Den stora Gran Canaria-guiden
Inspiration

Så väljer du rätt resmål på

Gran Canaria

Den stora Gran Canaria-guiden

Varje år reser hundratusentals svenskar till Kanarieöarna. Gran Canaria är den mest populära ön, med allt från små, lugna byar, till ett livligt nattliv. Här får du hjälp att hitta resmålet som passar bäst för just dig.

Kanarieöarna består av sju olika öar, men Gran Canaria är den självklara klassikern. Redan på 50-talet flög ressugna svenskar söderut för att uppleva värmen och de ljusa kvällarna, och än i dag väljer tusentals av oss Gran Canaria när det är dags för semester.

Hoppa till:

Sydostkusten: För lyxlirare och festprissar (…och nudister)
Sydvästkusten: För barnfamiljer
Nordöst: För dig som vill kombinera strand och storstad
Nordväst: För dig som vill utanför turiststråken

Sydostkusten

För lyxlirare och festprissar (…och nudister)

Costa Meloneras

Låt oss börja med den stora kändisen i sydost: Playa del Inglés. Semesterorten kan nästan räknas som sydsidans huvudstad, och stamgästerna återvänder troget hit år efter år.

Det här är resmålet för dig som letar efter fart och nöje, och för dig som vill ha allt lättillgängligt. Det bästa nattlivet hittar du i söder, med allt från små pubar till större nattklubbar och platser där lokalbefolkningen själva går ut.

De bästa festställena ligger oftast i anslutning till centro commerciales – det vill säga köpcentrumen i staden. Yumbo är det största, men det mesta av nattlivet är koncentrerat kring Kasbah.

Om du behöver lite avkoppling kan du bege dig till hotellet Bohemia Suites & Spa och det som kanske är Gran Canarias bästa spa. Du behöver inte vara gäst på hotellet för att boka behandlingar.

Playa del Inglés är dock inte bara för dansgolvets hjältar och hjältinnor. Även den kilometerlånga stranden lockar till sig soltörstande nordbor. Sanden är finkornig och ganska mörk, och man kan givetvis hyra både solstolar och parasoll.

Om du följer strandpromenaden kan du ta dig hela vägen till San Agustin i öst eller de trendiga kaféerna i Costa Meloneras i väst. Med flaggskeppet Playa del Inglés kan sträckan i sydost kanske verka som ett rent turistområde, men det är långt ifrån allt som området har att bjuda på.

Costa Meloneras är semesterorten för dig som är lite kräsen. På ganska kort tid har det dykt upp många fina hotell, ett stort köpcentrum och flera trevliga restauranger, caféer och barer – allt med hög standard. Välorganiserat, smakfullt och stilrent är ledord. Stranden är inte så stor, men följer du den ett stycke österut kommer du till Maspalomas med en flera kilometer lång och finkornig sandstrand.

Maspalomas är i sin tur en väletablerad semesterort som är mest känd för sitt böljande ökenlandskap. Stranden är en förlängning av de mjuka, solvarma sanddynerna och är ca 5 kilometer lång och på vissa ställen 100 meter bred.

För barnfamiljer är det bäst att hålla till längs den välorganiserade strandlinjen vid fyren, där det finns solstolar, parasoller, vattensporter och restauranger, men du kan självklart också hitta en avskild plats i solen mellan de gyllengula sanddynerna.

Vissa delar av området är till för nudister, något som det kan vara bra att vara medveten om ifall man ger sig ut på en upptäcktsfärd i det kanariska ökenlandskapet.

Maspalomas sanddyner

Maspalomas är mest känt för sina böljande sanddyner som sträcker sig ända ner till den fina stranden.

Öster om Maspalomas och Playa del Inglés ligger klassikern San Agustin. Hit har svenskar åkt på semester ända sedan 60-talet. Området är lugnt och trevligt med bungalowanläggningar, blommande trädgårdar och många stamgäster som reser till sitt favorithotell flera gånger om året.

Den lavafärgade San Agustin-stranden sträcker sig ett par hundra meter längs sydostkusten och har varit innehavare av EU:s blå flagg i mer än tio år, något som innebär att den uppfyller stränga krav på vattenkvalitet.

Strandpromenaden har också fått ett ansiktslyft under de senaste åren, vilket har gjort det enklare att promenera till både Maspalomas och Playa del Inglés.

San Agustin

Svenskar har rest till San Agustin ända sedan 60-talet.

Sydvästkusten

För barnfamiljer

Lollo & Bernie

Trots tillströmningen av semesterfirare har Arguineguín behållit mycket av sin lokala charm och sitt kanariska vardagsliv. Varje morgon kommer fiskebåtarna in med färsk fisk och skaldjur som du senare på dagen kan njuta av på små, trevliga restauranger med havsutsikt.

Cirka 20 minuters promenad därifrån ligger Playa Anfi del Mar – en av Kanarieöarnas bästa stränder med kritvit korallsand och kristallklart vatten.

Gångvägen från familjehotellet Sunwing Arguineguín Seafront går längs huvudvägen fram till Patalavaca och fortsätter sedan längs havet hela vägen till Anfi-stranden. Om du har hästentusiaster i familjen kan ni följa med på ridturer från El Salobre mellan Arguineguín och Meloneras.

Anfi-stranden

Anfi-stranden, ca 20 minuter från Arguineguín, är en av de bästa och mest välbesökta stränderna på Kanarieöarna.

Ungefär 5 kilometer västerut ligger Puerto Rico med sin hästskoformade sandstrand. Stranden är barnvänlig och långgrund, och det finns även solstolar att hyra på en sandfri pir intill stranden. Från hamnen i Puerto Rico kan man följa med på flera utflykter: sportfiske, segling och katamaranturer.

Följer du vandringsleden västerut längs havet kommer du efter cirka en och en halv kilometer till stranden Amadores och orten med samma namn. Stranden anlades för bara några år sedan och är idag en av Gran Canarias bästa stränder. Den är en halv kilometer lång och bred som en fotbollsplan. Här är det ren, gyllene sand och azurblått hav, och det är aldrig långt till varken glass, pizza eller uppblåsbara strandleksaker.

Amadoresstranden

Amadoresstranden har ren, gyllene sand och azurblått hav. Amadores är resmålet för dig som gillar att bo bra och är ute efter behagligt strandliv under semestern.

Om vi ​​rör oss ännu längre västerut på kartan hittar vi Playa del Cura och Playa de Taurito. De två små semesterorterna har vuxit fram mellan sina lite större grannar och passar bra om du är ute efter en lugn och fridfull atmosfär.

I Playa del Cura hittar du Vings koncepthotell Ocean Beach Club. Detta är ett lugnt hotell med fokus på design och god mat i en avslappnad atmosfär, men det finns såklart aktiviteter för alla åldrar och stora härliga pooler. På kvällarna kan du koppla av i solnedgången med god mat och skön musik. Om du vill ha lite omväxling från hotelllivet är det inte långt till Puerto Rico och Amadores.

Ocean Beach Club i Playa del Cura

I Playa del Cura hittar du Vings koncepthotell Ocean Beach Club, ett lugnt hotell med fokus på design och en avslappnad atmosfär.

Ett stenkast längre västerut ligger Puerto de Mogán, en charmig liten fiskeby med moderna inslag – långt från den mer hektiska vardagen i semesterorterna österut. Nya fina byggnader harmonierar perfekt med de ursprungliga byggnaderna, och byns lilla centrum domineras av smala, mysiga gränder utan biltrafik.

Hamnen är byns naturliga centrum och här sätter färgglada fiskebåtar och besökande segelbåtar sin speciella prägel på omgivningen. Det är också här nattlivet finns, men glöm stora nattklubbar och långa högljudda bargator. Här tillbringar man kvällen med vänner på ett trevligt café, på en bar eller på en av de utmärkta fisk- och skaldjursrestaurangerna.

Mitt i Puerto de Mogán ligger en liten, relativt långgrund och barnvänlig sandstrand. Eftersom den lilla badviken skyddas av en pir blir vågorna inte speciellt höga.

Puerto de Mogán

Puerto de Mogán är en av de mest populära platserna att åka på en dagsutflykt till under semestern på Gran Canaria.

Nordost

För dig som gillar kombinationen av strand och storstad

Huvudstaden Las Palmas

Huvudstaden Las Palmas bjuder på en härlig blandning av storstad, badort och charmig by.

Gran Canarias huvudstad Las Palmas har fått ett rejält uppsving de senaste åren, och är mer inbjudande än någonsin. Här hittar du en härlig blandning av storstad, badort och charmig by, och även om det finns många turister här blir de aldrig fler än kanarierna själva. Stämningen är mer spansk och genuin här än på södra sidan av ön.

Stranden Las Canteras anses av många vara den finaste i hela Spanien, och den lokala målsättningen är att den ska bli den bästa i Europa. Här hittar du bland annat öns klaraste vatten, och utanför stranden finns ett rev som skärmar av för vågor vid lågvatten. Äventyrslystna själar kan simma ut till revet och utforska livet under havsytan. Stranden lockar också surfare som letar efter den perfekta vågen. La Cicer i ena änden av stranden är ett eldorado för surfare. Längst ner, vid La Puntilla, hittar du lä under blåsiga dagar.

Stranden i Las Palmas

Stranden Las Canteras anses av många vara den finaste i hela Spanien, och den lokala målsättningen är att den ska bli den bästa i Europa.

Att besöka en storstad är nästan synonymt med bra shoppingmöjligheter, och Las Palmas är inget undantag. Det är här du hittar de bästa butikerna på ön, inklusive El Corte Inglés, Mango, Zara och många andra större och mindre butiker.

Las Palmas är också Gran Canarias kulturella centrum med flera museer och evenemang, som operafestivalen i maj, karnevalen i februari och Catalinaparken, där det ofta arrangeras mer eller mindre improviserade föreställningar. Internationella musikfestivaler med olika teman, som klassiskt, jazz och gitarrmusik, avlöser varandra. Dessutom arrangeras också många gratiskonserter med klassisk musik i Santo Domingo-kyrkan.

Nordväst

För dig som vill utanför turiststråken

Om du vill se en annan sida av Gran Canaria ska du ta dig från Las Palmas till Agaete – en liten stad i nordväst där du bor nära både det lokala folklivet och öns dramatiska natur. Torget Plaza de la Constitución är stadens naturliga samlingspunkt och här finns även den vackra kyrkan från slutet av 1800-talet. Många av husen runt torget pryds av de typiska kanariska träbalkongerna, och runt om i staden hittar du flera restauranger och barer där du kan tillbringa en härlig kväll i lugna omgivningar.

De flesta stränderna i närheten av Agaete är stenstränder, som till exempel Las Salinas. Här badar du i naturliga havsbassänger med mindre vågor och fina snorklingsförhållanden.

Agaete

Om du vill se en annan sida av Gran Canaria bör du överväga Agaete. Torget Plaza de la Constitución är stadens naturliga samlingspunkt.

Inte långt från Agaete ligger Puerto de las Nieves – en fiskehamn med flera trevliga restauranger som serverar dagens fångst. Här samlas både invånare och turister på kvällen för att äta middag, ta en promenad eller bara sitta och njuta av tillvaron.

Från Puerto de Nieves kan du också ta katamaranen över till Teneriffa. På bara en och en halv timme når du Teneriffas huvudstad Santa Cruz. Starta upptäcktsfärden vid Plaza de España och fortsätt via stadens gränder till den vackra saluhallen Mercado de Nuestra Señora de Africa. Den bästa shoppingen hittar du längs gågatan Calle de Castillo eller i ett av de stora köpcentrumen.

Du behöver för övrigt inte lämna Gran Canaria för att ge dig ut på upptäcktsfärd: I den frodiga Agaetedalen finns många vandringsleder, och inte långt bort ligger naturreservatet Tamadaba med branta klippor, flodbankar och öns största barrskog. Du kan också ta bussen till byarna och städerna i närheten, som Firgas med sitt historiska centrum, eller Arucas med sin katedralliknande kyrka och sin lördagsmarknad med lokala produkter.

Las Salinas

De flesta stränder nära Agaete är stenstränder, som Las Salinas. Där hittar du naturliga havsbassänger.

Vill du ha mer reseinspiration?