Se hotell (6)

Resor till Opatija

Opatija Ă€r en fashionabel kurort dĂ€r det mesta kretsar kring den lĂ„nga strandpromenaden, orten pĂ„minner om den Franska rivieran med en stor skillnad – en resa till Opatija blir betydligt billigare.

Opatija skiljer sig frÄn de andra, medeltida badorterna i Istrien. Det hÀr Àr en elegant -och betydligt yngre- kurort pÄ Istriens ostkust. Under din resa till Opatija kommer du förmodligen att tillbringa mycket tid pÄ Lungomare, den 12 kilometer lÄnga strandpromenaden dÀr den ena grandiosa 1800-talsbyggnaden avlöser den andra.

Opatija -en vÀlkÀnd kurort

Opatija ligger vid foten av de mÀktiga Uckabergen, som ger skydd mot kalla vindar. Det behagliga klimatet var vÀlkÀnt redan under den andra hÀlften av 1800-talet, och sedan det första kurhotellet byggdes 1884 har en ström av exklusiva gÀster, konstnÀrer och kungligheter valt att resa till Opatija. Inte bara pÄ grund av den rena, friska luften och det undersköna landskapet, utan ocksÄ för den sofistikerade stÀmningen och den majestÀtiska arkitekturen. Idag Àr Opatija en av Kroatiens mest populÀra badorter, med en fin hamn, vÀlskötta strÀnder och trevligt nöjesliv. Badvattnet Àr lika kristallklart hÀr som i resten av Kroatien.

Vings resor till Opatija

NÀr du bokar din resa till Opatija med Ving kan du sjÀlv vÀlja nÀr du ska resa och hur lÀnge du vill vara borta. Ving har flera hotell att vÀlja mellan lÀngs kusten, hÀr bor du aldrig lÄngt frÄn havet. PÄ hotellet Villa Ambasador har du direkt strandlÀge och tillgÄng till pool och spa pÄ grannhotellet.

Utforska omgivningarna

Opatija omges av lummig grönska och hÀr blandas de ljuvliga pinjedofterna med den friska havsluften. Ute i Kvarnerbukten skymtar öarna Krk, Cres och Rab och pÄ bekvÀmt utflyktsavstÄnd har du ocksÄ Rijeka, Kroatiens tredje största stad. Uckabergens naturreservat Àr ett kÀnt klÀttrings- och vandringsomrÄde med sina fina och mjuka klippformationer. Det tar ungefÀr en timme att resa dit upp med bil. Vill du inte vandra pÄ hög höjd kan du promenera i timmar lÀngs den fantastiska strandpromenaden.

Bra att veta
 • Valfri reslĂ€ngd
 • LĂ„ng strandpromenad
 • Historia
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Opatija

ResmÄlet har Ànnu inga omdömen

VĂ€der
 • januari
9°2°
3
Soltimmar/dag
12°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
10°2°
4
Soltimmar/dag
11°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
13°4°
5
Soltimmar/dag
11°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • april
16°7°
6
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • maj
21°11°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • juni
25°15°
9
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • juli
28°18°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • augusti
28°17°
9
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • september
24°15°
7
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • oktober
19°11°
5
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • november
14°6°
3
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • december
10°3°
3
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
StrÀnder
I Opatija badar man frÄn klippor och badplattformar. Solstolar finns att hyra. LÀngs kusten finns gott om badbryggor samt sten- och klippstrÀnder.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 2,5 timmar frÄn Arlanda

SĂ„ reser du hit

Med Ving kan du resa till Opatija under sommarsÀsongen. Flyget landar pÄ flygplatsen i Pula.
Bokar du en reguljÀr paketresa med Ving kan du boka transfer frÄn flygplatsen, oftast i taxi eller minibuss. All information om bokad transfer hittar du i ditt resebevis. Priset för transfer varierar, beroende pÄ transportmedel och avstÄnd till hotellet. Exakt pris fÄr du vid bokning. LÀs mer om transfer.

Restiden frÄn Pulas flygplats till Opatija Àr ca 1 timme och 30 minuter (ca 90 kilometer), beroende pÄ trafik.
Mat, dryck och nattliv
De flesta caféer och restauranger ligger lÀngs hamn- och strandpromenaden i Opatija. Utbudet Àr brett med bÄde enklare och mer exklusiva restauranger dÀr du kan Àta bÄde lokal och utlÀndsk mat.

Mat och dryck pÄ Pula-halvön

Kroatien har en lÄng och viktig mattradition baserad pÄ havets och inlandets frukter. Grönsaker, rotfrukter och bönor, men ocksÄ mycket kött, fisk och skaldjur. MÄnga traditioner har blandats genom Ären och det finns rÀtter inspirerade bÄde av det italienska, österrikiska och ungerska köket. I Istrien mÀrker man speciellt av det italienska, dÄ nÀstan alla restauranger har pasta, pizza och vitlöksdoftande skaldjur pÄ menyn. Vill du prova pÄ den typiska istrianska maten bör du besöka en Àkta "konoba" (taverna). De bÀsta ligger oftast en bit utanför sjÀlva centrum och för att komma dit krÀvs kanske att du tar taxi eller kör egen bil. I gengÀld fÄr du uppleva riktig husmanskost, omsorgsfullt tillagad i en hÀrligt kroatisk miljö. Det Àr oftast hÀr lokalbefolkningen Àter, och det brukar ju vara ett gott betyg.

Tryffel

Tryffel brukar ofta kallas "Istriens guld". Och inte undra pÄ det -kilopriset pÄ tryffel ligger pÄ ett par tusen euro och den potatisliknande svampen anses vara en gastronomisk delikatess vÀrlden över. I Istrien finns bÄde den svarta, den grÄ och den vita tryffeln att finna, speciellt i dalarna kring Mirna-floden, nÀra byn Motovun. Till sin hjÀlp anvÀnder bönderna specialtrÀnade tryffelhundar som nosar reda pÄ lÀckerbitarna. Den vita tryffeln Àr den mest ÄtrÄvÀrda, men Àven svart och grÄ tryffel anvÀnds flitigt i det istrianska köket. Tryffel anvÀnds oftast i olika pastarÀtter (Fuzi) och omeletter eller riven över en nygrillad bit kött.

Olivolja

I Ärhundraden har olivolja anvÀnds bÄde i matlagning och inom alternativ medicin. I Istrien odlas oliver nÀstan överallt och det milda klimatet och de bördiga jordarna bidrar till en alldeles speciell typ av olja som av mÄnga rankas som den smakrikaste och finaste olivoljan. Den absolut bÀsta och mest kÀnda olivoljan kommer frÄn omrÄdet runt Tar och Porec. Flaskor finns att köpa i sÄvÀl supermarkets (Konzum och Diskont) som i souvenirshoppar - dÄ i vackra flaskor. Eller, om du Àr ute och kör lÀngs vÀgarna mellan Porec och Rovinj finns smÄ stÄnd och gÄrdar som bland annat sÀljer olivolja till bra priser.

Prsut - Istriansk lufttorkad skinka

Prsut Àr skinkan som gjort sig vida kÀnd för sin smak, men ocksÄ för hur den framstÀlls. Man föder upp grisarna med mycket kÀrlek, gnider in köttet i kryddor och örter och sedan lÄter man det torka i "boravinden" - den friska vinden frÄn norr. Erfarna gastronomer har visat sig kunna kÀnna skillnad i smak mellan den prsut dÀr grisarna fÄtt "hemlagad mat" och den dÀr de matats av maskiner. Prsut serveras ofta tillsammans med fÄrost och oliver, och finns pÄ de flesta bÀttre restaurangers menyer.

Istrian Suppa

En traditionell "rödvinssoppa" dÀr terran (rödvin) vÀrms upp och blandas med socker, olivolja och peppar. Soppan serveras varm i en keramikkanna (bukaleta) med rostat bröd. Istrian Suppa gÄr oftast att bestÀlla pÄ traditionella Konobas.

Klassisk kroatisk mat

Prsut - lufttorkad skinka, liknande italiensk prosciutto.
Fuzi - hemgjord pasta, serveras ofta med köttsÄs, liknande gulasch
Burek - luftigt smördegsbröd som fylls med olika smaker, till exempel kött, ost, potatis eller Àpple. Ett perfekt mellanmÄl!
Pljeskavica - pannbiff lagad av oxkött blandat med peperoni
Goveda Juha - lÀtt soppa gjord pÄ oxkött
Punjena paprika - fylld paprika med ris, köttfÀrs och lök
Sarma - kÄldolmar
Cevapcici - köttfÀrsrullar, serveras med grönsaker eller i pitabröd
Ombolo - flÀskkött marinerat i vin och vitlök. Grillas ofta med olika slags korv gjorda pÄ lokalt vis. Serveras gÀrna med surkÄl.

Drycker

Ett nytt land lÀr man kÀnna inte bara genom att resa runt, utan ocksÄ genom att prova de lokala dryckerna. I Kroatien intas drycker vanligtvis pÄ nÄgot av de mÄnga kavana (caféer) eller kafic (café/bar) som ofta kantar stÀdernas gator och torg. De flesta caféer öppnar redan runt kl. 06.00-07.00 pÄ morgonen sÄ att de som arbetar ska kunna köpa sitt morgonkaffe. Normalt stÀnger man runt kl. 23.00 Àven om vissa stÀllen har öppet lÀngre sommartid. Cafékulturen Àr stark i Kroatien och priserna Àr ofta bara en tredjedel av vÄra svenska.... Bra att veta Àr att dessa caféer sÀllan serverar mat.
Typiska kroatiska drycker Àr:
Pivo – öl, Istriens lokala öl heter Favorit
Biska - druvkonjak
Slivovica - plommonbrÀnnvin
Rakija - lokalt brÀnnvin
Grapa - druvbrÀnnvin
Malvazija - vitt vin
Muscat - dessertvin
Terran - rött vin
Bambus - rött vin blandat med coca cola
Radla - öl blandat med Sprite/7up
Gemist - rött eller vitt vin blandat med mineralvatten
Diesel - öl blandat med coca cola
Turska kava - turkiskt kaffe som serveras med sumpen kvar i botten
Kava - det vi kallar espresso och dricks vanligtvis av kroaterna sjÀlva
Kava s mlijekom - kaffe med mjölk
Kava sa ƥlagom - kaffe med grÀdde
Caj - te

NÄgra lokala spritsorter Àr ƥljivovica (plommonkonjak), viljamovka (pÀronkonjak), medovina (honungskonjak) och maraskino (körsbÀrslikör frÄn Zadar).

Vatten, voda, kan givetvis ocksÄ fÄs pÄ alla caféer och barer, och vill du inte dricka kranvattnet Àr det mineralna voda, mineralvatten, du ska be om.

Istrien och vinet

Sedan lÄng tid tillbaka har Istrien producerat sitt eget vin. Druvan kom troligen först hit frÄn Grekland, och redan under romarnas tid producerades det mycket bra vin hÀr.

Den typiska och viktigaste druvan i Istrien Àr malvuzija. Det Àr den mest odlade vita druvan, och tÀcker nÀstan tvÄ tredjedelar av alla vingÄrdar i omrÄdet. Den hÀr druvan vÀxer bara i Istrien och har inte funnits nÄgon annanstans.
Ett annat kvalitetsvin som Àr mycket populÀrt Àr gjort pÄ terran, en ovanlig druva som ger en rödviolett fÀrg. Terranvinet anvÀnds bland annat till att göra en speciell istriansk soppa pÄ. En gammal matrÀtt som serveras tillsammans med bröd.
För dessertvin anvÀnds vanligtvis muscatdruvan som ocksÄ vÀxer runt om pÄ vingÄrdarna hÀr.

Öl

Öl, pivo, finns det gott om i Kroatien och de flesta inhemska ölsorterna Ă€r ljusa lager. Karlovacko, laĆĄko och OĆŸujsko Ă€r tre kĂ€nda mĂ€rken att hĂ„lla utkik efter. Tomislav Ă€r en mörk ölsort. MĂ„nga av de vĂ€lkĂ€nda ölsorterna som Tuborg, Stella, Kaltenberg och Carlsberg tillverkas pĂ„ licens och Ă€r lĂ€tta att fĂ„ tag i. Malo pivo (liten öl) innebĂ€r vanligtvis 30 cl och veliko pivo Ă€r den kroatiska motsvarigheten till en stor stark.
Opatijas nattliv utgörs av ett par barer och diskotek, och dessutom gott om caféer och uteserveringar.
Shopping
Vill du Àgna dig Ät shopping under din semester i Opatija finns köpcentrat Operetta, och lÀngs strandpromenaden sÀljs lokalt hantverk som souvenirer. Det finns Àven livsmedelsbutiker.
Aktiviteter och sevÀrdheter

Mountainbiking

Mountainbiking Àr mycket populÀrt i Istrien. Totalt finns över 60 markerade leder av olika svÄrighetsgrad pÄ totalt 2.600 km. Varje distrikt har sin egen karta, över sina leder, som finns att hÀmta pÄ det lokala turistkontoret. Kartorna ges ut av Istria Country Tourist Association och Àr mycket professionellt utformade med detaljerade vÀgbeskrivningar, samt rÄd och tips under vÀgen.

KlÀttring

Det har blivit mycket populĂ€rt med klĂ€ttring i Istrien under de senaste Ă„ren. Än sĂ„ lĂ€nge finns ett tiotal olika klĂ€ttringsplatser med mĂ€ngder av olika leder. De flesta klippor vetter mot söder och utsikten Ă€r spektakulĂ€r.
Runt om i Istrien finns gott om sevÀrdheter att utforska under din semester.

Motovun

Motovun Àr Istriens Àldsta och i sÀrklass mest kÀnda by frÄn medeltiden. Kanske mest pÄ grund av sin genuina charm och sitt fantastiska lÀge, högst upp pÄ en bergstopp (227 meter över havet) i grönskande omgivningar med utsikt över Mirna-floden. Det Àr en historisk by med vackra kyrkor frÄn 1500- och 1700-talet. Till sevÀrdheterna hör bland annat St Stephens-kyrkan pÄ torget, men framför allt Àr det en upplevelse att bara strosa runt bland de vackra byggnaderna och njuta av den fantastiska utsikten.

Motovun Filmfestival

Under nÄgra dagar i augusti förvandlas Istriens Àldsta by till en glittrande arena för musik och film. Ca 60 olika filmer visas pÄ fem olika stÀllen i byn och skÄdespelare, regissörer, producenter och filmÀlskare frÄn hela vÀrlden kommer hit. Motovun Filmfestival Àr otroligt populÀr och vill du besöka byn under de hÀr dagarna gÀller det att hÄlla sig framme. Hör med den lokala turistbyrÄn hur du enklast gÄr tillvÀga. Har du hyrbil gÄr det bra att köra, dock Àr sjÀlva byn avstÀngd men bussar gÄr i skytteltrafik frÄn parkeringen upp till Motovun.

Groznjan

Bara nÄgra kilometer frÄn Motovun ligger Groznjan, en vacker gammal by som Àven den ligger högt uppe pÄ ett berg nÀra Mirna-floden. Byn har kommit att bli Istriens kulturella centrum för musik och konst. HÀr finns 18 gallerier och under sommarmÄnaderna arrangeras konserter (mest klassiskt), teaterförestÀllningar och andra kulturella evenemang flera gÄnger i veckan.

Hum

Hum Àr med sina tjugo invÄnare Istriens och vÀrldens (enligt dem sjÀlva) minsta by. Enligt sÀgnen byggdes byn av det som blev över nÀr jÀttarna byggt byarna i Mirnaflodens dalar. Hum har bara tvÄ gator, men en fantastisk konoba som gjort sig kÀnd i hela Istrien för sin utsökta mat och hemgjorda biska (druvkonjak), tillagad efter ett 100 Är gammalt recept.
Hur du tar dig runt

Buss

BussnÀtet i Istrien Àr inte speciellt utbrett. Till stora stÀder och vissa turistorter fungerar det bra att Äka buss, men vill du ta dig nÄgonstans pÄ kvÀllen Àr det taxi eller hyrbil som gÀller.

Taxi

VÄr erfarenhet Àr att taxichaufförerna Àr Àrliga, trevliga och pÄlitliga. Att pruta pÄ priset eller försöka fÄ specialpris fungerar inte hÀr. Du kan i generellt sett lita pÄ taxichaufförens taxameter.

BĂ„t

Det finns bra fungerande bÄtlinjer och ett brett urval av organiserade bÄtutflykter.

Motorcykel och moped

Motorcykel och moped Àr vanliga fÀrdmedel bland kroaterna sjÀlva. FrÄga alltid efter hjÀlm, i Kroatien Àr det nÀmligen inte sjÀlvklart att erbjuda detta.

TĂ„g

TÄgnÀtet i Istrien Àr inte speciellt utbrett. Till vissa stora stÀder gÄr det att ta sig med tÄg samt till Kroatiens grannlÀnder. Men för en eller tvÄ veckors semesterfirare Àr det ingenting att rekommendera. Kroaterna sjÀlva Äker sÀllan tÄg.
Fakta

VĂ„r service

Till Opatija reser du pÄ egen hand.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krÀvs men stannar du lÀngre Àn 90 dagar behöver du registrera uppehÄllsrÀtt. För mer information hÀnvisar vi till Kroatiens ambassad pÄ telefon 08-440 52 80.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Kroatien.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Skatter och avgifter pÄ hotellen

Boende pÄ kroatiska hotell betalar en turistskatt pÄ cirka tio kuna per person och natt. Reser du med charter (fasta reslÀngder pÄ en till fyra veckor) Àr dessa belopp inrÀknade i priset och du behöver alltsÄ inte betala dem pÄ plats. Om du reser med reguljÀrflyg (flexibel reslÀngd) betalar du direkt till hotellet, antingen vid ankomst eller vid avresa.

Valuta och betalning

Kroatiska kuna (HRK). De flesta kreditkort accepteras. Det finns uttagsautomater i Opatija.

Tidsskillnad

Svensk tid

El

Samma som i Sverige, 220 volt.

SprÄk

Kroatiska. De flesta som arbetar inom turistnÀringen talar Àven tyska och engelska.

Övrigt

Mycket trafik pÄ vÀgarna under högsÀsongen i juli-augusti. LÄnga köer men bra skyltat. LÀs ocksÄ Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.
Sök din resa till Opatija