Thailand – aktuell information och inresekrav

Uppdaterad 13/1 2022

Inresekrav

På resmålet

Om du är fullvaccinerad

1. Thailand Pass

Alla resenärer måste fylla i ett inreseformulär ett s.k. "Thailand Pass". Redan på avreseflygplatsen ska du visa din QR-kod från ditt Thailand Pass, så se till att ha den tillgänglig.

Thailand Pass för inresa till Thailand
Från och med den 11 januari 2022 ska du ansöka om Thailand Pass ”Blue Zone Sandbox Program”, när du reser till följande provinser i Thailand: Phuket, Krabi (inkl. Koh Lanta), Phang-Nga (Khao Lak) och Surat Thani (Kho Samui). Du måste vara kvar på resmålet/i provinsen 7 dagar efter ankomst. Under dessa dagar får du röra dig fritt i provinsen, men inte lämna den. Efter 7 dagar får du resa runt i övriga Thailand.

Har du redan ansökt om Thailand Pass "Test & Go" och mottagit en QR-kod? Så gäller de nya reglerna från och med den 15 januari.

  • Har du avresa till och med 14 januari gäller "Test & Go fortfarande och du behöver inte göra något.
  • Har du avresa från och med den 15 januari ska du ansöka om ett nytt Thailand Pass via "Blue Zone Phuket Sandbox Program".

Formuläret är obligatoriskt och innehåller mycket information och bifogande av dokument, vilket gör att man ska påbörja processen 7 dagar före avresa.

Förutom hälsodeklaration och kontaktuppgifter så ska följande laddas upp:
a) Covidbevis som bekräftar full vaccinering om du har det.
b) Försäkringsintyg (ett engelskt intyg på att din försäkring täcker sjukvårdskostnader upp till minst 50.000 USD eller motsvarande. Du måste själv kontakta ditt försäkringsbolag i god tid).
c) Resebevis/biljett från Ving (alla våra hotell är certifierade enligt SHA++, och när detta efterfrågas hänvisar du till ditt biljettnummer hos oss och laddar upp resebeviset).
d) En bild av fotosidan i ditt pass.
e) En bild på kvittot från din bokning av covid-testet som du ska göra vid ankomst. Du bokar och betalar här nedan under punkt 3.

2. Obligatoriskt PCR-test

Thailand kräver att alla resenärer (även fullvaccinerade och barn från och med 6 år) även kan uppvisa:

  • Ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt vid avresa, med ett reseintyg på engelska. Vi rekommenderar att du använder dig av vår samarbetspartner Vaccina som garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis. Om du tar ditt PCR-test hos en annan vårdgivare än Vaccina så måste du säkerställa att du får ett reseintyg hos en vårdgivare som är ansluten till E-hälsomyndighetens tjänst covidbevis.se.

Vi rekommenderar att du skriver ut intyget med ditt negativa PCR-test, samt ditt vaccinationbevis som du hämtar på covidbevis.se.

3. Obligatoriskt covidtest vid ankomst, samt PCR-test dag 5

Alla resenärer från och med 0 år kommer att ta ett covidtest vid ankomst. (Testet bokas via https://www.thailandpsas.com/).

Så bokar och betalar du för covidtest i Thailand

Svaret på ditt ankomsttest kommer inom 6–24 timmar och hotellet kommer meddela dig testresultatet. Du kan också se ditt resultat i PSAS-systemet, där du bokat ditt test.

Dag 5 behöver du på egen bekostnad bege dig till ett testcenter för att göra ett PCR-test. Du bokar detta samtidigt som du bokar ditt ankomsttest via länken ovan. Bokningsformuläret räknar automatiskt ut vilket datum du ska göra testet. Testcentren finns över hela Phuket, du kan se var här. Till testcentret behöver du ta med dig ditt pass, två passkopior samt kvitto på betalningen av testet. Svaret på ditt PCR-test kommer inom 24 timmar, och skickas både till hotellet och de kontaktuppgifter som du har angett.

Kostnaden för dessa båda tester är 4.200 THB (ca 1.100 SEK) per person, som bekostas av resenären själv.

4. Appen "Mor Chana"

Thailändska myndigheter kräver att alla vuxna resenärer laddar ner smittspårningsappen ”Mor Chana”, som du hittar i Appstore och Google Play. Vi rekommenderar att du hämtar appen innan du reser till Thailand för att undgå roamingavgifter. Du kan vänta med att logga in i appen tills du har ankommit till Thailand.

5. Har du nyligen besökt ett annat land?

Alla våra nordiska länder, samt många fler, klassas idag enligt thailändska myndigheter som säkra länder. Om du har varit i något annat land än det du reser ifrån de senaste 21 dagarna före avresan till Thailand måste du säkerställa att det landet räknas som säkert. Du hittar listan på säkra länder genom att klicka på länken och därefter välja "see list of eligible countries / territories" under Test & Go: Säkra länder . Du får även resa genom länder som inte anses som säkra, om du befinner dig enbart i transit i mindre än 12 timmar.

Är du inte fullvaccinerad?

Thailand har följande krav för ej fullvaccinerade resenärer 6–17 år:

Från och med den 16 december behöver barn 6–17 år som inte är fullvaccinerade uppvisa ett negativt PCR-test som är max 72 timmar vid avresa till Thailand. Utöver det gäller samma inresekrav som för fullvaccinerade.

Thailand har följande krav för ej fullvaccinerade resenärer över 18 år:

Observera att i tillägg till alla krav ovan måste resenärer över 18 år som inte är fullvaccinerade sitta i tio dagars karantän på utvalda hotell och på egen bekostnad. För barn 12–17 år som åker i sällskap med sina föräldrar gäller andra regler, se ovan. Väntar du på en andra dos i ditt vaccinprogram måste du alltså ta den senast 14 dagar före avresa för att räknas som fullvaccinerad.

Munskydd

På flygplatsen och flyget
Alla från och med 6 år ska bära munskydd på flygplatsen i Köpenhamn. Flyger du med TUIfly Nordic till Thailand ska alla från och med 12 år bära munskydd ombord på flyget.

Transfer- och utflyktsbussar
Alla ska bära munskydd i transfer- och utflyktsbussar.

Resmålet
I Thailand ska du som utgångspunkt alltid bära munskydd när du lämnar hotellet. Det är därför alltid en bra idé att ha med dig ett munskydd. Kravet om munskydd gäller bland annat när du besöker banker, butiker, nattmarknader, sevärdheter och andra platser med större samlingar av människor samt i offentliga transporter som buss och taxi. Du behöver inte bära munskydd på stranden.

Hotellet
Inomhus t.ex. i receptionen, restaurangen, hissen och andra gemensamma utrymmen ska alla bära munskydd. Du behöver inte bära munskydd vid pool- och utomhusområden, när du kan hålla ett avstånd på 1,5 meter. Hotellens munskyddskrav kan variera från hotell till hotell, och du får mer information när du checkar in.

På hotellet

Thailändska myndigheter kräver att du bor på ett SHA++-certifierat hotell, vilket betyder att hotellet ska uppfylla höga krav när det gäller åtgärder mot smittspridning. Personalen har fått specialträning i hur rengöring- och desinfektionsrutiner går till. När du reser med Ving bor du alltid på ett SHA++-certifierat hotell.

Hotellen har olika in- och utcheckningsrutiner för att det ska gå så snabbt som smidigt som möjligt med incheckning och tillräckliga avstånd.

När du checkat in ska du gå direkt till ditt rum och vänta på ditt testresultat från det covid-19-test som du tog vid ankomst till Thailand. De flesta hotell erbjuder roomservice medan du väntar, om du vill ha mat eller dryck.

I hotellrestaurangen behöver du inte bära munskydd när du äter eller dricker. När det är möjligt kommer det vara bordsservering istället för buffé. På en del hotell serveras buffé och dryck av personalen. Borden står med avstånd till varandra och desinficeras mellan sittningar.

Aktiviteter, träningspass och utflykter sker utomhus eller inomhus under säkra förhållanden, men med krav på munskydd om man inte kan hålla avstånd. Programförändringar kan ske med kort varsel beroende på lokala förhållanden. På en del hotell ska du förboka tid i gymmet, då det kan vara begränsat med platser. När du checkar in kan du höra om vad som gäller på ditt hotell.

Beroende på lokala restriktioner kan det ske förändringar i hotellets utbud av faciliteter, service, öppettider och aktiviteter.

Offentliga platser

Stränder
Stränder är öppna, det finns inga restriktioner gällande uthyrning av solstolar och servering vid stränder. Den generella rekommendationen är att hålla 1,5 meters avstånd.

Restauranger, barer och nattklubbar
Restauranger och barer är öppna men med begränsningar. För tillfället får restauranger och barer hålla öppet och servera alkohol till ca. kl. 22. Nattklubbar och annat nattliv får för tillfället inte vara öppet.

Butiker, apotek och sevärdheter
Butiker och apotek håller öppet som vanligt. De flesta sevärdheter är öppna, dock med vissa begränsningar. Vid större folksamlingar kan det vara restriktioner som t.ex. krav på avstånd eller max antal personer.

Utegångsförbud
Det finns inget utegångsförbud på våra resmål i Thailand.

Offentlig transport
Offentlig transport som buss går, men med begränsad trafik. Taxi och tuk-tuk fungerar som vanligt.

Övrig information

Om du blir smittad av covid-19 i Thailand
Skulle du ha otur att testas positivt för covid-19 i Thailand finns vi där för dig, samtidigt som vi samarbetar med både de lokala myndigheterna och hotellägarna för att säkerställa att smittan inte sprider sig.

Enligt thailändska regler ska du vara i karantän i 10 dagar på ett så kallat "Isolation Hotel". Om du bor på något av våra egna hotell (Sunwing Kamala Beach, Sunwing Bangtao Beach eller Sunprime Kamala Beach) kommer du bo kvar på hotellet under din karantän. Skulle detta påverka din hemresa hjälper vi självklart till med en lösning. Eventuella extra utgifter för hotell och flyg ska täckas av din reseförsäkring, vi rekommenderar därför att du undersöker med ditt försäkringsbolag vad som gäller för din försäkring innan du reser.

Tänk på att lokala myndigheter kan ändra rekommendationer och restriktioner med kort varsel.

Läs mer om vårt trygghetsarbete här
Lägesbild och reseinformation om resor till Thailand från UD
Är du inte är svensk medborgare eller bosatt i Sverige? Läs mer här om vad som gäller

Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.