RESTAURANGFAVORITER

På Kreta

Kreta - Greklands största ö bjuder på historia, natur och kultur

Men också när det kommer till mat. Det grekiska köket placerar sig sällan i toppen när det handlar om kulinariska upplevelser och alltför många kommer inte längre än till grekisk sallad och tzatziki, i menyn. Men har man väl smakat långbakat lamm, färska fylla tomater och en souvlaki lagad över glöd med kärlek, så längtar man tillbaka till Grekland, även för matens skull. Här delar vi med oss av de bästa restaurangtipsen, några välkända och andra undangömda pärlor.

Restaurangfavoriter på Kreta

Var ska man börja och var ska man sluta vad gäller bra matställen på Kreta? Vi har ju fantastiska, solmogna produkter som dels tillagas enligt tradition, men också mycket ”nytänkande och skapande”. Själv föredrar jag det mer traditionella och småställen, gärna i byarna utanför de vanliga turistorterna även om det finns små pärlor även där, säger Monika Legaki som valt ut tre favoriter, en vid havet, en uppe i bergen och en i en dal. Monika Legaki har bott på Kreta sedan 1977 och känner ön mycket väl efter 40 år.

Monika Legakis tips

Monika Legaki har bott på Kreta sedan 1977 och känner ön mycket väl efter 40 år

Taverna Kalyva

Adress: Patamos Beach, Malia - Kreta (karta)

Ett par kilometer öster om byn Malia finns en underbar strand som heter Potamos där området omkring är fridlyst pga av sitt rika fågelliv. Där finns tavernan som heter ”Kalyva” vilket betyder hydda. Det är välbesökt av greker men även av turister som hittat till den här lilla pärlan. Där kan man efter badet, njuta av god grekisk mat och det finns flera ”dagens rätter” och en varierande meny. En fantastisk solnedgång och vänlig personal får man på köpet. Ett par hundra meter längre bort finns den arkeologiska utgrävningen av det minoiska Maliapalatset.

Taverna Niki

Adress: Kera, Hersonissos - Kreta (karta)

En annan favorit som vi gärna besöker ligger bara 20 minuter inåt landet från den turisttäta norra kusten, på väg upp mot Lassithiplatån. Det är ”Nikis Taverna” som ur sin stenugn tar fram den ena läckra rätten efter den andra. Kött som bakats flera timmar och är så mört att det faller av gaffeln… Här har man en underbar utsikt över Diktibergen och här är det prunkande grönska och friskt, även på sommaren.

Ta Kato Kafenia

Adress: Limnes, Voak - Kreta (karta)

På den gamla vägen mellan turistorterna Hersonissos och Agios Nikolaos ligger Limnes, en liten by som har Kretas bästa souvlaki på ”Ta Kato Kafenia”. Vem vill inte äta det tillsammans med en fräsch grekisk sallad, tzatziki och så goda ”bifteki” och potatisomelett. Avnjuts gärna med kall retsina eller öl. Så fort man satt sig och beställt in dricka, bjuds man på 4-5 småtallrikar med smakprov av hemlagade rätter. Det är väldigt prisvärt och hit åker kretensarna för att äta sin favoritmat i glatt sällskap med familj och vänner.

Grekisk mat

Anna-Reetta Aatsinkis tips

Anna-Reetta Aatsinki är Vings destinationschef på Chaniakusten. Hon har valt ut tre favoritrestauranger i Chania stad.

Ginger Concept

Adress: Kallinikou Sarpaki 36, Chania - Kreta (karta)

På en sidogata från Daliani, hittar man ”Ginger Concept”. Där serveras härliga frukostar, och kvällstid är det lite lättare rätter på menyn och eftersom detta är ett gammalt winery har de ett stort urval av viner att välja mellan.

Kariatis

Adress: Katechaki 12, Chania - Kreta (karta)

Om man vill äta en lite bättre middag, kanske i samband med ett firande, så rekommenderar jag ”Kariatis” som håller hög kvalitet på både maten, vinet och servicen.

Meze

Morten Stausholm

Morten Stausholm har tillbringat 14 somrar på Kreta och känner ön bättre de flesta. Tillsammans med kollegor och vänner, både greker och skandinaver, har han ätit sig igenom otaliga menyer och har många goda minnen från ön

Kouzina Epe

Adress: Daskalogianni 25, Chania - Kreta (karta)

"Det blandade köket” eller direkt översatt ”ett potpourri i köket”, är en lunchrestaurang som håller öppet mellan 12.30-19.30 alla dagar i veckan förutom på söndagar då det är stängt. Många unga kockar reste för några år sedan till Aten, men i och med den ekonomiska krisen återvände de och öppnade restauranger på Kreta. Precis så var det med Kouzina, som är en liten restaurang på en av sidogatorna i Chania stad. Till att börja med var det endast lokalbor som kom för att äta någon eller några av de rätter som lagats till för dagen. Om man önskar typisk kretensisk husmanskost så är Kouzina rätt ställe att besöka. Alla måltider avslutas med yoghurt med sirap och en raki, på huset.

Thalassino Ageri

Adress: Vivilaki 35, Chania - Kreta (karta)

“Det egeiska havet”. Om man vill äta de bästa fisk- och skaldjursrätter som finns att hitta på Kreta ska man bege sig till den gamla aristokratiska stadsdelen Chalepa, i Chania stad. Allt som severas är färskt, nästan direkt från fiskebåtarna, och man väljer sin mat antingen från menyn eller genom att se efter i köket vad som finns i grytorna. Närmare havet är det svårt att komma då man sitter så nära vattnet att man kan riskera att bli blöt om fötterna vid högvatten. Här gjordes inspelningar av filmen ”Januaris två ansikten” med Viggo Mortensen och Kirsten Dunst i huvudrollerna.

Achilleas Neo Chora

Adress: Palea EO Irakliou Agiou Nikolaou 103, Limnes - Kreta (karta)

På Achilleas Neo Chora, väster om den gamla hamnen, finns det möjlighet att äta både fisk och kött av bästa kvalitet till, bra pris. Omgivningarna är enkla men vad gör det när maten är fantastisk. Det finns inget bättre än att äta friterade kalamares och dricka en ouzo på Achilleas... och det är bara förrätten. Här är det verkligen matens kvalitet som står i fokus och det är en favoritrestaurang både hos de lokala grekerna och hos mig, säger Morten Stausholm.

Salis

Adress: Akti Enoseos 3, Chania - Kreta (karta)

Salis är en nyöppnad restaurang i den mindre kända delen av Chania stads hamn. Gå förbi den venetianska delen av hamnen och lite längre in i den gamla delen och där ligger Salis, där svenske Afshin Molavi är delägare. Han har satt samman en imponerande meny som går hand i hand med vinerna som serveras. Afshin råkar nämligen även vara delägare i Greklands bästa vingård, Manousakis Winery. Deras vin Nostos börjar så smått komma på världskartan och har redan vunnit flera priser. På den här restaurangen möts det gamla och det nya kretensiska köket och de binds samman av de lokala vinerna.

Mat

Nykterida

Adress: Korakies Akrotiro - Kreta (karta)

Kretas äldsta restaurang, från 1933. Nykterida betyder fladdermus och logon är lätt att känna igen. Den ligger på Akrotiri-halvön, nära flygplatsen, och har en magiskt utsikt över Soudabukten och Lefka Ori-bergen. Att de dessutom kan mat är en annan sak. Det traditionella köket kommer i första hand, men de har även lyckats införliva nya varianter av det grekiska köket i maten med stort fokus på örter och vegetariskt. När större sällskap gästar restaurangen, särskilt grekiska sällskap, är det inte ovanligt att det bjuds upp till dans. Det var nämligen här Anthony Quinn förberedde sig för rollen som ”Alexis Zorba” i filmen med samma namn. Han lärde sig de speciella stegen i Sirtaki-dansen och det sägs att han även smakade på de lokala dryckerna som bidrog till att skapa ytterligare rytm i kroppen. Här finns många fotografier och rekvisita från filmen att se. Stället är också känt som Olof Palmes favoritrestaurang och trots att hans hus låg i Mochos, närmare 20 mil därifrån, var han en ofta sedd gäst.

Therissos

Adress: Therissos - Kreta (karta)

Egentligen är det inte bara en restaurang utan en hel landsby som verkligen förstår sig på mat. Therissos-ravinen är 12 kilometer lång, rå och naturskön i en fantastisk kombination som gör delar av ravinen majestätisk. Själva byn är liten och i ett av de sex-sju husen bodde det moderna Greklands fader, Elefthores Venizoulous, i början av 1900-talet. I byggnaden kan man fortsatt se det nya Greklands första flagga från 1913. Förutom byns historiska värde har den rykte om sig för sina fantastiska restauranger, speciellt när det kommer till kött och då särskilt lamm. Grillat lamm, kleftiko, och andra varianter på lamm finns förstås på menyn.

Markos

Adress: PEO Kissamou Chanion 3, Galatas - Kreta (karta)

En otraditionell restaurang som tidigare låg på väg upp mot Pano Stalos, men som har flyttat till änden av huvudgatan i Kato Stalos. Den startade som en familjerestaurang men eftersom en av brorsönerna, Manoussos, till ägaren var taxichaufför, var det snart många chaufförer som kom dit. Snart nog tog de med gäster dit och plötsligt var var det en restaurang som var öppen för alla. Omgivningarna är mycket enkla men atmosfären är på topp. Man placeras vid ett bord med lite grönt snacks och en raki och när det finns plats i köket bliver man inbjuden för att välja ut sin middag. En klar favorit hos Morten.

Sofas Taverna i ”Pano Hersonissos”

Adress: Old Chersonissos / Hersonissos, Chersonisos - Kreta (karta)

Den bästa restaurang som finns i området och deras specialitet är mezes, lokala smårätter. Det här är inte rätt ställe att beställa in varsin stor huvudrätt, men om man inte är van att äta meze kan men be om hjälp att välja ut 5-6 små rätter, att dela på två personer. Meze kommer från det arabiska ordet för ”smak”, det vill säga att allt ska smakas. Sofas ligger vid vid det lilla torget i gamla Hersonissos och är både idylliskt och trevligt. En gång i veckan går restaurangerna ihop och ordnar lokal musik, mitt på torget!

Meze

Othonas Rethymnon

Adress: Petichaki Square, Rethymnon - Kreta (karta)

Ett säkert kort som ligger i den gamla delen av Rethymnon. Här har man alltid fokuserat på det lokala kretensiska köket och gärna med hjälp av gamla recept som sätter smak och sundhet i första rummet. Det innebär att man kan beställa ”gröna rätter” som alla kommer med underhållande presentationer av ägaren, Mr Othonas. Han är lite av en kändis och blir ofta inviterad som TV-kock då han gärna berättar hur den kretensiska maten kan skänka både gott humör och hälsa. Menyn hos Orthonas erbjuder en rad kycklingrätter som kyckling med ouzo-sås, med jordgubbssås, med pepparsås…

Dragon’s Cave Restaurant Makrigialos

Adress: Dragon's Way, Makrigialos - Kreta (karta)

Detta är en unik restaurang som ligger på väg mot Kapsas, bara några få kilometer från Sunwing Marigialos. Den är inbyggd i sidan på klippan varför miljön blir mycket speciell. Utsikten över havet fångar de flesta men maten är en verklig vinnare. Som på många andra restauranger har man satsat på bra meze men är även specialicerade på lamm. Det mesta som serveras är egenproducerat, som exempelvis frukt, grönt, olivolja, raki, hembakt bröd mm.