Se hotell (26)

Ving har resor med bekvÀm charter till Side, med bÄde barnvÀnliga Sunwing Family Resorts och Sunprime för vuxna bland de nÀrmare trettio hotell du kan vÀlja bland.

Side centrum ligger vackert vid stadens lilla hamn. HÀr trÀngs butiker med restauranger och historiska byggnader, som om kvÀllen blommar upp dÄ folk kommer ut och njuter av bÄde kvÀllssvalkan och den turkiska gÀstfriheten. Ett populÀrt tidsfördriv Àr att promenera lÀngs strandpromenaden. Den som vill - och orkar - kan faktiskt gÄ hela vÀgen till Kumköy. Lagom Àr ett bra ord att ta till om man bara ska beskriva Side med ett ord. Nere i centrum finns alla butiker man kan förvÀnta sig, med vÀskor, klÀder, smycken och sÄ vidare. Nöjeslivet fÄr man pÄ nÄgon av klubbarna nere i stan, eller - om man vill göra det enkelt för sig - pÄ hotellen. Och det finns tillrÀckligt med restauranger för alla smaker. Det enda som egentligen finns i överflöd Àr sol och bad lÀngs med Sides tvÄ strÀnder.

BarnvÀnliga hotell i Side

Om du vill ha en riktigt barnvÀnlig semester erbjuder vi vÄrt populÀra Sunwing Side Beach, pÄ den östra stranden. HÀr kan du rÀkna med en riktigt hÀrlig resa för hela familjen, med Lollo & Bernie, möjligheten att boka All Inclusive och massor att göra, bÄde under dagen och pÄ kvÀllen.

Vuxensemester med stil pÄ Sunprime Dogan Side Beach

Om du ska resa utan barn rekommenderar vi vÄrt Sunprime Dogan Side Beach. HÀr semestrar du i eleganta omgivningar, med bÄde spa-behandlingar, goda viner och sköna bad inom bekvÀmt rÀckhÄll. Allt i en behagligt vuxen atmosfÀr bara nÄgra meter frÄn den nyanlagda stranden.

Billigt och gott

Förutom de breda, soldrÀnkta och flera mil lÄnga sandstrÀnderna Àr kanske maten och shoppingen den frÀmsta anledningen att resa till Side. HÀr Àr det enkelt, billigt och framför allt vÀldigt gott att Àta. Och behÀrskar du konsten att pruta kan du fynda bland turkiska mattor, smycken, tyger och fina skinnklÀder. Det Àr mÄnga som reser med dolmus frÄn Side till den nÀrliggande staden Manavgat dÀr det Àr marknad varje mÄndag och torsdag. Ett annat populÀrt utflyktsmÄl Àr Antalya, med sin medeltida stadskÀrna och sina spÀnnande butiker.

Bra att veta
 • Sunwing Family Resorts
 • Sunprime Hotels
 • Family Garden
 • Hotell pĂ„ stranden
 • BarnvĂ€nliga strĂ€nder
 • All Inclusive
 • LĂ„ng strandpromenad
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Side

BarnvÀnligt
4,3
StrÀnder
4,2
Mat & Dryck
4,1
VĂ€der
 • januari
14°5°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • februari
15°6°
6
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
18°7°
7
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • april
21°10°
8
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
25°14°
10
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
30°18°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
34°21°
13
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
34°21°
12
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • september
31°18°
11
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • oktober
26°14°
8
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
20°10°
6
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
16°7°
5
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
StrÀnder
Side med omnejd bjuder pÄ flera hÀrliga sandstrÀnder.

Kumköy

Stranden i Kumköy Àr en lÄngstrÀckt fortsÀttning av den vÀstra stranden, och Àr man uthÄllig Àr det fullt möjligt att promenera i vattenbrynet eller pÄ strandpromenaden hela vÀgen in till centrum. Stranden hÀr Àr lika lÄnggrund och vacker som den vÀstra stranden, och erbjuder i stort sett samma faciliteter. Möjligen Àr stranden i Kumköy nÄgot mer lÄnggrund, men det Àr ocksÄ den enda skillnaden.

VĂ€stra stranden

VÀstra stranden Àr tillsammans med Kumköy-stranden nÀstan en mil lÄng och relativt lÄnggrund, dÀrför rÀknas den som den barnvÀnligare av Sides tvÄ strÀnder. Det Àr ganska tÀtt mellan solstolarna, som i regel hör till nÀrmaste bar/restaurang och som Àr gratis om man vÀljer att dricka eller Àta nÄgot dÀr. FÀrskvattenduschar finns med ojÀmna mellanrum. StrÀckan nÀrmast centrum har flest restauranger, samtliga med fin utsikt över havet. Sanden Àr mörk och rÀtt finkornig. HÀr finns det mesta man behöver under en dag pÄ stranden; mat, dryck, massage och kanske en tur med vattenskoter eller andra mer eller mindre motoriserade flytetyg.

Östra stranden

Den östra stranden Ă€r lĂ€ngre Ă€n den vĂ€stra. Östra stranden Ă€r ocksĂ„ nĂ„got mindre lĂ„nggrund, fem meter ut nĂ„r vattnet strax över midjan pĂ„ en vuxen. Den östra stranden har inte lika mĂ„nga faciliteter som den vĂ€stra och det Ă€r heller inte lika tĂ€tt mellan solstolarna. Men hĂ€r finns Ă€ndĂ„ ett fullt tillrĂ€ckligt utbud av bĂ„de förfriskningar och vattensporter.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 4 timmar frÄn Stockholm.

SĂ„ reser du hit

Till Side kan du resa under sommarsÀsongen (april-november) med Vings charterresor.

Flygen frÄn Sverige landar pÄ flygplatsen i Antalya.

Till Side kan du Àven resa med Ving pÄ reguljÀra flygresor med valfri reslÀngd.
Med Vings transfer kommer du enkelt och sÀkert till ditt hotell i Side. Transfer ingÄr inte i resans pris, du lÀgger sjÀlv till den vid bokning. Restiden frÄn Antalyas flygplats till ditt hotell Àr ca 1-2 timmar (ca 65 km), beroende pÄ trafik och antal hotellstopp. LÀs mer om transfer.

Den exakta rutten för transferbussen beror pÄ lokala förhÄllanden och bestÀms pÄ plats. Mer information fÄr du vid ankomst.

Om du bokat en paketresa med reguljÀrflyg kan du i de flesta fall boka transfer till ditt hotell, oftast i taxi eller minibuss. All information om bokad transfer hittar du i ditt resebevis. Priset för transfer varierar, beroende pÄ transportmedel och avstÄnd till hotellet. Exakt pris fÄr du vid bokning.

Easy Travel

Bor du pÄ vÄrt Sunwing i Side och flyger med Sunclass Airlines ingÄr Easy Travel, med bland annat 10 kilo extra bagagevikt och incheckning av bagage pÄ hotellet. Har du ocksÄ bokat transfer kör bussen direkt till ditt hotell, utan stopp lÀngs vÀgen.
Mat, dryck och nattliv
I Side finns det gott om restauranger, enklare matstÀllen, caféer och barer. God och vÀllagad mat till bra priser. Det turkiska köket Àr berömt för sin mÄngfald, Àven om mÄnga inte kÀnner till mer Àn kebab. Matlagningskonsten förlorar sig bakÄt i tiden och har utvecklats ur en rik tillgÄng pÄ ingredienser, bÄde inhemska och hitförda av de handelsmÀn som trafikerade de viktiga handelsvÀgarna mellan Asien och Europa. Genom Ärhundradena samlade, prövade och upptÀckte man nya ingredienser och nya metoder, grunden till det som idag kallas det turkiska köket, Àven om en sÄdan term Àr lika missvisande som att sÀga "det europeiska köket". Variationerna Àr mÄnga, och regler Àr som bekant till för att brytas. Man kan alltsÄ Àta gott, mycket gott, i Turkiet, men tyvÀrr Àr det sÄ att de stora kulinariska upplevelserna uteblir i Side, eftersom man lagt sig pÄ den nivÄ som dikteras bÄde av efterfrÄgan och ekonomi.

Men du kommer inte att gÄ hungrig i Side, hÀr finns gott om restauranger som mer Àn gÀrna ser dig som gÀst, och du bör pröva de lokala specialiteter som bjuds. Passa ocksÄ pÄ att njuta av Medelhavets frukter; blÀckfisk, piggvar eller havsabborre, eftersom det turkiska köket, med sin respekt för rÄvarorna, verkligen gör dem full rÀttvisa. Du kommer inte fÄ svÄrt att hitta nÄgonstans att Àta i Side, mat finns överallt, frÄn de enkla kebabstÄnden till prisvÀrda och smakrika upplevelser.

Mat och dryck i Turkiet

Det turkiska köket stoltserar med det sjÀlvpÄtagna epitetet "VÀrldens tredje bÀsta kök", efter det kinesiska och det italienska. Hur man kommit fram till en sÄdan rangordning framgÄr inte, men den turkiska maten förtjÀnar allt beröm den kan fÄ, och hÀr lÀngs den turkiska kusten finns goda möjligheter att prova bÄde rustik husmanskost och den mer raffinerade matlagningskonst som stammar frÄn de kejserliga köken, dÀr hundratals högt specialiserade kockar stÀndigt strÀvade mot nya kulinariska horisonter....
Restauranger och matstÀllen finner man överallt i Turkiet, frÄn enkla gatustÄnd till luftkonditionerade restauranger med vita dukar och vinlista. PÄ flera av turistorterna runt Antalya finns ett rikt utbud av bÄde lokal mat och stÀllen som serverar rÀtter frÄn snart sagt hela vÀrlden; tacos, pizza, sushi etc. Det Àr i allmÀnhet billigare att Àta ute i Turkiet Àn i Sverige, och utan att egentligen anstrÀnga dig kan du Àta en god middag för under en hundralapp, sÀrskilt om du gÄr pÄ en lokal restaurang.
Hygienen Àr sÀllan nÄgot problem i Turkiet, och risken att bli magsjuk Àr egentligen inte större Àn den Àr i Sverige. Detta sÄ lÀnge du undviker de vanliga fÀllorna: majonnÀs och liknande sÄser, otillrÀckligt stekt kött och kranvatten.

Kebab

Kebab Àr helt enkelt grillat kött, men i ett otal varianter och med lika mÄnga rÄvaror, se kebabskolan nedan.

Pide

Pide Àr de flata bröd som serveras till maten.

Feta

En ost som gjorts pÄ fÄr- eller komjölk och sedan lagts i saltlake. Den Àr en stapelvara i det turkiska köket. Den kan vara mild som en sommardag eller skarp nog att skÀra glas med. Allt beror pÄ vilken slags mat den ska anvÀndas till.

Meze

SmÄrÀtter av fÀrska grönsaker, kött och kryddor som serveras med bröd. Det finns oÀndliga variationer av meze, beroende pÄ vilken del av landet man befinner sig i kan man fÄ pröva olika smaksammansÀttningar. Meze Àter man tillsammans. De dukas fram pÄ fat som stÀlls mitt pÄ bordet, sÄ att alla kan komma Ät för att pröva de olika sorterna. Turkarna dricker raki till meze, det Àr en symfoni av smaker som nationaldrycken raki passar alldeles utmÀrkt till. Restaurangerna har sina egna variationer av dessa rÀtter, men i princip alla har det som kallas mezetallrik. En enkel tallrik med ett urval av husets bÀsta sorter. Vet man vad man tycker om Àr det bÀttre att bestÀlla sina meze var för sig, dÄ de serveras pÄ separata assietter.

HuvudrÀtter

HuvudrÀtten bestÄr ofta av fisk eller kött. Var uppmÀrksamma pÄ att fisk kan vara vÀldigt dyrt. NÄgra av de vanligaste fiskrÀtterna Àr svÀrdfisk-kilic, piggvar-kalkan, havsabborre-levrek och tonfisk-palamut. PÄ menyn Àr priserna oftast angivna i vikt. Bland köttrÀtterna kan nÀmnas lamm-kuzu, kyckling-tavuk, oxkött-dana och den vÀldigt berömda sis kebab-kött pÄ grillspett.

Sötsaker

Efter middagen kan man njuta av smördeg doppad i sirapbaklava, pumpa i söt sÄs kabak-tatlisi, pudding med nötter, cornflakes och russin asure eller muhallebi, vilket Àr mjölkpudding.
Afiyet olsun – Smaklig mĂ„ltid!

Kebabskolan

Döner kebab Ă€r nĂ€rmast den kebab som köps hemma i Sverige. Strimlor av lamm-, kyckling- eller oxkött som kan fĂ„s i franskbröd, över franskbröd som Ă€r tĂ€rningsskuret och i "dĂŒrĂŒm" dĂ€r kebabköttet Ă€r inrullat i tunnbröd. Döner kebab serveras med sallad och lök.

Iskender kebab har fÄtt sitt namn efter Alexander den store. Har i princip samma ingredienser som Döner kebab men serveras pÄ tallrik med köttet pÄ en bÀdd av tÀrningsskuret bröd som toppas med tomatsÄs och yoghurt.

Adana kebab Àr malt oxkött som Àr relativt starkt kryddat. Grillas pÄ spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.

Sis kebab bestÄr av stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött pÄ spett varvat med paprika och ibland tomat.

Patlican kebab eller aubergine kebab, Àr som sis kebab, fast varvad med auberginebitar.

Att dricka till

I Turkiet bryggs flera lokala ölsorter av hygglig kvalitet, och landets viner skÀms inte för sig, Àven om de inte passar sÄ bra till den turkiska maten. Skall man göra som turkarna sjÀlva gör skall man dricka Raki, sÀrskilt till meze, som blandar sÄ mÄnga olika smaker att vinets egen smak hamnar lite i skymundan. Raki Àr slÀkt med den grekiska Ouzon, den franska Pastisen och Levantens Arak. Ett anisbrÀnnvin, med andra ord. Man hÀller sÄ mycket man vill ha i ett glas, slÀpper ner ett par isbitar och fyller upp med vatten varvid drycken blir mjölkig och ogenomskinlig. Ta det varligt, Àven om det smakar gott, Raki Àr trots allt starksprit.
Ayran mÄste ocksÄ nÀmnas nÀr man talar om turkiska drycker. Det Àr helt enkelt yoghurt och vatten som vispas ihop med lite salt. Gott och lÀskande i vÀrmen!

Kaffe och te

Turkiskt kaffe dricks ur en liten kopp och har en ganska tjock konsistens med kaffesump i botten. Enligt den turkiska traditionen kan man fÄ sin framtid spÄdd i kaffesumpen. NÀr du bestÀller en kopp turkiskt kaffe sÄ finns det olika söthetsgrader. Az sekerli (uttalas aas sjekerli) Àr lite socker, orta (uttalas Ärta) "lagom" mycket socker, sekerli (uttalas sjekerli) Àr mycket socker. Normalt sett sÄ ska man alltid fÄ ett glas vatten till sin kopp turkiska kaffe.
Te dricks ur smÄ tulpanformade glas. Det finns vanligt te och Àppelte, det senare brukar falla oss skandinaver i smaken och kan drickas bÄde varmt och kallt.
Side Àr ingen nöjesmetropol, men det finns ett par diskotek och rÀtt mÄnga barer pÄ Sides östra sida, nÄgra till finns i hamnen. Lokalbefolkningen startar gÀrna kvÀllen med en god middag för att sedan gÄ vidare till nÄgon av barerna i t.ex. Sides hamn. Vill man ha en lugnare kvÀll har mÄnga hotell barer som emellanÄt har musikunderhÄllning. Barerna stÀnger vid 2-tiden, diskoteken omkring kl. 03.00 och 04.00. I Turkiet finns lokalt producerad sprit och dyrare importerade spritsorter. BestÀller du t.ex. en gin & tonic fÄr du en drink blandad med lokalt producerad gin, vill du ha importerad sprit bör du bestÀlla t.ex. Gordons Gin & Tonic. HÄll uppsikt över din drink och lÀmna den inte obevakad pÄ bardisken eller pÄ bordet.
Shopping
SmÄ butiker i centrum, den gamla stadsdelen samt lÀngs strandpromenaden, och det Àr hit du ska gÄ för shopping. Ta gÀrna ocksÄ minibussen till Manavgat- hÀr finns ett bra utbud av butiker och marknader. Liksom i övriga Turkiet Àr varor producerade i landet billiga hÀr, medan importerade varor hÄller ungefÀr samma prisklass som hemma. Det finns mÄnga mÀrkeskopior i butikerna. Oftast kan du pruta pÄ priser i Sides butiker, Àven om de har prislappar pÄ varorna. SÄ Àr dock inte fallet i Manavgat. Finns det prislappar Àr priset fast. En del mÀrken, t.ex. Billabong, licenstillverkas i Turkiet vilket medför nÄgot billigare priser om man jÀmför med samma produkter i Sverige.

Taxfree

I vissa butiker kan man som turist handla taxfree. FrÄga i butikerna vilka regler som gÀller för Äterbetalning av momsen.

Shopping i Turkiet

Turkiet erbjuder massor av utmÀrkt shopping, om man hÄller sig till varor som Àr producerade i landet. Importerade varor ligger i ungefÀr samma prisklass som hemma. Det finns mÄnga mÀrkeskopior i butikerna. Oftast kan du pruta om du shoppar i butiker som inte har prislappar pÄ varorna. Prislappar indikerar för det mesta fasta priser, vilket mÄnga affÀrer har numera. Detta har givetvis sin grund i den kraftiga inflation som rÄder i dagens Turkiet.

En del mÀrken, t
....ex. LeviŽs, Benetton och Quicksilver, licenstillverkas i Turkiet vilket medför nÄgot billigare shopping jÀmfört med motsvarande produkter i Sverige. Det finns ett stort designutbud av guld- och silversmycken. En del butiker har sin egen guldsmed. Skinnvaror finns i mÄnga olika modeller och kvaliteter, och mÄnga affÀrer har egna skrÀddare. Det tar högst tvÄ dagar att fÄ en byxa eller jacka uppsydd.

I basarerna Ă€r det fortfarande brukligt att pruta, till och med god ton. Man bjuds ofta pĂ„ en kopp te eller nĂ„got lĂ€skande medan man gör affĂ€rer. Man behöver dock inte kĂ€nna sig tvingad att köpa nĂ„got – detta Ă€r en del av den naturliga turkiska gĂ€stfriheten, som ofta gör shoppingen till en extra trevlig upplevelse.

Mattor

Mattornas pris varierar kraftigt beroende pÄ kvalitet, material, Älder och storlek. Men den frÀmsta priskomponenten Àr antalet knutar per kvadratcentimeter. En stor matta kan vara billigare Àn en liten beroende pÄ hur mycket jobb som har lagts ner.

MÀrkesklÀder

I Turkiet finns det massor av affÀrer med ett stort produkturval till lÄga priser, och det Àr inte ovanligt att man shoppar mer Àn man hade tÀnkt sig. Observera dock att det mesta som sÀljs i butikerna Àr kopior av mÀrkesvaror. Vill man vara sÀker pÄ att fÄ Àkta mÀrkesklÀder, ska man vÀnda sig till auktoriserade butiker, som Quiksilver eller LeviŽs-butikerna.

Optiker

Det Ă€r billigt att köpa glasögon i Turkiet – i butikerna kostar de ungefĂ€r hĂ€lften av vad de gör i Skandinavien. Det finns ocksĂ„ ett brett urval av bĂ„gar.

LĂ€der

LÀder kan man shoppa hÀr till mycket förmÄnliga priser och god kvalitet. Skulle du finna din favoritjacka under semestern, men den kanske inte passar alldeles perfekt, kan de flesta butiker sy om den sÄsom du önskar. SÄ var ute i god tid!

Guld och smycken

GuldföremÄlen finns i 14, 18 och 22 karat. Vanligast Àr 14 karat. Staten har faststÀllt ett fast guldpris per gram, och det man betalar för Àr det egentliga arbetet som Àr utfört. Detta pris varierar frÄn guldsmed till guldsmed.

Basarer och marknader

I Turkiet gĂ„r alla pĂ„ marknad, bĂ„de semesterfirare och lokala invĂ„nare, ofta för att handla dagligvaror. De lokala kvinnorna kommer rullandes med sina smĂ„ vagnar och fyller dem snabbt med lĂ€ckra frukter och fĂ€rska grönsaker, men pĂ„ marknaderna pĂ„ vĂ„ra resmĂ„l sĂ€ljs inte bara frukt och grönt – hĂ€r finns det mesta: klĂ€der, skor, kryddor, leksaker, filmer, musik och mycket mera.

Shoppingcenter

I Antalya-omrÄdet finns ocksÄ flera stora shoppingcenter, inte olika de man finner hÀr hemma. HÀr gÀller fasta priser och ett mer internationellt utbud med kÀnda mÀrken och ett brett sortiment.

Piratkopior

FörsÀljning av piratkopior Àr en mycket stor och lukrativ marknad över hela vÀrlden. Det kan vara vÀskor, klÀder, skor, klockor, filmer, lÀkemedel eller tv-spel, för att bara nÀmna nÄgra exempel.
TĂ€nk pĂ„ att handel med, och köp av, piratkopior alltid Ă€r olagligt. Det lĂ€ttaste sĂ€ttet att avgöra om nĂ„got Ă€r en piratkopia Ă€r pĂ„ priset. Är priset osannolikt lĂ„gt jĂ€mfört med Ă€kta vara sĂ„ Ă€r det sannolikt en piratkopia.
Aktiviteter och sevÀrdheter
I och vid vattnet finns det gott om aktiviteter i Side: windsurfing, trampbÄtar, segling, parasailing, volleyball och tennis. Golf i Belek ca 45 km frÄn Side.

Vattensporter

Det finns flera center pÄ strÀnderna som erbjuder allt frÄn parasailing till jet ski. NÀr man hyr en jet ski sÄ ska man vara medveten om att de i de flesta fall inte har nÄgon försÀkring. Det innebÀr att du blir ersÀttningsskyldig för eventuella skador som uppstÄr pÄ den Jetski som du hyr om du t.ex. skulle köra omkull eller bli inblandad i en olycka.

Golf

Strax utanför storstaden Antalya finner du golfens eget Mecka: Belek. HÀr finns det 10 olika golfklubbar som ligger vackert belÀgna lÀngs kusten och erbjuder banor av olika karaktÀr. Det enda de har gemensamt Àr att de under stora delar av Äret Àr i otroligt bra skick. Vings golfvÀrdar i Belek rekommenderar banan Gloria med tvÄ 18-hÄlsslingor, som har nÄgot att erbjuda alla golfare. Den lite mer utmanande Old Course har lÄnga korridorer dÀr pinjetrÀden stÄr tÀtt lÀngs fairwaykanten. New Course Àr bredare, mer kuperad och i det stora hela lite snÀllare mot spelaren - sÄvida du inte trÀffar nÄgot av de mÄnga vattenhindren. Cornelia, designad av Nick Faldo, Àr en 27-hÄlsanlÀggning som erbjuder mÄnga riktigt bra designade golfhÄl, som ger Àven de mest erfarna golfarna en riktig upplevelse.

ForsrÀnning

Njut av den vackra naturen nĂ€r du reser upp i Taurusbergen. Bara resan, 1,5 timme frĂ„n Side, Ă€r en upplevelse. VĂ€l framme vĂ€ntar en spĂ€nnande forsrĂ€nning i KöprĂŒlĂŒ Kanyon. Under vĂ„ren Ă€r det extra hĂ€ftigt dĂ„ smĂ€ltvattnet kommer ner i frĂ„n bergen. Man blir ledsagad i sĂ€kerhet och utförande, innan det bĂ€r av nedför floden i gummiflottar. Vattnet Ă€r kristallklart och omgivningen grönskande, det perfekta Ă€ventyret för den som vill ha en extra upplevelse.

Antalya

Antalya Àr en verklig storstad med de bÀsta shoppingmöjligheterna utmed kusten. HÀr finns ocksÄ mycket att bÄde se och göra Àven om man inte i första hand tÀnker handla nÄgot. I Gamla stan Àr kan man ströva omkring mÄnga sköna timmar, kanske med en paus pÄ ett skuggigt café dÀr man kan sitta och se pÄ nÀr resten av vÀrlden gÄr förbi. Bussen frÄn Side tar strax över en timme, men det Àr ofta bÄde billigare och enklare att ta en plats pÄ en organiserad utflykt.

Alanya

Den större och mer fartfyllda semesterorten öster om Side. Alanya Àr kÀnt för sin charm, sina vackra strÀnder, shopping och inte minst för sitt nöjesliv. Besök borgen, frÄn murarna har man en strÄlande utsikt över bÄde staden och havet. Under borgen ligger Damlatasgrottan som sÀgs ha bra luft för den som lider av andningsbesvÀr. PÄ marknaden hittar man det mesta i frukt och grönsaksvÀg! Bazaren lÄter er pröva pÄ prutning och utbudet av restauranger lÀmnar ingen hungrig. Det tar ca en timme med buss frÄn Side. De stora bussarna gÄr en gÄng i timmen och minibussarna varje halvtimme.

Manavgat

Utanför Side finner man Manavgat som Àr en liten stad med trevlig atmosfÀr, pÄ vÀg att vÀxa upp. HÀr finns en del butiker som uppskattas av de flesta, med bra priser. Eftersom Manavgat Àr mer lokalt Àn Side finner man mycket husgerÄd till billiga priser. PÄ mÄndagar och torsdagar Àr det stor marknad dÀr det erbjuds allt och mycket mer. LÀngs floden ligger smÄ mysiga cafeér dÀr du kan ta en kaffe under dagen. Manavgat ligger bara 15 minuter frÄn Side. Det gÄr minibussar, dolmus, varje kvart.

Vattenfallen i Manavgat

Ett populÀrt utflyktsmÄl, bland sÄvÀl lokalbefolkningen som turister, mycket fotografivÀnligt! Hit tar du dig med lokalbuss frÄn Side till Manavgat, dÀr du byter till en dolmus som gÄr till "Selale" som betyder vattenfall. Restauranger finns, bra picknick-utflykt.

Romerska teatern

Under dagtid kan man pÄ egen hand utforska denna enorma teater som hÀrrör frÄn romartiden. Under sommartid framförs hÀr konserter och festivaler. Ligger vid infarten till Side, precis dÀr huvudgatan startar.

Side Museum

Ligger i det som en gÄng var det romerska badet, sÄ till och med lokalerna Àr antika. Visar föremÄl frÄn utgrÀvningarna i Side.

Antalya Arkeologiska Museum

Du som Àr historiskt intresserad bör absolut besöka Antalyas arkeologiska museum. HÀr finns mycket av det som hittats vid utgrÀvningarna i bl.a. Perge och Aspendos. Ta lokalbussen frÄn Side till Antalya och sedan en taxi frÄn busstationen.

Manavgatfloden

Detta Àr en av de pamfylliska floderna och att glida utmed strÀnderna i vattnets egen takt Àr en vilsam upplevelse, samtidigt som det vackra landskapet glider förbi. Vid flodmynningen vÀntar bad i det kalla flodvattnet, eller ett litet stycke dÀrifrÄn, i det betydligt varmare Medelhavet. Du kan ocksÄ njuta av en kopp kaffe pÄ en av serveringarna som vÀxt upp lÀngs med floden inne i Manavgat.
Hur du tar dig runt
Önskar du se och uppleva mer av Antalya-omrĂ„det Ă€r det praktiskt med hyrbil. Reser du med barn kan du till exempel ta en tur till en av vattenparkerna utanför centrum. VĂ€garna Ă€r bra och det Ă€r enkelt att hitta parkering. TĂ€nk pĂ„ att trafiken kan vara mer hektiskt Ă€n hĂ€r hemma.

Hyrbilspaket med Ving

Med en hyrbil fĂ„r du ut mer av din semester. Med Vings förmĂ„nliga hyrbilspaket i samarbete med Avis Ă€r det bĂ„de enklare och billigare att hyra bil utomlands – vĂ„ra priser Ă€r upp till 40 % billigare jĂ€mfört med nĂ€r du bokar pĂ„ plats. Genom att boka din hyrbil i förvĂ€g slipper du slösa vĂ€rdefull tid pĂ„ resmĂ„let.

‱Specialpris för dig som reser med Ving
‱Kostnadsfri hĂ€mtning & lĂ€mning
‱Kostnadsfri avbokning innan avresa

Du kan boka din hyrbil senast 7 dagar i förvÀg, men en god idé Àr att boka hyrbil sÄ tidigt som möjligt, dÄ det under vissa perioder kan vara helt utsÄlt.

Buss

Dolmus, minibussar, tar dig kortare strÀckor. De fungerar som stadsbussar. Dolmus betyder fullproppad, vilket Àr precis vad de Àr. Det finns vissa anvisade busshÄllplatser och nÀr du vill stanna en dolmus vinkar du in den till vÀgkanten som en taxi. NÀr du ska gÄ av sÀger du "DUR", vilket betyder stopp! Du behöver inte stiga av vid en av de aviserade hÄllplatserna. NÀr du stigit pÄ bussen skickar du fram pengarna via dem som sitter framför dig. VÀxeln fÄr du tillbaka samma vÀg.

Taxi

Taxibilarna Àr gula och kör efter fasta priser. Taxichaufförerna har i princip aldrig kvitton, vill du ha kvitto pÄ taxiresan bör du ta med dig ett eget papper.

Hyrbil

Avis lÀmnar hyrbilar vid de flesta hotell, de lÀmnar ut kartor och tar reservationer i förvÀg, utan avbestÀllningsavgift. Du kan hyra bil för en dag eller flera för att sjÀlv bestÀmma tempot pÄ utflykten.
Fakta

VĂ„r service

Du kan nÄ oss dygnet runt pÄ vÄr servicetelefon, samt pÄ sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda rÄd. Kan vi inte lösa det pÄ telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett nÀrliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom pÄ flygplatsen och ser till att du kommer pÄ rÀtt buss om du bokat transfer. GÀster pÄ Sunwing Side Beach och Sunprime Dogan Side Beach har Resort Service dygnet runt.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt i 6 mÄnader vid ankomst till Turkiet vid resor under 90 dagar. För vistelse lÀngre Àn 90 dagar krÀvs visum. För mer information hÀnvisar vi till Turkiets ambassad pÄ telefon 08-23 08 40.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Turkiet.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Turkiska Lira (TRY). Kursen varierar och ofta kan det löna sig att vÀxla pengar pÄ plats eller göra uttag i en uttagsautomat. TÀnk pÄ att alltid ha ett extra kort med om du reser utan kontanter. Det finns fyra banker i Side: TvÄ i centrum, och tvÄ vid den stora flaggan. Banktider Àr mÄndag-fredag kl. 09.00-17.00, enstaka banker stÀnger mitt pÄ dagen. Uttagsautomater finns pÄ flera platser i Side. Kort kan du i princip anvÀnda överallt i vanliga butiker och pÄ restaurangerna. PÄ marknaden Àr det kontanter som gÀller.

Man kan anvÀnda sig av bÄde lira och euro som betalningsmedel, men som regel fÄr man en dÄlig omvÀxlingskurs vid betalning med euro. Stora hotell accepterar alla valutor och pÄ marknaderna fungerar bÀgge tvÄ.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

El

220 V

SprÄk

Turkiska. De flesta som arbetar inom turistindustrin talar dock viss engelska eller tyska.

Övrigt

Kraftig trafik. Varmvattnet vÀrms ofta med solenergi, varför temperaturen kan variera. Strömavbrott kan förekomma. PÄgÄende byggnadsarbeten kan tidvis innebÀra störningar. PÄ hotellen Àr det inte tillÄtet att ta med mat och dryck utifrÄn. Bor du i lÀgenhet fÄr mat och dryck medtagas. För svenska medborgare krÀvs svenskt pass giltigt minst fem mÄnader frÄn inresedatum. Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc. LÀs ocksÄ "Viktigt att veta" samt Vings resevillkor.
AvstÄnd till Istanbul 850 km, Ankara 650 km och Marmaris 465 km. I Antalya-omrÄdet, Side och Alanya, Àr tyska sprÄket emellanÄt mer gÄngbart Àn engelska.
Resa med barn
Turkiet Àr ett utmÀrkt val om du ska resa med barn. HÀr finns gott om barnvÀnliga hotell och ofta fÄr familjens minsting den största uppmÀrksamheten pÄ restauranger och i butiker.

Barnvagn

Trots höga trottoarkanter Àr det relativt enkelt att ta sig fram med barnvagn. Under högsÀsong - juli och augusti - stÀnger man av trafiken i Side centrum, sÄ dÀr kan man promenera relativt fritt.

Barnens mat

Det finns mÄnga restauranger i Side och en hel del har bÄde turkiska rÀtter och rÀtter med mer internationell prÀgel. PÄ nÀstan alla restauranger kan man bestÀlla ris med yoghurt, vilket mÄnga turkiska barn tycker mycket om, potatismos, eller nÄgon annan av ditt barns favoriter. Köfte (köttbullar), korv och pizza brukar ocksÄ vara omtyckt. Om du inte vet vad du skall bestÀlla till ditt barn hÀnder det ofta att du fÄr följa med in i köket och se vad som finns i de olika grytorna.
I Turkiet Àter man mycket sötsaker och det finns mÄnga goda efterrÀtter.

Erbjudanden till Side

Sunprime Dogan Side Beachsunprime
 • Passar vuxna
Sunprime Dogan Side Beach
Side, Antalya-omrÄdet, Turkiet
 • Flyg + del i Classic Room dubbelrum, liten balkong mot trĂ€dgĂ„rd
 • 1 vecka
 • Inkl. frukostbuffĂ©
 • Avresa 24 apr 2021 frĂ„n Malmö
Frukostbuffé
Flyg + hotell, 1 vecka
24 apr 2021 frÄn Malmö
Side Resortfamilygarden
 • BarnvĂ€nligt
Side Resort
Side, Antalya-omrÄdet, Turkiet
 • Flyg + del i 2-rumslĂ€genhet - kampanjpris
 • 1 vecka
 • Inkl. All Inclusive
 • Avresa 17 apr 2021 frĂ„n Stockholm-Arlanda
All Inclusive
Flyg + hotell, 1 vecka
17 apr 2021 frÄn Stockholm-Arlanda
Sök din resa till Side