Se hotell (1)

Resor till Turgutreis

Välkommen till Turgutreis, Bodrumhalvöns näst största stad, lika känd för sina stränder som för sina solnedgångar som för sin välbesökta marknad.

Turgutreis ligger på Bodrum-halvöns västkust, och har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Idag är det en modern stad, med en välkänd marina och ett intensivt folkliv, särskilt under marknadsdagar, då folk från den kringliggande landsbygden reser hit för att sälja sina produkter. Det också många som väljer att resa till Turgutreis för att njuta av flera kilometer strand, utmärkta hotell och ett bra uteliv för den som inte vill gå och lägga sig efter att ha avnjutit en av de solnedgångar som staden är känd för.

Upptäck Bodrum

Halvön Bodrum är inte större än att man lätt kan resa runt på egen hand och ändå vara tillbaka i god tid för en aperitif innan middagen. Det är enkelt att ta en dolmus från Turgutreis in till staden Bodrum med dess enorma utbud, och lika enkelt är det att ta sig till andra sevärdheter och byar runt halvön. Enklast är naturligtvis att följa med på någon av våra arrangerade utflykter. Det finns mycket att välja bland, både på land och till havs.

Bra att veta
 • Strandnära hotell
 • All Inclusive
 • Hotell med spa
 • Fina stränder
 • Bra shopping
 • Restauranger och nattliv
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Turgutreis

Resmålet har ännu inga omdömen

Väder
 • januari
12°5°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
13°5°
5
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
16°7°
6
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • april
21°10°
8
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
26°14°
9
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juni
30°18°
11
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
33°21°
12
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • augusti
33°21°
12
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • september
29°17°
10
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • oktober
24°14°
7
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
19°11°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
14°7°
4
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
Stränder
Stranden i Turgutreis är sammanlagt fem kilometer lång. Stranden består av en blandning av sand och små stenar.

Sol och bad på Bodrum-halvön

Bodrumhalvön har flera vikar med vackra stränder och svalkande härligt kristallklart vatten. Stränderna ligger undangömda mellan majestätiska klippor med mycket att utforska även under vattnet. Här finner du grottor, klippformationer, rev och fiskar i regnbågens alla färger. Bodrum har också ett perfekt läge för segling runt de vackra öarna som förenar sig med den grekiska övärlden. De lokala invånarna brukar ta en avkopplande båttur till öarna och ett svalkande dopp i någon vik. Vikarna och dess stränder har oftast grovkornig sand eller småstenig botten. Det är bara att bege dig ut med båt, bil eller buss och hitta din favoritvik.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 4 timmar från Stockholm

Så reser du hit

Till Turgutreis kan du resa under sommarsäsongen (maj-september) med Vings charterresor.

Flygen landar på flygplatsen i Milas.
Till Bodrum kan du resa med Vings charterresor, flyget landar på flygplatsen Milas - Bodrum .
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Turgutreis. Transfer ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Milas flygplats till ditt hotell är cirka en timme (ca 55 kilometer), beroende på trafik och antal hotellstopp. Om transferbussen går via vårt resmål Gümbet uppskattas restiden till ca 1 timme och 30 minuter. På flygplatsen, intill bussparkeringen vid ankomsten, finns en kiosk att köpa vatten att ha med sig på bussen. Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
Det finns gott om restauranger med lokal, turkisk mat i Turgutreis. Begränsat utbud i Akyarlar, där hotellet ligger.

Mat och dryck i Turkiet

Låt dig förföras av turkisk matlagning. Turkiet är en smältdegel med ena benet i Asien och det andra i Europa, något som också avspeglar sig i maten. Det turkiska köket är baserat på kött, massvis av spännande färska grönsaker, ristyper och bröd. En traditionell turkisk middag startar ofta med soppa och meze. Huvudrätten består gärna av kött, till exempel serverat som kebab tillsammans med grönsaker, ris eller bröd. Desserten är som regel väldigt söt och god, ofta med inspiration från det arabiska köket.

Meze

Meze är smårätter, ofta färska grönsaker, kött och kryddor som serveras med bröd. Det finns oändliga variationer av meze, mycket beroende på var i Turkiet man befinner sig. Meze äter man tillsammans. De dukas fram på fat som ställs mitt på bordet, så att alla kan komma åt för att pröva de olika sorterna. Turkarna dricker raki till meze, och nationaldrycken passar alldeles utmärkt till mezerätternas symfoni av smaker. Restaurangerna har sina egna variationer av dessa rätter, men i princip har alla det som kallas mezetallrik. Detta är en enkel tallrik med ett urval av husets bästa sorter. Vet man vad man tycker om är det bättre att beställa sina meze var för sig, då de serveras på separata assietter.

Soppa

Turkarna älskar soppa och äter det gärna dagligen, till flera måltider. Därför finns det ett stort utbud av sopprestauranger, som både de lokala invånarna och turisterna besöker på väg hem från stan. Här serveras specialiteter så som hjärnsoppa, tungsoppa och tarmsoppa, men de har också kycklingsoppa, tomatsoppa och linssoppa som vi är vana vid hemifrån. Sopprestaurangerna har normalt sett öppet hela dagen och man bör absolut besöka ett av dessa ställen. Håll utkik efter en skylt där det står "corba", som är det turkiska ordet för soppa.

Huvudrätter

Huvudrätten består ofta av fisk eller kött. Turkiet är omgivet av fyra hav, och därför är fisk en viktig del av det turkiska köket. Ofta serveras svärdfisk-kilic, piggvar-kalkan, havsabborre-levrek och tonfisk-palamut, men även räkor och bläckfisk. Här i Bodrum är tillgången på fisk stor och det finns en rad av restauranger som har färsk fisk på menyn. Några av restaurangerna har också levande fisk i akvarium, där du själv kan plocka ut den fisk du önskar. Var uppmärksam på att fisk kan vara väldigt dyrt.

Kebab

Ordet kebab härstammar från Turkiet och betyder stekt kött. Det finns flera olika sorters kebab, nedan följer en kort förklaring:
Döner kebab är närmast den kebab som köps hemma i Sverige. Strimlor av lamm-, kyckling- eller oxkött som kan fås i franskbröd, över franskbröd som är tärningsskuret och i "dürüm" där kebabköttet är inrullat i tunnbröd. Döner kebab serveras med sallad och lök.
Iskender kebab har fått sitt namn efter Alexander den store
.... Har i princip samma ingredienser som Döner kebab, men serveras på tallrik med köttet på en bädd av tärningsskuret bröd och toppas med tomatsås och yoghurt.
Adana kebab är malt oxkött som är relativt starkt kryddat. Grillas på spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.
Sis kebab består av stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött på spett varvat med paprika och ibland tomat.
Patlican kebab eller aubergine kebab, är som sis kebab, fast varvad med auberginebitar.

Andra rätter och tillbehör

Dolma, vinblad med olika fyllningar, finns i många varianter
Kadin göbegi, "kvinnonavel" - en slags nötkaka
Tjadjik är Turkiets svar på grekernas tzatziki, en yoghurtblandning med vitlök och salt. I Turkiet blandar man ofta i lite hackade myntablad eller dill.
Börek är en smördegsrulle oftast fylld med getost och kryddor.
Ezme är en stark blandning av finhackad chili, lök och tomat.
Saksuka, grönsaker som hackas och blandas med vitlök och tomatsås
.... Det kan variera vilka grönsaker man använder men vanligtvis är det champinjoner och grön paprika.
Köfte är den turkiska köttbullen. Färs som blandas med färska kryddor och rullas till avlånga köttbullar. Den traditionella köften innehåller lammfärs men de flesta serverar den även med nöt.
Casserole är traditionella grytor med champinjoner, kyckling, nötkött eller skaldjur. Vanligtvis blandas huvudingrediensen med grönsaker och serveras med bröd. Restaurangerna har ofta sin egen variant och de smakar precis så gott som det låter.
Lavas är det berömda, uppblåsta brödet som serveras innan maten, ofta med lite tjadjik eller smör. Detta behöver man oftast inte beställa in. Traditionellt bakas dessa bröd i vedeldad ugn för att få den rätta smaken och den rätta konsistensen. Ofta serveras det till meze.

Dessert

När det gäller desserter älskar turkarna allt som är sött. Kakor äter de särskilt mycket av. Dessa kakor är ofta dränkta i honung. Baklava är en typisk turkisk dessert, som består av fler lager smördeg, valnötter och pistage i sockerlag. Även frukt som melon, bär och druvor är en vanlig syn på det turkiska dessertbordet. Turkarna använder ett uttryck som heter: "Är sött, tala sött".

Dryck

Man dricker alltid vatten till maten i Turkiet, men inte uteslutande. Här bryggs flera lokala ölsorter av hygglig kvalitet, och landets viner skäms inte för sig, även om de inte alltid passar så bra till den turkiska maten. Skall man göra som turkarna själva gör skall man dricka raki, särskilt till meze, som blandar så många olika smaker att vinets egen smak hamnar lite i skymundan. Raki är släkt med den grekiska ouzon, den franska pastisen och Levantens arak, det vill säga ett anisbrännvin. Man häller så mycket man vill ha i ett glas, släpper ner ett par isbitar och fyller upp med vatten varvid drycken blir mjölkig och ogenomskinlig. Ta det varligt, även om det smakar gott, raki är trots allt starksprit. Ayran måste också nämnas när man talar om turkiska drycker. Det är helt enkelt yoghurt och vatten som vispas ihop med lite salt. Gott och läskande i värmen!

Vin

Vintraditionen i Turkiet är relativt ny och orsaken till detta är att det inte dracks vin i det Osmanska riket. Först efter rikets fall 1919 börjat Turkiet att producera vin och idag är landet, med sina en miljon hektar vingårdar, en av världens största vinproducenter. Vindruvorna odlas huvudsakligen i de västra, norra och centrala delarna av Turkiet där odlingsförhållandena är perfekta.

Öl

Efes är namnet på den största öltillverkaren i Turkiet och de står för över 80 procent av ölförsäljningen i landet. Efes är också huvudsponsor av Turkiets största basketlag, som faktiskt har fått sitt namn efter öltillverkaren - Efes Pilsen SK.

Kaffe

Visste du att kaffet kom till Europa från Turkiet? Landet har med andra ord långa traditioner av kaffebryggning. Det sägs att världens första kaffehus öppnades i Istanbul på 1500-talet. Det turkiska kaffet får sin karaktäristiska smak av det sätt det tillreds på. De rostade kaffebönorna mals till ett fint pulver och kokas därefter i en speciell kanna som kallas cezve. Kaffet serveras i små glas och har en ganska tjock konsistens med kaffesump i botten. Enligt traditionen kan man få sin framtid spådd i kaffesumpen.
När du beställer en kopp turkiskt kaffe så finns det olika söthetsgrader. Az sekerli (uttalas aas sjekerli) är lite socker, orta (uttalas årta) "lagom" mycket socker, sekerli (uttalas sjekerli) är mycket socker. Normalt sett så ska man alltid få ett glas vatten till sin kopp turkiska kaffe.

Te

Te är en vardagsdryck i Turkiet. Man serverar te på alla caféer och restauranger, och du ska inte bli överraskad om du blir erbjuden te när du går in i en butik för att handla. Turkiskt te är ett svart te som kokas i en speciell tekanna för att få fram den bästa smaken. Teet är för starkt för att serveras i stora tekoppar och serveras därför i små tulpanformade glas. Det finns vanligt te och äppelte, det senare brukar falla oss skandinaver i smaken och kan drickas både varmt och kallt.
Nattlivet i Turgutreis utspelar sig på någon av stadens många caféer och barer.

Nattliv i Bodrum-området

I Bodrum stad finns det ett stort utbud av barer, nattklubbar och diskotek. Längs marinan ligger ställena av lite högre klass, för dem som gillar att synas, medan det på bargatan (som är shoppinggata dagtid) råder en lite mer avslappnad stämning. Här finns alltifrån rockbarer och en flytande nattklubbsbåt till mer stilfulla loungebarer, som håller öppet till tidigt på morgonen.
Shopping
Marknaden i Turgutreis är välkänd, här säljs allt från grönsaker till väskor, övrig shopping är mest lokal.

Shopping i Bodrum-området

Är du ute efter det senaste klädmodet, guld, vackra tyger, skinnjackor och färgstarka handknutna mattor har du hamnat helt rätt. Bodrum har ett stort shoppingutbud där du kan finna allt från vattenpipor och trendiga kläder till vackra skålar, prydnader, guldsmycken och väskor. Turkiet är ett modemedvetet land med flera exklusiva designers som har etablerat sig på den internationella marknaden. Många kända och populära skandinaviska klädmärken har hela sin produktion här. Förutom tillverkningen, importerar förstås Europa även en stor volym kläder direkt från Turkiet.

Prisnivå och prutning

Du kan finna många vackra föremål att ta med dig hem och göra otroligt bra fynd. Prisnivån är lägre än hemma. Det finns bara en shoppingregel; pruta på allt, överallt! Även i guld-, kläd- och skinnbutiker.

Marknader

Bodrumhalvön har många livfulla marknader som är väl värda ett besök. Marknaderna är fyllda med kryddor, färska frukter, nyskördade grönsaker, blomstrande färgrika blommor, oliver och ost från landsbygden runt Bodrum. Textilmarknaderna erbjuder handvirkade dukar och gardiner, kläder, skor och vackra accessoarer. Ta en tur till närmaste by för sol och bad, så kanske du har turen att besöka just deras marknad. De små marknaderna runt Bodrum centrum stänger ca kl. 14.00. Bodrums stora marknad stänger dock först när sista besökaren har gått hem.
Aktiviteter och sevärdheter
Skulle man vilja ägna sig åt något annat än sol och bad finns det en hel del aktiviteter man kan ägna sig åt i Turgutreis, som till exempel vattensporter eller vandring.

Vattenparken

Efter några dagars vila på stranden kan det vara roligt att göra något annat. Varför inte ta en tur är till den fartfyllda vattenparken, som har vattenrutschbanor för stora och små. Vattenparken ligger vid huvudvägen mellan Bitez och Ortakent (Yahsi Beach).

Gündogan

Liten, charmig stad norr om halvön med lantliga hus och vackra omgivningar. Gündogan betyder soluppgång, och här lever invånarna främst av svampplockning, fiske, oliv- och mandarinodlingar. Det finns restauranger och caféer nere vid viken och priserna är något lägre här än på övriga Bodrumhalvön.

Dykning

Upplev Medelhavet under havsytan. Utanför Bodrums kust och runt Black Island finns det flera vackra rev och goda möjligheter för dykning.

Gümüslük

En av de gemytliga städer med härliga stränder som finns längs med Peninsula. Hit finns goda bussförbindelser med hela Bodrum. Gümüslük är en av de städer som har varit bebodd längst. Staden är byggd ovanpå den antika staden Myndos. Myndos nämns också i Shakespeares "Julius Caesar". Själva namnet Gümüslük betyder silver på turkiska, och under sommaren är staden ett populärt tillhåll för många kända turkiska sångare, skådespelare och konstnärer.

Türkbükü

I fartfyllda Türkbükü kan du på en och samma gång se flera hundra yachts och paparazzis. Chansen är stor att du får se en kändis som vilar sig i solen.

Ortakent

Ortakent har vackra vandringsleder med utsikt över Bodrums berg, vackra hav och hamnar. En lugn by där det finns en hel del jordbruk. Längs kusten vid Ortakent ligger också den berömda Camel Beach, som är en av de finaste stränderna i Bodrum. Här kan du, precis så som namnet antyder, rida på en kamel längs stranden.
Hur du tar dig runt
Att ta sig runt med bil ger en härlig frihetsupplevelse. Du får möjlighet att besöka spännande städer och platser. Den turkiska trafiken kan i början kännas lite avskräckande men är lätt att vänja sig vid. Men det är givetvis viktigt att vara uppmärksam. Som regel är det inte några problem att hitta med hjälp av en bra karta, det är också skyltat på vägarna. Vi rekommenderar Avis – en biluthyrningsfirma med många bra bilar. Det är ett internationellt företag som håller hög standard också när det gäller service.

Priserna hos Avis inkluderar obegränsat antal kilometer, skatt, skadeförsäkring samt stöldförsäkring. Försäkring för personskada kan köpas som tillägg. I försäkringen ingår inte förlust av personliga ägodelar vid inbrott i bilen. Observera att priserna INTE inkluderar ersättning om personskada skulle uppstå, inte heller bensin.

De vanligaste försäkringarna och koderna:

• CDW Bilskadeförsäkring. Ingår i det pris du betalar. Självrisk tillkommer.
• TP Stöldförsäkring (av bilen). Ingår i det pris du betalar. Självrisk tillkommer.
• SCDW Självriskreducering eller självriskeliminering. Ingår.
• PAI och SUPER PAI Olycksförsäkring. Frivillig och kan köpas till. Täcks ofta av t.ex. din hemförsäkring.
Vi finns här för din skull, och vill att du ska få en underbar semester. Om du har några frågor eller behöver hjälp med något, tveka inte att ta kontakt med oss.
Dolmus (minibuss). Flera taxistationer i Turgutreis.

Hur du tar dig runt på Bodrum-halvön

Att ta sig runt här i Turkiet kan se skrämmande och stressigt ut, men i verkligheten är det enkelt, komfortabelt och väldigt billigt. Möjligheterna är många och vi vill verkligen rekommendera alla som reser till Bodrumområdet att ägna en del av semestern till att resa runt och upptäcka Turkiets små hemligheter. Det finns nästan inget annat ställe i världen där ruiner av antikens städer ligger så tätt som här i den västra delen av Turkiet.

Långfärdsbussar

Från Bodrum kan du ta dig till de flesta stora städer i Turkiet. Bussarna är nya och fina och på längre distanser serveras ofta snacks och juice. Ska du resa långt kan det löna sig att ta nattbussen, och köp gärna två säten så att du kan sova bekvämt. Alla bussar är rökfria och biljetter finner du på busstationen eller i någon av de lokala resebyråerna.

Stadbussar/dolmus

Dolmus är namnet på de små bussarna som fungerar som stadsbussar. Ordet dolmus betyder fullproppad och det är precis vad de är. Om du vill åka med en finns det hundratals av busstopp i Bodrum och närområdet, men oftast kan du kliva på var som helst bara genom att vinka till bussen. Det står tydligt på bussarna vilka sträckor de kör. Det finns för det mesta ingen stoppknapp i dessa bussar, så här gäller det att ropa till chauffören när du vill att han ska stanna. "DUR" betyder stopp på turkiska. Priset för att åka dolmus är ca 2,50-3,50 turkiska lira, men varierar beroende på vart du ska åka.

Taxi

Det finns otaliga taxibilar i Bodrum och områdena runt omkring, så du behöver inte vänta länge för att få tag i en. Taxibilarna är gula och ska alltid köra på taxameter. Priserna på taxi varierar utifrån hur långt du vill åka och vilken tid på dygnet det är. Ibland kan det löna sig att avtala priset med chauffören i förväg, men ofta säger chauffören att han bara kör på taxameter.

Hyrbil

Allt fler hyr bil under semestern för att uppleva resmålet utanför turiststråken. Att äta lunch på ett lokalt café i en liten by eller ta ett dopp på en undangömd strand är ofta de semesterminnen som varar allra längst. Vi samarbetar med Avis och hjälper dig gärna att hyra bil, samt att lägga upp en resrutt om du önskar. Det är enkelt att hitta med hjälp av en karta, och vägarna är oftast bra skyltade. Du kan till exempel besöka den antika staden Efesos, eller kanske ta en tur till de snötäckta bergen i Pamukkale?
Fakta

Vår service

Under maj till oktober kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon, samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt i 6 månader vid ankomst till Turkiet vid resor under 90 dagar. För vistelse längre än 90 dagar krävs visum. För mer information hänvisar vi till Turkiets ambassad på telefon 08-23 08 40.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Turkiet.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Turkiska lira (TRY). På flera ställen kan man också betala med euro och få en acceptabel kurs. För växling rekommenderas att man tar sig till en bank eller PTT (det turkiska postkontoret) i centrum av Bodrum för att få bästa möjliga kurs. Det finns även flera minibanker i Turgutreis.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

El

220 V

Språk

Turkiska. De flesta som arbetar inom turistindustrin talar dock viss engelska eller tyska.

Övrigt

För svenska medborgare krävs svenskt pass giltigt minst fem månader från inresedatum. Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn

Resa med barn i Turkiet

Det går utmärkt att resa till Turkiet med barn. Ofta får familjens minsting den största uppmärksamheten på restauranger och i butiker. Trots höga trottoarkanter är det relativt enkelt att ta sig fram med barnvagn.

Barnens mat

På nästan alla restauranger kan man beställa potatismos, ris med yoghurt - vilket många turkiska barn tycker mycket om - eller någon annan av ditt barns favoriter. Köfte (köttbullar), korv och pizza brukar vara omtyckt. Är du osäker på vad ditt barn vill ha händer det ofta att ni får följa med in i köket och se vad som finns i de olika grytorna. I Turkiet äter man mycket sötsaker och det finns många goda efterrätter. Barnens favorit nummer ett är väl ofta glass i olika former. Glass på turkiska heter dondurma. En annan populär efterrätt är Sütlac, ett mellanting mellan ris och vaniljpudding. Chokladpudding är ett annat säkert kort. Många restauranger har barnstolar, ofta i metall med hjul.

Insekter och djur

Mygg finns nästan året runt och ibland tror man att de är utrustade med ljuddämpare då man inte hör dem. Ta med myggnät och myggmedel. Känsliga barn bör få läkarråd i Sverige före utresa.

Skorpioner kan förekomma på landsbygden, men det är sällan man träffar på dem. Skulle man ha oturen att bli stucken av en skorpion är det viktigt att uppsöka läkare med en gång.

Undvik lösspringande hundar och låt inte barnen klappa dem, då de kan vara aggressiva.

Sol och värme

Under sommarmånaderna är det inte ovanligt att temperaturen klättrar upp mot 40 grader i skuggan. Hög solskyddsfaktor är nödvändigt. Solskyddsmedel är billigare i Sverige än på de turkiska turistorterna. Se till att barnen dricker mycket vatten. Håll dem i skuggan och ha gärna en långärmad tunn tröja på dem som ett extra solskydd. Använd solhatt! Ett urvridet fuktigt badlakan kan vara ett tips för sömnlösa, ledsna barn när natten kommer och värmen inte gett vika. Utsätt inte barnen för den starka solen under juni-augusti. De som bor här försöker att undvika att vara i solen mellan kl. 12.00 och 16.00.

Bilbarnstolar

Det finns bilbarnstolar att hyra, men reservera i god tid då antalet ofta är begränsat. Kvaliteten kan variera. Hos Avis kan du hyra en stol för åldern 0-4 år.

Shopping

Bomullsplagg är ofta billiga och av bra kvalitet.

Barnmat och blöjor

Barnmat och blöjor finns att köpa i de flesta större mataffärer samt på välsorterade apotek. Billigast handlar du på Carrefour och Migros. Jämfört med Sverige är sortimentet på burkmat mindre.
Grötpulver liksom de flesta fruktpuréer innehåller ofta mycket socker.

Övrigt

Trafiken är intensiv, se dig noga för när du korsar gatorna.
Sök din resa till Turgutreis