Karibien? Maldiverna? Eller Mallorca? 🤷‍♀️
Inspiration

10 destination dupes

Har du hört talas om dupes? Det är billigare alternativ till dyra märkesvaror som är nästan lika bra som originalet. Allt fler är på jakt efter bra resmålsdupes och här hittar du några av våra favoriter.

Publicerad: 17 januari 2024

1. Sydafrika 👉 Kap Verde

Kapstaden i Sydafrika anses vara en av världens bästa platser för kitesurfing, men du måste vara beredd på en relativt lång resa och minst en mellanlandning. Visste du att ögruppen Kap Verde i Atlanten också kan erbjuda starka passadvindar och idealiska förhållanden för kitesurfing? Åker du till Kap Verde halverar du flygtiden, och du kan dessutom flyga direkt från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

Till vänster: Kapstaden. Till höger: Kap Verde

2. Saint-Tropez 👉 Hvar stad

Glamorösa Saint-Tropez på den franska rivieran är en välkänd tillflyktsort för kändisar och jetsetare, och staden är onekligen vacker. Men det är också Hvar stad på den kroatiska ön med samma namn (Hvar), och vissa delar av staden påminner också mycket om Saint-Tropez. I Hvar stad väntar dock en betydligt mer avslappnad atmosfär.

Till vänster: Saint-Tropez. Till höger: Hvar stad

3. Hawaii 👉 Portugal

Stillahavsparadiset Hawaii bjuder utan tvekan på spektakulära naturupplevelser, men det är det fler resmål som gör. Portugisiska Madeira ligger bara cirka 5,5 timmar från Sverige och är också känd för sin storslagna natur. För färgsprakande vårblomning bör du resa i april eller maj.

Till vänster: Hawaii. Till höger: Madeira

4. San Francisco 👉 Lissabon

Den röda Golden Gate-bron är ett av San Franciscos mest kända landmärken – och den har en slående likhet med den röda 25 de Abril-bron i Lissabon. Båda broarna har fina utsiktspunkter där du kan se över bron och in mot staden, och du får en av de bästa utsikterna över Lissabon från höjden där Cristo Rei-statyn står. Och på tal om den där statyn, påminner den inte rätt mycket om den i Rio de Janeiro...? Dubbel dupe!

Till vänster: Golden Gate Bridge. Till höger: Ponte 25 de Abril

5. Aten 👉 Rhodos

Parthenontemplet på Akropolis i Aten är ett av de mest berömda grekiska templen, men visste du att ordet akropolis egentligen betyder högstad, och syftar på den högst belägna delen av antikens grekiska städer? I Lindos på Rhodos finns det också ett akropolis med tempelrester från cirka 300 f.Kr. – alltså nästan lika gamla som Parthenon.

Till vänster: Parthenon i Aten. Till höger: Tempelrester i Lindos.

6. Maldiverna 👉 Kroatien

Strand som strand, eller? Nej, inte riktigt. Få stränder slår de på Maldiverna, men det finns unika stränder i Europa också. Zlatni Rat på Brač i Kroatien, till exempel. Den triangelformade stranden på öns södra sida sträcker sig ut i en tunn spets som ändrar form och riktning beroende på väder och vind.

Till vänster: Maldiverna. Till höger: Zlatni Rat

7. Sahara 👉 Maspalomas

Det är troligtvis en myt att sanden som utgör Maspalomas-dynerna på Gran Canarias sydkust har blåst över från Sahara, men det skyddade naturreservatet liknar definitivt en öken, om än i ett något mindre format än originalen. De böljande sanddynerna sträcker sig över 400 hektar mellan Meloneras i väst och Playa del Inglés i öst.

Till vänster: Saharaöknen. Till höger: Maspalomas-dynerna

8. Rom 👉 Side

Alla har nog hört talas om Roms Colosseum, men har du hört talas om den stora amfiteatern i närheten av turkiska Side? Den ligger i (det som finns kvar av) den antika staden Aspendos och har anor från 100-talet – och är bland de bäst bevarade i världen.

Till vänster: Colosseum. Till höger: Amfiteatern i Aspendos

9. Karibien 👉 Mallorca

"Kristallklart, turkost hav" är ett vanligt inslag i beskrivningar av karibiska stränder, men du behöver absolut inte resa över Atlanten för att hitta sådana stränder. Es Trenc på Mallorca är en sju kilometer lång sandstrand som också kan locka med turkost, glittrande badvatten, och det kan även de tre små badvikarna i Cala San Vicente. Och, inte att förglömma, den vidsträckta fantastiska stranden i Alcudia!

Till vänster: Karibien. Till höger: Mallorca

10. Barcelona 👉 Palma

Basilikan La Sagrada Familia i Barcelona påbörjades 1882 men är fortfarande inte färdig. Den anses vara Antoni Gaudís livsverk, och lockar ett stort antal besökare. Lite mindre trängsel är det i den vackra gotiska katedralen La Seu i Palma de Mallorca. Och det tog tid att bygga även denna – det gick nästan 400 år innan den slutligen stod klar 1601.

Till vänster: La Sagrada Familia. Till höger: La Seu