Se hotell (37)

Ving har resor med bekväm charter till Side, med både barnvänliga Sunwing Family Resorts och Sunprime för vuxna bland de närmare trettio hotell du kan välja bland.

Side centrum ligger vackert vid stadens lilla hamn. Här trängs butiker med restauranger och historiska byggnader, som om kvällen blommar upp då folk kommer ut och njuter av både kvällssvalkan och den turkiska gästfriheten. Ett populärt tidsfördriv är att promenera längs strandpromenaden. Den som vill - och orkar - kan faktiskt gå hela vägen till Kumköy. Lagom är ett bra ord att ta till om man bara ska beskriva Side med ett ord. Nere i centrum finns alla butiker man kan förvänta sig, med väskor, kläder, smycken och så vidare. Nöjeslivet får man på någon av klubbarna nere i stan, eller - om man vill göra det enkelt för sig - på hotellen. Och det finns tillräckligt med restauranger för alla smaker. Det enda som egentligen finns i överflöd är sol och bad längs med Sides två stränder.

Barnvänliga hotell i Side

Om du vill ha en riktigt barnvänlig semester erbjuder vi vårt populära Sunwing Side Beach, på den östra stranden. Här kan du räkna med en riktigt härlig resa för hela familjen, med Lollo & Bernie, möjligheten att boka All Inclusive och massor att göra, både under dagen och på kvällen.

SunConnect i Side

Du kan också resa med familjen till något av våra SunConnect-hotell om du vill vara både avkopplad och uppkopplad på semestern. Du kan välja hotell med eller utan strandläge, centralt eller längre ut, lyxigt eller lite enklare. SunConnect Side Resort är ett av våra mest populära familjehotell i Turkiet. Nästan lika höga betyg får det lyxiga SunConnect Sea World Resort & Spa, vid stranden ett stycke utanför Side. Här ingår dessutom All Inclusive i priset, för en verkligt skön semester.

Vuxensemester med stil på Sunprime Dogan Side Beach

Om du ska resa utan barn rekommenderar vi vårt Sunprime Dogan Side Beach. Här semestrar du i eleganta omgivningar, med både spa-behandlingar, goda viner och sköna bad inom bekvämt räckhåll. Allt i en behagligt vuxen atmosfär bara några meter från den nyanlagda stranden.

Billigt och gott

Förutom de breda, soldränkta och flera mil långa sandstränderna är kanske maten och shoppingen den främsta anledningen att resa till Side. Här är det enkelt, billigt och framför allt väldigt gott att äta. Och behärskar du konsten att pruta kan du fynda bland turkiska mattor, smycken, tyger och fina skinnkläder. Det är många som reser med dolmus från Side till den närliggande staden Manavgat där det är marknad varje måndag och torsdag. Ett annat populärt utflyktsmål är Antalya, med sin medeltida stadskärna och sina spännande butiker.

Bra att veta
 • Sunwing Family Resorts
 • Sunprime Hotels
 • Family Garden
 • Hotell på stranden
 • Barnvänliga stränder
 • All Inclusive
 • Lång strandpromenad
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Side

Barnvänligt
4,3
Stränder
4,2
Mat & Dryck
4,1
Väder
 • januari
14°5°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • februari
15°6°
6
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
18°7°
7
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • april
21°10°
8
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
25°14°
10
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
30°18°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
34°21°
13
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
34°21°
12
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • september
31°18°
11
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • oktober
26°14°
8
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
20°10°
6
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
16°7°
5
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
Stränder
Side med omnejd bjuder på flera härliga sandstränder.

Kumköy

Stranden i Kumköy är en långsträckt fortsättning av den västra stranden, och är man uthållig är det fullt möjligt att promenera i vattenbrynet eller på strandpromenaden hela vägen in till centrum. Stranden här är lika långgrund och vacker som den västra stranden, och erbjuder i stort sett samma faciliteter. Möjligen är stranden i Kumköy något mer långgrund, men det är också den enda skillnaden.

Västra stranden

Västra stranden är tillsammans med Kumköy-stranden nästan en mil lång och relativt långgrund, därför räknas den som den barnvänligare av Sides två stränder. Det är ganska tätt mellan solstolarna, som i regel hör till närmaste bar/restaurang och som är gratis om man väljer att dricka eller äta något där. Färskvattenduschar finns med ojämna mellanrum. Sträckan närmast centrum har flest restauranger, samtliga med fin utsikt över havet. Sanden är mörk och rätt finkornig. Här finns det mesta man behöver under en dag på stranden; mat, dryck, massage och kanske en tur med vattenskoter eller andra mer eller mindre motoriserade flytetyg.

Östra stranden

Den östra stranden är längre än den västra. Östra stranden är också något mindre långgrund, fem meter ut når vattnet strax över midjan på en vuxen. Den östra stranden har inte lika många faciliteter som den västra och det är heller inte lika tätt mellan solstolarna. Men här finns ändå ett fullt tillräckligt utbud av både förfriskningar och vattensporter.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 4 timmar från Stockholm.

Så reser du hit

Till Side kan du resa under sommarsäsongen (april-november) med Vings charterresor.

Flygen från Sverige landar på flygplatsen i Antalya.

Till Side kan du även resa med Ving på reguljära flygresor med valfri reslängd.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Side. Transfer ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Antalyas flygplats till ditt hotell är ca 1-2 timmar (ca 65 km), beroende på trafik och antal hotellstopp. Läs mer om transfer.

Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst.

Om du bokat en paketresa med reguljärflyg kan du i de flesta fall boka transfer till ditt hotell, oftast i taxi eller minibuss. All information om bokad transfer hittar du i ditt resebevis. Priset för transfer varierar, beroende på transportmedel och avstånd till hotellet. Exakt pris får du vid bokning.

Easy Travel

Bor du på vårt Sunwing i Side och flyger med Sunclass Airlines ingår Easy Travel, med bland annat 10 kilo extra bagagevikt och incheckning av bagage på hotellet. Har du också bokat transfer kör bussen direkt till ditt hotell, utan stopp längs vägen.
Mat, dryck och nattliv
I Side finns det gott om restauranger, enklare matställen, caféer och barer. God och vällagad mat till bra priser. Det turkiska köket är berömt för sin mångfald, även om många inte känner till mer än kebab. Matlagningskonsten förlorar sig bakåt i tiden och har utvecklats ur en rik tillgång på ingredienser, både inhemska och hitförda av de handelsmän som trafikerade de viktiga handelsvägarna mellan Asien och Europa. Genom århundradena samlade, prövade och upptäckte man nya ingredienser och nya metoder, grunden till det som idag kallas det turkiska köket, även om en sådan term är lika missvisande som att säga "det europeiska köket". Variationerna är många, och regler är som bekant till för att brytas. Man kan alltså äta gott, mycket gott, i Turkiet, men tyvärr är det så att de stora kulinariska upplevelserna uteblir i Side, eftersom man lagt sig på den nivå som dikteras både av efterfrågan och ekonomi.

Men du kommer inte att gå hungrig i Side, här finns gott om restauranger som mer än gärna ser dig som gäst, och du bör pröva de lokala specialiteter som bjuds. Passa också på att njuta av Medelhavets frukter; bläckfisk, piggvar eller havsabborre, eftersom det turkiska köket, med sin respekt för råvarorna, verkligen gör dem full rättvisa. Du kommer inte få svårt att hitta någonstans att äta i Side, mat finns överallt, från de enkla kebabstånden till prisvärda och smakrika upplevelser.

Mat och dryck i Turkiet

Det turkiska köket stoltserar med det självpåtagna epitetet "Världens tredje bästa kök", efter det kinesiska och det italienska. Hur man kommit fram till en sådan rangordning framgår inte, men den turkiska maten förtjänar allt beröm den kan få, och här längs den turkiska kusten finns goda möjligheter att prova både rustik husmanskost och den mer raffinerade matlagningskonst som stammar från de kejserliga köken, där hundratals högt specialiserade kockar ständigt strävade mot nya kulinariska horisonter....
Restauranger och matställen finner man överallt i Turkiet, från enkla gatustånd till luftkonditionerade restauranger med vita dukar och vinlista. På flera av turistorterna runt Antalya finns ett rikt utbud av både lokal mat och ställen som serverar rätter från snart sagt hela världen; tacos, pizza, sushi etc. Det är i allmänhet billigare att äta ute i Turkiet än i Sverige, och utan att egentligen anstränga dig kan du äta en god middag för under en hundralapp, särskilt om du går på en lokal restaurang.
Hygienen är sällan något problem i Turkiet, och risken att bli magsjuk är egentligen inte större än den är i Sverige. Detta så länge du undviker de vanliga fällorna: majonnäs och liknande såser, otillräckligt stekt kött och kranvatten.

Kebab

Kebab är helt enkelt grillat kött, men i ett otal varianter och med lika många råvaror, se kebabskolan nedan.

Pide

Pide är de flata bröd som serveras till maten.

Feta

En ost som gjorts på får- eller komjölk och sedan lagts i saltlake. Den är en stapelvara i det turkiska köket. Den kan vara mild som en sommardag eller skarp nog att skära glas med. Allt beror på vilken slags mat den ska användas till.

Meze

Smårätter av färska grönsaker, kött och kryddor som serveras med bröd. Det finns oändliga variationer av meze, beroende på vilken del av landet man befinner sig i kan man få pröva olika smaksammansättningar. Meze äter man tillsammans. De dukas fram på fat som ställs mitt på bordet, så att alla kan komma åt för att pröva de olika sorterna. Turkarna dricker raki till meze, det är en symfoni av smaker som nationaldrycken raki passar alldeles utmärkt till. Restaurangerna har sina egna variationer av dessa rätter, men i princip alla har det som kallas mezetallrik. En enkel tallrik med ett urval av husets bästa sorter. Vet man vad man tycker om är det bättre att beställa sina meze var för sig, då de serveras på separata assietter.

Huvudrätter

Huvudrätten består ofta av fisk eller kött. Var uppmärksamma på att fisk kan vara väldigt dyrt. Några av de vanligaste fiskrätterna är svärdfisk-kilic, piggvar-kalkan, havsabborre-levrek och tonfisk-palamut. På menyn är priserna oftast angivna i vikt. Bland kötträtterna kan nämnas lamm-kuzu, kyckling-tavuk, oxkött-dana och den väldigt berömda sis kebab-kött på grillspett.

Sötsaker

Efter middagen kan man njuta av smördeg doppad i sirapbaklava, pumpa i söt sås kabak-tatlisi, pudding med nötter, cornflakes och russin asure eller muhallebi, vilket är mjölkpudding.
Afiyet olsun – Smaklig måltid!

Kebabskolan

Döner kebab är närmast den kebab som köps hemma i Sverige. Strimlor av lamm-, kyckling- eller oxkött som kan fås i franskbröd, över franskbröd som är tärningsskuret och i "dürüm" där kebabköttet är inrullat i tunnbröd. Döner kebab serveras med sallad och lök.

Iskender kebab har fått sitt namn efter Alexander den store. Har i princip samma ingredienser som Döner kebab men serveras på tallrik med köttet på en bädd av tärningsskuret bröd som toppas med tomatsås och yoghurt.

Adana kebab är malt oxkött som är relativt starkt kryddat. Grillas på spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.

Sis kebab består av stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött på spett varvat med paprika och ibland tomat.

Patlican kebab eller aubergine kebab, är som sis kebab, fast varvad med auberginebitar.

Att dricka till

I Turkiet bryggs flera lokala ölsorter av hygglig kvalitet, och landets viner skäms inte för sig, även om de inte passar så bra till den turkiska maten. Skall man göra som turkarna själva gör skall man dricka Raki, särskilt till meze, som blandar så många olika smaker att vinets egen smak hamnar lite i skymundan. Raki är släkt med den grekiska Ouzon, den franska Pastisen och Levantens Arak. Ett anisbrännvin, med andra ord. Man häller så mycket man vill ha i ett glas, släpper ner ett par isbitar och fyller upp med vatten varvid drycken blir mjölkig och ogenomskinlig. Ta det varligt, även om det smakar gott, Raki är trots allt starksprit.
Ayran måste också nämnas när man talar om turkiska drycker. Det är helt enkelt yoghurt och vatten som vispas ihop med lite salt. Gott och läskande i värmen!

Kaffe och te

Turkiskt kaffe dricks ur en liten kopp och har en ganska tjock konsistens med kaffesump i botten. Enligt den turkiska traditionen kan man få sin framtid spådd i kaffesumpen. När du beställer en kopp turkiskt kaffe så finns det olika söthetsgrader. Az sekerli (uttalas aas sjekerli) är lite socker, orta (uttalas årta) "lagom" mycket socker, sekerli (uttalas sjekerli) är mycket socker. Normalt sett så ska man alltid få ett glas vatten till sin kopp turkiska kaffe.
Te dricks ur små tulpanformade glas. Det finns vanligt te och äppelte, det senare brukar falla oss skandinaver i smaken och kan drickas både varmt och kallt.
Side är ingen nöjesmetropol, men det finns ett par diskotek och rätt många barer på Sides östra sida, några till finns i hamnen. Lokalbefolkningen startar gärna kvällen med en god middag för att sedan gå vidare till någon av barerna i t.ex. Sides hamn. Vill man ha en lugnare kväll har många hotell barer som emellanåt har musikunderhållning. Barerna stänger vid 2-tiden, diskoteken omkring kl. 03.00 och 04.00. I Turkiet finns lokalt producerad sprit och dyrare importerade spritsorter. Beställer du t.ex. en gin & tonic får du en drink blandad med lokalt producerad gin, vill du ha importerad sprit bör du beställa t.ex. Gordons Gin & Tonic. Håll uppsikt över din drink och lämna den inte obevakad på bardisken eller på bordet.
Shopping
Små butiker i centrum, den gamla stadsdelen samt längs strandpromenaden, och det är hit du ska gå för shopping. Ta gärna också minibussen till Manavgat- här finns ett bra utbud av butiker och marknader. Liksom i övriga Turkiet är varor producerade i landet billiga här, medan importerade varor håller ungefär samma prisklass som hemma. Det finns många märkeskopior i butikerna. Oftast kan du pruta på priser i Sides butiker, även om de har prislappar på varorna. Så är dock inte fallet i Manavgat. Finns det prislappar är priset fast. En del märken, t.ex. Billabong, licenstillverkas i Turkiet vilket medför något billigare priser om man jämför med samma produkter i Sverige.

Taxfree

I vissa butiker kan man som turist handla taxfree. Fråga i butikerna vilka regler som gäller för återbetalning av momsen.

Shopping i Turkiet

Turkiet erbjuder massor av utmärkt shopping, om man håller sig till varor som är producerade i landet. Importerade varor ligger i ungefär samma prisklass som hemma. Det finns många märkeskopior i butikerna. Oftast kan du pruta om du shoppar i butiker som inte har prislappar på varorna. Prislappar indikerar för det mesta fasta priser, vilket många affärer har numera. Detta har givetvis sin grund i den kraftiga inflation som råder i dagens Turkiet.

En del märken, t
....ex. Levi´s, Benetton och Quicksilver, licenstillverkas i Turkiet vilket medför något billigare shopping jämfört med motsvarande produkter i Sverige. Det finns ett stort designutbud av guld- och silversmycken. En del butiker har sin egen guldsmed. Skinnvaror finns i många olika modeller och kvaliteter, och många affärer har egna skräddare. Det tar högst två dagar att få en byxa eller jacka uppsydd.

I basarerna är det fortfarande brukligt att pruta, till och med god ton. Man bjuds ofta på en kopp te eller något läskande medan man gör affärer. Man behöver dock inte känna sig tvingad att köpa något – detta är en del av den naturliga turkiska gästfriheten, som ofta gör shoppingen till en extra trevlig upplevelse.

Mattor

Mattornas pris varierar kraftigt beroende på kvalitet, material, ålder och storlek. Men den främsta priskomponenten är antalet knutar per kvadratcentimeter. En stor matta kan vara billigare än en liten beroende på hur mycket jobb som har lagts ner.

Märkeskläder

I Turkiet finns det massor av affärer med ett stort produkturval till låga priser, och det är inte ovanligt att man shoppar mer än man hade tänkt sig. Observera dock att det mesta som säljs i butikerna är kopior av märkesvaror. Vill man vara säker på att få äkta märkeskläder, ska man vända sig till auktoriserade butiker, som Quiksilver eller Levi´s-butikerna.

Optiker

Det är billigt att köpa glasögon i Turkiet – i butikerna kostar de ungefär hälften av vad de gör i Skandinavien. Det finns också ett brett urval av bågar.

Läder

Läder kan man shoppa här till mycket förmånliga priser och god kvalitet. Skulle du finna din favoritjacka under semestern, men den kanske inte passar alldeles perfekt, kan de flesta butiker sy om den såsom du önskar. Så var ute i god tid!

Guld och smycken

Guldföremålen finns i 14, 18 och 22 karat. Vanligast är 14 karat. Staten har fastställt ett fast guldpris per gram, och det man betalar för är det egentliga arbetet som är utfört. Detta pris varierar från guldsmed till guldsmed.

Basarer och marknader

I Turkiet går alla på marknad, både semesterfirare och lokala invånare, ofta för att handla dagligvaror. De lokala kvinnorna kommer rullandes med sina små vagnar och fyller dem snabbt med läckra frukter och färska grönsaker, men på marknaderna på våra resmål säljs inte bara frukt och grönt – här finns det mesta: kläder, skor, kryddor, leksaker, filmer, musik och mycket mera.

Shoppingcenter

I Antalya-området finns också flera stora shoppingcenter, inte olika de man finner här hemma. Här gäller fasta priser och ett mer internationellt utbud med kända märken och ett brett sortiment.

Piratkopior

Försäljning av piratkopior är en mycket stor och lukrativ marknad över hela världen. Det kan vara väskor, kläder, skor, klockor, filmer, läkemedel eller tv-spel, för att bara nämna några exempel.
Tänk på att handel med, och köp av, piratkopior alltid är olagligt. Det lättaste sättet att avgöra om något är en piratkopia är på priset. Är priset osannolikt lågt jämfört med äkta vara så är det sannolikt en piratkopia.
Aktiviteter och sevärdheter
I och vid vattnet finns det gott om aktiviteter i Side: windsurfing, trampbåtar, segling, parasailing, volleyball och tennis. Golf i Belek ca 45 km från Side.

Vattensporter

Det finns flera center på stränderna som erbjuder allt från parasailing till jet ski. När man hyr en jet ski så ska man vara medveten om att de i de flesta fall inte har någon försäkring. Det innebär att du blir ersättningsskyldig för eventuella skador som uppstår på den Jetski som du hyr om du t.ex. skulle köra omkull eller bli inblandad i en olycka.

Golf

Strax utanför storstaden Antalya finner du golfens eget Mecka: Belek. Här finns det 10 olika golfklubbar som ligger vackert belägna längs kusten och erbjuder banor av olika karaktär. Det enda de har gemensamt är att de under stora delar av året är i otroligt bra skick. Vings golfvärdar i Belek rekommenderar banan Gloria med två 18-hålsslingor, som har något att erbjuda alla golfare. Den lite mer utmanande Old Course har långa korridorer där pinjeträden står tätt längs fairwaykanten. New Course är bredare, mer kuperad och i det stora hela lite snällare mot spelaren - såvida du inte träffar något av de många vattenhindren. Cornelia, designad av Nick Faldo, är en 27-hålsanläggning som erbjuder många riktigt bra designade golfhål, som ger även de mest erfarna golfarna en riktig upplevelse.

Forsränning

Njut av den vackra naturen när du reser upp i Taurusbergen. Bara resan, 1,5 timme från Side, är en upplevelse. Väl framme väntar en spännande forsränning i Köprülü Kanyon. Under våren är det extra häftigt då smältvattnet kommer ner i från bergen. Man blir ledsagad i säkerhet och utförande, innan det bär av nedför floden i gummiflottar. Vattnet är kristallklart och omgivningen grönskande, det perfekta äventyret för den som vill ha en extra upplevelse.

Antalya

Antalya är en verklig storstad med de bästa shoppingmöjligheterna utmed kusten. Här finns också mycket att både se och göra även om man inte i första hand tänker handla något. I Gamla stan är kan man ströva omkring många sköna timmar, kanske med en paus på ett skuggigt café där man kan sitta och se på när resten av världen går förbi. Bussen från Side tar strax över en timme, men det är ofta både billigare och enklare att ta en plats på en organiserad utflykt.

Alanya

Den större och mer fartfyllda semesterorten öster om Side. Alanya är känt för sin charm, sina vackra stränder, shopping och inte minst för sitt nöjesliv. Besök borgen, från murarna har man en strålande utsikt över både staden och havet. Under borgen ligger Damlatasgrottan som sägs ha bra luft för den som lider av andningsbesvär. På marknaden hittar man det mesta i frukt och grönsaksväg! Bazaren låter er pröva på prutning och utbudet av restauranger lämnar ingen hungrig. Det tar ca en timme med buss från Side. De stora bussarna går en gång i timmen och minibussarna varje halvtimme.

Manavgat

Utanför Side finner man Manavgat som är en liten stad med trevlig atmosfär, på väg att växa upp. Här finns en del butiker som uppskattas av de flesta, med bra priser. Eftersom Manavgat är mer lokalt än Side finner man mycket husgeråd till billiga priser. På måndagar och torsdagar är det stor marknad där det erbjuds allt och mycket mer. Längs floden ligger små mysiga cafeér där du kan ta en kaffe under dagen. Manavgat ligger bara 15 minuter från Side. Det går minibussar, dolmus, varje kvart.

Vattenfallen i Manavgat

Ett populärt utflyktsmål, bland såväl lokalbefolkningen som turister, mycket fotografivänligt! Hit tar du dig med lokalbuss från Side till Manavgat, där du byter till en dolmus som går till "Selale" som betyder vattenfall. Restauranger finns, bra picknick-utflykt.

Romerska teatern

Under dagtid kan man på egen hand utforska denna enorma teater som härrör från romartiden. Under sommartid framförs här konserter och festivaler. Ligger vid infarten till Side, precis där huvudgatan startar.

Side Museum

Ligger i det som en gång var det romerska badet, så till och med lokalerna är antika. Visar föremål från utgrävningarna i Side.

Antalya Arkeologiska Museum

Du som är historiskt intresserad bör absolut besöka Antalyas arkeologiska museum. Här finns mycket av det som hittats vid utgrävningarna i bl.a. Perge och Aspendos. Ta lokalbussen från Side till Antalya och sedan en taxi från busstationen.

Manavgatfloden

Detta är en av de pamfylliska floderna och att glida utmed stränderna i vattnets egen takt är en vilsam upplevelse, samtidigt som det vackra landskapet glider förbi. Vid flodmynningen väntar bad i det kalla flodvattnet, eller ett litet stycke därifrån, i det betydligt varmare Medelhavet. Du kan också njuta av en kopp kaffe på en av serveringarna som växt upp längs med floden inne i Manavgat.
Hur du tar dig runt
Önskar du se och uppleva mer av Antalya-området är det praktiskt med hyrbil. Reser du med barn kan du till exempel ta en tur till en av vattenparkerna utanför centrum. Vägarna är bra och det är enkelt att hitta parkering. Tänk på att trafiken kan vara mer hektiskt än här hemma.

Hyrbilspaket med Ving

Med en hyrbil får du ut mer av din semester. Med Vings förmånliga hyrbilspaket i samarbete med Avis är det både enklare och billigare att hyra bil utomlands – våra priser är upp till 40 % billigare jämfört med när du bokar på plats. Genom att boka din hyrbil i förväg slipper du slösa värdefull tid på resmålet.

•Specialpris för dig som reser med Ving
•Kostnadsfri hämtning & lämning
•Kostnadsfri avbokning innan avresa

Du kan boka din hyrbil senast 7 dagar i förväg, men en god idé är att boka hyrbil så tidigt som möjligt, då det under vissa perioder kan vara helt utsålt.

Buss

Dolmus, minibussar, tar dig kortare sträckor. De fungerar som stadsbussar. Dolmus betyder fullproppad, vilket är precis vad de är. Det finns vissa anvisade busshållplatser och när du vill stanna en dolmus vinkar du in den till vägkanten som en taxi. När du ska gå av säger du "DUR", vilket betyder stopp! Du behöver inte stiga av vid en av de aviserade hållplatserna. När du stigit på bussen skickar du fram pengarna via dem som sitter framför dig. Växeln får du tillbaka samma väg.

Taxi

Taxibilarna är gula och kör efter fasta priser. Taxichaufförerna har i princip aldrig kvitton, vill du ha kvitto på taxiresan bör du ta med dig ett eget papper.

Hyrbil

Avis lämnar hyrbilar vid de flesta hotell, de lämnar ut kartor och tar reservationer i förväg, utan avbeställningsavgift. Du kan hyra bil för en dag eller flera för att själv bestämma tempot på utflykten.
Fakta

Vår service

Du kan nå oss dygnet runt på vår servicetelefon, samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer. Gäster på Sunwing Side Beach och Sunprime Dogan Side Beach har Resort Service dygnet runt.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt i 6 månader vid ankomst till Turkiet vid resor under 90 dagar. För vistelse längre än 90 dagar krävs visum. För mer information hänvisar vi till Turkiets ambassad på telefon 08-23 08 40.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Turkiet.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Turkiska Lira (TRY). Kursen varierar och ofta kan det löna sig att växla pengar på plats eller göra uttag i en uttagsautomat. Tänk på att alltid ha ett extra kort med om du reser utan kontanter. Det finns fyra banker i Side: Två i centrum, och två vid den stora flaggan. Banktider är måndag-fredag kl. 09.00-17.00, enstaka banker stänger mitt på dagen. Uttagsautomater finns på flera platser i Side. Kort kan du i princip använda överallt i vanliga butiker och på restaurangerna. På marknaden är det kontanter som gäller.

Man kan använda sig av både lira och euro som betalningsmedel, men som regel får man en dålig omväxlingskurs vid betalning med euro. Stora hotell accepterar alla valutor och på marknaderna fungerar bägge två.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

El

220 V

Språk

Turkiska. De flesta som arbetar inom turistindustrin talar dock viss engelska eller tyska.

Övrigt

Kraftig trafik. Varmvattnet värms ofta med solenergi, varför temperaturen kan variera. Strömavbrott kan förekomma. Pågående byggnadsarbeten kan tidvis innebära störningar. På hotellen är det inte tillåtet att ta med mat och dryck utifrån. Bor du i lägenhet får mat och dryck medtagas. För svenska medborgare krävs svenskt pass giltigt minst fem månader från inresedatum. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc. Läs också "Viktigt att veta" samt Vings resevillkor.
Avstånd till Istanbul 850 km, Ankara 650 km och Marmaris 465 km. I Antalya-området, Side och Alanya, är tyska språket emellanåt mer gångbart än engelska.
Resa med barn
Turkiet är ett utmärkt val om du ska resa med barn. Här finns gott om barnvänliga hotell och ofta får familjens minsting den största uppmärksamheten på restauranger och i butiker.

Barnvagn

Trots höga trottoarkanter är det relativt enkelt att ta sig fram med barnvagn. Under högsäsong - juli och augusti - stänger man av trafiken i Side centrum, så där kan man promenera relativt fritt.

Barnens mat

Det finns många restauranger i Side och en hel del har både turkiska rätter och rätter med mer internationell prägel. På nästan alla restauranger kan man beställa ris med yoghurt, vilket många turkiska barn tycker mycket om, potatismos, eller någon annan av ditt barns favoriter. Köfte (köttbullar), korv och pizza brukar också vara omtyckt. Om du inte vet vad du skall beställa till ditt barn händer det ofta att du får följa med in i köket och se vad som finns i de olika grytorna.
I Turkiet äter man mycket sötsaker och det finns många goda efterrätter.

Erbjudanden till Side

Sunwing Side Beachsunwing
 • Barnvänligt
Sunwing Side Beach
Side, Antalya-området, Turkiet
 • 1 vecka
 • Flyg + del i 2r-lgh FAMILY,balkong mot trädgården/omgivningarna
 • Avresa 18 apr 2020 från Stockholm-Arlanda
Stockholm-Arlanda, 18 apr 2020, 1 vecka
Sunprime Dogan Side Beachsunprime
 • Passar vuxna
Sunprime Dogan Side Beach
Side, Antalya-området, Turkiet
 • 1 vecka
 • Flyg + del i Classic Room dubbelrum, liten balkong mot trädgård
 • Inkl. Frukostbuffé
 • Avresa 4 maj 2020 från Göteborg-Landvetter
Frukostbuffé
Göteborg-Landvetter, 4 maj 2020, 1 vecka
Barut Hemerasignatureförfamiljer
 • Barnvänligt
Barut Hemera
Side, Antalya-området, Turkiet
 • 1 vecka
 • Flyg + del i dubbelrum med balkong
 • Inkl. All Inclusive
 • Avresa 25 apr 2020 från Malmö
All Inclusive
Malmö, 25 apr 2020, 1 vecka
Sök din resa till Side