Se hotell (4)

Resor till Cala Ratjada

Till Cala Ratjada på norra Mallorca ska du resa för att uppleva dess levande fiskehamn, härliga badvikar och trevliga nöjesliv.

Cala Ratjada är en gammal fiskeby som vuxit en del i takt med den ökade turismen, men som ändå behållit sitt ursprung och sin charm. Här har många mallorkiner länge haft sina egna sommarhus och Cala Ratjada är fortfarande en av öns viktigaste fiskehamnar. Byn ligger väl skyddad bakom Capdepera-udden, knappt sju mil från Palma stad, i det natursköna nordöstra hörnet av Mallorca. Landskapet runtomkring är grönt och frodigt, med böljande pinjeskogar, fina sandstränder och ett glittrande Medelhav. Cala Ratjada har hittills inte varit så känt för oss skandinaver, men nu börjar alltfler upptäcka charmen med det här fina resmålet. Inte minst en yngre generation med lite högre krav börjar resa hit. Det är ett resmål som passar bra både för familjesemestern och för en avkopplande vuxensemester. Två av Mallorcas bästa golfbanor, Capdepera och Canyamel, ligger inom bekvämt räckhåll.

Hamnen är hjärtat i byn

Hamnen har en skön blandning av gammalt och nytt, lokalt och internationellt. Här samsas fiskebåtar med yachter. Här finns också utflyktsbåtar, som gör det enkelt att resa över till grannön Menorca. Riktigt klara dagar kan man faktiskt se över till Menorca och huvudstaden Ciutadella. Här händer det något nästan dygnet runt. Det är den bästa och mysigaste samlingspunkten, både för ett glas vin eller en kopp kaffe på eftermiddagen och för kvällens övningar på någon av de trevliga restaurangerna där du kan prova på det lokala köket.

Fina badvikar

I Cala Ratjada finns det gott om butiker och inbjudande restauranger, tapasbarer och musikbarer. Annars är den här kuststräckan mest känd för sina många fina stränder, badvikar och för det kristallklara badvattnet. Ta en promenad längs havet norrut från hamnen så kommer du till den skyddade lilla viken Cala Gat. Det finns även flera andra stränder att välja på i de här trakterna - Cala Agulla, Playa de Son Moll, Cala Agulla, Cala Mesquida.

Hotell med bra läge

De flesta av Vings hotell ligger lugnt inne i själva Cala Ratjada, på bekvämt avstånd för både bad och nattliv.

Skräddarsydda resor till Cala Ratjada

Vings resor till Cala Ratjada är med reguljärflyg och du bestämmer själv när du ska resa och hur länge du ska vara borta. Samtidigt kan du välja bland flera hotell, du har tillgång till vår service och du kan enkelt boka till en hyrbil under din semester. Kort sagt, du kan skräddarsy din resa så den passar dig.

Bra att veta
 • Fina sandstränder
 • Valfri reslängd
 • Lokala restauranger
 • Bra pris på hyrbil
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Cala Ratjada

Väder
 • januari
14°6°
5
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • februari
15°6°
6
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • mars
17°8°
7
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • april
19°10°
8
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • maj
22°13°
9
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juni
26°17°
10
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • juli
29°19°
11
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • augusti
29°20°
10
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • september
27°18°
7
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • oktober
23°14°
6
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • november
18°10°
5
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • december
15°8°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
Stränder
Kuststräckan vid Cala Ratjada är känd för sina många fina stränder, badvikar och inte minst för det kristallklara badvattnet. Flera av badvikarna har finkornig sand, där Cala Agulla, Cala Gat och Playa Son Moll är särskilt värda att lyfta fram.

Cala Agulla

Cala Agulla, även känd som Cala Guya, är en vacker och finkornig sandstrand nära Capdeperas nordöstra spets. Här finns en bra och delvis skuggad parkeringsplats, toaletter, beachbar, lounge stolar och parasoller. Stranden nås med bil, cykel eller till fots.

Cala Gat

Cala Gat är en vacker bukt omgiven av fantastisk natur och tallar. Stranden är relativt orörd och består av finkornig sand. Här finns ganska få faciliteter, men stranden ligger endast ca 500 meter från hamnen. Man kan ta sig till Cala Gat via strandpromenaden eller med bil. Parkering finns ca 100 meter från stranden.

Font de sa Cala

Font de sa Cala är en vacker sandstrand med vit sand. Stranden ligger ungefär tre kilometer söder om Cala Ratjada. Stranden är mestadels omgiven av vacker natur och små tallar, med några hotell och restauranger i närheten. Du kan ta dig till Playa Font de Sa Cala med hyrbil samt med buss eller minitåg från Cala Ratjada. Minitåget stannar intill stranden där det även finns busshållplatser och parkeringsmöjligheter. På stranden finns faciliteter som toaletter, dusch, lounge stolar, parasoll och en beach bar. Här erbjuds också flera olika vattensportsaktiviteter.

Playa Son Moll

Playa Son Moll är huvudstranden i Cala Ratjada. Stranden ligger öppet mot Medelhavet och det kan därför blåsa en del. Under sommarmånaderna är det många som besöker stranden då både turister och mallorkiner vill njuta av havsbrisen. Det är enkelt att ta sig till Playa Son Moll. Minitåget stannar precis vid stranden och här finns både parkeringsplatser och busshållplatser. Den vackra strandpromenaden löper längs med hela stranden. Här har du tillgång till stormarknad, pizzeria och en beach bar. Det finns även många större butiker och restauranger i närheten.

Sol och bad på Mallorca

Alla badstränder i Spanien är offentliga, så du har alla chanser att hitta din egen favoritstrand bland Mallorcas många små och stora vikar. Förutom stränderna på ditt resmål finns det många fler att besöka. Nedan följer namnen på några populära stränder, men fråga oss gärna om ytterligare förslag.

Es Trenc

En i det närmaste obebyggd strand på sydkusten. Sju kilometer härlig sandstrand med turkosblått vatten, nära byn Campos.

Cala Deia

Liten stenstrand nedanför den gemytliga byn Deia. Passar bra för snorkling.

Cala Sant Vicenc

Tre små vikar med fin sand och fantastiskt, turkosblått och kristallklart vatten. Vikarna är lättillgängliga för bilister och har faciliteter som barer, restauranger och hotell.

Cala Mondragó

Vacker badvik med både klippor och sand. Passar för snorkling. Ligger på östkusten i närheten av Cala d´Or.

Cala Torta

Den vackraste av de många obebyggda stränderna i området, formad som en vid båge av sand omgiven av sanddyner och torrt landskap. Nära byn Arta.

Cala Tuent

En välbevarad hemlighet vid den hårt trafikerade Sa Calobra-vägen. Storslagen utsikt och klart vatten. Passar bra för snorkling.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 30 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Du kan resa med Ving till Cala Ratjada året runt med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Palmas flygplats.
För en smidig transport till hotellet rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Restiden från flygplatsen till Cala Ratjada är ca 1 timme och 30 minuter till 2 timmar (ca 80 km), beroende på trafik.
Mat, dryck och nattliv
I Cala Ratjada, speciellt längs den bilfria strandpromenaden, hittar du ett stort utbud av restauranger, caféer och barer. När du blir sugen på en bit mat hittar du restauranger med både internationella och mallorkinska menyer. Ca 1,5 km från Cala Ratjada ligger den mallorkinska byn Capdepera. Här hittar du många trevliga restauranger, framförallt runt torget.

Mat och dryck på Mallorca

Spanjorerna älskar att äta på restaurang, de äter mycket och gärna sent. Mallorkinerna är duktiga på att laga mat och har tillgång till fina råvaror. Förutom de internationella menyerna på restaurangerna är det absolut värt att prova någon av öns specialiteter. Spanska lunch- och middagstider är cirka kl. 13.30- 15.30 och kl. 20.00- 24.00, men eftersom hela Mallorca är turistanpassat håller de flesta restaurangerna på turistorterna öppet efter "våra" skandinaviska tider. Dricks ingår inte i notan utan läggs till av gästen.

Tapas

Tapas och Spanien hör ihop. Spanjorerna själva äter tapas som en förrätt, men det är lätt att komponera ihop en hel måltid genom att beställa in många olika smårätter. Det finns mängder av olika tapas att välja mellan. Ett bra sätt att provsmaka tapas på är att beställa "un variado", då får du en lite större tallrik med lite av varje på.

Pa amb Oli-

en regional variant av den internationellt kända bruschettan, och ett favorittilltugg på hela Mallorca. Rätten består av en brödskiva som gnuggas med tomat, droppas med olivolja och strös med salt. Påläggens möjligheter är stora, kanske lite ost, skinka eller en sardin.

Sopas mallorquinas

- en soppa baserad på grönsaker, kött och bröd som äts med gaffel. Rätten benämns ofta som en förrätt i menyerna, men med lite bröd som tillbehör räcker det som en enklare middag.

Frit mallorquí

- en slags pytt-i-panna med bland annat lever och fänkål, ibland starkt kryddad.

Tumbet

- friterade grönsaker med tomatsås. Exakt vilka grönsaker som används beror på tillgång.

Caragols-

sniglar som kokas i sitt eget skal och serveras med vitlöksmajonnäs.

Llom amb Col-

en gryta med fläsk och vitkål som huvudingredienser. Mättande och värmande om det är lite småkyligt ute.

Porcella

- grillad spädgris.

Sobrasada

- Mallorcas berömda korv, som görs på griskött. Korven är mild, smakrik och röd av kryddor. Korven brukar användas som pålägg eller grillad.

Ensaimada

- en spiralformad bulle, som finns i olika storlekar och med olika fyllningar.

Vin

De spanska vinerna hör till de främsta i världen. Landets mest kända viner kommer från regionerna La Rioja, Navarra och Penedes. Alla regioner framställer sitt eget vin, och så även Mallorca, som har en egen ursprungsbeteckning: Binissalem.
Öns vincentrum ligger i just Binissalem men runtomkring på ön har flera vinbodegor öppnat upp sina dörrar för besökare. P å många av dem kan du få en rundvandring med provsmakning medan vissa erbjuder ett besöka i sin butik.,

Cava

Cava är ett spanskt mousserande vin och konkurrerar väl i smak och ännu mer i pris med champagne.

Sangria

En läskande alkoholdryck som framförallt förknippas med Spanien är den populära sangrian. Den är baserad på vin, frukt, socker och en variation av starkare alkohol som ofta serveras i en karaff.

Spanskt kaffe

Kaffe är mycket populärt i Spanien och det spanska kaffet serveras starkt. Vill du dricka en motsvarighet till svenskt kaffe bör du beställa café melitta eller café americano. En café solo är en liten kopp espresso. Med lite mjölk i espresson blir det en cortado. En café con leche är en stor kopp med starkt kaffe och varm mjölk.
Cala Ratjada erbjuder ett livligt nattliv med många barer, klubbar och diskotek. Du kan även tillbringa kvällen på en mysig restaurang eller uteservering.
Shopping
I Cala Ratjada finns det gott om butiker och supermarkets. Här kan du köpa kläder, skor, lädervaror, kosmetika, inredning och souvenirer. Många butiker i Cala Ratjada öppnar i början av april och stänger igen i mitten av oktober. På orten finner du också ett par stora livsmedelsbutiker. Ta gärna en tur in till huvudstaden Palma. Här finns öns bästa shopping.

Shopping på Mallorca

På Mallorca finns det mycket fint att handla. Spansk design räknas som framstående både vad gäller inredning och kläder. Här på ön är hittar du bland annat lädervaror i form av jackor och väskor, keramik och mallorkinska tyger i speciella mönster, Majoricapärlor från Manacor och skor.

Det största utbudet finns naturligt nog i Palma. Här finner du allt från små enkla affärer till exklusiva boutiquer. Besök de stora och eleganta varuhuset El Corte Inglés, där du hittar det mesta, eller C & A, som är ett stort klädvaruhus med relativt låga priser.

På turistorterna har de flesta affärer öppet från morgon till kväll alla dagar i veckan. I byarna och i Palma är det dock de officiella öppettiderna som gäller, dvs. vardagar kl. 10.00-13.30 och kl. 16.30-20.00, lördagar endast förmiddagen och söndagar stängt. De stora varuhusen i Palma har däremot öppet hela dagen, utan siesta.

Marknad på Mallorca

De flesta byar och städer har sin egen marknad en eller ett par dagar i veckan. Här handlar byborna och marknaden brukar erbjuda alla möjliga varor som frukt, grönsaker, husgeråd, kläder och skor.

Normalt prutar man inte på Mallorca, men på marknaderna kan det löna sig att diskutera priset. Försäljarna brukar plocka upp sina varor vid åttatiden på morgonen och håller sedan på fram till siestan. Här är några exempel på marknader att besöka.

Bra köp på Mallorca

Skor
Det finns ett stort utbud av skobutiker på Mallorca, speciellt sandaler, slipins, flipflops och andra damsommarskor. Oftast är de också lite billigare än hemma.

Keramik
Var du än kommer på Mallorca finns vackra krukor och keramik att köpa. Tillverkningen är en gammal tradition och har du tur kan du komma över riktigt fina saker till bra priser.

Alkohol
Både vin, sprit och öl är billigt att köpa på supermarkets på Mallorca, speciellt på de större stormarknaderna.

Pärlor
I Manacor, tillverkas världens tredje finaste pärlor, Majoricapärlan, som framställs av fiskfjäll. Besök fabriken och passa på att köpa med dig pärlor hem till ett bra pris.

Skinn och läder
På Mallorca kan du hitta skinn och läder av bra kvalitet till bra priser, framförallt jackor och skärp. De bästa köpen gör du i staden Inca, läderindustrins högsäte på ön. Åk dit en torsdag, då är det marknad!

Olivolja
Många menar att olivoljan från Mallorca är bland den bästa I Medelhavet. På flera platser på ön kan du hitta lokalproducerad olivolja som du kan köpa med dig hem.
Aktiviteter och sevärdheter

Vattensporter

Längs stranden finns ett begränsat utbud av vattensporter, som till exempel trampbåtar. Det finns också ett dykcenter där man kan hyra vindsurfingbrädor.

Dykning och snorkling

Längs Mallorcas östra kust ligger några av öns bästa dykplatser. I Cala Ratjada finns flera dykcenter, som erbjuder både kurser och dagsutflykter. Du kan också göra ett så kallat "prova-på-dyk", där du går ner 5- 6 meter med en instruktör för att prova på om dykning är något för dig.

Hidro Park - Alcudia

Hidro Park är en vattenpark med massor av olika attraktioner: minigolf, vattenrutschbanor, vågpool och mycket mer. Här får både stora och små en fin dag fylld av roliga aktiviteter. Här finns också lekområden för de minsta, tillsammans med restauranger och grönområden.

Vinbodega

Passa på att smaka på öns egna viner när du är här. I staden Binissalem hittar du flera vinhus som erbjuder både provsmakning och köp.

Vandring

Mallorca är en dröm för vandrare. I omgivningarna runt Cala Ratjada finns flera fina vandringsleder. Ett populärt vandringsstråk går genom pinjeskogen via Cala Agulla till Cala Mesquida. Kontakta turistkontoret i Cala Ratjada för information om guidade promenadturer. Här kan du också hämta broschyrer om vackra vandringsleder. Se till att du tar med dig skor med räfflad sula, då det kan vara brant på vissa ställen. Nedan finner du några förslag på vandringsleder.

Cala Ratjada- Cala Mesquida: Populär led som går från Cala Ratjada genom naturreservatet till Cala Mesquida. Leden är märkt och tar ca tre timmar fram och tillbaka.

La Ermita de Betlem: En annan, relativt enkel tur är den till klostret La Ermita de Betlehem.

En längre vandring kan påbörjas i byn Artà. Härifrån vandrar du vidare på vackra vägar fram till klostret La Ermita de Betlem. Vandringsleden finner du bakom Sant Salvador, borgen i byn, där det också finns en stor bilparkering. Vandringen tar cirka fyra timmar.

Ett alternativ är att köra fram till Colonia de Sant Pere och börja vandringen där. Den turen tar cirka två timmar. Stigarna är bra skyltade fram till munkklostret Ermita de Betlem. Väl uppe på toppen finns det en liten kiosk med försäljning av dryck och ett litet utbud av souvenirer. Ta med matsäck om du inte vill äta lunch i byn Colonia Sant Pere. Turen kan på sina håll vara lite brant! Bekväma skor är att rekommendera.

Övriga aktiviteter i Cala Ratjada

I Cala Ratjada kan du spela tennis eller golf. Två av Mallorcas bästa golfbanor ligger inom räckhåll.

Formentorhalvön

Formentorhalvön är den vackra klipphalvön längst upp på mallorcas norra kust. Här ligger det legendariska hotellet Formentor. Här har en rad prominenta gäster sökt lugn och ro i vackra omgivningar. På Formentorhalvön ligger också Playa de Formentor, tillsammans med flera andra klippiga små vikar med fin sand och småsten. Man kan antingen ta färjan hit från Puerto de Pollensa, eller också ta bilen.

Cala Ratjadas fyr

I Cala Ratjada finns en gammal fyr från 1861. Fyren ligger längst ut på den nordöstligaste punkten av Mallorca. Härifrån har du en enastående utsikt över byn och omgivningarna. Vid klart väder kan du se ända till grannön Menorca. Öppet dagligen.

Jardines Casa March – Cala Ratjada

På kullen ovanför Cala Ratjada ligger "Jardines Casa March", som är väl värt ett besök. Vackra trädgårdar omger tornet "Sa Torre Cega" och dess byggnader från 1400- talet. Här kan du beskåda en vacker samling skulpturer av bl.a. Auguste Rodin och Henry Moore. Trädgårdarna är öppna för allmänheten men reservation krävs för besök. Förbokning sker genom turistbyrån i Cala Ratjada.

Capdepera och slottet i Capdepera – Cala Ratjada

Cirka fyra kilometer från Cala Mesquida ligger byn Capdepera, en liten spansk stad med smala gränder, vackra torg och ett imponerande slott från 1200-talet.

Nationalparken S´Albufera

Mellan Playa de Alcudia och Can Picafort hittar du nationalparken S´Albufera, ett eldorado för både botaniker och ornitologer. Det går en buss mot Can Picafort som stannar utanför ingången.

Teatro Romano och arkeologiska Pollentia i Alcudia

Öns enda bevarade romerska amfiteater, Teatro Romano, ligger utanför stadsmurarna, cirka 1 km från kyrkan i gamla Alcudia. Arkeologiska Pollentia ligger vid utkanten av gamla Alcudia. Här finns ruiner från romarriket.

Palma stad

Palma är huvudstaden på en ö som förr var ett eget kungarike och har rötter tusentals år tillbaka i tiden. Idag kantas huvudstaden Palma av prunkande avenyer, en vacker katedral och butiker med det senaste av det senaste, bland mycket annat. Har du inte varit i Palma kan du inte riktigt säga att du har varit på Mallorca.

Mallorcas västkust

Det är många som räknar Mallorcas västkust som det det absolut vackraste området västra Medelhavet. Längs med kusten löper bergskedjan Serra de Tramuntana, med vackra vyer med höga berg, dramatiska raviner, skogar, dalar och doftande apelsin- och olivodlingar. Här finns också gott om intressanta byar och platser. Bästa sättet att uppleva västkusten är med bil. Längs vägarna passerar du flera av de små byarna och de intressanta platserna samt öns högsta punkt, Puig Major.
Hur du tar dig runt
Det bästa sättet att se och uppleva Mallorca är att hyra en bil och ett tips är att boka hyrbilen redan hemifrån, det är både billigare och smidigare. Det kan dessutom vara svårt att få tag på en hyrbil på resmålet under högsäsong så boka din Avis-bil innan ankomst.
Cala Ratjada har bra bussförbindelser till Palma stad och andra delar av ön.

Hur du tar dig runt på Mallorca

Mallorca har ett väl fungerande bussnät och under högsäsong går lokalbussar i skytteltrafik mellan de större turistorterna. Vill du se mer av ön och ta dig runt på egen hand är dock hyrbil att föredra. Vägarna på Mallorca är utmärkta, det är bra skyltat och förutom i själva Palma stad är trafiken måttlig. Dessutom är det ganska billigt att hyra bil här, speciellt om du förbokar den hemifrån.

Buss

Mallorca har ett väl fungerande bussnät och under högsäsong går lokalbussar i skytteltrafik mellan de större turistorterna . Lokalbussarna i Palma är blå och heter EMT. På resten av ön är de röda och gula och heter TIB. Biljetten köps direkt på bussen och gäller endast enkel väg. Tänk på att chauffören inte växlar stora sedlar.

Tidtabellerna varierar så glöm inte att kolla upp tiderna i förhand. Under helgdagar och helger går bussarna oftast inte lika frekvent. Vi reserverar oss för ändringar i både tidtabeller och körrutter. Vänligen kontakta receptionen på hotellet eller din guide för mer information.

Båt

Båtförbindelser finns mellan Mallorca– Barcelona och Mallorca– Valencia. Under sommarmånaderna går det även båtar mellan Alcudia - Menorca och Mallorca - Ibiza. Lättast är att boka biljetter via internet eller nere i hamnen i Palma hos en återförsäljare. Här finner du även tidtabeller och priser på de olika båtresorna.

Flyg

Det går dagliga flygförbindelser till grannöarna Menorca och Ibiza, samt till det spanska fastlandet. Det är även lätt och enkelt att flyga till flera europeiska städer.

Taxi

Taxi kan beställas via hotellets reception eller stoppas direkt på gatan. I de flesta områden finns också taxistationer, där bilarna står och väntar på körningar. Normalt kör taxichaufförerna med taxameter enligt fastställda taxor. Gör upp priset med chauffören i förväg för längre resor, då slipper du få en obehaglig överraskning.

Tåg

Det finns tre olika tåglinjer på ön. Alla tre utgår från Plaza España i Palmas centrum. Den ena linjen går till Inca, mitt på ön och den andra till Sóller på västkusten. Från Sóller går det bra att ta den lilla spårvagnen ut till Puerto de Sóller. Den tredje tåglinjen går via Inca till Manacor.
Fakta

Vår service på resmålet

Under din vistelse kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon, samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kontaktinformation hittar du på din biljett eller i vår app. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving.

Vaccinationer

Inga obligatoriska vaccinationskrav, men Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Turistskatt Cala Ratjada

Myndigheterna på Balearerna tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotellkategori och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning, antingen kontant eller med kort.

Följande skattesatser gäller per person och natt för alla boende äldre än 16 år under de första åtta nätterna:

Hotell/lägenhet med officiell kategori 4+ och 5 stjärnor: Maj-oktober 4,40 euro. November-april 1,10 euro
Hotell/lägenhet med officiell kategori 3+ och 4 stjärnor: Maj-oktober 3,30 euro. November-april 0,80 euro
Hotell/lägenhet med officiell kategori 1-3 stjärnor: Maj-oktober 2,20 euro. November-april 0,55 euro

Från och med den nionde natten är skatten halverad. Observera att Vings klassificering av hotell kan skilja sig från den officiella klassificeringen av hotellet, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

Valuta och betalning

Euro (EUR). Uttagsautomater finns. Kort accepteras i stor utsträckning.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Ingen tidsskillnad.

El

220 volt. Adapter behövs inte.

Språk

I Spanien pratar befolkningen främst spanska, men även katalan och mallorquin i vissa områden. I turistområdena pratar de flesta som jobbar inom servicebranschen även engelska.

Övrigt

Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn
Cala Ratjada är inte särskilt anpassat för barnfamiljer. Resmålet passar dock bra för familjer som vill ha lugn och ro, eller som vill utforska naturen i omgivningarna.

Stränder

Stranden i Cala Ratjada är inte speciellt långgrund, men inte heller extremt djup. Sanden, som är mjuk och finkornig, passar utmärkt att bygga sandslott med. För äldre barn finns möjlighet att snorkla vid klipporna.

Lekplatser

Lekplatser finns på flera av hotellen samt inne i Cala Ratjada.

Barnmat och blöjor

Ett begränsat utbud av blöjor och barnmat finns att köpa i närmaste snabbköp. Dock är prisnivån här betydligt högre än på ett "vanligt" supermercado. En god idé kan därför vara att storhandla i början av veckan i någon av de större butikerna inne i Cala Ratjada eller Capdepera.

Resa med barn till Mallorca

Mallorca är ett populärt resmål för barnfamiljer och här är det enkelt att resa runt även med de allra minsta. Spanjorerna är mycket barnkära och det är aldrig några problem att ta med sig barnen exempelvis på restaurang. Tvärtom, sannolikheten är stor att de får mer uppmärksamhet än vad du får.

Nedan följer information om vad som kan vara bra att tänka på samt några tips på aktiviteter för hela familjen.

Mat

De allra flesta restauranger har internationell meny med mat lämpad för de små. Många erbjuder också speciella barnmenyer med hamburgare, pasta, kyckling med mera, inklusive dryck och glass. Ett begränsat antal barnstolar finns på de flesta restauranger.

Barnmat och blöjor

Barnmat finns att köpa i de allra flesta mataffärer/supermercados samt på apotek. Billigast handlar du på de olika supermarketarna. Jämfört med Skandinavien är sortimentet på burkmat mycket mindre. Grötpulver liksom de flesta fruktpuréer innehåller ofta socker. Blöjor kan köpas överallt med samma prisvariation som barnmat.

Bilbarnstolar

Bilbarnstolar finns hos de flesta större biluthyrare, mot extra kostnad. Obs! Beställ barnstolen samtidigt som du reserverar bilen. De flesta större hyrbilsfirmor har bilar med bilbälten i baksätet.

Lekplatser

De spanska lekplatserna påminner mycket om sina svenska motsvarigheter. Lekplatserna är populära tillhåll så bli inte överraskad om ditt eller dina barn överbryggar språkbarriärerna till den grad att du är tvungen att bära dem därifrån.

SÖK DIN RESA TILL Cala Ratjada
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.