Se hotell (2)

Resor till Lefkos

En resa till Lefkos på Karpathos tar dig till en semester vid vackra stränder med en handfull tavernor där du verkligen kan koppla av och njuta av lugnet.

Lefkos ligger avskilt nästan mitt på Karpathos västkust, och består mest av några hotell, en handfull tavernor och tre-fyra badvikar. Det är ett idealiskt ställe för den som vill koppla av på semestern, och bara koppla av med god mat och massor av sol. Det är en god idé att hyra bil samtidigt med din resa till Lefkos, om du vill se mer av ön.

Lefkos stränder

Stränderna i Lefkos är något alldeles extra. Här badar du i kristallklart vatten i små vikar som är en dröm för snorklare. Mellan vikarna finns små promenadstigar så du kan lätt ta dig från den ena till den andra utan att behöva byta om. Blir du hungrig eller törstig har du sällan mer än ett par meter till närmaste taverna där du kan få något att äta eller dricka.

Bo bra i Lefkos

Om du väljer att resa till Lefkos med Ving kan du bo på Potali Bay. Här får du en egen lägenhet med havsutsikt. Vill du inte laga din egen mat finns en utmärkt taverna på hotellet, och ner till stranden och havet är det bara några steg. På Sea Melody bor du också i bekväma lägenheter, bara ett litet stycke från den lagunliknande stranden.

Solnedgång i Lefkos

Eftersom Lefkos vetter åt väster kan du varje dag se fram mot en middag i solnedgången på någon av byns tavernor. Här kan du smaka dig fram i det grekiska köket, bland nyfångad fisk och fräscha sallader. I Lefkos får du gott om tid att njuta av både livet och middagen.

Upptäck Karpathos

Lefkos är lugnt och stilla, men vill du röra på dig rekommenderas en vandring i byns omgivningar. Från själva byn kan du bara följa någon av de små stigar som leder inåt landet, och det dröjer inte länge innan du är ute bland fält och doftande pinjeskogar där det enda som hörs är vindens sus och cikadornas surrande. Vill du upptäcka mer av ön kan du ta bussen in till Karpathos stad, eller hyra en bil så du kan resa runt på egen hand. Eller också kombinerar du din resa till Lefkos med något av våra övriga resmål på ön, så får du se mer av Karpathos under din semester.

Bra att veta
 • Fina stränder
 • Lugn och ro
 • Kombinera resmål
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Lefkos

Resmålet har ännu inga omdömen

Väder
 • januari
15°7°
4
Soltimmar/dag
20
Regnfria dagar
 • februari
16°8°
5
Soltimmar/dag
19
Regnfria dagar
 • mars
17°9°
6
Soltimmar/dag
23
Regnfria dagar
 • april
21°12°
8
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
25°15°
10
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juni
30°19°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
32°21°
12
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
29
Regnfria dagar
 • augusti
29°22°
12
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
29
Regnfria dagar
 • september
25°19°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • oktober
23°15°
7
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • november
21°12°
6
Soltimmar/dag
23
Regnfria dagar
 • december
17°9°
4
Soltimmar/dag
19
Regnfria dagar
Stränder
I Lefkos finns tre eller fyra stränder, lite beroende på hur man räknar, några av dem med både solstolar och parasoller. Samtliga stränder erbjuder en blandning av sten och grus, vilket hjälper till att hålla vattnet kristallklart. Samtliga stränder är också utmärkta för snorkling, då de omges av klippor där det finns mycket att se och upptäcka. Restauranger finns vid samtliga stränder, så det är aldrig långt till något att äta eller dricka.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3,5 timmar

Så reser du hit

Till Karpathos reser du med bekväm charter från Arlanda, Oslo och Köpenhamn under sommarsäsongen (maj-okt).
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Lefkos. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Karpathos flygplats till ditt hotell är en knapp timma (ca 35 kilometer), beroende på trafik och antal hotellstopp. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Transfern går med taxi eller buss beroende på antalet gäster. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
I Lefkos finns ett tiotal tavernor och restauranger, ofta familjedrivna med en lokal meny, där grillat kött och fisk dominerar. Är du intresserad av mat ska du prova några av öns egna rätter, som till exempel Agriadi, stekt eller grillad bläckfisk, Anthous, zucchiniblommor som fyllts med ris och örter, eller Manouri, lokal ost. Priserna är måttliga, men många ställen kan inte ta kreditkort och uppskattar om du kan betala kontant.
Lefkos nattliv består i stort sett av solnedgången, något gott på en tallrik och något gott i ett glas.
Shopping
Det finns små snabbköp i Lefkos, med det allra nödvändigaste. Vill du shoppa mer än så är det bäst att du beger dig in till Karpathos stad, där det finns långt fler butiker och mycket mer shopping.
Aktiviteter och sevärdheter
I Lefkos kopplar man av på stranden, men det finns ett och annat att göra om du vill se mer än sol, sand och hav.

Fotvandring

Från Lefkos är det lätt att vandra i bergen inåt ön, det finns flera stigar som börjar i utkanten av byn. Kom ihåg att ta med dig vatten.

Festivaler

Under sommaren är det festival nästan varje vecka i någon av öns byar. De brukar inledas med kyrkobesök, varefter man serverar gratis mat till alla besökare, även om en valfri donation uppskattas. När kvällen sedan kommer blir det dans och andra festligheter på byns torg.

Vindsurfing

På södra delen av ön, i närheten av flygplatsen råder mycket bra förhållanden för vindsurfing, och här finns allt man kan behöva i den vägen; uthyrning, kurser och en kustlinje som vetter åt både öster och söder, för att dra största möjliga fördel av rådande vindar.
Lefkos är inte stort och kan inte skryta med stora sevärdheter, men vill man ha ett mål för en skön promenad finns det en del att välja på.

Church of St George

Church of St George är en byzantinsk kyrka en dryg kilometer inåt land. Den är inte så stor men hyser vackra muralmålningar som är värda den korta promenaden hit.

Sokastro

Sokastro är en liten ö strax utanför norra delen av Lefkos. Det går att vada ut från stranden till ön om man vill se de antika och medeltida lämningarna på ön.

Roman cistern

Romarna var experter på att samla upp och leda vatten dit det bäst behövdes. Så även på Karpathos, där man högg ut cisterner ur berget, tätade dem och sedan täckte dem för att förhindra avdunstning. En sådan cistern finns i sluttningen ovanför Lefkos, någon halvtimmes promenad från stranden. Själva cisternen är avspärrad men man kan kika ner i den. Fast utsikten över havet är faktiskt mer sevärd.
Hur du tar dig runt
Buss går fem gånger i veckan till Karpathos stad. Vill du resa runt mer än så rekommenderas en hyrbil.
Fakta

Vår service

I perioden maj till oktober kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.
Här kan du läsa mer om Vings Service på våra resmål.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs. För mer information hänvisar vi till Greklands ambassad på telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro. I Lefkos finns en uttagsautomat, men det händer att kontanterna tar slut. Ett tips är att ta med dig en lagom summa i Euro. Kreditkort accepteras inte överallt i Lefkos.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc. Observera att väntetider kan förekomma på Karpathos flygplats, både vid ut- och hemresa. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Karpathos ligger i det Egeiska havet och är den näst största av de dodekanesiska öarna. Ca 6.000 invånare. Huvudorten är Karpathos stad, även kallad Pigadia med ca 3.000 invånare. Ön är ca 48 km lång och bredden varierar mellan 1 och 11 km. Ytan är 302 km2.

Mer om Karpathos

Sök din resa till Lefkos