Se hotell (4)

Resor till Hvar stad

Hvar stad är en av pärlorna längs den dalmatiska kusten, och här får du flera resor i en; i kulturen, historien, naturen och strandlivet.
Det är mycket svårt att inte bli förtjust i Hvar stad. Om det är historien, naturen, den eleganta stilen eller de många utmärkta restaurangerna som gör det är svårt att säga, men staden kan skryta med allt detta och mycket mer därtill. Här pågår ett ständigt skådespel med folk som rör sig och båtar som kommer och går. Ett omtyckt nöje är att slå sig ner på något av caféerna längs kajen och bara njuta av folklivet, det dröjer ofta en bra stund innan man vill resa sig. Vill du byta sceneri är det bara att bege dig upp i gränderna runt den stora piazzan för en stunds shopping i de välsorterade boutiquerna eller kanske en skuggig lunch på någon lokal restaurang. Vill du inte släppa havet är det bara att fortsätta längs med strandpromenaden som sträcker sig långt förbi staden på bägge sidor, och gå till du hittar en badvik eller en restaurang som passar dig.

Kväll i Hvar stad

Även om Hvar stad har anor långt tillbaka i tiden så har man följt med sin tid och kan locka med ett sofistikerat nattliv och riktigt bra restauranger. Här kan du alltid vara säker på att hitta nyfångad fisk på menyn, och naturligtvis dricker du en svalt vitt vin från grannön Korcula till detta. När kvällsmörkret sänker sig kan du slå dig ner på någon av loungebarerna vid torget eller längs med strandpromenaden och låta kvällen gå medan du njuter av nattsvalkan och stämningen.

Sol och bad i Hvar stad

Följer du strandpromenaden från Hvar stad träffar du på strand efter strand. Ofta är de inte så långa, och ibland är de bara en badplattform där man brer ut handduken innan man kastar sig ut i det kristallklara badvattnet. Eftersom stränder och botten oftast består av småsten och klippor är vattnet så klart att det kan tyckas som snorklare och andra badare svävar ett par meter ovanför botten. Missa inte heller en tur till Pakleni-öarna strax utanför. Du kan se fram emot fantastiska bad i små badvikar, gärna följda av en härlig lunch av lokala råvaror på någon av de små strandrestaurangerna.

Vings hotell

Väljer du att resa till Hvar med Ving kan du alltid hitta ett hotell som passar både dig och ditt ressällskap. Alla ligger på bekvämt avstånd från både stranden och torget i Hvar stad, och du kan välja hotell med spa, hotell vid hamnpromenaden eller hotell för dig som reser utan barn. Vill du göra något extra bokar du en resa där du kombinerar två av våra kroatiska resmål, så får du ännu mer semester.
Bra att veta
 • Hotell för vuxna
 • Hotell med spa
 • Kombinera resmål
 • Kristallklart badvatten
 • Många restauranger
 • Mycket nattliv
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Hvar stad

Stränder
Kroatiens fina stränder är i allmänhet mycket rena och välskötta och de flesta består av slät, platt småsten. Många har också mottagit Blue Flag som delas ut av Foundation of Environmental Education in Europe och är symbolen för välbevarad, säker och trivsam miljö.

Det finns utmärkta badbryggor och badplattformar överallt längs stränderna i Dalmatien. Eftersom stränder i Hvar ofta består av klippor eller sten, ger det ett kristallklart vatten. Badar man från klippor eller stränder med stora stenar är det bra att ha badskor som finns att köpa på plats.

De flesta stränder erbjuder sötvattensduschar, solstolar och parasoll att hyra, omklädningshytter och allehanda vattensporter. Runt om ön Hvar ligger vackert belägna badvikar, både stora och mindre badvikar både inne i staden och längs med strandpromenaden. Öster om Hvar stad finner du fina badvikar vid Milna, Zarace och Dubovica.
Mat, dryck och nattliv
Det finns ett stort utbud av restauranger, barer och enklare ställen längs hamnpromenaden, alltifrån kroatisk mat till finare italienska restauranger. Du finner även caféer och glassbarer nere i hamnen och längs strandpromenaden. Hvar har en specialitet som kallas för "Hvarska gregada" eller fiskgryta, denna är mycket delikat och kan rekommenderas till fisk- och skaldjursfantaster.

Restauranger finns det gott om i Hvar stad med omnejd. Inne i stan finner du de flesta antingen längs Rivan eller i gamla stan som kallas för "Groda". Det finns restauranger med olika prisnivåer och det kan vara värt att försöka reservera bord under högsäsong om du önskar boka någon särskild restaurang en särskild dag du vill fira. Många restauranger tar dock inte emot reservationer utan här gäller först till kvarn.

Mat och dryck i Kroatien

Kroatien har en lång och rik mattradition, och grönsaker, rotfrukter och bönor är lika viktiga råvaror som kött, fisk och skaldjur. Många traditioner har blandats genom åren och man kan spåra influenser från både Italien, Ungern och Balkan. I Dalmatien märker man speciellt av det italienska, då nästan alla restauranger har pasta, pizza och vitlöksdoftande skaldjur på menyn.

Lunch serveras vanligen mellan kl. 11.00-15.00, middag från ca kl. 18.00, men kroaterna själva äter, liksom italienarna, gärna sena middagar. Restaurangerna stänger i allmänhet runt 24.00. Serviceavgiften är 10 procent och är oftast inte inkluderad i notan. Dricks är inte särskilt vanligt här, men om du är riktigt nöjd uppskattas naturligtvis en extra slant, vanligtvis 5-10 procent av notans belopp.

Prisnivån i Dalmatien är fortfarande behaglig. En cappucino kostar sällan mer än 8-10 kuna, en öl ca 15-20 kuna, en pizza till lunch ca 35-50 kuna och en trerätters middag på en medelbra restaurang ca 150 kuna. Portionerna är generösa och servicen i allmänhet bra.

Vill man prova på den typiska dalmatiska kokkonsten bör man ta sig till en äkta "konoba". De bästa ligger oftast en bit utanför själva centrum och för att komma dit krävs kanske att man tar taxi eller kör egen bil. Men i gengäld får man uppleva riktig husmanskost, omsorgsfullt tillagad i en härligt kroatisk miljö. Det är oftast här lokalbefolkningen äter, och som vi alla vet är ju det ett gott betyg!

Vilken restaurang du än besöker i Dalmatien finns nästan alltid pasta/pizza eller enklare rätter att beställa för ca 40 kuna. Därför har vi, när vi satt våra prisindex, istället utgått från restaurangens specialiteter, alternativt de rätter som överväger på menyn. De flesta restauranger erbjuder både kött- och fiskrätter och för att få se en komplett meny måste man oftast gå in i restaurangen. Det är ovanligt att menyn hänger ute vid entrén. Kom ihåg att potatis, ris, pommes frites etc. för det mesta beställs separat. Att äta bröd, kruh, till maten är en regel.

Ett enkelt och billigt sätt att stilla sin hunger är att besöka någon av de många pizzeriorna. De påminner mycket om de italienska, och är du sugen på pasta kan du oftast också få detta. Är du bara lite hungrig, kan du leta upp en slasticarnice, en sorts bageri, och köpa exempelvis en burek, en ostfylld smördegsbakelse som många kroater äter till frukost. Annan populär snabbmat är cevapcici (kebab), pljeskavica (pannbiff av oxkött) och ražnjici (grillspett, kan vara blandat kött med grönsaker).

Fisk och skaldjur

Både fisk och skaldjur håller mycket hög kvalitet i Dalmatien och återkommer på de flesta menyer, i många olika varianter. De orientaliska influenserna är tydliga i förkärleken för grillade rätter, och får du chansen bör du pröva dalmatisk sjöabborre eller langust, grillad och serverad med en citronklyfta och en fräsch sallad.

Olivolja

I århundraden har olivolja används både i matlagning och inom alternativ medicin. I Dalmatien odlas givetvis oliver och det milda klimatet och de bördiga jordarna bidrar till en alldeles speciell typ av olja som av många rankas som den smakrikaste och finaste olivolja som finns. Den finns att köpa i såväl snabbköp som i souvenirshoppar - då i vackra flaskor. Eller, om du är ute och kör längs vägarna på Hvar eller innanför kusten, så finns små stånd och gårdar längs vägen som säljer bland annat olivolja till bra priser.

Prsut - lufttorkad skinka

Prsut är skinkan som gjort sig vida känd för sin smak, men också för hur den framställs. Från det sätt man föder upp grisarna på (med mycket kärlek), till sättet man gnider in köttet i kryddor och örter och sedan låter det torka i "buravinden" - den friska vinden från norr. Erfarna gastronomer har visat sig kunna känna skillnaden i smak mellan den prsut där grisarna fått "hemlagad mat" och den där de matats med kraftfoder. Prsut serveras ofta tillsammans med fårost inlagd i olivolja, och finns på många restaurangmenyer, se "Dalmatinska plitica" nedan.

Burek

Detta är ett luftigt smördegsbröd som fylls med olika ingredienser, till exempel kött, ost, potatis eller äpple. Ett perfekt mellanmål som brukar finnas att köpa i de flesta bagerier.

Pljeskavica

Pannbiff lagad av oxkött blandat med peperoni. Snabbmat som säljs rakt över disk, som vår varmkorv ungefär, denna rätt härstammar dock ursprungligen från Bosnien.

Cevapcici

Köttfärsrullar, serveras med rödlök och ajvar som tillbehör, och oftast med grönsaker eller i pitabröd. Även denna godsak kommer ursprungligen från Bosnien.

Dalmatinska plitica

Ett kroatiskt smörgårdsbord i miniatyr. Beställ detta och du får en tallrik med oliver, prsut, fårost, ofta några sardeller och kanske lite fetaost. En brödbit hör till, och ett glas svalt vitt vin är det perfekta tillbehöret. Utmärkt val om man tycker det är för varmt för att äta lagad mat.

Peka

En bakad rätt med kött och grönsaker som lagas i en gryta eller en djup ugnsform som placeras i glöden av en eldstad. Kan vara med fisk och skaldjur, bläckfisk, lamm, kalv eller kyckling. Potatis och lök är stående ingredienser, men andra rotfrukter kan gärna följa med om de finns tillgängliga. Måste oftast förbeställas på restaurangerna då det är ett riktigt långkok som kräver flera timmar.

Buzzara

Detta är egentligen en tillagningsmetod som passar för flera olika sorters skaldjur. Buzzara betyder helt enkelt att huvudingrediensen är tillagad i en mustig sås med vin, tomat, kryddor och örter. Ibland kan man få bara såsen tillsammans med pasta.

Pasticada

Ett slags köttgryta som vissa beskriver som sötsur. Smaken bygger på att köttet får sjuda länge på låg temperatur tillsammans med bland annat vin och ibland katrinplommon.

Mixed grill

Finns på de flesta menyer och kan variera mellan acceptabel till himmelsk. Olika sorters kött grillas och serveras på en tallrik tillsammans med lök, ajvar (paprikapasta) och oftast även pommes frites.

Risotto

Påminner om den italienska risotton, men är ofta lösare i konsistensen och innehåller inte alltid ost. En utmärkt och billig lunchrätt som brukar finnas i ett otal billiga varianter (vegetarisk, skaldjur, husets) på de flesta restauranger.

Drycker

Ett nytt land lär man känna inte bara genom att resa runt i det, utan också genom att prova de lokala dryckerna. I Kroatien intas vanligtvis drycker på ett kavana (café) eller kafic (café/bar), som kantar städernas gator och torg. De flesta caféer öppnar mellan kl. 06.00-07.00 på morgonen så att de som arbetar ska kunna köpa sitt morgonkaffe. Normal stängningstid är kring kl. 23.00, ibland senare under sommaren. Cafékulturen är stark, och priserna är bara ungefär en tredjedel av de svenska. Bra att veta är att dessa caféer sällan serverar mat.
Kava – är det vi kallar espresso och det dricker vanligtvis kroaterna själva
Kava s mlijekom – kaffe med mjölk
Kava sa šlagom – kaffe med grädde
Turska kava - turkiskt kaffe som serveras med sumpen kvar i botten
Caj – te

Öl

Öl, pivo, finns det gott om, och de flesta inhemska ölsorterna är ljusa lager. Karlovacko, laško och Ožujsko är tre kända märken. Tomislav är en mörk ölsort. Många välkända sorter som Tuborg, Stella, Kaltenberg och Carlsberg tillverkas på licens i Kroatien och är lätta att få tag i. Malo pivo (liten öl) innebär vanligtvis 30 cl och veliko pivo motsvarar en stor stark. En öl kostar 6-20 kuna beroende på storlek och märke. Toceno pivo betyder fatöl och finns oftast i tre storlekar, 2 dl, 3 dl eller 0,5 l. Två kroatiska drycker med öl som bas är radla - öl blandat med Sprite (7up), och dizel - öl blandat med Coca Cola.

Vin och sprit

Kroatien har en lång tradition av vinproduktion, och här finns mycket att upptäcka och uppleva för alla som uppskattar välgjorda viner. Nästan varje region producerar sitt eget vin och Pošip, Grk och Plavac är tre kända märken. Dalmatiskt vin finns att köpa i speciella vinotecas, där du till och med kan få provsmaka det vin du är intresserad av. De flesta vinotecas säljer också andra specialiteter som olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Det bästa och mest prisvärda dalmatiska vinet hittar man direkt hos tillverkaren. Kroaterna själva späder gärna ut vinet med lite vatten. Populära vinbaserade drinkar är bambus (rödvin och cola) och gemišt (vitt vin och kolsyrat vatten).

Några lokala spritsorter är Sljivovica (plommonbrännvin), Viljamovka (päronlikör), Medovina (honungsbrännvin) och Maraskino (körsbärslikör från Zadar). Rakija är lokalt brännvin, och hembryggda varianter säljs lite överallt.
Hvars nattliv med restauranger, barer och klubbar pulserar sommartid. Stadens uteliv myllrar av folk och det finns massvis att se och uppleva. Du sätter dig vid Rivan och betraktar alla människor som promenerar förbi, eller tittar på utflyktsbåtarna och den reguljära båttrafiken i hamnen. Även på torget är det liv och rörelse dygnet runt sommartid. Här finns kyrkan, arsenalsbyggnaden som byggts om till museum och turistinformationen.

I de gamla stadsdelarna kantas gränderna av små butiker, gallerior, restauranger och barer om vartannat. Längs Rivan finns ännu fler barer, diskotek, restauranger och glassbarer. Den som känner sig hurtig kan besöka borgen som höjer sig över staden. Särskilt fint är området väster om pjacan där adeln höll till förr, medan området öster om pjacan var för vanligt folk. Många restauranger, caféer och glassbarer har öppet hela dagen fram till ca kl. 23.00, och under högsäsong även över midnatt. En del barer, diskotek och nattklubbar har öppet till kl. 05.00 under högsäsong. Det är i hamnen, på strandpromenaden och i stadskärnan du finner Hvars nattliv, du hör enkelt var musiken kommer ifrån och det är bara att droppa in. Kom dock ihåg att vissa diskotek, barer och nattklubbar bara har öppet under högsäsong.

Hvar sommarfestival

Hvars sommarfestival pågår från slutet av juni till september, med ett nattliv fullt av konserter av både lokala och internationella artister och inkluderar alla slags evenemang som ordnas på ön. Evenemangskalender fås på turistinformationen eller på tzhvar.hr. De mest synliga evenemangen är:
Konserter i franciskanerklostret.
Klassisk musik och körsång i olika former, flera gånger i veckan.
Konserter i fästningen några gånger under säsongen.
Konstutställningar i teaterbyggnaden.
Musikfestival FOR (juni)
Lavendelfestival i Malo Grablje (juni)
Ulta Music Festival (juli)
Hvar halvmaraton (augusti)
Filmfestival
Shopping
I Hvar stad finns gott om affärer och butiker där man kan handla det mesta som kan behövas på semestern. Det är också fullt möjligt att ta båten in till Split för ett par timmars shopping och sedan vara tillbaka i Hvar stad till kvällen. Vill du inte gärna lämna Hvar stad är det bara att bege dig upp i gränderna runt den stora piazzan för en stunds shopping i de välsorterade boutiquerna. I Hvar stad kan du också shoppar i små butiker och gatustånd på torget och längs strandpromenaden, samt på smågatorna runt omkring.

Shopping i Split-området

Man kan inte kalla Kroatien ett paradis för shopping, om man med det syftar på det senaste modet till billigt pris. Men kroaterna är noga vad de har på sig och de klär sig snyggt. Kläder, skor och väskor är oftast italienska. Många kända märkesbutiker, t.ex. Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana och Versace, finns i Split på och i närheten av Marmontova, men priserna är inte mycket lägre än i Sverige. Inne i palatset i Split finns en utmärkt bokhandel, Algoritam, med ett bra urval av både engelska pocketböcker och litteratur, samt guideböcker om Kroatien. Enklaste sättet att hitta dit är att fråga på Turistbyrån i Peristylen. Ute i förorterna finns också flera populära shoppingcenter. Det största heter City Center One som både har det största utbudet och en biograf.

Dalmatiskt vin

Finns att köpa i speciella "vinotecas", där du till och med kan få provsmaka det vin du är intresserad av. En del har egna vinkännare som samtidigt berättar om vinet, samt hjälper dig att hitta rätt. De flesta vinotecas säljer också andra specialiteter som till exempel olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Men det absolut bästa och mest prisvärda Dalmatiska vinet hittar du direkt hos vintillverkaren, det vill säga på någon av vingårdarna i inlandet. En bra butik för ät- och drickbara souvenirer i Split ligger på peristylen, på höger sida om man kommer från Järnporten.

Olivolja

Något som Kroatien är känt för! Den bästa olivoljan kommer enligt tradition från Tar, ca tio kilometer norr om Porec, där den har framställts i århundraden. Den speciella Tar-olivoljan kan du köpa i såväl vanliga supermarkets som i de flesta "vinotecas". Och har du vägarna förbi Tar eller dess omgivningar kan du naturligtvis även köpa den där. Ofta finns små stånd längs med vägen där man kan stanna till och få ett bra pris på den då ofta hemmagjorda olivoljan.

Rakija

Det som engelsmännen kallar brandy, alltså ett destillat på fruktbas, även om den för det mesta är gjord på druvor. Den smaksätts ofta med kryddor eller örter och serveras gärna som en digestif. Rakija tillverkas på var och varannan gård och säljs på de flesta marknader och från små stånd vid vägkanten. Smaken varierar från utmärkt till blyfri.

Marknader

Finns överallt i Dalmatien. På marknaderna kan du hitta allt från frukt och grönsaker till kläder, skor, hantverk, hemmagjord olivolja, biska - brandy från Istrien, honung med mera. Närmaste större marknad finns i Split, bredvid gamla staden. Där kan man köpa allt från frukt och grönsaker till kläder, skor, hantverk, hemgjorda oljor, honung etc. Man säger att det man inte hittar på marknaden, finns inte (i alla fall inte i Split…)!

Konst och konsthantverk

Det konsthantverk man ser oftast är olika former av broderier, ofta tillverkat och sålt av små gummor som sätter upp ett improviserat stånd där det passar sig. Den konstintresserade kan också ta sig en tur i palatsets f.d. källare där allsköns souvenirhandlare satt upp sina stånd. Längst in vid trappan upp mot peristylen finns flera lokala konstnärer representerade till överkomliga priser.

Prutning

Förekommer ibland på marknaderna men inte annars. Det pris som står på prislappen är det som gäller, och det är sällan någon försöker lura turister.

Kravatter - slipsar

Visste du att kravatten, ursprunget till slipsen, kom från Kroatien? Den bars från början som en scarf, som ryttarna hade runt halsen för att genom de olika färgerna skilja ut sig från andra soldater. Fransmännen kopierade modet redan på 1600-talet och sättet som man knöt scarfen på kallades "à la cravat" = i kroatisk stil. En slips är en bra souvenir och för att det ska vara helt rätt, kolla att det står Made in Croatia på den.
Sport och Träning
Kroatiens vackra natur och klara vatten inbjuder till utomhusaktiviteter som dykning och segling. I Hvar stad kan du följa med på olika aktiviteter som vandring, och cykling på och runt denna vackra ö.

Vandring

Det finns många leder omkring Hvar som passar för självständiga vandrare. Lederna är märkta med vägskyltar och i naturen med röd- och vitmålfärg.

Cykling

Varför inte hyra cykel och förena nytta med nöje, d. v. s. se dig omkring på ön samtidigt som du förbättrar eller upprätthåller konditionen också under semestern? Hör med guiden eller hotellreceptionen om närmaste cykeluthyrare.
Aktiviteter och sevärdheter
Om du känner för en aktiv semester har du kommit rätt, för här kan du prova på olika aktiviteter och passa på att röra på dig i vacker och omväxlande natur eller ute på det blå havet som omger ön.

Hyra bil eller båtutflykt?

Det ärintressant att åka på upptäcktsfärd med hyrbil för att se mer av detta fantastiska land, antingen håller man sig kvar på ön eller så tar man sig vidare till fastlandet för andra aktiviteter. Det är bara att gå ner till hamnen för att göra en båtutflykt. Varför inte besöka någon av de närliggande öarna?

Fiske

För dig som är intresserad av fiske är ett tips att följa med på en organiserad fisketur. Hör med guiden eller receptionen.

Utflykter på egen hand

Ön Hvar erbjuder många möjligheter till utflykter på egen hand. Varför inte hyra en cykel eller en bil och åka längs kusten för att finna någon trevlig vik att bada vid? Eller ta en tur upp till grottan Humac, vägbeskrivning finns att hämta på turistinformationen. Du kan också besöka idylliska byn Jelsa eller någon av de andra små byarna längs med öns kust. På turistinformationen kan du få fler bra tips på saker att göra i Hvar stad
Staden är full av större och mindre sevärdheter ur dess rika och skiftande historia, som till exempel en av Europas äldsta teatrar, en katedral från 1700-talet eller utsikten från den gamla fästningen som vakar högt över staden. Men allt är inte gammalt i Hvar stad, besök den livliga fisk- och grönsaksmarknaden eller ge dig själv en eftermiddag på chica Bonj les Bains, ett gammalt badhus som med varsam hand renoverats till något av det mest eleganta som Kroatien har att erbjuda. Missa inte heller en tur till Pakleni-öarna strax utanför, du kan se fram emot fantastiska bad i kristallklart vatten och en härlig lunch med lokala råvaror. Vill du se mer av Hvar är det bara att bege dig till busstationen, bussar går regelbundet och bekvämt till alla delar av ön.

Gamla Borgen

Hvar stad ligger vackert vid den västra änden av ön Hvar. Du kan spatsera längs med strandpromenaden, och går du från staden längs med denna västerut kommer du till Hotel Amfora. Ovanför staden höjer sig den gamla vackra borgen. Ett landmärke är också arsenalbyggnaden som gjorts om till museum, samt Hvar kyrka som ligger nära parkeringsplatsen vid infarten till staden, om du kommer i bil.

Slingrande gränder

Många av Hvar stads gränder och små gator är bara till för fotgängare och biltrafik tillåts inte. En del av de små gränderna i gamla delarna av staden är fulla med slingrande trappavsatser och ännu trängre återvändsgränder, idylliskt och historiskt. Ett tips för att ta sig fram i alla dessa trappor och kullerstensgränder är att bära bekväma, låga skor.

Plitvice Lakes och Krka nationalpark

Vill du ge dig ut på långväga äventyrliga sevärdheter kan du ta hyrbilen över till fastlandet och köra till någon av de vackra nationalparkerna Plitvice Lakes eller Krka nationalpark, båda med mycket fin natur och vattendrag samt vandringsleder av olika längd. Plitvicesjöarna i nationalparksområdet består av 16 små sjöar, som förbinds ihop av vackra naturliga vattenfall. På området finner du också grottor, skog, växter – en del av dem endemiska.
Krka vattenfall ligger i den underbara Krka Nationalpark, där fallen forsar över 17 naturliga barriärer.

Diocletanius palats och det medeltida Split

Många fornlämningar som du återfinner i den gamla stadskärnan härstammar från 400-talet. Katedralen byggdes på 1500-talet. Området är ett av de bäst bevarade romerska monumenten i världen idag. Togs med på Unescos världsarvslista 1979.

Stari Grad-fält på ön Hvar

Området koloniserades på 300-talet f.Kr. av sjöfarande greker från ön Pharos i Grekland, som kom hit och gav denna bygd samma namn - Pharos. Detta område har bevarats nästan intakt sedan den grekiska tiden. Här idkades agrikultur som fortfarande finns kvar idag, i form av vinodlingar och olivlundar. Också många byggnader, sevärdheter och bevattningskanaler etc. finns bevarade och man kan här se den för antiken karakteristiska geometriska uppdelningen av mark. Starogradska Polje är idag det bäst bevarade grekiskt antika området i hela Medelhavsområdet.

Humac

I Humac, ca 28 kilometer från Hvar stad i riktning mot byn Jelsa, finns den förhistoriska grottan Grapceva Špilja. En spännande sevärdhet ni inte bör missa. Här har man funnit spår av en kultur som blomstrade på ön under tredje årtusendet f. Kr. Guidade turer under högsäsong.

Milna

Bara fyra kilometer från Hvar stad ligger Milna, en liten by som är lika känd för fiskrestaurangerna i hamnen som för den bästa stranden.

Pakleni-öarna

Taxi-båtarna i hamnen kör ut till undangömda vikar eller mer kända stränder på Pakleni-öarna. Här finns också fantastiska lunchrestauranger där man äter al fresco av lokala specialiteter. Byn Palmizana på ön Sveti Clement har en känd strand med flera restauranger. På Carpe Diem-stranden på ön Stipanska finns en populär strandrestaurang och bar. Ön Jerolim är känd för sina naturiststränder.
Hur du tar dig runt
Det finns utmärkta bussar över hela ön. Båt som tar er till övriga öar i skärgården och till Split.

Buss

Bussnätet i Dalmatien är i allmänhet både pålitligt och punktligt, även om det på öarna kan tyckas en smula sporadiskt ibland. Till stora städer som Zagreb, Dubrovnik och vissa turistorter (till exempel Makarska) går det också fint att ta buss. Men vill man till exempel ta sig någonstans på kvällen, kanske till någon konoba som ligger utanför stan är det taxi eller egen bil som gäller. Detsamma gäller många av de små byarna i inlandet.

Taxi

Det går alltid bra att beställa taxi från hotellet, restaurangen eller var du nu befinner dig för resa mellan byarna. Erfarenheten visar att taxichaufförerna är ärliga, trevliga och pålitliga. Att pruta på priset eller försöka få "special price" förekommer inte här. Du kan i allmänhet lita på taxichaufförens taxameter.

Cykel

Ett smidigt och trevligt sätt att ta sig fram på öarna. Det finns fina cykelvägar till badplatserna som ligger en bit utanför själva stadskärnan. Fråga på ditt hotell efter närmaste cykeluthyrare.

Båt

Det finns bra fungerande båtlinjer, både lokala och internationella. Det finns också ett stort utbud av organiserade båtutflykter. Populärast är de så kallade "fish picnics" som erbjuds både i Jelsa, Hvar och i Baska Voda. Det finns också heldagsturer med olika upplägg, t.ex. med ett uppehåll vid Zlatni Rat.
Split är det stora navet när det gäller båttrafik ut till de många öarna. Vill du åka direkt från en ö till en annan är möjligheterna ofta begränsade, och det kan vara svårt att åka fram och tillbaka samma dag. Det största rederiet heter Jadrolinija. De har en informativ webbplats med tidtabeller och prisuppgifter: www.jadrolinija.hr.

Motorcykel och moped

Vi rekommenderar dig inte att hyra moped eller motorcykel p.g.a. den starka trafiken sommartid, men det är vanliga färdmedel bland kroaterna själva. Fråga alltid efter hjälm! I Kroatien är det nämligen inte självklart.
Fakta

Vår service på resmålet

Resmålet är på egen hand.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Hotellskatt i Kroatien

Boende på kroatiska hotell betalar en turistskatt på cirka tio kuna per person och natt. Reser du med charter (fasta reslängder på en till fyra veckor) är dessa belopp inräknade i priset och du behöver alltså inte betala dem på plats. Om du reser med reguljärflyg (flexibel reslängd) betalar du direkt till hotellet, antingen vid ankomst eller vid avresa.

Valuta och betalning

Kroatiska kuna (HRK). De flesta kort accepteras. Det finns uttagsautomater i Hvar stad.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Ingen tidsskillnad.

El

Samma som i Sverige, 220 volt.

Språk

Kroatiska. De flesta som arbetar inom turistnäringen talar även tyska och engelska.

Övrigt

Det finns många backar, nivåskillnader och trappor i Hvar stad. Lugnare tempo i maj, juni och september men under högsäsongen i juli och augusti höjs tempot och utbudet av restauranger, barer och caféer blir större. Mycket trafik på vägarna juli-augusti då många tyskar och italienare kommer hit med bil. Har du batteridrivna apparater med dig på resan till Kroatien, bör du vid hemresan ta ut batterierna och lägga batterierna i handbagaget! Väckarklockan, transistorradion, rakapparaten osv. kan du packa ned i den resväska du ska checka in på Splits flygplats. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 2 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Du kan resa med Ving till Hvar stad med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Splits flygplats.
Transfer ingår inte och arrangeras på egen hand. Från flygplatsen tar det ca 45 minuter med flygbuss till hamnen utanför Split. Därifrån går färjor till Hvar under dagtid. Väntetider kan förekomma i hamnen, men det finns tillgång till restauranger, caféer och butiker. Båtresan till hamnen i Starigrad på Hvar går ibland via Brac och tar ca 1,5-2 timmar. Hvar stad ligger ca 30-45 minuters taxiresa från Starigrad. Räkna med att den totala transfertiden kan ta upp till sju timmar, inklusive väntetider i Splits hamn.
Väder
 • januari
10°5°
3
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • februari
11°5°
4
Soltimmar/dag
12°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
14°7°
6
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • april
18°11°
7
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • maj
23°16°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
10
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • juli
30°22°
11
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • augusti
30°22°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • september
26°19°
8
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • oktober
20°14°
6
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • november
15°10°
4
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • december
12°7°
3
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Hvar stad
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.