Se hotell (0)

Resor till Saranda

Ving har ingen chartertrafik till Saranda sommaren 2024.
Saranda är en stad som sträcker sig utmed en bukt, en kort båtresa från Korfu. Den är inte så stor, ändå rymmer den allt man kan vilja ha under sin semester: sköna stränder längs den inbjudande strandpromenaden, spännande restauranger och chansen att se ett land som inte många känner till.

Strandpromenaden i Saranda

Det mesta som händer i Saranda, det händer längs den kilometerlånga strandpromenaden. På ena sidan ligger stränderna där många tillbringar dagen, och på andra sidan väntar restauranger och barer för att servera dagens fångst eller kanske bara något svalkande att dricka. Mitt emellan dessa stränder och restauranger ligger själva strandpromenaden, där man träffar sina vänner, joggar, leker eller bara sitter och ser på folklivet. Här blandas besökare och bofasta i ett myller av äldre herrar som diskuterar fotboll, nykära tonåringar, vingliga småbarn eller solbrända familjer på semester som noggrant väljer rätt restaurang för en skön middag. Ute i bukten kan man se hur färjan till Korfu hissar ankaret, eller en prålig yacht som långsamt seglar in mot marinan och om man är här vid rätt tid kan man njuta av hur den nedgående solen speglar sig i vattnet.

Ät gott i Saranda

Färsk fisk och skaldjur tar upp större delen av menyerna i Saranda, och kommer att göra din resa till en gastronomisk upplevelse. Med sitt läge mellan Grekland och Italien har Albanien lånat det bästa från bägge två, och du kan lika gärna beställa en perfekt grillad havsabborre som du kan njuta av en både smakrik och generös pasta frutti di mare. Missa inte heller greksalladen. Här får du den -och alla andra sallader- gjord på lokalt odlade grönsaker som fått mogna i solen innan de hamnat på bordet. Lika lokal är vinlistan, och här får du chansen att bekanta dig med Albaniens viner, som sällan finns att få utanför landets gränser. Vad du än väljer kommer du att finna att du får valuta för pengarna, eftersom priserna är låga och kvaliteten hög.

Sol och bad i Saranda

Längs med bukten, mitt i Saranda, ligger stränderna på rad, täckta av rundslipat grus och med klart och fint vatten. Många av hotellen har också en egen strand så du kan gå rätt från ditt rum ner på stranden för ett dopp innan frukost eller en simtur i solnedgången. Vill du prova något annat kan du lätt resa med buss eller taxi ner till Ksamil, tjugo minuter söder om Saranda. Här finns gott om små sandstränder och strandrestauranger där det alltid är gott om folk som kommit hit för att sola och bada. Vill du ha lite mer lugn och ro simmar du ut till någon av de små öarna utanför stränderna, där det ofta är lite lugnare.

Välj rätt hotell i Saranda

Hotellen i Saranda har höga ambitioner och håller god klass. Ett exempel är Epirus Hotel, en kort promenad från centrum. Här bor du i renoverade rum med både restaurangen och stranden bara några steg från receptionen. Ett annat exempel på ambition är det familjedrivna Harmony, ett litet stycke utanför Saranda. Hotellets ägare är också dess kock, och har fått rykte om sig att vara den bästa i hela Saranda. Vill du bo lite lyxigt under din resa till Saranda ska du ta en titt på Andon Lapa I Luxury Suites, som ligger vid stranden i norra änden av Saranda. Här bor du i fräscha och eleganta rum, med ett läckert poolområde och en utmärkt restaurang.

Upptäck Albanien

Bara någon timme från Saranda ligger den vackra Drinas-dalen, en slående kontrast med karga berg som sluttar brant ner mot den grönskande flodslätten längst ner i dalgången. Här produceras en hel del ost av mjölken från de kor och getter som strövar omkring, och uppe på sluttningen ligger Gjirokaster, en stad som i sig själv rymmer mycket av Albaniens historia. Själva staden har en plats på UNESCOS lista över världsarv, på grund av sin välbevarade ottomanska arkitektur. Här föddes Ismail Kadare, en av landets mest kända författare, och här bodde Enver Hoxha, under lång tid Albaniens statschef. Som om det inte var nog kan man också besöka 'The Cold War Tunnels' ett tunnelkomplex som karvades ut ur klippan under stadens gamla fästning som skydd i händelse av krig. I Gjirokaster finns alltså mycket historia, men också vackra hus och strålande utsikt över Drinas-dalen från fästningens murar. Är du mer intresserad av natur ska du besöka Syri i Kalter 'Det blå ögat', en intensivt blå källa med iskallt vatten som ligger längst in i en vacker dal upp i bergen. Här finns också gott om exempel på det antika arvet, som till exempel Butrint, en stad med både grekiska och romerska lämningar, inte långt från Ksamil.

Kombinera med Korfu

Om du bokar en resa till Saranda med Ving flyger du till Korfu och tar sedan båten över Korfukanalen, en resa som tar under en timme. Om du vill kan du kombinera en vecka i Saranda med en vecka på Korfu, eller också ägnar du hela din semester åt Albanien. Transfer från hotellet i Saranda till Korfu hamn ingår i priset när du kombinerar Saranda och Korfu.
Bra att veta
  • Prisvärd mat och dryck
  • Lokala restauranger
  • Historia
  • Hotell på stranden

Våra kunder om Saranda

SÖK DIN RESA TILL Saranda

Upptäck Albanien

Upptäck medelhavspärlan Albanien

Läs om spännande Albanien och 5 tips kring resmålet Saranda!

Läs vårt reportage

Resa med barn till Saranda

I visa fall kräver albanska myndigheter särskild dokumentation när du reser med barn under 18 år. Här kan du ladda ner de blanketter som krävs. Observera att blanketten måste valideras genom en stämpel av offentlig notarie (Notarius Publicus). Hitta din närmsta offentliga notarie genom att söka via Länstyrelsens hemsida.

Om barnet reser med endast en förälder
Om barnet inte har samma efternamn som båda föräldrarna
Om barnet reser med andra vuxna än föräldrarna, ex.vis vänner, mor- eller farföräldrar eller andra släktingar.