Utsikt över Skiathos
Experternas tips

Upptäck det genuina Grekland

Skiathos

Skiathos – en grekisk pärla

Min första resa till Grekland var 1992, och målet var Skopelos. Men det första mötet med Grekland var Skiathos, som man landar på när man ska vidare till Skopelos. Jag tyckte direkt att Skiathos var en underbar ö!

År 1996 blev det en ny resa till Grekland och den här gången hade jag siktet inställt på Skiathos, där jag skulle bo i sex månader. Det var här jag gjorde min första säsong som Vingvärd, och Skiathos blev "min ö". Efter det har jag rest tillbaka många gånger, senast i augusti 2022. Här kommer jag att dela med mig av anledningarna till att jag återvänder dit gång på gång och ge dig mina bästa tips.

Text & foto: Ann-Renée Degnes

Skiathos stränder

Skiathos har några av Greklands vackraste stränder! Den mest kända är Koukounaries, men det finns många fler som är värda ett besök, som Banana Beach, Mandraki Beach, Kolios Beach och Megali Ammos. Min favorit har alltid varit Kolios Beach.

På dagen kan du ta bussen till de olika stränderna på ön (alla kan dock inte nås med buss). Bussarna går regelbundet och vid varje hållplats finns en ny strand. Det är ett billigt sätt att ta sig runt, men tänk på att många väljer det här alternativet, så bli inte förvånad om 2–3 bussar kör förbi dig innan du får kliva ombord. Vill du ha mer frihet att ta dig runt är en hyrbil ett bra sätt. Då kan du också ta dig till de mer avlägsna stränderna, som Kastro och Mandraki. Det är också möjligt att åka båt, antingen båttaxi eller de vanliga båtarna som går till olika stränder. Ett tips är att ta en båt över till Tsougria – som betyder sockerbiten – en liten ö strax utanför Skiathos.

Kolios Beach
Solnedgång över Kolios

Stadsliv och shopping

Jag föredrar att bo centralt, så att jag kan strosa runt i stan på kvällarna. I närheten har du området vid Megali Ammos Beach.

Skiathos stad har en huvudgata där du hittar shopping, barer och restauranger, men promenera även runt bland gränderna, så att du inte missar idyllen och olika pärlor som är värda ett besök.Ammos by Kitty

Ammos by Kitty

Vill du köpa smycken, armband och andra typer av accessoarer, som inte är massproducerade och som alla har? Då måste du besöka Ammos by Kitty. Här är alla smycken gjorda av Kitty själv. Hennes butik är ett smycke i sig, och ligger strax nedanför kyrkan vid den gamla hamnen/staden.

Mina bästa restaurangtips

The Final Step
Restaurangen drivs av en engelsk kvinna och ligger på en höjd i staden, med fantastisk utsikt över hamnen. Jag åt havsabborre här och den var utsökt!
The Beach House
Ligger vid Kolios Beach och har grekisk mat med internationell touch.
La Cousine di Maria
Som namnet antyder är det italienskt, och pizzan smakade supergott! Restaurangen ligger precis nedanför kyrkan i gamla stan. Här kan man inte boka bord, så om du vill äta lite senare på kvällen behöver du vara beredd på att få vänta lite.
Diamatis Beach
Denna restaurang ligger på en liten strand. Stranden är inte anledningen till att du åker hit, utan det är maten på Diamatis Beach som lockar. Hit kan du ta dig med båttaxi från bland annat Kanapitsa Beach. Jag rekommenderar fisk och skaldjur, till exempel bläckfisk och musslor, men ett måste är att prova zucchiniblommor. Det är så gott! Här behöver du boka bord i förväg.
No Name
Bästa gyrospitan på ön!

The Steps

The Steps i gamla stan

Musslor

Musslor på Diamatis Beach

Zucchiniblommor

Zucchiniblommor är så gott!

Caprese

Caprese de luxe

Utflykt till Skopelos

Om du skulle tröttna på att ligga i en solstol finns det flera härliga utflykter att åka på, både till sjöss och på land. Ett besök på grannön Skopelos är ett måste. Du kan enkelt åka dit på egen hand med färja. Om du bara ska strosa runt lite i Skopelos stad bör du passa på att gå en bit uppåt i stan, så att du kan få en överblick över hur vacker det är där. Har du flera timmar på ön kan du även ta buss till en strand, som Stafylos, Agnondas eller Kastani Beach. Den sistnämnda är känd från Mamma Mia-filmen. Det finns också möjlighet att åka på en arrangerad båtutflykt från Skiathos till Skopelos, och då kan du göra det i äkta Mamma Mia-stil. Filmen visas förresten på utomhusbiografen på Skiathos.

Skopelos sett från havet
Trång gränd på Skopelos

Ann-Renée Degnes

Ann-Renée är en rutinerad resenär som håller grekiska övärlden varmt om hjärtat. Thailand och Hawaii är också favoriter, när hon inte reser till livliga storstäder eller befinner sig på ett yogaläger.