Strand i Phuket, Thailand

Vings guide till

Thailand

Vings guide till Thailand

Mycket att välja mellan? Hitta rätt med vår Thailandsguide

Thailand är ett land med stor variation, allt från de välkända stränderna på Phuket, storstaden Bangkok, till de mer okända resmålen och öarna i öster. Får du svårt att välja kan du ta hjälp av vår Thailandsguide, som hjälper dig plocka ut de resmål som passar bäst för dig och ditt ressällskap. Här ser du vilka resmål som erbjuder bäst stränder, shopping, mat och dryck, upplevelser samt vad som passar bäst för dig som reser med barn – oavsett om du ska resa till Phuket-området, Krabi-området, centrala Thailand eller norra Thailand.

Phuket-området

 

 • Stränder | 5 av 5
 • Shopping | 3 av 5
 • Mat & dryck | 4 av 5
 • Upplevelser | 3 av 5
 • Resa med barn | 5 av 5
Bangtao

Bangtao

Bangtao kan skryta med en av de längsta stränderna på hela Phuket, närmare 5,5 kilometer oavbruten njutning där alla får plats. Som ett extra plus kan vi också erbjuda ett av våra mest familjevänliga hotell: Sunwing Bangtao Beach, bara några steg från stranden.

Stränder | 5 av 5
Bangtao Beach är ju en av Phukets längsta stränder, så här blir aldrig trångt. Stranden består av finkornig sand och vill man dra sig undan den värsta solen är det aldrig långt till skuggan under de casuarina-träd som kantar stranden. Vattendjupet varierar från långgrunt till brantare botten, allmänt sett är det barnvänligt i den södra änden.

Shopping | 1 av 5
Bangtao domineras helt av hotell, och även om de har butiker, och även om det finns en liten marknad, är det bättre att ta sig ett stycke söderut, till Patong eller Phuket Town om man vill ge sig in på ordentlig shopping.

Mat & dryck | 2 av 5
Är man i Bangtao är man i Thailand, och då är man aldrig långt från god mat. Men utbudet i Bangtao Beach är inte särskilt stort eftersom det inte finns mycket att välja på, bortsett några få restauranger och det som hotellen erbjuder.

Upplevelser | 4 av 5
Från Bangtao Beach når man lätt alla upplevelser, sevärdheter och attraktioner på Phuket eller öarna utanför, så det är bara att välja; en golfrunda, en kanotsafari eller kanske båttur i den thailändska skärgården.

Resa med barn | 5 av 5
Bangtao är ett av Phuket mest barnvänliga resmål. På stranden finns gott om plats, och det finns just ingen trafik. Dessutom finns här ett Sunwing Resorts, där allt är lagt tillrätta för barnfamiljen, från förvaringsutrymmena i lägenheten till kvällshowerna för både barn och vuxna.

Kamala

Kamala

Kamala har länge varit populärt bland svenska barnfamiljer. Jämfört med många andra resmål på Phuket är det lugnt och här finns en lång strand där man kan fördriva dagarna. Dessutom finns här ett familjevänligt Sunwing Family Resorts, där du kan boka en lägenhet som passar just dig och dina barn. Här finns också ett elegant Sunprime för alla som reser utan barn och vill njuta av en lugn semester, med spa, intressanta menyer och riktig avkoppling.

Stränder | 5 av 5
Kamala Beach är ett par kilometer lång, med finkornig sand och långgrunt, barnvänligt vatten. Vill du snorkla eller bada i lite djupare vatten ska du sikta mot strandens norra ände, där klippor sticker upp, och gör att det finns mer att se på.

Shopping | 3 av 5
I södra änden av Kamala Beach finns ett litet lokalt centrum. Här säljs mestadels mat, man kan till exempel plocka ihop ingredienserna till en picknick på stranden som bara ligger en liten bit härifrån. Utöver det finns ett och annat ställe som säljer t-shirts, strandartiklar och annat. Bäst shopping finns i Patong eller Phuket town.

Mat & dryck | 3 av 5
Utbudet utanför hotellen är begränsat i Kamala Beach. Det finns några mindre restauranger och serveringar med ojämna mellanrum. I Kamala Centrum finns det kring 20 restauranger med olika teman och menyer. Även längs med havet finns en del restauranger värda ett besök.

Upplevelser | 4 av 5
Från Kamala Beach når man lätt alla upplevelser, sevärdheter och attraktioner på Phuket eller öarna utanför, så det är bara att välja; naturvandringar, dykning vid Similan Islands eller kanske en shoppingtur på egen hand.

Resa med barn | 5 av 5
Kamala är idealiskt för barn. Stranden är både lång och långgrund, och trafiken är mycket måttlig. Här finns också ett Sunwing Resorts som har tänkt på allt det praktiska: bekväma lägenheter, en egen meny för barnen och ett perfekt läge vid stranden i den södra delen av Kamala Beach.

Patong

Patong

Patong är nog Phukets mest intensiva resmål, här är det folkliv dygnet runt. Här väntar Phukets förmodligen bästa shopping och bästa nöjesliv, tillsammans med en härlig strand.

Stränder | 5 av 5
Stranden i Patong är både lång och bred, men sällan tom. Här är det folk från tidig morgon till sen kväll. Vill man ha det lite lugnare är det bäst att bege sig till strandens norra eller södra ände.

Shopping | 5 av 5
I Patong finns allt! Tidigare hade Thailand ett tvivelaktigt rykte för att man bara saluförde kopior. Så är det inte längre. I Patong har flera av de stora märkena slagit upp sina egna butiker och du kan köpa äkta klockor, skor, accessoarer och annat till äkta thailändska priser. Prova till exempel shoppingcentret Jungceylon ett stycke in från strandvägen.

Mat & dryck | 5 av 5
I Patong blandas högt och lågt, från enkla gatustånd där maten serveras i plastpåse till luftkonditionerad lyx med vita dukar och vinkällare. Och det är naturligtvis inte bara thailändsk mat som serveras, här finns också pizza, sushi, grill, ofta lagat av hitflyttade italienare, japaner eller vad det nu kan vara. Du kommer inte gå hungrig i Patong.

Upplevelser | 4 av 5
Hela Patong är ju en enda stor upplevelse i många delar. Och bortom Patong väntar resten av Phuket, med safaris, dykning, fem olika golfbanor och mycket mer. Varför inte ta en titt på Vings utflyktsprogram?

Resa med barn | 3 av 5
Patong är myllrigt, intensivt och på sina håll helt inriktat på vuxna. Och stranden är inte särskilt långgrund. Små barn har det bättre i till exempel Kamala Beach, men shopping- och nöjessugna tonåringar får sitt lystmäte i Patong, och de kommer trivas på stranden också.

Kata

Kata

Kata är den lite lugnare södra änden av det pärlband av stränder som börjar i norr med Bangtao Beach. Här finns hotell för alla smaker och behov, från budget till femvingad lyx. Det enda de har gemensamt är läget; de ligger bara några minuters promenad från stranden och centrum.

Stränder | 4 av 5
Kata består av två delar; Kata Yai och Kata Noi, med varsin strand. Den norra är den längsta, men den södra känns lite mer ombonad, bara några hundra meter lång och inramad av sluttande berg. Annars är det inte mycket som skiljer dem åt. Bägge består av gul, finkornig sand och även om de inte är påtagligt långgrunda är de inte heller bråddjupa. Vill man snorkla är det bäst att hålla sig i de norra eller södra ändarna, där uppstickande klippor och stenar gör att det finns mer att titta på.

Shopping | 4 av 5
Kata är inte ett av Phukets bästa shoppingresmål, men det är inte långt därifrån. I den norra delen av Kata finns gott om butiker som säljer kläder, väskor, skor och annat. Vill man ha ett ännu större och mer varierat utbud är det inte långt till vare sig Patong eller Phuket Town.

Mat & dryck | 4 av 5
I Kata serveras det mesta, tex-mex, pasta, hamburgare och naturligtvis thailändska rätter. Man behöver aldrig gå långt för att hitta något som passar både plånboken och humöret.

Upplevelser | 4 av 5
Från Kata når man lätt alla upplevelser, sevärdheter och attraktioner på Phuket eller öarna utanför, så det är bara att välja; någon av Phukets fem golfbanor, en marknad i Phuket town eller en snorklingstur till Phi Phi Island och Bamboo Island.

Resa med barn | 4 av 5
Kata är ett bra val för barnen, här finns fina stränder och spännande butiker tillsammans med flera familjevänliga hotell.

Karon

Karon

Karon är det lite lugnare alternativet till Patong. Här bor du nära både nöjesliv och shopping men utan att störas alltför mycket av sent nattliv eller livlig trafik.

Stränder | 5 av 5
Stranden i Karon Beach är närmare tre kilometer lång, med gott om plats under hela dagen. Var beredd på att den inte är särskilt långgrund, som t.ex. stränderna i Kamala och Bangtao. Under lågsäsong förekommer underströmmar och stora vågor.

Shopping | 4 av 5
Karon erbjuder det mesta i shoppingväg; kläder, väskor, elektronik och annat. Precis som i Patong är det en blandning av kopior och äkta vara.

Mat & dryck | 4 av 5
Det finns gott om frestande matställen i Karon, även om utbudet inte är riktigt lika stort som i grannorten Patong. Ett tips är den södra delen av Karon, där det ligger en räcka med thailändska restauranger som serverar lokala rätter till rimliga priser.

Upplevelser | 4 av 5
Från Karon är det lätt att ta sig runt på Phuket och alla dess upplevelser, sevärdheter och attraktioner. Prova till exempel en golfrunda på någon av öns fem golfbanor, en longtail-båt till en undangömd strand eller dag på marknaden i Phuket Town.

Resa med barn | 4 av 5
I Karon finns både familjevänliga hotell och mycket spännande att göra. De allra minsta barnen har det kanske bättre i Kamala eller Bangtao, men lite större barn trivs bra i Karon.

Khao Lak

Khao Lak

Khao Lak är en milslång strand ett stycke norr om Phuket. Här dominerar hotellen och stranden, och det är lätt att hitta ett hotell där det bara är några steg mellan poolen och havet. Khao Lak är alltså ett lugnt och stillsamt resmål, lika bra för barnfamiljer som för de som reser utan barn och bara vill njuta av en avkopplande semester där solen och havet är i centrum.

Stränder | 5 av 5
Khao Lak är egentligen något halvdussin stränder, avgränsade av små klippiga uddar. Gemensamt för dem alla är att det är gott om plats och nästan alltid möjligt att finna skugga under träden som växer i strandkanten. Vattnet är till största delen långgrunt och barnvänligt, med finkornig vit sand.

Shopping | 3 av 5
Khao Lak erbjuder ingen shopping bortsett från ett litet centrum där man mest säljer turistartiklar. Är du intresserad av att besöka marknader så finns det flera stycken, flera gånger i veckan.

Mat & dryck | 3 av 5
Det dyker upp fler och fler restauranger och matställen i Khao Lak, men än så länge är utbudet och variationen små om man jämför med orterna längre söderut.

Upplevelser | 3 av 5
Eftersom Khao Lak ligger lite isolerat på kusten är inte variationen här lika stor som den är på Phuket. Många av upplevelserna i Khao Lak handlar om båtturer, med eller utan dykning och snorkling.

Resa med barn | 4 av 5
Khao Lak är perfekt, åtminstone för lite mindre barn. Hotellen håller hög klass, det finns gott om plats på stranden och kvällar och nätter är lugna. Man kan också ta en stillsam promenad i omgivningarna, om man vill se lite mer av Thailand bortom stranden.

Surin

Surin

Surin är ett av de nättaste resmålen på Phukets västkust. Här finns en vacker strand som sträcker sig längs hela den bukt som fått namnet Surin Beach. Till det här paradiset åker du som söker avskildhet och barfotalivets drömtillvaro.

Stränder| 4 av 5
Surin Beach ligger på kort gångavstånd till hotellet. Många anser att stranden är Phukets bästa med sitt lugn och sin grönska. Stranden är drygt en kilometer lång och mycket badvänlig i och med att den också är långgrund. Den södra änden domineras av restauranger med fisk och skaldjur på menyn.

Shopping | 2 av 5
I Surin finns bara ett begränsat urval av butiker, långt ifrån överflödet på resmålen längre söderut. Har du bestämt dig för seriös shopping på Phuket bör du ta dig ner till Patong eller Phuket Town, där urvalet är större och priserna lägre.

Mat & dryck | 3 av 5
Här är utbudet stort och det serveras både thailändska och internationella rätter. Restaurangerna finner du utspridda på orten och längs stranden.

Upplevelser| 4 av 5
I Surin finns mycket att se och göra. Utöver golf, snorkling och dykning kan du besöka vattenfallet Ton Sai, naturreservatet Khao Phra och tempel som Wat Chalong. Om kvällarna är Surin ganska stillsamt.

Resa med barn | 3 av 5
Här finns bra hotell för både små och stora. Lite äldre barn och tonåringar uppskattar kanske en utflykt till Patong för shopping och nöje.

Nai Yang

Nai Yang

Nai Yang ligger inom en marin nationalpark. Resmålet är oexploaterat och lockar med lugn och ro, en bred sandstrand och ett blygsamt utbud av restauranger och hotell. Helt enkelt ett smultronställe för avkoppling och vila.

Stränder | 4 av 5
Nai Yang Beach ligger längst upp på Phukets nordvästra kust. Strax utanför kusten ligger öns största korallrev. Stranden är delvis långgrund och har finkornig sand. Här finns ingen större trängsel, så det går bra att breda ut sig. Blir det för varmt hittar du skugga under casuarinaträden som kantar stranden.

Shopping | 1 av 5
Shoppingen i Nai Yang är begränsad. Är du shoppingsugen åker du hellre till närliggande Patong för ett enormt shopping- och nöjesutbud. Varför inte besöka Bangtao Beach, Kamala eller Surin Beach på vägen dit?

Mat & dryck | 2 av 5
Här finns gemytliga restauranger både längs vattnet och på den charmiga lilla bygatan bakom stranden, men utbudet är inte stort.

Upplevelser | 3 av 5
Från Nai Yang kan du göra spännande utflykter till platser som vattenfallet Ton Sai eller naturreservatet Khao Phra. Andra aktiviteter du kan välja på är dykning och snorkling, golf eller massage. Nöjeslivet innebär en lugn och skön stund på någon av de fina barerna.

Resa med barn | 3 av 5
Den härliga och rymliga stranden är barnvänlig och det finns mindre äventyrlig mat som pizza för de små. Lite äldre barn och tonåringar uppskattar kanske en utflykt till Patong som omväxling till den lugna omgivningen.

Krabi-området

 

 • Stränder | 5 av 5
 • Shopping | 2 av 5
 • Mat & dryck | 2 av 5
 • Upplevelser | 3 av 5
 • Resa med barn | 3 av 5
Koh Lanta

Koh Lanta

Koh Lanta har seglat upp som något av en favorit bland långsemestrande svenskar. Det blir alltmer vanligt att man väljer att ta ut en eller två månader av föräldraledigheten här. Och det är ett bra val. Koh Lanta är lugnt och fridfullt, stränderna är både långa och långgrunda, och all service finns på plats.

Stränder | 5 av 5
Koh Lantas västkust är ett pärlband av stränder, från Hat Khlong Dao i norr, via Long Beach, Klong Kong Beach och några till innan man så småningom kommer ner till Bamboo Bay, allra längst ner i söder. Nästan alla stränder på Koh Lanta är breda och mycket långgrunda, särskilt när tidvattnet gått ut.

Shopping | 3 av 5
Koh Lanta är inget eldorado för shoppare, men man kan alltid få tag på det nödvändigaste: färsk frukt, badartiklar och plåster. Bäst utbud finner du i Ban Sala Dan, öns huvudort.

Mat & dryck | 3 av 5
Man äter gott och billigt på Koh Lanta. Ett av öns särdrag är utbudet av indiska rätter, men här finns också pizza, pasta och naturligtvis thailändska rätter att välja bland. Och det är aldrig långt att gå om du blir hungrig, små restauranger och serveringar finns nästan överallt.

Upplevelser | 2 av 5
Även om själva ön har en del sevärdheter och attraktioner är det havet och öarna utanför som lockar mest. Dykning, snorkling och kanotsafaris brukar alltid erbjudas.

Resa med barn | 4 av 5
Koh Lanta är som sagt populärt bland svenska barnfamiljer, och det är främst stränderna som drar. De är så långgrunda att man kan leka hur länge som helst, och det finns så mycket att välja bland på menyerna att man alltid kan hitta något man gillar.

Phi Phi

På Phi Phi lever man ett barfotaliv i sarong och shorts. Här kan du ta en promenad längs den mjuka, solvarma sandstranden som kantas av vackra berg och lummig grönska. Vattnet är kristallklart och bjuder in till bad och snorkling – ett riktigt semesterparadis.

Stränder | 5 av 5
Phi Phi lockar med långgrunda, kritvita stränder. Sanden är otroligt finkornig och mjuk medan vattnet skimrar förtrollande blått och grönt. Oavsett om du väljer att snorkla eller njuta på stranden är Phi Phi en plats du inte glömmer. Det här är helt enkelt så nära en paradissemester du kan komma.

Shopping | 2 av 5
Till Phi Phi åker du för att njuta av omgivningarna snarare än för shoppingens skull. Men du hittar alltid det vanliga som kläder, hantverk accessoarer och strandartiklar. Ta hellre båten till Phuket stad om du känner dig shoppingsugen.

Mat & dryck | 2 av 5
Phi Phi bjuder på både internationellt och thailändskt, men utbudet är litet.

Upplevelser | 2 av 5
Dyk- och snorkelutflykter är de största aktiviteterna. Har du tur kan du få se leopardhajar, sköldpaddor, drak- och skorpionfiskar och mycket mer. Kvällslivet är mycket stillsamt.

Resa med barn | 2 av 5
Phi Phi är inget särskilt lämpligt resmål för små barn, mest för att variationen är ganska liten. Välj hellre något av resmålen på fastlandet, som Kamala eller Bangtao.

Ao Nang

Ao Nang

Ao Nang är en koncentrerad liten semesterort som kanske är mest känd för det som ligger runtomkring: en skärgård med ett åttiotal vackra öar. Det dramatiska landskapet, både ovanför och under havsytan, gör det också till ett populärt resmål för både klättrare och dykare.

Stränder | 4 av 5
Stranden i själva Ao Nang duger bra för ett eftermiddagsdopp, men vill man tillbringa hela dagen på en strand bör man välja någon av öarna och stränderna i närheten.

Shopping | 4 av 5
Längs med strandpromenaden i Ao Nang ligger butikerna på rad, med kläder, väskor, smycken och annat. Vill du ha en annorlunda shoppingupplevelse ska du ta dig in till någon av marknaderna i den närbelägna staden Krabi.

Mat & dryck | 4 av 5
Utbudet är stort. Som vanligt i Thailand dominerar thailändsk mat, och man behöver inte leta länge för att hitta något av de små gatustånd där thailändarna själva äter. Här finns också gott om restauranger som riktar sig mer mot turister, med pizza, pasta, thai och annat. Ofta kan du välja ett bord med havsutsikt.

Upplevelser | 4 av 5
Öarna och stränderna utanför Ao Nang måste besökas. Dykning, segling, paddling och solande står på menyn. Här finns också goda möjligheter att följa med på utflykter inåt landet eller till Krabi, till ett Thailand där turister inte är så vanliga. Vill du gå ett par rundor golf på semestern finns här också några utmärkta golfbanor inom räckhåll.

Resa med barn | 3 av 5
Stränderna runt Ao Nang lämpar sig utmärkt för små barn, långgrunda och med finkornig, ljus sand. Och det finns gott om barnvänliga alternativ på restaurangmenyerna. Men man ska komma ihåg att man ofta måste ta båt eller buss för att komma till stränderna, och då kan det vara svårt att ha med sig barnvagn.

Klong Muang

Klong Muang

Klong Muang är en stillsam liten by med en vacker strand strax väster om Ao Nang. Här är det strandliv och avkoppling som gäller. Vill man ha liv och rörelse får man ta sig in till Ao Nang eller Krabi Town.

Stränder | 4 av 5
Klong Muang-stranden är ett par kilometer lång och till största delen täckt av ljus, finkornig sand, även om det här och där finns steniga partier.

Shopping | 1 av 5
I Klong Muang finns i stort sett inga butiker alls. Vill man shoppa är det bättre att bege sig in till Ao Nang eller Krabi Town.

Mat & dryck | 1 av 5
Utanför hotellen finns mycket få restauranger och barer i Klong Muang.

Upplevelser | 3 av 5
Själva Klong Muang är ganska stillsamt, men det är lätt att ta sig till öar och stränder i närheten. Man kan också åka in till Ao Nang eller följa med på en utflykt inåt landet, där turismen inte är fullt så märkbar.

Resa med barn | 2 av 5
Klong Muang är ju stillsamt och kan därför passa även små barn. Men det finns resmål med hotell som är bättre för familjer.

Railay Beach

Railay Beach

Railay Beach består av stränder som är inramade av dramatiskt höga kalkstensklippor på varsin sida av en udde. Hit lockas sol- och badentusiaster, men också klättrare, snorklare och dykare. Med Ving bor du aldrig långt från stranden.

Stränder | 5 av 5
Den största stranden, West Railay Beach, är också den bästa för bad. Här breder över en halv kilometer sand ut sig, och när badsuget slår till har du långgrunt, klart och fint vatten att svalka dig i.

Shopping | 1 av 5
Det finns visserligen en liten marknad men utbudet är inte alls stort.

Mat & dryck | 3 av 5
När du blir hungrig kan du välja på en hel del matställen, så gott som alla bungalows och hotell har egna restauranger. Vill du äta thai rekommenderas seafood. Men de vanligaste västfavoriterna finns också på menyerna.

Upplevelser | 3 av 5
Gillar du att klättra, dyka och snorkla är Railay helt rätt.

Resa med barn | 3 av 5
Det finns ingen trafik på Railay, vilket kan lämpa sig för barn. Stränderna är mer än barnvänliga och det går att hitta mat som inte är alltför äventyrlig för de minsta. Däremot är variationen på halvön inte så stor.

Koh Mook

Koh Mook

Koh Mook är en liten fridfull ö där lugn och ro dominerar. Här tillbringar du det mesta av din semestertid på det sätt som de flesta tänker sig en thailandssemester: med tårna i sanden och med sköna dagar i solen och det varma vattnet.

Stränder | 5 av 5
Här kan du välja bland många vackra stränder där korallsand kantar det klara vattnet.

Shopping | 1 av 5
Utöver det allra nödvändigaste finns det ingen direkt shopping på ön.

Mat & dryck | 1 av 5
På hotellet finns restaurang men vill du ha lite omväxling är det inte mer än en kilometer till närmaste by med några mindre, lokala restauranger.

Upplevelser | 3 av 5
Livet på Koh Mook är stillsamt. Förutom att snorkla kan du besöka naturfenomenet Emerald Cave, smaragdgrottan dit du tar dig med båt och sedan simmar in i. När du till slut når målet uppenbarar sig en vacker lagun omgiven av branta klippor, där du enbart skymtar himlen genom ett stort hål i berget.

Resa med barn | 2 av 5
Utbudet på ön är litet och utflykterna passar kanske inte de allra minsta, men det finns gott om plats på stranden och hotellets barnpool lockar med svalka.

Koh Ngai

Koh Ngai

Söder om Koh Lanta ligger den lilla bergiga ön Koh Ngai som ofta beskrivs som en paradisö, och just det är den för dig som vill resa på en semester fylld av lugn och avkoppling. Stämningen är avspänd och vissa besökare blir så fängslade av öns enslighet att de stannar månadsvis.

Stränder | 5 av 5
Koh Ngai är en verklig naturidyll. Här finns ingen trafik och sparsamt med hotell. De finaste sandstränderna ligger på östsidan, och här är det enkelt att tillbringa dagen utan några större kraftansträngningar. Sanden är kritvit och vattnet alldeles klart.

Shopping | 1 av 5
Utbudet är mycket begränsat sånär som på det mest nödvändiga. Det förekommer också turistprylar som strandleksaker, badkläder och snacks.

Mat & dryck | 2 av 5
Antalet restauranger på ön är litet och det erbjuds någon enstaka bar.

Upplevelser | 2 av 5
Ett givet utflyktsmål Smaragdgrottan på Koh Muk, där pirater brukade gömma sina skatter från omvärlden. Du kan också vandra i djungeln på västkusten och se på apor och fåglar. Snorkling och dykning är andra sätt att njuta av semestern på.

Resa med barn | 2 av 5
Stränderna är barnvänliga och långgrunda och det förekommer ingen trafik på ön. Däremot är variationen liten.

Centrala Thailand

 

 • Stränder | 5 av 5
 • Shopping | 3 av 5
 • Mat & dryck | 3 av 5
 • Upplevelser | 3 av 5
 • Resa med barn | 2 av 5
Bangkok

Bangkok

Thailands huvudstad har allt, och lite till. Här finns kulturen, shoppingen, historien, sevärdheterna och allt det andra. Utom stränderna. Det är en bra idé att ta åtminstone ett par dagar i Bangkok om man är i Thailand, och sedan koppla av på någon av landets många stränder.

Stränder | 1 av 5
I Bangkok badar man i hotellets pool.

Shopping | 5 av 5
Få städer i världen kan mäta sig med Bangkok när det gäller shopping. Här finns stora, luftkonditionerade affärsgallerior och enorma utomhusmarknader, och det mesta däremellan. På en del ställen kan du pruta och på andra gäller fast pris. Siam Square är ett bra ställe att börja shoppingrundan.

Mat & dryck | 5 av 5
Utbudet och variationen i Bangkok är himmelskt. Här kan man prova landets alla regionala kök, och maten serveras överallt och hela tiden, eftersom bangkokborna gärna tar sig ett litet mellanmål när som helst under dagen. Se till att prova maten från något av de små gatustånden, godare och billigare mat är svår att finna.

Upplevelser | 5 av 5
Hela Bangkok är en stor upplevelse; folklivet, färgerna, ljuden och kontrasterna. Här kan man gå direkt från den brusande trafiken in i stillheten på Wat Pho, eller förlora sig i myllret på Chatuchak Weekend Market, eller strosa runt i Chinatown eller… möjligheterna är nästan oändliga.

Resa med barn | 1 av 5
Bangkok kan nog verka lite överväldigande för små barn, och som vuxen kan man inte släppa dem med blicken. Bättre att välja ett lugnare resmål med familjevänliga hotell och en långgrund strand.

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang är Thailands näst största ö, och består till ¾ av naturreservat. Det betyder att Koh Chang är en jämförelsevis oexploaterad ö som främst lockar de som vill njuta av vacker natur och avkoppling.

Stränder | 5 av 5
Det finns ett tiotal stränder att välja bland på längs Koh Changs västkust. Var och en har ju sin egen charm, men det de har gemensamt är att ingen av dem är särskilt lång och att de flesta är ganska långgrunda. Eftersom alla ligger längs med kustvägen är det lätt att ta sig mellan dem och man hinner utan vidare med två-tre stränder under en dag om man vill.

Shopping | 3 av 5
I öns turistcentrum Hat Sai Khao finns de flesta butikerna, men utbudet är inte enormt. Träsniderier, kläder och strandartiklar finns att köpa, både här och på andra håll på ön.

Mat & dryck | 3 av 5
Det finns gott om mindre matställen på Koh Chang, särskilt i White Sand och Kai Bea, där bbq är ett populärt tema, tillsammans med thailändska rätter. Missa inte heller ett besök i Bang Bao, fiskebyn längst ner i söder – där serveras mycket fisk och skaldjur.

Upplevelser | 3 av 5
Vandra längs djungelstigar, dyk vid någon av öarna i närheten, segla eller fiska. Upplevelser och aktiviteter på Koh Chang handlar mycket om att vistas ute i naturen.

Resa med barn | 3 av 5
Koh Chang är ett lugnt resmål med långgrunda stränder som passar bra för barn, men kanske bäst för de som är lite större, någonstans i skolåldern. För mindre barn är det bättre att välja ett familjehotell med riktiga faciliteter, och sådana saknas på Koh Chang.

Koh Samui

Koh Samui

Koh Samui är Thailands tredje ö i storleksordning efter Phuket och Koh Chang. Där finns 23 tysta stränder, med kritvit finkornig sand och överkomlig inkvartering, och en handfull mer exploaterade stränder. Utanför ligger en skärgård med ett varmt, färgstarkt och rikt hav att dyka och fiska i, eller segla på.

Stränder | 5 av 5
Det finns som sagt gott om stränder på Koh Samui, från de mer välkända, som Chaweng och Lamai, till andra mer okända stränder som knappt har något namn. Öns längsta och livligaste stränder finner man på de norra och östra sidorna.

Shopping | 4 av 5
Det är en god idé shoppa i Bangkok, på vägen till eller från Koh Samui. På ön är utbudet begränsat, men hantverk i bambu, rotting eller trä kan vara prisvärt. Priserna kan vara lite högre än på fastlandet, men strandkläder, solglasögon och sådant finns alltid att köpa.

Mat & dryck | 4 av 5
Utbudet är kanske inte lika stort som i Bangkok, men nästintill, med både thaimat och andra välkända kök; italienskt, mexikanskt, japanskt etc. Dessutom finns den lokala husmankosten, baserad på fisk, sjögräs, kokos och örter.

Upplevelser | 4 av 5
Koh Samui lockar med en hel del alternativ till strandhänget: dykning, trekking, segling, fiske eller kanske lite Thai-boxning. Det finns också matlagningsskolor för den som vill lära sig mer om det thailändska köket.

Resa med barn | 3 av 5
Koh Samui är ett fint och varierat resmål som passar bäst för lite större barn, åtminstone i skolåldern.

Hua Hin

Hua Hin

Hua Hin är en av Thailands äldsta badorter, och kanske också en av de mest kompletta: här finns en härlig strand, ett lokalt folkliv, spännande utflykter och hotell för alla smaker och plånböcker.

Stränder | 5 av 5
Stranden i Hua Hin är nästan en halvmil lång, med vit, finkornig sand och härligt långgrunt vatten. Strömmar kan under vissa tider på året virvla upp sand från botten och göra att vattnet inte är riktigt lika klart som i andra delar av Thailand.

Shopping | 4 av 5
Det finns gott om shopping i Hua Hin, antingen från något av stånden eller butikerna längs gatorna eller på någon av marknaderna där man säljer allt från levande kycklingar till brödrostar.

Mat & dryck | 4 av 5
Fisk och skaldjur i alla möjliga former och variationer finns på nattmarknaden vid Khao Takiab. Här finns också mycket annat som frestar. Men det finns också gott om mer traditionella restauranger som serverar thai likaväl som pizza, sushi eller hamburgare.

Upplevelser | 4 av 5
Hua Hin är ett av Thailands främsta golfresmål, med flera utmärkta banor alldeles i närheten. Man kan också gå på thaiboxning, besöka det kungliga teakpalatset eller åka på utflykt till den kända bron över floden Kwai.

Resa med barn | 2 av 5
Hua Hin är inte det bästa resmålet för små barn, men det passar bra för större barn, tonåringar och uppåt.

Cha Am

Cha Am

Cha Am ligger mindre än tre mil norr om Hua Hin, och själva staden har en långt mer lokal karaktär och långt fler thailändska turister. Bor man på hotellen längs stranden som fortsätter ner mot Hua Hin är det inte så lokalt, men ändå lugnt. Hit kommer man för att koppla av på stränderna, och inte för att shoppa eller festa.

Stränder | 5 av 5
Cha Am Beach sträcker sig nästan halvvägs ner till Hua Hin, och kommer man bara ett litet stycke utanför Cha Am blir stranden betydligt vackrare. Under vissa tider av året kan underströmmar göra att sand virvlas upp från botten vilket gör att vattnet inte är lika klart som i andra delar av Thailand.

Shopping | 3 av 5
Det finns gott om små souvenirstånd och liknande i Cha Am, men utbudet är större i Hua Hin. Nattmarknaden i Cha Am är dock värd ett besök, lika mycket för folklivet som för chansen att komma över någon oväntad souvenir.

Mat & dryck | 3 av 5
Längs strandvägen ligger en del små restauranger med lokal standard. Det innebär plaststolar, skoningslös lysrörsbelysning och mycket god mat. Längre söderut ligger Bang Kwai, ett område med både restauranger och barer.

Upplevelser | 3 av 5
Cha Am är liksom Hua Hin ett av Thailands främsta golfresmål, med flera utmärkta banor alldeles i närheten. Man kan också prova havsfiske, besöka det kungliga teakpalatset eller åka på utflykt till den kända bron över floden Kwai.

Resa med barn | 3 av 5
Varken Cha Am eller Hua Hin i söder är några fullfjädrade familjeresmål, även om lite större barn kan trivas här.

Koh Samet

Koh Samet

Koh Samet är en nationalpark. Ön är mest känd för sina kritvita, mjuka sandstränder och sitt sköna klimat – det här är en av Thailands torraste öar som garanterar solsken i princip året om.

Stränder | 5 av 5
De vackra stränderna ligger som ett pärlband, från Hat Sai Kaew och hela vägen längs östkusten. Den mest kända stranden är Diamantstranden och söder om den följer ytterligare ett tiotal stränder. Vissa lite större, vissa lite mindre. Men alla med samma härliga kritvita strand.

Shopping | 2 av 5
Någon vidare shopping finns inte på Koh Samet. I Na Dan och längs de större stränderna hittar du en mängd små souvenirbutiker som säljer t-shirts, badbollar, nyckelringar och lokala produkter som torkad frukt och nötter. Närmaste shoppingstad är Pattaya på fastlandet.

Mat & dryck | 3 av 5
Restaurangerna på ön serverar både thailändskt och internationellt. Du kan äta vid stranden eller vid någon av restaurangerna längre upp på land.

Upplevelser | 2 av 5
Vill du varva strandlivet med aktivitet finns ett flertal arrangörer som erbjuder snorkling, dykning, segling och båtturer runt ön. Flera gånger om dagen går också båtar till Ban Phe. Härifrån kan du sedan resa vidare, exempelvis till den stora turistmetropolen Pattaya som ligger ca 1,5 timme bort.

Resa med barn | 2 av 5
Koh Samet är stillsamt och kan därför passa även små barn. Men transfern från flygplatsen tar lång tid och det finns resmål med hotell som är bättre för familjer.

Rayong Beach

Rayong Beach

Rayongkusten är thailändarnas eget semesterparadis, med långsträckta stränder, charmiga hotell och en skön och avkopplande atmosfär. Det här är det "äkta" Thailand och passar dig som vill uppleva lokalt thailändskt vardagsliv och samtidigt ha en avkopplande semester.

Stränder | 4 av 5
I Rayong kan du koppla av på gyllengula stränder vid Siamviken utan någon som helst trängsel. Det är också direkt på denna vackra strand du bor.

Shopping | 2 av 5
Shoppingen består av marknader där det säljs fisk och frukt. På vissa ställen förekommer det också souvenirer. Är du riktigt shoppingsugen tar du dig hellre till Pattaya som ligger 1,5 timme bort.

Mat & dryck | 2 av 5
Här dinerar du på lokalinvånarnas vis. Eftersom området fortfarande är oexploaterat finns inget stort utbud, men det sägs att fisk och skaldjur smakar bättre här än någon annanstans i Thailand.

Upplevelser | 2 av 5
I Rayong är det mest vattensport som gäller. Vill du se något annat kan du besöka Chantaburi – en stad känd för sin ädelstensmarknad och för sin vackra katedral. På vägen hit eller härifrån kan du passa på att besöka någon av de fruktodlingar som också gjort provinsen känd.

Resa med barn | 2 av 5
Stränderna är rymliga och passar barn, men på restaurangerna utanför hotellet är det enbart thailändsk mat som gäller. Det kan vara svårt att hitta barnmat och blöjor för de minsta.

Koh Tao

Koh Tao

Koh Tao är Thailands tredje största ö och är känd för sin skönhet och sitt marina liv. Vings hotell ligger i en egen vik strax söder om Mae Hat Beach, bara några steg från fantastisk snorkling och vacker natur.

Stränder | 4 av 5
Längs östkusten sveper flera oexploaterade och vackra stränder med fantastiska snorkel- och dykningsmöjligheter. Att sanden är mjuk och finkornig gör inte saken sämre.

Shopping | 2 av 5
Utöver supermarkets kan du hitta hantverk, souvenirer och en och annan hawaiiskjorta, men utbudet är inte stort.

Mat & dryck | 3 av 5
På Koh Tao hittar du både inhemsk och internationell mat på menyn. Det finns också många barer att välja bland på ön.

Upplevelser | 3 av 5
Många av öns besökare reser hit för den fantastiska dykningens skull, men öns dramatiska inre, med vackert rundade klippor och frodigt grön djungel är värd minst lika mycket uppmärksamhet som de gnistrande korallerna och det rika fisklivet.

Resa med barn | 2 av 5
Koh Tao kan passa även små barn, men transfern från flygplatsen tar lång tid och det finns andra resmål med hotell som passar bättre för familjer.

Koh Phangan

Koh Phangan

Ön Koh Pangan i Thailandviken är ett populärt resmål, berömt för sitt fullmåneparty en gång i månaden, men även för fantastisk natur och härliga stränder. Här får du en semester i lyxiga omgivningar, på en ö som ger utlopp för upptäckarglädjen.

Stränder | 5 av 5
Stränderna är ofta mysiga små badvikar avgränsade av granitklippor eller mangroveskog där det är lika härligt att njuta av den thailändska solen som det är att simma ut med mask och snorkel för att njuta av korallernas färgprakt.

Shopping | 2 av 5
Här finns otaliga små och stora butiker som säljer kläder, klockor, cd- och dvd-skivor, men mer shopping än så blir det inte.

*Mat & dryck | 3 av 5
På Koh Phangan är det mest thailändskt som gäller även om det finns ett litet antal internationella restauranger.

Upplevelser | 3 av 5
Du hinner upptäcka hela ön under en semester. Känner du dig energisk hyr du en mountainbike och ger dig av till Koh Phangan Nationalpark för att bada i vattenfallet och njuta av utsikten.

Resa med barn | 2 av 5
Koh Pangan kan passa barn, men det finns andra resmål med hotell som är bättre för familjer.

Norra Thailand

 

 • Stränder | 1 av 5
 • Shopping | 2 av 5
 • Mat & dryck | 2 av 5
 • Upplevelser | 3 av 5
 • Resa med barn | 3 av 5
Chiang Mai

Chiang Mai

Storslagna bergslandskap, spännande vildmarksaktiviteter och månghundraåriga tempel dominerar i Chiang Mai. Shoppingen är svårslagen och du kommer garanterat inte återvända hem med tomma resväskor.

Stränder | 1 av 5
I Chiang Mai badar man i hotellets pool.

Shopping | 5 av 5
Shopping förekommer nästan överallt och utbudet är minst sagt stort. Här finns ett känt hantverkscentrum med bland annat siden och silversmycken. Ett besök till den spännande nattmarknaden är också ett måste – priserna är oförskämt låga.

Mat & dryck | 5 av 5
I Chiang Mai går du knappast hungrig. Det är bara att välja och vraka mellan allt från restauranger till matbilar och små matstånd utspridda längs gatorna. Smaka gärna på de lokala rätterna som lockar med fantastiska dofter och charmigt svåruttalade namn.

Upplevelser | 4 av 5
Chiang Mai har nästan lika många tempel som Bangkok. Upplevelserna och utflykterna är otaliga: golf, nattbasar, zoo, akvarium, elefantpark, genuina byar, varma källor, vattenfall, trekking och mycket mer!

Resa med barn | 2 av 5
Här finns mycket spännande att se och göra och dagarna blir aldrig tråkiga för de större barnen. För de allra minsta kanske mer familjevänliga hotell på lugnare ort passar bättre.

Chiang Rai

Chiang Rai

Chiang Rai blir aldrig tråkigt i och med det outtömliga utbudet av aktiviteter och upplevelser. Vandra i djungeln, färdas i flodbåt eller besök den gyllene triangeln där Thailand, Burma och Laos möts. Den här spännande delen av Thailand är helt enkelt ett paradis för den äventyrslystne!

Stränder | 1 av 5
I Chiang Rai badar man i hotellets pool.

Shopping | 4 av 5
Prova gärna shopping på nattbasaren eller på marknaderna. Här finns hant- och konstverk i olika utföranden. Är du hellre inomhus finns också köpcentrum att besöka.

Mat & dryck | 3 av 5
Du går aldrig hungrig i Chiang Rai oavsett om du är sugen på thailändskt eller internationellt.

Upplevelser | 5 av 5
När du befinner dig i Chiang Rai finns det så mycket att se och göra att tiden knappt räcker till för alla äventyr. Besök tempel, vandra i naturen, ta en cykeltur, besök museum eller koppla av på spa.

Resa med barn | 2 av 5
Dagarna blir aldrig tråkiga för de större barnen. För de allra minsta kanske mer familjevänliga hotell på lugnare ort passar bättre.