Viktig information

inför din resa

Vad gäller för min resa?

Som fullvaccinerad är det som regel enkelt att resa till och vara på de flesta av våra resmål. Om du har möjlighet att vaccinera dig, kommer det bli enklare för dig att resa.

Vanligtvis är din fullvaccination giltig för inresa till länder inom EU 9 månader efter att du har fått din sista spruta. Efter detta räknas vaccinationen endast som giltig om du har fått den tredje dosen boostervaccin (två doser om du vaccinerats med Johnson & Johnson). Det finns dock länder där giltighetsperioden för inresa är kortare. Om ditt resmål avviker från regeln om 9 månader hittar du information om detta nedan under respektive land, under punkten covidbevis.

Nedan har vi samlat information om inresekrav för flera resmål, för att du enkelt ska kunna hitta de inresekrav som gäller för din resa.

Tänk på att det är ditt ansvar att uppfylla de krav som krävs för att resa till ditt resmål - t.ex. kräver de flesta länder att du fyller i ett inreseformulär innan avresa.

Vårt erbjudande om subventionerat covid-19-test gäller dig som ska på en resa med Ving (7- eller 8-siffrigt bokningsnummer) med avresa fram till 31 mars 2022. För att ta del av erbjudandet måste du boka ditt test hos vår samarbetspartner Vaccina, via den länk du hittar under ditt resmål nedan.

Vi uppdaterar löpande informationen på denna sida. Observera att det är viktigt att du fram till avresa håller dig informerad om vad som gäller. Förändringar kan ske med kort varsel. Krav och rekommendationer kan tas bort och i andra fall kan restriktioner tillkomma. Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

uppdaterad information om ditt resmål

Covid-19-test, inreseformulär, vad gäller för barn

Aruba

Uppdaterad 21/1 2022

Aruba har följande krav för inresa:

1. Inreseformulär
Alla resenärer måste fylla i ett inreseformulär. Utan formulärets kvitto som resehandling får man inte resa just nu. Redan på avreseflygplatsen måste du visa QR-koden från ditt inreseformulär, så se till att ha den tillgänglig när du checkar in. När du fyller i ditt inreseformulär köper du även en försäkring för 15 USD/person (gäller alla från och med 15 år).
Inreseformulär för Aruba

2. Covidbevis
Du som är fullvaccinerad
Om du är fullvaccinerad med två doser sedan 14 dagar före avresa, eller sedan 28 dagar med en dos Johnson & Johnson och har ett giltigt covidbevis behöver du endast se till att fylla i landets officiella inreseformulär. Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg på att du är fullvaccinerad via covidbevis.se, så att du har det lättillgängligt under resan.

Du som inte är fullvaccinerad behöver test:
Alla över 12 år som inte är fullvaccinerade behöver uppvisa följande när de reser från Sverige:

  • Ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid avresa, med ett reseintyg på engelska. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

Mellanlandning i USA
Om du mellanlandar i USA på din ut- eller hemresa, gäller samtliga USA:s inreseregler för dig. Om din hemresa är via USA räknas detta som en ny inresa och du behöver ett nytt covid-19-test. För att mellanlanda USA behöver du även ha ett ESTA.

Läs mer här.

För dig som ska resa från Köpenhamn Kastrup
För närvarande gäller lite speciella omständigheter när du ska resa med oss från Kastrup och vidare till semesterresmålet. För att resa in i Danmark från Sverige måste man kunna uppvisa ett covidbevis.

Bulgarien

Vi uppdaterar med mer information om aktuella inresekrav när våra första charterresor startar till Bulgiaren under våren 2022.

Ska du resa till Bulgarien under vintern hittar du aktuella inresekrav hos Utrikesdepartementet.

Lägesbild och reseinformation om resor till Bulgarien från UD

Cypern

Vi uppdaterar med mer information om aktuella inresekrav när våra första charterresor startar till Cypern under våren 2022.

Ska du resa till Cypern under vintern hittar du aktuella inresekrav hos Utrikesdepartementet.

Lägesbild och reseinformation om resor till Cypern från UD

Dominikanska Republiken

Uppdaterad 21/1 2022

Dominikanska republiken har följande krav för inresa:
1. Inreseformulär
Alla resenärer måste fylla i ett inreseformulär (eTicket). Samma formulär ska fyllas i även vid hemresan. Redan på avreseflygplatsen måste du visa QR-koden från ditt inreseformulär, så se till att ha den tillgänglig när du checkar in.
Inreseformulär för Dominikanska Republiken

2. Covidbevis
Du som är fullvaccinerad
Om du är fullvaccinerad sedan 21 dagar före avresa och har ett giltigt covidbevis behöver du endast fylla i landets officiella inreseformulär. Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg på att du är fullvaccinerad via covidbevis.se, så att du har det lättillgängligt under resan.

Du som inte är fullvaccinerad:
Alla från och med 5 år som inte är fullvaccinerade behöver uppvisa följande när de reser från Sverige:

  • Ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid ankomst. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg på engelska med en QR-kod.

Mellanlandning i USA
Om du mellanlandar i USA på din ut- eller hemresa, gäller samtliga USA:s inreseregler för dig. Om din hemresa är via USA räknas detta som en ny inresa och du behöver ett nytt covid-19-test. För att mellanlanda USA behöver du även ha ett ESTA.

Läs mer här.

Lokala föreskrifter
I Dominikanska republiken finns det krav på munskydd i offentliga miljöer inomhus. Det gäller alla utom barn.

Se också:
Läs mer om vårt trygghetsarbete här
Lägesbild och reseinformation om resor till Dominikanska republiken från UD
Vanliga frågor och svar om att resa nu?
Är du inte är svensk medborgare eller bosatt i Sverige? Läs mer här om vad som gäller

Test vid ankomst till Sverige

Förenade Arabemiraten (Dubai)

Uppdaterad 21/1 2022

Dubai har följande krav för inresa:

1. Inreseforumlär
Alla resenärer kan fylla i ett digitalt inreseformulär via appen "COVID19 - DXB Smart" som också fungerar som en smittspårningsapp. Det är inte obligatoriskt att fylla i formuläret, men vi rekommenderar att du gör det så att myndigheterna lättare kan smittspåra.
Inreseformulär till Dubai

2. Covidtest
Förenade Arabemiraten kräver att alla från och med 12 år kan uppvisa följande på avreseflygplatsen:

  • Negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid ankomst, med ett reseintyg på engelska. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

För tillfället är det inte möjligt att resa in i Förenade Arabemiraten (Dubai) med endast vaccination eller immunitet. Du måste ha ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid ankomst.

Frankrike

Uppdaterad 21/1 2022

Frankrike har följande krav för inresa:

1. Inreseformulär
Alla resenärer från och med 12 år måste fylla i en försäkran om att du inte har covid-symtom eller har varit i kontakt med ett bekräftat fall de senaste 14 dagarna. Denna försäkran ska skrivas ut. Utan försäkran som resehandling får man inte resa just nu. Redan på avreseflygplatsen måste du visa upp din försäkran, så se till att ha den tillgänglig när du checkar in.
Manual och försäkran för inresa för Frankrike

2. Covidbevis
Du som är fullvaccinerad
Om du är fullvaccinerad med två doser sedan 7 dagar före avresa, eller sedan 28 dagar med en dos Johnson & Johnson och har ett giltigt covidbevis behöver du endast se till att fylla i landets officiella inreseformulär. Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg på att du är fullvaccinerad via covidbevis.se, så att du har det lättillgängligt under resan.

OBS! Från och med den 15 januari 2022 ska alla över 18 år som är fullvaccinerade för mer än 7 månader sedan, kunna dokumentera en påfyllnadsdos (3:e dos) av vaccin för att covidbeviset ska vara giltigt i Frankrike.

Du som inte är fullvaccinerad behöver test eller immunitetsbevis:
Alla över 12 år som inte är fullvaccinerade behöver uppvisa något av följande när de reser från Sverige:

a) Ett negativt antigentest som är max 24 timmar gammalt vid avresa till Frankrike (se avresetid på din biljett), inklusive ett reseintyg på engelska. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt antigentest hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se

eller

b) Ett sk tillfrisknandebevis (intyg på genomgången covid-19-infektion) som är som minst 11 dagar gammalt, eller som högst 180 dagar gammalt. Intyget får vara utställt tidigast 11 dagar efter att covid-19-infektionen bevisats i Naat (PCR-test). Certifikatet ska minst innehålla: för- och efternamn, datum när testet gjordes, typ av test samt land och vara på engelska. Detta intyg är en del av EU:s Covidbevis, läs mer på E-hälsomyndighetens webb vad som gäller och hur du går tillväga.

Boka tid för subventionerat covidtest

Vi rekommenderar att du bokar tid för covidtest tidigast tre veckor före avresa, eftersom inresekraven kan ändras med kort varsel. Observera att du själv är ansvarig för att avboka ditt covidtest om det inte längre finns krav på test vid inresa, eller om du av andra orsaker inte behöver ta ett test.

Listan med orter för tester uppdateras kontinuerligt, tider för din avreseort kommer cirka 2-3 veckor före avresa.

För dig som ska resa från Köpenhamn Kastrup
För närvarande gäller lite speciella omständigheter när du ska resa med oss från Kastrup och vidare till semesterresmålet. För att resa in i Danmark från Sverige måste man kunna uppvisa ett covidbevis.

Lokala föreskrifter just nu
I Frankrike behöver alla från och med 12 år visa sitt covidbevis för att vistas inomhus utanför hotellet på t.ex. restauranger och sevärdheter (detta gäller även serveringar utomhus). Det är dessutom obligatoriskt med munskydd på allmänna platser inomhus och utomhus, samt i kollektivtrafiken och vid taxiresor.

Läs mer om vårt trygghetsarbete här
Lägesbild och reseinformation om resor till Frankrike från UD
Vanliga frågor och svar om att resa nu?
Är du inte är svensk medborgare eller bosatt i Sverige? Läs mer här om vad som gäller

Grekland

Vi uppdaterar med mer information om aktuella inresekrav när våra första charterresor startar till Grekland under våren 2022.

Ska du resa till Grekland under vintern hittar du aktuella inresekrav hos Utrikesdepartementet.

Lägesbild och reseinformation om resor till Grekland från UD

Italien

Uppdaterad 21/1 2022

Italien har följande krav för inresa:

1. Inreseformulär
Alla resenärer måste fylla i ett inreseformulär. Barn kan registreras på en av föräldrarnas formulär. Utan formulärets kvitto som resehandling får man inte resa just nu. Redan på avreseflygplatsen måste du visa QR-koden från ditt inreseformulär, så se till att ha den tillgänglig när du checkar in.
Inreseformulär och manual för Italien

2. Covidbevis
Du som är fullvaccinerad
Italien kräver att alla resenärer från och med 6 år ska kunna visa följande redan på avreseflygplatsen:

  • Ett negativt antigentest som är max 24 timmar gammalt vid ankomst till Italien (se ankomsttid på din biljett), inklusive ett reseintyg på engelska. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt antigentest hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

Detta gäller alla resenärer från och med 6 år även om du är fullvaccinerad eller immun. Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg via Covidbevis.se så att du har det lättillgängligt under resan.

OBS! Från och med den 1 februari 2022 ska alla över 18 år som är fullvaccinerade för mer än 6 månader sedan, kunna dokumentera en påfyllnadsdos (3:e dos) av vaccin för att covidbeviset ska vara giltigt i Italien.

Om du inte är fullvaccinerad
Utöver att du ska visa ett negativt covid-19-test kräver Italien att alla resenärer från och med 6 år som inte är fullvaccinerade ska sätta sig i karantän i 5 dagar vid ankomst till Italien.

Lokala föreskrifter just nu
I Italien gäller munskyddskrav på allmänna platser inomhus och utomhus. På särskilda platser är det obligatoriskt med ett filtrerande munskydd av klass FFP2*. Dessutom behöver alla över 12 år visa sitt covidbevis för att vistas inomhus på t.ex. restauranger och sevärdheter (gäller ej ditt hotell). Du kan läsa mer om de lokala föreskrifterna här.

*Munskydd med klassningen FFP2 är en typ av andningsskydd med hög skyddsgrad.

Läs mer om vårt trygghetsarbete här
Lägesbild och reseinformation om resor till Italien från UD
Vanliga frågor och svar om att resa nu?
Är du inte är svensk medborgare eller bosatt i Sverige? Läs mer här om vad som gäller

Kroatien

Vi uppdaterar med mer information om aktuella inresekrav när våra första charterresor startar till Kroatien under våren 2022.

Ska du resa till Kroatien under vintern hittar du aktuella inresekrav hos Utrikesdepartementet.

Lägesbild och reseinformation om resor till Kroatien från UD

Maldiverna

Uppdaterad 21/1 2022
Maldiverna har följande krav för inresa:
1. Hälsodeklaration
Alla resenärer måste fylla i en digital hälsodeklaration (Traveller Health Declaration), tidigast 48 timmar före incheckning på flygplatsen. Samma formulär ska fyllas i även vid hemresan.
Hälsodeklaration och manual för Maldiverna

2. Covidtest
Maldiverna kräver att alla personer från och med 1 år kan uppvisa följande:

  • Ett negativt PCR-test som är max 96 timmar gammalt vid avresa, med ett reseintyg på engelska. Detta intyg ska du kunna uppvisa under hela din vistelse. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

För tillfället är det inte möjligt att resa in i Maldiverna med endast vaccination eller immunitet. Du måste ha ett negativt PCR-test som är max 96 timmar gammalt vid avresa.

Malta

Uppdaterad 21/1 2022

Malta har följande krav för inresa:

1. Inreseformulär
Alla resenärer måste fylla i ett inreseformulär innan incheckning på avreseflygplatsen. Även barn från 0 år behöver ha ett ifyllt formulär. Redan på avreseflygplatsen måste du visa QR-koden från ditt inreseformulär, så se till att ha den tillgänglig när du checkar in.
Inreseformulär och manual för Malta

2. Covidbevis
Du som är fullvaccinerad
Alla från och med 5 år som är fullvaccinerad med två doser sedan 14 dagar före avresa, eller sedan 28 dagar med en dos Johnson & Johnson och har ett giltigt covidbevis behöver du endast se till att fylla i landets officiella inreseformulär. Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg på att du är fullvaccinerad via covidbevis.se, så att du har det lättillgängligt under resan.

Du som inte är fullvaccinerad behöver test
Alla från och med 5 år som inte är fullvaccinerade behöver uppvisa något av följande när de reser från Sverige:

Ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid ankomst till Malta (se ankomsttid på din biljett), inklusive ett reseintyg på engelska (Gäller resenärer från och med 5 till och med 11 år). Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt antigentest hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

För ovaccinerade resenärer från och med 12 år gäller 14 dagars karantän på hotell som du betalar själv, samt ett PCR-test före avresa.

Listan med orter för tester uppdateras kontinuerligt, tider för din avreseort kommer cirka 2-3 veckor före avresa.

Mauritius

Uppdaterad 21/1 2022

Mauritius har följande krav för inresa:
1. Hälsodeklaration
Alla resenärer måste fylla i en digital hälsodeklaration innan incheckning på flygplatsen.
Hälsodeklaration för Mauritius

2. Covidtest
Mauritius kräver att alla resenärer (även fullvaccinerade och barn från 0 år) kan uppvisa ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid avresa, med ett reseintyg på engelska. Detta intyg ska du kunna uppvisa under hela din vistelse.

För tillfället är det inte möjligt att resa in i Mauritius med endast vaccination eller immunitet. Du måste ha ett negativt PCR-test.

Ovaccinerade resenärer från och med 18 år måste, förutom att uppvisa ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid avresa, även sitta i 14 dagars karantän vid ankomst till Mauritius.

Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

3. Testkrav under din vistelse
Alla fullvaccinerade resenärer och barn under 18 år testas vid ankomst till hotellet och efter fem dagar. Hotellet hjälper till med testerna. Ovaccinerade resenärer testas dag 7 under sin karantän samt sista dagen under karantänen.

4. Krav på försäkring
Alla resenärer som reser till Mauritius måste ha en reseförsäkring som täcker sjukdom i covid-19.

Lokala föreskrifter
Munskyddskrav gäller för alla från och med fem år på angivna platser.

Läs mer om vårt trygghetsarbete här
Lägesbild och reseinformation om resor till Mauritius från UD
Vanliga frågor och svar om att resa nu?
Är du inte är svensk medborgare eller bosatt i Sverige? Läs mer här om vad som gäller

Test vid ankomst till Sverige

Mexiko

Uppdaterad 21/1 2022
Mexiko har följande krav för inresa:

1. Inreseformulär
Alla resenärer måste fylla i ett digitalt inreseformulär. Efter att formuläret är ifyllt får du en QR-kod som ska uppvisas vid ankomst till Mexiko.

2. Covidtest
I nuläget finns det inga särskilda regler kring covidtest för inresa till Mexiko.

Mellanlandning i USA
Om du mellanlandar i USA på din ut- eller hemresa, gäller samtliga USA:s inreseregler för dig. Om din hemresa är via USA räknas detta som en ny inresa och du behöver ett nytt covid-19-test. För att mellanlanda i USA behöver du även ha ett ESTA.

Läs mer här.

Lokala restriktioner
Munskydd är obligatoriskt i stora delar av landet.

Seychellerna

Uppdaterad 21/1 2022

Seychellerna har följande krav för inresa:
1. Hälsodeklaration
Alla resenärer måste fylla i en digital hälsodeklaration. I samband med att du fyller i hälsodeklarationen ska du också köpa en försäkring som kostar 5.40 euro per person.
Hälsodeklaration för Seychellerna

2. Covidtest
Seychellerna kräver att alla personer från och med 0 år kan uppvisa följande:

  • Ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid avresa, med ett reseintyg på engelska. Detta intyg ska du kunna uppvisa under hela din vistelse. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

För tillfället är det inte möjligt att resa in i Seychellerna med endast vaccination eller immunitet. Du måste ha ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid avresa.

3. Covidgodkänt hotell
Seychellerna kräver att du bor på ett covidgodkänt hotell. Alla Vings hotell är covidgodkända. När du fyller i din hälsodeklaration ska du fylla i att ditt hotell är covidgodkänt.

Sri Lanka

Uppdaterad 21/1 2022

Sri Lanka har följande krav för inresa:

1. Inreseformulär
Alla resenärer måste fylla i ett inreseformulär

Inreseformulär för inresa till Sri Lanka

2. Krav på visum och försäkring
Alla resenärer till Sri Lanka måste göra följande inför resan:

  1. Fylla i ett online-visum
  2. Köpa till en lokal covidförsäkring (Kostnad 12 USD per person)

3. Covidbevis

Du som är fullvaccinerad:
Sri Lanka kräver att fullvaccinerade resenärer från och med 12 år ska kunna uppvisa ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid avresa. Detta gäller alla även om du är fullvaccinerad.

Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

Du som inte är fullvaccinerad och 12–17 år:
Ej fullvaccinerade resenärer från och med 12 år till och med 17 år ska kunna uppvisa ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid avresa. Dessutom behöver ett PCR-test tas vid ankomst till Sri Lanka (kostnad 40 USD per person och betalas i samband med den obligatoriska försäkringen).

Dessutom måste ett antigentest tas efter 7 dagar.

Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

Du som inte är fullvaccinerad och över 18 år:
Ej fullvaccinerade resenärer från och med med 18 år ska kunna uppvisa ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid avresa. Dessutom behöver ett PCR-test tas vid ankomst till Sri Lanka (kostnad 40 USD per person och betalas i samband med den obligatoriska försäkringen).

Observera att i tillägg till ovan ställda krav måste resenärer över 18 år som inte är fullvaccinerade befinna sig i 7 nätters lokal karantän "Tourism Bio Bubble".

Dessutom måste ett antigentest tas efter 7 dagar.

Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

Lokala restriktioner
På Sri Lanka behöver alla uppvisa vaccinationsbevis och använda munskydd för att få vistas på offentliga platser.

Läs mer om vårt trygghetsarbete här
Lägesbild och reseinformation om resor till Sri Lanka från UD
Är du inte är svensk medborgare eller bosatt i Sverige? Läs mer här om vad som gäller

Test vid ankomst till Sverige

Tjeckien

Uppdaterad 21/1 2022

Tjeckien har följande krav för inresa:
1. Hälsodeklaration
Alla resenärer från och med 12 år måste fylla i en hälsodeklaration. Utan formulärets kvitto som resehandling får man inte resa just nu. Se till att ha formuläret tillgängligt under hela resan.
Hälsodeklaration för Tjeckien

2. Covidbevis
Tjeckien kräver att alla över 18 år som inte har fått 3 doser vaccin (booster) ska kunna visa ett negativt PCR-test som är högst 72 timmar gammalt vid avresa (se ankomsttid på din biljett). Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg på engelska med en QR-kod.

Kravet om negativt PCR-test gäller inte barn under 12 år samt fullvaccinerade barn 12-17 år.

Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg via Covidbevis.se på engelska, så att du har det lättillgängligt under resan.

Är du inte fullvaccinerad ska du också ta ett PCR-test 5-7 dagar efter ankomst. Fram till att du får ett negativt testresultat ska du bära ett andningsskydd (andningsskydd är kraftigare än vanliga engångsmunskydd).

OBS! För tillfället får du inte checka in på hotell i Tjeckien om du inte är fullvaccinerad eller immun.

Lokala föreskrifter just nu
För att att besöka t.ex. restauranger, barer, muséer etc. i Tjeckien krävs ett bevis på full vaccination eller läkarintyg på genomgången covid-infektion under de senaste sex månaderna (EU:s digitala covidbevis). Ett negativt test godkänns inte.

Se också:
Läs mer om vårt trygghetsarbete här
Lägesbild och reseinformation om resor till Tjeckien från UD
Vanliga frågor och svar om att resa nu?
Är du inte är svensk medborgare eller bosatt i Sverige? Läs mer här om vad som gäller

Test vid ankomst till Sverige

Turkiet

Vi uppdaterar med mer information om aktuella inresekrav när våra första charterresor startar till Turkiet under våren 2022.

Ska du resa till Turkiet under vintern hittar du aktuella inresekrav hos Utrikesdepartementet.

Lägesbild och reseinformation om resor till Turkiet från UD

USA

Uppdaterad 21/1 2022
USA har följande krav för inresa:

1. Hälsodeklaration
Alla resenärer måste fylla i en digital hälsodeklaration, mer information får du från ditt flygbolag.

2. Vaccination och test
För att resa in i USA krävs att du som fyllt 18 år är fullvaccinerad sedan 14 dagar före avresa, eller sedan 28 dagar med en dos Johnson & Johnson och har ett giltigt covidbevis. Dessutom krävs att du tar ett antigentest som är max 24 timmar gammalt vid avresa.

Antigentestet gäller alla resenärer från och med 2 år
Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt antigentest hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

För tillfället är det inte möjligt att resa in i USA som vuxen utan att vara vaccinerad.

3. ESTA
Som vanligt vid inresa till USA krävs att alla resenärer (även svenska medborgare) ansöker om tillstånd att resa till USA genom att fylla i ett elektroniskt online-formulär.
Detta finns på internet genom ESTA - Electronic System for Travel Authorization

Mer information om ESTA

Lokala föreskrifter just nu
Olika delstater kan ha olika regler, t.ex. kan kravet om munskydd på offentliga transporter och platser, restauranger, muséer o.s.v. skilja sig åt. Du kan läsa mer om vad som gäller hos de lokala myndigheterna i USA. För tillfället är det striktare krav vad gäller munskydd och uppvisande av covidbevis i New York än exempelvis Florida.

Vad gäller i New York

Läs mer om vårt trygghetsarbete här
Lägesbild och reseinformation om resor till USA från UD
Vanliga frågor och svar om att resa nu?
Är du inte är svensk medborgare eller bosatt i Sverige? Läs mer här om vad som gäller

Test vid ankomst till Sverige

Zanzibar

Uppdaterad 21/1 2022
Zanzibar har följande krav för inresa:
1. Hälsodeklaration
Alla resenärer måste fylla i en digital hälsodeklaration.
Hälsodeklaration för Zanzibar

2. Covidtest
Zanzibar kräver att alla personer från och med 5 år kan uppvisa följande:

  • Ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid avresa, med ett reseintyg på engelska. Detta intyg ska du kunna uppvisa under hela din vistelse. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se.

För tillfället är det inte möjligt att resa in i Zanzibar med endast vaccination eller immunitet. Du måste ha ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid avresa.

Övriga destinationer

Uppdaterad 21/1 2022

Som resenär bör du läsa på om aktuella inresekrav till landet samt vilka riktlinjer som gäller på plats. Alla länder har infört åtgärder för att minska smittspridningen i landet och har lokala bestämmelser som både turister och landets invånare måste följa. Exempelvis så kan det finnas krav på särskilt covid-test innan avresa och även på destinationen samt vid hemresa, inreseformulär för samtliga i resesällskapet (även barn från 0 år) samt vad som gäller om man är vaccinerad eller ej, eller om man tidigare varit sjuk i covid.

Restriktionerna kan komma att ändras med kort varsel och det är därför viktigt att du håller dig uppdaterad löpande, både innan och under din resa för att säkerställa att du inte råkar ut för några hinder inför eller under resan.

Information om vad som gäller för olika resmål får du enklast via UDs app Resklar, som kan laddas ner i mobilen, eller via UDs hemsida Sweden Abroad.

Om du ska resa inom EU finns det även bra information på EU’s Reopen information.

Om ditt resmål kräver ett negativt covid-test inför avresa erbjuder vår samarbetspartner Vaccina test och reseintyg på engelska till subventionerat pris i mån av plats, boka därför i god tid, läs mer nedan:

För dig som ska resa från Köpenhamn Kastrup
För närvarande gäller lite speciella omständigheter när du ska resa med oss från Kastrup och vidare till semesterresmålet. För att resa in i Danmark från Sverige måste man kunna uppvisa ett covidbevis.

Avresa från Köpenhamn

Uppdaterad 21/1 2022

Du som reser från Köpenhamn Kastrup behöver inte bara uppfylla de inresekrav som gäller för din slutdestination, utan även de inresekrav som gäller för Danmark. Dessa inresekrav kan skilja sig åt, och det är därför viktigt att du kontrollerar vad som gäller för inresa i båda länderna.

Danmark har följande krav för inresa:

1. Covidbevis
Du som är fullvaccinerad

Om du är fullvaccinerad med två doser sedan 14 dagar före avresa, eller sedan 28 dagar med en dos Johnson & Johnson behöver du endast uppvisa ett giltigt vaccinationsbevis. Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg på att du är fullvaccinerad via covidbevis.se, så att du har det lättillgängligt under resan.

Du som inte är fullvaccinerad behöver test eller immunitetsbevis:
Alla över 15 år som inte är fullvaccinerade behöver uppvisa något av följande när de reser från Sverige:

a) Ett negativt antigentest som är max 48 timmar gammalt vid ankomst till Danmark, inklusive ett reseintyg på engelska. Tänk på att ta det test som krävs för inresa till din slutdestination. Du använder samma covid-test/intyg för din flygresa till resmålet. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se. Om du tar ditt antigentest hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se

eller

b) Ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid ankomst till Danmark (se ankomsttid på din biljett). Tänk på att ta det test som krävs för inresa till din slutdestination. Du använder samma covid-test/intyg för din flygresa till resmålet. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se

c) Ett sk tillfrisknandebevis på genomgången covid-19-infektion som är max 180 dagar gammalt. Intyget får vara utställt tidigast 11 dagar efter att covid-19-infektionen bevisats i Naat (PCR-test). Certifikatet ska minst innehålla: för- och efternamn, datum när testet gjordes, typ av test samt land och vara på engelska. Detta intyg är en del av EU:s Covidbevis, läs mer på E-hälsomyndighetens webb vad som gäller och hur du går tillväga.

Hemkomst via Köpenhamn
När du reser hem till Sverige via Köpenhamn behöver du inte uppvisa ett nytt covidtest, utan kan fortsätta direkt vidare till Sverige. Ska du däremot stanna i Danmark behöver du givetvis följa danska inreseregler.

Mer information om vilka inresekrav som gäller för din slutdestination hittar du via länkarna nedan:


Test vid ankomst till Sverige

Uppdaterad 21/1 2022

Folkhälsomyndigheten uppdaterade sina råd den 30/11, 2021 och skriver följande på sin webb: Alla resenärer som under de senaste sju dagarna har vistats i ett land utanför Norden uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Detta gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Det gäller även de som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa. Barn under förskoleklassålder är undantagna.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens sida

Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.