Hotell (158)

Resor till Kreta

En resa till Kreta lockar med spännande utflykter, härliga stränder, hotell för alla smaker och sol, massor av sol. Hos Ving kan du välja bland över ett dussin resmål och några av öns bästa hotell.
Kreta är en ö som har det mesta. Även om de flesta åker hit för att njuta av solen och havet finns det mycket mer att upptäcka på nära håll. Varför inte följa med på en utflykt upp till Lassithi-slätten för att njuta av naturen och den dramatiska utsikten? Du kan också besöka en olivpress eller smaka på öns eget vin. I Hersonissos väntar öns bästa nattliv och är du intresserad av historia är ön full av minnen från antiken, varav palatset i Knossos är det bäst kända. Om du inte vill göra något särskilt, utan bara koppla av kan vi rekommendera någon av Kreta många stränder.

Kretas stränder

Stränder finns runt hela ön, av alla de slag. Längs med Chaniakusten ligger de som pärlor på en tråd, och de flesta är både långgrunda och barnvänliga. På Kreta finns också stränder som är värda en egen utflykt, som till exempel Elafonissi på Kretas sydvästra spets, eller Preveli-stranden på sydkusten, med dess mytomspunna dadelpalmer. Åker du till Makrigialos kan du se fram mot det som kallats 'Kretas bästa strand', en kilometerlång strand som är barnvänligt långgrund.

Kreta för barn

I Makrigialos väntar också två av öns bästa familjehotell: Sunwing Makrigialos Beach, och Ocean Beach Club - Kreta , med fräscha lägenheter, aktiviteter för stora och små, och ett perfekt läge vid Makrigialos vackra strand. Här finns allt som behövs för en perfekt familjesemester; spa, barnklubb, underhållning och mycket mer, som till exempel lägenheter där du kan kliva ner i poolen direkt från din egen terrass. Vill du göra semestern ännu mer avkopplad beställer du något av våra praktiska måltidspaket. Vill du hellre bo längs Chania-kusten ska du ta en titt på vårt Family Garden-hotell, Alexandra Beach.

Hotell för vuxna

Om du ska resa till Kreta med vuxet sällskap rekommenderar vi Sunprime Platanias Beach. Här bor du precis vid stranden, i bekväma rum på ett hotell som erbjuder både spa, träningsmöjligheter och utvalda viner i restaurangen. Precis som på alla våra Sunprime-hotell har vi en åldersgräns för att garantera en ostörd och avkopplande semester.

Hotell för olika smaker

Med ett stort och brett utbud av hotell att välja bland törs vi lova att det finns ett hotell som passar dig på Kreta. Här finns enkla hotell med centralt läge och lyxiga anläggningar vid havet. Här finns hotell där All Inclusive, ingår i resans pris och lägenheter där du sköter dig själv. Som gjort för att också boka en hyrbil tillsammans med resan så att du kan upptäcka denna spännande ö på egen hand, i din egen takt.

Nöjen och nattliv

Nattliv och nöjen finns av alla de slag på Kreta. Nattlivet i Hersonissos är både välkänt och varierat, med klubbar, barer och diskotek som håller öppet till långt in på småtimmarna. Vill du ha ett lugnare nattliv är det bara att välja något av våra mindre resmål, som Georgioupolis eller Agios Nikolaos, där nattlivet är både lugnare och mer lokalt.

Upptäck Kreta

De allra flesta reser ju till Kreta för strändernas skull, men ön är väl värd en upptäcktsfärd eller två. Varför inte följa med på en jeepsafari runt ön där du får se mycket på kort tid? Andra populära utflyktsmål är någon av öns olivpressar eller vingårdar, där man får både se och smaka på öns egna produkter, och kanske köpa med sig en souvenir eller två. Vill du ha lite motion i spektakulära omgivningar ska du följa med på en vandring i Samariaravinen, en utflykt som bjuder på både spännande historia och dramatisk natur. Flera tips på upptäcktsfärder på Kreta finns du i vårt utflyktsprogram, där du kan boka både utflykter och upplevelser samtidigt som du bokar din resa. Vill du hellre resa runt på egen hand rekommenderas en hyrbil. Vill du inte ha bil under hela din semester bokar du bara ett par dagar, och ägnar resten av semestern åt sol och bad.
Hitta ditt hotell
Stränder

Stränder på Kreta

På Kreta finns det inbjudande stränder runt hela ön, av alla slag. De består mestadels av grovkornig sand, eller en blandning av finkorning sand med delar där grovkorning förekommer. Badsäsongen sträcker sig från våren till sena hösten. På de större stränderna kan du hyra solstolar och parasoller. Längs med Chaniakusten ligger de som pärlor på en tråd, och de flesta är både långgrunda och barnvänliga. Det är hit du ska resa om du vill bo nära flera stränder.

Övriga Kreta bjuder på stora och långa stränder som den i Rethymnon. På Kreta finns även stränder som är värda en egen utflykt, som till exempel den Maldiverna-liknande stranden Elafonissi på Kretas sydvästra spets, eller Preveli-stranden på sydkusten, med dess mytomspunna dadelpalmer. I Makrigialos väntar stranden som kallats 'Kretas bästa strand', en kilometerlång strand som är barnvänligt långgrund.

Stränder längs Chaniakusten

Agii Apostoli/Daratso
Agii Apostoli betyder "de heliga apostlarnas stränder" och är en av de mest populära badplatser bland Chaniaborna själva. Stranden utgörs av flera små skyddade badvikar runt en halvö, och är mycket långgrund och barnvänlig. Intensivt folkliv under högsäsong. Här kan du oftast bada när det är badförbud på andra stränder på grund av hård vind eller starka vågor. Halvöns västra sida består mest av sten- och grusstränder. Här finns också ett sportcenter med båtar, vindsurfing och vattenskidor. Agii Apostoli ligger i ett orört naturområde, som ägs av den grekiska turistmyndigheten, och har enklare serveringar samt uthyrning av solstolar och parasoller.

Kato Stalos
Cirka 6,5 kilometer väster om Chanias centrum ligger den här långa stranden som du i princip kan gå på ända till Kolimbari, en promenad på cirka 22 kilometer. Stranden, vissa sträckor sandstrand och andra klappersten, bryts av på flera ställen av vattendrag som ibland kan vara svåra att passera. Precis som de övriga stränderna som vetter mot norr finns det perioder med höga vågor, och med risk för undervattensströmmar som leder till badförbud. Var uppmärksam på flaggsystemet och fråga gärna ortsbefolkningen innan du badar när det går vågor. Kato Stalos-stranden har strandserveringar och uthyrning av solstolar och parasoller.

Platanias
Byn Platanias har en utmärkt, dock inte så barnvänlig, sandstrand som irkaa 200 till 300 meter väster om fritidshamnen övergår till en smalare och stenigare strand. Vill du se något marint liv är det här du skall snorkla. Lantlig frid hittar du cirka en kilometer västerut vid mynningen av floden Rema Keritis. Där kan du under vissa juni- och julikvällar se havssköldpaddor lägga sina ägg, som sedan kläcks i månadsskiftet juli-augusti. 

Georgipoli
Byn har två långgrunda stränder varav den norr om floden har bättre sand. Vid bägge stränderna finns uthyrning av solstolar och parasoller. Enklare serveringar med lättare måltider och drycker. Öster om byn ligger en magnifik barnvänlig strand som följer Georgopoli-bukten hela vägen till dess ände, cirka 10 kilometer bort. Dess läge gör att den är skyddad från vågor ifrån norr.

Nea Chora
Den relativt långgrunda och barnvänliga stranden i Chania stad är liten och besöks av både lokala invånare och turister från de närliggande hotellen. En bit ut finns klippor och sten som fungerar som vågbrytare. Här finns också en strandpromenad med välbesökta tavernor och uteserveringar. Solstolar, parasoller och trampbåtar finns att hyra. 

Chryssi Akti
"Den gyllene stranden", ligger cirka en kilometer väster om Nea Chora och har behaglig sandkvalitet, lite stenig botten, och är relativt långgrund och barnvänlig. Den besöks främst av gäster från de närliggande hotellen, och här finns solstolar och parasoller att hyra. Här finns enklare serveringar.

Agia Marina 
I Agia Marina är stränderna långgrunda, även om det förekommer kortare strandremsor där det är lite mindre långgrunt. Här erbjuds också vattensporter.

Gerani
Stranden i Gerani bjuder på allt från grå och grovkornig sand till brunröd sand och små stenar.

Maleme
I Maleme finns en lång klapperstenstrand med strandpromenad och ett fåtal korta sandsektioner.

Stränder på övriga Kreta

Fallassarna
En fantastisk badupplevelse med flera kilometer lång gyllene sandstrand och kristallklart vatten. Bra snorklingsmöjligheter vid de stenrev som ligger ett par hundra meter ut. Även om det numera finns vissa faciliteter kan du fortfarande hitta sin egen badvik i området.

Elafonissi
Kretas "Maldiverna" är en imponerande lagun på Kretas sydvästspets. Stranden är barnvänlig och har fantastiska färgnyanser, men är mycket känslig för syd- och sydvästliga vindar som blåser upp sanden till piskande sandvindar. 

Marathi
Den här lilla badviken, på Soudabuktens norra sida, är speciellt lämplig att åka till när nordkustens stränder plågas av vågor från norr. Den lilla barnvänliga stranden har närliggande tavernor och ett litet sportcenter med båtuthyrning. På andra sidan hamnen ligger badklubben för officerarna från Nato-basen. 

Preveli
Nedanför klostret Moni Preveli på sydkusten finns Prevelistranden. På stranden växer palmer som enligt sägnen kom dit då sjöfarare satt på stranden och åt dadlar för flera hundra år sedan. Stranden är relativt liten och nås via en stig. 

Matala
En vacker sandstrand söder om Festos. Stranden är känd för sina kalkgrottor, där hippies höll till på sextiotalet.
Mat, dryck och nattliv

Mat och dryck på Kreta

Det är fortfarande relativt billigt att gå ut att äta här, och det är ett självklart nöje för alla greker att unna sig ett besök på en taverna i goda vänners lag. På de lokala tavernorna i byarna går man gärna in i köket och pekar ut vad man vill äta eftersom matsedeln inte alltid stämmer just för dagen. Menyn är helt beroende på vilka färskvaror som finns och vem som står vid grytan! Lunch äter grekerna vid 14-15-tiden och middagen först vid 21-22. Många restauranger öppnar därför inte förrän vid 19-tiden. I turiststråken är dock många restauranger öppna hela dagen. Önskar du ett stort utbud av restauranger under din semester ska du titta på Chania stad, Agia Marina, Rethymnon, Hersonissos, Platanias, Ierapetra och Agios Nikolaos. I de lite mindre orterna finns det dock också gott om restauranger, likaså i anslutning till hotellen.

Bröd och kuvertavgift följer alltid med en beställning. Fisk är förhållandevis dyrt och priserna anges oftast i kilo - var vaksam. Vanligtvis lämnar du 5-10 procent av notans totalbelopp i dricks, givetvis i förhållande till hur nöjd du är med mat och service.

Meze

Mezé – grekiska smårätter, beställ in mezé och smaka på allt! Det är det bästa rådet vi kan ge dig. Börja med olika röror att doppa brödet i, så som tzatsiki, fava, taramosaláta eller melizanosaláta, sedan kanske en härlig grekisk sallad, dolmadakia, Gemista, spanakopita, saganaki, kalamari, keftedes och grillat lamm. Huvudsaken är att alla runt bordet tar för sig och umgås över god mat och dryck.

Drycker på Kreta

Öl heter "bira" och de flesta licenstillverkade märkena finns representerade här. Vill du dricka vin till maten, beställer du in en flaska, "krasi". "Aspro" för vitt och "Kokkino" för rött. Många goda vita viner produceras på Kreta. Ett känt vitt vin är retsina som har smak av kåda från lagringsfatet. Grekiskt kaffe måste du prova. Du beställer efter sockermängden; "sketto" - utan socker, "metrio" - lite socker, "gliko" - sött! Vill du ha mjölk i kaffet beställer du "me ghala". "Frappé" är iskaffe och också något att rekommendera en varm och solig dag.

Souvlatsidiko-barerna

Grekiska motsvarigheten till våra korv- och hamburgerbarer. Dessa är oftast öppna hela dagen. Här serveras grillspett med eller utan pita, giro (det vi kallar kebab) och annan grillad mat.

Estiatoria

Enklare restauranger med lagad mat. Öppet till maten tar slut någon gång efter lunch. Inga menyer, gå in och titta vad köket erbjuder.

Psistaria

Serverar grillat samt en del förrätter och sallader. Kvalitet och stämning varierar från ställe till ställe.

Mezedoupolia

Liknar mer barer, som serverar smårätter. Hit går du för att dricka ouzo, vin eller raki och till det får du små fat med olika tilltugg - meze.

Tavernor

Finns överallt i alla prisklasser och med ungefär samma meny. Ofta både sti schara (grillat), och tis katserolas (mat direkt från kastrull). Mycket av det som serveras på tavernor är hel- eller halvfabrikat som värms upp.

Nattlivet på Kreta

I Chania stad, Hersonisson och Rethymnon väntar ett livligt nattliv med många barer, pubar och nattklubbar, framför allt under högsäsong. Lite större orter som Ierapetras, Platanias, Agios Nikolaos bjuder även på ett bra nattliv under högsäsong. I de mindre orterna är nattlivet stillsammare, men några utomhusbarer under högsäsong.
Shopping

Shopping på Kreta

Du finner ett stort och varierat utbud av shopping på Kreta, främst i städerna och i de större orterna. I Chania stad och Heraklion finns Kretas bästa utbud av shopping. Här finner du kända varumärken, lokalproducerade varor och trevliga marknader. I de mindre orterna finner du supermarkets och souvenirbutiker, även enstaka butiker som exempelvis säljer kläder och accessoarer.

Shopping längs Chaniakusten

Det finns gott om små butiker speciellt i Agia Marina och Platanias-området där det bland annat säljs kläder, skor, väskor, hantverk och souvenirer. I Chania stad finner du det största utbudet av shopping. Chania är en köpmanna- och läderstad med mängder av varor. Missa inte heller den berömda marknadshallen.

Shopping på övriga Kreta

I Rethymnon finns små och stora butiker med olika varor. Längs stadens två största shoppinggator, Odos Arkadiou och Ethnikis, finns ett stort utbud av internationella märkesbutiker. Besök även den populära marknaden. I Makrigialos finns det en mängd turistaffärer, butiker och affärer där du kan köpa allt från kläder, skor och accessoarer. I Agios Nikolaos och Ierapetra finns också flera butiker, många med souvenirer. Bäst shopping får du i Heraklion, öns huvudstad.

Marknader i området

Passa på att besöka någon av de traditionella marknaderna. Om man inte vill handla kan man alltid gå dit för att titta på folkmyllret.

Lokalproducerade varor

Kretensarna är stolta över öns produkter, och även om allt inte är i säsong hela tiden så finns det alltid något du kan provsmaka. En sådan produkt är öns egen olivolja som finns i ett otal varianter och smaker, och som du ofta kan provsmaka i butiker och på marknader.

Kortbetalning

Tänk på att kort inte alltid går att använda. Vissa kort, som exempelvis Diners Card, är i princip helt omöjliga. De bästa korten är Visa, American Express, Eurocard och Mastercard.
Sport och Träning

Sport och träning på Kreta

Kreta är som gjort för en aktiv semester. Här finns aktiviteter för hela familjen. Både i Chania stad och i Rethymnon finns populära cykelturer som hela familjen kan göra. Kreta är också allmänt känt för sina många vandringsleder, i synnerhet E4 European Footpath. Vill du göra något vid stranden finns det gott om vattensporter: vattenskoter, parasailing efter båt, vattencyklar med mera. Vill du gå på djupet finns dykning i både Chania och Rethymnon.

Vandring

Kreta består i princip av en enda lång bergskedja från väster till öster. Du behöver oftast inte bege sig långt för att kunna njuta av skön natur. De riktiga bergsvandrarna däremot, de tar sig ofta upp till Omalos-platån och Kallergi som är en vandringsstation. Naturen är kanske mest storslagen på våren när den vilda växtligheten är som frodigast. En vandringsväg tar dig upp till Therisso, en vacker liten bergsby. Vägen följer bäcken som slingrar sig i botten av ravinen. Överallt växer stora plataner. Ta den tidiga morgonbussen från Chania stad. Efter cirka 40 minuter är du framme vid byn. Besök gärna någon av de lokala tavernorna för en fikapaus. Börja sedan vandringen över bergsryggen ner till byn Meskla i väster. På vägen kan du äta lunch i byn Zourva.

Mountainbike

Västra Kretas dominerande bergskedja heter Lefka Ori, de vita bergen. Där ligger snön kvar uppe på topparna ända in i juni! Populära utflykter med mountainbike från högplatån Omalos leds av cykelarrangörer.

Dykning

Tidigare hade Kreta strikta regler gällande dykning med tuber. Anledningen till deras tidigare strikta inställning var att det finns arkeologiska skatter i princip överallt i de grekiska haven. Nu har man gett vissa auktoriserade dykcenter tillstånd att dyka på utvalda platser.

En av dykplatserna finns utanför ön Thodorou. Där har man fått tillstånd att dyka i ett område där ett tyskt Messerschmidt störtat under slaget om Kreta 1941.

Snorkling

Det marina livet runt Kreta är delvis förstört för att man tidigare fiskat med dynamit, vilket har sargat fisklivet svårt. Vill du se något under ytan ska du snorkla där det är stenig och bevuxen botten som t.ex. vid:

• Afrata-viken som ligger ute på halvön utanför Kolimbari
• Stenrevet väster om fritidshamnen i Platanias
• Stenreven utanför Falassarna
• Stenreven utanför Elafonissi
• Stenreven utanför Gramvoussa
Aktiviteter och sevärdheter

Aktiviteter på Kreta

Oavsett om du reser till Chaniakusten eller övriga Kreta väntar aktiviteter i mängder. Passa på att åka på en upptäcktsfärd eller två. Varför inte följa med på en jeepsafari runt ön där du får se mycket på kort tid? Andra populära utflyktsmål är någon av öns olivpressar eller vingårdar, där du både får se och smaka på öns egna produkter. Eller kanske lockar friluftsaktiviteter i Samariaravinen som bjuder på både spännande historia och dramatisk natur. Flera tips på upptäcktsfärder på Kreta finns du i vårt utflyktsprogram, där du kan boka både utflykter och upplevelser samtidigt som du bokar din resa. I städerna och i de större orterna finns ofta många familjevänliga aktiviteter som minigolf, gokart, bowling och biograf. Väljer du ett mindre resmål är det avkoppling som står i fokus och eventuella aktiviteter på respektive hotell.

Sevärdheter på Kreta

På Kreta finns fina utflykter och möjligheter till att upptäcka både kultur, natur, och historia.

Sevärdheter längs Chaniakusten

Chania stad
Det finns venetianska kvarlämningar överallt på Kreta, men ingenstans är de så välbevarade som i just Chania stad. Anledningen är att de välbeställda Chaniaborna i nutid valde att bygga sina hus utanför stadsmurarna. Kvar innanför murarna bodde de mindre bemedlade, som inte hade pengar att riva och bygga nytt. Många av privathusen som varit i ruiner under årtionden renoveras nu. Under de senare åren har det lagts ner mycket arbete på att förbättra miljön. Nytt avlopp har dragits och man har ersatt asfalten med natursten. I den nordvästra delen av hamnen är en hel del hus byggda i turkisk arkitektur med ovanvåningar i trä.

Therissos-ravinen
Ligger i närheten av Chania. Denna ravin har asfalterats så att du kan köra genom den med bil. Här finns också bra möjligheter till vandring.

Akrotiri
Akrotiri är ett naturskyddat område strax öster om Chania. Under våren flockas både botaniker och ornitologer här för att njuta av blomsterprakten och få syn på någon av alla de olika arter som rastar här under migrationen. Halvöns mest kända sevärdheter är annars två kloster: Agia Triada och Governetou. Från Gouverneto leder en fem kilometer lång och bitvis stenig stig mot norr och det övergivna klostret Moni Catholiko.

Aptera-fästningen
På Soudabuktens södra sida ligger den ursprungligen venetianska fästningen Aptera. Under sin historia har den använts av grekisk motståndsrörelse, turkar och tyskar, men idag är fästningen övergiven. På borggården kan du fortfarande se kulhål från de arkebuseringar som inträffade här under andra världskriget. Uppifrån murarna har du en utmärkt utsikt över Souda-bukten.

Maleme
Historiskt sett var Maleme en av de viktigaste platserna under andra världskriget. Under några få dagar stod slaget om Kreta, då luftrummet kontrollerades av tyska flygplan och än idag finns delar av störtade flygplan i vattnet utanför kusten. I Maleme ligger sedan dess en stor och välbesökt krigskyrkogård. Datumen på gravstenarna påminner om det stora slaget. I Maleme finns också den fina lokala kyrkan och vill du uppleva mer av närområdet, kan du besöka byn Vouves där Kretas äldsta olivträd finns.

Kolimbari
Kolimbari är kretensarnas egen favoritby när det kommer till fiskrestauranger. Här finns ett bra urval, som trots sin tydliga lokala stil oftast bjuder på en utsökt smakupplevelse. Gör ett besök till Gonia-klostret, där munkarna har framställt drycken retsina i årtionden. I augusti kommer även Caretta Caretta sköldpaddorna till Kolimbari-stranden för att lägga sina ägg. Vill du uppleva mer av området, kan du besöka byn Vouves där Kretas äldsta olivträd finns.

Soudaviken
Ligger sju kilometer från Chania och har den största och säkraste naturliga hamnen på Kreta. Här ligger Greklands egen flotta och NATO-basen med representanter från alla NATO-länder.

Sevärdheter övriga Kreta

Heraklion
Ett måste på Kreta är ett besök i den charmiga huvudstaden. Här trängs moderna bostadshus, affärer och kontorslokaler med det historiska Heraklion, som är rikt på minnesmärken och sevärdheter från svunnen tid. Arkeologiska museet med samlingar från minoisk tid ligger vid Frihetsplatsen mitt i centrum. Historiska museet ligger en bit från hamnen. Morosiniplatsen, alldeles vid gågatan Daidalou, rymmer många caféer och restauranger, och är samlingsplatsen för Heraklions ungdomar. I närheten ligger också stora affärsgator, som Dikeosinis och Kalokairinou. Marknadsgatan, Odos 1866, är med sitt stora varuutbud en upplevelse för shoppingglada. Det finns också flera vackra kyrkor, exempelvis Agios Titus, Agia Ekaterini och Agios Minas (agios = helig).

Knossos
Knossos är en Kretas främsta sevärdheter. Detta var ursprungligen Minoernas berömda sommarpalats, och ligger utanför Heraklion, cirka 15 mil öster om Chania. På museet finns alla lösa fynd från utgrävningen samt väggmålningarna. Hit går även arrangerade utflykter med Ving och en guidning är att rekommendera. Bästa tiden att besöka Knossos är på morgonen eller sen eftermiddag.

Festos
Minoernas näst största palats, efter det i Knossos. Festos har intressanta utgrävningar och en fin utsikt över Messara-slätten sydöst om Rethymnon.

Eleftherna
Eleftherna var en romersk provinsstad och även en viktig handelsstad. Platsen är också känd för sin gamla vattencistern, som sägs vara den största i Europa.

Fodele
Målaren El Grecos födelsestad. Här finns en del av hans målningar på det lokala museet.

Margarites
Kretas keramikcentrum ligger öster om Rethymnon. Det var också här pater Gabriel föddes, han som låg bakom explosionen vid Arkadi-klostret år 1866.

Ierápetra
Europas sydligaste stad med intressanta sevärdheter, belägen vid Libyska havet och omgiven av stora odlingar med rosor, nejlikor och tomater. I Ierápetra finns fina stränder, ett museum och lämningar efter ett venetianskt fäste på kajen. Här finns även en turkisk moské och en minaret. Sjösidan kantas av caféer och tavernor. På sommaren går båtar från Ierápetra till den stillsamma ön Chrissi, där du kan sola och bada, äta på någon av de två pittoreska tavernorna och bara njuta av lugnet.

Spili
Vacker bergsby med 19 brunnar fyllda av friskt källvatten från bergen. Vattnet sägs ha en föryngrande effekt och ett tips att besöka.

Sitia
En liten hamnstad med 8.500 invånare som ödelades på 1500-talet och sedan förblev obebodd i mer än 200 år, till dess att folk flyttade tillbaka runt år 1870.

Anogia och Axos
Två bergsbyar drygt 50 kilometer från Rethymnon som är värda ett besök kantade med sevärdheter. Vägen dit är både bra och vacker. Båda byarna är mycket pittoreska och invånarna är berömda för sina vackra handarbeten. Du kan köpa fina broderier, vävnader och stickade plagg. Anogia brukar även kallas för "Änkornas by". Under andra världskriget var Anogia centrum för motståndsrörelsen på ön, varför tyskarna förstörde stora delar av byn och dödade nästan hela den manliga befolkningen. I grannbyn Axos finns det tre bysantinska kyrkor och ruiner av ett Akropolis att utforska.

Södra Kreta

Det finns många charmiga sevärdheter och fina stränder på den södra kusten nedanför Chania, bland annat Sougia, Paleochora och Chora Sfakion. Det finns ingen stor väg längs hela den södra delen – landskapet består mest av berg och djupa dalar och vägarna går ofta i nord-sydlig riktning. Se till att du har gott om tid – att färdas på slingriga vägar med större höjdskillnader genom små bergsbyar, och med partier där getter anser sig ha företräde, ja det kan ta sin tid.

Santorini

Dagsturer till vulkanön Santorini, strax norr om Kreta, tar ett par timmar med båt från Rethymnon. Det går även färja från Heraklion, om du vill stanna en natt eller två.

Aten-Pireus

Färjan till Aten utgår från hamnen i Souda varje kväll med ankomst till Pireus morgonen därpå. Hyttplats rekommenderas under högsäsong.
Hur du tar dig runt

Hur du tar dig runt på Kreta

På Kreta kan du resa med bussar, taxi eller hyrbil. När du reser med buss rekommenderar vi dig att alltid fråga vart bussen ska! Bussnummer existerar inte, i bästa fall finns en skylt i fönstret som anger vart bussen går.

Hur du tar dig runt längs Chaniakusten

Buss
Regionalbussarna, KTEL, går i princip till alla platser på ön. Huvudbusstationen ligger inne i Chania stad. Du kan köpa biljett i förväg på busstationen. De säljs även i vissa kiosker och minimarkets, som förhoppningsvis skyltar med att de har bussbiljetter. Eftersom bussarna inte har några tidsbestämda hållplatser utmed vägen är det svårt att förutsäga när bussen kommer längs en viss busslinje. Utmed nordkusten går luftkonditionerade långdistansbussar (gröna) som tar resenärerna till huvudstaden Heraklion från busscentralen i Chania.

Taxi
Taxi är ett bra alternativ till buss om man är 3-4 personer som reser i samma bil. Chaufförerna är skyldiga att använda taxameter och har olika taxor för innerstad och ytterområden. Efter midnatt gäller dubbel taxa. Gör upp om ett pris, inklusive dricks, i förväg om du anlitar en taxi för längre turer. Det finns taxichaufförer som helt inriktat sin verksamhet på att köra utflykter. Turerna kan vara från ett par timmar till heldagar.

Hur du tar dig runt på övriga Kreta

Buss
Bussar trafikerar de flesta byar och städer. Biljett köper du på biljettkontoren som ligger vid busstationerna eller eller betalas direkt till chauffören ombord. Lokalbussarna utgår från busstationerna i städerna och du kan kliva på även vid hållplatserna utmed huvudgatan. Du kan bland annat åka till Heraklion, Agios Nikolaos, Malia och Ierápetra. Fråga oss om du vill ha ytterligare information eller exakta tidtabeller.

Taxi
Se gärna till att göra upp om priset innan du sätter dig i taxin. Du kan också beställa taxi per telefon, vilket då kostar extra. Hotellet hjälper dig gärna. Ibland används taxametern, ibland avtalas fast pris. Efter midnatt gäller dubbel taxa.

Cykel och moped

På Kreta kan du hyra cykel eller moped. Detta är ett smidigt sätt att se mer av både den egna semesterorten och även de närliggande städerna.
Fakta

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 45 minuter från Stockholm.
Väder
 • januari
16°9°
3
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • februari
16°9°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
17°10°
6
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • april
20°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • maj
23°15°
10
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • juli
29°22°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • augusti
29°22°
11
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • september
27°19°
9
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • oktober
24°17°
6
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • november
21°14°
5
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • december
18°11°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
På Kreta råder medelhavsklimat, med varma, torra somrar och milda, fuktiga vintrar. Det finns dock skillnader i klimatet beroende var på ön man befinner sig. Längs Chaniakusten på nordvästra Kreta, ligger resmålen Agia Marina, Chania stad, Gerani, Kato Daratso, Kato Stalos & Kalamaki, Kolimbari, Maleme, Platanias och Georgioupolis. Här förekommer mera nederbörd och det är något svalare än på sydkusten där Ierapetra och Makrigialos ligger. På nordöstra Kreta, med resmålen Elounda och Agios Nikolaos, kan det förekomma nederbörd även under högsäsong. Oavsett var man är på ön kan man räkna med temperaturer över 30 grader under högsäsong, medan april och oktober är mer lika en svensk sommar.

April och september-oktober

Dessa månader räknas som för- och eftersäsong med temperaturer mellan 20 och 25 grader under dagen, och svala nätter. Vattentemperaturen ligger runt 18 grader i april, men under september-oktober dröjer sig sommarvärmen kvar, med 22-24 grader i vattnet i september, för att sedan avta ju senare på säsongen man kommer. Regn kan förekomma sporadiskt under både april och oktober.

Maj

I maj stiger temperaturerna både i på land och i vattnet. I luften kan det nå upp till 25 grader och i vattnet närmar det sig 20 grader. Regn kan förekomma, men är ovanligt.

Juni, juli och augusti

Dessa månader räknas som högsäsong på Kreta, med temperaturer som kan gå över 30 grader under dagtid och sällan går under 20 grader om natten. I vattnet kan man räkna med att temperaturen stiger till 25 grader. Regn är sällsynt på de flesta resmål, men kan förekomma på Kretas nordöstra kust.

Erbjudanden till Kreta

Ocean Beach Club - Kreta
obcbysunwing
Ocean Beach Club - Kreta
Makrigialos, Kreta, Grekland
 • Flyg + del i 1-r COMPACT SUITE,balkong mot gatan/omgivningarna
 • 1 vecka
 • Avresa 22 sep 2022 från Stockholm-Arlanda
Flyg + hotell, 1 vecka
22 sep 2022 från Stockholm-Arlanda
Sunprime Platanias Beach
sunprime
 • Passar vuxna
Sunprime Platanias Beach
Chaniakusten, Platanias, Kreta, Grekland
 • Flyg + del i Classic Room 1 rum balkong mot trädgård/omgivning
 • 1 vecka
 • Avresa 1 sep 2022 från Göteborg-Landvetter
Flyg + hotell, 1 vecka
1 sep 2022 från Göteborg-Landvetter
Sunwing Makrigialos Beach
sunwing
 • Barnvänligt
Sunwing Makrigialos Beach
Makrigialos, Kreta, Grekland
 • Flyg + del i 2r-lgh FAMILY för 5 personer,balkong med havsutsikt
 • 1 vecka
 • Avresa 1 sep 2022 från Malmö
Flyg + hotell, 1 vecka
1 sep 2022 från Malmö
Alexandra Beach
familygarden
 • Barnvänligt
Alexandra Beach
Chaniakusten, Agia Marina, Kreta, Grekland
 • Flyg + del i 2-rumslägenhet - möjligt med 2 extrabäddar
 • 1 vecka
 • Avresa 3 sep 2022 från Stockholm-Arlanda
Flyg + hotell, 1 vecka
3 sep 2022 från Stockholm-Arlanda
Iolida Beach
nordiskafavoriter
Iolida Beach
Chaniakusten, Agia Marina, Kreta, Grekland
 • Flyg + del i Dubblettrum mot gatan - möjligt med extrabädd
 • 1 vecka
 • Avresa 1 okt 2022 från Köpenhamn
Inkl. frukostbuffé
Inkl. frukostbuffé
Flyg + hotell, 1 vecka
1 okt 2022 från Köpenhamn
Elina Apartments
Elina Apartments
Hersonissos, Kreta, Grekland
 • Flyg + del i 1-rumslägenhet
 • 1 vecka
 • Avresa 22 sep 2022 från Stockholm-Arlanda
Flyg + hotell, 1 vecka
22 sep 2022 från Stockholm-Arlanda

Resor till Kreta

Chaniakusten, Agia Marina
 • Stränder
 • Barnvänligt
 • Mat & Dryck
I Agia Marina erbjuder Ving flera hotell nära den milslånga stranden. Familjesemestern blir bäst på vårt omtyckta Family Garden, Alexandra Beach.
 • Mat & Dryck
 • Stränder
Chania stad passar dig som vill ha en resa med ett stort utbud av nöjen, kultur och restauranger - och samtidigt nära till härliga stränder.
Chaniakusten, Gerani
 • Mat & Dryck
 • Barnvänligt
 • Stränder
I Gerani trivs barnfamiljer som vill ha en semester med fokus på avkoppling i lugna omgivningar.
Chaniakusten, Kato Daratso
 • Stränder
 • Mat & Dryck
 • Barnvänligt
Kato Daratso är ett av de populära resmålen längs den milslånga stranden på Chaniakusten. Här finns både lyxhotell och lägenheter.
Chaniakusten, Kato Stalos & Kalamaki
 • Stränder
Kato Stalos & Kalamaki är två resmål som ligger längs den härliga Chaniakusten. Här badar du vid den barnvänliga stranden och har inte långt till utbudet i Chania stad.
Chaniakusten, Kolimbari
 • Mat & Dryck
 • Barnvänligt
I Kolimbari lockar ett härligt strandliv och barnvänliga Avra Imperial Hotel.
Chaniakusten, Maleme
 • Barnvänligt
 • Mat & Dryck
I den charmiga småstaden Maleme kan du boka en resa med All Inclusive direkt vid den långa och inbjudande klapperstensstranden.
 • Mat & Dryck
 • Sevärdheter
 • Stränder
Platanias är en av de större badorterna längs med Chaniakusten, lika bra för en resa med barn som för en resa på tu man hand.
 • Stränder
 • Mat & Dryck
 • Nöjesliv
Rethymnon är en charmig stad med en lång, barnvänlig strand som sträcker sig längs med hela staden. Strandpromenaden med sina många restauranger är populär hos både turister och lokalbefolkning.
 • Mat & Dryck
 • Nöjesliv
 • Barnvänligt
I den stora semesterorten Hersonissos är det full fart under sommaren och lugnare om du väljer att resa under vår eller höst. Vid strandpromenaden finns mängder av restauranger, barer och klubbar.
concept-logo
concept-logo
Makrigialos
 • Stränder
 • Barnvänligt
 • Mat & Dryck
För barnfamiljer är en resa till den grekiska fiskebyn Makrigialos det perfekta valet. Precis vid stranden ligger två av våra bästa familjehotell: Sunwing Makrigialos Beach och Ocean Beach Club.
Ierapetra
 • Mat & Dryck
 • Shopping
I Ierapetra erbjuds en avslappnad kombination av strandliv, sevärdheter och aktiviteter. Hit ska du resa om du vill se och göra mycket, och samtidigt njuta av en avkopplande miljö och lugn atmosfär.
Agios Nikolaos
 • Mat & Dryck
 • Barnvänligt
 • Sevärdheter
Agios Nikolaos är en grekisk småstad med lokalt vardagsliv, som brukar kallas för "Kretas St Tropez". Hit ska du resa för att njuta av livet, semestern, den sköna stämningen och förstås strandliv.
Elounda
Elounda är känt för sina fina hotell, men har även en trevlig liten hamn med tavernor och restauranger. Här väntar lugnt och bekvämt hotellliv samtidigt som du lätt kan resa in till Agios Nikolaos.

Erbjudanden till Kreta

Vings Kreta

Avisrabatt

250:- i rabatt på hyrbil hos AVIS

Just nu får du 250:- i rabatt när du bokar din hyrbil hemifrån
Boka din hyrbil snabbt och smidigt inför din semester, antingen när du bokar din resa eller via Min sida.
Rabatten gäller tillsvidare på alla våra destinationer där vi samarbetar med AVIS, och när du reser på en charterresa.

**Just nu får du 250:- i rabatt när du bokar din hyrbil hemifrån** Boka din hyrbil snabbt och smidigt inför din semester, antingen när du bokar din resa eller via Min sida. _Rabatten gäller tillsvidare på alla våra destinationer där vi samarbetar med AVIS, och när du reser på en charterresa._
Resa med barn till Kreta

Resa med barn till Kreta

Kreta är perfekt för en familjesemester! Här kan du läsa om barnvänliga Chaniakusten och Makrigialos på Kreta.

Läs om barnvänliga Chaniakusten och Makrigialos på Kreta

Restaurangfavoriter på Kreta

Restaurangfavoriter på Kreta

Läs våra tips på de bästa restaurangerna på Kreta, där du kan smaka på det godaste från det grekiska köket!

Våra bästa restaurangtips

Ocean Beach Club Kreta

Ocean Beach Club på Kreta

Det är inte bara unga par och trendsetters som uppskattar snygg design, så gör även många barnfamiljer. Det tog Ving fasta på när man lanserade konceptet OBC by Sunwing i Makrigialos på Kreta 2011. Hotellet lockar med många bildsköna vyer och kombinerar nordisk design med sydländsk atmosfär. Redan från start blev det en stor favorit bland Vings designintresserade gäster som nu gärna återkommer år efter år. Till alla barns stora glädje finns här även de populära maskotarna Lollo & Bernie och skandinavisk barnklubb.

Snygg design och barnvänligt i Makrigialos

Aktiv semester med familjen

Träningsresa med barn

Vi erbjuder mängder av bra familjehotell på Kreta, och här finns alla förutsättningar för en aktiv familjesemester i värmen! Läs våra bästa tips här.

Vi erbjuder mängder av bra familjehotell på Kreta, och här finns alla förutsättningar för en aktiv familjesemester i värmen! Läs våra bästa tips här.
Lyxhotell på Kreta

Lyxhotell på Kreta

Unna dig det lilla extra på semestern till Kreta. Checka in på något av öns mer exklusiva hotell.

Unna dig det lilla extra på semestern till Kreta. Checka in på något av öns mer exklusiva hotell.
Sök din resa till Kreta
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.