Se hotell (0)

Resor till Georgioupolis

Georgioupolis är en av Kretas pärlor, med en kilometerlång strand och några riktigt lyxiga hotell.

Georgioupolis ligger på Kretas norra kust, mellan Rethymnon och Chania stad. Själva byn är inte stor, men längs de smala gatorna finns ändå gott om tavernor och barer där man kan slå sig ner och se på folklivet, tillsammans med andra besökare som valt att resa hit på semestern. Floden Almyros mynnar ut på västra sidan av Georgioupolis, alldeles intill den lilla fiskehamnen, vilket gör att vattnet är lite svalare och lite mindre salt än runt resten av ön. Trots att här finns gott om hotell har Georgioupolis ändå en småstadsprägel, med trädkantade gator, lokala butiker och få hus som är mer än tre våningar. Det har gjort byn till en favorit bland alla de som längtar efter en stillsam semester, med goda chanser att se Kretas vackra natur.

Kilometerlång strand i Georgiopoulis

På andra sidan byn från floden börjar den kilometerlånga stranden, kanske en av Kretas mest barnvänliga stränder, med fin sand, långgrunt vatten och gott om plats för både små och stora badgäster. Blir du hungrig eller törstig i solen finns både strandbarer och tavernor där du kan få något att äta eller dricka.

Lyxigt boende med All Inclusive

Boka en resa till Georgiopoulis med Ving, och du kan välja mellan flera lyxiga hotell, där du kan skämma bort dig själv med sköna spabehandlingar eller kanske njuta av ett rum med egen pool. Naturligtvis kan du också boka ett hotell med All Inclusive, då mat och dryck ingår i priset under hela din vistelse.

Upplev Kreta

Vill du röra lite på dig är det bara att snöra på dig ett par bekväma skor och börja gå. Georgioupolis omges av vinodlingar och olivlundar, och orkar du gå ett par kilometer kommer du till Kretas enda sötvattensjö, Limi Kournas, och det intilliggande naturreservatet. Vill du ha nöjen av ett annat slag är det bara en kort resa med buss till Chania stad eller Rethymnon där både shoppingen och nöjeslivet är mer varierad än i Georgioupolis.

Bra att veta
 • Lyxhotell
 • All Inclusive
 • Hotell med spa
 • Rum med egen pool
 • Kilometerlånga sandstränder
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Georgioupolis

Resmålet har ännu inga omdömen

Väder
 • januari
16°9°
3
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • februari
16°9°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
17°10°
6
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • april
20°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • maj
23°15°
10
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • juli
29°22°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • augusti
29°22°
11
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • september
27°19°
9
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • oktober
24°17°
6
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • november
21°14°
5
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • december
18°11°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
Stränder
Georgioupolis är en riktig kretensisk pärla och har två långgrunda stränder, varav den norr om floden har bättre sand. Det kan vara Kretas mest barnvänliga stränder, med fin sandstrand och långgrunt vatten. Det finns också gott om plats. Vid bägge stränderna finns uthyrning av solstolar och parasoller. Enklare serveringar med lättare måltider och drycker. Öster om byn ligger en magnifik barnvänlig strand som följer Georgioupoli-bukten hela vägen till dess ände, ca 10 kilometer bort.

Chryssi Akti

"Den gyllene stranden" ca en kilometer väster om Nea Chora har behaglig sandkvalitet, lite stenig botten, och är relativt långgrund och barnvänlig. Den besöks främst av skandinaviska gäster från de närliggande hotellen, och här finns solstolar och parasoller att hyra. Vid Chryssi Akti finns enklare serveringar som erbjuder lättare måltider och kalla drycker.

Fallassarna

En fantastisk badupplevelse med flera kilometer lång gyllene sandstrand och kristallklart vatten. Bra snorklingsmöjligheter vid de stenrev som ligger ett par hundra meter ut. Även om det numera finns vissa faciliteter kan man fortfarande hitta sin egen badvik.

Elafonissi

Kretas Maldiverna är en imponerande lagun på Kretas sydvästspets. Stranden är barnvänlig och har fantastiska färgnyanser, men är känslig för syd- och sydvästliga vindar som blåser upp sanden till hårdare sandvindar.

Marathi

Den här lilla badviken, på Soudabuktens norra sida, är speciellt lämplig att åka till när nordkustens stränder plågas av vågor från norr. Den lilla barnvänliga stranden har närliggande tavernor och ett litet sportcenter med båtuthyrning. På andra sidan hamnen ligger badklubben för officerarna från Nato-baserna.

Preveli

Nedanför klostret Moni Preveli på sydkusten finns Prevelistranden. På stranden växer palmer som enligt sägnen kom dit då sjöfarare satt på stranden och åt dadlar för flera hundra år sedan. Stranden är relativt liten och nås via en stig.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Till Chaniakusten kan du resa från Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Örebro och Köpenhamn under sommarsäsongen (april-okt). Flyget landar på flygplatsen utanför Chania stad. Välj en paketresa, köp enbart flygstolen eller bara hotellrummet.
Till Georgioupolis kan du resa under sommarsäsongen (april-oktober) med Vings charterresor.

Flygen landar på flygplatsen utanför Chania stad. På vissa av våra flyg till Heraklion kan du även boka hotell i Georgioupolis. Då landar flyget på flygplatsen utanför Heraklion.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Georgioupolis. Transfer ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Chanias flygplats till ditt hotell är ca 50 minuter till 1 timme (ca 50 km), beroende på trafik och antal hotellstopp. Restiden från Heraklions flygplats är ca 1,5 timme (ca 100 km). Vissa dagar och vissa tider på dygnet kan det vara mycket trafik och då blir restiden längre. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
I Georgioupolis finns det gott om barer och tavernor.

Öl

Öl heter "bira" och de flesta licenstillverkade märkena finns representerade här. Vill du dricka vin till maten, beställer du in en flaska, "krasi". "Aspro" för vitt och "Kokkino" för rött. Många goda vita viner produceras på Kreta. Ett känt vitt vin är retsina som har smak av kåda från lagringsfatet.

Souvlatsidiko-barerna

Grekiska motsvarigheten till våra korv- och hamburgerbarer. Dessa är oftast öppna hela dagen. Här serveras grillspett med eller utan pita, giro (det vi kallar kebab) och annan grillad mat.

Estiatoria

Enklare restauranger med lagad mat. Öppet till maten tar slut någon gång efter lunch. Inga menyer, gå in och titta vad köket erbjuder.

Psistaria

Serverar grillat samt en del förrätter och sallader. Kvalitet och stämning varierar från ställe till ställe.

Mezedoupolia

Liknar mer barer, som serverar smårätter. Hit går man för att dricka ouzo, vin eller raki och till det får man små fat med olika tilltugg - meze.

Tavernor

Finns överallt i alla prisklasser och med ungefär samma meny. Ofta både sti schara (grillat), och tis katserolas (mat direkt från kastrull). Mycket av det som serveras på tavernor är hel- eller halvfabrikat som värms upp.
Nattlivet är stillsamt i Georgioupolis och handlar mest om långa middagar. Vill du stanna uppe längre finns ofta barer som är öppna.
Shopping
Butikerna i Georgioupolis är relativt få. Där finns mest souvenirbutiker och liknande. Bättre shoppingmöjligheter finns i både Rethymnon och Chania stad. Dit tar du dig på bästa sätt med buss eller taxi.

Kortbetalning

Tänk på att kort inte alltid går att använda. Vissa kort, som t.ex. Diners Card, är i princip helt omöjliga. De bästa korten är Visa, American Express, Eurocard och Mastercard.

Marknader i området

Passa på att besöka någon av de traditionella marknaderna. Om man inte vill handla kan man alltid gå dit för att titta på folkmyllret.
Aktiviteter och sevärdheter
I Georgioupolis erbjuds aktiviteter som vandring och ridning. Vill du ha nöjen av ett annat slag kan du ta bussen till Chania stad eller Rethymnon. Där är både nöjesliv och shopping mer varierat än i Georgioupolis.

Vandring i Georgioupolis

Vill du röra lite på dig är det bara att snöra på dig ett par bekväma skor och börja gå. Georgioupolis omges av vinodlingar och olivlundar. Orkar du gå ett par kilometer kommer du till Kretas enda sötvattensjö, Limi Kournas, och det intilliggande naturreservatet.

Aktiviteter på Kreta

Kreta är som gjort för en aktiv semester. Här finns aktiviteter för hela familjen. Både i Chania stad och i Rethymnon finns populära cykelturer som hela familjen kan göra. Kreta är också allmänt känt för sina många vandringsleder, i synnerhet E4 European Footpath. Vill man göra något vid stranden finns det gott om vattensporter: vattenskoter, fallskärm efter båt, vattencyklar med mera. Vill man gå på djupet finns dykning i både Chania och Rethymnon. I Chania ligger också Golden Fun Bowling, en bowlinghall med aktiviteter för hela familjen. Fråga din Vingvärd om öppettider och tips.

Bergsvandring

Kreta består i princip av en enda lång bergskedja från väster till öster. Man behöver oftast inte bege sig långt för att kunna njuta av skön natur. De riktiga bergsvandrarna däremot, de tar sig ofta upp till Omalos-platån och Kallergi som är en vandringsstation. Naturen är kanske mest storslagen på våren när den vilda växtligheten är som frodigast. En vandringsväg tar dig upp till Therisso, en vacker liten bergsby. Vägen följer bäcken som slingrar sig i botten av ravinen. Överallt växer stora plataner. Ta den tidiga morgonbussen från Chania stad. Efter cirka 40 minuter är du framme vid byn. Besök gärna någon av de lokala tavernorna för en fikapaus. Börja sedan vandringen över bergsryggen ner till byn Meskla i väster. På vägen kan du äta lunch i byn Zourva.

Mountainbike

Västra Kretas dominerande bergskedja heter Lefka Ori, de vita bergen. Där ligger snön kvar uppe på topparna ända in i juni! Populära utflykter med mountainbike från högplatån Omalos leds av cykelarrangörer.

Dykning

För drygt fem år sedan lättade de grekiska myndigheterna på sitt benhårda förbud mot dykning med tuber. Anledningen till deras tidigare strikta inställning var att det finns arkeologiska skatter i princip överallt i de grekiska haven. Nu har man gett vissa auktoriserade dykcenter tillstånd att dyka på utvalda platser.

En av dykplatserna finns utanför ön Thodorou. Där har man fått tillstånd att dyka i ett område där ett tyskt Messerschmidt störtat under slaget om Kreta 1941.

Snorkling

Det marina livet runt Kreta är delvis förstört för att man tidigare fiskat med dynamit, vilket har sargat fisklivet svårt. Vill du se något under ytan ska du snorkla där det är stenig och bevuxen botten som t.ex. vid:

• Afrata-viken som ligger ute på halvön utanför Kolimbari
• Stenrevet väster om fritidshamnen i Platanias
• Stenreven utanför Falassarna
• Stenreven utanför Elafonissi
• Stenreven utanför Gramvoussa

Aptera-fästningen

Fästningen Aptera är en från början venetiansk fästning som ligger på Soudabuktens södra sida. Här har olika varianter av grekisk motståndsrörelse, turkar, och tyskar hållit till under olika skeden av historien, men idag står fästningen tom. Från fästningen är det en fin utsikt över Souda-bukten.

Santorini

Vulkanön Santorini ligger ett par timmar norr om Kreta. Båtarna hit utgår från Rethymnon. Det går också en färja från Heraklion om du vill stanna över en eller ett par nätter.

Akrotiri – halvön med sevärda kloster

Akrotiri är ett naturskyddat område ett stycke öster om Chania, som under våren är mycket populärt bland ornitologer och botaniker. Här finns två sevärda kloster, Gouverneto och Agia Triada. Från Gouverneto leder en halv mil lång och intressant på en stenig stig i nordlig riktning till ödeklostret Moni Catholiko.

Lassithi-slätten

Lassithi-slätten är en otrolig syn under våren. Här finns också de traditionella kretensiska väderkvarnarna. Ska man tro myten finns även guden Zeus födelseplats här, i Dikti-grottan.

Knossos

Minoernas berömda sommarpalats är en berömd sevärdhet strax utanför Heraklion, ca 15 mil öster om Chania. På muséet finns olika fynd från utgrävningen samt de rätt hårdhänt restaurerade väggmålningarna.

Melidoni-grottan

Melidoni-grottan är en synnerligen vacker droppstensgrotta inte långt från Rethymnon. Den har under olika tidsepoker spelat en viktig roll i Kretas självständighetskamp.

Venetianska hamnen och den gamla delen av Chania

Det finns venetianska lämningar överallt på Kreta, men i just Chania stad är de i sällsynt gott skick. Orsaken är att de som hade råd valde att bygga hus utanför stadsmurarna, som då fick stå kvar. Innanför dem bodde de med mindre pengar, de som inte hade råd att bygga nytt. Under de senare åren har man lagt ner mycket tid och pengar på att ytterligare ta vara på detta kulturarv, med nya avlopp och natursten i stället för asfalt. I den nordvästra delen av hamnen är en hel del hus byggda i turkisk stil, med övervåningar i trä.
Hur du tar dig runt
Det finns flera biluthyrningsfirmor på alla resmål men bilarnas kvalitet varierar. Vi har enbart goda erfarenheter av Avis. Om du bokar bilen genom oss får du en bra bil med godkända försäkringar. Bensinstationer finns överallt på Kreta. De flesta har öppet kl. 09.00-21.00, men många har stängt på söndagar och helgdagar. Möjligheterna är många om du vill uppleva det fantastiskt vackra landskapet här på Kreta. Vill du göra det på egen hand är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och bege dig ut i den vidunderliga naturen. Vi samarbetar med Avis som har bilar i alla storlekar och prisklasser. Avis har kontor över hela Kreta och personalen talar utmärkt engelska. Försäkringen hos Avis täcker allt som har med bilen att göra, så oavsett vad du råkar ut för betalar du maximalt en administrationsavgift samt en skatt på bilen. Önskar du ytterligare försäkring, kan du teckna en extra personskadeförsäkring och/eller en stöldförsäkring av bilen.

Buss

Ett av de vanligaste sätten att ta sig runt är med buss.

Taxi

I Georgioupolis är det lätt att ta sig runt med taxi.

Buss

Fråga alltid vart bussen ska! Bussnummer existerar inte, i bästa fall finns en skylt i fönstret som anger vart bussen går. Regionalbussarna, KTEL, går i princip till alla platser på ön. Huvudbusstationen ligger inne i Chania stad. Du kan köpa biljett i förväg på busstationen. De säljs även i vissa kiosker och minimarkets, som förhoppningsvis skyltar med att de har bussbiljetter. Eftersom bussarna inte har några tidsbestämda hållplatser utmed vägen är det svårt att förutsäga när bussen kommer längs en viss busslinje. Utmed nordkusten går luftkonditionerade långdistansbussar som tar resenärerna till huvudstaden Heraklion.

Lokalbussar

Galatas- och Kato Daratsos-bussen stannar vid 1866-torget i Chania och har slutstation vid hotell Panorama i Kalamaki. Souda-bussen stannar vid marknadsplatsen. Bussarna går ganska ofta, ungefär en gång i halvtimmen.

Långfärdsbussar

Långfärdsbussarnas (gröna) slutstation är busscentralen i Chania. Från Platanias och Agia Marina går bussarna ganska tätt, ungefär en gång i halvtimmen. Du kan åka buss till alla större orter och städer på Kreta, men bussarna går inte så ofta.

Taxi

Taxistationen ligger på 1866-torget i Chania och där står i regel bilar dygnet runt. Men det går naturligtvis bra att hejda en taxi längs vägen om du inte befinner dig vid en station. Taxi är ett bra alternativ till buss om man är 3-4 personer som reser i samma bil. Chaufförerna är skyldiga att använda taxameter och har olika taxor för innerstad och ytterområden. Efter midnatt gäller dubbel taxa. Gör upp om ett pris, inklusive dricks, i förväg om du anlitar en taxi för längre turer. Det finns taxichaufförer som helt inriktat sin verksamhet på att köra utflykter. Turerna kan vara från ett par timmar till heldagar.

Cykel och moped

På Kreta kan du hyra cykel eller moped. Detta är ett smidigt sätt att se mer av både den egna semesterorten och även de närliggande städerna längs Chaniakusten.
Fakta

Vår service

I perioden april till oktober kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs. För mer information hänvisar vi till Greklands ambassad på telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). Uttagsautomater och växlingskontor finns. Många restauranger och butiker accepterar kort som Visa, Mastercard och Eurocard.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska
Sök din resa till Georgioupolis