Se hotell (21)

Resor till Rethymnon

Rethymnon är mycket charmigt och typiskt grekiskt, med en tolv kilometer lång strand som sträcker sig längs med hela staden.

Rethymnon är en mellanstor grekisk stad, med vackert läge på en udde på norra kusten. Att så många av Vings gäster valt att resa just hit beror inte minst på den fantastiska stranden, som börjar mitt inne i stan och sträcker sig österut - lång, bred och välskött. Strandpromenaden med sina många trevliga restauranger och uteserveringar är populär hos både turister och lokalbefolkning. Visst finns det gott om turister, speciellt under högsäsong, men Rethymnon är också en helt vanlig grekisk stad, med lång historia och ett rikt vardagsliv med gott om butiker och affärer för den som vill ägna en stund åt shopping på semestern. Under sommaren stängs vissa vägar av för biltrafik och blir i stället gågator som sjuder av liv.

En stad med lång historia

Rethymnons gamla stadsdelar är en blandning av venetiansk, turkisk och grekisk arkitektur, och det är här många lokalinvånare bor. Varma kvällar sitter damerna i de smala gränderna med sina traditionella handarbeten medan männen trängs på kvarterets kafenion. Längst ute i den gamla stadsdelen ligger Fortezzan, det imponerande venetianska fortet från 1500-talet. Rethymnons centrala läge gör också att staden är en bra utgångspunkt för att ta sig runt och upptäcka resten av Kreta.

Bo nära stranden i Rethymnon

Boka din resa hos Ving så kan du välja mellan ett par dussin hotell, nära stranden och med eller utan All Inclusive, allt för att du ska få den resa du längtar efter. Vill du helst bo i lägenhet på semestern kan du göra det, och vill du skämma bort dig själv på ett hotell med spa kan du göra det. Hos Ving hittar du hotell från två till fem vågor, så du kan alltid hitta ett hotell som passar både dig och din plånbok.

Bra att veta
 • Prisvärt boende
 • Strandnära hotell
 • All Inclusive
 • Bra shopping
 • Restauranger och nattliv
 • Kilometerlånga stränder
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Rethymnon

Väder
 • januari
16°9°
3
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • februari
16°9°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
17°10°
6
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • april
20°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • maj
23°15°
10
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • juli
29°22°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • augusti
29°22°
11
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • september
27°19°
9
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • oktober
24°17°
6
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • november
21°14°
5
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • december
18°11°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
Stränder
Rethymnon är en mellanstor grekisk stad, med vackert läge på en udde på norra kusten med en 12 km lång sandstrand. Att orten blivit så populär beror inte minst på Rethymnons fantastiska strand, som börjar mitt inne i stan och sträcker sig österut - lång, bred och välskött. Huvuddelen av stranden är bred, och folktätast är det i närheten av staden. En strand med solstolsuthyrning, vattensporter och volleybollplaner och varierande vattendjup, men långgrunt närmast centrum. Undervattensströmmar och hårda nordliga vindar kan förekomma kortare perioder under sommaren. Stranden består till största delen av guldgul sand som gör vattensikten något grumlig. Duschar finns på en del ställen längs stranden.

Strandförsäljare erbjuder mat och dryck till betydligt högre priser än de många barer, caféer och matställen som ligger tvärs över strandpromenaden. Strandpromenaden med sina många trevliga restauranger och uteserveringar är populär hos både turister och lokalbefolkning.

Visst finns det gott om turister, speciellt under högsäsong, men Rethymnon är också en helt vanlig grekisk stad, med lång historia och ett rikt vardagsliv. Väl värd ett besök. Rethymnons sandstrand är fantastisk och under sommaren stängs vägen - från Okände soldatens torg till hamnen - av för trafik, och blir till en gågata som sjuder av liv.

Inne i staden, mellan den gamla venetianska hamnen och den nybyggda marinan, finns en långgrund sandstrand med oftast lugnt vatten. Här bör man p.g.a. av det stillastående vattnet inte bada, även om det kan verka lockande.Den inhemska befolkningen söker sig hellre till stränderna utanför staden. Någon mil öster eller väster om staden finns många fina vikar med kristallklart vatten och spännande undervattensliv.

Vett & etikett vid stränder

I Rethymnon badar och solar många toppless på stränder, men det ses inte med blida ögon av den äldre generationen greker. Sätt på en t-shirt eller en tunn skjorta när du lämnar stranden, även om det bara är för att korsa gatan och köpa en glass. Inofficiella nudiststränder finns längs hela södra kusten. Skinaria är nog den mest kända av dem.

Baja Beach Club

Stadens enda badanläggning. Ligger i direkt anslutning till den långa stranden, granne med hotellet Creta Palace. Barnpool, stora gräsmattor, lekplats, servering och bar. Rent och mycket fräscht. Relativt lugnt på förmiddagar, runt 16-tiden kommer det "fina" folket. Då är det märkesbikinis, rätt solglasögon och obligatorisk djup solbränna som gäller... Baja Beach Club är ett utmärkt alternativ till stranden när röd flagg är hissad, eller om du har tröttnat på sanden.

Chryssi Akti

"Den gyllene stranden" ca en kilometer väster om Nea Chora har behaglig sandkvalitet, lite stenig botten, och är relativt långgrund och barnvänlig. Den besöks främst av skandinaviska gäster från de närliggande hotellen, och här finns solstolar och parasoller att hyra. Vid Chryssi Akti finns enklare serveringar som erbjuder lättare måltider och kalla drycker.

Fallassarna

En fantastisk badupplevelse med flera kilometer lång gyllene sandstrand och kristallklart vatten. Bra snorklingsmöjligheter vid de stenrev som ligger ett par hundra meter ut. Även om det numera finns vissa faciliteter kan man fortfarande hitta sin egen badvik.

Elafonissi

Kretas Maldiverna är en imponerande lagun på Kretas sydvästspets. Stranden är barnvänlig och har fantastiska färgnyanser, men är känslig för syd- och sydvästliga vindar som blåser upp sanden till hårdare sandvindar.

Marathi

Den här lilla badviken, på Soudabuktens norra sida, är speciellt lämplig att åka till när nordkustens stränder plågas av vågor från norr. Den lilla barnvänliga stranden har närliggande tavernor och ett litet sportcenter med båtuthyrning. På andra sidan hamnen ligger badklubben för officerarna från Nato-baserna.

Preveli

Nedanför klostret Moni Preveli på sydkusten finns Prevelistranden. På stranden växer palmer som enligt sägnen kom dit då sjöfarare satt på stranden och åt dadlar för flera hundra år sedan. Stranden är relativt liten och nås via en stig.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Till Chaniakusten kan du resa från Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Örebro och Köpenhamn under sommarsäsongen (april-okt). Flyget landar på flygplatsen utanför Chania stad. Välj en paketresa, köp enbart flygstolen eller bara hotellrummet.
Till Rethymnon kan du resa under sommarsäsongen (april-oktober) med Vings charterresor.

Du kan även resa till Rethymnon med Ving på reguljära flygresor med flexibla reslängder.

Flyget landar på flygplatsen utanför Heraklion.
På vissa av våra flyg till Chania, kan du boka till utvalda hotell i Rethymnon. Då landar flyget på flygplatsen utanför Chania.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Rethymnon. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Flyget landar på Heraklions eller Chanias flygplats.

Restiden från flygplatsen i Heraklion till första hotellet i Rethymnon är ca 1 timme och 30 minuter med buss (ca 80 kilometer). Från Chania flygplats till första hotellet i Rethymnon tar ca 1 timme och 15 minuter (ca 70 kilometer). Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
Stort urval av tavernor och restauranger. Under sommaren stängs vägen - från Okände soldatens torg till hamnen - av för trafik, och blir till en gågata med många trevliga restauranger. Det finns även mysiga restauranger i Gamla stan samt i hamnen nedanför Fortezzan. På menyerna finner du allt från fräscha pastarätter, pizzor och mer traditionell grekisk mat till italienskt. Är du nöjd med servicen, är det vanligt att man lägger till cirka 10 procent på slutsumman.

Öl

Öl heter "bira" och de flesta licenstillverkade märkena finns representerade här. Vill du dricka vin till maten, beställer du in en flaska, "krasi". "Aspro" för vitt och "Kokkino" för rött. Många goda vita viner produceras på Kreta. Ett känt vitt vin är retsina som har smak av kåda från lagringsfatet.

Souvlatsidiko-barerna

Grekiska motsvarigheten till våra korv- och hamburgerbarer. Dessa är oftast öppna hela dagen. Här serveras grillspett med eller utan pita, giro (det vi kallar kebab) och annan grillad mat.

Estiatoria

Enklare restauranger med lagad mat. Öppet till maten tar slut någon gång efter lunch. Inga menyer, gå in och titta vad köket erbjuder.

Psistaria

Serverar grillat samt en del förrätter och sallader. Kvalitet och stämning varierar från ställe till ställe.

Mezedoupolia

Liknar mer barer, som serverar smårätter. Hit går man för att dricka ouzo, vin eller raki och till det får man små fat med olika tilltugg - meze.

Tavernor

Finns överallt i alla prisklasser och med ungefär samma meny. Ofta både sti schara (grillat), och tis katserolas (mat direkt från kastrull). Mycket av det som serveras på tavernor är hel- eller halvfabrikat som värms upp.
Rethymnons uteliv börjar oftast med middag eller meze vid 21-tiden på någon restaurang, taverna eller mezedoupolio, gärna på platian. Därefter går man vidare till en av alla trevliga barer. Vid ett är det dags att dra vidare till nattklubbar eller något diskotek. Vill du ha ett lugnare nattliv, rekommenderas de små mezedoupolia som först och främst finns i Gamla Stan samt nedanför Fortezzans norra mur. Området som är populärast börjar i slutet av Odos Arkadiou, vid den venetianska hamnen, och sträcker sig ända fram till den stenlagda backen upp mot Fortezzan. Där trängs barer, restauranger, klubbar och caféer med mezedoupolia. Naturligtvis lever även de gamla platiorna kvar - sista biten av strandpromenaden, platia Pitchikaki, Rimondi och tvärgränderna till den venetianska hamnen där de spelar både dansvänlig internationell musik från 70- och 80-talet till grekisk show och bozouki. Här pågår ett nattliv fram till 5-tiden på morgonen.
Shopping
I Rethymnon finns små och stora butiker och affärer runt hotellen, här finns både elegant och lokal shopping. Från den Okände soldatens torg och mot Fortezzan, längs hamnpromenaden, ligger många souvenirbutiker där man kan köpa allt från vykort till badkläder. I själva Gamla stan finns många gallerior, affärer, bokaffärer och vanliga butiker. Olivolja, tvättsvampar, en flaska ouzo och fetaost är fördelaktigt att köpa hem. På våren ska man köpa goda kretensiska apelsiner och på höstkanten är vindruvorna mogna. Längs stadens två största shoppinggator, Odos Arkadiou och Ethnikis, finns ett stort utbud av internationella märkesbutiker. Tar du dig in på de små gatorna och gränderna hittar du många små unika butiker med skinn och keramik. I Koundourioti kan du shoppa i mer eller mindre exklusiva butiker och affärer. I Souliou, en smal och charmig gränd med många små butiker finner du guld- och silversmeder, keramik, stövelmakare, örtbod, ikonmålare och mycket annat. Här finns också stans enda antikvariat. Ska du shoppa i och omkring gatorna Arkadiou och Ethnikis Antistaseos, som ligger i gamla stan, ska du passa på efter under eftermiddagarna. All trafik stoppas vid 15-tiden varje dag under högsäsong. Pruta enbart i så kallade turistbutiker.

Rethymnon

Marknaden ligger vid nya marinan på strandpromenaden och är ofta öppen under förmiddagar på torsdagar. På lördagar har en ytterligare marknad öppet. Den är placerad mellan busstationen och fotbollsarenan Sochora i Rethymnon.

Kortbetalning

Tänk på att kort inte alltid går att använda. Vissa kort, som t.ex. Diners Card, är i princip helt omöjliga. De bästa korten är Visa, American Express, Eurocard och Mastercard.

Marknader i området

Passa på att besöka någon av de traditionella marknaderna. Om man inte vill handla kan man alltid gå dit för att titta på folkmyllret.
Aktiviteter och sevärdheter
Rethymnons läge gör staden till en bra utgångspunkt för många utflykter och aktiviteter. I Rethymnons omgivningar finns många trevliga utflyktsmål: pittoreska byar, bysantinska kyrkor, kloster, bad och båtutflykter. Sydost om Rethymnon, några kilometrar från Platanias, ligger många små charmiga byar: Adele, Pigi, Agia Paraskevi, Loutra och Mesi är exempel på några. Hit kan du ta dig med buss. Det går också bra att cykla eller fotvandra. Tennis finner du på de större hotellen. Gokart, mountainbike, bergsklättring och utomhusbiografer under sommarmånaderna är aktiviteter som lockar många semesterfirare.

Dykning

Dykning arrangeras av dykarklubbar i Rethymnon. Aktiviteter, kurser och dyk hålls dock på andra platser dit klubbarna arrangerar transport. Kom ihåg att dykning på egen hand med tub är förbjudet enligt lag i vattnen runt Kreta! Detta på grund av alla arkeologiska föremål som finns i havet längs kusterna.

Snorkling

Snorklingen anses vara bäst på Kretas södra kust, t.ex. i Amoudi, Skinaria och Lefkogia, samt i Balí, som ligger cirka tre mil från Rethymnon mot Heraklion. Undvik Balí på helger, då är stränderna där överfyllda.

Vandring

Pinjeskogarna på kullarna i stadens södra utkanter erbjuder vackra skogspromenader med fin utsikt över Rethymnon. I de olivlundsklädda kullarna utanför Platanias har du de bästa vandringsstråken om du vill ut på egen hand. Du har en mängd små byar inom några kilometers avstånd. OBS! Vandringsstråken är ej markerade. Hör med din Vingvärd om vilka turer som är aktuella i Vings regi, samt hos våra partners.

Bergsklättring

Rethymnons län består av 75 procent berg, så här finns både utrymme och efterfrågan på aktiviteter i naturen. Organiserade klättringar för turister finns inte än. Du kan dock kontakta Rethymnons bergsklättrarklubb som ibland ställer upp som guide. Det kan även finnas möjlighet att delta i klubbens eget program. Greek Association of Mountaineers .

Cykling

Vill du och trampa på vägarna rekommenderar vi aktiviteter med cyklar som finns att hyra på många platser i Rethymnon. Cyklar du på egen hand rekommenderas att cykla åt öster mot Platanias by och i dess omgivningar. Där är det ganska slätt om du tar dig upp till de pittoreska byarna Adele, Agios Dimitris, Pigi, Agia Paraskevi för att nämna några. Du tar dig också lätt ner till den fina stranden öster om Rethymnon. OBS! Här finns inga speciella cykelbanor.

Aktiviteter på Kreta

Kreta är som gjort för en aktiv semester. Här finns aktiviteter för hela familjen. Både i Chania stad och i Rethymnon finns populära cykelturer som hela familjen kan göra. Kreta är också allmänt känt för sina många vandringsleder, i synnerhet E4 European Footpath. Vill man göra något vid stranden finns det gott om vattensporter: vattenskoter, fallskärm efter båt, vattencyklar med mera. Vill man gå på djupet finns dykning i både Chania och Rethymnon. I Chania ligger också Golden Fun Bowling, en bowlinghall med aktiviteter för hela familjen. Fråga din Vingvärd om öppettider och tips.

Bergsvandring

Kreta består i princip av en enda lång bergskedja från väster till öster. Man behöver oftast inte bege sig långt för att kunna njuta av skön natur. De riktiga bergsvandrarna däremot, de tar sig ofta upp till Omalos-platån och Kallergi som är en vandringsstation. Naturen är kanske mest storslagen på våren när den vilda växtligheten är som frodigast. En vandringsväg tar dig upp till Therisso, en vacker liten bergsby. Vägen följer bäcken som slingrar sig i botten av ravinen. Överallt växer stora plataner. Ta den tidiga morgonbussen från Chania stad. Efter cirka 40 minuter är du framme vid byn. Besök gärna någon av de lokala tavernorna för en fikapaus. Börja sedan vandringen över bergsryggen ner till byn Meskla i väster. På vägen kan du äta lunch i byn Zourva.

Mountainbike

Västra Kretas dominerande bergskedja heter Lefka Ori, de vita bergen. Där ligger snön kvar uppe på topparna ända in i juni! Populära utflykter med mountainbike från högplatån Omalos leds av cykelarrangörer.

Dykning

För drygt fem år sedan lättade de grekiska myndigheterna på sitt benhårda förbud mot dykning med tuber. Anledningen till deras tidigare strikta inställning var att det finns arkeologiska skatter i princip överallt i de grekiska haven. Nu har man gett vissa auktoriserade dykcenter tillstånd att dyka på utvalda platser.

En av dykplatserna finns utanför ön Thodorou. Där har man fått tillstånd att dyka i ett område där ett tyskt Messerschmidt störtat under slaget om Kreta 1941.

Snorkling

Det marina livet runt Kreta är delvis förstört för att man tidigare fiskat med dynamit, vilket har sargat fisklivet svårt. Vill du se något under ytan ska du snorkla där det är stenig och bevuxen botten som t.ex. vid:

• Afrata-viken som ligger ute på halvön utanför Kolimbari
• Stenrevet väster om fritidshamnen i Platanias
• Stenreven utanför Falassarna
• Stenreven utanför Elafonissi
• Stenreven utanför Gramvoussa
Rethymnons centrala läge gör också att staden är en bra utgångspunkt för att ta sig runt och upptäcka resten av Kreta och dess sevärdheter. Rethymnon ligger på norra Kreta, och är med sina ca 40.000 invånare öns tredje största stad med gott om sevärdheter och kulturhistoria. Sevärdheter i Rethymnons gamla stadsdelar är en blandning av venetiansk, turkisk och grekisk arkitektur, och det är här många lokalinvånare bor. Varma kvällar sitter damerna i de smala gränderna med sina traditionella handarbeten medan männen trängs på kvarterets kafenion. Längst ute i den gamla stadsdelen ligger Fortezzan, det imponerande venetianska fortet från 1500-talet. Där, i en av bastionerna, är det historiska museet inhyst. Här kan du beundra sevärdheter och föremål från områdets alla tidsepoker från stenåldern fram till och med den turkiska ockupationen (1646-1897). Den humanistiska fakulteten som ligger i Rethymnon (filosofi, psykologi, drama, pedagogik etc.) bidrar till många kulturella evenemang under terminerna. Rethymnons historia går flera tusen år tillbaka i tiden. Under den minoiska tiden för 4.000 år sedan var Kretas idag tredje största stad bara en fiskeby. Under århundradenas lopp har olika ockupationsmakter satt sin prägel på staden. Man kan idag vandra bland sevärdheter och se byggnader från både den turkiska och den venetianska tiden. Än idag sticker minareter upp i stadsbilden och påminner om den turkiska ockupationen.

Fortezzan

Det venetianska fortet, är en av de imponerande sevärdheter man inte får missa med många byggnader att utforska. Någon guidebok över fortet rekommenderas att ta med. Utsikten över Rethymnon stad är fantastisk! I skuggan av de höga pinjeträden eller i någon av byggnaderna, kan du ta en paus och äta medhavd matsäck. Öppet helgfria dagar kl. 08.00-20.00, april-oktober. Entré: vuxna: 5 euro, barn 6-12 år 2,50 euro. Ingången till fortet ligger på dess östra sida. Dit tar man sig antingen från Odos Melissinou söder om fortet eller också går man uppför Odos Kefalogiannis från fortets norra sida.

Rimondibrunnen

Fortsätter du längs Tsouderougatan kommer du till en öppen plats med en fontän. Den heter Rimondibrunnen och är från 1600-talet. Under den turkiska perioden var brunnen täckt av en kupol. Hela Gamla stan är ett myller av sevärdheter, smala gränder, tavernor och barer. Här är det trevligt att äta lunch under vinrankorna samtidigt som du studerar det livliga, vardagliga folklivet.

Arkadi-klostret

Detta fantastiska kloster är en av de mest välbevarade byggnaderna från den kretensiska frihetskampen i mitten av 1800-talet. Här finns en imponerande ikonsamling, tillsammans med den ursprungliga fasaden från 1500-talet.

Eleftherna

Denna plats var en romersk provinsstad med stort inflytande på dåtidens handel. Här finns också Europas näst största vattencistern.

Heraklion

Den charmiga huvudstaden är hemvist för ca 150.000 kretensare, och har en något österländsk karaktär och väl värt ett besök. Här trängs moderna bostadshus, affärer och kontorslokaler med det historiska Heraklion, som är rikt på minnesmärken och sevärdheter från svunnen tid. Arkeologiska museet med samlingar från minoisk tid ligger vid Frihetsplatsen mitt i centrum. Historiska museet ligger en bit från hamnen. Morosiniplatsen, alldeles vid gågatan Daidalou, rymmer många caféer och restauranger, och är samlingsplatsen för Heraklions ungdomar. I närheten ligger också stora affärsgator, som Dikeosinis och Kalokairinou. Marknadsgatan, Odos 1866, är med sitt stora varuutbud en upplevelse för shoppingglada. Det finns också flera vackra kyrkor, exempelvis Agios Titus, Agia Ekaterini och Agios Minas (agios = helig).

Melidoni-grottan

En otroligt vacker droppstensgrotta i närheten av Rethymnon som spelade en viktig roll i Kretas kamp för självständighet.

Archanes

Vinintresserad? En by ca 10 kilometer från Heraklion. Här odlas vindruvor och man har de största och bäst organiserade odlingarna i hela landet. Främst produceras den berömda sorten rozaki, som anses vara en av de finaste vindruvorna i hela världen. Härifrån kommer det prisbelönta röda vinet Archanes.
I Archanes tror man att kung Minos hade sitt sommarpalats. Sevärdheter och intressanta lämningar som har påträffats i trakten pekar mot att det har funnits en hel minoisk stad här, eftersom det under antiken gick en stenlagd väg mellan Knossos och Festos förbi Archanes.

Kato Zakros

Det fjärde största minoiska palatset på Kreta som grävdes ut så sent som under 1960-talet. Palatset omges av omfattande lämningar efter en minoisk stad. Du kan inte komma längre österut på Kreta än när du blickar ut över havet från byn Zakros.

Agia Irini

Ett nunnekloster ett par kilometer söder om Rethymnon. Klostret grundades 981 e. Kr. och totalförstördes av turkarna 1896.

Maroulas

En by med fantastisk utsikt över Adelianos och Pigianos Kambos - slättlandet öster om Rethymnon. Här finns även intressanta lämningar, speciellt från den venetianska tiden. Till Maroulas tar du dig med bil. Vägen upp till byn är mycket brant.

Mili-ravinen

Ligger på en sluttning ovanför vägen inte långt från Agia Irini. Den gamla delen, som består av Pano och Kato Mili, dvs övre och undre, är mycket vacker. Här börjar Mili-ravinen som leder ända ner till Rethymnon. Vattnet rinner längs ravinbotten året runt, vilket ger den en fantastisk växtlighet och ett rikt fågelliv. Utsikten är bedövande vacker. Går du ner i ravinen och vänder näsan mot havet ser du rester av ett gammalt praktfullt venetianskt hus på ravinens vänstra sluttning.

Patsos-ravinen

Några kilometer utanför byn Patsos i Amaridalen börjar Patsos-ravinen, eller Agios Antonios ravin som den också kallas. Det här är en, av turisterna, oupptäckt sevärdhet, en riktig pärla. I bergsväggarna finns en mängd små grottor och i början av ravinen ligger ett litet kapell, Agios Antonios, dit många vallfärdar för att be. Doften av rökelse ligger tung och utanför kapellet står kryckor i mängder, liksom en gammal benprotes. Mellan juni och oktober kan man ta sig genom hela ravinen, vilket tar runt tre timmar och på ett par ställen får man vada i högt vatten. Det räcker dock att bara vandra en liten bit för att i bruset av forsande vatten njuta av de enorma platanernas skugga. Här behöver man inte alls var i god kondition för att få ta del av ravinens skönhet.

Gamla staden

Med sina smala charmiga gränder och venetianska hamn är Gamla stan ett måste bland sevärdheter. Här finns hus från 1500-talet och framåt och arkitekturen är venetiansk, turkisk och grekisk i en salig blandning. Många byggnader är dock förfallna, eftersom ägarna inte har råd att rusta upp dem och den grekiska staten ger inte de bidrag som behövs. På ett par ställen syns den gamla stadsmuren.

Sköldpaddor

Sandstranden i Rethymnon är en av de få platser där den utrotningshotade Medelhavssköldpaddan Caretta Caretta lägger sina ägg under juni och början av juli. Men redan i början av juni kan du om du har tur se hur de sticker upp sina huvuden ur havet och spanar in mot land. Äggen kläcks ca två månader senare och då kravlar sig de små sköldpaddorna ner till havet. Det är först och främst på strandremsorna i Pigianos Kambos samt nedanför Sfakaki som sköldpaddorna har sina reden.... Båda ligger ca 10 km öster om Rethymnon. Det finns ingen strand som är reserverad för sköldpaddorna, men de allra flesta samarbetar med föreningen Sea Turtle Protection Society of Greece. Var aktsam och ge dem utrymme!
Lamporna på stranden är t ex svartmålade med svart färg på den sida som lyser mot vattnet. Föreningens informationskiosk med försäljning av t-shirts, affischer, smycken m.m. ligger på strandpromenaden inte långt från turistinformationen. De har även försäljning och information på hotell Creta Palace. Ha dem i åtanke när det är dags för presenter till nära och kära!
Hur du tar dig runt
Det finns flera biluthyrningsfirmor på alla resmål men bilarnas kvalitet varierar. Vi har enbart goda erfarenheter av Avis. Om du bokar bilen genom oss får du en bra bil med godkända försäkringar. Bensinstationer finns överallt på Kreta. De flesta har öppet kl. 09.00-21.00, men många har stängt på söndagar och helgdagar. Möjligheterna är många om du vill uppleva det fantastiskt vackra landskapet här på Kreta. Vill du göra det på egen hand är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och bege dig ut i den vidunderliga naturen. Vi samarbetar med Avis som har bilar i alla storlekar och prisklasser. Avis har kontor över hela Kreta och personalen talar utmärkt engelska. Försäkringen hos Avis täcker allt som har med bilen att göra, så oavsett vad du råkar ut för betalar du maximalt en administrationsavgift samt en skatt på bilen. Önskar du ytterligare försäkring, kan du teckna en extra personskadeförsäkring och/eller en stöldförsäkring av bilen.
Du kan välja mellan buss, taxi, och bil. Det är bra bussförbindelser till närliggande orter.

Buss

Bussnummer existerar inte, i bästa fall sitter en skylt i fönstret som anger vart bussen går. Fråga alltid vart bussen ska, innan du stiger på. Den nya busstationen ligger i västra utkanten av innerstan, i korsningen mellan huvudgatan och vägen som följer kuststräckan runt fortet. Obs! På många kartor som säljs är den gamla busstationen utmärkt. Några bussar avgår från centrum, bredvid stadsparken. På ett par ställen på huvudgatan finns busshållplatser, som har blå skylt med vit buss. Många gånger finns dock endast stolpen kvar, så håll utkik efter folksamlingar längs gatan.

Taxi

I Rethymnon finns tre taxiföretag: Radiotaxi, Taxi Kaklis och Taxi Ermis. De två första har sina baser i Rethymnons kommun medan Ermis har sin i Arkadi kommun. Kommungränsen går i utkanten av Platanias. Taxistolpar finns vid stadsparken, på Fyra martyrers torg (Platia Tesseres Martires), Okända soldatens torg (Platia Agnostos Stratiotis), hörnet av Mouatsou/Dimokratias, i byn Platanias samt utanför förstaklasshotellen. Det är nästan omöjligt att förstå hur de räknar ut sina priser samt vem som får ta vilken körning.... Alla tre företag har dock ett par belopp som standard. Vid vissa högtider ska man lämna bonus till taxichauffören (liksom till frisörer). Då tillkommer det ett tillägg på några euro vid varje resa. Dricks - avrunda beloppet till ett jämnt högre belopp. Taxibolagen har satt upp zoner med olika taxa. Taxametern ska vara på vid körning. De flesta av Rethymnons taxichaufförer är mycket trevliga och serviceinriktade. Många kan hyfsad engelska och en del även tyska. Ett gott tips är att be en hotellreceptionist om hjälp med att förbeställa taxi för en längre tur eller utflykter. De brukar känna någon som de kan rekommendera. OBS! Många chaufförer röker i bilarna. Har du problem med det bör det klargöras i förväg!

Buss

Fråga alltid vart bussen ska! Bussnummer existerar inte, i bästa fall finns en skylt i fönstret som anger vart bussen går. Regionalbussarna, KTEL, går i princip till alla platser på ön. Huvudbusstationen ligger inne i Chania stad. Du kan köpa biljett i förväg på busstationen. De säljs även i vissa kiosker och minimarkets, som förhoppningsvis skyltar med att de har bussbiljetter. Eftersom bussarna inte har några tidsbestämda hållplatser utmed vägen är det svårt att förutsäga när bussen kommer längs en viss busslinje. Utmed nordkusten går luftkonditionerade långdistansbussar som tar resenärerna till huvudstaden Heraklion.

Lokalbussar

Galatas- och Kato Daratsos-bussen stannar vid 1866-torget i Chania och har slutstation vid hotell Panorama i Kalamaki. Souda-bussen stannar vid marknadsplatsen. Bussarna går ganska ofta, ungefär en gång i halvtimmen.

Långfärdsbussar

Långfärdsbussarnas (gröna) slutstation är busscentralen i Chania. Från Platanias och Agia Marina går bussarna ganska tätt, ungefär en gång i halvtimmen. Du kan åka buss till alla större orter och städer på Kreta, men bussarna går inte så ofta.

Taxi

Taxistationen ligger på 1866-torget i Chania och där står i regel bilar dygnet runt. Men det går naturligtvis bra att hejda en taxi längs vägen om du inte befinner dig vid en station. Taxi är ett bra alternativ till buss om man är 3-4 personer som reser i samma bil. Chaufförerna är skyldiga att använda taxameter och har olika taxor för innerstad och ytterområden. Efter midnatt gäller dubbel taxa. Gör upp om ett pris, inklusive dricks, i förväg om du anlitar en taxi för längre turer. Det finns taxichaufförer som helt inriktat sin verksamhet på att köra utflykter. Turerna kan vara från ett par timmar till heldagar.

Cykel och moped

På Kreta kan du hyra cykel eller moped. Detta är ett smidigt sätt att se mer av både den egna semesterorten och även de närliggande städerna längs Chaniakusten.
Fakta

Vår service

I perioden april till oktober kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs. För mer information hänvisar vi till Greklands ambassad på telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). Flera uttagsautomater, bl.a. vid Okände soldatens torg.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Höga trottoarkanter och livlig trafik. Varmvattnet värms ofta med solenergi, varför temperaturen kan variera. Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn

Maten på restaurangerna

På familjesemester med hungriga barn finns många matställen och restauranger att äta på. Barnen kan på souvlaki-barer välja mellan olika slags grillspett: souvlaki med pita (grillspett i pitabröd), giro med pita (kebab), kalamaki eller zita (litet grillspett att hålla i handen). Många restauranger har även grillad kyckling och andra grillrätter på menyn. Turist-tavernor serverar pizza av amerikansk typ, och i centrum ligger Goodys. De lokala, genuina tavernorna har inga barnportioner, men många rätter brukar passa även kräsna barn, t.ex. köttbullar, tzatsiki, pommes frites (dock aldrig ketchup!), pastitsio/makaronipudding, spagetti med köttfärssås eller fyllda tomater. Har du tur kanske det finns kretensisk pilaffi, en risrätt med får eller kyckling, vilket brukar uppskattas även av de minsta. På Kreta är det vanligt att man blandar pilaffin med yoghurt eller tzatziki till barnen.

Lekplatser

Kreta är ett barnvänligt resmål och det finns lekplatser, men de kan inte jämföras med de svenska. Utbudet är litet och gungor och rutschkanor sköts inte lika noga som i Sverige. Största lekplatsen finns i Stadsparken. En annan finns vid Agios Giorgos kyrka i Kallithea, mellan huvudgatan och strandpromenaden, snett bakom hotell Porto Rethymnon. Lekplatsen på Baja Beach Club i Missiria har en stor pool med barnsektion, servering och stora härliga gräsmattor. Den på kvällarna bilfria strandpromenaden har sommartid många attraktioner för barn. Minimotorcyklar, karuseller och en och annan clown. Staden besöks dessutom av kringresande tivolis och cirkusar. Ett mini tåg tuffar runt i den gamla staden ett par gånger i timmen. Tåget utgår från Okända soldatens torg. Även byn Platanes har fått sitt tåg. Det gör lite längre turer med utgång från Platanes torg.

Barnvagnar och barnstolar

När man åker på charter med barn så har man ofta barnvagnen med sig och det går bra att ta sig fram med barnvagn längs strandpromenaden och i gamla staden. Stora delar av gamla staden stängs av för all trafik på eftermiddagar och kvällar. På trafikerade gator, speciellt i de nyare delarna av staden, används ofta trottoarerna som parkeringsplatser vilket gör det svårare att passera med barnvagnar. Där är även trafiken mer intensiv.

Erbjudanden till Rethymnon

Vecchio
primecomfort
 • Passar vuxna
Vecchio
Rethymnon, Kreta, Grekland
 • Flyg + del i 1-rumslägenhet
 • 1 vecka
 • Avresa 27 maj 2021 från Stockholm-Arlanda
Flyg + hotell, 1 vecka
27 maj 2021 från Stockholm-Arlanda
Jason
Jason
Rethymnon, Kreta, Grekland
 • Flyg + del i 1-rumslägenhet
 • 1 vecka
 • Avresa 27 maj 2021 från Göteborg-Landvetter
Flyg + hotell, 1 vecka
27 maj 2021 från Göteborg-Landvetter
Leonidas
Leonidas
Rethymnon, Kreta, Grekland
 • Flyg + del i 1-rumslägenhet
 • 1 vecka
 • Avresa 27 maj 2021 från Stockholm-Arlanda
Flyg + hotell, 1 vecka
27 maj 2021 från Stockholm-Arlanda
SÖK DIN RESA TILL Rethymnon
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.