Se hotell (12)

I Split finns historia, strÀnder, god mat och stora möjligheter att resa runt pÄ egen hand. Reser du med Vings charter kan du enkelt kombinera Split med nÄgot av vÄra andra resmÄl.

Det mesta av det bĂ€sta i vĂ€rldsarvslistade Split finns samlat i och omkring stadens Ă€ldre delar, dĂ€r Ving har flera hotell. HĂ€r ligger den romerske kejsaren Diokletianus gigantiska palats, om- och tillbyggt sedan romartiden, men aldrig övergivet. Än i dag Ă€r cafĂ©erna i den gamla peristylen omtyckta mötesplatser och i valven runtomkring trĂ€ngs hantverkare, butiker och andra attraktioner. Strax utanför palatset ligger hamnpromenaden Riva, en populĂ€r scen för kvĂ€llens korzo, nĂ„got som i korthet innebĂ€r att man trĂ€ffar sina vĂ€nner över en espresso eller ett glas vin och pratar om andra som gör samma sak. Men det finns mycket att göra under dagen ocksĂ„. PĂ„ östra sidan om gamla stan ligger frukt- och grönsaksmarknaden och inne i gamla stan nĂ€ra shoppinggatan Marmontova ligger fiskhallen, lika intressanta bĂ€gge tvĂ„. I gamla stan ligger ocksĂ„ en mĂ€ngd butiker med hantverk, konst och lokala specialiteter, som olivolja, ost och vin.

Ät gott i Split

Det kroatiska köket liknar det italienska pÄ sÄ sÀtt att rÄvarorna spelar huvudrollen. PÄ restaurangerna i Split kommer du finna mÄnga bekanta frÄn Italien: lasagne, espresso, prosciutto och annat som Àr bÄde frÀscht och frestande. Ta dig tid nÀr det blir middagsdags. I Split finns gott om restauranger och allt du behöver göra Àr att ta en liten kvÀllspromenad till du hittar den restaurang som kÀnns mest lockande. Det kan vara nere pÄ Rivan, med utsikt över folklivet, inne i centrum dÀr stÀmningen Àr lite högre, eller lÀngre upp i staden dÀr den lokala kÀnslan Àr mer pÄtaglig.

FrÄn stad till bad

Dagens varmaste timmar tillbringar man ju gÀrna pÄ stranden, till exempel pÄ Marjan-halvön, nÄgon kilometer vÀster om Splits centrum. Strax söder om staden hittar du Bacvice-stranden, en grusstrand med bÄde caféer och restauranger i den paviljong som om kvÀllen blir Splits kanske frÀmsta nöjescentrum. Naturligtvis kan du ocksÄ resa med bÄt ut till nÄgon av öarna i den kroatiska skÀrgÄrden för att sola och bada. BÄtresan till Hvar stad tar bara trekvart, vilket ger gott om tid för bÄde bad och en god lunch innan du reser tillbaka till Split.

Vings hotell i Split

Reser du med Vings bekvÀma charter till Split har du mycket att vÀlja pÄ. HÀr kan du vÀlja ett hotell vid stranden eller ett som ligger sÄ centralt att det faktiskt Àr en del av Diokletianus gamla palats. Vill du bo riktigt lyxigt och unna dig en spa-upplevelse ska du vÀlja ett hotell ett litet stycke utanför Split, men naturligtvis finns ocksÄ hotell som passar bÀttre för en mindre budget, och som ligger nÀrmare centrum.

Kust och skÀrgÄrd

Split Àr ocksÄ en sjÀlvklar utgÄngspunkt för mÄnga öluffare, för alldeles i nÀrheten vÀntar bÄde den kroatiska skÀrgÄrden och en mÄngtusenÄrig historia. FrÄn hamnen gÄr bÄtar ut till Hvar, Vis, Korcula och Brac, för att bara nÀmna nÄgra av de öar man kan besöka. InÄt landet vÀntar de romerska ruinerna vid Salona och den befÀsta staden Klis. Det Àr lÀtt att resa runt pÄ egen hand med bÄde buss och bÄt.

Bra att veta
 • Stad och strand
 • Lyxhotell
 • Hotell med spa
 • Hotell pĂ„ stranden
 • Bra restauranger
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Split

VĂ€der
 • januari
10°5°
3
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • februari
11°5°
4
Soltimmar/dag
12°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
14°7°
6
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • april
18°11°
7
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • maj
23°16°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
10
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • juli
30°22°
11
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • augusti
30°22°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • september
26°19°
8
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • oktober
20°14°
6
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • november
15°10°
4
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • december
12°7°
3
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
StrÀnder
Dagens varmaste timmar tillbringar man ju gÀrna pÄ stranden, till exempel pÄ Marjan-halvön. Strax söder om staden ligger ocksÄ Bacvice-stranden, en grusstrand med bÄde caféer och restauranger i den paviljong som om kvÀllen blir Splits kanske frÀmsta nöjescentrum. Det finns utmÀrkta badbryggor och badplattformar överallt lÀngs strÀnderna i Dalmatien, eftersom de ofta bestÄr av klippor eller sten, vilket ger ett kristallklart vatten. Badar man frÄn klippor eller strÀnder med stora stenar Àr det bra att ha badskor som finns att köpa pÄ plats. Relativt smÄ strÀnder med smÄsten inne i Split, men man kan ta sig lite söder eller norr om Split för att finna större fina strÀnder. I stora delar av Dalmatien finns knappt nÄgra sandstrÀnder, framförallt inte ute pÄ öarna. De flesta strÀnder bestÄr istÀllet av rundad smÄsten. Oftast badar man frÄn klippor eller frÄn de badplattformar som byggts för att man lÀttare skall komma i och ur vattnet. Bottnen kan vara ganska ojÀmn, och sjöborrar förekommer. Badplatserna i Dalmatien Àr i allmÀnhet mycket vÀlskötta och rena och flera strÀnder pÄ fastlandet har mottagit Blue Flag, den utdelas av Foundation of Environmental Education in Europe och Àr symbolen för vÀlbevarad, sÀker och trivsam miljö. De flesta organiserade badplatser Àr ordentligt avskÀrmade frÄn bÄttrafik med hjÀlp av flytrep och erbjuder sötvattensduschar, omklÀdningshytter, solstolar att hyra och i vissa fall Àven vattensporter.

Bacvice- och Firule-strÀnderna

Trots att Split Àr Kroatiens nÀst största stad Àr det aldrig lÄngt till en strand och ett uppfriskande bad i Medelhavet. FrÄn Rivan följer man bara kajen ner förbi jÀrnvÀgsstationen och gÄr sedan gatan lÀngs spÄren nÄgra hundra meter till man kommer till en liten gulmÄlad bro som leder över spÄren. GÄr man över bron ser man stranden nere till höger. Kommer man tidigt om morgonen delar man den bara med Àldre splitcanis som kommit hit för ett morgondopp, antingen frÄn sandstranden eller frÄn nÄgon av de badplattformar som byggts för att förenkla badandet. HÀr finns gott om duschar och en imponerande paviljong med caféer och barer. TrÄngt blir det aldrig eftersom stranden fortsÀtter runt udden och genom ett par vikar innan den slutligen upphör vid marinan i Zenta Bay.

Bene-stranden

Lite svĂ„rare Ă€r det att ta sig till strĂ€nderna vid Bene, pĂ„ norra sidan av Marjan-halvön. Man kan gĂ„ frĂ„n centrum, tvĂ€rs över halvön, men det tar en god stund. Å andra sidan hinner man verkligen lĂ€ngta efter ett bad nĂ€r man kommer fram till sandstranden. Enklare Ă€r att ta buss nummer 12 frĂ„n Trg Republike. Badmöjligheterna Ă€r desamma som vid Bacvice och Firule, men i mindre skala, och med sĂ€mre utsikt, eftersom kusten norrut domineras av marinor och varv.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 2 timmar och 45 minuter frÄn Stockholm.

SĂ„ reser du hit

Till Split kan du resa under sommarsÀsongen (maj-oktober) med Vings charterresor.

Du kan ocksÄ resa till Split med Ving pÄ reguljÀra flygresor med valfria reslÀngder frÄn april till november.

Flygen landar pÄ flygplatsen utanför Split.
Med Vings transfer kommer du enkelt och sÀkert till ditt hotell i Split. Transfern ingÄr inte i resans pris, du lÀgger sjÀlv till den vid bokning. Restiden frÄn Splits flygplats till ditt hotell Àr ca 45 minuter (ca 25 kilometer), beroende pÄ trafik och antal hotellstopp. Under högsÀsong Àr det inte ovanligt att transfertiden blir betydligt lÀngre pÄ grund av trafiksituationen. Den exakta rutten för transferbussen beror pÄ lokala förhÄllanden och bestÀms pÄ plats. Mer information fÄr du vid ankomst. LÀs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljÀrflyg kan du i de flesta fall boka transfer till ditt hotell, oftast i taxi eller minibuss. All information om bokad transfer hittar du i ditt resebevis. Priset för transfer varierar, beroende pÄ transportmedel och avstÄnd till hotellet. Exakt pris fÄr du vid bokning.
Mat, dryck och nattliv
Split Àr en storstad med stort och varierat utbud av restauranger och mat. I stadskÀrnan kan man finna alla typer av restauranger. Nere i hamnen och efter hamnpromenaden finns ett stort utbud av caféer och glassbarer men Àven prisvÀrda fiskrestauranger.

Matmarknaden

Ett paradis för alla som tycker om mat och vill prova annat Àn att Àta pÄ restauranger. Plocka ihop en picknick med bröd, frukt, ost och annat gott. Detta Àr ocksÄ rÀtt stÀlle för den som gÀrna Àter upp sina souvenirer. BÄde fÄrost och prsut klarar lÄnga transporter, och Àr tacksamma att ge till den som vattnat blommor eller passat katten medan man varit bortrest.

Mat och dryck i Kroatien

Kroatien har en lÄng och rik mattradition, och grönsaker, rotfrukter och bönor Àr lika viktiga rÄvaror som kött, fisk och skaldjur. MÄnga traditioner har blandats genom Ären och man kan spÄra influenser frÄn bÄde Italien, Ungern och Balkan. I Dalmatien mÀrker man speciellt av det italienska, dÄ nÀstan alla restauranger har pasta, pizza och vitlöksdoftande skaldjur pÄ menyn.

Lunch serveras vanligen mellan kl. 11.00-15.00, middag frÄn ca kl
.... 18.00, men kroaterna sjÀlva Àter, liksom italienarna, gÀrna sena middagar. Restaurangerna stÀnger i allmÀnhet runt 24.00. Serviceavgiften Àr 10 procent och Àr oftast inte inkluderad i notan. Dricks Àr inte sÀrskilt vanligt hÀr, men om du Àr riktigt nöjd uppskattas naturligtvis en extra slant, vanligtvis 5-10 procent av notans belopp.

PrisnivÄn i Dalmatien Àr fortfarande behaglig. En cappucino kostar sÀllan mer Àn 8-10 kuna, en öl ca 15-20 kuna, en pizza till lunch ca 35-50 kuna och en trerÀtters middag pÄ en medelbra restaurang ca 150 kuna. Portionerna Àr generösa och servicen i allmÀnhet bra.

Vill man prova pÄ den typiska dalmatiska kokkonsten bör man ta sig till en Àkta "konoba". De bÀsta ligger oftast en bit utanför sjÀlva centrum och för att komma dit krÀvs kanske att man tar taxi eller kör egen bil. Men i gengÀld fÄr man uppleva riktig husmanskost, omsorgsfullt tillagad i en hÀrligt kroatisk miljö. Det Àr oftast hÀr lokalbefolkningen Àter, och som vi alla vet Àr ju det ett gott betyg!

Vilken restaurang du Àn besöker i Dalmatien finns nÀstan alltid pasta/pizza eller enklare rÀtter att bestÀlla för ca 40 kuna. DÀrför har vi, nÀr vi satt vÄra prisindex, istÀllet utgÄtt frÄn restaurangens specialiteter, alternativt de rÀtter som övervÀger pÄ menyn. De flesta restauranger erbjuder bÄde kött- och fiskrÀtter och för att fÄ se en komplett meny mÄste man oftast gÄ in i restaurangen. Det Àr ovanligt att menyn hÀnger ute vid entrén. Kom ihÄg att potatis, ris, pommes frites etc. för det mesta bestÀlls separat. Att Àta bröd, kruh, till maten Àr en regel.

Ett enkelt och billigt sĂ€tt att stilla sin hunger Ă€r att besöka nĂ„gon av de mĂ„nga pizzeriorna. De pĂ„minner mycket om de italienska, och Ă€r du sugen pĂ„ pasta kan du oftast ocksĂ„ fĂ„ detta. Är du bara lite hungrig, kan du leta upp en slasticarnice, en sorts bageri, och köpa exempelvis en burek, en ostfylld smördegsbakelse som mĂ„nga kroater Ă€ter till frukost. Annan populĂ€r snabbmat Ă€r cevapcici (kebab), pljeskavica (pannbiff av oxkött) och raĆŸnjici (grillspett, kan vara blandat kött med grönsaker).

Fisk och skaldjur

BÄde fisk och skaldjur hÄller mycket hög kvalitet i Dalmatien och Äterkommer pÄ de flesta menyer, i mÄnga olika varianter. De orientaliska influenserna Àr tydliga i förkÀrleken för grillade rÀtter, och fÄr du chansen bör du pröva dalmatisk sjöabborre eller langust, grillad och serverad med en citronklyfta och en frÀsch sallad.

Olivolja

I Ärhundraden har olivolja anvÀnds bÄde i matlagning och inom alternativ medicin. I Dalmatien odlas givetvis oliver och det milda klimatet och de bördiga jordarna bidrar till en alldeles speciell typ av olja som av mÄnga rankas som den smakrikaste och finaste olivolja som finns. Den finns att köpa i sÄvÀl snabbköp som i souvenirshoppar - dÄ i vackra flaskor. Eller, om du Àr ute och kör lÀngs vÀgarna pÄ Hvar eller innanför kusten, sÄ finns smÄ stÄnd och gÄrdar lÀngs vÀgen som sÀljer bland annat olivolja till bra priser.

Prsut - lufttorkad skinka

Prsut Àr skinkan som gjort sig vida kÀnd för sin smak, men ocksÄ för hur den framstÀlls. FrÄn det sÀtt man föder upp grisarna pÄ (med mycket kÀrlek), till sÀttet man gnider in köttet i kryddor och örter och sedan lÄter det torka i "buravinden" - den friska vinden frÄn norr. Erfarna gastronomer har visat sig kunna kÀnna skillnaden i smak mellan den prsut dÀr grisarna fÄtt "hemlagad mat" och den dÀr de matats med kraftfoder. Prsut serveras ofta tillsammans med fÄrost inlagd i olivolja, och finns pÄ mÄnga restaurangmenyer, se "Dalmatinska plitica" nedan.

Burek

Detta Àr ett luftigt smördegsbröd som fylls med olika ingredienser, till exempel kött, ost, potatis eller Àpple. Ett perfekt mellanmÄl som brukar finnas att köpa i de flesta bagerier.

Pljeskavica

Pannbiff lagad av oxkött blandat med peperoni. Snabbmat som sÀljs rakt över disk, som vÄr varmkorv ungefÀr, denna rÀtt hÀrstammar dock ursprungligen frÄn Bosnien.

Cevapcici

KöttfĂ€rsrullar, serveras med rödlök och ajvar som tillbehör, och oftast med grönsaker eller i pitabröd. Även denna godsak kommer ursprungligen frĂ„n Bosnien.

Dalmatinska plitica

Ett kroatiskt smörgÄrdsbord i miniatyr. BestÀll detta och du fÄr en tallrik med oliver, prsut, fÄrost, ofta nÄgra sardeller och kanske lite fetaost. En brödbit hör till, och ett glas svalt vitt vin Àr det perfekta tillbehöret. UtmÀrkt val om man tycker det Àr för varmt för att Àta lagad mat.

Peka

En bakad rÀtt med kött och grönsaker som lagas i en gryta eller en djup ugnsform som placeras i glöden av en eldstad. Kan vara med fisk och skaldjur, blÀckfisk, lamm, kalv eller kyckling. Potatis och lök Àr stÄende ingredienser, men andra rotfrukter kan gÀrna följa med om de finns tillgÀngliga. MÄste oftast förbestÀllas pÄ restaurangerna dÄ det Àr ett riktigt lÄngkok som krÀver flera timmar.

Buzzara

Detta Àr egentligen en tillagningsmetod som passar för flera olika sorters skaldjur. Buzzara betyder helt enkelt att huvudingrediensen Àr tillagad i en mustig sÄs med vin, tomat, kryddor och örter. Ibland kan man fÄ bara sÄsen tillsammans med pasta.

Pasticada

Ett slags köttgryta som vissa beskriver som sötsur. Smaken bygger pÄ att köttet fÄr sjuda lÀnge pÄ lÄg temperatur tillsammans med bland annat vin och ibland katrinplommon.

Mixed grill

Finns pÄ de flesta menyer och kan variera mellan acceptabel till himmelsk. Olika sorters kött grillas och serveras pÄ en tallrik tillsammans med lök, ajvar (paprikapasta) och oftast Àven pommes frites.

Risotto

PÄminner om den italienska risotton, men Àr ofta lösare i konsistensen och innehÄller inte alltid ost. En utmÀrkt och billig lunchrÀtt som brukar finnas i ett otal billiga varianter (vegetarisk, skaldjur, husets) pÄ de flesta restauranger.

Drycker

Ett nytt land lÀr man kÀnna inte bara genom att resa runt i det, utan ocksÄ genom att prova de lokala dryckerna. I Kroatien intas vanligtvis drycker pÄ ett kavana (café) eller kafic (café/bar), som kantar stÀdernas gator och torg. De flesta caféer öppnar mellan kl. 06.00-07.00 pÄ morgonen sÄ att de som arbetar ska kunna köpa sitt morgonkaffe. Normal stÀngningstid Àr kring kl. 23.00, ibland senare under sommaren. Cafékulturen Àr stark, och priserna Àr bara ungefÀr en tredjedel av de svenska. Bra att veta Àr att dessa caféer sÀllan serverar mat.
Kava – Ă€r det vi kallar espresso och det dricker vanligtvis kroaterna sjĂ€lva
Kava s mlijekom – kaffe med mjölk
Kava sa ĆĄlagom – kaffe med grĂ€dde
Turska kava - turkiskt kaffe som serveras med sumpen kvar i botten
Caj – te

Öl

Öl, pivo, finns det gott om, och de flesta inhemska ölsorterna Ă€r ljusa lager. Karlovacko, laĆĄko och OĆŸujsko Ă€r tre kĂ€nda mĂ€rken. Tomislav Ă€r en mörk ölsort. MĂ„nga vĂ€lkĂ€nda sorter som Tuborg, Stella, Kaltenberg och Carlsberg tillverkas pĂ„ licens i Kroatien och Ă€r lĂ€tta att fĂ„ tag i. Malo pivo (liten öl) innebĂ€r vanligtvis 30 cl och veliko pivo motsvarar en stor stark. En öl kostar 6-20 kuna beroende pĂ„ storlek och mĂ€rke. Toceno pivo betyder fatöl och finns oftast i tre storlekar, 2 dl, 3 dl eller 0,5 l. TvĂ„ kroatiska drycker med öl som bas Ă€r radla - öl blandat med Sprite (7up), och dizel - öl blandat med Coca Cola.

Vin och sprit

Kroatien har en lÄng tradition av vinproduktion, och hÀr finns mycket att upptÀcka och uppleva för alla som uppskattar vÀlgjorda viner. NÀstan varje region producerar sitt eget vin och Poƥip, Grk och Plavac Àr tre kÀnda mÀrken. Dalmatiskt vin finns att köpa i speciella vinotecas, dÀr du till och med kan fÄ provsmaka det vin du Àr intresserad av. De flesta vinotecas sÀljer ocksÄ andra specialiteter som olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Det bÀsta och mest prisvÀrda dalmatiska vinet hittar man direkt hos tillverkaren.... Kroaterna sjÀlva spÀder gÀrna ut vinet med lite vatten. PopulÀra vinbaserade drinkar Àr bambus (rödvin och cola) och gemiƥt (vitt vin och kolsyrat vatten).

NÄgra lokala spritsorter Àr Sljivovica (plommonbrÀnnvin), Viljamovka (pÀronlikör), Medovina (honungsbrÀnnvin) och Maraskino (körsbÀrslikör frÄn Zadar). Rakija Àr lokalt brÀnnvin, och hembryggda varianter sÀljs lite överallt.
Detta Àr ju Kroatiens nÀst största stad och nattlivet Àr som sig bör rikt och varierat, sÀrskilt under sommaren dÄ festivaler och evenemang avlöser varandra pÄ stadens gator och torg. Ett exempel Àr Splits Ärliga sommarfestival som pÄgÄr frÄn mitten av juli till mitten av augusti. HÀr bjuds pÄ musik, drama, dans och teater, bÄde inhemskt och utlÀndskt. Dessutom ordnas ofta utomhuskonserter pÄ Trg Republike och tillfÀlliga evenemang lÀngs Rivan. Rivan Àr ju inte ett stÀlle, men det Àr hÀr mycket av Splits nattliv pÄgÄr, sÄ det förtjÀnar en plats i listan över Splits utestÀllen. HÀr finns det gott om caféer och barer dÀr man slÄr sig ner en stund och beskÄdar folklivet och njuter av nattlivet och kvÀllen. Under sommaren kommer Split ocksÄ vara arrangörer för en av vÀrldens största musikfestivaler, Ultra Music Festival. Festivalen Àger rum i mitten av juli och skapar en hÀrlig stÀmning i hela stans uteliv dÄ tusentals vuxna och ungdomar kommer frÄn hela vÀrlden.
Shopping
Split Àr en storstad och har ett stort utbud av affÀrer och butiker för den som Àr sugen pÄ shopping. De flesta vÀljer att shoppa i den gamla stadsdelen. Utanför Silverporten ligger en av Splits mÄnga attraktioner: marknaden. HÀr köper man frukt, grönsaker, ost, honung, skinka eller vad som nu kan tÀnkas falla en pÄ lÀppen. Ett tips Àr att gÄ lÀngs peristylen inne i det gamla kejsarpalatset, hÀr finns flera vinotecas dÀr du kan köpa lokalt vin, olivolja, honung och mycket annat.

Shopping i Split-omrÄdet

Man kan inte kalla Kroatien ett paradis för shopping, om man med det syftar pÄ det senaste modet till billigt pris. Men kroaterna Àr noga vad de har pÄ sig och de klÀr sig snyggt. KlÀder, skor och vÀskor Àr oftast italienska. MÄnga kÀnda mÀrkesbutiker, t.ex. Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana och Versace, finns i Split pÄ och i nÀrheten av Marmontova, men priserna Àr inte mycket lÀgre Àn i Sverige. Inne i palatset i Split finns en utmÀrkt bokhandel, Algoritam, med ett bra urval av bÄde engelska pocketböcker och litteratur, samt guideböcker om Kroatien. Enklaste sÀttet att hitta dit Àr att frÄga pÄ TuristbyrÄn i Peristylen. Ute i förorterna finns ocksÄ flera populÀra shoppingcenter. Det största heter City Center One som bÄde har det största utbudet och en biograf.

Dalmatiskt vin

Finns att köpa i speciella "vinotecas", dÀr du till och med kan fÄ provsmaka det vin du Àr intresserad av. En del har egna vinkÀnnare som samtidigt berÀttar om vinet, samt hjÀlper dig att hitta rÀtt. De flesta vinotecas sÀljer ocksÄ andra specialiteter som till exempel olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Men det absolut bÀsta och mest prisvÀrda Dalmatiska vinet hittar du direkt hos vintillverkaren, det vill sÀga pÄ nÄgon av vingÄrdarna i inlandet. En bra butik för Àt- och drickbara souvenirer i Split ligger pÄ peristylen, pÄ höger sida om man kommer frÄn JÀrnporten.

Olivolja

NÄgot som Kroatien Àr kÀnt för! Den bÀsta olivoljan kommer enligt tradition frÄn Tar, ca tio kilometer norr om Porec, dÀr den har framstÀllts i Ärhundraden. Den speciella Tar-olivoljan kan du köpa i sÄvÀl vanliga supermarkets som i de flesta "vinotecas". Och har du vÀgarna förbi Tar eller dess omgivningar kan du naturligtvis Àven köpa den dÀr. Ofta finns smÄ stÄnd lÀngs med vÀgen dÀr man kan stanna till och fÄ ett bra pris pÄ den dÄ ofta hemmagjorda olivoljan.

Rakija

Det som engelsmÀnnen kallar brandy, alltsÄ ett destillat pÄ fruktbas, Àven om den för det mesta Àr gjord pÄ druvor. Den smaksÀtts ofta med kryddor eller örter och serveras gÀrna som en digestif. Rakija tillverkas pÄ var och varannan gÄrd och sÀljs pÄ de flesta marknader och frÄn smÄ stÄnd vid vÀgkanten. Smaken varierar frÄn utmÀrkt till blyfri.

Marknader

Finns överallt i Dalmatien. PĂ„ marknaderna kan du hitta allt frĂ„n frukt och grönsaker till klĂ€der, skor, hantverk, hemmagjord olivolja, biska - brandy frĂ„n Istrien, honung med mera. NĂ€rmaste större marknad finns i Split, bredvid gamla staden. DĂ€r kan man köpa allt frĂ„n frukt och grönsaker till klĂ€der, skor, hantverk, hemgjorda oljor, honung etc. Man sĂ€ger att det man inte hittar pĂ„ marknaden, finns inte (i alla fall inte i Split
)!

Konst och konsthantverk

Det konsthantverk man ser oftast Àr olika former av broderier, ofta tillverkat och sÄlt av smÄ gummor som sÀtter upp ett improviserat stÄnd dÀr det passar sig. Den konstintresserade kan ocksÄ ta sig en tur i palatsets f.d. kÀllare dÀr allsköns souvenirhandlare satt upp sina stÄnd. LÀngst in vid trappan upp mot peristylen finns flera lokala konstnÀrer representerade till överkomliga priser.

Prutning

Förekommer ibland pÄ marknaderna men inte annars. Det pris som stÄr pÄ prislappen Àr det som gÀller, och det Àr sÀllan nÄgon försöker lura turister.

Kravatter - slipsar

Visste du att kravatten, ursprunget till slipsen, kom frÄn Kroatien? Den bars frÄn början som en scarf, som ryttarna hade runt halsen för att genom de olika fÀrgerna skilja ut sig frÄn andra soldater. FransmÀnnen kopierade modet redan pÄ 1600-talet och sÀttet som man knöt scarfen pÄ kallades "à la cravat" = i kroatisk stil. En slips Àr en bra souvenir och för att det ska vara helt rÀtt, kolla att det stÄr Made in Croatia pÄ den.
Aktiviteter och sevÀrdheter
För den sportintresserade har Dalmatien mÄnga aktiviteter att erbjuda. FrÄn alla tÀnkbara vattensporter, till tennis, volleyboll, turridning, vandring, cykling och extremsporter som fallskÀrm, bungyjump och klÀttring mm. Ta hjÀlp av den lokala turistbyrÄn eller ditt hotell.

Dykning

Ett tips i Split Àr att upptÀcka livet under ytan! Jacques Cousteau har deklarerat Adriatiska havet som "det renaste havet i vÀrlden" och hÀr finns möjlighet till fantastisk dykning i behaglig temperatur. För dig som redan har dykarcertifikat finns bland annat ett antal vrak. Har du aldrig dykt med tuber förut erbjuder de flesta dykcenter sÄ kallade "prova-pÄ-dyk", dÀr du under ledning av en instruktör fÄr chans att prova om aktiviteten Àr nÄgonting för dig. Flera dykcenter erbjuder ocksÄ kurser pÄ olika nivÄer. Mer information om dykning i Dalmatien hittar du pÄ www.diving.hr

Vandring

Att ge sig ut pÄ en fotvandring Àr ett av de bÀsta sÀtten att uppleva Dalmatiens fantastiska natur. Höga berg och djupa dalar, gamla byar, doftande olivodlingar och porlande bÀckar. BÄde pÄ fastlandet och ute pÄ öarna finns flera vandringsleder av olika svÄrighetsgrad och du kan göra dem bÄde pÄ egen hand eller tillsammans med en professionell guide.
Split
Split Ă€r Kroatiens nĂ€st största stad med mĂ„nga sevĂ€rdheter. Det Ă€r ocksĂ„ en stad som Ă€r vĂ€l vĂ€rd ett besök av alla som Ă€r intresserade av god mat, historia, kultur och kortare eller lĂ€ngre upptĂ€cktsfĂ€rder. Det första du ska göra Ă€r att utforska sjĂ€lva staden och dess sevĂ€rdheter och det kan ta ett tag. Bara det gamla palatset tar ett par dagar att bekanta sig med, och dĂ„ Ă„terstĂ„r Ă€ndĂ„ mycket av staden, som marknaderna, restaurangerna, kvĂ€llslivet pĂ„ Rivan och myllret nere vid hamnen dĂ€r bĂ„tarna kommer och gĂ„r med resenĂ€rer frĂ„n hela landets kust. Även om Split Ă€r en stor stad, rör man sig mest i omrĂ„det mellan Diocletianus palats och Trg republike eftersom detta Ă€r stadens Ă€ldsta delar och ursprungliga centrum. Om man gĂ„r frĂ„n vĂ€ster till öster har man först Trg republike, ett slags torg som pĂ„ tre sidor omgĂ€rdas av en vacker byggnad kallad Prokurative. HĂ€r arrangeras ofta konserter och andra begivenheter under sommaren. Alldeles intill Prokurative ligger Marmontova, en gĂ„gata med det mesta av vad Split kan erbjuda i form av boutiquer och mode. HĂ€r ligger ocksĂ„ fiskmarknaden, vĂ€l vĂ€rd att besöka under tidig förmiddag dĂ„ kommersen Ă€r i full gĂ„ng, med bĂ„de fiskar och fiskare av alla de slag. Vidare österut kommer man till de Ă€ldre delarna av staden, de byggdes i huvudsak dĂ„ Split befann sig under venetianskt styre och har bevarat mycket av sin lite sneda, medeltida karaktĂ€r. HĂ€r finns flera mysiga smĂ„ torg och barer dĂ€r man kan slĂ„ sig ner under ett parasoll om solen skulle bli för stark. SĂ„ smĂ„ningom kommer man fram till Narodni Trg, ett jĂ€mförelsevis stort torg som utgjorde stadens centrum pĂ„ 1300-talet. HĂ€rifrĂ„n kan man gĂ„ rĂ€tt in i det som var Diocletianus palats. Århundradens om- och tillbyggnader gör att inte mycket av palatskĂ€nslan Ă„terstĂ„r, men man fĂ„r en uppfattning om skalan bara genom att gĂ„ in genom det som finns kvar av det som en gĂ„ng kallades JĂ€rnporten. Ett gott tips Ă€r att fortsĂ€tta rakt fram till palatsets centrum, vid det som kallas peristylen. HĂ€r finns en mycket hjĂ€lpsam turistinformation med gratis kartor över palatset och dess sevĂ€rdheter. Sedan Ă€r det fritt fram att ströva omkring pĂ„ egen hand. Om man fĂ„r kĂ€nslan av att befinna sig i en labyrint Ă€r det fullt begripligt, palatset Ă€r en stor labyrint. Men det Ă€r inte större Ă€n att man alltid hittar ut igen. FortsĂ€tter man rakt fram förbi turistinformationen kommer man till Silverporten och utanför denna ligger Ă€nnu en av Splits mĂ„nga sevĂ€rdheter och attraktioner: marknaden. HĂ€r köper man frukt, grönsaker, ost, honung, skinka eller vad som nu kan tĂ€nkas falla en pĂ„ lĂ€ppen. Eller ocksĂ„ köper man nĂ„gra persikor och slĂ„r sig ner för att se pĂ„ kommersen. LĂ€ngs med hela denna strĂ€cka, frĂ„n Trg republike till marknaden, med havet pĂ„ ena sidan och staden pĂ„ den andra, strĂ€cker sig Rivan, Splits vardagsrum och nöjescentrum. HĂ€r flanerar man om kvĂ€llen, trĂ€ffar sina vĂ€nner, tar ett glas eller lĂ€ppjar pĂ„ en espresso. Allt med utsikt över hamnen och Medelhavet.

Brac

Brac har Kroatiens mest kÀnda strand Zlatni Rat (eller gyllene hornet) pÄ södra sidan av ön och öns vita stenart har spritt sig vida i kring vÀrlden dÄ den pryder fasadvÀggar i sÄvÀl Vita huset i Washington, som delar av Stockholms slott. Brac Àr Dalmatiens högsta ö och pÄ de sluttande terrassodlingarna odlas bÄde vin, oliver och frukter. Och sÄvÀl traktens honung som fikon Àr utsökta.

Hvar

Hvar Àr en av de största öarna, med flest sevÀrdheter och Àven den som tagit emot turister under lÀngst tid. NÀr fÀrjan nÀrmar sig hamnen i Hvar stad förstÄr man snart varför ön Àr sÄ omtyckt. Stadsbilden domineras av byggnader i varma naturfÀrger, upplivat av frodig grönska. Inne i hamnen rÄder en stillsam aktivitet och bortom denna vÀntar Stjepana-torget med caféer och intressanta grÀnder som försvinner in i stadens Àldsta delar.

Vis och Bisevo

LÀngre ut vÀntar flera öar, bland andra ön Vis, som ligger cirka tvÄ timmar frÄn Split, lÀngst ut i Adriatiska havet. Fram till Är 1989 fick turister inte stiga i land pÄ ön, dÄ den var militÀrt omrÄde. FrÄn staden Vis, dÀr fÀrjan lÀgger till, gÄr det bussar till Komiza fiskeby. Hit Äker man för att koppla av för att njuta av orörd natur, vita stenhus, sevÀrdheter som medeltida kyrkor, trÄnga grÀnder och gömda vikar med kristallklart, turkost vatten. FrÄn Komiza kan man ta en bÄttur pÄ fem nautiska mil över till den lilla grannön Bisevo. Bisevo Àr kÀnd för sin omtalade grotta Modra, som man kan ta sig in i med smÄ bÄtar. Det kÀnns som om havet lyser upp i dess magiskt blÄa ljus som Àr solens reflekterade sken inne i grottan.

Korcula

Ön Korcula Ă€r en frodig ö med sĂ„vĂ€l pinjeskog, som böljande vinklĂ€dda sluttningar. Man hĂ€vdar att Marco Polo föddes pĂ„ ön Korcula och man kan hĂ€r besöka upptĂ€cktsresenĂ€rens museum, en sevĂ€rdhet belĂ€get vid sidan av kyrkan mitt i stan. Korcula stad Ă€r en medeltida stad, som har ett intressant gatunĂ€t i fiskbensform, med huvudgatan som utgör ryggraden och mindre ben som utgörs av de raka grĂ€nder som gĂ„r ut ifrĂ„n denna. Korcula nĂ„r du ocksĂ„ ifrĂ„n Peljasac halvön eller Dubrovnik eller Makarska stad med bĂ„t. PĂ„ Korcula finner du i motsats till de andra öarna flera sandstrĂ€nder.
Hur du tar dig runt
Bra bussförbindelser, taxi och bÄtar till öar utanför Split som t.ex. Brac, Hvar, Solta och Vis.

Buss

BussnÀtet i Dalmatien Àr i allmÀnhet bÄde pÄlitligt och punktligt, Àven om det pÄ öarna kan tyckas en smula sporadiskt ibland. Till stora stÀder som Zagreb, Dubrovnik och vissa turistorter (till exempel Makarska) gÄr det ocksÄ fint att ta buss. Men vill man till exempel ta sig nÄgonstans pÄ kvÀllen, kanske till nÄgon konoba som ligger utanför stan Àr det taxi eller egen bil som gÀller. Detsamma gÀller mÄnga av de smÄ byarna i inlandet.

Taxi

Det gÄr alltid bra att bestÀlla taxi frÄn hotellet, restaurangen eller var du nu befinner dig för resa mellan byarna. Erfarenheten visar att taxichaufförerna Àr Àrliga, trevliga och pÄlitliga. Att pruta pÄ priset eller försöka fÄ "special price" förekommer inte hÀr. Du kan i allmÀnhet lita pÄ taxichaufförens taxameter.

Cykel

Ett smidigt och trevligt sÀtt att ta sig fram pÄ öarna. Det finns fina cykelvÀgar till badplatserna som ligger en bit utanför sjÀlva stadskÀrnan. FrÄga pÄ ditt hotell efter nÀrmaste cykeluthyrare.

BĂ„t

Det finns bra fungerande bÄtlinjer, bÄde lokala och internationella. Det finns ocksÄ ett stort utbud av organiserade bÄtutflykter. PopulÀrast Àr de sÄ kallade "fish picnics" som erbjuds bÄde i Jelsa, Hvar och i Baska Voda. Det finns ocksÄ heldagsturer med olika upplÀgg, t.ex. med ett uppehÄll vid Zlatni Rat.
Split Àr det stora navet nÀr det gÀller bÄttrafik ut till de mÄnga öarna. Vill du Äka direkt frÄn en ö till en annan Àr möjligheterna ofta begrÀnsade, och det kan vara svÄrt att Äka fram och tillbaka samma dag. Det största rederiet heter Jadrolinija. De har en informativ webbplats med tidtabeller och prisuppgifter: www.jadrolinija.hr.

Motorcykel och moped

Vi rekommenderar dig inte att hyra moped eller motorcykel p.g.a. den starka trafiken sommartid, men det Àr vanliga fÀrdmedel bland kroaterna sjÀlva. FrÄga alltid efter hjÀlm! I Kroatien Àr det nÀmligen inte sjÀlvklart.
Fakta

VĂ„r service

Under perioden maj-september kan du nÄ oss dygnet runt pÄ vÄr servicetelefon samt pÄ sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda rÄd. Reser du med charter, möter vi dig dessutom pÄ flygplatsen och ser till att du kommer pÄ rÀtt buss om du bokat transfer.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krÀvs men stannar du lÀngre Àn 90 dagar behöver du registrera uppehÄllsrÀtt. För mer information hÀnvisar vi till Kroatiens ambassad pÄ telefon 08-440 52 80.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Kroatien.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Hotellskatt i Kroatien

Boende pÄ kroatiska hotell betalar en turistskatt pÄ sju kuna per person och natt. Reser du med charter (fasta reslÀngder pÄ en till fyra veckor) Àr denna inrÀknad i priset och du behöver alltsÄ inte betala den pÄ plats. Om du reser med reguljÀrflyg (flexibel reslÀngd) betalar du direkt till hotellet, antingen vid ankomst eller vid avresa.

Valuta och betalning

Kroatiska Kuna (HRK). Det finns mÄnga uttagsautomater i Split centrum.

Tidsskillnad

Ingen tidsskillnad.

El

Samma som i Sverige, 220 volt.

SprÄk

Kroatiska. De flesta som arbetar inom turistnÀringen talar Àven tyska och engelska.

Övrigt

Det finns mÄnga backar, nivÄskillnader och trappor pÄ samtliga resemÄl. Lugnare tempo i maj, juni och september men under högsÀsongen i juli och augusti höjs tempot och utbudet av restauranger, barer och caféer blir större. Mycket trafik pÄ vÀgarna juli-augusti dÄ mÄnga tyskar och italienare kommer hit med bil. Har du batteridrivna apparater med dig pÄ resan till Kroatien, bör du vid hemresan ta ut batterierna och lÀgga batterierna i handbagaget! VÀckarklockan, transistorradion, rakapparaten osv. kan du packa ned i den resvÀska du ska checka in pÄ Splits flygplats. Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn
Det Àr lÀtt att resa med barn i Kroatien, ungefÀr som att resa pÄ familjesemester i Sverige. SÄdant som barnmat, blöjor och rent vatten finns i stort sett överallt. Men det Àr varmare, det finns nÀstan inga skötbord och amning ses som en privatsak.

Sol och bad

I Dalmatien badar man ju oftast frÄn klippor och badplattformar, men nÀstan överallt finns det nÄgon form av sand- eller grusstrand. De Àr dock sÀllan sÀrskilt stora, varför det kan bli mycket trÄngt. För större - och simkunniga - barn Àr Dalmatien ett eldorado av spÀnnande badmöjligheter, med eller utan cyklop och snorkel. Inför familjesemester och charter med barn bör man vÀlja sitt resmÄl med lite mer omsorg. Jelsa Àr t.ex. ett barnvÀnligt resmÄl, dÄ det finns en liten sandstrand och biltrafiken Àr mycket lugn. PÄ Brac möter du Lollo och Bernie i Supetar pÄ vÄrt barnvÀnliga hotell Family Garden Waterman Supetrus Resort.

Restaurangbesök

Även krĂ€sna barn blir mĂ€tta i Kroatien, hĂ€r finns bĂ„de pizza och pasta, tillsammans med spĂ€nnande saker pĂ„ spett, frĂ€scha grönsaker och lĂ€cker glass. Men barnportioner eller speciell mat för barn har inte slagit igenom hĂ€r, fast frĂ„gar man kyparen kan han eller hon oftast ordna nĂ„got sĂ„ alla blir nöjda.

Barnmat och blöjor

Barnmat, blöjor, vÀlling etc. hittar du i allmÀnhet pÄ Konzum eller andra snabbköp.
Sök din resa till Split