Se hotell (5)

Resor till Railay Beach

Railay Beach lockar sol- och badentusiaster, men även klättrare, snorklare och dykare lägger gärna en resa hit.
Railay Beach består av stränder som är inramade av dramatiskt höga och sköna kalkstensklippor på varsin sida av en udde. Den största stranden, West Railay Beach, är också den bästa för bad. Här kan du sträcka ut dig på den flera hundra meter långa och breda sandstranden, och när badsuget slår till har du ett långgrunt, klart och fint vatten att svalka dig i. En stor fördel med Railay, förutom det som naturen bjuder på, är att denna halvö saknar vägar och därmed trafik som irriterar. Ett annat plus, åtminstone för dig som föredrar lugn och ro, är att det bara går att resa till Railay Beach med båt från Krabi stad eller Ao Nang. Och när du blir hungrig finns det en hel del matställen, så gott som alla bungalower och hotell har egna restauranger. Vill du äta thai rekommenderas seafood. Men de vanligaste västfavoriterna finns också på menyerna.

Klättring, dykning och snorkling

På Railay dominerar unga, aktiva och internationella turister, som väljer att resa hit för att klättra i de dramatiska klippor som kantar halvön. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller erfaren, här finns kurser för alla nivåer. Andra populära aktiviteter är dykning, snorkling och kanotutflykter.

Vings hotell

Flera av Vings hotell ligger vid någon av halvöns vackra stränder så du har aldrig långt till ett bad när andan faller på, och det finns en bra bredd på hotellen, från enkelt och bekvämt till lyxigare varianter med vackra trädgårdar och välutrustade spa.

Två resmål på en resa

Om du bokar din resa hos Ving kan du boka två olika resmål, med en vecka på varje. Kanske du vill börja med en intensiv klättringsvecka i Railay Beach och sedan avrunda med en avkopplande vecka på stranden i Klong Muang. Ving erbjuder flera olika kombinationer för att alla ska hitta sin semester.
Bra att veta
 • Strandnära hotell
 • Kombinera resmål
 • Fina sandstränder
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Railay Beach

Resmålet har ännu inga omdömen

Stränder
Railay Beach har blivit samlingsnamn för ett knappt halvdussin stränder på en halvö. East och West Railay är de mest kända stränderna, men det finns flera små stränder. Dessa kommer man till via de stigar som går kors och tvärs över halvön, som t.ex. Phra Nang, känd för sin skönhet och vackra grotta. Till Railay Beach tar man sig med longtail från Ao Nang, vilket tar ca 10 minuter. Thailändska myndigheter har tagit bort all kommersiell verksamhet längs stränderna, som caféer, solstolsuthyrning och annat. Badförbud förekommer på vissa ställen.

West Railay Beach

West Railay Beach är halvöns största strand. Vid ebb är den mycket långgrund, men vattnet är ändå klart och fint. Longtail-båtarna brukar hålla till kring mitten av stranden, och olika försäljare saluför ananas, dricka och kläder. I strandens norra ände kan man få en plats med lite skugga om man kommer tidigt.

East Railay Beach

East Railay Beach når man via stigen som ringlar sig tvärs över det smala näset. East Railays främsta attraktion är det låga priset för boendet. Här bor man billigast på Railay, även om det är på väg att förändras. Det pågår en våldsam byggnadsaktivitet och det kommer inte att dröja länge förrän East Railay har fler boendealternativ än West Railay. Hur man ska locka folk till att bo vid ett mangroveträsk är dock oklart.
Mat, dryck och nattliv
I Railay Beach finns det en hel del matställen. Så gott som alla bungalower och hotell har sina egna restauranger. Vill du äta thailändsk mat rekommenderas seafood. Men de vanligaste västfavoriterna finns också på menyerna. Vanligtvis ger man ca 10 % i dricks.

Mat och dryck i Thailand

Det thailändska köket, i varje fall utmed landets kust, baserar sig till stor del på färskvaror med ris eller nudlar som ständigt närvarande bas. De flesta menyer verkar hisnande långa vid första anblicken, men man upptäcker snart att det rör sig om varianter på jämförelsevis få teman. Det vi skulle kalla wok, alltså snabbstekta ingredienser, serveras ofta med eller utan ris och nudlar, separat eller som en del av rätten. Pad thai är ett av dess många namn och just pad thai består av nudlar, tofu, ägg, grönsaker och andra godsaker och serveras ofta med hackade jordnötter.

Rice and Curry

Ett annat huvudtema är rice and curry, ett slags thailändsk snabbmat, eftersom man får en tallrik ris och sedan lägger på curries själv från skålar som står framme. Här finns det lika många varianter som det finns kockar. Till skillnad från stekt ris eller nudlar kan curries vara rejält kryddade med chili och andra starkvaror så det är inget för nybörjaren.

Fried rice

Fried rice kommer i ett otal skepnader; med räkor, kyckling, vegetariskt, nötkött eller vad man nu har till hands. Ett slags asiatisk pytt, med andra ord. Fried rice finns överallt och är en av de säkraste rätter man kan välja om man vill undvika magsjuka, eftersom den alltid serveras nylagad.

Sallad

Sallader är det tredje huvudtemat. Det är i regel ganska långt från vår andefattiga grönsallad, och innehåller ofta kyckling, räkor, bläckfisk eller annat kött. En sallad med ris är ofta tillräckligt för en lunch. Ett varningsord: Thailändska sallader skjuter skarpt. Här får kockarna leva ut sin förtjusning i chili och en sallad kan vara helt överströdd med hackade röda och gröna chilifrukter. Ta det varligt och beställ vitt ris till din sallad då vatten inte hjälper. Låt dig väl smaka.

Soppa

Soppor måste också nämnas när man talar om thailändsk mat. De kan vara antingen klara eller tjocka, i det senare fallet ofta baserade på kokos, vilket ger dem en något söt smak. En soppa är en självklar del i en thailändsk måltid, som en kompletterande smak och konsistens.

Dryck

Förutom de thailändska ölsorterna stöter man ofta på de större europeiska märkena. Fruktjuicerna bör man inte gå miste om. De finns dels som juice och dels som shakes, då som en läskande korsning av isglass och juice. De görs i allmänhet av buteljerat vatten och är både säkra och uppfriskande. Om man inte säger till att man bara vill ha lite socker kan de bli lite väl söta. En annan populär dryck är den s.k. Mekongwhiskyn. Många anser att den kan drickas utblandad med Coca Cola.

Frukt

Här finns mango, papaya, mangosteen, rambutan, litchi, ananas, banan och mycket mer. Listan kan göras lång och man hinner inte smaka på alla, tyvärr. Det enklaste sättet att bekanta sig med de vanligaste är att beställa en frukttallrik på en restaurang. Då får man ananas, banan, kanske vattenmelon eller papaya. De övriga träffar man på i fruktstånd eller hos kringvandrande försäljare när de har säsong. Om du är osäker på hur de skall ätas kan du fråga försäljaren. Nyskalad frukt är alltid säkert om du är rädd för att bli magsjuk och dessutom ett smakligt sätt att hålla ordning på vätskebalansen. Nattmarknaden i Krabi är ett utmärkt ställe att bekanta sig med de ätliga delarna av Thailands flora. Både priserna och utbudet är oslagbara.
Railay Beach har ett ganska lugnt nattliv, med ett fåtal barer. För ett större utbud är det bäst att ta sig till Ao Nang.

Nattlivet i Ao Nang

Här slinker man oftast in på en bar eller sitter kvar lite längre på restaurangen. Har man fortfarande ork kvar efter dagens äventyr brukar det sitta fint med att bara avrunda kvällen på sin terrass eller balkong.
Utmed strandpromenaden finns gott om barer och restauranger, men det är inte så mycket som skiljer dem åt. Det är enkla och otvungna ställen där man slår sig ner, tar en drink och sedan går vidare eller tar en drink till innan man går till sängs. Utmed gatan innanför strandpromenaden ligger flera barer/uteserveringar som har den fördelen att läget är lite lugnare. Eftersom de ofta är kombinerade med guest houses är andelen backpackers lite högre och atmosfären lite mer ungdomlig.
Shopping
I Railay Beach finns inte mycket shopping. Bättre shopping hittar du längs huvudgatan i Ao Nang, som kantas av diverse butiker. Här hittar du kläder, hantverk och souvenirer. På ömse sidor om "centrum", där huvudgatan svänger av inåt land finns fler butiker, med lockande erbjudanden som "Rea varje dag". Priserna är i viss mån förhandlingsbara. Ju mer du tänker köpa för, desto större prutmån har du.

Shopping i Thailand

Thailand är landet för dig som gillar att shoppa. Här finner du allt mellan himmel och jord att fylla resväskan med. Urvalet är enormt och priserna är låga. De flesta butiker accepterar kort som Visa och Mastercard. Varuhusen har alltid haft fasta priser och allt fler butiker inför det. På marknader och i många småbutiker gäller fortfarande att man prutar sig till ett pris som båda parter är nöjda med. Var inte rädd för att börja pruta ner till halva priset.

Saker som är värda att köpa

Skräddarsydda kläder, glasögon och linser, ädelstenar, guld, silver, pärlor, träskulpturer, batikkläder och väskor
Sport och Träning
I Railay Beach finns goda möjligheter till aktiviteter som snorkling, dykning och bergsklättring. Här kan du även spela tennis.

Dykning

I skärgården runt Ao Nang finns en myriad dykplatser, och där finns det också gott om olika dykoperatörer som erbjuder kurser och längre turer. De flesta av dessa hittar du inne i Ao Nang.

Kajak

an kan paddla på egen hand eller följa med på en tur med guide. Oavsett vilket man väljer så ser och hör man mycket som man annars skulle gå miste om eftersom kajaken både är tyst och grundgående. De flesta turer inkluderar ett eller flera stopp vid andra sevärdheter, som Monkey Caves och den muslimska fiskebyn Koh Panyi. Det finns även turer som koncentrerar sig mer på själva paddlingen.
Aktiviteter och sevärdheter
I Railay Beach finns goda möjligheter till aktiviteter som snorkling, dykning och bergsklättring. Här kan du även spela tennis.

Thaiboxning

Thaiboxning är två evenemang i ett, dels det som försiggår i ringen, och dels själva publiken. Arenan ligger ett litet stycke utanför Ao Nangs centrum, men de flesta biljetter inkluderar transport.

Krabi Town

I Krabi Town hålls en nattmarknad som är en av de större i området. Här säljs det mesta, från salt fisk till t-shirts och husgeråd. Matstånden på marknaden erbjuder mer autentisk och varierad mat än den som finns på menyerna i Ao Nang. Dessutom är priserna väldigt låga. Det finns också en mindre nattmarknad närmare det gamla färjeläget, den är mer inriktad på mat och mindre på kläder och annat. Mer info får du av guiderna på plats. Du kan ta dig till Krabi Town med en songthaew från Ao Nang. De stannar på gatan ovanför nattmarknaden.

Öar

Skärgården runt Ao Nang är full av öar med både stränder och vacker natur, och det är lätt att ta sig runt med longtail-båt. Det finns både arrangerade utflykter och möjligheten att hyra en egen longtailbåt för en dag. Det finns också alternativ med övernattning, som tar en till öar längre ut.

Hong Island
Ordet 'hong' betyder 'rum', och det rummet är den lagun som finns mitt i ön, omgiven av höga klippväggar. Här finns två fina stränder med vit sand och en fin liten naturstig. Med lite tur kan du träffa på någon av de varaner som brukar vila sig i skuggan under träden nere vid stranden.

Poda Island
Poda Island lockar med vit sand, klart vatten och den välkända klippformationen 'Buddhas ansikte'.

Tup, Moo och Chicken Island
Tre öar vid högvatten, en ö vid lågvatten, då de binds samman av en strand med vit, mjuk sand. Chicken Island kallas så på grund av den klippa som ganska tydligt liknar huvudet på en höna. Runt ön finns gott om undervattenslandskap som erbjuder fina gömställen för fiskar och andra djur. Ofta snorklar man direkt från båten.

Wat Tham Sua

Wat Tham Sua är ett buddhistiskt tempel som ligger några mil från Ao Nang. Gillar du utmaningar ska du gå upp för trappan med 1237 trappsteg, för att komma upp till utsiktspunkt högst upp. Härifrån kan du se hela vägen bort till Krabi town.
Hur du tar dig runt

Longtailbåt - Railay Beach & Ao Nang

En sak som gör Krabi enastående är att longtail-båtarna blir semesterns mest utnyttjade transportmedel. Med longtail-båt kan du enkelt ta dig till andra stränder och öar. De finns alltid att tillgå på Ao Nang-stranden och kan hyras direkt för turer eller på timbasis. Priserna står på skyltar vid båda ändarna av stranden.

Tuk-tuk

I Ao Nang betyder tuktuk oftast en slags mopedtaxi, dvs. moped med en liten 'korg' med bänkar för passagerare. För korta avstånd kan de vara praktiska. Det är dock inte det säkraste sättet att ta sig runt och rekommenderas inte på stora vägar utanför Ao Nang.

Lokalbuss - Ao Nang

Songthaew, eller lokalbussen, kör från Ao Nang till Krabi Town från 09.00 på morgonen till 22.00 på kvällen. Det är bara att stå vid vägkanten, på strandsidan, och vinka när bussen kommer. Songthaews liknar inte vanliga bussar, utan är vita bilar med bänkar i öppna bakdelen. Resan till Krabi Town tar ca 25 minuter.
Fakta

Vår service på resmålet

Vistelsen i Railay Beach är på egen hand.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information finns på www.vaccin.se.

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Thai baht (THB). På resmålet fungerar Eurocard, MasterCard och VISA.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Sommartid: svensk tid +5 timmar. Vintertid: svensk tid +6 timmar.

El

220 V

Språk

Thai. Många som arbetar inom turistindustrin talar dock någon engelska.

Övrigt

Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 10 timmar och 45 minuter från Stockholm och 11 timmar från Göteborg, mellanlandning förekommer.

Så reser du hit

Du kan resa med Ving till Railay Beach året runt med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Krabis flygplats.
Om du bokat en paketresa med reguljärflyg rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Restiden från Krabis flygplats till Railay Beach är ca 90 minuter med buss och longtailbåt.

Krabi Airport: På Krabi Airport finns ett café och en mindre tax free-butik efter att du har passerat pass- och säkerhetskontrollen.
Väder
 • januari
31°23°
9
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • februari
32°23°
8
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • mars
33°24°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • april
33°25°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • maj
31°25°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
9
Regnfria dagar
 • juni
31°25°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
10
Regnfria dagar
 • juli
31°25°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
11
Regnfria dagar
 • augusti
31°24°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
11
Regnfria dagar
 • september
30°24°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
7
Regnfria dagar
 • oktober
31°24°
5
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
9
Regnfria dagar
 • november
31°24°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
13
Regnfria dagar
 • december
31°24°
9
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Railay Beach
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.