Hotell (28)

Resor till Thassos

På den stillsamma ön Thassos råder en lugn och lokal känsla, kanske tack vare att många av de besökare som väljer att resa till Thassos är från andra delar av Grekland.
Thassos ligger strax utanför det grekiska fastlandet, inte långt från storstaden Thessaloniki. Vill du uppleva grönskande natur, klart badvatten, vackra sandstränder och en härlig, lokal atmosfär under din semester är Thassos ett utmärkt val. Bokar du din resa till Thassos med Ving kan du välja mellan sex olika resmål, vart och ett med sin egen karaktär och charm.

Fina stränder

Gemensamt för alla Vings resmål på Thassos är de fina stränderna, här finns några av Egeiska havets bästa sandstränder. Det finns stränder som är flera kilometer långa och det finns små avskilda stränder där du knappast behöver trängas med andra. Vissa av stränderna erbjuder faciliteter som solstolar, parasoll, vattensporter och restauranger, medan andra är mer spartanska. Ska du resa med barn är den två kilometer långa Golden Beach långgrund och barnvänlig.

Vings resor till Thassos

När du bokar din semester till Thassos med Ving finns en lång rad bra hotell att välja bland. Ska du resa med barn kan vi rekommendera Family Garden-hotellet Alexandra Beach, som är ett strandnära och barnvänligt hotell med barnklubb. Ska du resa utan barn finns flera bra vuxenhotell, och önskar du en extra bekväm vistelse finns möjlighet till All Inclusive. Vill du utforska ön i ditt eget tempo kan Ving hjälpa till med en hyrbil till ett fördelaktigt pris.
Hitta ditt hotell
Stränder

Stränder på Thassos

I Thassos stad består stränderna av grov sand och grus. På östkusten finns stränderna Makriammos och Golden Beach, som är fina, barnvänliga sandstränder, dit du enkelt kan resa med taxibåt eller buss från Thassos hamn. På resmålen Potos och Limenaria på den södra delen av Thassos finns de bästa och populäraste stränderna på ön. Här är stränderna barnvänliga som består av både sand och sten/grus. För att ta sig runt till de olika stränderna, rekommenderar vi hyrbil eller lokalbuss. I Skala Rachoni finns en sand- och grusstrand med stora, skuggande pinjer. Stranden i Skala Prinos är över en mil lång, långgrund och barnvänlig, med rätt att hissa Blue Flag.

Paradise Beach

Denna underbara strand ligger på östkusten nära staden Kinyra. Paradise Beach är belägen nedanför bergsluttningen, men är dold för trafiken på huvudvägen. På stranden finns även en liten servering där du kan få något att äta eller dricka.

Övriga stränder på ön

Det finns mängder av stränder på Thassos, från flera kilometer långa till små, mer "privata" stränder. Vissa stränder är utrustade med solstolar och parasoller, och erbjuder såväl vattensporter som serveringar. På andra stränder finns enbart någon liten bar med förfriskningar och något lätt att äta.
Mat, dryck och nattliv

Mat och dryck på Thassos

En semester på Thassos bjuder på kulinariska upplevelser från det grekiska köket. I Potos, Golden Beach, Limenaria, Thassos stad och Skala Prinos finns många restauranger med både lokala och internationella kök. Reser du till Skala Rachoni finns en handfull restauranger.

Meze

Meze betyder ungefär "att smaka" och det förklarar helt enkelt vad du ska göra med maten. Beställ flera små rätter av olika karaktärer och se till att dela maten med alla vid bordet. Allt måste provas och smakas!

Oliver

Grekland är känt för sina 120 miljoner olivträd. Träet heter "barnets träd", och ges ofta i en dopgåva. Cirka 30 år senare kan "barnet" nu skörda frukterna och uppnå cirka 30 kilogram oliver per träd. För att producera en god liter "extra jungfruolja" krävs mot 5-7 kilogram oliver. Det "gröna guldet" har alltid varit en viktig inkomstkälla och garanterar också ett långt liv bland lokalbefolkningen.

Ouzo och Metaxa

Ouzo är brandy destillerad på pressade druvor - tillsatt stjärnanis. Anisoljan i kombination med kallt vatten skapar den vita färgen under blandning. Därför tar ouzo bäst ut med isbitar i glaset. Metaxa är en cognacvariant. Det är vitt vin destillerat med ett antal kryddor och rosenblad. Metaxa kan bara produceras i Grekland och har stor popularitet bland lokala och besökare.

Nattliv på Thassos

I Thassos stad finns öns största utbud av kvällsnöjen i form av barer och några dansställen. Under högsäsong finns flera barer i de större orterna Potos, Golden Beach och Limenaria. Överlag är nattlivet lugnare på Thassos.
Shopping

Shopping på Thassos

Thassos är inte direkt något shoppingparadis och shoppingutbudet är ganska lokalt. Thassos som ö är mest känd för sin honung, olivolja och oliver. Du kan även fynda lädervaror samt guld- och silversmycken. Thassos bästa shoppingutbud finner du i Thassos stad. Passa även på att besöka någon av öns marknader.

Marknad i Xanti

Vill du uppleva en bra shoppingtur kan du åka till Xanti på lördagar. Då är det nämligen marknad där du kan köpa allt från antikviteter till kläder och fisk.

Marknad i Prinos

Varje måndag förmiddag är det en marknad i byn Prinos på västkusten. Där kan du köpa frukt och grönt, väskor, skor och mycket, mycket mer. Här finns det vanliga marknadssortimentet och du prutar förstås!
Sport och Träning

Sport och träning på Thassos

På Thassos finns gott om sport och träning som du kan ägna dig åt som omväxling till havet och stranden. På Thassos kan du vandra och cykla i de vackra omgivningarna. På öns större stränder erbjuds även olika vattensporter.
Aktiviteter och sevärdheter

Aktiviteter på Thassos

Om du inte nöjer dig med att ligga på stranden finns det gott om aktiviteter du kan ägna dig åt på Thassos. Ett tips är att utforska omgivningarna med hyrbil eller på två hjul.

Upptäcktsfärder på Thassos

Thassos är en ö som är som gjord för egna upptäcktsfärder. Från huvudvägen som går runt hela ön (100 kilometer) leder små vägar upp i bergen till småstäder och byar som är idylliskt belägna bland olivlundar och bergstoppar. Du upptäcker snart att alla byar längs kusten har en systerby uppe i bergen, exempelvis Skala Kalirachi och Kalirachi, Skala Sotiras och Sotiras. Skala betyder hamn eller trappa och byarna med detta tillägg i namnet ligger alltså vid havet. Dessa byar kan nås med vanlig lokalbuss. Vill du sedan bege dig upp i bergen till systerbyn, måste du för det mesta åka bil, moped eller promenera. Lokalbussen går nämligen inte upp till alla byarna.

Sevärdheter på Thassos

Utforska öns sevärdheter under din semester. Thassos har mycket spännande att erbjuda.

Limenas

Limenas, eller Thassos stad som den också kallas, är öns huvudstad. Detta är en trivsam stad som behåller sin fridfulla stämning, även under högsäsong. Här finns ett trevligt nattliv med caféer, barer, klubbar och restauranger. Snabbköp finns också, och bagerier, tillsammans med butiker som säljer allt från kläder till souvenirer. Den stora stranden ligger intill hamnen, och på andra sidan finns en mindre och lugnare strand.

Limenaria

Limenaria är öns näst största stad med härligt läge nere vid havet. Här finner du flertalet butiker, restauranger, barer och nattklubbar. Limenaria upplevde en stark utveckling i början av 1900-talet, då ett tyskt företag startade utvinning av järn och guld här. På en höjd bakom staden ligger byggnaden Palataki (det lilla palatset), som var företagets huvudkontor. Härifrån är utsikten betagande mot småstäderna på andra sidan. Du kan gå mellan träden ner till fabriksområdet. Här finns också en lugn strand där det är långt mellan badlakanen. Utforska även omgivningarna runt Limenaria. I bergen ovanför staden kan du både vandra och cykla. Njut av det vackra landskapet, se fantastiska vattenfall och vandra på fina vandringsleder längs vattnet till Potos.

Skala Potamia

En stad som ligger i skuggan av öns höga bergskedja Ipsarion. Här finns Vagis-museet, som innehåller statyer skulpterade av Polygnotos Vagis, som var en av sin tids mest kända skulptörer. Staden har en liten hamn som anlades av munkarna vid klostret Prodromos. Det omgivande gröna landskapet sträcker sig ner till det kristallklara vattnet och den nästan oändliga Chrissi Akti-stranden. Det är vackert och stämningen, när natten faller på, är nästan lite mystisk.

Teologos

Denna stad, som ligger uppe i bergen, var tidigare huvudort på ön. Arkitekturen påminner om den bysantinska med hus byggda av sten. Här kan du besöka den vitmålade St. Dimitris-kyrkan. Om kyrkan är stängd, kan du låna nyckeln hos prästen, som vanligtvis befinner sig på caféet. Denna lilla stad är väl värd ett besök.

Panagia

Panagia har också varit huvudstad. Namnet kommer av stadens kyrka, som firar sin högtid den 15 augusti. Denna dag lagar kvinnorna i staden så kallad "kourbani" (kokt kött) utanför kyrkan och bjuder kyrkobesökarna på det efter gudstjänsten. På den "rena måndagen" arrangeras en karneval med en stor parad på stadens huvudgator med festligheter natten lång. Stadens arkitektur är från den turkiska tiden med de karakteristiska träbalkongerna. Man kan gå runt bland butikerna, promenera i gränderna och uppleva den mysiga atmosfären eller njuta av ha en skön stund med god mat på någon av de många tavernorna.
Hur du tar dig runt

Hur du tar dig runt på Thassos

Du kan utforska Thassos med lokalbuss, taxi eller på cykel. Från Thassos går det färja till Keramoti på fastlandet.

Taxi

Det finns taxibilar på alla resmål. Det finns taxistationer, i Thassos stad och Limenaria. Om du behöver en taxi kan du alltid be om hjälp på hotell eller restaurang för att få en taxi. Taxibilarna har taxameter och priset kan vara högre under sen kväll och natt. Om du behöver en taxi sent på kvällen eller under natten är det bättre att avtala tid eller boka taxi innan.

Buss

Lokalbussar går från Thassos stad till de flesta av öns byar. Det finns även bussar som går runt ön några gånger under dagen. Busshållplatser är markerade med turkosa skyltar där det står 'Bus stop'. Huvudbusstationen i Thassos stad ligger vid hamnen. Lokalbussarna på ön har begränsad trafik beroende på säsong. Tidtabellen är också anpassad efter när färjor kommer in till Thassos stad.

Moped och motorcykel

För att få hyra moped krävs att du har körkort för bil eller motorcykel samt att man har fyllt 21 år. Det är lag på att bära hjälm i Grekland. Försäkring tillkommer. Kolla att din reseförsäkring inkluderar framförande av fordon. Om den inte gör det bör du teckna en tilläggsförsäkring innan du reser.

Färja

Färja går från hamnen i Thassos stad till Keramoti. Under sommaren går färjor från Keramoti från tidigt på morgonen till sent på kvällen. Färja från Prinos till Kavala tar cirka en och en halv timme. Från Kavala går det färjor till Limnos, Mytilini och Chios. Båttider och priser kan variera under säsongen. Vi förbehåller oss rätten att ändra våra uppgifter i enlighet med detta.
Fakta

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3-4 timmar
Väder
 • januari
7°1°
4
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • februari
9°2°
5
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • mars
12°3°
6
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • april
16°7°
8
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
21°11°
9
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • juni
26°15°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • juli
28°17°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • augusti
28°17°
11
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • september
24°13°
9
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • oktober
19°9°
7
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
13°6°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
9°2°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
På ön Thassos råder medelhavsklimat, med varma, torra somrar och milda, fuktiga vintrar. Det finns inga märkbara skillnader i klimatet oavsett var man befinner sig. Vings resmål på Thassos är: Golden Beach, Limenaria, Potos, Skala Prinos, Skala Rachoni och Thassos stad.

Föredrar du värme, sol och bad är högsäsongen; juli och augusti, perfekt med högsta medeltemperatur på 27 grader mitt på dagen. Juli är den soligaste månaden, och då är också vattentemperaturen som högst, med 26 grader. Om du föredrar ett klimat som den svenska sommaren ska du titta på vår och höst. Då ligger medeltemperaturen kring 20 grader i maj och 25 grader i september, och i havet är det 21-23 grader.

Maj och september

Dessa månader räknas som för- och eftersäsong med temperaturer på mellan 20 och 25 grader under dagen, och svalare nätter. Vattentemperaturen är ca 21 grader i maj, men under september dröjer sig sommarvärmen kvar, med runt 23 grader i vattnet. Under både våren och hösten kan kvällar och morgnar vara lite kyliga, ner mot 17 grader. Regn kan förekomma sporadiskt under både maj och september.

Juni

I juni stiger temperaturerna både på land och i vattnet. I luften kan det nå upp till 24 grader och i vattnet närmar det sig 25 grader. Regn kan förekomma, men är ovanligt.

Juli och augusti

Dessa månader räknas som högsäsong på Thassos, med temperaturer som går upp mot 27 grader dagtid och sällan under 20 grader på natten. I vattnet kan man räkna med att temperaturen stiger till 26 grader. Regn är sällsynt under sommarmånaderna.

Resor till Thassos

I Potos väntar en semester med ett varierat nöjesliv, ett Family Garden för både stora och små, samt ett av öns bästa hotell, med egen strand.
Golden Beach
 • Stränder
 • Barnvänligt
 • Mat & Dryck
En resa till Golden Beach lockar med en tre kilometer lång sandstrand, några av öns bästa hotell och gott om barer och tavernor längs stranden.
Limenaria
I Limenaria bor du på mindre hotell nära stranden i det som är öns näst största stad, eller by.
Thassos stad
 • Sport/Äventyr
 • Stränder
 • Barnvänligt
Thassos stad är en äkta grekisk stad på en äkta grekisk ö, här får du en semester nära det grekiska vardagslivet, på små, ofta familjeägda hotell.
Skala Rachoni
Skala Rachoni är ett fridfullt resmål på nordvästra Thassos, känt för sina vackra stränder, sin avspända atmosfär och de designhotell som ligger ett litet stycke utanför byn.
Skala Prinos
 • Stränder
 • Barnvänligt
En semester i Skala Prinos lockar med vacker natur, en lång strand och gott om utflyktsmöjligheter, bäst blir det om du bokar en hyrbil till din resa.

Mer om Thassos

Thassos

Grekernas egna semesterö

Läs om våra resmål på Thassos, och häng med på en resa till det äkta genuina Grekland.

Läs om våra resmål på Thassos, och häng med på en resa till det äkta genuina Grekland.
Sök din resa till Thassos
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.