Se hotell (4)

Resor till Chaniakusten, Maleme

Det är till Maleme på Kretas norra kust som du ska resa om du vill sola och bada i en lugn och skön miljö.

Reser du till Chania, finner du den lilla semesterorten Maleme bara 16 kilometer därifrån. Här breder den kilometerlånga klapperstensstranden ut sig och inbjuder till härliga sol- och baddagar. Om du inte föredrar att ligga vid hotellets fina pool förstås. Ett annat alternativ är att resa sig ur solstolen och strosa runt bland souvenirbutikerna i den pittoreska bebyggelsen, eller slå dig ner på ett café för att njuta av småstadens charm. Nattlivet utspelar sig på något tjugotal restauranger och en handfull caféer, men räkna inte med något vilt partyliv till tidig morgon. Hit reser Vings gäster främst för att få koppla av.

Bo nära stranden, med All Inclusive

Om du vill bo nära stranden och samtidigt ha en bekväm All Inclusive inom räckhåll ska du ta en titt på Louis Creta Princess Aqua Park & Spa. Här kan du njuta av det stora poolområdet och vill du hellre bada i havet är det bara några steg från poolen ner till stranden. Vill du bo billigt ska du titta på något av våra hotell eller lägenheter högra upp i staden, till exempel Olga Apartments.

Se mer av Kreta

Inte långt från Maleme väntar västra Kretas många frestelser. Vacker natur, värdiga kloster och världsvan shopping i Chania stad är bara några exempel. Och på bekvämt utflyktsavstånd kan du vandra längs med bäcken i Samariaravinen, köpa världens läckraste skor på Tzanaki Street eller ligga på den härliga stranden vid Elafonissi. Med hyrbil eller cykel finns det inget som står mellan dig och en dag fylld av upptäckter och spännande äventyr. Du vet väl att du kan boka en hyrbil samtidigt som du bokar din resa hos Ving? Om du vet att du både vill koppla av och upptäcka ön under semestern räcker det kanske med att du bokar den under ett par dagar.

Bra att veta
 • Kilometerlånga stränder
 • Strandnära hotell
 • Prisvärt boende
 • All Inclusive
 • Lugn och ro
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Chaniakusten, Maleme

Väder
 • januari
16°9°
3
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • februari
16°9°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
17°10°
6
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • april
20°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • maj
23°15°
10
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • juli
29°22°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • augusti
29°22°
11
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • september
27°19°
9
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • oktober
24°17°
6
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • november
21°14°
5
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • december
18°11°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
Stränder
I Maleme finns en lång klapperstenstrand med strandpromenad och ett fåtal korta sandsektioner. En milslång sand- och grusstrand löper längs hela Chaniakusten. I Agia Marina och Kato Daratso är stränderna långgrunda. Vid stränderna finns uthyrning av solstolar och parasoll.

Chryssi Akti

"Den gyllene stranden" ca en kilometer väster om Nea Chora har behaglig sandkvalitet, lite stenig botten, och är relativt långgrund och barnvänlig. Den besöks främst av skandinaviska gäster från de närliggande hotellen, och här finns solstolar och parasoller att hyra. Vid Chryssi Akti finns enklare serveringar som erbjuder lättare måltider och kalla drycker.

Fallassarna

En fantastisk badupplevelse med flera kilometer lång gyllene sandstrand och kristallklart vatten. Bra snorklingsmöjligheter vid de stenrev som ligger ett par hundra meter ut. Även om det numera finns vissa faciliteter kan man fortfarande hitta sin egen badvik.

Elafonissi

Kretas Maldiverna är en imponerande lagun på Kretas sydvästspets. Stranden är barnvänlig och har fantastiska färgnyanser, men är känslig för syd- och sydvästliga vindar som blåser upp sanden till hårdare sandvindar.

Marathi

Den här lilla badviken, på Soudabuktens norra sida, är speciellt lämplig att åka till när nordkustens stränder plågas av vågor från norr. Den lilla barnvänliga stranden har närliggande tavernor och ett litet sportcenter med båtuthyrning. På andra sidan hamnen ligger badklubben för officerarna från Nato-baserna.

Preveli

Nedanför klostret Moni Preveli på sydkusten finns Prevelistranden. På stranden växer palmer som enligt sägnen kom dit då sjöfarare satt på stranden och åt dadlar för flera hundra år sedan. Stranden är relativt liten och nås via en stig.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Till Maleme kan du resa under sommarsäsongen (april-oktober) med Vings charterresor.

Du kan även resa till Maleme med Ving på reguljära flygresor med flexibla reslängder från april till oktober.

Flygen landar på flygplatsen utanför Chania stad.
Till Chaniakusten kan du resa från Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Örebro och Köpenhamn under sommarsäsongen (april-okt). Flyget landar på flygplatsen utanför Chania stad. Välj en paketresa, köp enbart flygstolen eller bara hotellrummet.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Maleme. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Chanias flygplats till ditt hotell är ca 1 timme och 10 minuter (ca 35 kilometer), beroende på trafik och antal hotellstopp. Transferbussen åker alltid via Platanias och då blir restiden ca 1 timme och 10 minuter eller via Platanias och Gerani eller via vårt Family Garden Avra Imperial Hotel i Kolimbari och då blir restiden ca 1 timme och 20 minuter. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
Det finns ett tjugotal restauranger och tavernor i Maleme, många av dem ligger längs den fina strandpromenaden. Tar du bussen in till Chania stad finns massor av matställen. Där hittar du alltifrån "Souvlatsidikos", där du kan äta fyllda pitabröd, till trevliga små restauranger i bergen, som serverar lammgrytan "Thsigariatso". Inne i gamla Chania stad runt den venetianska hamnen finns många mysiga matställen.

Öl

Öl heter "bira" och de flesta licenstillverkade märkena finns representerade här. Vill du dricka vin till maten, beställer du in en flaska, "krasi". "Aspro" för vitt och "Kokkino" för rött. Många goda vita viner produceras på Kreta. Ett känt vitt vin är retsina som har smak av kåda från lagringsfatet.

Souvlatsidiko-barerna

Grekiska motsvarigheten till våra korv- och hamburgerbarer. Dessa är oftast öppna hela dagen. Här serveras grillspett med eller utan pita, giro (det vi kallar kebab) och annan grillad mat.

Estiatoria

Enklare restauranger med lagad mat. Öppet till maten tar slut någon gång efter lunch. Inga menyer, gå in och titta vad köket erbjuder.

Psistaria

Serverar grillat samt en del förrätter och sallader. Kvalitet och stämning varierar från ställe till ställe.

Mezedoupolia

Liknar mer barer, som serverar smårätter. Hit går man för att dricka ouzo, vin eller raki och till det får man små fat med olika tilltugg - meze.

Tavernor

Finns överallt i alla prisklasser och med ungefär samma meny. Ofta både sti schara (grillat), och tis katserolas (mat direkt från kastrull). Mycket av det som serveras på tavernor är hel- eller halvfabrikat som värms upp.
Nattlivet i Maleme är relativt lugnt. Det finns ett flertal caféer och barer, men inte något större utbud av nattklubbar. Vill du ha lite mer fart rekommenderas en tur till Chania stad eller Platanias. Under sommaren finns större utbud av klubbar i Platanias och under vår och höst i Chania stad.
Shopping
Shoppingen i Maleme handlar mest om souvenirer samt ett och annat litet snabbköp. Större och bättre utbud av shopping finns inne i Chania stad.

Kortbetalning

Tänk på att kort inte alltid går att använda. Vissa kort, som t.ex. Diners Card, är i princip helt omöjliga. De bästa korten är Visa, American Express, Eurocard och Mastercard.

Marknader i området

Passa på att besöka någon av de traditionella marknaderna. Om man inte vill handla kan man alltid gå dit för att titta på folkmyllret.
Aktiviteter och sevärdheter
Själva Maleme erbjuder inte så många aktiviteter, men längs kusten finns mycket att välja på: I Agia Marina erbjuds aktiviteter som minigolf och vattensport. I Kato Daratso går det att spela bowling. Dykfirma, escape rooms, minigolf och gocart finns i Chania stad. Vill du se på bio finns en biograf tillgänglig i Souda-bukten.

Maleme – en viktig plats i historien

Till Maleme reser Vings gäster främst för att koppla av. Men för den historieintresserade är området extra spännande. Under andra världskriget var Kreta en strategiskt viktig ö där många strider utkämpades, och vid Maleme finns minnen kvar från den tiden. Bland annat går det att besöka en krigskyrkogård med enbart tyska soldater. I Maleme finns också den fina lokala kyrkan och vill man uppleva mer av närområdet, kan man besöka byn Vouves där Kretas äldsta olivträd finns.

Aktiviteter på Kreta

Kreta är som gjort för en aktiv semester. Här finns aktiviteter för hela familjen. Både i Chania stad och i Rethymnon finns populära cykelturer som hela familjen kan göra. Kreta är också allmänt känt för sina många vandringsleder, i synnerhet E4 European Footpath. Vill man göra något vid stranden finns det gott om vattensporter: vattenskoter, fallskärm efter båt, vattencyklar med mera. Vill man gå på djupet finns dykning i både Chania och Rethymnon. I Chania ligger också Golden Fun Bowling, en bowlinghall med aktiviteter för hela familjen. Fråga din Vingvärd om öppettider och tips.

Bergsvandring

Kreta består i princip av en enda lång bergskedja från väster till öster. Man behöver oftast inte bege sig långt för att kunna njuta av skön natur. De riktiga bergsvandrarna däremot, de tar sig ofta upp till Omalos-platån och Kallergi som är en vandringsstation. Naturen är kanske mest storslagen på våren när den vilda växtligheten är som frodigast. En vandringsväg tar dig upp till Therisso, en vacker liten bergsby. Vägen följer bäcken som slingrar sig i botten av ravinen. Överallt växer stora plataner. Ta den tidiga morgonbussen från Chania stad. Efter cirka 40 minuter är du framme vid byn. Besök gärna någon av de lokala tavernorna för en fikapaus. Börja sedan vandringen över bergsryggen ner till byn Meskla i väster. På vägen kan du äta lunch i byn Zourva.

Mountainbike

Västra Kretas dominerande bergskedja heter Lefka Ori, de vita bergen. Där ligger snön kvar uppe på topparna ända in i juni! Populära utflykter med mountainbike från högplatån Omalos leds av cykelarrangörer.

Dykning

För drygt fem år sedan lättade de grekiska myndigheterna på sitt benhårda förbud mot dykning med tuber. Anledningen till deras tidigare strikta inställning var att det finns arkeologiska skatter i princip överallt i de grekiska haven. Nu har man gett vissa auktoriserade dykcenter tillstånd att dyka på utvalda platser.

En av dykplatserna finns utanför ön Thodorou. Där har man fått tillstånd att dyka i ett område där ett tyskt Messerschmidt störtat under slaget om Kreta 1941.

Snorkling

Det marina livet runt Kreta är delvis förstört för att man tidigare fiskat med dynamit, vilket har sargat fisklivet svårt. Vill du se något under ytan ska du snorkla där det är stenig och bevuxen botten som t.ex. vid:

• Afrata-viken som ligger ute på halvön utanför Kolimbari
• Stenrevet väster om fritidshamnen i Platanias
• Stenreven utanför Falassarna
• Stenreven utanför Elafonissi
• Stenreven utanför Gramvoussa
Hur du tar dig runt
Det finns möjlighet att hyra bil i Maleme. Hör av dig till oss på vår servicetelefon, sms eller e-post. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell.
Det finns flera biluthyrningsfirmor på alla resmål men bilarnas kvalitet varierar. Vi har enbart goda erfarenheter av Avis. Om du bokar bilen genom oss får du en bra bil med godkända försäkringar. Bensinstationer finns överallt på Kreta. De flesta har öppet kl. 09.00-21.00, men många har stängt på söndagar och helgdagar. Möjligheterna är många om du vill uppleva det fantastiskt vackra landskapet här på Kreta. Vill du göra det på egen hand är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och bege dig ut i den vidunderliga naturen. Vi samarbetar med Avis som har bilar i alla storlekar och prisklasser. Avis har kontor över hela Kreta och personalen talar utmärkt engelska. Försäkringen hos Avis täcker allt som har med bilen att göra, så oavsett vad du råkar ut för betalar du maximalt en administrationsavgift samt en skatt på bilen. Önskar du ytterligare försäkring, kan du teckna en extra personskadeförsäkring och/eller en stöldförsäkring av bilen.

Lokalbuss

Bussar trafikerar de flesta byar och städer. Lokalbuss går från Maleme till både Chania stad och till Rethymnon. Din biljett köper du på biljettkontoren som ligger vid busstationerna.

Cykel och moped

Det finns också möjlighet att hyra cykel eller moped. Då blir Maleme och de närliggande städerna mer lättillgängliga. Hör med din Vingvärd.

Taxi

Gör gärna upp om priset i förväg, innan du sätter dig i taxin.

Buss

Fråga alltid vart bussen ska! Bussnummer existerar inte, i bästa fall finns en skylt i fönstret som anger vart bussen går. Regionalbussarna, KTEL, går i princip till alla platser på ön. Huvudbusstationen ligger inne i Chania stad. Du kan köpa biljett i förväg på busstationen. De säljs även i vissa kiosker och minimarkets, som förhoppningsvis skyltar med att de har bussbiljetter. Eftersom bussarna inte har några tidsbestämda hållplatser utmed vägen är det svårt att förutsäga när bussen kommer längs en viss busslinje. Utmed nordkusten går luftkonditionerade långdistansbussar som tar resenärerna till huvudstaden Heraklion.

Lokalbussar

Galatas- och Kato Daratsos-bussen stannar vid 1866-torget i Chania och har slutstation vid hotell Panorama i Kalamaki. Souda-bussen stannar vid marknadsplatsen. Bussarna går ganska ofta, ungefär en gång i halvtimmen.

Långfärdsbussar

Långfärdsbussarnas (gröna) slutstation är busscentralen i Chania. Från Platanias och Agia Marina går bussarna ganska tätt, ungefär en gång i halvtimmen. Du kan åka buss till alla större orter och städer på Kreta, men bussarna går inte så ofta.

Taxi

Taxistationen ligger på 1866-torget i Chania och där står i regel bilar dygnet runt. Men det går naturligtvis bra att hejda en taxi längs vägen om du inte befinner dig vid en station. Taxi är ett bra alternativ till buss om man är 3-4 personer som reser i samma bil. Chaufförerna är skyldiga att använda taxameter och har olika taxor för innerstad och ytterområden. Efter midnatt gäller dubbel taxa. Gör upp om ett pris, inklusive dricks, i förväg om du anlitar en taxi för längre turer. Det finns taxichaufförer som helt inriktat sin verksamhet på att köra utflykter. Turerna kan vara från ett par timmar till heldagar.

Cykel och moped

På Kreta kan du hyra cykel eller moped. Detta är ett smidigt sätt att se mer av både den egna semesterorten och även de närliggande städerna längs Chaniakusten.
Fakta

Vår service

I perioden april till oktober kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs. För mer information hänvisar vi till Greklands ambassad på telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). Uttagsautomat finns vid livsmedelsbutiken "Maleme Market" vid huvudvägen.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Längs Chaniakusten löper en starkt trafikerad genomfartsled. För att komma till stranden från hotellen söder om genomfartsleden måste man korsa den. Varmvattnet värms ofta med solenergi, varför temperaturen kan variera. Ta gärna med en ficklampa då gatubelysningen kan vara dålig. Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn
Att resa med barn till Kreta och Maleme är en bra idé. Här finns fina stränder, spännande mat och mycket att se och göra.

Vattenlekparken

Limnopoulis utanför Chania har både vattenrutschbanor för de större barnen och en stor barnpool för de mindre. Limnopolis ligger 7,5 km söder om Chania och under högsäsong går det bussar hit.

Barnmat och blöjor

Både barnmat och blöjor finns att köpa på snabbköp och i apotek, även om storleken på sortimentet kan variera.

Barnvagn

Chania-området kan inte räknas som barnvagnsvänligt, trots att det är nödvändigt att ha med sig en barnvagn, om inte annat så för att den kan vara bra att ha som barnstol på restauranger och sådant. Paraplyvagnar brukar vara det bästa alternativet, eftersom de är lätta att frakta runt.

Maten på restaurangerna

För hungriga barn finns många souvlaki-barer med olika slags grillspett som man gärna kan hålla i handen och slipper trassla med kniv och gaffel: souvlaki me pita (grillspett i pitabröd), giro me pita (kebab), kalamaki eller zita (litet grillspett att hålla i handen). Dessutom finns det gott om den eviga barnfavoriten grillad kyckling och andra grillrätter på menyerna. De lokala tavernorna serverar inte barnportioner, men många rätter brukar passa även petnoga barn, som till exempel köttbullar, tzatziki, pommes frites och spaghetti med köttfärssås. Ibland finns också kretensisk pilaffi, en risrätt med får eller tupp, vilket brukar uppskattas. Det är vanligt att man blandar pilaffin med yoghurt eller tzatziki till barnen, för att göra det enklare att äta. Då trillar det inte så lätt av gaffeln eller skeden.

Barnstolar

Det finns restauranger som tänkt lite extra på barn, med lekplats och barnmeny. De har ofta också barnstolar. Likaså de stora biluthyrarna. Var ute i god tid om du vill vara säker på att få en bilbarnstol för ditt barn. De är dock ofta av enklare modell. Bilbarnkuddar finns inte på Kreta.

Lekplatser

Det är vanligt att hotell och restauranger har lekplatser för sina yngre gäster. De håller sällan skandinavisk standard!
Sök din resa till Chaniakusten, Maleme