Se hotell (2)

Resor till Telendos

Under din resa till den lilla vulkaniska klippön Telendos kan du njuta av stillheten och naturen, något som givit ön mycket högt betyg av våra gäster.
Telendos är Vings absolut lugnaste och minsta ö. Den ligger fem minuters resa med båt från Kalymnos. Från början satt de två öarna ihop, men ett dramatiskt jordskalv i mitten av femhundratalet skilde dem åt. På botten av det 700 meter smala sundet finns fortfarande ruiner kvar sedan skalvet. Telendos har ingen biltrafik eller asfalterade vägar, men många fina stigar och bra klättringsförhållanden. Och fina badvikar med helt kristallklart vatten.

Ett stilla öliv

På den 8 km² lilla ön går livet sin gilla gång. Här finns det bara en bil, och den använder hotellägaren på Porto Potha till att transportera gästernas bagage. Bebyggelsen i den lilla måleriska hamnen är den enda på hela ön. Här finns ett par små snabbköp där man kan beställa nybakt bröd en dag i förväg. Även om det är en fördel om du trivs i ditt eget sällskap och med dem du har med dig på resa, så är du inte helt ute i ödemarken. Öns ca 50 invånare behöver förstås några tavernor att träffas på och där är gäster hjärtligt välkomna för en grekisk afton. Varje kväll. Tavernorna ligger nere vid vattnet och kan fresta både med läckra fiskrätter och vacker utsikt över Egeiska havet. Blir du rastlös är det bara fem minuters resa med båt till civilisationen, på Kalymnos.

Strandliv och promenader

Semesterdagarna tillbringas lätt med en god bok i en av öns badvikar, som även har utmärkta snorklingsförhållanden. Den långa naturstranden Telendos Beach, nedanför hotellen, har inga solstolar. Du promenerar dock snabbt till en av de tre andra små stränderna, Potha, Chohlakas eller Paradise, där du kan njuta av strandlivet på en solstol och med en parasoll som skydd mot solen.

Klättra, vandra och kombinera

Telendos högsta punkt är berget Raki (458 m.ö.h.) och ön är populär bland klättrare. Att se solen gå ner uppifrån Raki ska vara en naturupplevelse av det bästa slaget. Bortom byn finns små vandringsstigar som leder till fina utsiktsplatser och små badvikar. Här finns också ruiner från romartiden och medeltidsklostret St. Basil. På vägen möter du dessutom kanske den snälla åsnan Odysseus, som är något av Telendos maskot. När du bokar din resa till Telendos kan du kombinera med en vecka i Kos stad eller Kardamena.
Bra att veta
 • Kombinera två olika öar
 • Prisvärt boende
 • Lokala restauranger
 • Lugn och ro
 • Mycket nöjda gäster
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Telendos

Resmålet har ännu inga omdömen

Stränder
På Telendos finns ett par stränder och några små bukter med fina badmöjligheter. Besöker du Kalymnos finns en rad stränder att utforska.

Kalymnos stränder

Det tar ca 10 minuter att åka båt från Telendos till den närliggande ön Kalymnos. På Kalymnos finns många fina stränder som lockar både öbor och besökare.

Massouri

Kalymnos största strand ligger i Massouri, i sundet mellan Kalymnos och Telendos. Den är 500 meter lång med grovkornig mörk sand och smågrus. Många frestas att simma mellan öarna, men det är mer eller mindre livsfarligt eftersom undervattensströmmarna kan vara starka och båttrafiken intensiv. På stranden finns det snackbar, samt solstolar och parasoll att hyra. Här finns också vattensporter och trampbåtar.

Mirties

Mirties ligger intill Massouri i sundet mellan Kalymnos och Telendos. Här finns en stenstrand som är populär både bland lokalbefolkningen och turister. På stranden går det att hyra solstolar och parasoll, och det finns en liten snackbar.

Linaria

Intill resmålet Kantouni på öns västkust ligger en liten, lugn sandstrand. Stranden är relativt långgrund och passar barnfamiljer då det ofta finns gott om plats.
Mat, dryck och nattliv
Det finns ett tiotal tavernor och ett par caféer på Telendos. De flesta restauranger ligger vid hamnområdet där båten från Kalymnos lägger till. Prisnivån är, liksom på Kalymnos, inte alltför hög och man äter överlag riktigt bra här. De flesta restauranger har ett stort utbud av färsk fisk och skaldjur. Önskar du ett större utbud av restauranger tar du dig lätt med båten till Massouri på Kalymnos, där finns ca 20 tavernor i eller i närheten av Mirties och Massouri.
På Telendos njuter du av det fullständiga lugnet. Är du ute efter ett mer pulserande nattliv rekommenderar vi istället grannön Kalymnos, som endast ligger en kort båtresa bort.
Shopping
Till Telendos reser man inte för att shoppa. Här finns enbart en liten souvenirbutik med mycket begränsat utbud. Grannön Kalymnos har lite mer att erbjuda, där finns allt från klädesbutiker till marknader. Kalymnos kallas för svampfiskarnas ö, så ta tillfället i akt och köp med dig en fin badsvamp hem.
Sport och Träning
På Telendos njuter du i första hand av lugnet och stillheten. Men vill röra på dig kan du här både vandra och snorkla.

Vandring

Det finns fina vandringsleder på båda sidor av ön. Ön erbjuder både vandringar och bergsturer med olika svårighetsgrader. Du kan också bege dig upp till grottorna i Telendos högsta berg Rahi. Rahi dominerar öns siluett med sina 458 meter över havet.
Aktiviteter och sevärdheter
Ett tips är att besöka grannön Kalymnos. När du bokar din resa till Telendos kan du även kombinera med en vecka i Kos stad eller Kardamena.
På Telendos kan du se ruiner från ett medeltidskloster, St. Basil, och enklare romerska lämningar.
Hur du tar dig runt
På Telendos finns inga vägar eller bilar. Det enda transportmedlet är taxibåten som trafikerar mellan Telendos och Kalymnos. Båten går regelbundet från tidig morgon till kväll och det är relativt billigt att åka. På Kalymnos finns både lokalbuss och taxi samt möjlighet att hyra bil för att utforska ön på egen hand.
Fakta

Vår service på resmålet

I perioden maj till september kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

I Myrties och Massouri finns växlingskontor och uttagsautomat. Kursen är densamma som på banken och du får betala en avgift på 1-2 procent av det inväxlade beloppet. I Pothia finns flera banker, som har öppet måndag-fredag kl. 08.00-14.00. Alla banker har också uttagsautomater där du kan göra kontantuttag med kort, max 200 euro åt gången. De flesta ställen tar emot de vanliga korten, t.ex. Visa och Mastercard, men köpmännen på ön föredrar kontanter. På restauranger är det bra att fråga först om de accepterar kort.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Ta med ficklampa och reflex då flera vägar saknar belysning. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 15 minuter.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Telendos under sommarhalvåret.

Flyget landar på Kos flygplats. Från Kos är det båttransfer till Kalymnos och därifrån vidare transfer till Telendos.
Transfer (buss- och båttransport) ingår för dig som bokat hela vistelsen med Ving på Telendos.

Våra Vingvärdar möter dig på flygplatsen på Kos och visar dig till rätt buss. Till färjeläget Mastihari tar det ca 10 minuter, från bussen är det ca 200 m att promenera till färjan. Du bär själv ditt bagage. Viss väntetid kan förekomma (upp till 1 timme). Båtresan över till Kalymnos tar ca 30 eller 60 minuter beroende på båt. Transport med buss eller minibuss från hamnen i Pothia till hamnen i Myrties tar ca 35 minuter (ca 8 km), beroende på trafik. Från Myrties tar båtresan ca 10 minuter till Telendos, viss väntetid kan förekomma (båten går varje halvtimme). På Telendos går du till ditt hotell.

Information kommer via sms om vilken båt som avresedagen ska tas från Telendos till Myrties. Transferbussen hämtar upp på angiven plats i Myrties och kör till hamnen i Pothia. Där fortsätter hemresan med färja till Mastihari på Kos. Viss väntetid i Mastihari (ca 30 minuter till 2 timmar) innan avfärd till flygplatsen. I hamnen finns restauranger.

Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Väder
 • januari
14°8°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
15°8°
5
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
16°9°
6
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • april
20°13°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
23°16°
10
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juni
28°20°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
31°22°
12
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • augusti
32°22°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • september
28°20°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • oktober
23°16°
7
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
19°13°
6
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
16°10°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Telendos
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.