Därför toppar Phuket svensktoppen

Stränder i världsklass, avslappnad atmosfär och så det kryddstarka köket. Thailand är tillbaka!

– Vi är många som inte har kunnat vara där på länge. Suget är stort att få komma iväg, säger Carlos Cebrian, produktchef på Ving.

Thailand: Landet med exotisk dragningskraft

Thailand fortsätter oavbrutet att fascinera oss svenskar. Landet tycks ha en närmast exotisk dragningskraft, som i kombination med härliga hotellupplevelser och sköna stränder gör Thailand till en lika självklar som spännande destination – år efter år. Och allra mest populärt är Phuket.

– Ön består ju av flera olika strandområden, men beroende på var man väljer att bo får man en annorlunda semester. Nu när jag har barn bor jag på andra ställen än när jag var där för 15 år sedan, säger den inbitne Thailandsresenären Carlos Cebrian.

Drömdestination med variation

Ving har valt att sprida sig över hela Phuket, allt efter resenärernas tycke och smak för vilken sorts semester man önskar.

– För säg 20 år sedan bodde upp till 70–80 procent av våra gäster i Patong med sitt nattliv och alla barer och restauranger – men kombinerat med den fantastiskt långa och breda stranden. I dag bor de flesta familjer på andra ställen på Phuket, medan många yngre par stannar i Patong med shoppingen och det hektiska stadslivet.

Senvintern 2020 lämnade de flesta utländska gästerna Thailand på grund av pandemin. Men inför kommande vintersäsong ser Carlos Cebrian redan ett högt bokningstryck på Thailand, med Phuket som första fokus.

– Många har ju inte varit där på nästan tre säsonger, så suget är förstås stort att få komma iväg. För mig är längtan stark efter smaken av den fräscha thailändska maten. Och tänk att bara få sitta på en liten spartansk strandkrog med nakna fötter i sanden och titta ut över solnedgången, säger Carlos Cebrian och drömmer sig bort för ett ögonblick.

Stöttar lokalbefolkningen

Men det handlar inte bara om en längtan att få komma tillbaka till maten och värmen. Många svenskar har också under år av resande till Thailand hunnit bygga upp en vänskap med människorna. Med folk man mött och lärt känna på plats.

– Många av våra gäster gillar att återvända till samma ställe och möta barägarna, krogpersonalen, skräddaren ... Nu tror jag att många vill komma ner och hjälpa och stötta. De flesta näringsidkare har inte haft någon verksamhet på snart tre år. Nu vill vi visa sympati samtidigt som vi också är redo att spendera lite mer, vilket förresten är en tendens vi kommer att se på många av våra destinationer, menar Carlos Cebrian.

Familjefavoriter och vuxenhotell

Tack vare att Thailand är ett så stort resmål för svenska familjer har Ving valt att investera i två helt egna Sunwing-hotell – i Kamala och Bangtao på Phuket. Båda hotellen är omtyckta just för sina tydliga familjefokus. Sunwing Kamala Beach vann till exempel Stora Barnsemesterpriset både 2019 och 2020 för bästa familjehotell. Pyssel och minidisco står självklart på menyn, i regi av de kramgoa maskotarna: giraffen Lollo och björnen Bernie.

– Det är enkelt och bekvämt att ta sig till Thailand, även med små barn. Lokalbefolkningen är enormt hjälpsamma och vänliga. Våra Sunwing-hotell ligger på två olika stränder, men bara 30 minuter från Patong om man vill ta hela familjen till stan en kväll för att shoppa och kanske gå på något internationellt kafé eller restaurang.

Bangtao Beach, där Sunwing Bangtao Beach ligger, är den lite större och exklusiva, men mycket barnvänliga stranden. Allt medan Kamala Beach ligger lite närmare Patong och har fler restauranger och barer.

– Bredvid Sunwing Kamala Beach har vi också vårt vuxenkoncept Sunprime Kamala Beach med en åldersgräns på 16 år. Efter 60 år av feedback från våra gäster vet vi att det finns ett stort behov av olika typer av hotell. Sunprime-konceptet föddes 2007 när vi såg tendensen att allt fler ville ha möjlighet att bo på hotell där det inte är fokus på familjer och barnpooler.

Spännande utflykter

Carlos Cebrian gillar att det är så enkelt att ta sig runt på Phuket. Till skillnad från andra långresmål väljer många gäster därför också att göra utflykter på egen hand, bortom hotellområdena.

– Barnen älskar att hoppa in i en tuk-tuk. Det är ett bra sätt om man vill komma ut och uppleva nya stränder eller platser. Många tar också en av longtailbåtarna, som ligger på stränderna framför Sunwing-hotellen, och åker ut till en ö eller nästan öde strand över dagen. Favoriten är förstås Freedom Beach, som man nästan bara når med båt.