Vings stora guide till Kreta
Inspiration

Den stora Kreta-guiden

Utspritt över hela Kreta ligger härliga resmål för alla smaker. Här hjälper vi dig att välja rätt resmål för just dig!

Chaniakusten – för de badglada

Chaniakusten på nordvästra Kreta är rätt val för dig som vill ha en lugn och härlig semester med sol och bad, och passar lika bra för barnfamiljer som dig som reser utan barn. Vid första anblick kan sträckan se ut som ett renodlat turistområde, men närheten till lokalbefolkningen ger platsen en charmerande atmosfär präglat av semesterliv och grekisk vardag.

Kolimbari och Gerani är lugna orter, perfekta för avslappnat strandliv och god grekisk mat. Maleme är också lugnt, och om du är intresserad av historia kan du utforska minnen efter andra världskriget här. Bland annat finns det en kyrkogård för de tyska soldaterna som föll.

Platanias och Agia Marina är livligare, och i Chania stad – Kretas näst största stad – möter du ett levande grekiskt vardagsliv med orientalisk prägel. Här finns turkiska moskéer, en vacker venetiansk hamn, konstgallerier, arkeologiska utgrävningar, silversmeder och mängder av små mysiga restauranger. Det är aldrig långt till Chania stad oavsett var du väljer att bo, och det är absolut värt besöket. Kato Stalos och Kalamaki och Kato Daratso är avslappnade småstäder i närheten av Chania stad.

Över Chaniakusten sträcker sig frodiga kullar och höga berg – perfekt för vandring och cykling.

Psst! Om du vill besöka den berömda Elafonissi-stranden är Chaniakusten den bästa utgångspunkten. Elafonissi ligger på den sydvästra delen av ön.

Chania stad

Chania stad

Rethymnon – för historieintresserade strandälskare

Ungefär 5 mil öster om Chania stad ligger Rethymnon, Kretas tredje största stad. Här bjuds på en härlig blandning av venetiansk, turkisk och grekisk arkitektur. Under den venetianska perioden (1204-1669) byggdes försvarsfästningen Fortezza. Den har satt sin prägel på staden och är väl värd ett besök. Här hittar du kyrkor, moskéer och det gamla fängelset, där kretensarna satt fängslade under andra världskriget. Här ligger också det arkeologiska museet. I hörnet av Arkadiou- och Tsouderou-gatan ligger den venetianska adelns riddarhus Loggian.

Rethymnons centrala läge gör också staden till en utmärkt utgångspunkt för att utforska resten av Kreta.

Och sist men inte minst har Rethymnon en vacker sandstrand som börjar mitt inne i staden och sträcker sig hela 12 kilometer österut.

Rethymnon

Rethymnon

Mirabellobukten i öst – för den som är kräsen med hotell

Ännu längre österut (ca 10-11 mil från Rethymnon) ligger lugna Elounda, som med sina vackra och lyxiga hotell lockar både den ena och den andra kändisen. Rakt söderut om Elounda ligger Agios Nikolaos, en by med grekiskt vardagsliv, grekiska tavernor och grekiska hus samt lyxhotell vid stranden.

Psst! Detta är den bästa utgångspunkten för en utflykt till Spinalonga, känd från romanen "Längtans ö". Det tar ca 15 minuter med bil till Plaka, där båtar går till ön.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos

Kretas sydkust – för de som vill komma lite utanför turiststråken

Söderut på Kreta ligger Makrigialos och Ierapetra, ca två mil från varandra. Makrigialos är en liten fiskarby med en kilometerlång sandstrand som är bland Kretas bästa. Ierapetra är en av Europas sydligaste städer och ett perfekt ställe för dig som vill ha ett stort utbud av det mesta, men samtidigt njuta av en avslappnande miljö och lugn atmosfär. Längs stranden löper en härlig strandpromenad med restauranger, caféer och barer. Prova nygrillad fisk på en av de trevliga tavernorna - mums!

Psst! I Makrigialos ligger också ett av våra bästa familjehotell: Sunwing Makrigialos Beach.

Makrigialos

Makrigialos

Hersonissos – inte bara för festprissen

Hersonissos är kanske mest känt för sitt nöjesliv. Och visst är det liv här på sommaren, men om du reser på våren eller hösten är det betydligt lugnare.

Läget är perfekt för dig som vill uppleva mer av det klassiska Kreta. Det är korta avstånd till flera spektakulära sevärdheter, som exempelvis Knossospalatset, Heraklion med sitt världsberömda arkeologiska museum och Lassithiplatån, där legenderna säger att guden Zeus föddes.

Staden är välorganiserad och vacker, och det finns ett par mindre badvikar, men de finaste stränderna hittar du direkt utanför staden. Om du vill ha en avslappnad avslutning på kvällen kan du bege dig till en av de tre små bergsbyarna precis ovanför, absolut värt ett besök!

Hersonissos

Hersonissos