Murarna runt Rhodos stad
Experternas tips

På strövtåg i

Rhodos stad

Upptäck Rhodos stad till fots

Som guide på Rhodos har jag haft ynnesten att få uppleva många sidor av ön – sidor som man normalt inte hinner se under en vanlig semestervecka.

En plats som ligger mig extra varmt om hjärtat är Rhodos stad, som är en underbar plats att befinna sig på. Själva staden är uppdelad i tre områden: den nya delen, den gamla delen och den del där lokalbefolkningen bor. Det absolut bästa sättet att uppleva Rhodos stad är till fots.

Text & foto: Amanda Svensson

Historiska murar omger Gamla stan

Elli Beach i kvällsljuset

Vackra byggnader i den nya stadsdelen

Känn historiens vingslag i Rhodos stad

Att kliva in genom murarna i Rhodos gamla stad är som att kliva flera hundra år bakåt i tiden.

Djupdyk i vallgraven

Den gamla delen av Rhodos stad är ett måste att besöka. De flera meter tjocka murarna berättar sin egen historia, och när man ser alla kanoner och kanonkulor är det lätt att låta fantasin skena.

Det är fullt möjligt att promenera runt hela vallgraven som omger Gamla stan. Ett tips är att gå in i Gamla stan genom Amboiseporten. Ta sedan trappan som finns precis när man kommer fram till Saint Anthony's gate för att ta dig ner, men gå försiktigt!

Gör som piraterna – gå vilse!

En tur i Gamla stan är inte komplett utan att man har tagit sig in i någon av de små gränderna för att hitta något gott att äta. Här finns många guldklimpar för den som vågar sig in en bit och inte stannar vid första bästa restaurang. Som bonus kanske du även går vilse om du beger dig en bit bort från den stora shoppinggatan Sokrates. Men du kan vara lugn – du har inte dåligt lokalsinne, det är meningen att man ska gå vilse här. Hela staden är nämligen byggd för att förvilla pirater och inkräktare som försökte storma Rhodos stad när det begav sig.

Gå på promenadsightseeing

Fantastiska vyer väntar strax utanför stadskärnan.

Monte Smith

Monte Smith är en av mina favoritpromenader som utgår från Rhodos stad. Väl uppe på Monte Smith har man en förtrollande utsikt över Rhodos stad och Turkiet. Det är om möjligt ännu vackrare att göra denna tur framåt kvällen och se solnedgången. Packa picknickväskan, slå dig ner på en bänk och bara njut!

Utsikt från Monte Smith

Bland vajande palmer på Monte Smith

Solnedgång bortom turkiska bergen

Strandpromenaden mot Ixia

Mitt andra promenadtips är strandpromenaden mellan Rhodos stad och Ixia, en väldigt fin tur som få känner till. För att hitta dit beger man sig längst bort på Windy Beach, där bilvägen viker av uppför en backe. Precis intill börjar strandpromenaden och man beger sig in bland klipporna. Det är helt magiskt att stå där på kvällen och se ut över havet, höra vågorna slå mot klipporna och se solen gå ner.

Mandrakihamnen i nya delen

Gå ut vid väderkvarnarna för att titta på båtarna, människorna och bara njuta av havets vågor.

Mat och dryck i Rhodos stad

Snabbmat på grekiskt vis

Ett måste om man är i närheten av stränderna i Rhodos stad är att besöka det så kallade "Gröna stället", ett snabbmatsställe vid sidan av Acandia hotel där det serveras halloumi-pita och dryck för endast 3 euro. Extremt gott i sin enkla charm – ett riktigt stamställe för oss guider.

I Rhodos stad blandas lugn och ro med fest. Vill man ut och ta en drink rekommenderas Gamla stan, i de områden dit lokalborna går. Fuego är en av många barer som väcks till liv om natten.

Amanda Svensson

Amanda har gjort det många andra bara drömmer om – hon har lämnat Sverige för ett jobb utomlands. Här delar hon med sig av sina smultronställen på bland annat Rhodos och i Vietnam, där hon bott och jobbat genom åren.