Se hotell (3)

Resor till Alonissos

På natursköna Alonissos kan du lätt hitta din egen favoritplats på stranden, och bokar du din resa med Ving kan du kombinera din resa till Alonissos med boende på någon av grannöarna.

Alonissos är det perfekta valet för dig som är ute efter en riktigt avkopplande resa med härliga stränder och vackra omgivningar. Större delen av lokalbefolkningen bor i byn Patitiri, som ligger i en bukt omgiven av skogsklädda berg där husen ser ut att klättra upp längs bergsväggarna.

Strandliv på Alonissos

Det finns många stränder att välja mellan under din resa till Alonissos. Här finns garanterat en strand som passar dig, oavsett önskemål. Vattnet är kristallklart och många av stränderna ligger inom 15-45 minuters gångavstånd från Patitiri. På ön finns också flera natursköna vandringsleder som rekommenderas varmt.

Vings resor till Alonissos

När du bokar din resa till Alonissos med Ving finns flera hotell att välja bland, och du kan välja mellan att bo i rum eller i lägenhet. Hotellen är små och familjeägda med personlig service och härlig, lokal atmosfär. Det charmiga lägenhetshotellet Hippocampus är dessutom ett av de hotell i världen som får allra högst betyg av våra gäster. Vill du få ut så mycket som möjligt av din semester kan du kombinera din resa till Alonissos med en vistelse på ett annat resmål, exempelvis Skiathos eller Skopelos.

Bra att veta
 • Välj rum eller lägenhet
 • Fina stränder
 • Lokala restauranger
 • Kombinera två olika öar
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Alonissos

Mat & Dryck
5,0
Sevärdheter
5,0
Stränder
5,0
Väder
 • januari
13°7°
3
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
14°8°
5
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • mars
15°9°
5
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • april
19°11°
7
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • maj
24°15°
8
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • juni
29°19°
10
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juli
32°22°
11
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • augusti
32°22°
11
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • september
27°19°
8
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • oktober
23°15°
5
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • november
18°11°
3
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • december
14°9°
3
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
Stränder
På Alonissos finns flera härliga stränder att välja mellan, här kan du lätt hitta din egen favorit.

Rousom Yialos – vacker paradisstrand

En fin liten strand med småsten, bara 20 minuters promenad från Patitiri. På stranden finns en liten taverna och ett café.

Yialia - strand med kristallklart vatten

Stranden består av småsten och svart sand och är inte alltid lämpad för bad, men är perfekt om du vill ta några fina semesterbilder. Du går ner mot stranden från busstoppet i den gamla byn. Passa på att ta några vackra foton på väg ner.

Mikro Mourtias - långgrund strand

Stranden består av sand och sten och ligger i en liten bukt, omgiven av klippor och en olivlund. Följ åsnestigen mot den plats där den gamla hamnen låg så kommer du till stranden.

Megalos Mourtias - avlång och vacker strand

Megalos Mourtias är en klapperstensstrand omgiven av klippor, med långgrund sandbotten. I en olivlund bakom stranden kan du hitta skugga. Här finns också några tavernor. Gå igenom den gamla staden för att komma till stranden.

Vithisma – anonym paradisstrand

Vithisma är en lugn strand med få besökare. Här möts du av en härlig sandstrand omgiven av pinjeträd och vackra klippor. Hit kommer du om du fortsätter förbi stranden Megalos Mourtias.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 30 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Till Skiathos Stad (Skiathos) kan du resa från Stockholm och Köpenhamn med VingCharter under sommarsäsongen (maj-sept). Välj en paketresa, köp enbart flygstolen eller bara hotellrummet.
Till Alonissos kan du resa under sommarsäsongen (maj-september) med Vings charterresor.

Flyger du från Göteborg måste du stanna i två veckor och bo den första veckan på Skiathos, på grund av flygtiderna. Från Köpenhamn kan vistelsens längd på Alonissos variera beroende på flygtiderna och båtens avgångstider från Skiathos.

Flyget landar på Skiathos och därifrån reser du vidare med båt.
Transfer ingår för dig som bokat hotell med Ving på Alonissos. Vid kombinationsresa med Skiathos ingår inte transfern mellan hotell och flygplats på Skiathos, du lägger själv till den vid bokning.

Våra Vingvärdar möter dig på flygplatsen på Skiathos och visar dig till rätt buss. Till hamnen tar det ca 5 minuter. Båtresan till Alonissos tar ca 1 timme och 40 minuter med snabbåt och ca 2 timmar och 25 minuter med bilfärja (båten går via Skopelos med väntetid för att lämna och hämta passagerare). Väntetider förekommer vid både ankomst och avresa. Vid ankomst kan väntetiden vara upp emot 4,5 timmar, mindre vid avresa. Bagaget kan förvaras på Café Sollevante, som ligger ca 250 meter från hamnen på Skiathos. Ingen Vingvärd ombord på båten. Vår agent, Albedo Travel, tar emot vid ankomst till Alonissos. Transport från hamnen på Alonissos till ditt hotell sker med buss eller minibuss och tar 5-20 minuter, beroende på antal hotellstopp.

Läs mer om transfer. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst.
Mat, dryck och nattliv
Det finns flera trevliga tavernor, barer och caféer i både Patitiri och Alonissos gamla by, Chora.

Det grekiska köket

I Grekland hittar man tavernor som serverar landets traditionella husmanskost, och just dessa tavernor utgör en stor del av landets charm. På Skiathos finns kök från många kulturer och du hittar snart din egen favorit.

Smårätter

Det finns gott om god mat i Grekland. Kanske känner du till någon av de populära smårätterna:

Tsatsiki - Den klassiska dippen med yoghurt, gurka och vitlök.
Melitsanosalata - Dipp gjord på aubergine.
Choriatiki salata - Den klassiska grekiska salladen, serveras med fetaost.
Saganaki - Friterad ost.
Kolokithakia tiganita - Friterad squash.

Tillbehör

Potatis serveras mestadels som pommes frites.

Dessert

Den vanligaste efterrätten är säsongens frukt. Grekiska kakor är ofta mycket söta – prova dig fram!

Drycker

Utbudet av drycker är stort och finns i flera prisklasser. Det mest populära grekiska ölet heter Mythos och det vanligaste vinet heter Retsina. Drycken Ouzo dricker många både innan och under måltiden. Det är ett slags brännvin kryddat med anis.
Kali oreksi – smaklig måltid!
Här finns ett mycket begränsat nattliv, endast ett fåtal musikbarer finns i Alonissos gamla by, Chora.
Shopping
På Alonissos finns ett mycket begränsat utbud av shopping, som består av några enstaka souvenirbutiker, smyckes- och klädbutiker i huvudbyn och i den gamla byn. I den gamla byn finns också en del konstbutiker.

Shopping på Skiathos

Sporaderna är inte känt för att vara något shoppingparadis, men det finns ändå en del spännande butiker med kläder, skor, smycken och diverse accessoarer. Det finns även ett flertal souvenirbutiker på öarna och butiker som säljer bland annat t-shirts, saronger och strandleksaker.
Aktiviteter och sevärdheter
Alonissos är bördigt, grönt och oerhört vackert. Sällan hittar man ett sådant lugn som råder på ön. Blir du rastlös av stillheten finns flera sevärda städer och närliggande öar att utforska.

Palaia Alonissos

Den gamla huvudbyn på Alonissos är en idyllisk och traditionell by ute på landsbygden, som är belägen över 200 meter över havet. Här finns klassiska gamla stenhus att beskåda och de många små smala gränderna väntar på att utforskas. Byn har varit bebodd så långt tillbaka i tiden som 700 år f. Kr. År 1965 blev byn förstörd av ett jordskalv. Invånarna flyttade då ner till hamnbyn Patitiri, som blev öns nya huvudby. I många år förblev Palaia Alonissos en spökby, fram till dess att turister började köpa mark och renovera upp husen på 1970-talet. Många hus är idag semesterbostäder eller har blivit ombyggda till små hotell.

Patitiri

Hamnstaden Patitiri är Alonissos huvudsäte. Här finns badbåtar som går till de olika stränderna och de närmaste småöarna.

Alonissos Museum

I en stor stenbyggnad i Patitri ligger Alonissos Museum, indelad i sektioner för olika perioder. Muséet invigdes år 2001 och här visas diverse ting från livet på ön, och ger besökare en god bild av hur vardagen kunde te sig för befolkningen förr i tiden. En intressant avdelning visar objekt från 10.000 år f. Kr. till 500 e. Kr. samt olika redskap från stenåldern.

Skopelos

Skopelos är en vacker grannö, och ett paradis för den som tycker om att vandra i naturen. Namnet betyder "sten i havet", och själva ordet kan användas på olika sätt. En grek som står inför en svår uppgift eller en svår period i livet, ska igenom en "skopelos". Ön är den av Sporaderna där det blåser allra mest, och det kan därför vara svårt att ta sig till och från ön – därifrån har ön fått sitt namn.
Huvudstaden Skopelos byggdes från början som en labyrint, detta för att förvirra pirater och oönskade gäster.

Skiathos

På grannön Skiathos erbjuds flera fina vandringsleder och fantastiska naturupplevelser. Hyr gärna en jeep och kör upp i bergen där du kan besöka öns kloster och kyrkor, den gamla huvudstaden eller de mer otillgängliga stränderna på öns norra och nordvästliga sida.

Aktiviteter på de sporadiska öarna

De sporadiska öarna kan inte jämföra sig med till exempel Kreta eller Rhodos när det gäller klassiska grekiska sevärdheter, men här finns ändå mycket att se, om än i mindre skala. På de tre öarna finns även ett stort utbud av båtutflykter. Kontakta oss eller våra agenter på Skopelos och Alonissos, eller gå en tur i de pittoreska hamnarna och se vad som erbjuds.
Hur du tar dig runt
Skiathos, Skopelos och Alonissos är natursköna öar, med fina sevärdheter. En biltur ger många det lilla extra, och bäst av allt är känslan av frihet som ges med egen bil. På Skiathos samarbetar vi med AVIS och tillsammans erbjuder vi prisvärda hyrbilspaket.

Hur?

Ta kontakt med oss på Ving på servicetelefonen. Vi bokar bilen, och du hämtar den hos AVIS eller får den levererad. Detta är olika beroende på vilket hotell du bor på Skiathos. På Skopelos och Alonissos samarbetar vi med en lokal bilfirma. Kom ihåg att ta med körkortet. Ha alltid kontraktet liggande i bilen.

Förbeställd bil

Förboka hyrbil innan du reser till Skiathos, du väljer själv om du vill hämta bilen direkt vid ankomst till flygplatsen, eller efter ankomst till hotellet. Smidigt och enkelt. Bokar du en AVIS-bil med hämtning flygplatsen, ordnar du själv med bokning och betalning av plats på båt till Skopelos eller Alonissos. Hyrbil med hämtning på hotellet på Skopelos och Alonissos bokas efter ankomst till resmålet.

Erbjudanden

Bor du på Skiathos har vi bra erbjudanden som varierar från vecka till vecka – hör med oss vad som gäller.

Det som ingår

När du hyr bil genom AVIS ingår bland annat skatter och fria kilometer i priset. Kontakta gärna AVIS för vidare information. Det finns även möjlighet att göra tillval av exempelvis bilbarnstol och extra försäkringar.

Återlämning

Gällande återlämning av bilen avtalar du med AVIS. Du återlämnar bilen med samma mängd bensin som när du fick den.

Tips och råd

Vi på Ving ger dig gärna tips och råd om fina rutter och vad som är värt att uppleva – äventyret väntar där ute.
Kör försiktigt!
Vägnätet på Alonissos är begränsat. Du tar dig snabbt runt ön i en hyrbil eller med lokalbussen, som kör mellan Palaia Alonissos, Patitiri och Steni Vala. Vägarna är smala och kurviga. Vi rekommenderar därför att köra lugnt och försiktigt. Det finns även fyra taxibilar på ön. Om du inte vill vandra runt på ön, så är hyrbil att rekommendera då lokalbussen har begränsade rutter och taxibilarna är få. Du som har körkort för motorcykel kan hyra en sådan eller en scooter. Det går också bra att hyra en motordriven fyrhjuling för att ta dig runt på ön. Det finns ingen cykeluthyrning.
Fakta

Vår service

I perioden maj till september du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill ha tips och goda råd. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Här kan du läsa mer om Vings Service på våra resmål.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs. För mer information hänvisar vi till Greklands ambassad på telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). Kort accepteras i begränsad omfattning. Bank och uttagsautomat finns i Patitiri.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Kuperad terräng och många trappor. Ta med ficklampa och reflex då flera vägar saknar belysning. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Sök din resa till Alonissos