Se hotell (12)

Resor till Split

I Split finns historia, stränder, god mat och stora möjligheter att resa runt på egen hand. Reser du med Vings charter kan du enkelt kombinera Split med något av våra andra resmål.
Det mesta av det bästa i världsarvslistade Split finns samlat i och omkring stadens äldre delar, där Ving har flera hotell. Här ligger den romerske kejsaren Diokletianus gigantiska palats, om- och tillbyggt sedan romartiden, men aldrig övergivet. Än i dag är caféerna i den gamla peristylen omtyckta mötesplatser och i valven runtomkring trängs hantverkare, butiker och andra attraktioner. Strax utanför palatset ligger hamnpromenaden Riva, en populär scen för kvällens korzo, något som i korthet innebär att man träffar sina vänner över en espresso eller ett glas vin och pratar om andra som gör samma sak. Men det finns mycket att göra under dagen också. På östra sidan om gamla stan ligger frukt- och grönsaksmarknaden och inne i gamla stan nära shoppinggatan Marmontova ligger fiskhallen, lika intressanta bägge två. I gamla stan ligger också en mängd butiker med hantverk, konst och lokala specialiteter, som olivolja, ost och vin.

Ät gott i Split

Det kroatiska köket liknar det italienska på så sätt att råvarorna spelar huvudrollen. På restaurangerna i Split kommer du finna många bekanta från Italien: lasagne, espresso, prosciutto och annat som är både fräscht och frestande. Ta dig tid när det blir middagsdags. I Split finns gott om restauranger och allt du behöver göra är att ta en liten kvällspromenad till du hittar den restaurang som känns mest lockande. Det kan vara nere på Rivan, med utsikt över folklivet, inne i centrum där stämningen är lite högre, eller längre upp i staden där den lokala känslan är mer påtaglig.

Från stad till bad

Dagens varmaste timmar tillbringar man ju gärna på stranden, till exempel på Marjan-halvön, någon kilometer väster om Splits centrum. Strax söder om staden hittar du Bacvice-stranden, en grusstrand med både caféer och restauranger i den paviljong som om kvällen blir Splits kanske främsta nöjescentrum. Naturligtvis kan du också resa med båt ut till någon av öarna i den kroatiska skärgården för att sola och bada. Båtresan till Hvar stad tar bara trekvart, vilket ger gott om tid för både bad och en god lunch innan du reser tillbaka till Split.

Vings hotell i Split

Reser du med Vings bekväma charter till Split har du mycket att välja på. Här kan du välja ett hotell vid stranden eller ett som ligger så centralt att det faktiskt är en del av Diokletianus gamla palats. Vill du bo riktigt lyxigt och unna dig en spa-upplevelse ska du välja ett hotell ett litet stycke utanför Split, men naturligtvis finns också hotell som passar bättre för en mindre budget, och som ligger närmare centrum.

Kust och skärgård

Split är också en självklar utgångspunkt för många öluffare, för alldeles i närheten väntar både den kroatiska skärgården och en mångtusenårig historia. Från hamnen går båtar ut till Hvar, Vis, Korcula och Brac, för att bara nämna några av de öar man kan besöka. Inåt landet väntar de romerska ruinerna vid Salona och den befästa staden Klis. Det är lätt att resa runt på egen hand med både buss och båt.
Bra att veta
 • Stad och strand
 • Lyxhotell
 • Hotell med spa
 • Hotell på stranden
 • Bra restauranger
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Split

Stränder
Dagens varmaste timmar tillbringar man ju gärna på stranden, till exempel på Marjan-halvön. Strax söder om staden ligger också Bacvice-stranden, en grusstrand med både caféer och restauranger i den paviljong som om kvällen blir Splits kanske främsta nöjescentrum. Det finns utmärkta badbryggor och badplattformar överallt längs stränderna i Dalmatien, eftersom de ofta består av klippor eller sten, vilket ger ett kristallklart vatten. Badar man från klippor eller stränder med stora stenar är det bra att ha badskor som finns att köpa på plats. Relativt små stränder med småsten inne i Split, men man kan ta sig lite söder eller norr om Split för att finna större fina stränder.

I stora delar av Dalmatien finns knappt några sandstränder, framförallt inte ute på öarna. De flesta stränder består istället av rundad småsten. Oftast badar man från klippor eller från de badplattformar som byggts för att man lättare skall komma i och ur vattnet. Bottnen kan vara ganska ojämn, och sjöborrar förekommer. Badplatserna i Dalmatien är i allmänhet mycket välskötta och rena och flera stränder på fastlandet har mottagit Blue Flag, den utdelas av Foundation of Environmental Education in Europe och är symbolen för välbevarad, säker och trivsam miljö. De flesta organiserade badplatser är ordentligt avskärmade från båttrafik med hjälp av flytrep och erbjuder sötvattensduschar, omklädningshytter, solstolar att hyra och i vissa fall även vattensporter.

Bacvice- och Firule-stränderna

Trots att Split är Kroatiens näst största stad är det aldrig långt till en strand och ett uppfriskande bad i Medelhavet. Från Rivan följer man bara kajen ner förbi järnvägsstationen och går sedan gatan längs spåren några hundra meter till man kommer till en liten gulmålad bro som leder över spåren. Går man över bron ser man stranden nere till höger. Kommer man tidigt om morgonen delar man den bara med äldre splitcanis som kommit hit för ett morgondopp, antingen från sandstranden eller från någon av de badplattformar som byggts för att förenkla badandet. Här finns gott om duschar och en imponerande paviljong med caféer och barer. Trångt blir det aldrig eftersom stranden fortsätter runt udden och genom ett par vikar innan den slutligen upphör vid marinan i Zenta Bay.

Bene-stranden

Lite svårare är det att ta sig till stränderna vid Bene, på norra sidan av Marjan-halvön. Man kan gå från centrum, tvärs över halvön, men det tar en god stund. Å andra sidan hinner man verkligen längta efter ett bad när man kommer fram till sandstranden. Enklare är att ta buss nummer 12 från Trg Republike. Badmöjligheterna är desamma som vid Bacvice och Firule, men i mindre skala, och med sämre utsikt, eftersom kusten norrut domineras av marinor och varv.
Mat, dryck och nattliv
Split är en storstad med stort och varierat utbud av restauranger och mat. I stadskärnan kan man finna alla typer av restauranger. Nere i hamnen och efter hamnpromenaden finns ett stort utbud av caféer och glassbarer men även prisvärda fiskrestauranger.

Matmarknaden

Ett paradis för alla som tycker om mat och vill prova annat än att äta på restauranger. Plocka ihop en picknick med bröd, frukt, ost och annat gott. Detta är också rätt ställe för den som gärna äter upp sina souvenirer. Både fårost och prsut klarar långa transporter, och är tacksamma att ge till den som vattnat blommor eller passat katten medan man varit bortrest.

Matvandring i palatset

Det finns flera matvandringar att välja bland i Split, men de mest stämningsfulla rör sig inte mycket utanför palatset, med undantag för en kort avstickare genom Silverporten för att besöka frukt- och grönsaksmarknaden, och kanske en liten tur till fiskmarknaden. Guiden kommer låta dig smaka på hemgjord pasta, vin från kullarna ovanför staden, och fisk från havet utanför. Blir du nyfiken på vad som produceras lokala ska du besöka någon av de vinhandlare som ligger längs Marmontova. De säljer ofta olivolja också, och erbjuder ofta smakprov och kanske en pratstund, särskilt om det är lugnt i butiken. Det är kutym att man köper åtminstone något, som en liten erkänsla för gästfriheten.

Mat och dryck i Kroatien

Kroatien har en lång och rik mattradition, och grönsaker, rotfrukter och bönor är lika viktiga råvaror som kött, fisk och skaldjur. Många traditioner har blandats genom åren och man kan spåra influenser från både Italien, Ungern och Balkan. I Dalmatien märker man speciellt av det italienska, då nästan alla restauranger har pasta, pizza och vitlöksdoftande skaldjur på menyn.

Lunch serveras vanligen mellan kl. 11.00-15.00, middag från ca kl. 18.00, men kroaterna själva äter, liksom italienarna, gärna sena middagar. Restaurangerna stänger i allmänhet runt 24.00. Serviceavgiften är 10 procent och är oftast inte inkluderad i notan. Dricks är inte särskilt vanligt här, men om du är riktigt nöjd uppskattas naturligtvis en extra slant, vanligtvis 5-10 procent av notans belopp.

Prisnivån i Dalmatien är fortfarande behaglig. En cappucino kostar sällan mer än 8-10 kuna, en öl ca 15-20 kuna, en pizza till lunch ca 35-50 kuna och en trerätters middag på en medelbra restaurang ca 150 kuna. Portionerna är generösa och servicen i allmänhet bra.

Vill man prova på den typiska dalmatiska kokkonsten bör man ta sig till en äkta "konoba". De bästa ligger oftast en bit utanför själva centrum och för att komma dit krävs kanske att man tar taxi eller kör egen bil. Men i gengäld får man uppleva riktig husmanskost, omsorgsfullt tillagad i en härligt kroatisk miljö. Det är oftast här lokalbefolkningen äter, och som vi alla vet är ju det ett gott betyg!

Vilken restaurang du än besöker i Dalmatien finns nästan alltid pasta/pizza eller enklare rätter att beställa för ca 40 kuna. Därför har vi, när vi satt våra prisindex, istället utgått från restaurangens specialiteter, alternativt de rätter som överväger på menyn. De flesta restauranger erbjuder både kött- och fiskrätter och för att få se en komplett meny måste man oftast gå in i restaurangen. Det är ovanligt att menyn hänger ute vid entrén. Kom ihåg att potatis, ris, pommes frites etc. för det mesta beställs separat. Att äta bröd, kruh, till maten är en regel.

Ett enkelt och billigt sätt att stilla sin hunger är att besöka någon av de många pizzeriorna. De påminner mycket om de italienska, och är du sugen på pasta kan du oftast också få detta. Är du bara lite hungrig, kan du leta upp en slasticarnice, en sorts bageri, och köpa exempelvis en burek, en ostfylld smördegsbakelse som många kroater äter till frukost. Annan populär snabbmat är cevapcici (kebab), pljeskavica (pannbiff av oxkött) och ražnjici (grillspett, kan vara blandat kött med grönsaker).

Fisk och skaldjur

Både fisk och skaldjur håller mycket hög kvalitet i Dalmatien och återkommer på de flesta menyer, i många olika varianter. De orientaliska influenserna är tydliga i förkärleken för grillade rätter, och får du chansen bör du pröva dalmatisk sjöabborre eller langust, grillad och serverad med en citronklyfta och en fräsch sallad.

Olivolja

I århundraden har olivolja används både i matlagning och inom alternativ medicin. I Dalmatien odlas givetvis oliver och det milda klimatet och de bördiga jordarna bidrar till en alldeles speciell typ av olja som av många rankas som den smakrikaste och finaste olivolja som finns. Den finns att köpa i såväl snabbköp som i souvenirshoppar - då i vackra flaskor. Eller, om du är ute och kör längs vägarna på Hvar eller innanför kusten, så finns små stånd och gårdar längs vägen som säljer bland annat olivolja till bra priser.

Prsut - lufttorkad skinka

Prsut är skinkan som gjort sig vida känd för sin smak, men också för hur den framställs. Från det sätt man föder upp grisarna på (med mycket kärlek), till sättet man gnider in köttet i kryddor och örter och sedan låter det torka i "buravinden" - den friska vinden från norr. Erfarna gastronomer har visat sig kunna känna skillnaden i smak mellan den prsut där grisarna fått "hemlagad mat" och den där de matats med kraftfoder. Prsut serveras ofta tillsammans med fårost inlagd i olivolja, och finns på många restaurangmenyer, se "Dalmatinska plitica" nedan.

Burek

Detta är ett luftigt smördegsbröd som fylls med olika ingredienser, till exempel kött, ost, potatis eller äpple. Ett perfekt mellanmål som brukar finnas att köpa i de flesta bagerier.

Pljeskavica

Pannbiff lagad av oxkött blandat med peperoni. Snabbmat som säljs rakt över disk, som vår varmkorv ungefär, denna rätt härstammar dock ursprungligen från Bosnien.

Cevapcici

Köttfärsrullar, serveras med rödlök och ajvar som tillbehör, och oftast med grönsaker eller i pitabröd. Även denna godsak kommer ursprungligen från Bosnien.

Dalmatinska plitica

Ett kroatiskt smörgårdsbord i miniatyr. Beställ detta och du får en tallrik med oliver, prsut, fårost, ofta några sardeller och kanske lite fetaost. En brödbit hör till, och ett glas svalt vitt vin är det perfekta tillbehöret. Utmärkt val om man tycker det är för varmt för att äta lagad mat.

Peka

En bakad rätt med kött och grönsaker som lagas i en gryta eller en djup ugnsform som placeras i glöden av en eldstad. Kan vara med fisk och skaldjur, bläckfisk, lamm, kalv eller kyckling. Potatis och lök är stående ingredienser, men andra rotfrukter kan gärna följa med om de finns tillgängliga. Måste oftast förbeställas på restaurangerna då det är ett riktigt långkok som kräver flera timmar.

Buzzara

Detta är egentligen en tillagningsmetod som passar för flera olika sorters skaldjur. Buzzara betyder helt enkelt att huvudingrediensen är tillagad i en mustig sås med vin, tomat, kryddor och örter. Ibland kan man få bara såsen tillsammans med pasta.

Pasticada

Ett slags köttgryta som vissa beskriver som sötsur. Smaken bygger på att köttet får sjuda länge på låg temperatur tillsammans med bland annat vin och ibland katrinplommon.

Mixed grill

Finns på de flesta menyer och kan variera mellan acceptabel till himmelsk. Olika sorters kött grillas och serveras på en tallrik tillsammans med lök, ajvar (paprikapasta) och oftast även pommes frites.

Risotto

Påminner om den italienska risotton, men är ofta lösare i konsistensen och innehåller inte alltid ost. En utmärkt och billig lunchrätt som brukar finnas i ett otal billiga varianter (vegetarisk, skaldjur, husets) på de flesta restauranger.

Drycker

Ett nytt land lär man känna inte bara genom att resa runt i det, utan också genom att prova de lokala dryckerna. I Kroatien intas vanligtvis drycker på ett kavana (café) eller kafic (café/bar), som kantar städernas gator och torg. De flesta caféer öppnar mellan kl. 06.00-07.00 på morgonen så att de som arbetar ska kunna köpa sitt morgonkaffe. Normal stängningstid är kring kl. 23.00, ibland senare under sommaren. Cafékulturen är stark, och priserna är bara ungefär en tredjedel av de svenska. Bra att veta är att dessa caféer sällan serverar mat.
Kava – är det vi kallar espresso och det dricker vanligtvis kroaterna själva
Kava s mlijekom – kaffe med mjölk
Kava sa šlagom – kaffe med grädde
Turska kava - turkiskt kaffe som serveras med sumpen kvar i botten
Caj – te

Öl

Öl, pivo, finns det gott om, och de flesta inhemska ölsorterna är ljusa lager. Karlovacko, laško och Ožujsko är tre kända märken. Tomislav är en mörk ölsort. Många välkända sorter som Tuborg, Stella, Kaltenberg och Carlsberg tillverkas på licens i Kroatien och är lätta att få tag i. Malo pivo (liten öl) innebär vanligtvis 30 cl och veliko pivo motsvarar en stor stark. En öl kostar 6-20 kuna beroende på storlek och märke. Toceno pivo betyder fatöl och finns oftast i tre storlekar, 2 dl, 3 dl eller 0,5 l. Två kroatiska drycker med öl som bas är radla - öl blandat med Sprite (7up), och dizel - öl blandat med Coca Cola.

Vin och sprit

Kroatien har en lång tradition av vinproduktion, och här finns mycket att upptäcka och uppleva för alla som uppskattar välgjorda viner. Nästan varje region producerar sitt eget vin och Pošip, Grk och Plavac är tre kända märken. Dalmatiskt vin finns att köpa i speciella vinotecas, där du till och med kan få provsmaka det vin du är intresserad av. De flesta vinotecas säljer också andra specialiteter som olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Det bästa och mest prisvärda dalmatiska vinet hittar man direkt hos tillverkaren. Kroaterna själva späder gärna ut vinet med lite vatten. Populära vinbaserade drinkar är bambus (rödvin och cola) och gemišt (vitt vin och kolsyrat vatten).

Några lokala spritsorter är Sljivovica (plommonbrännvin), Viljamovka (päronlikör), Medovina (honungsbrännvin) och Maraskino (körsbärslikör från Zadar). Rakija är lokalt brännvin, och hembryggda varianter säljs lite överallt.
Detta är ju Kroatiens näst största stad och nattlivet är som sig bör rikt och varierat, särskilt under sommaren då festivaler och evenemang avlöser varandra på stadens gator och torg. Ett exempel är Splits årliga sommarfestival som pågår från mitten av juli till mitten av augusti. Här bjuds på musik, drama, dans och teater, både inhemskt och utländskt. Dessutom ordnas ofta utomhuskonserter på Trg Republike och tillfälliga evenemang längs Rivan.

Rivan är ju inte ett ställe, men det är här mycket av Splits nattliv pågår, så det förtjänar en plats i listan över Splits uteställen. Här finns det gott om caféer och barer där man slår sig ner en stund och beskådar folklivet och njuter av nattlivet och kvällen. Under sommaren kommer Split också vara arrangörer för en av världens största musikfestivaler, Ultra Music Festival. Festivalen äger rum i mitten av juli och skapar en härlig stämning i hela stans uteliv då tusentals vuxna och ungdomar kommer från hela världen.
Shopping
Split är en storstad och har ett stort utbud av affärer och butiker för den som är sugen på shopping. De flesta väljer att shoppa i den gamla stadsdelen. Utanför Silverporten ligger en av Splits många attraktioner: marknaden. Här köper man frukt, grönsaker, ost, honung, skinka eller vad som nu kan tänkas falla en på läppen. Ett tips är att gå längs peristylen inne i det gamla kejsarpalatset, här finns flera vinotecas där du kan köpa lokalt vin, olivolja, honung och mycket annat.

Shopping i Split-området

Man kan inte kalla Kroatien ett paradis för shopping, om man med det syftar på det senaste modet till billigt pris. Men kroaterna är noga vad de har på sig och de klär sig snyggt. Kläder, skor och väskor är oftast italienska. Många kända märkesbutiker, t.ex. Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana och Versace, finns i Split på och i närheten av Marmontova, men priserna är inte mycket lägre än i Sverige. Inne i palatset i Split finns en utmärkt bokhandel, Algoritam, med ett bra urval av både engelska pocketböcker och litteratur, samt guideböcker om Kroatien. Enklaste sättet att hitta dit är att fråga på Turistbyrån i Peristylen. Ute i förorterna finns också flera populära shoppingcenter. Det största heter City Center One som både har det största utbudet och en biograf.

Dalmatiskt vin

Finns att köpa i speciella "vinotecas", där du till och med kan få provsmaka det vin du är intresserad av. En del har egna vinkännare som samtidigt berättar om vinet, samt hjälper dig att hitta rätt. De flesta vinotecas säljer också andra specialiteter som till exempel olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Men det absolut bästa och mest prisvärda Dalmatiska vinet hittar du direkt hos vintillverkaren, det vill säga på någon av vingårdarna i inlandet. En bra butik för ät- och drickbara souvenirer i Split ligger på peristylen, på höger sida om man kommer från Järnporten.

Olivolja

Något som Kroatien är känt för! Den bästa olivoljan kommer enligt tradition från Tar, ca tio kilometer norr om Porec, där den har framställts i århundraden. Den speciella Tar-olivoljan kan du köpa i såväl vanliga supermarkets som i de flesta "vinotecas". Och har du vägarna förbi Tar eller dess omgivningar kan du naturligtvis även köpa den där. Ofta finns små stånd längs med vägen där man kan stanna till och få ett bra pris på den då ofta hemmagjorda olivoljan.

Rakija

Det som engelsmännen kallar brandy, alltså ett destillat på fruktbas, även om den för det mesta är gjord på druvor. Den smaksätts ofta med kryddor eller örter och serveras gärna som en digestif. Rakija tillverkas på var och varannan gård och säljs på de flesta marknader och från små stånd vid vägkanten. Smaken varierar från utmärkt till blyfri.

Marknader

Finns överallt i Dalmatien. På marknaderna kan du hitta allt från frukt och grönsaker till kläder, skor, hantverk, hemmagjord olivolja, biska - brandy från Istrien, honung med mera. Närmaste större marknad finns i Split, bredvid gamla staden. Där kan man köpa allt från frukt och grönsaker till kläder, skor, hantverk, hemgjorda oljor, honung etc. Man säger att det man inte hittar på marknaden, finns inte (i alla fall inte i Split…)!

Konst och konsthantverk

Det konsthantverk man ser oftast är olika former av broderier, ofta tillverkat och sålt av små gummor som sätter upp ett improviserat stånd där det passar sig. Den konstintresserade kan också ta sig en tur i palatsets f.d. källare där allsköns souvenirhandlare satt upp sina stånd. Längst in vid trappan upp mot peristylen finns flera lokala konstnärer representerade till överkomliga priser.

Prutning

Förekommer ibland på marknaderna men inte annars. Det pris som står på prislappen är det som gäller, och det är sällan någon försöker lura turister.

Kravatter - slipsar

Visste du att kravatten, ursprunget till slipsen, kom från Kroatien? Den bars från början som en scarf, som ryttarna hade runt halsen för att genom de olika färgerna skilja ut sig från andra soldater. Fransmännen kopierade modet redan på 1600-talet och sättet som man knöt scarfen på kallades "à la cravat" = i kroatisk stil. En slips är en bra souvenir och för att det ska vara helt rätt, kolla att det står Made in Croatia på den.
Sport och Träning
För dig som vill sporta och träna under semestern har Split en del att erbjuda som vattensporter, dykning och vandring. Ta hjälp av den lokala turistbyrån eller ditt hotell.

Dykning

Ett tips i Split är att upptäcka livet under ytan! Jacques Cousteau har deklarerat Adriatiska havet som "det renaste havet i världen" och här finns möjlighet till fantastisk dykning i behaglig temperatur. För dig som redan har dykarcertifikat finns bland annat ett antal vrak. Har du aldrig dykt med tuber förut erbjuder de flesta dykcenter så kallade "prova-på-dyk", där du under ledning av en instruktör får chans att prova om aktiviteten är någonting för dig. Flera dykcenter erbjuder också kurser på olika nivåer. Mer information om dykning i Dalmatien hittar du på www.diving.hr

Vandring

Att ge sig ut på en vandring är ett av de bästa sätten att uppleva Dalmatiens fantastiska natur. Höga berg och djupa dalar, gamla byar, doftande olivodlingar och porlande bäckar. Både på fastlandet och ute på öarna finns flera vandringsleder av olika svårighetsgrad och du kan göra dem både på egen hand eller tillsammans med en professionell guide.

Spela golf i Split

Vill du spela golf på din semester hittar du cirka 5 kilometer från Split, Golf Club Split 1700.

För bokning av starttider med vår samarbetspartner Greenfee365 klicka här.
Aktiviteter och sevärdheter
Split är Kroatiens näst största stad med många sevärdheter. Det är också en stad som är väl värd ett besök av alla som är intresserade av god mat, historia, kultur och kortare eller längre upptäcktsfärder. Det första du ska göra är att utforska själva staden och dess sevärdheter och det kan ta ett tag. Bara det gamla palatset tar ett par dagar att bekanta sig med, och då återstår ändå mycket av staden, som marknaderna, restaurangerna, kvällslivet på Rivan och myllret nere vid hamnen där båtarna kommer och går med resenärer från hela landets kust.

Även om Split är en stor stad, rör man sig mest i området mellan Diocletianus palats och Trg republike eftersom detta är stadens äldsta delar och ursprungliga centrum. Om man går från väster till öster har man först Trg republike, ett slags torg som på tre sidor omgärdas av en vacker byggnad kallad Prokurative. Här arrangeras ofta konserter och andra begivenheter under sommaren. Alldeles intill Prokurative ligger Marmontova, en gågata med det mesta av vad Split kan erbjuda i form av boutiquer och mode. Här ligger också fiskmarknaden, väl värd att besöka under tidig förmiddag då kommersen är i full gång, med både fiskar och fiskare av alla de slag.

Vidare österut kommer man till de äldre delarna av staden, de byggdes i huvudsak då Split befann sig under venetianskt styre och har bevarat mycket av sin lite sneda, medeltida karaktär. Här finns flera mysiga små torg och barer där man kan slå sig ner under ett parasoll om solen skulle bli för stark. Så småningom kommer man fram till Narodni Trg, ett jämförelsevis stort torg som utgjorde stadens centrum på 1300-talet. Härifrån kan man gå rätt in i det som var Diocletianus palats. Århundradens om- och tillbyggnader gör att inte mycket av palatskänslan återstår, men man får en uppfattning om skalan bara genom att gå in genom det som finns kvar av det som en gång kallades Järnporten. Ett gott tips är att fortsätta rakt fram till palatsets centrum, vid det som kallas peristylen. Här finns en mycket hjälpsam turistinformation med gratis kartor över palatset och dess sevärdheter. Sedan är det fritt fram att ströva omkring på egen hand. Om man får känslan av att befinna sig i en labyrint är det fullt begripligt, palatset är en stor labyrint. Men det är inte större än att man alltid hittar ut igen.

Fortsätter man rakt fram förbi turistinformationen kommer man till Silverporten och utanför denna ligger ännu en av Splits många sevärdheter och attraktioner: marknaden. Här köper man frukt, grönsaker, ost, honung, skinka eller vad som nu kan tänkas falla en på läppen. Eller också köper man några persikor och slår sig ner för att se på kommersen. Längs med hela denna sträcka, från Trg republike till marknaden, med havet på ena sidan och staden på den andra, sträcker sig Rivan, Splits vardagsrum och nöjescentrum. Här flanerar man om kvällen, träffar sina vänner, tar ett glas eller läppjar på en espresso. Allt med utsikt över hamnen och Medelhavet.

Brac

Brac har Kroatiens mest kända strand Zlatni Rat (eller gyllene hornet) på södra sidan av ön och öns vita stenart har spritt sig vida i kring världen då den pryder fasadväggar i såväl Vita huset i Washington, som delar av Stockholms slott. Brac är Dalmatiens högsta ö och på de sluttande terrassodlingarna odlas både vin, oliver och frukter. Och såväl traktens honung som fikon är utsökta.

Hvar

Hvar är en av de största öarna, med flest sevärdheter och även den som tagit emot turister under längst tid. När färjan närmar sig hamnen i Hvar stad förstår man snart varför ön är så omtyckt. Stadsbilden domineras av byggnader i varma naturfärger, upplivat av frodig grönska. Inne i hamnen råder en stillsam aktivitet och bortom denna väntar Stjepana-torget med caféer och intressanta gränder som försvinner in i stadens äldsta delar.

Vis och Bisevo

Längre ut väntar flera öar, bland andra ön Vis, som ligger cirka två timmar från Split, längst ut i Adriatiska havet. Fram till år 1989 fick turister inte stiga i land på ön, då den var militärt område. Från staden Vis, där färjan lägger till, går det bussar till Komiza fiskeby. Hit åker man för att koppla av för att njuta av orörd natur, vita stenhus, sevärdheter som medeltida kyrkor, trånga gränder och gömda vikar med kristallklart, turkost vatten. Från Komiza kan man ta en båttur på fem nautiska mil över till den lilla grannön Bisevo. Bisevo är känd för sin omtalade grotta Modra, som man kan ta sig in i med små båtar. Det känns som om havet lyser upp i dess magiskt blåa ljus som är solens reflekterade sken inne i grottan.

Korcula

Ön Korcula är en frodig ö med såväl pinjeskog, som böljande vinklädda sluttningar. Man hävdar att Marco Polo föddes på ön Korcula och man kan här besöka upptäcktsresenärens museum, en sevärdhet beläget vid sidan av kyrkan mitt i stan. Korcula stad är en medeltida stad, som har ett intressant gatunät i fiskbensform, med huvudgatan som utgör ryggraden och mindre ben som utgörs av de raka gränder som går ut ifrån denna. Korcula når du också ifrån Peljasac halvön eller Dubrovnik eller Makarska stad med båt. På Korcula finner du i motsats till de andra öarna flera sandstränder.
Hur du tar dig runt
Bra bussförbindelser, taxi och båtar till öar utanför Split som t.ex. Brac, Hvar, Solta och Vis.

Buss

Bussnätet i Dalmatien är i allmänhet både pålitligt och punktligt, även om det på öarna kan tyckas en smula sporadiskt ibland. Till stora städer som Zagreb, Dubrovnik och vissa turistorter (till exempel Makarska) går det också fint att ta buss. Men vill man till exempel ta sig någonstans på kvällen, kanske till någon konoba som ligger utanför stan är det taxi eller egen bil som gäller. Detsamma gäller många av de små byarna i inlandet.

Taxi

Det går alltid bra att beställa taxi från hotellet, restaurangen eller var du nu befinner dig för resa mellan byarna. Erfarenheten visar att taxichaufförerna är ärliga, trevliga och pålitliga. Att pruta på priset eller försöka få "special price" förekommer inte här. Du kan i allmänhet lita på taxichaufförens taxameter.

Cykel

Ett smidigt och trevligt sätt att ta sig fram på öarna. Det finns fina cykelvägar till badplatserna som ligger en bit utanför själva stadskärnan. Fråga på ditt hotell efter närmaste cykeluthyrare.

Båt

Det finns bra fungerande båtlinjer, både lokala och internationella. Det finns också ett stort utbud av organiserade båtutflykter. Populärast är de så kallade "fish picnics" som erbjuds både i Jelsa, Hvar och i Baska Voda. Det finns också heldagsturer med olika upplägg, t.ex. med ett uppehåll vid Zlatni Rat.
Split är det stora navet när det gäller båttrafik ut till de många öarna. Vill du åka direkt från en ö till en annan är möjligheterna ofta begränsade, och det kan vara svårt att åka fram och tillbaka samma dag. Det största rederiet heter Jadrolinija. De har en informativ webbplats med tidtabeller och prisuppgifter: www.jadrolinija.hr.

Motorcykel och moped

Vi rekommenderar dig inte att hyra moped eller motorcykel p.g.a. den starka trafiken sommartid, men det är vanliga färdmedel bland kroaterna själva. Fråga alltid efter hjälm! I Kroatien är det nämligen inte självklart.
Fakta

Vår service på resmålet

Under perioden maj-september kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Hotellskatt i Kroatien

Boende på kroatiska hotell betalar en turistskatt på sju kuna per person och natt. Reser du med charter (fasta reslängder på en till fyra veckor) är denna inräknad i priset och du behöver alltså inte betala den på plats. Om du reser med reguljärflyg (flexibel reslängd) betalar du direkt till hotellet, antingen vid ankomst eller vid avresa.

Valuta och betalning

Kroatiska Kuna (HRK). Det finns många uttagsautomater i Split centrum.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Ingen tidsskillnad.

El

Samma som i Sverige, 220 volt.

Språk

Kroatiska. De flesta som arbetar inom turistnäringen talar även tyska och engelska.

Övrigt

Det finns många backar, nivåskillnader och trappor på samtliga resemål. Lugnare tempo i maj, juni och september men under högsäsongen i juli och augusti höjs tempot och utbudet av restauranger, barer och caféer blir större. Mycket trafik på vägarna juli-augusti då många tyskar och italienare kommer hit med bil. Har du batteridrivna apparater med dig på resan till Kroatien, bör du vid hemresan ta ut batterierna och lägga batterierna i handbagaget! Väckarklockan, transistorradion, rakapparaten osv. kan du packa ned i den resväska du ska checka in på Splits flygplats. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 2 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Split under sommarhalvåret.

Du kan dessutom resa med Ving till Split med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Splits flygplats.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Split. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Splits flygplats till ditt hotell är ca 45 minuter (ca 25 kilometer), beroende på trafik och antal hotellstopp. Under högsäsong är det inte ovanligt att transfertiden blir betydligt längre på grund av trafiksituationen. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljärflyg rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.
Väder
 • januari
10°5°
3
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • februari
11°5°
4
Soltimmar/dag
12°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
14°7°
6
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • april
18°11°
7
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • maj
23°16°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
10
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • juli
30°22°
11
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • augusti
30°22°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • september
26°19°
8
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • oktober
20°14°
6
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • november
15°10°
4
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • december
12°7°
3
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar

Res med SAS

Tillsammans med SAS erbjuder vi billiga paketresor med flyg och hotell. SAS är ett av världens mest pålitliga flygbolag, som ofta tar dig direkt till ditt resmål utan mellanlandning.

Tillsammans med SAS erbjuder vi billiga paketresor med flyg och hotell.

SÖK DIN RESA TILL Split
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.