Se hotell (2)

Resor till Lefkos

En resa till Lefkos pÄ Karpathos tar dig till en semester vid vackra strÀnder med en handfull tavernor dÀr du verkligen kan koppla av och njuta av lugnet.

Lefkos ligger avskilt nÀstan mitt pÄ Karpathos vÀstkust, och bestÄr mest av nÄgra hotell, en handfull tavernor och tre-fyra badvikar. Det Àr ett idealiskt stÀlle för den som vill koppla av pÄ semestern, och bara koppla av med god mat och massor av sol. Det Àr en god idé att hyra bil samtidigt med din resa till Lefkos, om du vill se mer av ön.

Lefkos strÀnder

StrÀnderna i Lefkos Àr nÄgot alldeles extra. HÀr badar du i kristallklart vatten i smÄ vikar som Àr en dröm för snorklare. Mellan vikarna finns smÄ promenadstigar sÄ du kan lÀtt ta dig frÄn den ena till den andra utan att behöva byta om. Blir du hungrig eller törstig har du sÀllan mer Àn ett par meter till nÀrmaste taverna dÀr du kan fÄ nÄgot att Àta eller dricka.

Bo bra i Lefkos

Om du vÀljer att resa till Lefkos med Ving kan du bo pÄ Potali Bay. HÀr fÄr du en egen lÀgenhet med havsutsikt. Vill du inte laga din egen mat finns en utmÀrkt taverna pÄ hotellet, och ner till stranden och havet Àr det bara nÄgra steg. PÄ Sea Melody bor du ocksÄ i bekvÀma lÀgenheter, bara ett litet stycke frÄn den lagunliknande stranden.

SolnedgÄng i Lefkos

Eftersom Lefkos vetter Ät vÀster kan du varje dag se fram mot en middag i solnedgÄngen pÄ nÄgon av byns tavernor. HÀr kan du smaka dig fram i det grekiska köket, bland nyfÄngad fisk och frÀscha sallader. I Lefkos fÄr du gott om tid att njuta av bÄde livet och middagen.

UpptÀck Karpathos

Lefkos Àr lugnt och stilla, men vill du röra pÄ dig rekommenderas en vandring i byns omgivningar. FrÄn sjÀlva byn kan du bara följa nÄgon av de smÄ stigar som leder inÄt landet, och det dröjer inte lÀnge innan du Àr ute bland fÀlt och doftande pinjeskogar dÀr det enda som hörs Àr vindens sus och cikadornas surrande. Vill du upptÀcka mer av ön kan du ta bussen in till Karpathos stad, eller hyra en bil sÄ du kan resa runt pÄ egen hand. Eller ocksÄ kombinerar du din resa till Lefkos med nÄgot av vÄra övriga resmÄl pÄ ön, sÄ fÄr du se mer av Karpathos under din semester.

Bra att veta
 • Fina strĂ€nder
 • Lugn och ro
 • Kombinera resmĂ„l
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Lefkos

ResmÄlet har Ànnu inga omdömen

VĂ€der
 • januari
15°7°
4
Soltimmar/dag
20
Regnfria dagar
 • februari
16°8°
5
Soltimmar/dag
19
Regnfria dagar
 • mars
17°9°
6
Soltimmar/dag
23
Regnfria dagar
 • april
21°12°
8
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
25°15°
10
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juni
30°19°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
32°21°
12
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
29
Regnfria dagar
 • augusti
29°22°
12
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
29
Regnfria dagar
 • september
25°19°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • oktober
23°15°
7
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • november
21°12°
6
Soltimmar/dag
23
Regnfria dagar
 • december
17°9°
4
Soltimmar/dag
19
Regnfria dagar
StrÀnder
I Lefkos finns tre eller fyra strÀnder, lite beroende pÄ hur man rÀknar, nÄgra av dem med bÄde solstolar och parasoller. Samtliga strÀnder erbjuder en blandning av sten och grus, vilket hjÀlper till att hÄlla vattnet kristallklart. Samtliga strÀnder Àr ocksÄ utmÀrkta för snorkling, dÄ de omges av klippor dÀr det finns mycket att se och upptÀcka. Restauranger finns vid samtliga strÀnder, sÄ det Àr aldrig lÄngt till nÄgot att Àta eller dricka.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3,5 timmar

SĂ„ reser du hit

Till Karpathos reser du med bekvÀm charter frÄn Arlanda och Oslo under sommarsÀsongen (maj-okt).
Med Vings transfer kommer du enkelt och sÀkert till ditt hotell i Lefkos. Transfern ingÄr inte i resans pris, du lÀgger sjÀlv till den vid bokning. Restiden frÄn Karpathos flygplats till ditt hotell Àr en knapp timma (ca 35 kilometer), beroende pÄ trafik och antal hotellstopp. Den exakta rutten för transferbussen beror pÄ lokala förhÄllanden och bestÀms pÄ plats. Transfern gÄr med taxi eller buss beroende pÄ antalet gÀster. Mer information fÄr du vid ankomst. LÀs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
I Lefkos finns ett tiotal tavernor och restauranger, ofta familjedrivna med en lokal meny, dĂ€r grillat kött och fisk dominerar. Är du intresserad av mat ska du prova nĂ„gra av öns egna rĂ€tter, som till exempel Agriadi, stekt eller grillad blĂ€ckfisk, Anthous, zucchiniblommor som fyllts med ris och örter, eller Manouri, lokal ost. Priserna Ă€r mĂ„ttliga, men mĂ„nga stĂ€llen kan inte ta kreditkort och uppskattar om du kan betala kontant.
Lefkos nattliv bestÄr i stort sett av solnedgÄngen, nÄgot gott pÄ en tallrik och nÄgot gott i ett glas.
Shopping
Det finns smÄ snabbköp i Lefkos, med det allra nödvÀndigaste. Vill du shoppa mer Àn sÄ Àr det bÀst att du beger dig in till Karpathos stad, dÀr det finns lÄngt fler butiker och mycket mer shopping.
Aktiviteter och sevÀrdheter
I Lefkos kopplar man av pÄ stranden, men det finns ett och annat att göra om du vill se mer Àn sol, sand och hav.

Fotvandring

FrÄn Lefkos Àr det lÀtt att vandra i bergen inÄt ön, det finns flera stigar som börjar i utkanten av byn. Kom ihÄg att ta med dig vatten.

Festivaler

Under sommaren Àr det festival nÀstan varje vecka i nÄgon av öns byar. De brukar inledas med kyrkobesök, varefter man serverar gratis mat till alla besökare, Àven om en valfri donation uppskattas. NÀr kvÀllen sedan kommer blir det dans och andra festligheter pÄ byns torg.

Vindsurfing

PÄ södra delen av ön, i nÀrheten av flygplatsen rÄder mycket bra förhÄllanden för vindsurfing, och hÀr finns allt man kan behöva i den vÀgen; uthyrning, kurser och en kustlinje som vetter Ät bÄde öster och söder, för att dra största möjliga fördel av rÄdande vindar.
Lefkos Àr inte stort och kan inte skryta med stora sevÀrdheter, men vill man ha ett mÄl för en skön promenad finns det en del att vÀlja pÄ.

Church of St George

Church of St George Àr en byzantinsk kyrka en dryg kilometer inÄt land. Den Àr inte sÄ stor men hyser vackra muralmÄlningar som Àr vÀrda den korta promenaden hit.

Sokastro

Sokastro Àr en liten ö strax utanför norra delen av Lefkos. Det gÄr att vada ut frÄn stranden till ön om man vill se de antika och medeltida lÀmningarna pÄ ön.

Roman cistern

Romarna var experter pÄ att samla upp och leda vatten dit det bÀst behövdes. SÄ Àven pÄ Karpathos, dÀr man högg ut cisterner ur berget, tÀtade dem och sedan tÀckte dem för att förhindra avdunstning. En sÄdan cistern finns i sluttningen ovanför Lefkos, nÄgon halvtimmes promenad frÄn stranden. SjÀlva cisternen Àr avspÀrrad men man kan kika ner i den. Fast utsikten över havet Àr faktiskt mer sevÀrd.
Hur du tar dig runt
Buss gÄr fem gÄnger i veckan till Karpathos stad. Vill du resa runt mer Àn sÄ rekommenderas en hyrbil.
Fakta

VĂ„r service

I perioden maj till oktober kan du nÄ oss dygnet runt pÄ vÄr servicetelefon samt pÄ sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda rÄd. Reser du med charter, möter vi dig dessutom pÄ flygplatsen och ser till att du kommer pÄ rÀtt buss om du bokat transfer.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krÀvs. För mer information hÀnvisar vi till Greklands ambassad pÄ telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt pÄ hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lÀgenhetsklassificering och vistelsens lÀngd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lÀgenheter kan skilja sig frÄn den officiella, som Àr den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjÀrnor: 0,50 euro per rum eller lÀgenhet och natt
3 stjÀrnor: 1,50 euro per rum eller lÀgenhet och natt
4 stjÀrnor 3,00 euro per rum eller lÀgenhet och natt
5 stjÀrnor 4,00 euro per rum eller lÀgenhet och natt

Valuta och betalning

Euro. I Lefkos finns en uttagsautomat, men det hÀnder att kontanterna tar slut. Ett tips Àr att ta med dig en lagom summa i Euro. Kreditkort accepteras inte överallt i Lefkos.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme

El

220 volt.

SprÄk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc. Observera att vÀntetider kan förekomma pÄ Karpathos flygplats, bÄde vid ut- och hemresa. Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.
Karpathos ligger i det Egeiska havet och Ă€r den nĂ€st största av de dodekanesiska öarna. Ca 6.000 invĂ„nare. Huvudorten Ă€r Karpathos stad, Ă€ven kallad Pigadia med ca 3.000 invĂ„nare. Ön Ă€r ca 48 km lĂ„ng och bredden varierar mellan 1 och 11 km. Ytan Ă€r 302 km2.

Mer om Karpathos

Sök din resa till Lefkos