Se hotell (9)

Resor till Koh Lanta

På Koh Lanta väntar det stora lugnet på kilometerlånga stränder. Varför inte välja ett hotell direkt på stranden?
Koh Lanta, som ligger söder om Phi Phi-öarna, är en riktig pärla för dig som vill resa till ett lugnt och vackert resmål. Ön har över ett dussin fina sandstränder ut mot Andaman-sjön, vilket betyder härliga bad och magnifika solnedgångar som avslutning på ännu en härlig semesterdag. Kanske gör du ett besök i det närmaste Koh Lanta kommer en huvudstad; Ban Sala Dan, som är byggd på pålar på öns norra del, för att utforska de lokala restaurangerna och kanske ta en titt på marknaden. På Koh Lanta finns allt från stora lyxiga resorts, till små familjedrivna guest houses. Man bor, äter och roar sig oftast bara ett par steg från stranden. En annan skillnad mot mer etablerade resmål är att Koh Lanta fortfarande domineras av thailändare, och vardagslivet pågår överallt, ett välkommet inslag för den som tröttnat på neon och högljudd popmusik. Därför har ön blivit lika populär bland vana thailandsresenärer som bland förstagångsbesökare. Man kommer hit, kopplar av, gör dagsutflykter och ser solen gå ner över Indiska Oceanen från bekvämligheten i en strandbar, med en iskall Singha i handen och syrsornas sång i öronen.

Bo på stranden

Flera av Vings hotell ligger alldeles intill stranden, så om du skulle tröttna på poolen behöver du bara resa dig och gå några få steg innan du står med fötterna i Andamansjöns varma vatten. Längs med Koh Lantas västkust, där Vings hotell ligger, är stränderna både långgrunda och barnvänliga, med fin vit sand och gott om plats.

Skräddarsy din resa till Koh Lanta

Till Koh Lanta kan du boka paketresor med hotell och reguljärflyg. På så vis kan du boka en skräddarsydd resa som passar dina önskemål. Tryggheten hos Ving får du på köpet. Det betyder att du reser när du vill, både om sommaren och om vintern. Och vill du sedan se mer än Koh Lanta under din resa kan du kombinera med ett annat resmål, så att du får se och uppleva ännu mer.
Bra att veta
 • Strandnära hotell
 • Prisvärt boende
 • Kombinera resmål
 • Kilometerlånga stränder
 • Barnvänliga stränder
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Koh Lanta

Stränder
Längs med Koh Lantas västkust ligger stränderna som pärlor på en tråd. Det är svårt att rekommendera någon av dem särskilt eftersom alla är fina och dessutom mycket lika. De är överlag långgrunda vilket gör snorkling svårt. Vill du snorkla eller dyka på allvar skall du följa med någon av turerna till närliggande öar som Phi Phi Island, Koh Haa eller Koh Rok. Stränder och öar i området som tillhör marin nationalpark/nationalpark har inga solstolar eller vattenaktiviteter.

Hat Khlong Dao

Den nordligaste stranden, och alltså den som ligger närmast Ban Sala Dan. Ca tre kilometer lång och lika långgrund som de flesta andra stränder på Koh Lanta. Vid lågvatten kan man vara tvungen att vandra över ett tjugotal meter sandslätt innan vattnet börjar skvalpa runt tårna. Tjugo meter till så blir också knäna våta. Sällan kraftiga vågor under perioden oktober till april, trots att det tidvis kan blåsa ganska hårt. Snorklingen kan inte rekommenderas eftersom det är så långgrunt. Här och där finns enstaka stenar där det kan gömma sig en och annan liten fisk, men vill du snorkla eller dyka på allvar skall du följa med någon av turerna till närliggande öar som Phi Phi Island, Koh Haa eller Koh Rok.

Ao Phra-Ae/Long Beach

Med sina fyra kilometer är det öns längsta strand. Ännu lugnare än Hat Khlong Dao, delvis beroende på att det finns färre bungalows utmed Ao Phra-Ae. Stranden liknar den vid Hat Khlong Dao; ljusgul, finkornig sand som kan bli ganska varm i solen. Om det blåser och du känner dig lite blästrad av den kringblåsande sanden, pröva att lägga dig närmare vattnet. Eftersom vinden oftast blåser från havet innebär det mindre sand.

Khlong Khong

Khlong Khon är en klippstrand med en mindre del som är badbar. Här finns ett par hostels och strandbarer.
Mat, dryck och nattliv
På Koh Lanta hittar du ett stort utbud av restauranger, framförallt inne i Ban Saladan och längs med huvudvägen söderut. Här äter man gott och billigt, och variationen är stor. Ofta beställer man två-tre rätter per person och sedan smakar alla i sällskapet på de olika rätterna. Ett av Koh Lantas särdrag är tillgången på indisk mat. I stort sett överallt ser man roti chanai och lassi på menyerna, vid sidan av mer typiskt thailändska rätter. Detta gör Koh Lanta ännu mer attraktivt för de som åker hit helt eller delvis för den goda och billiga maten. Som vanligt när man är utomlands gäller två grundregler: Välj ställen där det är gott om folk och, om möjligt, ett ställe där du ser att det finns många thailändare. Det första garanterar att maten inte har stått för länge, det andra att maten håller god kvalitet. Vanligtvis ger man ca 10 % i dricks.

Mat och dryck i Thailand

Det thailändska köket, i varje fall utmed landets kust, baserar sig till stor del på färskvaror med ris eller nudlar som ständigt närvarande bas. De flesta menyer verkar hisnande långa vid första anblicken, men man upptäcker snart att det rör sig om varianter på jämförelsevis få teman. Det vi skulle kalla wok, alltså snabbstekta ingredienser, serveras ofta med eller utan ris och nudlar, separat eller som en del av rätten. Pad thai är ett av dess många namn och just pad thai består av nudlar, tofu, ägg, grönsaker och andra godsaker och serveras ofta med hackade jordnötter.

Rice and Curry

Ett annat huvudtema är rice and curry, ett slags thailändsk snabbmat, eftersom man får en tallrik ris och sedan lägger på curries själv från skålar som står framme. Här finns det lika många varianter som det finns kockar. Till skillnad från stekt ris eller nudlar kan curries vara rejält kryddade med chili och andra starkvaror så det är inget för nybörjaren.

Fried rice

Fried rice kommer i ett otal skepnader; med räkor, kyckling, vegetariskt, nötkött eller vad man nu har till hands. Ett slags asiatisk pytt, med andra ord. Fried rice finns överallt och är en av de säkraste rätter man kan välja om man vill undvika magsjuka, eftersom den alltid serveras nylagad.

Sallad

Sallader är det tredje huvudtemat. Det är i regel ganska långt från vår andefattiga grönsallad, och innehåller ofta kyckling, räkor, bläckfisk eller annat kött. En sallad med ris är ofta tillräckligt för en lunch. Ett varningsord: Thailändska sallader skjuter skarpt. Här får kockarna leva ut sin förtjusning i chili och en sallad kan vara helt överströdd med hackade röda och gröna chilifrukter. Ta det varligt och beställ vitt ris till din sallad då vatten inte hjälper. Låt dig väl smaka.

Soppa

Soppor måste också nämnas när man talar om thailändsk mat. De kan vara antingen klara eller tjocka, i det senare fallet ofta baserade på kokos, vilket ger dem en något söt smak. En soppa är en självklar del i en thailändsk måltid, som en kompletterande smak och konsistens.

Dryck

Förutom de thailändska ölsorterna stöter man ofta på de större europeiska märkena. Fruktjuicerna bör man inte gå miste om. De finns dels som juice och dels som shakes, då som en läskande korsning av isglass och juice. De görs i allmänhet av buteljerat vatten och är både säkra och uppfriskande. Om man inte säger till att man bara vill ha lite socker kan de bli lite väl söta. En annan populär dryck är den s.k. Mekongwhiskyn. Många anser att den kan drickas utblandad med Coca Cola.

Frukt

Här finns mango, papaya, mangosteen, rambutan, litchi, ananas, banan och mycket mer. Listan kan göras lång och man hinner inte smaka på alla, tyvärr. Det enklaste sättet att bekanta sig med de vanligaste är att beställa en frukttallrik på en restaurang. Då får man ananas, banan, kanske vattenmelon eller papaya. De övriga träffar man på i fruktstånd eller hos kringvandrande försäljare när de har säsong. Om du är osäker på hur de skall ätas kan du fråga försäljaren. Nyskalad frukt är alltid säkert om du är rädd för att bli magsjuk och dessutom ett smakligt sätt att hålla ordning på vätskebalansen. Nattmarknaden i Krabi är ett utmärkt ställe att bekanta sig med de ätliga delarna av Thailands flora. Både priserna och utbudet är oslagbara.
Koh Lanta har ett mycket lugnt nattliv, jämfört med Phuket och Ao Nang. Men det finns en del barer och restauranger runt om på ön. Barerna ligger i första hand koncentrerade i öns så kallade huvudstad, Ban Sala Dan. Utmed den västra huvudgatan finns det gott om barer och restauranger, många av dem har levande musik flera kvällar i veckan. Här slår du dig ner och tar en drink i avslappnad atmosfär. Några av barerna erbjuder också annan underhållning, som till exempel eldshower. De flesta barer har öppet till lite över midnatt.
Shopping
På Koh Lanta finns begränsad men oftast tillräcklig shopping i Ban Sala Dan. Ett par småbutiker med souvenirer och kläder. Bäst shopping finner du i Krabi stad och i Ao Nang.

Skräddare

På Koh Lanta finns flera olika skräddare. Priser och kvalité varierar en hel del.

Optiker

Glasögon och solglasögon är mycket billigare i Thailand än i Sverige. En orsak till detta är att många av de lokala optikerna fortfarande tillverkar linser själv i butiken, utan att gå via stora fabriker. Detta betyder att kvaliteten är hög och du behöver inte vänta mer än 3-4 dagar på de nya glasögonen.

Marknad

Lokala marknader ger alltid intressanta glimtar av ett lands kultur och levnadssätt, samtidigt som några verkliga fynd kan dyka upp. För Koh Lanta är detta helt sant! På ön är finns nämligen flera marknader som är ett trevligt inslag i semesterupplevelsen.

Shopping i Thailand

Thailand är landet för dig som gillar att shoppa. Här finner du allt mellan himmel och jord att fylla resväskan med. Urvalet är enormt och priserna är låga. De flesta butiker accepterar kort som Visa och Mastercard. Varuhusen har alltid haft fasta priser och allt fler butiker inför det. På marknader och i många småbutiker gäller fortfarande att man prutar sig till ett pris som båda parter är nöjda med. Var inte rädd för att börja pruta ner till halva priset.

Saker som är värda att köpa

Skräddarsydda kläder, glasögon och linser, ädelstenar, guld, silver, pärlor, träskulpturer, batikkläder och väskor
Sport och Träning
Vill du dyka under din semester är Koh Lanta ett trevligt resmål.

Dykning

På Koh Lanta finns goda möjligheter till dykning. Här hittar du några dykoperatörer som erbjuder både kurser samt hel- och halvdagsturer till de lokala undervattensattraktionerna. Djävulsrocka och revhaj brukar utlovas under turerna.
Aktiviteter och sevärdheter
Koh Lanta erbjuder mycket mer än kilometerlånga stränder och slösande sol. Här finns också en rad aktiviteter och sevärdheter som kan passa bra när du vill ha lite omväxling.

Lanta Animal Welfare

Detta är en organisation som hjälper hemlösa och skadade djur. Lanta Animal Welfare drivs genom välgörenhet och många av djuren adopteras bort till resenärer som besöker ön. Organisationen är mycket omtyckt och när du kommer på besök har du möjlighet att ta en hund på promenad eller kela med katterna.

Khao Mai Kaew Caves

Denna sevärdhet ligger ca 15 km söder om Ban Sala Dan, med tydlig skyltning som leder från vägen ner mot kusten. Själva grottorna når man genom en halvtimmes promenad genom djungeln från välkomstcentret. En guidad tur tar cirka två timmar. Ingången är trång och det krävs en del akrobatik för att ta sig fram genom grottgångarna. Ingenting för korpulenta eller klaustrofobiker med andra ord. Men det är väl värt besväret, grottans inre är full av vackra avlagringar, stalagmiter och salar med tjugo meter högt i tak. Man är inne i grottan i ca en timme, och följer en led som leder genom berget, så att man kommer ut på ett annat ställe än där man kom in. I priset för turen ingår fick- eller pannlampa samt guide. Man får inte gå på egen hand. Ta med en flaska vatten, man blir svettig därinne i berget. Strax innan utgången måste man åla sig igenom en mycket trång passage, så trång att man inte kommer igenom ens med en liten ryggsäck på ryggen. Har du svårt för trånga utrymmen kan du vänta utanför och njuta av djungeln medan de andra är inne.

Ban Sala Dan

Öns huvudort och den plats där man först sätter fötterna på Koh Lanta om man kommer hit med båt. Här finns de flesta av öns dykoperatörer, bank, uttagsautomater och en bra frukt- och grönsaksmarknad. Stan består egentligen bara av två-tre gator och är ganska kommersiell. Trots det känns den mycket thailändsk jämfört med t.ex. Ton Sai på Phi Phi Island, även om de egentligen erbjuder samma saker. Skillnaden är att Ban Sala Dan än så länge domineras av thailändare. Åk hit för en förmiddags shopping. Kläder, dvd-filmer, silke och annat står på menyn, liksom thailändskt hantverk och utflykter på Koh Lanta och dess omgivningar. Avsluta med lunch på någon av restaurangerna med terrass ut över sundet. En lemon juice, bläckfisksallad och utsikten över fiskare, färjor och idoga longtail-båtar är ett semesterminne väl värt att göra. Man kan gå till Ban Sala Dan från Khlong Dao, men taxi är ett bra och billigt alternativ.

Nationalpark

På södra delen av ön ligger Koh Lantas Nationalpark. Här finns fina trädgårdar, två vackra stränder och Koh Lantas ikoniska fyr. Du kan också gå en ca 90 minuter lång naturslinga som tar dig in i djungeln.

Vattenfall

Vid Ao Klong Jark finns Koh Lantas vandrande vattenfall. Om det finns där beror på hur mycket det har regnat. Den timslånga djungelvandringen dit är ändå intressant och du passerar några grottor på vägen. Du kan gå på egen hand eller med en guide.

Koh Lantas Gamla stad

Koh Lantas arv som går tillbaka hundratals år när Koh Lanta var nästan helt obebodd. Köpmän från Kina och Arabien brukade stanna på Koh Lanta under sina långa resor. Detta var den viktigaste staden fram till för omkring 50 år sedan och det enda sättet att komma till ön var med båt. Du kan fortfarande hitta de gamla kinesiska butikshusen i trä. Staden är liten, har en lugn atmosfär och liknar Ban Saladan med sina trärestauranger på pålar över vattnet.
Hur du tar dig runt
I Ban Sala Dan finns gott om mopedtaxi och andra färdmedel.

Båt

Från Ban Sala Dan går reguljära båtlinjer till Phi Phi Island, Krabi och Phuket. Man betalar mer om man åker med speedboat, men de flesta turer tar inte mer än två-tre timmar med vanlig båt. Båt till Krabi tar ca en och en halv timme.

Longtail-båt

En sak som gör södra Thailand enastående är att longtail-båtarna blir semesterns mest utnyttjade transportmedel. De finns nästan alltid att hyra någonstans i närheten och kan hyras direkt för turer eller på timbasis.
Fakta

Vår service på resmålet

I perioden november till mars kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information finns på www.vaccin.se.

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Thai baht (THB). Eurocard, MasterCard, VISA.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Sommartid: svensk tid +5 timmar. Vintertid: svensk tid +6 timmar.

El

220 V

Språk

Thai. Många som arbetar inom turistindustrin talar dock någon engelska.

Övrigt

Resmålet växer och det kan finnas byggstörningar runtomkring. Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 10 timmar och 45 minuter från Stockholm och 11 timmar från Göteborg, mellanlandning förekommer.

Så reser du hit

Du kan resa med Ving till Koh Lanta året runt med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Krabis flygplats.
Om du bokat en paketresa med reguljärflyg rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Restiden från Krabis flygplats till Koh Lanta tar ca 2 timmar och 30 minuter (75-95 km) inklusive en kortare färjetur. Färjan avgår vanligtvis mitt på dagen och sent på kvällen vilket kan medföra en viss väntetid i hamnen, beroende på när ditt flyg landar.

Krabi Airport: På Krabi Airport finns ett café och en mindre tax free-butik efter att du har passerat pass- och säkerhetskontrollen.
Väder
 • januari
31°23°
9
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • februari
32°23°
8
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • mars
33°24°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • april
33°25°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • maj
31°25°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
9
Regnfria dagar
 • juni
31°25°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
10
Regnfria dagar
 • juli
31°25°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
11
Regnfria dagar
 • augusti
31°24°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
11
Regnfria dagar
 • september
30°24°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
7
Regnfria dagar
 • oktober
31°24°
5
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
9
Regnfria dagar
 • november
31°24°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
13
Regnfria dagar
 • december
31°24°
9
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Koh Lanta
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.