Se hotell (7)

Resor till Chaniakusten, Gerani

Gerani är ett idealiskt resmål för barnfamiljer och för dig som vill ha lugn och ro på resan.

Gerani tillhör ett av Kretas mer avslappnade områden, här är tempot inte särskilt högt. Hit reser man i första hand för att slappna av och njuta av livet. Vill du ha mer fart finns goda bussförbindelser till Platanias, där du hittar det mesta. Gerani är mest känt för sina utmärkta bagerier och en mellanstor kyrka med fina ikonbilder. Längs med Geranis fina strand finns flera trevliga hotell och små restauranger. På den större huvudvägen, belägen en bit från hotellen finns både apotek, mataffärer och flera caféer.

Bo nära stranden

Vill du bo nära stranden under semestern? Hos Ving kan du boka en resa med hotellrum eller lägenhet bara ett stenkast från Geranis kilometerlånga strand. Här finns det alltid gott om plats och det är nära till morgonens första simtur. En annan fördel med Gerani är att det är lätt att hitta ett lugnt och bra boende till ett bra pris.

Utforska Kreta

Innanför Gerani reser sig de grönskande kullar, som är utlöpare till de högre bergen inåt ön, populära bland både vandrare och cyklister. Du behöver inte resa långt upp i bergen förrän du kan stanna till och äta lunch i skuggan av ett olivträd på någon lokal taverna. Chania stad är ett annat populärt resmål. Det är främst den gamla stadsdelen med sina smala gränder och charmiga torg som lockar turister. Omkring den vackra hamnen finns många äldre byggnader från den venetianska och turkiska perioden och här är det liv och rörelse från morgon till kväll. Mitt i staden ligger saluhallen, och den bör du absolut ta en runda i. Upplev stämningen, titta på utbudet och känn doften av frukt, grönsaker, honung, kryddörter och blommor.

Bra att veta
 • Kilometerlånga stränder
 • Strandnära hotell
 • Prisvärt boende
 • Lugn och ro
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Chaniakusten, Gerani

Mat & Dryck
4,2
Barnvänligt
3,9
Stränder
3,8
Väder
 • januari
16°9°
3
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • februari
16°9°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
17°10°
6
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • april
20°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • maj
23°15°
10
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • juli
29°22°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • augusti
29°22°
11
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • september
27°19°
9
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • oktober
24°17°
6
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • november
21°14°
5
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • december
18°11°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
Stränder
I Gerani har stranden blandad karaktär, allt från grå grovkornig sand, brunröd till stora stenar. På stranden finns solstolar och parasoll att hyra.

Chryssi Akti

"Den gyllene stranden" ca en kilometer väster om Nea Chora har behaglig sandkvalitet, lite stenig botten, och är relativt långgrund och barnvänlig. Den besöks främst av skandinaviska gäster från de närliggande hotellen, och här finns solstolar och parasoller att hyra. Vid Chryssi Akti finns enklare serveringar som erbjuder lättare måltider och kalla drycker.

Fallassarna

En fantastisk badupplevelse med flera kilometer lång gyllene sandstrand och kristallklart vatten. Bra snorklingsmöjligheter vid de stenrev som ligger ett par hundra meter ut. Även om det numera finns vissa faciliteter kan man fortfarande hitta sin egen badvik.

Elafonissi

Kretas Maldiverna är en imponerande lagun på Kretas sydvästspets. Stranden är barnvänlig och har fantastiska färgnyanser, men är känslig för syd- och sydvästliga vindar som blåser upp sanden till hårdare sandvindar.

Marathi

Den här lilla badviken, på Soudabuktens norra sida, är speciellt lämplig att åka till när nordkustens stränder plågas av vågor från norr. Den lilla barnvänliga stranden har närliggande tavernor och ett litet sportcenter med båtuthyrning. På andra sidan hamnen ligger badklubben för officerarna från Nato-baserna.

Preveli

Nedanför klostret Moni Preveli på sydkusten finns Prevelistranden. På stranden växer palmer som enligt sägnen kom dit då sjöfarare satt på stranden och åt dadlar för flera hundra år sedan. Stranden är relativt liten och nås via en stig.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Till Chaniakusten kan du resa från Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Örebro och Köpenhamn under sommarsäsongen (april-okt). Flyget landar på flygplatsen utanför Chania stad. Välj en paketresa, köp enbart flygstolen eller bara hotellrummet.
Till Gerani kan du resa under sommarsäsongen (april-oktober) med Vings charterresor.

Du kan även resa till Gerani med Ving på reguljära flygresor med flexibla reslängder från april till oktober.

Flyget landar på flygplatsen utanför Chania stad.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Gerani. Transfer ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Chanias flygplats till ditt hotell är ca 50 minuter (ca 35 kilometer), beroende på trafik och antal hotellstopp. Ibland åker transferbussen via vårt Sunprime i Platanias och då blir restiden ca 1 timme. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
Utbudet av restauranger och tavernor i Gerani är inte stort. Hotellrestauranger serverar god kretensisk mat. Tar du bussen in till Chania stad finns däremot massor av matställen; alltifrån "Souvlatsidikos", där du kan äta fyllda pitabröd, och fisktavernor vid havet till trevliga små restauranger i bergen. Dessa serverar ofta lammgrytan "Thsigariatso". Inne i gamla Chania stad, runt den venetianska hamnen, finns många mysiga matställen.

Öl

Öl heter "bira" och de flesta licenstillverkade märkena finns representerade här. Vill du dricka vin till maten, beställer du in en flaska, "krasi". "Aspro" för vitt och "Kokkino" för rött. Många goda vita viner produceras på Kreta. Ett känt vitt vin är retsina som har smak av kåda från lagringsfatet.

Souvlatsidiko-barerna

Grekiska motsvarigheten till våra korv- och hamburgerbarer. Dessa är oftast öppna hela dagen. Här serveras grillspett med eller utan pita, giro (det vi kallar kebab) och annan grillad mat.

Estiatoria

Enklare restauranger med lagad mat. Öppet till maten tar slut någon gång efter lunch. Inga menyer, gå in och titta vad köket erbjuder.

Psistaria

Serverar grillat samt en del förrätter och sallader. Kvalitet och stämning varierar från ställe till ställe.

Mezedoupolia

Liknar mer barer, som serverar smårätter. Hit går man för att dricka ouzo, vin eller raki och till det får man små fat med olika tilltugg - meze.

Tavernor

Finns överallt i alla prisklasser och med ungefär samma meny. Ofta både sti schara (grillat), och tis katserolas (mat direkt från kastrull). Mycket av det som serveras på tavernor är hel- eller halvfabrikat som värms upp.
Det finns ett par enklare barer och caféer i Gerani. Vill du ha ett mer fartfyllt nattliv än så rekommenderas en tur till Chania stad eller Platanias. Under vår och höst är nöjeslivet störst inne i Chania stad.
Shopping
Visst finns det butik och affärer i Gerani, men kustens bästa shopping hittar du inne i Chania stad. Där finns ett stort utbud av shopping och har mängder med varor som man kan köpa med sig hem.
Läder är mycket populärt att köpa med sig hem. Det finns fortfarande några garverier i staden.
Kryddor och olivolja. Man kan köpa med sig timjan och oregano som växer vilt på Kreta.
Kläder och skor. Dyrare butiker och märkeskläder finner man främst på Andreas Papandreou Street och Tzanakakis Street. Här finns också större välkända internationella butiker.
Guld. Pruta rejält, cirka 15-30 procent. Tänk på att guldet oftast är 14 karat. Silver säljs i var och varannan souvenirbutik.
Musik kan också vara roligt att köpa med sig hem. Grekland har en blomstrande musikindustri. Köp t.ex. traditionell bouzoukimusik, s.k. rebetiko, kretensisk folkmusik eller modern grekisk musik. I saluhallen finns fisk, kött, grönsaker och frukt, bageri, apotek och en hel del kryddbutiker. Utmed kusten och på de olika resmålen finns souvenirbutiker utspridda och små eller stora matbutiker.

Shopping i Platanias

Shoppingen i Platanias koncentreras främst till de många små butikerna. Glasögon och solglasögon kan du med fördel köpa i Platanias. Utbudet är stort och prisnivån varierar. Här hittar du både kvalitetsprodukter och kända märkesbågar.

Kortbetalning

Tänk på att kort inte alltid går att använda. Vissa kort, som t.ex. Diners Card, är i princip helt omöjliga. De bästa korten är Visa, American Express, Eurocard och Mastercard.

Marknader i området

Passa på att besöka någon av de traditionella marknaderna. Om man inte vill handla kan man alltid gå dit för att titta på folkmyllret.
Aktiviteter och sevärdheter
Det finns inga vattensporter eller liknande aktiviteter i området runt Gerani. Minigolf och vattensport i Agia Marina, bowling i Kato Daratso. Dykfirma, escape rooms, minigolf och gokart i Chania stad samt bio och bowling i Souda-bukten.

Biolea Olive Oil

Kretas "guld" är olivoljan och finns överallt, men bara ett ställe håller högsta nivå. Biolea-oljan från Astrika Estates saknar motstycke, och deras olja med en blandning av apelsin och citron passar perfekt till vilken maträtt som helst. Besök Biolea tillsammans med oss, vi arrangerar utflykter dit.

Nostos Wines

Familjen Manousaki i Vatolakos har i många år framställt kretensiskt vin. Nu har du möjlighet att smaka på olika varianter. Varje vecka arrangerar vi vinprovning på familjens vingård, en mycket omtyckt aktivitet då du kan få inspiration till vinvalet vid nästa restaurangmiddag.

Aktiviteter på Kreta

Kreta är som gjort för en aktiv semester. Här finns aktiviteter för hela familjen. Både i Chania stad och i Rethymnon finns populära cykelturer som hela familjen kan göra. Kreta är också allmänt känt för sina många vandringsleder, i synnerhet E4 European Footpath. Vill man göra något vid stranden finns det gott om vattensporter: vattenskoter, fallskärm efter båt, vattencyklar med mera. Vill man gå på djupet finns dykning i både Chania och Rethymnon. I Chania ligger också Golden Fun Bowling, en bowlinghall med aktiviteter för hela familjen. Fråga din Vingvärd om öppettider och tips.

Bergsvandring

Kreta består i princip av en enda lång bergskedja från väster till öster. Man behöver oftast inte bege sig långt för att kunna njuta av skön natur. De riktiga bergsvandrarna däremot, de tar sig ofta upp till Omalos-platån och Kallergi som är en vandringsstation. Naturen är kanske mest storslagen på våren när den vilda växtligheten är som frodigast. En vandringsväg tar dig upp till Therisso, en vacker liten bergsby. Vägen följer bäcken som slingrar sig i botten av ravinen. Överallt växer stora plataner. Ta den tidiga morgonbussen från Chania stad. Efter cirka 40 minuter är du framme vid byn. Besök gärna någon av de lokala tavernorna för en fikapaus. Börja sedan vandringen över bergsryggen ner till byn Meskla i väster. På vägen kan du äta lunch i byn Zourva.

Mountainbike

Västra Kretas dominerande bergskedja heter Lefka Ori, de vita bergen. Där ligger snön kvar uppe på topparna ända in i juni! Populära utflykter med mountainbike från högplatån Omalos leds av cykelarrangörer.

Dykning

För drygt fem år sedan lättade de grekiska myndigheterna på sitt benhårda förbud mot dykning med tuber. Anledningen till deras tidigare strikta inställning var att det finns arkeologiska skatter i princip överallt i de grekiska haven. Nu har man gett vissa auktoriserade dykcenter tillstånd att dyka på utvalda platser.

En av dykplatserna finns utanför ön Thodorou. Där har man fått tillstånd att dyka i ett område där ett tyskt Messerschmidt störtat under slaget om Kreta 1941.

Snorkling

Det marina livet runt Kreta är delvis förstört för att man tidigare fiskat med dynamit, vilket har sargat fisklivet svårt. Vill du se något under ytan ska du snorkla där det är stenig och bevuxen botten som t.ex. vid:

• Afrata-viken som ligger ute på halvön utanför Kolimbari
• Stenrevet väster om fritidshamnen i Platanias
• Stenreven utanför Falassarna
• Stenreven utanför Elafonissi
• Stenreven utanför Gramvoussa
Det finns gott om sevärdheter längs Kretas norra kust. Somliga kan du ta dig till på egen hand, för andra gäller att det är lättare att följa med på en organiserad utflykt.

Eleftherna

Eleftherna var en romersk provinsstad och även en viktig handelsstad. Platsen är också känd för sin gamla vattencistern, som sägs vara den största i Europa.

Therissos-ravinen

Denna ravin ligger i närheten av Chania och erbjuder fina vandringsmöjligheter. Vill man inte gå kan man köra bil eftersom det finns en asfalterad väg längs med dess botten.

Akrotiri

Akrotiri är ett naturskyddat område strax öster om Chania. Under våren flockas både botaniker och ornitologer här för att njuta av blomsterprakten och få syn på någon av alla de olika arter som rastar här under migrationen. Halvöns mest kända sevärdheter är annars två kloster: Agia Triada och Governetou. Från Gouverneto leder en fem kilometer lång och bitvis stenig stig mot norr och det övergivna klostret Moni Catholiko.

Santorini

Dagsturer till vulkanön Santorini, strax norr om Kreta, tar ett par timmar med båt från Rethymnon. Det går även färja från Heraklion, om du vill stanna en natt eller två.

Venetianska hamnen & gamla delen av Chania

Den venetianska eran har lämnat spår överallt på Kreta, men på få ställen är de så välbevarade som i just Chania stad. Orsaken är de som hade råd hellre byggde nya hus utanför murarna i stället för att riva dem och bygga nytt. Kvar innanför murarna blev de som inte kunde kosta på sig att riva och bygga något nytt. På senare tid har man lagt ner mycket tid och pengar på snygga till och ställa i ordning. Man har lagt nya avlopp och bytt ut den gamla vägbeläggningen av asfalt, mot ny i mer stilriktig natursten. I hamnens nordvästra del finner man en hel del hus i traditionell turkisk arkitektur, med andra våningen byggd i trä. Bästa tiden att se detta är under siestan, då det är mindre folk ute på gatorna.

Arkadi-klostret

Detta fantastiska kloster spelade en stor roll som i den kretensiska frihetskampen under mitten av 1800-talet. Här finns en imponerande ikonsamling, tillsammans med den ursprungliga fasaden från 1500-talet.

Melidoni-grottan

Melidoni-grottan har vid upprepade tillfällen spelat en viktig roll i Kretas kamp för självständighet, men är också en vacker droppstensgrotta. Ligger inte långt från Rethymnon.

Aptera-fästningen

På Soudabuktens södra sida ligger den ursprungligen venetianska fästningen Aptera. Under sin historia har den använts av grekisk motståndsrörelse, turkar och tyskar, men idag är fästningen övergiven. På borggården kan man fortfarande se kulhål från de arkebuseringar som inträffade här under andra världskriget. Uppifrån murarna har man en utmärkt utsikt över Souda-bukten.
Hur du tar dig runt
Det finns flera biluthyrningsfirmor på alla resmål men bilarnas kvalitet varierar. Vi har enbart goda erfarenheter av Avis. Om du bokar bilen genom oss får du en bra bil med godkända försäkringar. Bensinstationer finns överallt på Kreta. De flesta har öppet kl. 09.00-21.00, men många har stängt på söndagar och helgdagar. Möjligheterna är många om du vill uppleva det fantastiskt vackra landskapet här på Kreta. Vill du göra det på egen hand är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och bege dig ut i den vidunderliga naturen. Vi samarbetar med Avis som har bilar i alla storlekar och prisklasser. Avis har kontor över hela Kreta och personalen talar utmärkt engelska. Försäkringen hos Avis täcker allt som har med bilen att göra, så oavsett vad du råkar ut för betalar du maximalt en administrationsavgift samt en skatt på bilen. Önskar du ytterligare försäkring, kan du teckna en extra personskadeförsäkring och/eller en stöldförsäkring av bilen.

Taxi

Det är förhållandevis lätt att få tag på taxibilar i Gerani. Se gärna till att göra upp om priset med chauffören innan du kliver in i taxin.

Lokalbuss

Trafikerar de flesta byar och städer. Det lokala bussnätet fungerar ofta bra. Biljett köper du på biljettkontoren som ligger vid busstationerna.

Hyra moped och cykel

Du kan också hyra cykel eller moped hos Lions Rental. Då blir Gerani och de närliggande städerna mer lättillgängliga. Hör med din Vingvärd.

Hyrbil

Hör gärna av dig till oss på Ving om du vill boka hyrbil. Vi finns tillgängliga på vår servicetelefon samt på sms och e-post dygnet runt under perioden april till oktober.

Buss

Fråga alltid vart bussen ska! Bussnummer existerar inte, i bästa fall finns en skylt i fönstret som anger vart bussen går. Regionalbussarna, KTEL, går i princip till alla platser på ön. Huvudbusstationen ligger inne i Chania stad. Du kan köpa biljett i förväg på busstationen. De säljs även i vissa kiosker och minimarkets, som förhoppningsvis skyltar med att de har bussbiljetter. Eftersom bussarna inte har några tidsbestämda hållplatser utmed vägen är det svårt att förutsäga när bussen kommer längs en viss busslinje. Utmed nordkusten går luftkonditionerade långdistansbussar som tar resenärerna till huvudstaden Heraklion.

Lokalbussar

Galatas- och Kato Daratsos-bussen stannar vid 1866-torget i Chania och har slutstation vid hotell Panorama i Kalamaki. Souda-bussen stannar vid marknadsplatsen. Bussarna går ganska ofta, ungefär en gång i halvtimmen.

Långfärdsbussar

Långfärdsbussarnas (gröna) slutstation är busscentralen i Chania. Från Platanias och Agia Marina går bussarna ganska tätt, ungefär en gång i halvtimmen. Du kan åka buss till alla större orter och städer på Kreta, men bussarna går inte så ofta.

Taxi

Taxistationen ligger på 1866-torget i Chania och där står i regel bilar dygnet runt. Men det går naturligtvis bra att hejda en taxi längs vägen om du inte befinner dig vid en station. Taxi är ett bra alternativ till buss om man är 3-4 personer som reser i samma bil. Chaufförerna är skyldiga att använda taxameter och har olika taxor för innerstad och ytterområden. Efter midnatt gäller dubbel taxa. Gör upp om ett pris, inklusive dricks, i förväg om du anlitar en taxi för längre turer. Det finns taxichaufförer som helt inriktat sin verksamhet på att köra utflykter. Turerna kan vara från ett par timmar till heldagar.

Cykel och moped

På Kreta kan du hyra cykel eller moped. Detta är ett smidigt sätt att se mer av både den egna semesterorten och även de närliggande städerna längs Chaniakusten.
Fakta

Vår service

I perioden april till oktober kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs. För mer information hänvisar vi till Greklands ambassad på telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). En uttagsautomat finns.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Längs Chaniakusten löper en starkt trafikerad genomfartsled. För att komma till stranden från hotellen söder om genomfartsleden måste man korsa den. Varmvattnet värms ofta med solenergi, varför temperaturen kan variera. Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn
Det är enkelt att resa med barn på Kreta, men se till att välja ett barnvänligt hotell som passar för en familjesemester. Väl på plats finna det mycket att göra för både små och stora barn: vattenland, spännande mat, utflykter, och så naturligtvis stranden.

Barnmat och blöjor

Finns att köpa på snabbköp och i apotek.

Vattenlekparken

Limnoupolis utanför Chania har både vattenrutschbanor för de större barnen och en stor barnpool för de mindre. Barn under fyra år får inte åka i vattenrutschbanorna. Limnoupolis ligger 7,5 km söder om Chania och trafikeras under högsäsong av bussar.

Barnstolar

De restauranger som är speciellt anpassade för barn, med lekplats och barnmeny, har ofta barnstolar. Och de stora biluthyrarna har bilbarnstolar. Det kostar vanligen inget extra. Var ute i god tid om du vill vara säker på att få en stol för ditt barn. Stolarna är dock ofta av enklare modell utan fempunktsbälten. Bilbarnkuddar finns inte att låna eller hyra.

Lekplatser

På vissa platser finns det kommunala lekplatser, men det vanligaste är att hotell och restauranger har lekplatser för sina gästers barn. Tänk på att dessa inte håller skandinavisk standard.

Maten på restaurangerna

För hungriga barn finns många souvlaki-barer med olika slags grillspett: souvlaki me pita (grillspett i pitabröd), giro me pita (kebab), kalamaki eller zita (litet grillspett att hålla i handen). Många restauranger har även grillad kyckling och andra grillrätter på menyn. Turist-tavernor serverar pizza av amerikansk typ. De lokala, genuina tavernorna har inga barnportioner, men många rätter brukar passa även kräsna barn, t.ex. köttbullar, tzatziki, pommes frites, pastitsio/makaronipudding, spaghetti med köttfärssås, fyllda tomater. Har man tur kan det finnas kretensisk pilaffi, en risrätt med får eller tupp, vilket brukar uppskattas även av de minsta. På Kreta är det vanligt att man blandar pilaffin med yoghurt eller tzatziki till barnen.

Barnvagn

Chania-området kan inte räknas som barnvagnsvänligt, även om det är nödvändigt att ha med sig en barnvagn. På många matställen finns det t.ex. inga barnstolar, då är barnvagnen det bästa alternativet om man inte vill ha sitt barn i knäet. Paraplyvagnar är mest praktiska.

Shopping för barn

Chania stad och Platanias har ett antal butiker som säljer leksaker. Utbudet i de välsorterade butikerna är ungefär detsamma som i Sverige, likaså prisnivån.
Sök din resa till Chaniakusten, Gerani