Se hotell (6)

Resor till Symi

Symi är en ö med vacker natur och behändig storlek, här får du en skön resa med mycket avkoppling.
Symi är en ö med ett grönt inland, gyllene klippkuster och mängder av små vikar och bukter som lockar till bad. Staden, med sina karaktäristiska hus högt uppe på sluttningen, är lika vacker i gryning som i skymning, och husen räknas bland landets finaste exempel på neoklassisk arkitektur. Staden består av två delar: Yialos och Chorio, som förbinds av huvudgatan Kali Stratas omkring 500 trappsteg. Vill du inte gå till fots finns en lokalbuss. Yialos är den levande och ibland hektiska hamnstaden, med mängder av tavernor, caféer och barer. Chorio är den äldre delen med mysiga trappgränder ett gott stycke ovanför Yialos. Här uppe är den grekiska bykänslan påtaglig, med riktigt bra tavernor och små butiker där man kan handla det mesta. Du kan även utforska urgamla ruiner i Nimborio och i byn Kato på ön om du gillar historia.

Stadens centrum

Hamnpromenaden är stadens hjärta, med myllrande aktivitet under hela dagen, särskilt när utflyktsbåtarna från Rhodos lägger till. Men öborna själva förtar sig inte, de sitter gärna och filosoferar i timmar över en kopp kaffe. Varför inte göra detsamma? Ta dig god tid på ett café med utsikt över folklivet, eller över en god middag på en taverna. Saknar du lite fler decibel finns det gott om barer som kan ackompanjera din sängfösare.

Vackra vandringar

Symis bergslandskap inbjuder till en mängd spännande vandringsturer, perfekt för en resa där du både vill koppla av, men ändå röra lite på dig. Längs små grusvägar och åsnestigar kommer man till vackra kloster, små kapell och ostörda klippvikar med kristallklart vatten. Från Pedi-viken kommer man till Agios Nikolaos, öns bästa sandstrand. Nimborios är en vik med en liten strand och en taverna. Den ligger väster om staden och nås enklast genom en vacker vandring längs kusten. Mellan Yialos och Nimborios finns en två kilometer lång klippkust med små platåer där man kan bada och sola utan att bli störd.

Fridfullt strandliv

Varje dag avgår taxibåtarna från strandpromenaden i Yialos och Pedi till olika bukter och vikar, så du kan enkelt resa med båt till stränder som Nanou och Agios Georgios på östkusten, trots att de är svåra att komma till landvägen. Till mer avlägsna utflyktsmål är båtarna större och bekvämare, och kaptenen ordnar ofta en picknick. På öns södra del ligger det berömda klostret Panormitis, där du kan övernatta i härbärget. Hit går både buss och båt, men du kan lika gärna hyra en bil och köra själv. Längs vägen rekommenderas ett bad i Marathounda-bukten, kanske samtidigt som du äter lunch på tavernan där.
Bra att veta
 • Kombinera två olika öar
 • Lugn och ro
 • Mycket nöjda gäster
 • Bra restauranger
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Symi

Resmålet har ännu inga omdömen

Stränder
På Symi finns en liten stenstrand i byn Yialos. Mellan byn och Nimborios ligger en ca två kilometer lång klippkust med små platåer där man kan sola och bada. Pedi-bukten har en liten strand med ett par tavernor. Härifrån avgår badbåtar till de små badbukterna Agia Marina och Agios Nikolaos. Varje dag avgår taxibåtar från strandpromenaden i byn och Pedi till olika bukter och vikar. Du kan enkelt ta dig till fina stränder som Nanou och Agios Georgios på östkusten trots att de är svåra att komma till via landvägen. Till mer avlägsna utflyktsmål är båtarna större och bekvämare. Kaptenen ordnar ofta en picknick.
Mat, dryck och nattliv
Det finns många mysiga caféer och tavernor i Chorio, Pedi och Yialos.
Vid hamnen ligger flera trevliga barer. Det finns även ett diskotek.
Shopping
På Symi är shoppingen begränsad, även om det finns en del affärer med souvenirer och liknande. Vill du shoppa i mer välsorterade butiker rekommenderar vi en tur till Rhodos och Rhodos stad.
Sport och Träning
Det finns möjlighet att vandra i bergen på ön. Du kan vandra ensam eller med guide och med varierande svårighetsgrad.

Vackra vandringar

Symis bergslandskap inbjuder till en mängd spännande vandringsturer. Längs små grusvägar och åsnestigar kommer man till vackra kloster, små kapell och ostörda klippvikar med kristallklart vatten. Från Pediviken kommer man till Agios Nikolaos, öns bästa sandstrand. Nimborios är en vik med en liten strand och en taverna. Den ligger väster om staden och nås enklast genom en vacker vandring längs kusten. Mellan Yialos och Nimborios finns en två kilometer lång klippkust med små platåer där man kan bada och sola utan att bli störd.
Aktiviteter och sevärdheter
Med sin vackra natur och behändiga storlek erbjuder Symi en avkopplande semester i lugn och ro. Klassiska sevärdheter är det inte så gott om, om man inte räknar själva ön, som är en sevärdhet i sig själv. Symi är en ö med ett grönt inland, gyllene klippkuster och mängder av små vikar och bukter som lockar till bad. Staden är vacker i gryning och skymning med sina karaktäristiska hus högt uppe på sluttningen. Husen räknas bland landets finaste exempel på neoklassisk arkitektur.
Hur du tar dig runt
På Symi finns det möjlighet att hyra bil och vespa. Var uppmärksam på att det krävs motorcykelkörkort om du vill hyra vespa och kontrollera noga vilka försäkringar som ingår. Hyrbil kan inte beställas hemifrån.

Båt

Från hamnen i Yialos finns färjor och hydrofoilbåtar som tar dig till närliggande öar.

Buss

Via lokalbussen är det lätt att ta sig runt mellan Yialos, Chorio och Pedi. Lokalbussen avgår regelbundet cirka en gång per timme under dagtid. Det avgår även lokalbussar till Panormitis.

Taxi

I Yialos finns det ett begränsat utbud av taxitjänster.
Fakta

Vår service på resmålet

I perioden april till oktober kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). Begränsat möjlighet att använda kort. Bank och uttagsautomat finns i Yialos.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Ta med ficklampa och reflex då flera vägar saknar belysning. Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 4 timmar från Stockholm

Så reser du hit

Ving har charterresor till Symi under sommarhalvåret.

Flyget landar på Rhodos flygplats.

Boende på Symi kan bokas till alla flyg som landar på Rhodos flygplats senast kl. 14.00.
Transfer (både buss- och båttransport) ingår för dig som bokat hotell med Ving på Symi. Beroende på väder och vind, och oförutsedda ändringar i båttrafiken kan båtresan ibland, speciellt under lågsäsong (vår och höst), försenas eller ta längre tid.

Cirka 5-7 dagar innan avresa kommer Ving att kontakta dig på mejl och be om passnummer, födelsedatum samt fullständigt namn. Detta är information som krävs av båtföretaget då båten åker nära Turkiets gränser.

Flygplats – Symi
Våra Vingvärdar möter dig på Rhodos flygplats och visar dig till rätt buss. Till Rhodos stad tar det cirka 30 minuter (cirka 15 km), beroende på antal hotellstopp. I Rhodos stad blir det väntetid, båten över till Symi avgår cirka kl. 18.30. Bagaget kan förvaras på ett hotell under väntetiden. Båtresan från hamnen i Rhodos stad till Symi tar cirka 1,5 timme, en Vingvärd kommer att finnas med vid hamnen (ingen guide med ombord). I hamnen möter en representant för vår agent Symi Tours dig. Gäster som bor i Yialos promenerar till sitt hotell och tar med eget bagage. Gäster som bor i Chorio, Nimborios och Pedi, får transfer och bagagetransport.

Rhodos – Symi
En buss/taxi kommer att hämta dig vid ditt hotell under eftermiddagen och kör dig sedan till Rhodos stad för upphämtning av övriga gäster som ska till Symi. Båten över till Symi avgår cirka kl. 18.30. Båtresan från hamnen i Rhodos stad till Symi tar cirka 1,5 timme, en Vingvärd kommer att finnas med vid hamnen (ej med ombord). I hamnen möter en representant för vår agent Symi Tours dig. Gäster som bor i Yialos promenerar till sitt hotell och tar med eget bagage. Gäster som bor i Chorio, Nimborios och Pedi, får transfer och bagagetransport.

Symi – Rhodos
På avresedagen åker du redan tidigt på morgonen över till Rhodos. Cirka 30 minuter innan båten avgår från Symi så kommer transporten och hämtar från hotellet (gäster som bor i Yialos promenerar från sitt hotell och tar med eget bagage). I Rhodos stad blir du upphämtad av en transport (beroende på hur många som var med på båten kan det vara buss eller taxi) och transporterar dig till ditt nya hotell.

Symi – Flygplats
På avresedagen åker du redan tidigt på morgonen över till Rhodos. Cirka 30 minuter innan båten avgår från Symi så kommer transporten och hämtar från hotellet (gäster som bor i Yialos promenerar till sitt hotell och tar med eget bagage). I Rhodos stad blir du upphämtad av en transport (beroende på hur många som var med på färgan kan det vara buss eller taxi) Tiden fram till avresan tillbringar du på egen hand i Rhodos stad. Bagaget kan förvaras på ett hotell i närheten. Rum för dagen kan hyras i mån av plats, och betalas direkt till hotellet. Har du en tidig flygtid kommer ni köra direkt från båten till flygplatsen. Mer information om hemresan finns i välkomstmaterialet, som delas ut vid ankomsten.
Väder
 • januari
15°7°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
16°8°
5
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
17°9°
6
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • april
21°12°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
25°15°
10
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
30°19°
11
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
32°21°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
29
Regnfria dagar
 • augusti
33°22°
12
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • september
29°19°
10
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • oktober
25°15°
7
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • november
21°12°
6
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • december
17°9°
4
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar

Flera hus i en slänt på Symi

Amandas bästa tips

Följ med Vings reseexpert Amanda på en tur till vackra Symi och ta del av hennes bästa tips för en dag på ön.

Följ med Vings reseexpert Amanda på en tur till vackra Symi och ta del av hennes bästa tips för en dag på ön.
SÖK DIN RESA TILL Symi
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.