Se hotell (5)

Resor till Railay Beach

Railay Beach lockar sol- och badentusiaster, men Àven klÀttrare, snorklare och dykare lÀgger gÀrna en resa hit.

Railay Beach bestÄr av strÀnder som Àr inramade av dramatiskt höga och sköna kalkstensklippor pÄ varsin sida av en udde. Den största stranden, West Railay Beach, Àr ocksÄ den bÀsta för bad. HÀr kan du strÀcka ut dig pÄ den flera hundra meter lÄnga och breda sandstranden, och nÀr badsuget slÄr till har du ett lÄnggrunt, klart och fint vatten att svalka dig i. En stor fördel med Railay, förutom det som naturen bjuder pÄ, Àr att denna halvö saknar vÀgar och dÀrmed trafik som irriterar. Ett annat plus, Ätminstone för dig som föredrar lugn och ro, Àr att det bara gÄr att resa till Railay Beach med bÄt frÄn Krabi stad eller Ao Nang. Och nÀr du blir hungrig finns det en hel del matstÀllen, sÄ gott som alla bungalower och hotell har egna restauranger. Vill du Àta thai rekommenderas seafood. Men de vanligaste vÀstfavoriterna finns ocksÄ pÄ menyerna.

KlÀttring, dykning och snorkling

PÄ Railay dominerar unga, aktiva och internationella turister, som vÀljer att resa hit för att klÀttra i de dramatiska klippor som kantar halvön. Det spelar ingen roll om du Àr nybörjare eller erfaren, hÀr finns kurser för alla nivÄer. Andra populÀra aktiviteter Àr dykning, snorkling och kanotutflykter.

Vings hotell

Flera av Vings hotell ligger vid nÄgon av halvöns vackra strÀnder sÄ du har aldrig lÄngt till ett bad nÀr andan faller pÄ, och det finns en bra bredd pÄ hotellen, frÄn enkelt och bekvÀmt till lyxigare varianter med vackra trÀdgÄrdar och vÀlutrustade spa.

TvÄ resmÄl pÄ en resa

Om du bokar din resa hos Ving kan du boka tvÄ olika resmÄl, med en vecka pÄ varje. Kanske du vill börja med en intensiv klÀttringsvecka i Railay Beach och sedan avrunda med en avkopplande vecka pÄ stranden i Klong Muang. Ving erbjuder flera olika kombinationer för att alla ska hitta sin semester.

Bra att veta
 • StrandnĂ€ra hotell
 • Kombinera resmĂ„l
 • Fina sandstrĂ€nder
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Railay Beach

ResmÄlet har Ànnu inga omdömen

VĂ€der
 • januari
31°23°
9
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • februari
32°23°
8
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • mars
33°24°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • april
33°25°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • maj
31°25°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
9
Regnfria dagar
 • juni
31°25°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
10
Regnfria dagar
 • juli
31°25°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
11
Regnfria dagar
 • augusti
31°24°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
11
Regnfria dagar
 • september
30°24°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
7
Regnfria dagar
 • oktober
31°24°
5
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
9
Regnfria dagar
 • november
31°24°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
13
Regnfria dagar
 • december
31°24°
9
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
StrÀnder
Railay Beach har blivit samlingsnamn för ett knappt halvdussin strÀnder pÄ en halvö. East och West Railay Àr de mest kÀnda strÀnderna, men det finns flera smÄ strÀnder. Dessa kommer man till via de stigar som gÄr kors och tvÀrs över halvön, som t.ex. Phra Nang, kÀnd för sin skönhet och vackra grotta. Till Railay Beach tar man sig med longtail frÄn Ao Nang, vilket tar ca 10 minuter. ThailÀndska myndigheter har tagit bort all kommersiell verksamhet lÀngs strÀnderna, som caféer, solstolsuthyrning och annat. Badförbud förekommer pÄ vissa stÀllen.

West Railay Beach

West Railay Beach Àr halvöns största strand. Vid ebb Àr den mycket lÄnggrund, men vattnet Àr ÀndÄ klart och fint. Longtail-bÄtarna brukar hÄlla till kring mitten av stranden, och olika försÀljare saluför ananas, dricka och klÀder. I strandens norra Ànde kan man fÄ en plats med lite skugga om man kommer tidigt.

East Railay Beach

East Railay Beach nÄr man via stigen som ringlar sig tvÀrs över det smala nÀset. East Railays frÀmsta attraktion Àr det lÄga priset för boendet. HÀr bor man billigast pÄ Railay, Àven om det Àr pÄ vÀg att förÀndras. Det pÄgÄr en vÄldsam byggnadsaktivitet och det kommer inte att dröja lÀnge förrÀn East Railay har fler boendealternativ Àn West Railay. Hur man ska locka folk till att bo vid ett mangrovetrÀsk Àr dock oklart.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 10 timmar och 45 minuter frÄn Stockholm och 11 timmar frÄn Göteborg, mellanlandning förekommer.

SĂ„ reser du hit

Till Railay Beach kan du resa Äret runt med Ving pÄ reguljÀra flygresor. Flyget landar pÄ flygplatsen i Krabi.
Bokar du en reguljÀr paketresa med Ving kan du boka transfer frÄn flygplatsen, oftast i taxi eller minibuss. All information om bokad transfer hittar du i ditt resebevis. Priset för transfer varierar, beroende pÄ transportmedel och avstÄnd till hotellet. Exakt pris fÄr du vid bokning. LÀs mer om transfer.

Restiden frÄn Krabis flygplats till ditt hotell i Railay Beach Àr ca 90 minuter med buss och longtailbÄt.

Krabi Airport: PÄ Krabi Airport finns ett café och en mindre tax free-butik efter att du har passerat pass- och sÀkerhetskontrollen.
Mat, dryck och nattliv
I Railay Beach finns det en hel del matstÀllen. SÄ gott som alla bungalower och hotell har sina egna restauranger. Vill du Àta thailÀndsk mat rekommenderas seafood. Men de vanligaste vÀstfavoriterna finns ocksÄ pÄ menyerna. Vanligtvis ger man ca 10 % i dricks.

Mat och dryck i Thailand

Det thailÀndska köket, i varje fall utmed landets kust, baserar sig till stor del pÄ fÀrskvaror med ris eller nudlar som stÀndigt nÀrvarande bas. De flesta menyer verkar hisnande lÄnga vid första anblicken, men man upptÀcker snart att det rör sig om varianter pÄ jÀmförelsevis fÄ teman. Det vi skulle kalla wok, alltsÄ snabbstekta ingredienser, serveras ofta med eller utan ris och nudlar, separat eller som en del av rÀtten. Pad thai Àr ett av dess mÄnga namn och just pad thai bestÄr av nudlar, tofu, Àgg, grönsaker och andra godsaker och serveras ofta med hackade jordnötter.

Rice and Curry

Ett annat huvudtema Àr rice and curry, ett slags thailÀndsk snabbmat, eftersom man fÄr en tallrik ris och sedan lÀgger pÄ curries sjÀlv frÄn skÄlar som stÄr framme. HÀr finns det lika mÄnga varianter som det finns kockar. Till skillnad frÄn stekt ris eller nudlar kan curries vara rejÀlt kryddade med chili och andra starkvaror sÄ det Àr inget för nybörjaren.

Fried rice

Fried rice kommer i ett otal skepnader; med rÀkor, kyckling, vegetariskt, nötkött eller vad man nu har till hands. Ett slags asiatisk pytt, med andra ord. Fried rice finns överallt och Àr en av de sÀkraste rÀtter man kan vÀlja om man vill undvika magsjuka, eftersom den alltid serveras nylagad.

Sallad

Sallader Àr det tredje huvudtemat. Det Àr i regel ganska lÄngt frÄn vÄr andefattiga grönsallad, och innehÄller ofta kyckling, rÀkor, blÀckfisk eller annat kött. En sallad med ris Àr ofta tillrÀckligt för en lunch. Ett varningsord: ThailÀndska sallader skjuter skarpt. HÀr fÄr kockarna leva ut sin förtjusning i chili och en sallad kan vara helt överströdd med hackade röda och gröna chilifrukter. Ta det varligt och bestÀll vitt ris till din sallad dÄ vatten inte hjÀlper. LÄt dig vÀl smaka.

Soppa

Soppor mÄste ocksÄ nÀmnas nÀr man talar om thailÀndsk mat. De kan vara antingen klara eller tjocka, i det senare fallet ofta baserade pÄ kokos, vilket ger dem en nÄgot söt smak. En soppa Àr en sjÀlvklar del i en thailÀndsk mÄltid, som en kompletterande smak och konsistens.

Dryck

Förutom de thailÀndska ölsorterna stöter man ofta pÄ de större europeiska mÀrkena. Fruktjuicerna bör man inte gÄ miste om. De finns dels som juice och dels som shakes, dÄ som en lÀskande korsning av isglass och juice. De görs i allmÀnhet av buteljerat vatten och Àr bÄde sÀkra och uppfriskande. Om man inte sÀger till att man bara vill ha lite socker kan de bli lite vÀl söta. En annan populÀr dryck Àr den s.k. Mekongwhiskyn. MÄnga anser att den kan drickas utblandad med Coca Cola.

Frukt

HÀr finns mango, papaya, mangosteen, rambutan, litchi, ananas, banan och mycket mer. Listan kan göras lÄng och man hinner inte smaka pÄ alla, tyvÀrr. Det enklaste sÀttet att bekanta sig med de vanligaste Àr att bestÀlla en frukttallrik pÄ en restaurang. DÄ fÄr man ananas, banan, kanske vattenmelon eller papaya. De övriga trÀffar man pÄ i fruktstÄnd eller hos kringvandrande försÀljare nÀr de har sÀsong. Om du Àr osÀker pÄ hur de skall Àtas kan du frÄga försÀljaren. Nyskalad frukt Àr alltid sÀkert om du Àr rÀdd för att bli magsjuk och dessutom ett smakligt sÀtt att hÄlla ordning pÄ vÀtskebalansen. Nattmarknaden i Krabi Àr ett utmÀrkt stÀlle att bekanta sig med de Àtliga delarna av Thailands flora. BÄde priserna och utbudet Àr oslagbara.
Railay Beach har ett ganska lugnt nattliv, med ett fÄtal barer. För ett större utbud Àr det bÀst att ta sig till Ao Nang.

Nattlivet i Ao Nang

HÀr slinker man oftast in pÄ en bar eller sitter kvar lite lÀngre pÄ restaurangen. Har man fortfarande ork kvar efter dagens Àventyr brukar det sitta fint med att bara avrunda kvÀllen pÄ sin terrass eller balkong.
Utmed strandpromenaden finns gott om barer och restauranger, men det Àr inte sÄ mycket som skiljer dem Ät. Det Àr enkla och otvungna stÀllen dÀr man slÄr sig ner, tar en drink och sedan gÄr vidare eller tar en drink till innan man gÄr till sÀngs. Utmed gatan innanför strandpromenaden ligger flera barer/uteserveringar som har den fördelen att lÀget Àr lite lugnare. Eftersom de ofta Àr kombinerade med guest houses Àr andelen backpackers lite högre och atmosfÀren lite mer ungdomlig.
Shopping
I Railay Beach finns inte mycket shopping. BÀttre shopping hittar du lÀngs huvudgatan i Ao Nang, som kantas av diverse butiker. HÀr hittar du klÀder, hantverk och souvenirer. PÄ ömse sidor om "centrum", dÀr huvudgatan svÀnger av inÄt land finns fler butiker, med lockande erbjudanden som "Rea varje dag". Priserna Àr i viss mÄn förhandlingsbara. Ju mer du tÀnker köpa för, desto större prutmÄn har du.

Shopping i Thailand

Thailand Àr landet för dig som gillar att shoppa. HÀr finner du allt mellan himmel och jord att fylla resvÀskan med. Urvalet Àr enormt och priserna Àr lÄga. De flesta butiker accepterar kort som Visa och Mastercard. Varuhusen har alltid haft fasta priser och allt fler butiker inför det. PÄ marknader och i mÄnga smÄbutiker gÀller fortfarande att man prutar sig till ett pris som bÄda parter Àr nöjda med. Var inte rÀdd för att börja pruta ner till halva priset.

Saker som Àr vÀrda att köpa

SkrÀddarsydda klÀder, glasögon och linser, Àdelstenar, guld, silver, pÀrlor, trÀskulpturer, batikklÀder och vÀskor
Aktiviteter och sevÀrdheter
I Railay Beach finns goda möjligheter till aktiviteter som snorkling, dykning och bergsklÀttring. HÀr kan du Àven spela tennis.

Dykning

I skÀrgÄrden runt Ao Nang finns en myriad dykplatser, och dÀr finns det ocksÄ gott om olika dykoperatörer som erbjuder kurser och lÀngre turer. De flesta av dessa hittar du inne i Ao Nang.

Thaiboxning

Thaiboxning Àr tvÄ evenemang i ett, dels det som försiggÄr i ringen, och dels sjÀlva publiken. Arenan ligger ett litet stycke utanför Ao Nangs centrum, men de flesta biljetter inkluderar transport.

Kajak

Man kan paddla pÄ egen hand eller följa med pÄ en tur med guide. Oavsett vilket man vÀljer sÄ ser och hör man mycket som man annars skulle gÄ miste om eftersom kajaken bÄde Àr tyst och grundgÄende. De flesta turer inkluderar ett eller flera stopp vid andra sevÀrdheter, som Monkey Caves och den muslimska fiskebyn Koh Panyi. Det finns Àven turer som koncentrerar sig mer pÄ sjÀlva paddlingen.

Krabi Town

I Krabi Town hÄlls en nattmarknad som Àr en av de större i omrÄdet. HÀr sÀljs det mesta, frÄn salt fisk till t-shirts och husgerÄd. MatstÄnden pÄ marknaden erbjuder mer autentisk och varierad mat Àn den som finns pÄ menyerna i Ao Nang. Dessutom Àr priserna vÀldigt lÄga. Det finns ocksÄ en mindre nattmarknad nÀrmare det gamla fÀrjelÀget, den Àr mer inriktad pÄ mat och mindre pÄ klÀder och annat. Mer info fÄr du av guiderna pÄ plats. Du kan ta dig till Krabi Town med en songthaew frÄn Ao Nang. De stannar pÄ gatan ovanför nattmarknaden.

Öar

SkÀrgÄrden runt Ao Nang Àr full av öar med bÄde strÀnder och vacker natur, och det Àr lÀtt att ta sig runt med longtail-bÄt. Det finns bÄde arrangerade utflykter och möjligheten att hyra en egen longtailbÄt för en dag. Det finns ocksÄ alternativ med övernattning, som tar en till öar lÀngre ut.

Hong Island
Ordet 'hong' betyder 'rum', och det rummet Àr den lagun som finns mitt i ön, omgiven av höga klippvÀggar. HÀr finns tvÄ fina strÀnder med vit sand och en fin liten naturstig
.... Med lite tur kan du trÀffa pÄ nÄgon av de varaner som brukar vila sig i skuggan under trÀden nere vid stranden.

Poda Island
Poda Island lockar med vit sand, klart vatten och den vÀlkÀnda klippformationen 'Buddhas ansikte'.

Tup, Moo och Chicken Island
Tre öar vid högvatten, en ö vid lÄgvatten, dÄ de binds samman av en strand med vit, mjuk sand. Chicken Island kallas sÄ pÄ grund av den klippa som ganska tydligt liknar huvudet pÄ en höna. Runt ön finns gott om undervattenslandskap som erbjuder fina gömstÀllen för fiskar och andra djur. Ofta snorklar man direkt frÄn bÄten.

Wat Tham Sua

Wat Tham Sua Àr ett buddhistiskt tempel som ligger nÄgra mil frÄn Ao Nang. Gillar du utmaningar ska du gÄ upp för trappan med 1237 trappsteg, för att komma upp till utsiktspunkt högst upp. HÀrifrÄn kan du se hela vÀgen bort till Krabi town.
Hur du tar dig runt

LongtailbÄt - Railay Beach & Ao Nang

En sak som gör Krabi enastÄende Àr att longtail-bÄtarna blir semesterns mest utnyttjade transportmedel. Med longtail-bÄt kan du enkelt ta dig till andra strÀnder och öar. De finns alltid att tillgÄ pÄ Ao Nang-stranden och kan hyras direkt för turer eller pÄ timbasis. Priserna stÄr pÄ skyltar vid bÄda Àndarna av stranden.

Tuk-tuk

I Ao Nang betyder tuktuk oftast en slags mopedtaxi, dvs. moped med en liten 'korg' med bÀnkar för passagerare. För korta avstÄnd kan de vara praktiska. Det Àr dock inte det sÀkraste sÀttet att ta sig runt och rekommenderas inte pÄ stora vÀgar utanför Ao Nang.

Lokalbuss - Ao Nang

Songthaew, eller lokalbussen, kör frÄn Ao Nang till Krabi Town frÄn 09.00 pÄ morgonen till 22.00 pÄ kvÀllen. Det Àr bara att stÄ vid vÀgkanten, pÄ strandsidan, och vinka nÀr bussen kommer. Songthaews liknar inte vanliga bussar, utan Àr vita bilar med bÀnkar i öppna bakdelen. Resan till Krabi Town tar ca 25 minuter.
Fakta

VĂ„r service

Vistelsen i Railay Beach Àr pÄ egen hand.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt minst 6 mÄnader efter ankomst, returbiljett krÀvs. Inget visum krÀvs för vistelse i upp till 30 dagar. För vistelse lÀngre Àn 30 dagar krÀvs visum. För mer information hÀnvisar vi till Thailands ambassad pÄ telefon 08-588 042 50.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Thailand.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information finns pÄ www.vaccin.se.

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Thai baht (THB). PÄ resmÄlet fungerar Eurocard, MasterCard och VISA.

Tidsskillnad

Sommartid: svensk tid +5 timmar. Vintertid: svensk tid +6 timmar.

El

220 V

SprÄk

Thai. MÄnga som arbetar inom turistindustrin talar dock nÄgon engelska.

ExtrabÀddar

Är ni tre personer som bor i ett rum eller en lĂ€genhet i Thailand innebĂ€r det oftast att ni fĂ„r dela befintlig sĂ€ng eller sĂ€ngar (tvĂ„ grand lit, en eller tvĂ„ dubbelsĂ€ngar queen size eller en dubbelsĂ€ng king size). Den sĂ€ng ni delar har gemensam madrass och sĂ€ngklĂ€der. Om rummet eller lĂ€genheten tar fyra personer, fĂ„r ni dela pĂ„ tvĂ„ grand lit, tvĂ„ dubbelsĂ€ngar queen size eller en king size sĂ€ng. Se vad som gĂ€ller för ditt hotell.

Övrigt

LÀs ocksÄ Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.
Sök din resa till Railay Beach