Se hotell (18)
 • Passar för träning

Resor till Chaniakusten, Platanias

Platanias är en av de vackra badorter som ligger längs Chaniakusten – hit kan du resa med hela familjen. För en semester i vuxen smak - ta en titt på Sunprime Platanias Beach.
Platanias är den största av en rad små badorter längs Chaniakusten, och passar dig som vill ha lite mer liv och rörelse. Här finns ett riktigt centrum, med mängder av olika restauranger, kvällsnöjen och affärer. Den milslånga och mycket vackra stranden skiftar hela tiden i karaktär. Ibland är den vit, ibland röd, ibland långgrund och ibland går vågorna lite högre. När du reser med Ving kan du välja mellan flera trevliga hotell, de flesta direkt på eller nära stranden. Innanför Chaniakusten höjer sig grönskande kullar, som är början på de högre bergsmassiven. Här är det populärt att fotvandra och cykla. I de små byarna som ligger omgivna av olivlundar kan du stanna till och äta lunch på någon lokal taverna.

Bo bättre med Ving

Sunprime Platanias Beach är vårt första Sunprime-hotell på Kreta. Hotellet passar perfekt för vuxna som reser utan barn. Det ligger mitt på stranden, på promenadavstånd från Platanias. Här kan du räkna med en semester i smakfulla omgivningar, med spa, gym, restaurang och en egen beach bar där du kan inleda kvällen med en drink i solnedgången. Vill du ha en resa med det där lilla extra bokar du ett rum där du kan kliva direkt från din terrass ner i poolen.

Barnvänliga hotell

Naturligtvis har vi också en mängd riktigt bra familjehotell att välja mellan i Platanias. Reser du med barn bor du allra bäst på vårt Top Selection-hotell Minoa Palace Resort & Spa - ett lyxhotell i ordets rätta bemärkelse, med spa, barnpool och ett bra läge nära stranden. Om en lägenhet passar bättre för dig och din familj har vi flera barnvänliga alternativ, som till exempel Majestic.

Chania stad

Staden är öns näst största med cirka 70.000 invånare. Det är främst den gamla välbevarade stadsdelen med sina smala gränder och charmiga torg som lockar turister. Här väntar både kultur och historia. Omkring den vackra hamnen finns många byggnader från den venetianska och turkiska tiden bibehållna i gott skick. Här är det liv och rörelse från morgon till kväll, och under högsäsong får du räkna med att trängas när du ska fram. Mitt i staden ligger saluhallen, och den bör du absolut ta en runda i. Upplev stämningen, titta på utbudet och känn doften av frukt, grönsaker, honung, kryddörter och blommor. I Chania stad finns också goda möjligheter till shopping, välj mellan allt från små mysiga butiker till större och mer kända butikskedjor där du säkert kan hitta den perfekta souveniren från din resa.
Bra att veta
 • Sunprime Hotels
 • Familjehotell
 • Lyxhotell
 • Hotell på stranden
 • Kilometerlånga stränder
 • Många restauranger
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Chaniakusten, Platanias

Stränder
En milslång sand- och grusstrand löper längs hela Chaniakusten, i och runt Platanias är det till största delen sandstrand. På vissa delar av stranden finns kalkstensplattor i vattnet. Runt hamnen i Platanias finns vattensporter som till exempel vattenskoter och paragliding. På stranden finns också solstolar att hyra.

Stranden i Platanias

Byn Platanias har en utmärkt, dock inte så barnvänlig, sandstrand som cirka 200 till 300 meter väster om fritidshamnen övergår till en smalare och stenigare strand. Vill du se något marint liv är det här du skall snorkla. Lantlig frid hittar du cirka en kilometer västerut vid mynningen av floden Rema Keritis. Där kan du under vissa juni- och julikvällar se havssköldpaddor lägga sina ägg, som sedan kläcks i månadsskiftet juli-augusti.
Läs mer om stränder på Kreta.
Mat, dryck och nattliv
Stort urval av restauranger och tavernor runt torget i Platanias men även strax utanför. I Chania stad ligger ett 100-tal restauranger och tavernor där hamnen är mittpunkten.
Det finns gott om pubar, barer och dansställen i Platanias. Under sommaren finns ett bättre nattliv, med flera nattklubbar i Platanias. Under vår och höst finns det bästa nattlivet i Chania stad.
Läs mer om nattlivet på Kreta.
Shopping
I Platanias finns ett brett utbud av shopping med gott om affärer, souvenirbutiker, blomsterbutiker, matbutiker och apotek. Vill du ha tillgång till mer shopping är det bäst att åka in till Chania stad.

Chania stad

Chania stad är känd för sin shopping; läder, skor, kläder, textil, keramik, kryddor, olivolja, silver- och guldsmycken, musik och souvenirer. Butiker och affärer finns överallt, och det är bara att börja gå till dess man hittar något som passar. De dyrare butikerna med märkeskläder finner man på Andreas Papandreou Street (f.d Dimokratias) och Tzanakakis Street. Här finns också större internationella butiker. Guld, det är ofta en bra idé att pruta rejält, man kan få ner priset med en tredjedel. Tänk på att guldet oftast är 14 karat. Silver av varierande halt säljs i var och varannan souvenirbutik.

Saluhallen i Chania

I saluhallen finns fisk, kött, grönsaker och frukt, bageri, apotek och en hel del kryddbutiker.
Läs mer om shopping på Kreta.
Sport och Träning
I Platanias kan du som vill sporta under din semester ha en aktiv semester. Vill du prova på vattensport finns det vid hamnen i Platanias. Vill du träna på land finns vandring och cykling. För dig som föredrar lugnet under ytan kan du dyka och snorkla.

Mountainbike och cykling

Vill du upptäcka mer av Platanias och resten av ön så kan du cykla på landväg eller i terräng. Hos Hellas Bike kan du hyra cykel och boka cykelturer.

Dykning och snorkling

Vill du under din semester dyka finns det fina dykvatten på Kreta. Vill du boka lektioner, utrustning, dykresor eller snorkling kan du läsa mer här.

Vandring

Stora delar av Kreta har fina vandringsleder och från Platanias kan du bland annat vandra till Frakiana. Du hittar även fler vandringsleder en kort bilresa bort. Akrotiri är ett området för alla naturälskare och här hittar du vandringsleder.

Lite längre bort från Platanias hittar du Deliana Gorge. Här finns fina vandringsleder som passar hela familjen. Ytterligare lite längre bort finner du Samaria Gorge som kanske är Kretas popoläraste område för vandring. Vandringen är medelsvår och kräver en hel dag, 5-7 timmar om du ska gå hela sträckan.
Aktiviteter och sevärdheter
I Platanias och Agia Marina är minigolf en populär aktivitet. I Kato Daratso finns det möjlighet att spela bowling. I Chania stad erbjuds aktiviteter som escape rooms, minigolf och gocart. Bio och bowling är populärt i Souda-bukten.
En nära och perfekt sevärdhet är Chania stad. Staden är öns näst största och det är främst den gamla välbevarade stadsdelen med sina smala gränder och charmiga torg som lockar turister. Här väntar både kultur och historia. Omkring den vackra hamnen finns många byggnader från den venetianska och turkiska tiden bibehållna i gott skick.
Utflykter
Elafonissi
Elafonissi
Ett paradis på Kretas sydvästra spets, med vit sand, skimrande rosa strandkant och ett glittrande turkosblått hav. Den lockande lagunen med sitt kristallklara vatten inbjuder till sol, bad, avkoppling och snorkling. Måltider och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
Jeepsafari - hemligheten bakom Kretas vin och oliver
Jeepsafari - hemligheten bakom Kretas vin och oliver
Följ med på en jeepsafari där du under en hel dag får lära dig mer om oliver, vin och öns eget kök. Lunch med dryck ingår.
Läs mer om utflykten
Boat trip daily
Boat trip daily
Nu har du chans att följa med på en båtutflykt som blir ett minne för livet. En härlig halvdagstur med sol, bad och snorkling utanför ön Theodorou.
Läs mer om utflykten
Balos "The Blue Lagoon" & Gramvoussa
Balos "The Blue Lagoon" & Gramvoussa
Heldagsutflykt till Balos-lagunen och den härliga stranden på ön Gramvoussa. Havet, bergen och vattnet i den kristallklara lagunen ger en upplevelse som dröjer sig kvar länge! Måltider och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
Jeepsafari på White Mountain
Jeepsafari på White Mountain
Välkommen med på en heldagsutflykt upp bland Kretas "Vita Berg" där öns magnifika natur blandas med en genuin inblick i Kretas kultur och historia. Lunch och drycker ingår.
Läs mer om utflykten
Samariaravinen
Samariaravinen
En spännande färd genom vackra omgivningar och med en cirka 18 kilometer lång vandring i den välkända Samariaravinen. Heldagsutflykt från tidig morgon till kväll. Lätt frukost ingår.
Läs mer om utflykten
En skål för Kreta
En skål för Kreta
Följ med på en halvdagsutflykt genom Kretas imponerande landskap och kultur. Du får även lära dig mer om grekiska specialiteter, som olivolja och vin. Måltider och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
Jeepsafari i solnedgången
Jeepsafari i solnedgången
Solen stiger upp i öst, och sprider guld över himmelen. Det betyder ju givetvis också att den går ner i väst, och det kan man njuta av i rätt omgivning. Vinsmakning och smårätter ingår.
Läs mer om utflykten
Cykelturer på västra Kreta
Cykelturer på västra Kreta
Upptäck Kretas vackra natur på cykel - en härlig upplevelse för hela familjen! Utflykten erbjuds för olika nivåer och det finns både hel- och halvdagsturer.
Läs mer om utflykten
Meze - mätt och glad!
Meze - mätt och glad!
Följ med och njut av en rad välsmakande rätter i form av det grekiska matfenomenet meze. En blandning av mezerätter, vin, raki och vatten ingår.
Läs mer om utflykten
Kreta under ytan
Kreta under ytan
En enastående chans att få utforska den fascinerande kretensiska havsbottnen och samtidigt uppleva en av de vackraste bukterna längs med sydkusten. Mat och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
Hur du tar dig runt
Det bästa sättet att se och uppleva Kreta är att hyra en bil och ett tips är att boka hyrbilen redan hemifrån, det är både billigare och smidigare. Det kan dessutom vara svårt att få tag på en hyrbil på resmålet under högsäsong så boka din Avis-bil innan ankomst.

Har du bokat en flexibel paketresa med reguljärflyg kan du läsa mer om hyrbil här.
Lokalbussar går från Platanias längs kusten in till Chania stad. Det lokala bussnätet fungerar bra och taxi är förhållandevis billigt. Bussar trafikerar de flesta byar och städer. Taxistationen ligger vid torget i Platanias. Taxi mellan hotellen och Chania stad är i regel lätta att få tag på. Se gärna till att göra upp om priset innan du sätter dig i taxin. Det finns även möjlighet att hyra cykel eller moped.
Fakta

Vår service på resmålet

I perioden april till oktober kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). Uttagsautomater finns.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Platanias under sommarhalvåret.

Du kan dessutom resa med Ving till Platanias med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Chanias flygplats.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Platanias. Transfer ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Chanias flygplats till ditt hotell är ca 50 minuter (ca 30 kilometer), beroende på trafik och antal hotellstopp. Ibland åker transferbussen via Agia Marina och då blir restiden ca 1 timme och 10 minuter. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljärflyg rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Easy Travel

Bor du på vårt Sunprime Platanias Beach och flyger med Sunclass Airlines ingår Easy Travel, med bland annat 10 kilo extra bagagevikt och incheckning av bagage på hotellet. Har du också bokat transfer kör bussen direkt till ditt hotell, utan stopp längs vägen.
Väder
 • januari
16°9°
3
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • februari
16°9°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
17°10°
6
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • april
20°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • maj
23°15°
10
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • juli
29°22°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • augusti
29°22°
11
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • september
27°19°
9
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • oktober
24°17°
6
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • november
21°14°
5
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • december
18°11°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Chaniakusten, Platanias
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.