Utsikt över Kolimbari på Kreta
Experternas tips

Upptäck nya sidor av

Kolimbari

På upptäcktsfärd runt Kolimbari

Cirka 25 km väster om Chania och omgiven av olivlundar hittar du den mysiga lilla staden Kolimbari. Här finns mycket mer att uppleva än vad man kan tro vid en första anblick. Så om du är på Kreta och vill se mer än bara ditt närområde så kommer här mina tips på sevärdheter, aktiviteter och upplevelser.

Text & foto: Rasmus Panduro
Publicerad: 24 januari 2024

Kolimbari hamn

Hamnpromenadens restauranger visar dagens fångst. ​

Grekisk katt

Grekerna är förtjusta i katter. Det märker man även i Kolimbari.

När jag bodde och arbetade på Kreta 1993, var Kolimbari bara en liten sovstad med enstaka hotell och några restauranger. Det var en plats man besökte för att få lite tid för lugn och eftertanke, och även om staden har utvecklats en hel del sedan dess är det fortfarande en underbar och fridfull plats att semestra på. Jag är själv aktiv på mina semestrar och har alltid en ambition att varje dag ska innehålla en upplevelse som innefattar att röra på sig. Det kan förstås också vara en aktivitet som består av att uppleva vad området har att erbjuda. Till exempel är berget bakom Kolimbari perfekt om man har pigga ben.

Minnesmärket för de grekiska kadetter som föll vid slaget om Kreta

Tips: Läs om platsens betydelse för andra världskriget

Den gamla flygplatsen i Maleme ligger bara 10 km från Kolimbari, och den hade en väldigt viktig roll i "Slaget om Kreta". En strid som hade stor betydelse för krigets utveckling 1941. Bakom Kolimbari finns ett minnesmärke över de grekiska kadetter som trotsade kungens order om att kapitulera och tog upp kampen mot de tyska och italienska trupperna.

Du kan själv googla på "Slaget om Kreta" om du vill veta mer innan du åker.

Första vandringen: Upp till Afrata

En vandring till den lilla hålan Afrata är en riktigt bra start, för att också få en överblick. Den ligger 5 km från Kolimbari, och på vägen passerar du ett kloster, som också är värt ett besök. Hit kommer fiskarna för att tacka för en bra fångst eller lokalbefolkningen för att vara högtidliga en stund. Du fortsätter längs havet, och efter en kilometer börjar vägen stiga uppför berget. På 3 km stiger vägen med ca 5 % och som tur är finns det flera bänkar där man kan pusta ut och njuta av utsikten. Vatten är såklart ett måste under turen, och du kan fylla på inför nedstigningen vid kiosken i Afrata. Man får en helt fantastisk utsikt som belöning när man når toppen. Jag älskar att springa uppför leden, även om det sker i lite lugnare tempo när det stiger som det gör. Om du har gott om tid kan du gå hem genom olivlunden. Se rutten längs vägen här och genom olivplantagen här.

Kustvägen från Kolymbari till Afrata

Vägen upp till Afrata slingrar sig längs kusten.

Klostret och museet Gonia Odigitria

Klostret och den gamla fästningen Gonia Odigitria på väg upp till Afrata.

Greklands äldsta olivträd

Olivträdet i Vouves ligger cirka 9 km från Kolimbari och är värt en utflykt med bil, cykel eller moped. Trädet är möjligen ett av världens äldsta olivträd, och trots sin ålder producerar trädet fortfarande oliver. 1997 förklarades det som ett skyddat naturmonument, och grenar från trädet användes för att göra segerkransar till OS 2004 och 2008. Olivträdet uppskattas vara mellan 3 000 och 5 000 år gammalt.

Du hittar det gamla olivträdet här.

Greklands äldsta olivträd

I Vouves hittar du Greklands äldsta olivträd.

Hus vid olivträdet

Vackra hus och en liten by omger olivträdet.

Andra vandringen: Till Agios Ioannis-grottan

Du får en helt unik upplevelse genom att ta på dig vandringskängorna och bege dig mot den naturliga grottan St. John (St. Giorgos eller Agios Ioannis). Den hittar du cirka 3 km från Kolimbari. Man behöver vara i hyfsad form, för vandringen går genom branta olivlundar och slingrar sig upp genom landskapet. Belöningen är en mycket speciell upplevelse, där grottkyrkan ligger som en helig grotta med en otrolig utsikt över olivlundarna. Kom ihåg att dricka mycket vatten.

Du hittar rutten här.

Granatäpplen på Kreta

Granatäpplena mognar i slutet av säsongen och smakar sol och sommar.

Grottan Saint John

En vandring till St. John (Agios Ioannis) är en trevlig omväxling till det slappa livet vid kusten.

Kyrka på väg till Agios Ioannis-grottan

Ett av de många vackra kapellen längs vägen.

Vandrare vid Kolimbari, Kreta

Vandringen går genom olivlundar längs dammiga vägar i det fridfulla landskapet.

Får på vägen

En flock får passerar.

Upplevelser på två hjul: Mountainbike

Oavsett om du åker på utflykt med en hyrd moped eller en cykel har du väldigt nära till upplevelserna.

Om du är i bra form och vill testa att utforska Kreta på en MTB kan du prova att följa min rutt. Du behöver ha erfarenhet, för det är en ganska utmanande terräng med branta stigningar och tekniskt svåra nedfarter.

Jag hyrde min cykel lokalt, fick tips på rutt av uthyraren och sedan gav jag mig iväg på berget bakom Kolimbari. Första stoppet var redan i Afrata för att fylla på med vatten och sedan fortsatte jag vidare upp, där utsikten bara blev bättre och bättre. Efter lite upp- och nedförskörning hamnade jag i Ravdoucha som har en vacker utsikt över havet. Är du en van cyklist kan du ta en tur nerför berget till vattnet och upp genom hårnålskurvan därefter.

Efter Ravdoucha kör man in i branta olivlundar – så branta att jag själv fick leda upp cykeln när lutningen nådde över 25 %. Efter det kunde jag fortsätta rutten hela vägen upp med en fantastisk 360-gradersvy över området. Nedstigningen började med ett väldigt brant parti, men annars är det bra vägar resten av turen.

Om du vill prova rutten behöver du vara i bra form, ha mycket vatten och en stor portion tålamod. Min rutt hittar du här.

Jag hann inte med denna krävande rutt till Diktina Beach med över 1 300 höjdmeter, så den får jag ta nästa gång.

Utsikten från Ravdoucha

I Ravdoucha kan du se långt, och har du pigga ben kan du med fördel köra ner till stranden.

MTB i olivlunden

Turen går genom olivlundar och når en höjd av 295 meter.

Får som står i skuggan på Kreta

På vägen möter man både får och getter.

Upplevelser på två hjul: Moped

En rolig dagsaktivitet, både för ungdomar och vuxna, är att hyra mopeder och utforska området. Du får hyra en 50cc tvåsitsig moped om det står AM i ditt körkort. Det gör det i de flesta nya körkort (men inte i mitt gamla). Så jag fick sitta bakom mina vuxna barn och vara kartläsare istället. Jag hade förberett en rutt och lyssnade på GPS-instruktionerna via mina hörlurar under hjälmen.

Rutten vi körde var först upp till Afrata och sedan vidare mot Ravdoucha med den vackra utsikten. Här kan du köra nerför bergssidan och ta ett dopp i det svalkande vattnet innan du kör tillbaka till Kolimbari. Här hittar du rutten.

Tips: Vi körde till Platanias på jakt efter den bästa gyros-pitan till lunch. Vi testade oss fram till att den lilla familjerestaurangen "The Twins" hade den bästa.

Mopedtur på kreta

Mopedturen är ett bra tillfälle att uppleva ön på nära håll.

Gyros-pita

Du kan inte besöka Grekland utan att smaka en gyros-pita. Det är en fantastisk lunch.

Kapell vid Kolimbari

Överallt ser man små "kapell" som detta. Det ska bringa lycka till fiskarna. ​

Bästa mattipset: Afratas alternativa meny

Om du har ätit dig igenom de viktigaste rätterna i det grekiska köket, och vill prova något annorlunda och autentiskt, ska du köra (eller ta en taxi) till Afrata. Här ska du äta på "Tis Litsas Ta Kamomata". Rätterna som serveras här har Litsas lagat med kärlek och omsorg. Allt är baserat på lokala råvaror och har fått gott om tid i grytan. Servicen är ostressad och närvarande. Om ni är flera som ska äta ska ni be om att få dela på alla rätter, och bli inte alltför besviken om någon av huvudrätterna är slut. Det är villkoren när det ska vara färskt, och då är det bara att beställa en annan rätt.

De gör en helt fantastisk fava, som är ett mos av linser som påminner om hummus. Du bör också prova den vegetariska stifadon – eller deras läckra kanin.

Den här sortens restauranger är svåra att hitta, och när jag bodde på Kreta körde man ofta långt för att hitta sådana här små pärlor.

Du hittar restaurangen här.

Litsas från Afrata

Tips: Fråga köket vad som är dagens specialitet. Litsa vill gärna visa upp sitt kök.

Litsas restaurang i Afrata

Här får du läckra rätter och bra service.

Kycklingrätt med potatis från Afrata

Långstekt kyckling med grönsaker och kryddor. En typisk rätt.

Grekisk sallad

Mat med utsikt över havet

På restaurangerna längs hamnpromenaden i Kolimbari sitter du på första parkett, så här kan du verkligen få en bra upplevelse. Restaurangerna har i stort sett samma meny, så det kan vara svårt att hitta något riktigt speciellt. Standarden var definitivt åt det bättre hållet hos O Nikiforos, och servicen var diskret och professionell.

Rasmus Panduro måtte meget igennem på Kreta

Rasmus fick gå igenom en del för att skriva den här artikeln

... och det kan man nog ana på bilden. Rasmus föredrar en aktiv semester, och han är särskilt förtjust i cykelresor. När han inte cyklar i bergen på Mallorca eller Gran Canaria, hittar du honom vanligtvis i en storstad med vänner eller på en solig familjesemester.