Solsemester med småbarn
Inspiration

Solsemester med småbarn

Solsemester med småbarn – flipp eller flopp?

Med en ny familjemedlem dyker plötsligt nya frågor upp när det börjar bli dags att planera semestern. När är barnet tillräckligt stort för att flyga? Går det att värma välling på hotellrummet? Kan man köpa blöjor utomlands?

Det är naturligtvis väldigt individuellt när du känner dig redo för en utlandsresa med barnet. Vissa kan inte ens föreställa sig att lämna huset det första halvåret, medan andra gärna bjuder med hela släkten på en resa för att alla ska få lära känna den nya familjemedlemmen.

Att resa kräver förstås lite mer planering jämfört med att vara hemma, men när man väl kommer iväg upptäcker de flesta att det faktiskt är en väldigt positiv upplevelse. Till exempel finns det ju andra som sköter städning och matlagning, vilket innebär att ni får mer tid för varandra.

Lägenheter skräddarsydda för barnfamiljer

Det lönar sig att välja ett hotell som är anpassat för de som reser med små (eller stora) barn. Sunwing Family Resorts har under 50 års tid anpassats in i minsta detalj för att säkerställa att familjer ska få en så bekymmersfri och lyckad semester som möjligt. Här har man tänkt på allt – så att du (nästan) slipper tänka överhuvudtaget!

På Sunwing Family Resorts finns det rum och lägenheter skräddarsydda för familjer med barn i alla åldrar. För dig som reser med barn under tre år är de barnsäkra Happy Baby-lägenheterna guld värda! De är utrustade med de mesta du behöver: barnsäng, barnstol, badbalja, badcape, hopfällbar paraplyvagn, babysitter, blöjhink och skötbordsunderlägg – för att bara nämna några saker.

Lägenheterna är dessutom utrustade med kylskåp, kokplattor, mikrovågsugn och vattenkokare, så det är enkelt att laga mat och värma nappflaskor. Du behöver inte heller packa väskan full med (bad)blöjor, barnmat och andra förnödenheter. Det kan du köpa i hotellets Mini Market.

De allra flesta Happy Baby-lägenheterna ligger i markplan och har en inhägnad terrass med svala, skuggiga områden. Alla Happy Baby-lägenheter ligger dessutom bredvid varandra, så att ni har andra småbarnsfamiljer runt er. Det är inte heller långt till babypoolen, som aldrig är djupare än 40 cm. Över poolen finns också ett solskydd som skyddar de små kropparna från solen.

Här kan du läsa mer om varför Sunwing är barnfamiljernas favorithotell

Allt blir enklare med Easy Travel

En av de saker som kan kännas mest skrämmande när man åker på semester med små barn är att behöva stå med en skrikande bebis och svettas i incheckningskön på flygplatsen. När du bor på Sunwing ingår Easy Travel, vilket innebär att du kan checka in ditt bagage på hotellet innan du åker till flygplatsen. På så sätt slipper du lång väntetid på flygplatsen och kan gå rakt förbi incheckningskön.

Så gör du flygresan till en lek

Många av oss tvekar inför att flyga med små barn, särskilt första gången. Kan besättningen värma barnmat ombord? Finns det skötbord på toaletterna? Tänk om barnet skriker hela vägen?

– Många människor oroar sig nog i onödan för att flyga med små barn. På charterflyg finns det i regel många barnfamiljer ombord, och det går oftast väldigt bra, säger Christina Tokle, som har arbetat som flygvärdinna på Sunclass Airlines sedan 1997.

Hon menar till och med att det kan vara enklare att flyga med en bebis än med äldre barn, just därför att de är så små att de inte har lärt sig att gå än – och för att de sover mycket.

– Den största skräcken för många är nog att barnet ska gråta hela vägen, och vid enstaka tillfällen händer det. Men det brukar gå alldeles utmärkt ändå, även om det inte är drömscenariot. De flesta har stor förståelse för att det kan hända och känner med föräldrarna i det läget, lugnar Christina. Det medpassagerare ogillar mest är nog barn som springer okontrollerat i mittgången. Att byta blöja i sätet är inte heller så populärt, påpekar hon.

Planering och packning

För att göra flygresan så smidig som möjligt är det två saker som gäller: förberedelser och tålamod. Om du vet att du har packat det du behöver, och är förberedd på de utmaningar som kan dyka upp längs vägen, är det enklare att slappna av – både för dig och för dina barn. 

– Det är klokt att amma eller ge nappflaska under start och landning, det kan minska eventuellt obehag som kan uppstå om de små får lock för öronen. Nässpray fungerar bra för lite äldre barn. Försök att följa dina vanliga läggningsrutiner när du reser. Det kan hjälpa ditt barn att somna ombord så att de kommer fram utvilade, förklarar Christina.

På Sunclass Airlines kan kabinpersonalen värma både barnmat och nappflaskor ombord, och du kan även få varmvatten till grötpulver. Du får dessutom alltid en burk barnmat och en banan, men om barnet är för litet, eller kräset, kan det vara bra att ta med mat själv. 

– Det kan vara en bra idé att ta med snacks såsom kex, russin eller frukt till barn som är tillräckligt stora för att äta sånt. Många har gått upp tidigt och kanske rest en bit redan innan flygets avgång. Lågt blodsocker leder som bekant till otåliga barn, säger Christina med leende.

Christinas packningstips till handbagaget:

• Blöjor och våtservetter
• Haklapp
• Extra napp
• Minst ett extra ombyte till barnet
• Ett extra ombyte till föräldrarna
• En liten kudde kan vara skön att vila på
• Mat (gröt, barnmat, mjölkpulver, frukt eller annat som barnet äter)