Inspiration

Den stora Mallorca-guiden

Med Ving kan du välja mellan 19 resmål på Mallorca, så det finns garanterat något för alla. Men det är kanske inte helt enkelt att veta vilket man ska välja. Oroa dig inte, vi hjälper dig att hitta rätt resmål för just dig!

Senast uppdaterad: 9 mars 2023

Palma och Palmabukten: Kultur- och matupplevelser

Ungefär hälften av Mallorcas invånare bor i Palma, som är semesteröns hjärta. På avenyn Passeig des Born är det alltid livligt, och i hamnen guppar segelbåtarna lugnt från sida till sida medan lokalbefolkningen och turister strosar längs strandpromenaden. I närheten tornar den medeltida katedralen Le Seu över staden med sina spetsbågar och gotiska torn. Katedralen är återkommande på topplistorna över Palmas bästa sevärdheter.

Palma är också öns gastronomiska centrum, och du kan frossa i oliver, serranoskinka, ost, mandlar, bakverk, frukt, lokala viner – listan över spanska delikatesser kan göras lång. Prova tapasen på lilla, undangömda Bar España, eller klassiska mallorkinska bakverk på ett av Horno Santo Cristo-bagerierna. Mums!

I Palmabukten i sydväst ligger också Illetas med sin exklusiva touch, Mallorcas äldsta badort Cala Major (konstintresserade kommer att uppskatta Miró-museet som ligger här) och självklart strandkändisen Playa de Palma, med sin fem kilometer långa och välskötta sandstrand.

Cala-orterna på östkusten: Badälskarnas paradis

Cala Bona är en klassisk badort på Mallorcas östkust. Här finns härliga stränder, lekplatser, barnvänliga hotell och restauranger med varierande menyer.

Cala Millor ligger bara 2 km söder om Cala Bona, och här är det lite mer livat. Hyr en cykel och åk på upptäcksfärd längs den bilfria strandpromenaden.

Åker du norrut kommer du till Cala Mesquida, ett av Mallorcas mest natursköna områden utan alltför många turister. En naturupplevelse utöver det vanliga här är "sea caving" i Cova des Coloms – då simmar du in i en labyrintisk grotta och utforskar den sedan till fots.

Cala Ratjada! Många har ännu inte upptäckt denna lilla by med sina musikbarer och trevliga stämning. Härifrån kan du också ta färjan över till Mallorcas systerö Menorca.

I Cala d'Or ersätts sandstränderna av fem små badvikar omgivna av klippor och lummig natur. Ett litet resmål med en exklusiv känsla, mycket tack vare den glamorösa marinan Port Petit.

Psst! Alla resmålen längs östkusten erbjuder bra möjligheter till sol och bad. Området är känt för sina många fina badvikar, och inte minst för det kristallklara vattnet.

Cala d'Or

Idylliska Cala d’Or på Mallorcas östkust.

Alcudia och nordspetsen: Perfekt för barnfamiljer

Alcudia kräver nästan ingen närmare presentation. Den långgrunda och finkorniga sandstranden har länge sett till att platsen har blivit själva stjärnan på Mallorca. Utöver utmärkta badmöjligheter lockar semesterorten med massor av bra restauranger, flera med egna barnmenyer. Kort sagt är allt upplagt för en perfekt familjesemester.

Norr om Alcudia ligger den lilla byn Puerto Pollensa, som med sin vykortsvackra stadskärna och fina stränder är en favorit bland många Mallorca-entusiaster.

Lilla C'an Picafort i Alcudiabukten bjuder också på långgrunda stränder och turkosblått hav. Stämningen är folklig och livlig, och här träffar du semesterfirare från hela Europa.

På norra Mallorca väntar härligt strandliv för stora och små semesterfirare.

Västkusten: En annan sida av Mallorca

Cala San Vincente i nordväst är en av Mallorcas minsta och mest fridfulla semesterorter. Den är byggd kring de små stränderna i en av bergskedjan Tramuntanas dalar, men platsen har fortfarande inte utmärkt sig ordentligt på turistkartan.

Lite längre söderut ligger Puerto de Sóller, i närheten av vackra bergstrakter som passar perfekt för vandring. Om du är i Puerto de Sóller för första gången bör du ta den klassiska tågresan till Palma (och tillbaka) – det är ett bra sätt att se mer av ön.

Ytterligare en liten bit längre söderut ligger den idylliska bergsbyn Valldemossa. Här kan du strosa omkring på kullerstensbelagda gator, omgiven av traditionella kalkstenshus, och handla lokalproducerat hantverk och souvenirer i små butiker.

Valldemossa

Den pittoreska bergsbyn Valldemossa är väl värd ett besök.

Magaluf och sydkusten: För den livlige

Magalufs nattliv är välkänt – med hundratals barer, pubar, restauranger och klubbar är det full fart hela sommaren. På våren och hösten är tempot däremot mycket lugnare, och semestergästerna likaså. Väster om Magaluf ligger Santa Ponsa, ett resmål som är lite mer stillsamt än sin intensiva granne, men som fortsatt har en modern och internationell atmosfär.

I sydväst ligger fina Port de Andratx med sin gamla arkitektur och lyxyachter i hamnen. Hyr en bil och upptäck den gamla medeltidsbyn Andratx och den fina grannstranden Camp del Mar.

Palma Nova har på senare år vuxit samman med Magaluf, men både tempot och bebyggelse är mindre intensivt här. Från Palma Nova är det inte långt till de tre populära stränderna Playa Palma Nova, Playa Son Matias och Playa Magaluf. Ponent Mar är ett hotell med många trogna gäster som återvänder år efter år för att njuta av atmosfären, solen och Mallorca.