Se hotell (5)

Resor till Ierapetra

Ierapetra erbjuder en avslappnad kombination av strandliv, sevärdheter och aktiviteter.

Ierapetra är en av Europas sydligaste städer, hit ska du resa om du vill se och göra mycket, och samtidigt njuta av en avkopplande miljö och lugn atmosfär. Här kan du lika gärna strosa runt i gamla stans vindlande gränder som du kan ge dig ut på vandring i bergen som omger byn. Naturligtvis ska du också slå dig ner på ett lokalt kafenion för att koppla av med en kopp grekiskt kaffe medan du ser på folklivet och funderar på om det inte är dags för en utflykt längs kusten.

Sol och bad

Längs stranden inne i Ierapetra löper en trevlig hamnpromenad med gott om restauranger, caféer och barer där du kan prova den lokala kokkonsten. Ett säkert kort är att prova nygrillad fisk på någon av de trevliga tavernorna vid vattnet, det kan mycket väl hända att det blir ett av resans bästa minnen. Själva stranden består av mörk sand och rullsten. Här går det utmärkt att bada, men när det blåser på kan det vara bättre att ta sig ett stycke utanför staden, här finns flera badvikar större stränder som är mer barnvänliga.

All Inclusive vid havet

Hos Ving hittar du hotell som lockar med både strandläge och All Inclusive, så du kan ägna resan helt och fullt åt en semester fylld av sol och bad. Vill du hellre bo inne i själva Ierapetra kan du välja hotell som inte ligger alltför långt från närmaste strand, men ändå med staden inpå knuten.

Att se och göra

Nere vid hamnen ligger Kale, en vacker venetiansk borg som är värd ett besök, om inte annat så för att få den bästa vinkeln för att fotografera de färgglada båtarna i hamnen nedanför. Missa heller inte det myllrande folklivet och de lokala produkterna på den marknaden som går av stapeln varje lördag. Här finns också flera stora snabbköp som erbjuder det mesta du kan tänkas behöva på din resa. Vill du ha aktiviteter är det bara att välja och vraka bland ett flertal vattensporter vid stranden och gillar du fart kan du prova några varv på gokartbanan. Ett utflyktstips är att ta båten över till ön Chrissi Island, för en dag fylld av härliga bad och spännande upplevelser.

Bra att veta
 • Family Garden
 • All Inclusive
 • Centrala hotell
 • Fina stränder
 • Lokala restauranger
 • Lång hamnpromenad
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Ierapetra

Mat & Dryck
4,5
Shopping
3,5
Sevärdheter
3,0
Väder
 • januari
16°9°
3
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • februari
16°9°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
17°10°
6
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • april
20°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • maj
23°15°
10
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • juli
29°22°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
29
Regnfria dagar
 • augusti
29°22°
11
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
29
Regnfria dagar
 • september
27°19°
9
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • oktober
24°17°
6
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • november
21°14°
5
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • december
18°11°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
Stränder
Stranden i Ierapetra består av mörk sand och rullsten. Här går det utmärkt att bada, men när det blåser på kan det finnas risk för höga vågor och underströmmar. Strax utanför staden finns flera och större fina stränder och badvikar som är mer barnvänliga. Längs sandstranden inne i Ierapetra löper en trevlig strandpromenad som är kantad av ett stort antal restauranger, caféer och barer. Ett säkert kort är att prova nygrillad fisk på någon av de trevliga tavernorna vid vattnet. Flera stränder på 15-30 minuters gångavstånd där du även kan hyra solstolar och parasoll. Du kan också ta dig med buss eller taxi till ett antal stränder mellan Ierapetra och Makrigialos.

Matala

En vacker sandstrand söder om Festos. Stranden är känd för sina kalkstensgrottor, som man tror var gravkammare en gång i tiden. Senare har bland andra hippies nyttjat boendemöjligheten i grottorna. Vid stranden finns många tavernor och små affärer.

Agia Galini

Agia Galini betyder "helig havsstillhet" och är en charmig fiskeby på sydkusten, belägen mellan Frangokastello och Matala. Under högsäsong går båtturer härifrån till flera stränder.

Sol och bad på Kreta

Det finns många bra och långgrunda fina stränder längs hela Kretas kust. De består mestadels av grovkornig sand. Badsäsongen sträcker sig från våren till sena hösten. På de större stränderna kan du hyra solstolar och parasoller.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Till Kreta kan du resa från Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn under sommarsäsongen. Välj paketresa, köp enbart flygstol eller bara hotellrum.
Till Ierapetra kan du resa under sommarsäsongen (april-oktober) med Vings charterresor.

Flygen landar på flygplatsen utanför Heraklion.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Ierapetra. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Heraklions flygplats till ditt hotell är ca 2 timmar till 2 timmar och 40 minuter (90 till 100 kilometer), beroende på trafik och antal hotellstopp. Transfern går i stort sett alltid via både Hersonissos och Agios Nikolaos och då uppgår restiden till ca 3 timmar till 3 timmar och 30 minuter. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
Är du hungrig och vill äta lite mat så finner du flera bra restauranger och tavernor, främst längs strandpromenaden.

Mat och dryck på Kreta

Bröd och kuvertavgift följer alltid med en beställning. Vanligtvis lämnar man 5-10 procent av notans totalbelopp i dricks, givetvis i förhållande till hur nöjd man är med mat och service.
Ierapetras nattliv är koncentrerat kring restauranger, barer och caféer längs strandpromenaden. Det är ett begränsat uteliv i Ierapetra för den som vill ha många klubbar, barer och diskotek.
Shopping
Det finns flera stora supermarkets och enstaka affärer och butiker med hygglig shopping. Varje lördag hålls en marknad i staden, där du kan fynda bland souvenirer, hantverk och annat.

Heraklion

Lördagar, ca kl. 06.00-14.00. Marknaden finns nere i hamnen och är flera kilometer lång. Gå eller ta taxi från busstationen. Lättast tar man sig till Heraklion med bil eller lokalbuss.

Chania

I Chania finns också den berömda marknadshallen. Den har öppet måndag-lördag kl. 08.00-14.00 samt tisdag, torsdag och fredag kl. 18.00–21.00.

Ierapetra/Sitia

Varje lördag är det marknad i Ierapetra. Marknaden ligger i centrum av staden och startar tidigt. Redan kl. 06.00 är många på plats för att fynda bland färsk frukt, grönsaker, kläder, skor och mycket mer. Samma marknad dyker på tisdagarna upp i Sitia, med samma tider. Ving anordnar utflykter till marknaden, hör med din Vingvärd för mer information.
Aktiviteter och sevärdheter
Ierapetra är en av Europas sydligaste städer och ett perfekt resmål för dig som vill ha ett stort utbud av det mesta, aktiviteter och vattensporter, men som samtidigt vill njuta av en avkopplande miljö och lugn atmosfär. Längs stranden erbjuds en mängd aktiviteter och vattensporter. I staden finns också flera fotbollsplaner och en gokartbana.

Aktiviteter på Kreta

Kreta är som gjort för en aktiv semester. Här finns något för hela familjen. Kreta är också allmänt känt för sina många vandringsleder, i synnerhet E4 European Footpath. Vill man göra något vid stranden finns det gott om vattensporter; vattenskoter, paragliding, trampbåt med mera. Vill man gå på djupet finns dykning i både Chania och Rethymnon.

Dykning

Dyk aktiviteter arrangeras av dykarklubbar på de flesta resmål. Kurser och dyk hålls dock på andra platser dit klubbarna arrangerar transport. Kom ihåg att dykning på egen hand med tub enligt lag är förbjudet i vattnen runt Kreta! Detta på grund av alla arkeologiska föremål som finns i havet längs kusterna. Kontakta oss för mer information.

Vai

Som en oas mitt i det karga landskapet vid byn Vai ligger en stor palmlund, en naturlig palmskog som uppstått genom att de araber som en gång i tiden bodde här spottade dadelkärnor på marken. På vägen till Vai kan man besöka klostret vid Top Lou. Klostret är från 1300-talet, och i dag bor där fem munkar och det finns ett museum med fynd från 1600- till 1800-talet.

Kournassjön

Öns enda sötvattensjö, ligger strax söder om byn Georgiopoli, ca 45 kilometer öster om Chania och ca 25 kilometer väster om Rethymnon. Längs sandstranden finns flera trevliga tavernor. En promenad runt sjön tar omkring två timmar. Under turen kan du passa på att beskåda det rika fågellivet, bada eller varför inte hyra en trampbåt? Området runt Kournassjön kallas för "Kretas Schweiz".

Ekologiska Milia

Ett besök i staden Milia är också intressant. Här görs allt enligt ekologiska principer, vatten och elektricitet tas från solenergi och hela byns mat odlas ekologiskt.
I Ierapetra finns ett stort gammalt fort som är väl värt ett besök med många sevärdheter. Missa heller inte det myllrande folklivet på den lokala marknaden som går av stapeln varje lördag. I staden finns det också flera stora supermarkets som erbjuder det mesta du kan tänkas behöva. Vill du ha aktiviteter är det bara att välja och vraka bland ett flertal vattensporter vid stranden och gillar du fart kan du prova några varv på gokartbanan. Ierápetra är Europas sydligaste stad, belägen vid Libyska havet och omgiven av många sevärdheter, stora odlingar med rosor, nejlikor och tomater. I Ierápetra finns fina stränder, ett museum och lämningar efter ett venetianskt fäste på kajen. Här finns även en turkisk moské och en minaret. Sjösidan kantas av caféer och tavernor. På sommaren går båtar från Ierápetra till den stillsamma ön Chrissi, där man kan sola och bada, äta på någon av de två pittoreska tavernorna och bara njuta av lugnet.
Hur du tar dig runt
Det är enkelt att hyra bil för att ta sig runt under semestern på Kreta. Prata med din Vingvärd så hjälper vi dig. Avis har de bästa försäkringarna och de nyaste bilarna. Dessutom kan man hyra GPS vilket gör allt mycket lättare.
Vill du uppleva Kretas fantastiskt vackra landskap på egen hand, är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och bege dig ut i hyrbilen. Vi samarbetar med Avis, som har bilar i alla storlekar och prisklasser. De har kontor över hela Kreta och personalen talar utmärkt engelska.

För att få hyra bil skall man ha fyllt 21 år samt haft körkort i minst ett år.

Avis har bra försäkringar, så om något inträffar betalar du högst en administrationsavgift på 26 euro + 23 procent skatt. En extra personskadeförsäkring och stöldförsäkring av bilen kan tecknas. Observera att stöldförsäkringen inte täcker personlig egendom!

Bilen beställer du lättast genom oss. Vi kan ge tips om vart du kan köra, och vad du kan se och uppleva.

Bilbälte är obligatoriskt på Kreta.

När du bokar hyrbil genom oss och Avis ingår följande:

• Hyra av bil i 24 timmar.
• Genomkontrollerade bilar av nyaste modell.
• Skatt 23 procent.
• Fria kilometer.
• Försäkring (CDW), som täcker egen bil, den andra bilen vid ev. olycka och personer i den andra bilen.
• Försäkring (SCDW), vilket betyder att det inte är någon självrisk.
• Karta över Kreta.

Barnstol kan hyras.
Du tar dig runt med buss, taxi och hyrbil. Lokalbussar går till och från Heraklion.
Fakta

Vår service

I perioden maj till oktober kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs. För mer information hänvisar vi till Greklands ambassad på telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). Kreditkort accepteras på de flesta restauranger och butiker.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Sök din resa till Ierapetra