Inspiration

Semesterhälsning från

Gran Canaria

Fem vilda och vackra upplevelser på Gran Canaria

Vi har utforskat ​​semesterlivet på Gran Canaria. Här är några av de upplevelser som väntar.

1. Den berömda Maspalomasöknen

Egentligen är sanddynerna i Maspalomas inte en öken, men de ser definitivt ut som det. Maspalomas-dynerna på Gran Canarias sydkust är ett skyddat naturreservat som sträcker sig över 400 hektar mellan Meloneras i väst och Playa del Inglés i öst.

Visste du att det troligtvis är en vandringssägen att sanden har blåst över från Sahara? Sanden kommer från den senaste istiden och blev liggande kvar på land när isen och havet drog sig tillbaka.

Det är fascinerande hur landskapet förändras från dag till dag, beroende på hur vinden blåser. Det är helt enkelt ett måste att utforska sanddynerna om du inte redan har gjort det. Gå upp tidigt och se soluppgången, det gör det extra speciellt. Det kan du göra även om du har sett sanddynerna förut. Då blir det en helt ny upplevelse, tipsar Ingrid Osa, Brand Manager på Ving Norge.

Den bästa utgångspunkten för ökenvandringen finns i slutet av Avenida de Tirajana i Playa del Inglés. Hitta det stora Riu-hotellet i slutet av gatan, gå igenom – och på andra sidan kan du gå tvärs genom ökenlandskapet och vidare ner till havet. Det tar ca 20 minuter.

2. Havsbassängerna Las Salinas de Agaete

Gran Canarias nordvästra sida är vild och vacker, med branta klippor som störtar rakt ner i den brusande Atlanten. Ön består av vulkaniska bergarter, och bara en halvtimmes bilresa från Las Palmas har naturliga havsbassänger bildats i lavastenen längs kusten.

Las Salinas är platsen för dig som vill ha en naturupplevelse lite utöver det vanliga. Det finns tre havsbassänger här, och du kan simma i dem alla. Lavasten kan vara lite obehagligt att gå på, men det har gjutits en trappa i stenarna som gör det enkelt att ta sig både upp och ner. Vågorna bryts av stenarna runt omkring, och vattnet är varmt och härligt. Hela 24 grader, säger Osa.

Havsbassängerna på öns nordvästra kust är väl värda ett besök.

Är du redo för ett uppfriskande dopp?

Det enklaste sättet att ta sig till Las Salinas är med hyrbil. Om du använder Google Maps kan du hitta det genom att söka efter Agaete Piscina Natural. Det är enkelt att parkera i närheten och det finns en gångväg ner till bassängerna. Det finns en liten snackbar här, och den lilla staden Agaete ligger bara fem minuter bort om du behöver mer påfyllning av mat, dryck eller andra förnödenheter.

Tips! Om du följer kustvägen längre söderut från havsbassängerna kommer du efter ca 40 minuter fram till utkikspunkten Mirador del Balcón. Här väntar en fantastisk utsikt över Atlanten och de branta klipporna som kännetecknar denna sida av ön.

3. Molnklippan Roque Nublo

Nästan mitt på Gran Canaria, i Tejeda, ligger Roque Nublo. Namnet betyder molnklippan, vilket är passande eftersom den vulkaniska klippan ligger hela 1813 meter över havet och därmed är en av öns högsta bergstoppar.

Vägarna uppför bergssidan är trevliga att köra på och det är lite trafik. Dessutom finns det många fina utkikspunkter och små städer längs vägen. Du kan till exempel stanna till i Fataga, en liten bergsby med vita små hus omgivna av vidsträckta, grönklädda dalsidor, tipsar Osa.

Vandringsleden till Roque Nublo utgår från parkeringsplatsen Aparcamiento de la Degollada de La Goleta och därifrån är det bara en och en halv kilometer att gå. Leden är fin och trevlig att gå på, men du bör ändå välja bra skor och ta med tillräckligt att dricka. Kom ihåg att det blir svalare ju högre du kommer.

Längs vägen får du små glimtar av den fantastiska utsikten, men det är först när du når platån vid Roque Nublo som du får en oslagbar utsikt åt alla håll. Molnlösa dagar kan du se ända till Teide på Teneriffa, säger Osa.

Tips! Att se solnedgången från Roque Nublo är en spektakulär upplevelse. Var medveten om att leden inte är upplyst, så du måste ta med en ficklampa till vägen ner.

Gran Canaria bjuder på mycket mer än bara fina stränder.

4. Vykortsvackra Puerto de Mogán

Puerto de Mogán på Gran Canarias sydvästra kust har gått från att vara en liten fiskeby till att bli en av de mest charmiga småstäderna på hela ön. Gatorna ner till hamnen är fulla av låga, vitkalkade hus med färgrika detaljer och bougainvillea och hibiskus hängande från både tak och fönster. Tack vare kanalen Barranco de Mogán kallas den lilla staden även "Lilla Venedig".

Puerto de Mogán är lika förtjusande som förr, om inte mer.

Att Puerto de Mogán är värt ett besök är inte precis en hemlighet, men många glömmer att det är så fint här att man kan resa tillbaka om och om igen – och bli lika betagen varje gång. Den här gången tog jag lokalbåten längs kusten från Puerto Rico, och det var en härlig upplevelse att koppla av i solen på båttaket och njuta av omgivningen längs vägen, säger Osa.

Åker du till Puerto de Mogán på en fredag ​​är det extra livligt. Det är nämligen den dag i veckan då det är marknad. I de små stånden som står tätt intill varandra på Plaza de las Gañanías hittar du allt från lokala råvaror till skor och souvenirer.

Tips! Båten mellan Puerto Rico och Puerto de Mogán kostar 12 euro tur och retur och går varje timme. Turen tar ca en halvtimme.

5. Storstadspuls i Las Palmas

Ett besök i huvudstaden Las Palmas är ett perfekt alternativ när du börjar bli rastlös i solstolen. Hyr en bil och följ motorvägen GC-1 ända till den lilla storstaden på öns norra sida. Det tar inte mer än en timme att köra från söder till norr så länge trafiken flyter på. Vägarna är fina med ny asfalt, och skyltningen är tydlig och enkel att förstå. Det underlättar dock om man på förhand har bestämt vart man ska, för Las Palmas är en stor stad med flera stadsdelar.

Vegueta är Las Palmas äldsta stadsdel, och gatorna är både vackra och historiskt intressanta. Här kan du till exempel besöka katedralen Santa Ana, den första kyrkan som byggdes på Kanarieöarna. Byggandet började på 1500-talet, och det tog nästan 400 år att slutföra, berättar Osa.

När du korsar Calle Juan de Quasada lämnar du Vegueta och kommer in i stadsdelen Triana, som för övrigt är Las Palmas näst äldsta. Här hittar du en av stadens bästa shoppinggator: Calle Triana, med kända butiker som Zara och Zara Home, Ale-Hop, Marks & Spencer och Bershka.

Santa Ana-katedralen har anor från 1500-talet.

På gatorna runt omkring finns flera små spännande butiker, men glöm inte att de små butikerna tar siesta här – det vill säga att de är stängda några timmar på eftermiddagen.

Tips! Om saknaden efter solstolen blir alltför stor kan du bege dig till Las Canteras – den kilometerlånga och finkorniga stranden mitt i staden. Här finns det både solstolar och duschar, och det är enkelt att skölja av sig sand och saltvatten innan det är dags för ett stopp vid ett av de många trevliga matställena längs den urbana stadspromenaden.

Las Palmas bjuder på både storstadspuls och strandliv.

Hotellen som gör semestern fulländad

Sunprime Atlantic View

Playa del Inglés

Glöm lekande, energiska barn och barnvänliga bufféer – Vings Sunprime Hotels har 16-årsgräns och en lugn atmosfär. Om du vill ha extra nära till ett svalkande dopp kan du boka ett rum med poolaccess. Här kommer du garanterat att trivas.

Läs mer om hotellet

Santa Catalina, a Royal Hideaway Hotel

Las Palmas

Detta lyxhotell byggdes 1890 och renoverades för ett par år sedan. Stilen är dock densamma, som redan från start har lockat både kändisar och kungligheter.

Tips! Du behöver inte checka in på hotellet för att kolla in faciliteterna. Den eleganta takbaren är öppen för alla från kl. 17.30.

Läs mer om hotellet

Sunwing Arguineguín Seafront

Arguineguín

Prisbelönt familjehotell med snygg och smart design. Här finns pooler för hela familjen, och från alla lägenheter är det nära till restauranger och Lollo & Bernie-klubben. Både stora och små kommer att älska det!

Läs mer om hotellet