Inspiration

Så väljer du rätt resmål i

Kroatien

Vings stora guide till Kroatien

Har du lust att resa till Kroatien, men tycker att det är svårt att veta vart? Med så många vackra platser är det svårt att välja helt fel, men här får du några tips som gör det enklare att välja det resmål som passar just dig bäst.

Makarska rivieran

Stränder, stränder och ännu fler stränder

Vid foten av de höga, grönklädda Biokovo-bergen ligger Makarska rivieran, en av världens vackraste kuststräckor. Här ligger de fina stränderna som ett pärlband längs det glittrande och kristallklara Adriatiska havet.

När du bor i Baska Voda, Brela, Gradac, Makarska och Tucepi är det nära till de vykortsvackra stränderna – särskilt i Brela och Baska Voda. Stranden Punta Rata i Brela har utsetts till en av de vackraste i världen! De flesta stränder består av klippor och klappersten, och det är just det som gör vattnet så kristallklart och lockande.

Om du så småningom blir rastlös av lata dagar på stranden kan du ta dig upp på Biokovo-bergens högst topp. Sveti Jure sträcker sig 1762 meter över rivieran, och på molnfria dagar kan du se delar av både Italien och Bosnien från toppen.

Makarska rivieran

Brac

Idylliskt och barnvänligt

På Kroatiens tredje största ö ligger Supetar, en charmig stad med en livlig hamn och flera trevliga restauranger. Staden är öns största, men med sina låga tegelhus och gränder känns Supetar mer som en mysig by. De idylliska gränderna är fulla av blommor, och du behöver inte gå långt om du vill gå på upptäcksfärd lite utanför turiststråket.

I Supetar ligger Family Garden-hotellet Waterman Supetrus Resort i fina omgivningar precis vid vattnet. Det stora hotellområdet gör att det aldrig känns överfullt. Hotellet har flera pooler och ett stort utbud av aktiviteter för både stora och små gäster. Den ena stranden nedanför hotellet är också grund och barnvänlig.

Det finns många stränder på Brac, och flera är långgrunda. I Bol, på andra sidan ön, ligger det som troligen är Kroatiens mest fotograferade strand, Zlatni Rat. Översatt betyder namnet "gyllene hornet" eller "gyllene udden", ett namn som stranden har fått till följd av sin triangulära form. Den sträcker sig ut i en tunn spets som ändrar riktning beroende på väder och vind.

Hamnen i Supetar

Hvar

Romantiskt och innehållsrikt

Hvar ligger strax utanför den kroatiska kusten, drygt en timme med båt från Split. Ön är ovanligt vacker med sina små vingårdar, silvergröna olivlundar och noggrant byggda stenmurar. Här kan du njuta av långa, läckra middagar i skymningen och bada i det kristallklara vattnet. I närheten av Jelsa finns det dessutom sandstränder, något som annars är en sällsynt syn i Kroatien.

Hamnen i Hvar stad är en naturlig samlingsplats, med trevliga uteserveringar som är perfekta för ett glas kall dryck – eller kanske en kula hemlagad sorbet. Här är du omgiven av en trevlig atmosfär och guppande lyxyachter. Gå på upptäcksfärd i de slingrande gränderna i skymningen och leta efter ett trevligt ställe att äta middag på – eller unna dig lite kvällshopping!

Om du är en av dem som vill ha en aktiv semester är Hvar precis det du söker. Här kan du prova allt från klättring och cykling till vinprovning.

Istrien

Ett smakprov av Italien

Istrien i norr är känt för sin vackra och orörda natur. Förr i tiden var området populärt bland den europeiska eliten, och idag kan du vältra dig i kristallklart vatten, beundra gröna ängar fulla av vildblommor och besöka välbevarade historiska monument. Tack vare det korta avståndet till Italien är Istrien fullspäckad med italienska vibbar, bland annat när det gäller omgivning, atmosfär och inte minst, maten.

Tips! Från Istrien går det färjor till Venedig, och resan tar bara några timmar. Varför inte kombinera sol och bad med ett besök i en av världens mest romantiska städer?

Opatija i Istrien kallas Adriatiska havets Nice och skiljer sig från badorterna i området. Detta är en fashionabel och betydligt yngre kurort, och längs den 12 kilometer långa strandpromenaden Lungomare avlöser den ena grandiosa 1800-talsbyggnaden den andra. På den istriska halvön ligger också Limbukten, känd för sina dramatiska vyer och ostronodlingar.

Split

Kulturellt centrum och knutpunkt

Split är en av Kroatiens största städer, och centrum i regionen Dalmatien. Stadens största dragplåster är det stora kejserliga palatset som för över 1500 år sedan blev själva grunden och kärnan för staden. Inuti Diocletianus palats hittar du idag kaféer, sevärdheter och restauranger under öppen himmel, hantverksbodar och små butiker. Palatset är stadens hjärta och nästan som ett litet centrum i sig. Det kommer kanske inte som någon överraskning att det även har en välförtjänt plats på UNESCOs världsarvslista.

Precis utanför palatset ligger hamnpromenaden Riva – en populär plats för en kopp espresso eller ett glas vin. Split är också en perfekt utgångspunkt för upptäcktsfärder. Härifrån går alla färjor till de närliggande öarna Hvar, Vis, Korcula, Brac och andra fina öar i närheten.

Och på tal om upptäcksfärder är det inte långt från Split till Mostar i Bosnien. Där väntar spännande kulturhistoria, färgglada marknader, moskéer och ottomansk arkitektur. Staden är mest känd för den vackra bron Stari Most som byggdes på 1500-talet och sedan förstördes fullständigt 1993 i samband med kriget. Idag har bron restaurerats och Mostar (i likhet med Split) upptagits på UNESCOs världsarvslista.

Dubrovnik

Romantiskt – och historiskt

Några få timmars bilfärd söder om Split ligger Dubrovnik med sin idylliska gamla stad. Här finns alla förutsättningar för romantiska utflykter, middagar och promenader.

Gamla stan är omgiven av en två kilometer lång ringmur med anor från medeltiden, och du kan ta dig upp på den via en av de många trapporna runt om i staden. Väl uppe kan du gå ett varv runt hela gamla stan och alla korallröda tegeltak. På ena sidan har du en fantastisk utsikt över den skinande paradgatan Stradun som går rakt igenom gamla stan, och på den andra sidan det azurblå Adriatiska havet som ligger precis utanför muren.

Om du vill kan du gå ner på utsidan av muren och hoppa rakt ut i vattnet. Efteråt smakar det extra gott med något uppfriskande på ett av Dubrovniks många små och charmiga torg. Det finns också en kabinbana på bergssidan precis utanför gamla stan, och om du åker upp till toppen får du en riktigt fantastisk panoramautsikt över gamla stan, havet och öarna utanför.

Vill du ha mer reseinspiration?