Se hotell (20)

Resor till Rethymnon

Rethymnon är mycket charmigt och typiskt grekiskt, med en tolv kilometer lång strand som sträcker sig längs med hela staden.

Rethymnon är en mellanstor grekisk stad, med vackert läge på en udde på norra kusten. Att så många av Vings gäster valt att resa just hit beror inte minst på den fantastiska stranden, som börjar mitt inne i stan och sträcker sig österut - lång, bred och välskött. Strandpromenaden med sina många trevliga restauranger och uteserveringar är populär hos både turister och lokalbefolkning. Visst finns det gott om turister, speciellt under högsäsong, men Rethymnon är också en helt vanlig grekisk stad, med lång historia och ett rikt vardagsliv med gott om butiker och affärer för den som vill ägna en stund åt shopping på semestern. Under sommaren stängs vissa vägar av för biltrafik och blir i stället gågator som sjuder av liv.

En stad med lång historia

Rethymnons gamla stadsdelar är en blandning av venetiansk, turkisk och grekisk arkitektur, och det är här många lokalinvånare bor. Varma kvällar sitter damerna i de smala gränderna med sina traditionella handarbeten medan männen trängs på kvarterets kafenion. Längst ute i den gamla stadsdelen ligger Fortezzan, det imponerande venetianska fortet från 1500-talet. Rethymnons centrala läge gör också att staden är en bra utgångspunkt för att ta sig runt och upptäcka resten av Kreta.

Bo nära stranden i Rethymnon

Boka din resa hos Ving så kan du välja mellan ett par dussin hotell, nära stranden och med eller utan All Inclusive, allt för att du ska få den resa du längtar efter. Vill du helst bo i lägenhet på semestern kan du göra det, och vill du skämma bort dig själv på ett hotell med spa kan du göra det. Hos Ving hittar du hotell från två till fem vågor, så du kan alltid hitta ett hotell som passar både dig och din plånbok.

Bra att veta
 • Prisvärt boende
 • Strandnära hotell
 • All Inclusive
 • Bra shopping
 • Restauranger och nattliv
 • Kilometerlånga stränder
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Rethymnon

Väder
 • januari
16°9°
3
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • februari
16°9°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
17°10°
6
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • april
20°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • maj
23°15°
10
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • juli
29°22°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
29
Regnfria dagar
 • augusti
29°22°
11
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
29
Regnfria dagar
 • september
27°19°
9
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • oktober
24°17°
6
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • november
21°14°
5
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • december
18°11°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
Stränder
Rethymnon är en mellanstor grekisk stad, med vackert läge på en udde på norra kusten med en 12 km lång sandstrand. Att orten blivit så populär beror inte minst på Rethymnons fantastiska strand, som börjar mitt inne i stan och sträcker sig österut - lång, bred och välskött. Huvuddelen av stranden är bred, och folktätast är det i närheten av staden. En strand med solstolsuthyrning, vattensporter och volleybollplaner och varierande vattendjup, men långgrunt närmast centrum. Undervattensströmmar och hårda nordliga vindar kan förekomma kortare perioder under sommaren. Stranden består till största delen av guldgul sand som gör vattensikten något grumlig. Duschar finns på en del ställen längs stranden.

Strandförsäljare erbjuder mat och dryck till betydligt högre priser än de många barer, caféer och matställen som ligger tvärs över strandpromenaden. Strandpromenaden med sina många trevliga restauranger och uteserveringar är populär hos både turister och lokalbefolkning.

Visst finns det gott om turister, speciellt under högsäsong, men Rethymnon är också en helt vanlig grekisk stad, med lång historia och ett rikt vardagsliv. Väl värd ett besök. Rethymnons sandstrand är fantastisk och under sommaren stängs vägen - från Okände soldatens torg till hamnen - av för trafik, och blir till en gågata som sjuder av liv.

Inne i staden, mellan den gamla venetianska hamnen och den nybyggda marinan, finns en långgrund sandstrand med oftast lugnt vatten. Här bör man p.g.a. av det stillastående vattnet inte bada, även om det kan verka lockande.Den inhemska befolkningen söker sig hellre till stränderna utanför staden. Någon mil öster eller väster om staden finns många fina vikar med kristallklart vatten och spännande undervattensliv.

Vett & etikett vid stränder

I Rethymnon badar och solar många toppless på stränder, men det ses inte med blida ögon av den äldre generationen greker. Sätt på en t-shirt eller en tunn skjorta när du lämnar stranden, även om det bara är för att korsa gatan och köpa en glass. Inofficiella nudiststränder finns längs hela södra kusten. Skinaria är nog den mest kända av dem.

Baja Beach Club

Stadens enda badanläggning. Ligger i direkt anslutning till den långa stranden, granne med hotellet Creta Palace. Barnpool, stora gräsmattor, lekplats, servering och bar. Rent och mycket fräscht. Relativt lugnt på förmiddagar, runt 16-tiden kommer det "fina" folket. Då är det märkesbikinis, rätt solglasögon och obligatorisk djup solbränna som gäller... Baja Beach Club är ett utmärkt alternativ till stranden när röd flagg är hissad, eller om du har tröttnat på sanden.

Sol och bad på Kreta

Det finns många bra och långgrunda fina stränder längs hela Kretas kust. De består mestadels av grovkornig sand. Badsäsongen sträcker sig från våren till sena hösten. På de större stränderna kan du hyra solstolar och parasoller.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Rethymnon under sommarhalvåret.

Du kan dessutom resa med Ving till Rethymnon med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Heraklions flygplats.

På vissa av våra flyg till Chania kan du boka till utvalda hotell i Rethymnon.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Rethymnon. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Flyget landar på Heraklions eller Chanias flygplats.

Restiden från flygplatsen i Heraklion till första hotellet i Rethymnon är ca 1 timme och 30 minuter med buss (ca 80 kilometer). Från Chania flygplats till första hotellet i Rethymnon tar ca 1 timme och 15 minuter (ca 70 kilometer). Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljärflyg rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.
Mat, dryck och nattliv
Stort urval av tavernor och restauranger. Under sommaren stängs vägen - från Okände soldatens torg till hamnen - av för trafik, och blir till en gågata med många trevliga restauranger. Det finns även mysiga restauranger i Gamla stan samt i hamnen nedanför Fortezzan. På menyerna finner du allt från fräscha pastarätter, pizzor och mer traditionell grekisk mat till italienskt. Är du nöjd med servicen, är det vanligt att man lägger till cirka 10 procent på slutsumman.

Upptäck Rethymnons smaker

Vill du ta dig bakom kulisserna på Rethymnons matscen ska du följa med på en matvandring, där en kunnig guide tar dig med till de bästa ställena för att smaka, lukta och kanske köpa någon av den grekiska kokkonstens höjdpunkter.

Mat och dryck på Kreta

Bröd och kuvertavgift följer alltid med en beställning. Vanligtvis lämnar man 5-10 procent av notans totalbelopp i dricks, givetvis i förhållande till hur nöjd man är med mat och service.
Rethymnons uteliv börjar oftast med middag eller meze vid 21-tiden på någon restaurang, taverna eller mezedoupolio, gärna på platian. Därefter går man vidare till en av alla trevliga barer. Vid ett är det dags att dra vidare till nattklubbar eller något diskotek. Vill du ha ett lugnare nattliv, rekommenderas de små mezedoupolia som först och främst finns i Gamla Stan samt nedanför Fortezzans norra mur. Området som är populärast börjar i slutet av Odos Arkadiou, vid den venetianska hamnen, och sträcker sig ända fram till den stenlagda backen upp mot Fortezzan. Där trängs barer, restauranger, klubbar och caféer med mezedoupolia. Naturligtvis lever även de gamla platiorna kvar - sista biten av strandpromenaden, platia Pitchikaki, Rimondi och tvärgränderna till den venetianska hamnen där de spelar både dansvänlig internationell musik från 70- och 80-talet till grekisk show och bozouki. Här pågår ett nattliv fram till 5-tiden på morgonen.
Shopping
I Rethymnon finns små och stora butiker och affärer runt hotellen, här finns både elegant och lokal shopping. Från den Okände soldatens torg och mot Fortezzan, längs hamnpromenaden, ligger många souvenirbutiker där man kan köpa allt från vykort till badkläder. I själva Gamla stan finns många gallerior, affärer, bokaffärer och vanliga butiker. Olivolja, tvättsvampar, en flaska ouzo och fetaost är fördelaktigt att köpa hem. På våren ska man köpa goda kretensiska apelsiner och på höstkanten är vindruvorna mogna. Längs stadens två största shoppinggator, Odos Arkadiou och Ethnikis, finns ett stort utbud av internationella märkesbutiker. Tar du dig in på de små gatorna och gränderna hittar du många små unika butiker med skinn och keramik. I Koundourioti kan du shoppa i mer eller mindre exklusiva butiker och affärer. I Souliou, en smal och charmig gränd med många små butiker finner du guld- och silversmeder, keramik, stövelmakare, örtbod, ikonmålare och mycket annat. Här finns också stans enda antikvariat. Ska du shoppa i och omkring gatorna Arkadiou och Ethnikis Antistaseos, som ligger i gamla stan, ska du passa på efter under eftermiddagarna. All trafik stoppas vid 15-tiden varje dag under högsäsong. Pruta enbart i så kallade turistbutiker.

Rethymnon

Marknaden ligger vid nya marinan på strandpromenaden och är ofta öppen under förmiddagar på torsdagar. På lördagar har en ytterligare marknad öppet. Den är placerad mellan busstationen och fotbollsarenan Sochora i Rethymnon.

Heraklion

Lördagar, ca kl. 06.00-14.00. Marknaden finns nere i hamnen och är flera kilometer lång. Gå eller ta taxi från busstationen. Lättast tar man sig till Heraklion med bil eller lokalbuss.

Chania

I Chania finns också den berömda marknadshallen. Den har öppet måndag-lördag kl. 08.00-14.00 samt tisdag, torsdag och fredag kl. 18.00–21.00.

Ierapetra/Sitia

Varje lördag är det marknad i Ierapetra. Marknaden ligger i centrum av staden och startar tidigt. Redan kl. 06.00 är många på plats för att fynda bland färsk frukt, grönsaker, kläder, skor och mycket mer. Samma marknad dyker på tisdagarna upp i Sitia, med samma tider. Ving anordnar utflykter till marknaden, hör med din Vingvärd för mer information.
Aktiviteter och sevärdheter
Rethymnons läge gör staden till en bra utgångspunkt för många utflykter och aktiviteter. I Rethymnons omgivningar finns många trevliga utflyktsmål: pittoreska byar, bysantinska kyrkor, kloster, bad och båtutflykter. Sydost om Rethymnon, några kilometrar från Platanias, ligger många små charmiga byar: Adele, Pigi, Agia Paraskevi, Loutra och Mesi är exempel på några. Hit kan du ta dig med buss. Det går också bra att cykla eller fotvandra. Tennis finner du på de större hotellen. Gokart, mountainbike, bergsklättring och utomhusbiografer under sommarmånaderna är aktiviteter som lockar många semesterfirare.

Dykning

Dykning arrangeras av dykarklubbar i Rethymnon. Aktiviteter, kurser och dyk hålls dock på andra platser dit klubbarna arrangerar transport. Kom ihåg att dykning på egen hand med tub är förbjudet enligt lag i vattnen runt Kreta! Detta på grund av alla arkeologiska föremål som finns i havet längs kusterna.

Snorkling

Snorklingen anses vara bäst på Kretas södra kust, t.ex. i Amoudi, Skinaria och Lefkogia, samt i Balí, som ligger cirka tre mil från Rethymnon mot Heraklion. Undvik Balí på helger, då är stränderna där överfyllda.

Vandring

Pinjeskogarna på kullarna i stadens södra utkanter erbjuder vackra skogspromenader med fin utsikt över Rethymnon. I de olivlundsklädda kullarna utanför Platanias har du de bästa vandringsstråken om du vill ut på egen hand. Du har en mängd små byar inom några kilometers avstånd. OBS! Vandringsstråken är ej markerade. Hör med din Vingvärd om vilka turer som är aktuella i Vings regi, samt hos våra partners.

Bergsklättring

Rethymnons län består av 75 procent berg, så här finns både utrymme och efterfrågan på aktiviteter i naturen. Organiserade klättringar för turister finns inte än. Du kan dock kontakta Rethymnons bergsklättrarklubb som ibland ställer upp som guide. Det kan även finnas möjlighet att delta i klubbens eget program. Greek Association of Mountaineers .

Cykling

Vill du och trampa på vägarna rekommenderar vi aktiviteter med cyklar som finns att hyra på många platser i Rethymnon. Cyklar du på egen hand rekommenderas att cykla åt öster mot Platanias by och i dess omgivningar. Där är det ganska slätt om du tar dig upp till de pittoreska byarna Adele, Agios Dimitris, Pigi, Agia Paraskevi för att nämna några. Du tar dig också lätt ner till den fina stranden öster om Rethymnon. OBS! Här finns inga speciella cykelbanor.

Aktiviteter på Kreta

Kreta är som gjort för en aktiv semester. Här finns något för hela familjen. Kreta är också allmänt känt för sina många vandringsleder, i synnerhet E4 European Footpath. Vill man göra något vid stranden finns det gott om vattensporter; vattenskoter, paragliding, trampbåt med mera. Vill man gå på djupet finns dykning i både Chania och Rethymnon.

Dykning

Dyk aktiviteter arrangeras av dykarklubbar på de flesta resmål. Kurser och dyk hålls dock på andra platser dit klubbarna arrangerar transport. Kom ihåg att dykning på egen hand med tub enligt lag är förbjudet i vattnen runt Kreta! Detta på grund av alla arkeologiska föremål som finns i havet längs kusterna. Kontakta oss för mer information.

Vai

Som en oas mitt i det karga landskapet vid byn Vai ligger en stor palmlund, en naturlig palmskog som uppstått genom att de araber som en gång i tiden bodde här spottade dadelkärnor på marken. På vägen till Vai kan man besöka klostret vid Top Lou. Klostret är från 1300-talet, och i dag bor där fem munkar och det finns ett museum med fynd från 1600- till 1800-talet.

Kournassjön

Öns enda sötvattensjö, ligger strax söder om byn Georgiopoli, ca 45 kilometer öster om Chania och ca 25 kilometer väster om Rethymnon. Längs sandstranden finns flera trevliga tavernor. En promenad runt sjön tar omkring två timmar. Under turen kan du passa på att beskåda det rika fågellivet, bada eller varför inte hyra en trampbåt? Området runt Kournassjön kallas för "Kretas Schweiz".

Ekologiska Milia

Ett besök i staden Milia är också intressant. Här görs allt enligt ekologiska principer, vatten och elektricitet tas från solenergi och hela byns mat odlas ekologiskt.
Rethymnons centrala läge gör också att staden är en bra utgångspunkt för att ta sig runt och upptäcka resten av Kreta och dess sevärdheter. Rethymnon ligger på norra Kreta, och är med sina ca 40.000 invånare öns tredje största stad med gott om sevärdheter och kulturhistoria. Sevärdheter i Rethymnons gamla stadsdelar är en blandning av venetiansk, turkisk och grekisk arkitektur, och det är här många lokalinvånare bor. Varma kvällar sitter damerna i de smala gränderna med sina traditionella handarbeten medan männen trängs på kvarterets kafenion. Längst ute i den gamla stadsdelen ligger Fortezzan, det imponerande venetianska fortet från 1500-talet. Där, i en av bastionerna, är det historiska museet inhyst. Här kan du beundra sevärdheter och föremål från områdets alla tidsepoker från stenåldern fram till och med den turkiska ockupationen (1646-1897). Den humanistiska fakulteten som ligger i Rethymnon (filosofi, psykologi, drama, pedagogik etc.) bidrar till många kulturella evenemang under terminerna. Rethymnons historia går flera tusen år tillbaka i tiden. Under den minoiska tiden för 4.000 år sedan var Kretas idag tredje största stad bara en fiskeby. Under århundradenas lopp har olika ockupationsmakter satt sin prägel på staden. Man kan idag vandra bland sevärdheter och se byggnader från både den turkiska och den venetianska tiden. Än idag sticker minareter upp i stadsbilden och påminner om den turkiska ockupationen.

Fortezzan

Det venetianska fortet, är en av de imponerande sevärdheter man inte får missa med många byggnader att utforska. Någon guidebok över fortet rekommenderas att ta med. Utsikten över Rethymnon stad är fantastisk! I skuggan av de höga pinjeträden eller i någon av byggnaderna, kan du ta en paus och äta medhavd matsäck. Öppet helgfria dagar kl. 08.00-20.00, april-oktober. Entré: vuxna: 5 euro, barn 6-12 år 2,50 euro. Ingången till fortet ligger på dess östra sida. Dit tar man sig antingen från Odos Melissinou söder om fortet eller också går man uppför Odos Kefalogiannis från fortets norra sida.

Rimondibrunnen

Fortsätter du längs Tsouderougatan kommer du till en öppen plats med en fontän. Den heter Rimondibrunnen och är från 1600-talet. Under den turkiska perioden var brunnen täckt av en kupol. Hela Gamla stan är ett myller av sevärdheter, smala gränder, tavernor och barer. Här är det trevligt att äta lunch under vinrankorna samtidigt som du studerar det livliga, vardagliga folklivet.

Arkadi-klostret

Detta fantastiska kloster är en av de mest välbevarade byggnaderna från den kretensiska frihetskampen i mitten av 1800-talet. Här finns en imponerande ikonsamling, tillsammans med den ursprungliga fasaden från 1500-talet.

Eleftherna

Denna plats var en romersk provinsstad med stort inflytande på dåtidens handel. Här finns också Europas näst största vattencistern.

Heraklion

Den charmiga huvudstaden är hemvist för ca 150.000 kretensare, och har en något österländsk karaktär och väl värt ett besök. Här trängs moderna bostadshus, affärer och kontorslokaler med det historiska Heraklion, som är rikt på minnesmärken och sevärdheter från svunnen tid. Arkeologiska museet med samlingar från minoisk tid ligger vid Frihetsplatsen mitt i centrum. Historiska museet ligger en bit från hamnen. Morosiniplatsen, alldeles vid gågatan Daidalou, rymmer många caféer och restauranger, och är samlingsplatsen för Heraklions ungdomar. I närheten ligger också stora affärsgator, som Dikeosinis och Kalokairinou. Marknadsgatan, Odos 1866, är med sitt stora varuutbud en upplevelse för shoppingglada. Det finns också flera vackra kyrkor, exempelvis Agios Titus, Agia Ekaterini och Agios Minas (agios = helig).

Melidoni-grottan

En otroligt vacker droppstensgrotta i närheten av Rethymnon som spelade en viktig roll i Kretas kamp för självständighet.

Archanes

Vinintresserad? En by ca 10 kilometer från Heraklion. Här odlas vindruvor och man har de största och bäst organiserade odlingarna i hela landet. Främst produceras den berömda sorten rozaki, som anses vara en av de finaste vindruvorna i hela världen. Härifrån kommer det prisbelönta röda vinet Archanes.
I Archanes tror man att kung Minos hade sitt sommarpalats. Sevärdheter och intressanta lämningar som har påträffats i trakten pekar mot att det har funnits en hel minoisk stad här, eftersom det under antiken gick en stenlagd väg mellan Knossos och Festos förbi Archanes.

Kato Zakros

Det fjärde största minoiska palatset på Kreta som grävdes ut så sent som under 1960-talet. Palatset omges av omfattande lämningar efter en minoisk stad. Du kan inte komma längre österut på Kreta än när du blickar ut över havet från byn Zakros.

Agia Irini

Ett nunnekloster ett par kilometer söder om Rethymnon. Klostret grundades 981 e. Kr. och totalförstördes av turkarna 1896.

Maroulas

En by med fantastisk utsikt över Adelianos och Pigianos Kambos - slättlandet öster om Rethymnon. Här finns även intressanta lämningar, speciellt från den venetianska tiden. Till Maroulas tar du dig med bil. Vägen upp till byn är mycket brant.

Mili-ravinen

Ligger på en sluttning ovanför vägen inte långt från Agia Irini. Den gamla delen, som består av Pano och Kato Mili, dvs övre och undre, är mycket vacker. Här börjar Mili-ravinen som leder ända ner till Rethymnon. Vattnet rinner längs ravinbotten året runt, vilket ger den en fantastisk växtlighet och ett rikt fågelliv. Utsikten är bedövande vacker. Går du ner i ravinen och vänder näsan mot havet ser du rester av ett gammalt praktfullt venetianskt hus på ravinens vänstra sluttning.

Patsos-ravinen

Några kilometer utanför byn Patsos i Amaridalen börjar Patsos-ravinen, eller Agios Antonios ravin som den också kallas. Det här är en, av turisterna, oupptäckt sevärdhet, en riktig pärla. I bergsväggarna finns en mängd små grottor och i början av ravinen ligger ett litet kapell, Agios Antonios, dit många vallfärdar för att be. Doften av rökelse ligger tung och utanför kapellet står kryckor i mängder, liksom en gammal benprotes. Mellan juni och oktober kan man ta sig genom hela ravinen, vilket tar runt tre timmar och på ett par ställen får man vada i högt vatten. Det räcker dock att bara vandra en liten bit för att i bruset av forsande vatten njuta av de enorma platanernas skugga. Här behöver man inte alls var i god kondition för att få ta del av ravinens skönhet.

Gamla staden

Med sina smala charmiga gränder och venetianska hamn är Gamla stan ett måste bland sevärdheter. Här finns hus från 1500-talet och framåt och arkitekturen är venetiansk, turkisk och grekisk i en salig blandning. Många byggnader är dock förfallna, eftersom ägarna inte har råd att rusta upp dem och den grekiska staten ger inte de bidrag som behövs. På ett par ställen syns den gamla stadsmuren.

Sköldpaddor

Sandstranden i Rethymnon är en av de få platser där den utrotningshotade Medelhavssköldpaddan Caretta Caretta lägger sina ägg under juni och början av juli. Men redan i början av juni kan du om du har tur se hur de sticker upp sina huvuden ur havet och spanar in mot land. Äggen kläcks ca två månader senare och då kravlar sig de små sköldpaddorna ner till havet. Det är först och främst på strandremsorna i Pigianos Kambos samt nedanför Sfakaki som sköldpaddorna har sina reden. Båda ligger ca 10 km öster om Rethymnon. Det finns ingen strand som är reserverad för sköldpaddorna, men de allra flesta samarbetar med föreningen Sea Turtle Protection Society of Greece. Var aktsam och ge dem utrymme!
Lamporna på stranden är t ex svartmålade med svart färg på den sida som lyser mot vattnet. Föreningens informationskiosk med försäljning av t-shirts, affischer, smycken m.m. ligger på strandpromenaden inte långt från turistinformationen. De har även försäljning och information på hotell Creta Palace. Ha dem i åtanke när det är dags för presenter till nära och kära!
Hur du tar dig runt
Det bästa sättet att se och uppleva Kreta är att hyra en bil och ett tips är att boka hyrbilen redan hemifrån, det är både billigare och smidigare. Det kan dessutom vara svårt att få tag på en hyrbil på resmålet under högsäsong så boka din Avis-bil innan ankomst.

Har du bokat en flexibel paketresa med reguljärflyg kan du läsa mer om hyrbil här.
Du kan välja mellan buss, taxi, och bil. Det är bra bussförbindelser till närliggande orter.

Buss

Bussnummer existerar inte, i bästa fall sitter en skylt i fönstret som anger vart bussen går. Fråga alltid vart bussen ska, innan du stiger på. Den nya busstationen ligger i västra utkanten av innerstan, i korsningen mellan huvudgatan och vägen som följer kuststräckan runt fortet. Obs! På många kartor som säljs är den gamla busstationen utmärkt. Några bussar avgår från centrum, bredvid stadsparken. På ett par ställen på huvudgatan finns busshållplatser, som har blå skylt med vit buss. Många gånger finns dock endast stolpen kvar, så håll utkik efter folksamlingar längs gatan.

Taxi

I Rethymnon finns tre taxiföretag: Radiotaxi, Taxi Kaklis och Taxi Ermis. De två första har sina baser i Rethymnons kommun medan Ermis har sin i Arkadi kommun. Kommungränsen går i utkanten av Platanias. Taxistolpar finns vid stadsparken, på Fyra martyrers torg (Platia Tesseres Martires), Okända soldatens torg (Platia Agnostos Stratiotis), hörnet av Mouatsou/Dimokratias, i byn Platanias samt utanför förstaklasshotellen. Det är nästan omöjligt att förstå hur de räknar ut sina priser samt vem som får ta vilken körning. Alla tre företag har dock ett par belopp som standard. Vid vissa högtider ska man lämna bonus till taxichauffören (liksom till frisörer). Då tillkommer det ett tillägg på några euro vid varje resa. Dricks - avrunda beloppet till ett jämnt högre belopp. Taxibolagen har satt upp zoner med olika taxa. Taxametern ska vara på vid körning. De flesta av Rethymnons taxichaufförer är mycket trevliga och serviceinriktade. Många kan hyfsad engelska och en del även tyska. Ett gott tips är att be en hotellreceptionist om hjälp med att förbeställa taxi för en längre tur eller utflykter. De brukar känna någon som de kan rekommendera. OBS! Många chaufförer röker i bilarna. Har du problem med det bör det klargöras i förväg!
Fakta

Vår service på resmålet

I perioden april till oktober kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). Flera uttagsautomater, bl.a. vid Okände soldatens torg.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Höga trottoarkanter och livlig trafik. Varmvattnet värms ofta med solenergi, varför temperaturen kan variera. Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn

Maten på restaurangerna

På familjesemester med hungriga barn finns många matställen och restauranger att äta på. Barnen kan på souvlaki-barer välja mellan olika slags grillspett: souvlaki med pita (grillspett i pitabröd), giro med pita (kebab), kalamaki eller zita (litet grillspett att hålla i handen). Många restauranger har även grillad kyckling och andra grillrätter på menyn. Turist-tavernor serverar pizza av amerikansk typ, och i centrum ligger Goodys. De lokala, genuina tavernorna har inga barnportioner, men många rätter brukar passa även kräsna barn, t.ex. köttbullar, tzatsiki, pommes frites (dock aldrig ketchup!), pastitsio/makaronipudding, spagetti med köttfärssås eller fyllda tomater. Har du tur kanske det finns kretensisk pilaffi, en risrätt med får eller kyckling, vilket brukar uppskattas även av de minsta. På Kreta är det vanligt att man blandar pilaffin med yoghurt eller tzatziki till barnen.

Lekplatser

Kreta är ett barnvänligt resmål och det finns lekplatser, men de kan inte jämföras med de svenska. Utbudet är litet och gungor och rutschkanor sköts inte lika noga som i Sverige. Största lekplatsen finns i Stadsparken. En annan finns vid Agios Giorgos kyrka i Kallithea, mellan huvudgatan och strandpromenaden, snett bakom hotell Porto Rethymnon. Lekplatsen på Baja Beach Club i Missiria har en stor pool med barnsektion, servering och stora härliga gräsmattor. Den på kvällarna bilfria strandpromenaden har sommartid många attraktioner för barn. Minimotorcyklar, karuseller och en och annan clown. Staden besöks dessutom av kringresande tivolis och cirkusar. Ett mini tåg tuffar runt i den gamla staden ett par gånger i timmen. Tåget utgår från Okända soldatens torg. Även byn Platanes har fått sitt tåg. Det gör lite längre turer med utgång från Platanes torg.

Barnvagnar och barnstolar

När man åker på charter med barn så har man ofta barnvagnen med sig och det går bra att ta sig fram med barnvagn längs strandpromenaden och i gamla staden. Stora delar av gamla staden stängs av för all trafik på eftermiddagar och kvällar. På trafikerade gator, speciellt i de nyare delarna av staden, används ofta trottoarerna som parkeringsplatser vilket gör det svårare att passera med barnvagnar. Där är även trafiken mer intensiv.
Utflykter
Elafonissi
Elafonissi
Ett paradis på Kretas sydvästra spets, med vit sand, skimrande rosa strandkant och ett glittrande turkosblått hav. Den lockande lagunen med sitt kristallklara vatten inbjuder till sol, bad, avkoppling och snorkling. Måltider och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
Jeepsafari med kretensiska smaker
Jeepsafari med kretensiska smaker
Följ med på en jeepsafari där du under en hel dag får lära dig mer om oliver, vin och öns eget kök. Lunch med dryck ingår.
Läs mer om utflykten
Boat trip daily
Boat trip daily
Nu har du chans att följa med på en båtutflykt som blir ett minne för livet. En härlig halvdagstur med sol, bad och snorkling utanför ön Theodorou. Lokala drycker ombord ingår.
Läs mer om utflykten
Jeepsafari på White Mountain
Jeepsafari på White Mountain
Välkommen med på en heldagsutflykt upp bland Kretas "Vita Berg" där öns magnifika natur blandas med en genuin inblick i Kretas kultur och historia. Lunch och drycker ingår.
Läs mer om utflykten
Samariaravinen
Samariaravinen
En spännande färd genom vackra omgivningar och med en cirka 18 kilometer lång vandring i den välkända Samariaravinen. Heldagsutflykt från tidig morgon till kväll. Måltider och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
Jeepsafari i solnedgången
Jeepsafari i solnedgången
Solen stiger upp i öst, och sprider guld över himmelen. Det betyder ju givetvis också att den går ner i väst, och det kan man njuta av i rätt omgivning. Vinsmakning och smårätter ingår.
Läs mer om utflykten
En skål för Kreta
En skål för Kreta
Följ med på en halvdagsutflykt genom Kretas imponerande landskap och kultur. Du får även lära dig mer om grekiska specialiteter, som olivolja och vin. Måltider och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
Cykelturer på västra Kreta
Cykelturer på västra Kreta
Upptäck Kretas vackra natur på cykel - en härlig upplevelse för hela familjen! Utflykten erbjuds för olika nivåer och det finns både hel- och halvdagsturer.
Läs mer om utflykten
Meze - mätt och glad!
Meze - mätt och glad!
Följ med och njut av en rad välsmakande rätter i form av det grekiska matfenomenet meze. En blandning av mezerätter, vin, raki och vatten ingår.
Läs mer om utflykten
Mezekväll - Othonas
Mezekväll - Othonas
En välsmakande rundresa i det grekiska köket där det bjuds på olika mezerätter. Mezemiddag, vin, och vatten ingår.
Läs mer om utflykten

Erbjudanden till Rethymnon

Vecchio
primecomfort
 • Passar vuxna
Vecchio
Rethymnon, Kreta, Grekland
 • Flyg + del i dubbelrum
 • 1 vecka
 • Inkl. frukostbuffé
 • Avresa 28 apr 2022 från Stockholm-Arlanda
Frukostbuffé
Flyg + hotell, 1 vecka
28 apr 2022 från Stockholm-Arlanda
Jason
Jason
Rethymnon, Kreta, Grekland
 • Flyg + del i 1-rumslägenhet
 • 1 vecka
 • Avresa 21 apr 2022 från Göteborg-Landvetter
Flyg + hotell, 1 vecka
21 apr 2022 från Göteborg-Landvetter
Leonidas
Leonidas
Rethymnon, Kreta, Grekland
 • Flyg + del i 1-rumslägenhet
 • 1 vecka
 • Avresa 28 apr 2022 från Stockholm-Arlanda
Flyg + hotell, 1 vecka
28 apr 2022 från Stockholm-Arlanda
SÖK DIN RESA TILL Rethymnon
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.