Se hotell (6)

Resor till Koh Samet

Välkommen till en lugn och fridfull paradisö med vita korallstränder -när du bokar din resa med Ving kan du dessutom kombinera din resa till Koh Samet med Rayong eller Bangkok.
Koh Samet är en liten och lugn ö, ca 30 minuters båtresa från staden Ban Phe, nära Rayong på fastlandet. Hit reser man för att slappna av, sola och bada på silkeslena stränder, äta goda middagar och kanske dyka eller snorkla. Backpackers började resa till Koh Samet redan på 1980-talet. Idag är det ett populärt semesterresmål, både bland Bangkokbor som vill komma bort över helgen och bland kräsna semesterfirare från hela världen.

Nationalpark med fina stränder

Koh Samet är en nationalpark och har fått sitt namn från Samet-trädet, som med sin rödbruna stam och sina vita blommor växer längs delar av kusten. Här hittar du några av Thailands vackraste stränder; Diamantstranden, Månviken och Paradisviken -alla med mjuk, kritvit sand. Vill du varva strandlivet med någon aktivitet finns det flera arrangörer som erbjuder snorklingsturer, dykning, segling och båtturer runt ön. Flera gånger om dagen går också båtar till Ban Phe på fastlandet, både från vissa hotell och från piren i Na Dan. Härifrån kan du sedan resa vidare, med taxi eller lokalbuss, exempelvis till den stora turistmetropolen Pattaya som ligger ca 1,5 timme bort.

Vings hotell på Koh Samet

När du bokar din resa till Koh Samet med Ving kan du välja mellan en handfull trevliga hotell, och till vuxna som reser utan barn rekommenderar vi särskilt Prime Select-hotellet Le Vimarn Cottages. Det går att snorkla direkt från stranden som hotellet ligger vid, och hotellet har en inbjudande pool med utsikt över havet. Le Vimarn Cottages ligger lite vid sidan av turiststråken, vid en lugn vik på den nordvästra sidan av ön. Det är som gjort för en stillsam semester med gott om tid och tillfälle att ladda batterierna.

Vings resor till Koh Samet

Tack vare att Vings resor till Koh Samet genomförs med reguljärflyg kan du själv välja när du vill resa och hur länge du vill vara borta. En annan fördel är att du själv kan skräddarsy din resa precis som du önskar, exempelvis genom att kombinera din resa till Koh Samet med en vistelse på ett annat resmål. Passa på att starta semestern med en storstadsweekend i Bangkok, eller kanske en hel vecka i Rayong Beach -möjligheterna är oändliga och valet är ditt.

Överblick över ön

Koh Samet är ca sex kilometer lång och en kilometer bred på det bredaste stället. Turismen är framför allt koncentrerad längs öns nordöstra kust, längs stränderna Hat Sai Kaew, Ao Hin Khok och Ao Phai samt i och kring Na Dan som är en pytteliten by och öns centrum. Här kommer de flesta båtarna och färjorna från fastlandet in och det finns en del små restauranger och lokala butiker. Öns fina stränder ligger som ett pärlband, från Hat Sai Kaew och hela vägen längs östkusten. Ju längre söderut du kommer, desto ensligare och mer svårframkomligt blir det. Det finns en väg som går hela vägen ner till Koh Samets sydligaste spets, men den är på sina ställen nästan oframkomlig om du inte har en jeep eller fyrhjuling. Hit tar du dig enklast med båt. Den västra kusten är till största delen obebyggd, då den är klippig och karg. Bara tre stränder finns här: Ao Prao, Paradisstranden i nordväst och Ao Kui Na Nai i sydväst. Här är det lugnt, vackert och avskilt, men du har ändå nära till folklivet i Na Dan och längs Hat Sai Kaew-stranden.
Bra att veta
 • Hotell för vuxna
 • Bra dykning
 • Fina stränder
 • Kombinera resmål
 • Valfri reslängd
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Koh Samet

Stränder
På Koh Samet finns ett 15-tal fina sandstränder att välja mellan. De allra flesta ligger längs öns östra kust, men det finns också ett par på nordkusten och västkusten. Stränderna är i regel små med vit och mjuk korallsand. Thailändska myndigheter har tagit bort all kommersiell verksamhet längs stränderna, som caféer, solstolsuthyrning och annat. Generellt kan man säga att ju längre söderut du kommer, desto lugnare blir det. Allra längst ner i söder hittar du knappt en enda turist, och det har sin naturliga förklaring –de dåliga vägarna gör det nästan omöjligt att ta sig hit på något annat sätt än med båt.

Hat Sai Kaew/Diamantstranden

Hat Sai Kaew är den längsta och mest välbesökta av Koh Samets stränder. Den är ca 800 meter lång och 25 meter bred med vit och finkornig sand. Diamond beach upptas till stor del av Diamond Beach Resort, som ligger en bit upp från stranden, bakom träden. Här, en bit bakom stranden, hittar du också den vita Buddha som är uppförd med hjälp av donationer från öborna. Från Diamantstranden är det ca 10 minuters promenad till Na Dan.

Söder om Diamantstranden

Söder om Diamantstranden följer ytterligare ett tiotal stränder. Vissa av dem är lite större, vissa är lite mindre. Alla har dock samma kritvita strand. Ju längre söderut du tar dig, desto glesare blir det. Både beträffande turister, strandförsäljare, aktiviteter och utbud. Ju svårare blir det också att ta sig fram. Allra längst ner i söder finns knappt ingenting, och hit kan du bara ta dig med båt.

Ao Prao/Paradisstranden

Västkustens finaste, och egentligen enda, strand. Här ligger öns lyxigaste hotell: Ao Prao Resort och Le Vimarn Cottages. Det finns ett stort utbud av aktiviteter här, då Jimmys Tours har ett litet aktivitetscenter i anslutning till hotellen. Hotellen har restauranger där det är lite dyrare att äta, men det finns också ett enklare litet "hak" som serverar billig thaimat. Här är det vackert och lugnt.
Mat, dryck och nattliv
Det finns ett par enkla restauranger på västsidan och flera på östsidan.

Mat och dryck i Thailand

Det thailändska köket, i varje fall utmed landets kust, baserar sig till stor del på färskvaror med ris eller nudlar som ständigt närvarande bas. De flesta menyer verkar hisnande långa vid första anblicken, men man upptäcker snart att det rör sig om varianter på jämförelsevis få teman. Det vi skulle kalla wok, alltså snabbstekta ingredienser, serveras ofta med eller utan ris och nudlar, separat eller som en del av rätten. Pad thai är ett av dess många namn och just pad thai består av nudlar, tofu, ägg, grönsaker och andra godsaker och serveras ofta med hackade jordnötter.

Fried rice

Fried rice kommer i ett otal skepnader; med räkor, kyckling, vegetariskt, nötkött eller vad man nu har till hands. Det serveras överallt och är en av de säkraste rätter man kan välja om man vill undvika magsjuka, eftersom den alltid serveras nylagad.

Rice and curry

Ett annat huvudtema är rice and curry, ett slags thailändsk snabbmat, eftersom man får en tallrik ris och sedan lägger på curries själv från skålar som står framme. Här finns det lika många varianter som det finns kockar. Till skillnad från stekt ris eller nudlar kan curries vara rejält kryddade med chili och andra starkvaror så det är inget för nybörjaren.

Sallader

Sallader är det tredje huvudtemat. Det är i regel ganska långt från vår andefattiga grönsallad, och innehåller ofta kyckling, räkor, bläckfisk eller annat kött, och en sallad med ris är ofta tillräckligt för en lunch. Ett varningsord: Thailändska sallader skjuter skarpt. Här får kockarna leva ut sin förtjusning i chili och en sallad kan vara helt överströdd med hackade röda och gröna chilifrukter.

Soppor

Soppor måste också nämnas när man talar om thailändsk mat. De kan vara antingen klara eller tjocka, i det senare fallet ofta baserade på kokos, vilket ger dem en något söt smak. En soppa är en självklar del i en thailändsk måltid, som en kompletterande smak och konsistens.

Dryck

De två vanligaste thailändska ölsorterna är Singha och Chang, båda väl anpassade till det thailändska klimatet, med tillräcklig beska för att släcka även den mest soldrivna törst. Singha är dock aningen sötare än Chang. Förutom Singha och Chang stöter man på de större europeiska ölsorterna, som Heineken och Carlsberg. En annan populär dryck är den lokala whiskyn. Många anser att den kan drickas utblandad med Coca Cola eller sodavatten. Iste och iskaffe är också bra om du vill dricka något svalkande.
Koh Samet är i det stora hela en ganska lugn ö med skön och avslappnad atmosfär. Trots att majoriteten av besökarna är under 30 år blir öns nattliv sällan för högljutt eller störande. Här umgås man på restauranger och barer.
Shopping
Någon vidare shopping finns inte på Koh Samet. I Na Dan och längs de större stränderna hittar du en mängd små souvenirbutiker som säljer T-shirts, badbollar, nyckelringar och lokala produkter som torkad frukt och nötter. Närmaste stora utbud av shopping hittar du i Pattaya på fastlandet. För att ta dig hit tar du färjan från Koh Samet till Ban Phe och sedan därifrån buss eller taxi till Pattaya (ca 1,5 timme). Det finns mängder med små livsmedelsbutiker i Na Dan och längs de större stränderna där du kan köpa dryck, glass, snacks osv. Det finns också ett Seven Eleven på ön. Här kan du hitta ett större sortiment, av bland annat hygienartiklar och vissa importerade varor. Seven Eleven håller dock en högre prisnivå än de små, lokala butikerna.
Sport och Träning
På Koh Samet kan du främst ägna dig åt vattenrelaterade aktiviteter som exempelvis vattensporter, dykning och snorkling.
Aktiviteter och sevärdheter
På Koh Samet finns få sevärdheter att tala om. Hit åker man i första hand för att njuta av sol och bad längs de vackra stränderna.

Sjöjungfrustatyn

Vid slutet av Hat Sai Kaew-stranden står en färgglad staty som föreställer en knäböjande sjöjungfru framför sin prins. Den placerades där av öborna i början på 1970-talet för att hedra Sunthorn Phus, Thailands främsta poet. Då han skrev sitt första poem inspirerades han nämligen av Koh Samet. Statyn är en symbol för ön som öborna själva är väldigt stolta över.

Fiskfarm

En annan turistattraktion är fiskfarmen som ligger på öns norra sida. Här har man bland annat fångat in leopardhajar och jättesköldpaddor i stora inhägnader som turisterna kan få en närmare titt på. Hit kan du bara ta dig med båt.

Koh Man Nai (sköldpaddsön), Koh Talu och Koh Kudee

Flera arrangörer erbjuder heldagsturer med snabbgående motorbåt till dessa tre närliggande öar. Man börjar då vanligtvis med Koh Man Nai där Sea Turtle Conservation Center ligger. Här föder man upp och arbetar för att bevara de enorma havssköldpaddor som har funnits i området. Därefter fortsätter man till öarna Koh Talu och Koh Kudee där områdets bästa korallrev finns. Generellt brukar lån av snorklingsutrustning och picknick-lunch ingå i turerna.

Båttur runt ön

Det finns mängder av arrangörer som erbjuder båtturer runt ön. Oftast gör man några stopp för snorkling vid öns sydspets, och besöker fiskfarmen på öns norra sida. Försäkra dig om vad det är för båt, många säljare säger att de har speedboats när det i själva verket är något helt annat.

Ban Phe/fastlandet

Flera gånger om dagen går färjor till Ban Phe och fastlandet. De flesta går från piren i Na Dan, men hotellen på västsidan, Ao Prao Resort och Le Vimarn Cottages, har egna båtar som avgår flera gånger om dagen. Båtturen tar ca 30 minuter. Väl framme kan du välja att stanna i Ban Phe, kolla in den lokala marknaden eller kanske ta en tur till akvariet. Men du kan också ta dig vidare, exempelvis till Pattaya dit du tar dig på ca en halvtimme med taxi eller "lokalbuss" (en van). Glöm inte att kolla upp när sista färjan går tillbaka till Koh Samet!
Hur du tar dig runt
Koh Samet är bara sex kilometer lång och knappt en kilometer bred på det bredaste stället. Är det inte för varmt kan man därför enkelt promenera mellan Na Dan, stränderna och restaurangerna på öns nordöstra kust. Avstånden är inte långa. Bor du på västkusten, i Ao Phrao, är det lite längre, ca 30 minuter tar det att gå till andra sidan. Här tar du dig enklast fram med songthaews, pick up-taxi. Du betalar per person eller för hela bilen. Det senare är att föredra, annars står chauffören och väntar tills bilen är full innan han åker –och det kan ta tid. Att resa till Diamantstranden eller Na Dan tar ca 15 minuter.

Båt

Båt till fastlandet går från vissa hotell eller från den stora piren på ön genom den lokala båtkommunikationen. Det går även att hyra en egen liten motorbåt.

Songthaews (pickup-taxi)

Det går som sagt songthaews mellan hotellen i Ao Phrao och Na Dan, men också mellan de större stränderna på östkusten.
Fakta

Vår service på resmålet

Resmålet är på egen hand.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information finns på www.vaccin.se.

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Högtider

Drottningens födelsedag den 12 augusti.
Den tidigare kungens födelsedag den 5 december respektive bortgång den 13 oktober.
Loy Krathong (ljusfestival), mitten av november.
Under nämnda högtider säljs eller serveras inte alkohol.

Valuta och betalning

Thailändska baht (THB). Svenska kronor går bra att växla. Vanliga internationella kort, American Express, MasterCard och VISA är gångbara på hotellen. Det finns en uttagsautomat på Koh Samet. Bank och flera uttagsautomater finns i Ban Phe på fastlandet.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Sommartid: svensk tid +5 timmar. Vintertid: svensk tid +6 timmar.

El

220 V

Språk

Thai. Många som arbetar inom turistindustrin talar dock någon engelska.

Övrigt

Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 15-20 timmar till Bangkok från Stockholm. Transfer till resmålet tillkommer.

Så reser du hit

Du kan resa med Ving till Koh Samet året runt med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Bankoks flygplats.
För en smidig transport till hotellet rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Restiden från flygplatsen i Bangkok till ditt hotell på Koh Samet är ca 3 timmar och 30 minuter med taxi/minibuss och båt. Räkna med väntetid på flygplatsen och i hamnen.
Väder
 • januari
31°20°
8
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • februari
32°22°
9
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • mars
33°24°
9
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • april
35°25°
8
Soltimmar/dag
29°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
33°25°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
15
Regnfria dagar
 • juni
32°24°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
14
Regnfria dagar
 • juli
32°24°
4
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
13
Regnfria dagar
 • augusti
32°24°
4
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
11
Regnfria dagar
 • september
31°24°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
10
Regnfria dagar
 • oktober
31°24°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
15
Regnfria dagar
 • november
30°22°
8
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • december
30°25°
8
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
29
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Koh Samet
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.