta gäller alla resenärer oavsett om du är fullvaccinerad eller ej.

Maldiverna

Uppdaterad 16/5 2022

Maldiverna har följande krav för inresa:
Hälsodeklaration
Alla resenärer måste fylla i en digital hälsodeklaration (Traveller Health Declaration), tidigast 48 timmar före incheckning på flygplatsen. Samma formulär ska fyllas i även vid hemresan.
Hälsodeklaration och manual för Maldiverna

Maldiverna kräver inte längre ett test eller ett giltigt covidbevis vid inresa.

Se också:
Lägesbild och reseinformation om resor till Maldiverna från UD

Malta

Uppdaterad 16/5 2022

När är din vaccination giltig för inresa till Malta?
Är du vaccinerad med 2 doser (eller 1 dos Johnson & Johnson) för mer än 7 dagar sedan och högst 9 månader sedan (270 dagar) är din vaccination giltig för inresa till Malta. Har det gått mer än 9 månader sedan du blev vaccinerad med 2 doser (eller 1 dos Johnson & Johnson) kräver Malta att du ska vara vaccinerad med den 3:e dosen boostervaccin (eller 2 doser om din första dos var Johnson & Johnson). Uppfyller du inte detta räknas din vaccination inte som giltig för inresa till Malta, och du ska istället följa kraven för ovaccinerade.

Malta har följande krav för inresa:

1. Inreseformulär
Alla resenärer måste fylla i ett inreseformulär innan incheckning på avreseflygplatsen. Även barn från 0 år behöver ha ett ifyllt formulär. Redan på avreseflygplatsen måste du visa QR-koden från ditt inreseformulär, så se till att ha den tillgänglig när du checkar in.
Inreseformulär och manual för Malta

2. Covidbevis
Du som är fullvaccinerad
Alla resenärer från och med 5 år som uppfyller Maltas vaccinationskrav behöver endast ta med ett giltigt covidbevis och fylla i inreseformuläret. Ovan kan du se vilka krav Malta ställer för att din vaccination ska räknas som giltig. Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg på att du är fullvaccinerad via covidbevis.se, så att du har det lättillgängligt under resan.

Du som inte är fullvaccinerad behöver test
Alla från och med 5 år som inte är fullvaccinerade behöver uppvisa något av följande när de reser från Sverige:

Ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid ankomst till Malta (se ankomsttid på din biljett), inklusive ett reseintyg på engelska (Gäller resenärer från och med 5 till och med 11 år). Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt antigentest hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

Listan med orter för tester uppdateras kontinuerligt, tider för din avreseort kommer cirka 2-3 veckor före avresa.

Lokala föreskrifter
På Malta är det munskyddskrav på anvisade platser för alla från och med 12 år samt om du umgås med personer utanför ditt resesällskap.

Lägesbild och reseinformation om resor till Malta från UD

Mauritius

Uppdaterad 16/5 2022

När är min vaccination giltig för inresa till Mauritius?
Är du vaccinerad med 2 doser för mer än 14 dagar sedan (eller för mer än 28 dagar sedan med 1 dos Johnson & Johnson) räknas du som fullvaccinerad på Mauritius. Kan du dokumentera att du tidigare smittad med covid-19 minst 14 dagar före avresa och har fått en dos vaccin, räknas du också som fullvaccinerad på Mauritius.

Mauritius har följande krav för inresa:
1. Hälsodeklaration
Alla resenärer måste fylla i en digital hälsodeklaration innan incheckning på flygplatsen.
Hälsodeklaration för Mauritius

2. Covidtest
Mauritius kräver att alla resenärer från och med 0 år ska ta ett antigentest vid ankomst till Mauritius. Detta gäller alla resenärer även om du är fullvaccinerad.

Är du inte fullvaccinerad ska du dessutom sitta i 7 dagars karantän vid ankomst till Mauritius. Detta gäller alla resenärer från och med 18 år.

Lokala föreskrifter
Munskyddskrav gäller för alla från och med fem år på angivna platser.

Lägesbild och reseinformation om resor till Mauritius från UD

Mexiko

Uppdaterad 16/5 2022
Mexiko har följande krav för inresa:

1. Inreseformulär
Alla resenärer måste fylla i ett digitalt inreseformulär. Efter att formuläret är ifyllt får du en QR-kod som ska uppvisas vid ankomst till Mexiko.

2. Covidtest
I nuläget finns det inga särskilda regler kring covidtest för inresa till Mexiko.

Mellanlandning i USA
Om du mellanlandar i USA på din ut- eller hemresa, gäller samtliga USA:s inreseregler för dig. Om din hemresa är via USA räknas detta som en ny inresa och du behöver ett nytt covid-19-test. För att mellanlanda i USA behöver du även ha ett ESTA.

Läs mer här.

Lokala restriktioner
Munskydd är obligatoriskt i stora delar av landet.

Portugal (fastland)

Uppdaterad 16/5 2022
Portugal kräver inte längre att att du ska fylla i ett inreseformulär före avresa. Alla från och och med 12 år ska kunna uppvisa ett giltigt covidbevis vid avresa.

Ditt covidbevis är giltigt för inresa i Portugal om du kan framvisa något av följande

a) fullvaccination:
Är du vaccinerad med 2 doser (eller 1 dos Johnson & Johnson) för mer än 14 dagar sedan och högst 9 månader sedan (270 dagar) är din vaccination giltig för inresa till Portugal. Har det gått mer än 9 månader sedan du blev vaccinerad med 2 doser (eller 1 dos Johnson & Johnson) kräver Portugal att du ska vara vaccinerad med den 3:e dosen boostervaccin (eller 2 doser om din första dos var Johnson & Johnson). Uppfyller du inte detta räknas din vaccination inte som giltig för inresa till Portugal, och du ska istället följa kraven för ovaccinerade.

b) Ett negativt antigentest som är max 24 timmar gammalt vid avresa till Portugal, eller ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid avresa (se avgångstid på din biljett), inklusive ett reseintyg på engelska. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt antigentest hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se

eller

c) Ett sk tillfrisknandebevis (intyg på genomgången covid-19-infektion) som är max 180 dagar gammalt. Intyget får vara utställt tidigast 14 dagar efter att covid-19-infektionen bevisats i Naat (PCR-test). Certifikatet ska minst innehålla: för- och efternamn, datum när testet gjordes, typ av test samt land och vara på engelska eller portugisiska. Detta intyg är en del av EU:s Covidbevis, läs mer på E-hälsomyndighetens webb vad som gäller och hur du går tillväga.

Boka tid för covidtest
Vi rekommenderar att du bokar tid för covidtest tidigast tre veckor före avresa, eftersom inresekraven kan ändras. Observera att du själv är ansvarig för att avboka ditt covidtest om det inte längre finns krav på test vid inresa, eller om du av andra orsaker inte behöver ta ett test.

Barn till och med 11 år omfattas inte av testkravet

Boka tid för subventionerat covidtest

Vi rekommenderar att du bokar tid för covidtest tidigast tre veckor före avresa, eftersom inresekraven kan ändras med kort varsel. Observera att du själv är ansvarig för att avboka ditt covidtest om det inte längre finns krav på test vid inresa, eller om du av andra orsaker inte behöver ta ett test.

Listan med orter för tester uppdateras kontinuerligt, tider för din avreseort kommer cirka 2-3 veckor före avresa.

För dig som ska resa från Köpenhamn Kastrup
För närvarande finns inga inreseregler för dig som transitresande via Köpenhamns flygplats.

Seychellerna

Uppdaterad 16/5 2022
När är din vaccination giltig för inresa till Seychellerna?
Är du vaccinerad med 2 doser (eller 1 dos Johnson & Johnson) för minst 14 dagar och högst 6 månader (180 dagar) sedan, är din vaccination giltig för inresa på Seychellerna. Har det gått mer än 6 månader (180 dagar), kräver Seychellerna att alla över 18 år ska vara vaccinerad med 3:e dosen booster vaccin (eller 2 doser Johnson & Johnson).

Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg på att du är fullvaccinerad via covidbevis.se, så att du har det lättillgängligt under resan.

Alla från och med 12 till och med 17 år behöver inte den 3:e booster dosen, utan 2 doser vaccin minst 14 dagar före avresa.

Uppfyller du inte ovan ställda krav är din vaccination inte giltig för inresa till Seychellerna och du ska istället följa kraven för ovaccinerade - se dessa krav nedan.

Seychellerna har följande krav för inresa:
1. Hälsodeklaration
Alla resenärer måste fylla i en digital hälsodeklaration. I samband med att du fyller i hälsodeklarationen ska du också köpa en försäkring som kostar 5.40 euro per person.
Hälsodeklaration för Seychellerna

2. Covidbevis
Alla från och med 12 år som har en giltig vaccination för inresa till Seychellerna och ett giltigt covidbevis, behöver bara fylla i inreseformuläret och köpa den obligatoriska försäkringen. Se när din vaccination är giltig för inresa ovan.

Är du inte vaccinerad eller uppfyller Seychellernas vaccinationskrav (se ovan), ska du kunna uppvisa något av följande på avreseflygplatsen:

a) Ett negativt antigentest som är max 24 timmar gammalt vid avresa eller ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid avresa, med ett reseintyg på engelska. Detta intyg ska du kunna uppvisa under hela din vistelse. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

b) b) Ett sk tillfrisknandebevis (intyg på genomgången covid-19-infektion) som är som minst 2 veckor och högst 12 veckor gammalt. Intyget får vara utställt tidigast 11 dagar efter att covid-19-infektionen bevisats i Naat (PCR-test). Certifikatet ska minst innehålla: för- och efternamn, datum när testet gjordes, typ av test samt land och vara på engelska. Detta intyg är en del av EU:s Covidbevis, läs mer på E-hälsomyndighetens webb vad som gäller och hur du går tillväga.

Barn till och med 12 år omfattas inte av testkravet

Du ska kunna visa ditt covidbevis under hela din resa och vi rekommenderar därför att du skriver ut ditt intyg på att du är fullvaccinerad via covidbevis.se, så att du har det lättillgängligt under resan.

3. Covidgodkänt hotell
Seychellerna kräver att du bor på ett covidgodkänt hotell. Alla Vings hotell är covidgodkända. När du fyller i din hälsodeklaration ska du fylla i att ditt hotell är covidgodkänt.

Tjeckien

Uppdaterad 16/5 2022

Tjeckien har inte längre några inresekrav och allt är som innan covid-19. Det betyder att du varken behöver ett giltigt covidbevis eller fylla i ett inreseformulär för att resa till Tjeckien. Detta gäller alla resenärer oavsett om du är fullvaccinerad eller ej.

Lokala föreskrifter just nu
I Tjeckien är det krav på att bära munskydd med minst FFP2/KN92-standard på offentliga transportmedel samt vid sjukhusbesök. För barn från och med 3 till och med 15 år kan kirurgiskt munskydd bäras istället.

Se också:
Lägesbild och reseinformation om resor till Tjeckien från UD

Turkiet

Uppdaterad 16/5 2022

Turkiet kräver inte längre att du fyller i ett inreseformulär.

Turkiet har följande krav för inresa:

Covidbevis
Du som är fullvaccinerad
Om du är fullvaccinerad med två doser sedan 14 dagar före avresa, eller sedan 28 dagar med en dos Johnson & Johnson och har ett giltigt covidbevis är din vaccination giltig för inresa till Turkiet. Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg på att du är fullvaccinerad via covidbevis.se, så att du har det lättillgängligt under resan.

Du som inte är fullvaccinerad behöver test eller immunitetsbevis:
Alla resenärer från och med 12 år som inte är fullvaccinerade behöver uppvisa något av följande när de reser från Sverige:

a) Ett negativt antigentest som är max 48 timmar gammalt vid ankomst till Turkiet, eller ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid ankomst till Turkiet (se ankomsttid på din biljett), inklusive ett reseintyg på engelska. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt antigentest hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se

eller

b) Ett sk tillfrisknandebevis (intyg på genomgången covid-19-infektion) som är som minst 28 dagar gammalt, eller som högst 180 dagar gammalt. Intyget får vara utställt tidigast 28
dagar efter att covid-19-infektionen bevisats i Naat (PCR-test). Certifikatet ska minst innehålla: för- och efternamn, datum när testet gjordes, typ av test samt land och vara på engelska. Detta intyg är en del av EU:s Covidbevis, läs mer på E-hälsomyndighetens webb vad som gäller och hur du går tillväga.

Barn under 12 år omfattas inte av testkravet.

Boka tid för covidtest

Vi rekommenderar att du bokar tid för covidtest tidigast tre veckor före avresa, eftersom inresekraven kan ändras med kort varsel. Observera att du själv är ansvarig för att avboka ditt covidtest om det inte längre finns krav på test vid inresa, eller om du av andra orsaker inte behöver ta ett test.

Listan med orter för tester uppdateras kontinuerligt, tider för din avreseort kommer cirka 2-3 veckor före avresa.

Lokala restriktioner
I Turkiet är det bara munskyddskrav på offentliga transportmedel och vid sjukhusbesök.

USA

Uppdaterad 16/5 2022
USA har följande krav för inresa:

1. Hälsodeklaration
Alla resenärer från och med 2 år ska fylla i ett formulär innnan avresa.
Attest till USA

2. Vaccination och test
För att resa in i USA krävs att du som fyllt 18 år är fullvaccinerad sedan 14 dagar före avresa, eller sedan 28 dagar med en dos Johnson & Johnson och har ett giltigt covidbevis. Dessutom krävs att du tar ett antigentest 1 kalenderdag före avresa (ska du t.ex. resa torsdag kan ditt test vara taget när som helst under onsdagen).

Antigentestet gäller alla resenärer från och med 2 år
Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt antigentest hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

Har du tidigare varit sjuk i covid-19 kan du istället för ovanstående test visa ett positivt covid-19-test som är minst 10 dagar gammalt och högst 90 dagar gammalt samt ett läkarutlåtande att du kan resa.

För tillfället är det inte möjligt att resa in i USA som vuxen utan att vara vaccinerad.

3. ESTA
Som vanligt vid inresa till USA krävs att alla resenärer (även svenska medborgare) ansöker om tillstånd att resa till USA genom att fylla i ett elektroniskt online-formulär.
Detta finns på internet genom ESTA - Electronic System for Travel Authorization

Mer information om ESTA

Lokala föreskrifter just nu
Olika delstater kan ha olika regler, t.ex. kan kravet om munskydd på offentliga transporter och platser, restauranger, muséer o.s.v. skilja sig åt. Du kan läsa mer om vad som gäller hos de lokala myndigheterna i USA.

Vad gäller i New York

Lägesbild och reseinformation om resor till USA från UD

Zanzibar

Uppdaterad 16/5 2022
Zanzibar har följande krav för inresa:
1. Hälsodeklaration
Alla resenärer måste fylla i en digital hälsodeklaration.
Hälsodeklaration för Zanzibar

2. Covidbevis
Om du är fullvaccinerad
Om du är vaccinerad med 2 doser mer än 14 dagar före avresa (eller 1 dos Johnson och Johnson mer än 28 dagar före avresa) och har ett giltigt covidbevis, behöver du bara fylla i landets officiella hälsodeklaration.

Är du inte fullvaccinerad, ska du visa covidtest
Alla resenärer från och med 5 år som inte är fullvaccinerade ska visa följande redan på avreseflygplatsen:

  • Ett negativt PCR-test som är högst 72 timmar gammalt vid ankomst till Zanzibar (se ankomsttid på din biljett).
    Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

Övriga destinationer

Uppdaterad 16/5 2022

Som resenär bör du läsa på om aktuella inresekrav till landet samt vilka riktlinjer som gäller på plats. Alla länder har infört åtgärder för att minska smittspridningen i landet och har lokala bestämmelser som både turister och landets invånare måste följa. Exempelvis så kan det finnas krav på särskilt covid-test innan avresa och även på destinationen samt vid hemresa, inreseformulär för samtliga i resesällskapet (även barn från 0 år) samt vad som gäller om man är vaccinerad eller ej, eller om man tidigare varit sjuk i covid.

Restriktionerna kan komma att ändras med kort varsel och det är därför viktigt att du håller dig uppdaterad löpande, både innan och under din resa för att säkerställa att du inte råkar ut för några hinder inför eller under resan.

Information om vad som gäller för olika resmål får du enklast via UDs app Resklar, som kan laddas ner i mobilen, eller via UDs hemsida Sweden Abroad.

Om ditt resmål kräver ett negativt covid-test inför avresa erbjuder vår samarbetspartner Vaccina test och reseintyg på engelska till bra pris i mån av plats, boka därför i god tid, läs mer nedan:

För dig som ska resa från Köpenhamn Kastrup
För närvarande finns inga inreseregler för dig som transitresande via Köpenhamns flygplats.

Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.