Se hotell (12)

Resor till Split

I Split finns historia, stränder, shopping, god mat och bra möjligheter att resa runt på egen hand i Kroatiens vackra skärgård.
Det mesta av det bästa i världsarvslistade Split finns samlat i och omkring stadens äldre delar, där Ving har flera hotell. Här ligger den romerske kejsaren Diokletianus gigantiska palats, om- och tillbyggt sedan romartiden, men aldrig övergivet. Än i dag är caféerna i den gamla peristylen omtyckta mötesplatser och i valven runtomkring trängs hantverkare, butiker och andra attraktioner. Strax utanför palatset ligger hamnpromenaden Riva, en populär scen för kvällens korzo, något som i korthet innebär att man träffar sina vänner över en espresso eller ett glas vin och pratar om andra som gör samma sak. Men det finns mycket att göra under dagen också. På östra sidan om gamla stan ligger frukt- och grönsaksmarknaden och inne i gamla stan nära shoppinggatan Marmontova ligger fiskhallen, lika intressanta bägge två. I gamla stan ligger också en mängd butiker med hantverk, konst och lokala specialiteter, som olivolja, ost och vin.

Ät gott i Split

Det kroatiska köket liknar det italienska på så sätt att råvarorna spelar huvudrollen. På restaurangerna i Split kommer du finna många bekanta från Italien: lasagne, espresso, prosciutto och annat som är både fräscht och frestande. Ta dig tid när det blir middagsdags. I Split finns gott om restauranger och allt du behöver göra är att ta en liten kvällspromenad till du hittar den restaurang som känns mest lockande. Det kan vara nere på Rivan, med utsikt över folklivet, inne i centrum där stämningen är lite högre, eller längre upp i staden där den lokala känslan är mer påtaglig.

Från stad till bad

Dagens varmaste timmar tillbringar man ju gärna på stranden, till exempel på Marjan-halvön, någon kilometer väster om Splits centrum. Strax söder om staden hittar du Bacvice-stranden, en grusstrand med både caféer och restauranger i den paviljong som om kvällen blir Splits kanske främsta nöjescentrum. Naturligtvis kan du också resa med båt ut till någon av öarna i den kroatiska skärgården för att sola och bada. Båtresan till Hvar stad tar bara trekvart, vilket ger gott om tid för både bad och en god lunch innan du reser tillbaka till Split.

Vings hotell i Split

Reser du med Vings bekväma charter till Split har du mycket att välja på. Här kan du välja ett hotell vid stranden eller ett som ligger så centralt att det faktiskt är en del av Diokletianus gamla palats. Vill du bo riktigt lyxigt och unna dig en spa-upplevelse ska du välja ett hotell ett litet stycke utanför Split, men naturligtvis finns också hotell som passar bättre för en mindre budget, och som ligger närmare centrum.

Kust och skärgård

Split är också en självklar utgångspunkt för många öluffare, för alldeles i närheten väntar både den kroatiska skärgården och en mångtusenårig historia. Från hamnen går båtar ut till Hvar, Vis, Korcula och Brac, för att bara nämna några av de öar man kan besöka. Inåt landet väntar de romerska ruinerna vid Salona och den befästa staden Klis. Det är lätt att resa runt på egen hand med både buss och båt.
Bra att veta
  • Stad och strand
  • Lyxhotell
  • Hotell med spa
  • Hotell på stranden
  • Bra restauranger

Våra kunder om Split

SÖK DIN RESA TILL Split

Res med SAS

Tillsammans med SAS erbjuder vi billiga paketresor med flyg och hotell. SAS är ett av världens mest pålitliga flygbolag, som ofta tar dig direkt till ditt resmål utan mellanlandning.

Tillsammans med SAS erbjuder vi billiga paketresor med flyg och hotell.