Se hotell (37)

I Alanya har Ving flera populÀra familjehotell, och för dig som reser utan barn vÀntar tvÄ hÀrliga Sunprime, med god mat, goda viner, och lugn och ro.

En resa till Alanya Àr en resa till det riktiga Turkiet, för den som vill se nÄgot mer pÄ resan Àn hotell och strÀnder. HÀr i Alanya gÄr barnen till skolan, tanter diskuterar högljutt ett eller annat pÄ gatan och pÄ marknaden sÀljer man mat, inte bara kopierade mÀrkesvaror eller billiga klÀder. Samtidigt har man förstÄtt att ge sina besökare det de efterfrÄgar, sÄ det finns gott om bÄde bÀttre och sÀmre restauranger, ett ymnigt nöjesliv, och vÀlhÄllna strÀnder dÀr bÄde turister och lokalbefolkning förnöjt strÀcker ut sig i solen. Ta en tur runt i staden, det dröjer inte lÀnge förrÀn du hittar ett lokalt café, utan menyer pÄ vare sig engelska, tyska eller svenska. Utan menyer alls förresten, alla vet ÀndÄ vad som serveras. Besök matmarknaden och fröjdas över de vackra grönsakerna och den fÀrska fisken, eller ta en tur till nÀrmsta hamam och bli en del av en tradition med mÄnga hundra Är pÄ nacken. Och föralldel, Àgna gÀrna en kvÀll eller tvÄ Ät lite shopping, det finns mycket man kan köpa, och det mesta Àr mycket billigt. Alanya Àr ocksÄ ett av kustens bÀsta val om du vill slÄ dig loss pÄ semestern, nattlivet gÄr inte av för hackor, och dagarna fyller man med sol och bad, kanske kryddat med en utflykt eller nÄgot Àventyr.

BarnvÀnliga hotell i Alanya

Ska du resa med barn till Alanya finns det mycket att vÀlja pÄ. Reser du med Ving kan du vÀlja om du vill bo nÀra stranden eller ett litet stycke dÀrifrÄn, och det finns gott om hotell som erbjuder All Inclusive, nÄgot som brukar vara perfekt just nÀr man reser med barn.

Nyhet, kortare transfer till Alanya

Till sommaren kan du boka flyg frÄn Arlanda till Gazipasa, en flygplats som ligger bara fem mil frÄn Alanya. Det betyder att du kan komma frÄn flygplatsen till ditt hotell pÄ under en timme, nÄgot som brukar vara populÀrt nÀr man till exempel reser med smÄ barn.

TvÄ Sunprime i Alanya

Sunprime Alanya Beach ligger alldeles vid strandpromenaden i Alanya och Ă€r ett av vĂ„ra mest populĂ€ra hotell i Alanya och erbjuder allt du kan förvĂ€nta dig nĂ€r du reser till nĂ„got av vĂ„ra Sunprime Hotels. Öster om Alanya, i Oba, har vi Sunprime C-lounge, dĂ€r bĂ„de All Inclusive och WiFi ingĂ„r i priset, liksom gym och grupptrĂ€ning med utbildade instruktörer. Som pĂ„ alla vĂ„ra Sunprime Hotels kan du rĂ€kna med en semester i vuxet sĂ€llskap, i eleganta omgivningar och i en lugn atmosfĂ€r.

KilometerlÄnga strÀnder

I Alanya behöver man aldrig trĂ€ngas pĂ„ stranden, för hĂ€r finns plats för alla, oavsett om man vĂ€ljer Kleopatrastranden eller Östra stranden. Du kan vĂ€nta dig kristallklart vatten och alla bekvĂ€mligheter inom en armlĂ€ngds avstĂ„nd.

Resor för alla

I omgivningarna finns mycket att se och göra. Följ med pĂ„ en bĂ„ttur lĂ€ngs Manavgatfloden, eller gĂ„ ombord pĂ„ nĂ„gon av de trĂ€bĂ„tar som tar dig ut pĂ„ en hel dags sol och bad pĂ„ havet. Ving har mĂ„nga utflykter, bl. a. till den berömda floden Dimcay som ligger utanför Alanya. Under högsĂ€song, juni–augusti, Ă€r Alanya mĂ„let för ungdomar frĂ„n hela Europa. Men det hindrar inte att Ă€ven familjer och par trivs och ryms. HĂ€r i Alanya finner var och en sin egen pĂ€rla.

Bra att veta
 • Sunprime Hotels
 • Family Garden
 • Familjehotell
 • PrisvĂ€rd mat och dryck
 • All Inclusive
 • Bra shopping
 • Restauranger och nattliv
 • KilometerlĂ„nga strĂ€nder
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Alanya

Shopping
4,2
Mat & Dryck
4,1
Nöjesliv
4,0
VĂ€der
 • januari
14°5°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • februari
15°6°
6
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
18°7°
7
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • april
21°10°
8
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
25°14°
10
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
30°18°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
34°21°
13
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
34°21°
12
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • september
31°18°
11
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • oktober
26°14°
8
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
20°10°
6
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
16°7°
5
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
StrÀnder
Alanya med omnejd bjuder pÄ flera hÀrliga sandstrÀnder.

Kleopatrastranden

Detta Ă€r utan tvekan den mest kĂ€nda stranden i Alanya, och de flesta hamnar förr eller senare hĂ€r. Den Ă€r indelad i sektioner, var och en kopplad till en strandkiosk som ser till solstolar, sĂ€ljer förfriskningar och hĂ„ller stranden ren och snygg. Sanden Ă€r ganska grovkornig och ingen kan sĂ€ga att stranden Ă€r lĂ„nggrund, bara ett par steg ut har man vatten upp till midjan. HĂ€r finns all service man kan behöva; toaletter, duschar och gott om möjligheter att köpa en dricka eller nĂ„got att Ă€ta. Precis som Östra stranden har man rĂ€tt att hissa Blue Flag, som ett tecken pĂ„ att vattnet Ă€r rent och att stranden uppfyller vissa minimikrav med tanke pĂ„ renlighet, handikappvĂ€nlighet etc.

Östra stranden

Är smalare Ă€n Kleopatra-stranden. Den vidgar sig en smula ett par hundra meter frĂ„n centrum. Sanden Ă€r pĂ„ grĂ€nsen till grus och full av lent rundslipad smĂ„sten. Inte heller hĂ€r behöver man riskera att gĂ„ hungrig eller törstig eftersom det finns gott om restauranger och barer att vĂ€lja mellan, kanske fler Ă€n lĂ€ngs Kleopatrastranden.

Ulasstranden

Detta Àr en liten fin strand ca fem kilometer vÀster om Alanya. Mycket populÀr bland lokalbefolkningen. Man kan Äka dolmus frÄn Alanya till stranden.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 4 timmar frÄn Stockholm.

SĂ„ reser du hit

Till Alanya kan du resa under sommarsÀsongen (april-november) med Vings charterresor.

Flygen frÄn Sverige landar pÄ flygplatsen i Antalya.
Reser du frÄn Stockholm eller Köpenhamn kan du vÀlja att flyga till Gazipasa utanför Alanya (juni-oktober).

Till Alanya kan du Àven resa med Ving pÄ reguljÀra flygresor med valfri reslÀngd.
Med Vings transfer kommer du enkelt och sÀkert till ditt hotell i Alanya. Transfer ingÄr inte i resans pris, du lÀgger sjÀlv till den vid bokning.

FrÄn Antalya
Restiden frÄn Antalyas flygplats till ditt hotell Àr ca 2,5 - 3,5 timmar drygt (100-130 km), beroende pÄ trafik och antal hotellstopp. Bussen gör ett uppehÄll lÀngs vÀgen dÀr du kan köpa dryck och snacks eller gÄ pÄ toaletten.

FrÄn Gazipasa
Flyger du till Gazipasa tar transfern till ditt hotell mellan 45 minuter och 2 timmar (35-65 km), beroende pÄ trafik och antal hotellstopp.

Den exakta rutten för transferbussen beror pÄ lokala förhÄllanden och bestÀms pÄ plats. Mer information fÄr du vid ankomst. LÀs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljÀrflyg kan du i de flesta fall boka transfer till ditt hotell, oftast i taxi eller minibuss. All information om bokad transfer hittar du i ditt resebevis. Priset för transfer varierar, beroende pÄ transportmedel och avstÄnd till hotellet. Exakt pris fÄr du vid bokning.

Easy Travel

Bor du pÄ vÄrt Sunwing Resort och flyger med Sunclass Airlines ingÄr Easy Travel, med bland annat 10 kilo extra bagagevikt och incheckning av bagage pÄ hotellet. Har du ocksÄ bokat transfer kör bussen direkt till ditt hotell, utan stopp lÀngs vÀgen (förutom uppehÄll för dryck och toalettbesök).
Mat, dryck och nattliv
De flesta matstĂ€llen i Alanya serverar det utbud av mat de tror att turisterna vill ha: hamburgare, pizza, olika varianter pĂ„ turkisk snabbmat, som kebab och köfte, och det Ă€r bĂ„de gott och billigt. Vill man ha nĂ„got mer avancerat fĂ„r man leta en stund, men det finns. Vad gĂ€ller priserna gĂ€ller följande: ju nĂ€rmare centrum och marinan man Ă€r, desto dyrare blir det. Priserna kan skilja nĂ€rmare hundra procent mellan det dyraste och det billigaste, utan att kvaliteten nödvĂ€ndigtvis gĂ„r ner. Ett exempel, en flaska Efes öl kan gĂ„ lös pĂ„ 6 lira nere i marinan, men bara ett par hundra meter dĂ€rifrĂ„n Ă€r den nere pĂ„ 3,50 lira. Å andra sidan Ă€r priserna i Alanya sĂ„ lĂ„ga att du sĂ€llan betalar mer Ă€n du har rĂ„d med.

Restauranger i Alanya

Du behöver aldrig gĂ„ lĂ„ngt för att hitta nĂ„gonstans att Ă€ta i Alanya. I och runt basaren finns gott om bĂ„de enkla och mer avancerade restauranger. Runt marinan har de i allmĂ€nhet nĂ„got högre standard (och priser). LĂ€ngs med bĂ„de Kleopatra-stranden och Östra stranden finns ocksĂ„ ett stort och varierat utbud. Letar man efter nĂ„got mer lokalt Ă€r det bĂ€st att bege sig upp ovanför AtatĂŒrk Boulevard. Naturligtvis finns ocksĂ„ flera hotell i Alanya som erbjuder All Inclusive, dĂ„ mat och dryck pĂ„ hotellet ingĂ„r i resans pris, men en rekommendation Ă€r att gĂ„ ut och Ă€ta Ă„tminstone nĂ„gon gĂ„ng under semestern.

Mat och dryck i Turkiet

Det turkiska köket stoltserar med det sjÀlvpÄtagna epitetet "VÀrldens tredje bÀsta kök", efter det kinesiska och det italienska. Hur man kommit fram till en sÄdan rangordning framgÄr inte, men den turkiska maten förtjÀnar allt beröm den kan fÄ, och hÀr lÀngs den turkiska kusten finns goda möjligheter att prova bÄde rustik husmanskost och den mer raffinerade matlagningskonst som stammar frÄn de kejserliga köken, dÀr hundratals högt specialiserade kockar stÀndigt strÀvade mot nya kulinariska horisonter....
Restauranger och matstÀllen finner man överallt i Turkiet, frÄn enkla gatustÄnd till luftkonditionerade restauranger med vita dukar och vinlista. PÄ flera av turistorterna runt Antalya finns ett rikt utbud av bÄde lokal mat och stÀllen som serverar rÀtter frÄn snart sagt hela vÀrlden; tacos, pizza, sushi etc. Det Àr i allmÀnhet billigare att Àta ute i Turkiet Àn i Sverige, och utan att egentligen anstrÀnga dig kan du Àta en god middag för under en hundralapp, sÀrskilt om du gÄr pÄ en lokal restaurang.
Hygienen Àr sÀllan nÄgot problem i Turkiet, och risken att bli magsjuk Àr egentligen inte större Àn den Àr i Sverige. Detta sÄ lÀnge du undviker de vanliga fÀllorna: majonnÀs och liknande sÄser, otillrÀckligt stekt kött och kranvatten.

Kebab

Kebab Àr helt enkelt grillat kött, men i ett otal varianter och med lika mÄnga rÄvaror, se kebabskolan nedan.

Pide

Pide Àr de flata bröd som serveras till maten.

Feta

En ost som gjorts pÄ fÄr- eller komjölk och sedan lagts i saltlake. Den Àr en stapelvara i det turkiska köket. Den kan vara mild som en sommardag eller skarp nog att skÀra glas med. Allt beror pÄ vilken slags mat den ska anvÀndas till.

Meze

SmÄrÀtter av fÀrska grönsaker, kött och kryddor som serveras med bröd. Det finns oÀndliga variationer av meze, beroende pÄ vilken del av landet man befinner sig i kan man fÄ pröva olika smaksammansÀttningar. Meze Àter man tillsammans. De dukas fram pÄ fat som stÀlls mitt pÄ bordet, sÄ att alla kan komma Ät för att pröva de olika sorterna. Turkarna dricker raki till meze, det Àr en symfoni av smaker som nationaldrycken raki passar alldeles utmÀrkt till. Restaurangerna har sina egna variationer av dessa rÀtter, men i princip alla har det som kallas mezetallrik. En enkel tallrik med ett urval av husets bÀsta sorter. Vet man vad man tycker om Àr det bÀttre att bestÀlla sina meze var för sig, dÄ de serveras pÄ separata assietter.

HuvudrÀtter

HuvudrÀtten bestÄr ofta av fisk eller kött. Var uppmÀrksamma pÄ att fisk kan vara vÀldigt dyrt. NÄgra av de vanligaste fiskrÀtterna Àr svÀrdfisk-kilic, piggvar-kalkan, havsabborre-levrek och tonfisk-palamut. PÄ menyn Àr priserna oftast angivna i vikt. Bland köttrÀtterna kan nÀmnas lamm-kuzu, kyckling-tavuk, oxkött-dana och den vÀldigt berömda sis kebab-kött pÄ grillspett.

Sötsaker

Efter middagen kan man njuta av smördeg doppad i sirapbaklava, pumpa i söt sÄs kabak-tatlisi, pudding med nötter, cornflakes och russin asure eller muhallebi, vilket Àr mjölkpudding.
Afiyet olsun – Smaklig mĂ„ltid!

Kebabskolan

Döner kebab Ă€r nĂ€rmast den kebab som köps hemma i Sverige. Strimlor av lamm-, kyckling- eller oxkött som kan fĂ„s i franskbröd, över franskbröd som Ă€r tĂ€rningsskuret och i "dĂŒrĂŒm" dĂ€r kebabköttet Ă€r inrullat i tunnbröd. Döner kebab serveras med sallad och lök.

Iskender kebab har fÄtt sitt namn efter Alexander den store. Har i princip samma ingredienser som Döner kebab men serveras pÄ tallrik med köttet pÄ en bÀdd av tÀrningsskuret bröd som toppas med tomatsÄs och yoghurt.

Adana kebab Àr malt oxkött som Àr relativt starkt kryddat. Grillas pÄ spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.

Sis kebab bestÄr av stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött pÄ spett varvat med paprika och ibland tomat.

Patlican kebab eller aubergine kebab, Àr som sis kebab, fast varvad med auberginebitar.

Att dricka till

I Turkiet bryggs flera lokala ölsorter av hygglig kvalitet, och landets viner skÀms inte för sig, Àven om de inte passar sÄ bra till den turkiska maten. Skall man göra som turkarna sjÀlva gör skall man dricka Raki, sÀrskilt till meze, som blandar sÄ mÄnga olika smaker att vinets egen smak hamnar lite i skymundan. Raki Àr slÀkt med den grekiska Ouzon, den franska Pastisen och Levantens Arak. Ett anisbrÀnnvin, med andra ord. Man hÀller sÄ mycket man vill ha i ett glas, slÀpper ner ett par isbitar och fyller upp med vatten varvid drycken blir mjölkig och ogenomskinlig. Ta det varligt, Àven om det smakar gott, Raki Àr trots allt starksprit.
Ayran mÄste ocksÄ nÀmnas nÀr man talar om turkiska drycker. Det Àr helt enkelt yoghurt och vatten som vispas ihop med lite salt. Gott och lÀskande i vÀrmen!

Kaffe och te

Turkiskt kaffe dricks ur en liten kopp och har en ganska tjock konsistens med kaffesump i botten. Enligt den turkiska traditionen kan man fÄ sin framtid spÄdd i kaffesumpen. NÀr du bestÀller en kopp turkiskt kaffe sÄ finns det olika söthetsgrader. Az sekerli (uttalas aas sjekerli) Àr lite socker, orta (uttalas Ärta) "lagom" mycket socker, sekerli (uttalas sjekerli) Àr mycket socker. Normalt sett sÄ ska man alltid fÄ ett glas vatten till sin kopp turkiska kaffe.
Te dricks ur smÄ tulpanformade glas. Det finns vanligt te och Àppelte, det senare brukar falla oss skandinaver i smaken och kan drickas bÄde varmt och kallt.
Det finns en hel uppsjö av barer och diskotek i Alanya, framför allt i hamnkvarteren. Oftast Àr det Ärets nya hits som strömmar ut genom högtalarna och de internationella sÄngerna blandas med nya turkiska pophits. Turkarna startar gÀrna kvÀllen med en god middag för att sedan fortsÀtta till hamnen dÀr mÄnga av barerna och diskoteken ligger. Först vid midnatt tar nattlivet fart. Barer och diskotek i centrum stÀnger senast kl. 03.00. Vill man fortsÀtta vidare hÄller diskoteken utanför centrum öppet till inpÄ smÄtimmarna. I Turkiet finns lokalt producerad sprit och dyrare importerade spritsorter. BestÀller du t.ex. en Gin & Tonic sÄ fÄr du en drink blandad med lokalt producerad gin, vill du ha importerad sprit sÄ bör du bestÀlla t.ex. Gordons Gin & Tonic. BestÀll alltsÄ din drink med mÀrket av spritsorten.
Shopping
Även om det har blivit betydligt bĂ€ttre de senaste Ă„ren sĂ„ finns det fortfarande en del inkastare som arbetar för att fĂ„ in kunder i affĂ€rerna i Alanya. De har oftast en ganska lĂ„g lön och fĂ„r dĂ€rför en provision pĂ„ det kunden shoppar för, vilket Ă€r förklaringen till att de ibland kan vara ganska pĂ„frestande att gĂ„ pĂ„ shopping. Ignorera dem, om du inte Ă€r intresserad av att gĂ„ in i affĂ€ren. De flesta butiker i basaren har öppet kl. 09.00–23.00, eller sĂ„ lĂ€nge det finns kunder i butiken. Övriga butiker, t.ex. Benetton, LeviÂŽs, Quicksilver, Sisley finns endast lĂ€ngs med huvudgatan, AtatĂŒrk Boulevard, inte i basarerna.

Basaren

Basaren i Alanya ligger alldeles innanför marinan, ett stort omrÄde fyllt av affÀrer som mest riktar in sig mot turister. HÀr finns det mesta i shoppingvÀg: mattor, skor, klÀder, vÀskor, optiker och annat. Ett tips Àr att bekanta sig med omrÄdet innan du ger dig ut pÄ shopping. PÄ sÄ vis har du en bÀttre uppfattning om bÄde utbud och prisnivÄer, och kan göra bÀttre köp under din shoppingtur.

Marknader

Det finns mÄnga marknader i Alanya. En av de största ligger vid dolmus-stationen, och har öppet pÄ fredagar. HÀr sÀljs mest grönsaker och frukt. PÄ tisdagar Àr det marknad nÀra Can Hospital, dÀr man kan köpa allt möjligt, t.ex. klÀder och skor. Och pÄ mÄndagar Àr det marknad i Oba.

Shopping i Turkiet

Turkiet erbjuder massor av utmÀrkt shopping, om man hÄller sig till varor som Àr producerade i landet. Importerade varor ligger i ungefÀr samma prisklass som hemma. Det finns mÄnga mÀrkeskopior i butikerna. Oftast kan du pruta om du shoppar i butiker som inte har prislappar pÄ varorna. Prislappar indikerar för det mesta fasta priser, vilket mÄnga affÀrer har numera. Detta har givetvis sin grund i den kraftiga inflation som rÄder i dagens Turkiet.

En del mÀrken, t
....ex. LeviŽs, Benetton och Quicksilver, licenstillverkas i Turkiet vilket medför nÄgot billigare shopping jÀmfört med motsvarande produkter i Sverige. Det finns ett stort designutbud av guld- och silversmycken. En del butiker har sin egen guldsmed. Skinnvaror finns i mÄnga olika modeller och kvaliteter, och mÄnga affÀrer har egna skrÀddare. Det tar högst tvÄ dagar att fÄ en byxa eller jacka uppsydd.

I basarerna Ă€r det fortfarande brukligt att pruta, till och med god ton. Man bjuds ofta pĂ„ en kopp te eller nĂ„got lĂ€skande medan man gör affĂ€rer. Man behöver dock inte kĂ€nna sig tvingad att köpa nĂ„got – detta Ă€r en del av den naturliga turkiska gĂ€stfriheten, som ofta gör shoppingen till en extra trevlig upplevelse.

Mattor

Mattornas pris varierar kraftigt beroende pÄ kvalitet, material, Älder och storlek. Men den frÀmsta priskomponenten Àr antalet knutar per kvadratcentimeter. En stor matta kan vara billigare Àn en liten beroende pÄ hur mycket jobb som har lagts ner.

MÀrkesklÀder

I Turkiet finns det massor av affÀrer med ett stort produkturval till lÄga priser, och det Àr inte ovanligt att man shoppar mer Àn man hade tÀnkt sig. Observera dock att det mesta som sÀljs i butikerna Àr kopior av mÀrkesvaror. Vill man vara sÀker pÄ att fÄ Àkta mÀrkesklÀder, ska man vÀnda sig till auktoriserade butiker, som Quiksilver eller LeviŽs-butikerna.

Optiker

Det Ă€r billigt att köpa glasögon i Turkiet – i butikerna kostar de ungefĂ€r hĂ€lften av vad de gör i Skandinavien. Det finns ocksĂ„ ett brett urval av bĂ„gar.

LĂ€der

LÀder kan man shoppa hÀr till mycket förmÄnliga priser och god kvalitet. Skulle du finna din favoritjacka under semestern, men den kanske inte passar alldeles perfekt, kan de flesta butiker sy om den sÄsom du önskar. SÄ var ute i god tid!

Guld och smycken

GuldföremÄlen finns i 14, 18 och 22 karat. Vanligast Àr 14 karat. Staten har faststÀllt ett fast guldpris per gram, och det man betalar för Àr det egentliga arbetet som Àr utfört. Detta pris varierar frÄn guldsmed till guldsmed.

Basarer och marknader

I Turkiet gĂ„r alla pĂ„ marknad, bĂ„de semesterfirare och lokala invĂ„nare, ofta för att handla dagligvaror. De lokala kvinnorna kommer rullandes med sina smĂ„ vagnar och fyller dem snabbt med lĂ€ckra frukter och fĂ€rska grönsaker, men pĂ„ marknaderna pĂ„ vĂ„ra resmĂ„l sĂ€ljs inte bara frukt och grönt – hĂ€r finns det mesta: klĂ€der, skor, kryddor, leksaker, filmer, musik och mycket mera.

Shoppingcenter

I Antalya-omrÄdet finns ocksÄ flera stora shoppingcenter, inte olika de man finner hÀr hemma. HÀr gÀller fasta priser och ett mer internationellt utbud med kÀnda mÀrken och ett brett sortiment.

Piratkopior

FörsÀljning av piratkopior Àr en mycket stor och lukrativ marknad över hela vÀrlden. Det kan vara vÀskor, klÀder, skor, klockor, filmer, lÀkemedel eller tv-spel, för att bara nÀmna nÄgra exempel.
TĂ€nk pĂ„ att handel med, och köp av, piratkopior alltid Ă€r olagligt. Det lĂ€ttaste sĂ€ttet att avgöra om nĂ„got Ă€r en piratkopia Ă€r pĂ„ priset. Är priset osannolikt lĂ„gt jĂ€mfört med Ă€kta vara sĂ„ Ă€r det sannolikt en piratkopia.
Aktiviteter och sevÀrdheter
Vattenskidor, parasailing (efter bÄt), beachvolleyboll, vandringsturer och cykelturer. I Turkiet har du möjligheten att unna dig lite lyx för en billig penning.

Dykning

I Alanya finns ett stort utbud av olika sorters dykning i olika prisklasser. Medelhavet har mÄnga utmaningar och underbara upplevelser att erbjuda alla dykare, erfarna som oerfarna. Och det finns ett stort utbud av olika sorters dykning i olika prisklasser. Generellt kan man sÀga att priserna för dykning i Turkiet Àr lÀgre Àn de i norra Europa. Det kan du dra nytta av under din semester hÀr, för att uppleva den otroliga vÀrld som finns under vattenytan.... Miljön i Alanya Àr idealisk för en fin dykupplevelse. NÀstan alla dyk görs vid den storslagna Alanya-klippan, som delar upp Alanya i en östlig och en vÀstlig del. Klippan Àr hemvist för mÄnga olika slags vÀxter och fiskar, och detta bidrar till att göra dykupplevelsen mycket spÀnnande. Dessutom finns det för den mer erfarna dykaren möjlighet till djuphavsdyk. Oavsett om du har dykt mÄnga gÄnger tidigare, eller om det Àr allra första gÄngen du ska prova pÄ denna sport, sÄ kommer dykning i Alanya helt sÀkert att bli en utmaning för dig. Utan tvivel kommer det att ge dig mÄnga fina minnen och Àven en av semesterns allra bÀsta upplevelser.

Cykling

Cyklar finns att hyra. Det Àr lÀtt att cykla inne i Alanya eftersom det inte finns sÄ mÄnga backar. Tuffare cykelturer fÄr du pÄ vÀgarna uppe i bergen som ligger runt Alanya. Du kan fÄ en karta som markerar en cykelvÀg i bergen, dÀr man följer skyltar och fÄr en fin, men nÄgot krÀvande dag. Cykla försiktigt dÄ trafiken Àr intensiv i Alanya med omnejd. CykelhjÀlmar finns för dem som önskar det.

ForsrÀnning

Under överinseende av professionella guider, och med alla försiktighetsmÄtt pÄ plats ger man sig ut pÄ floden i flottar med tio till tolv personer i vardera. Tiden pÄ floden Àr strax över tvÄ timmar, men i priset ingÄr lunch, som man Àter i land. Den som vill kan ocksÄ prova pÄ "Body Rafting", d.v.s. forsrÀnning utan flotte.

Besök frisören

Hos frisören kan mÀnnen bli rakade pÄ gammalt hederligt sÀtt, med skum och rakkniv. Efter rakningen fÄr du en lÀtt huvudmassage och ansning av öron- och nÀshÄr. Kvinnorna kan kosta pÄ sig lyxen att fÄ hÄret tvÀttat och fönat om man inte vill lÄta frisören sÀtta saxen i hÄrsvallet.

SkönhetsvÄrd

Turkiskt bad – Hamam – Ă€r ett mĂ„ste under semestern i Alanya. Passa gĂ€rna pĂ„ i början av vistelsen sĂ„ lĂ€gger du grunden för en fin solbrĂ€nna som sitter lĂ€ngre. Du fĂ„r först en kroppspeeling som tar bort döda hudceller, dĂ€refter en tvĂ„lmassage och det hela avslutas med en oljemassage.

Alanya Aquapark

Skulle man tröttna pÄ havet finns Alanya Aquapark dÀr man kan bada lite mer varierat, med vattenrutschkanor och annat. Man kan tillbringa hela dagen hÀr, eftersom det finns bÄde restaurang och café, och de som inte vill bada kan koppla av i solstolarna. Alanya Aquapark ligger mitt i Damlatas, och Àr inte svÄrt att hitta till.

Pamukkale

Det Àr svÄrt att tro att naturen sjÀlv har skapat dessa osannolika formationer, men mineralrikt vatten och lÄng tid var allt som krÀvdes för att bilda dessa blÀndvita, stalagmitprydda bassÀnger som faller i mjuka steg. Kleopatras pool Àr den mest kÀnda av dem, och kostar dÀrför extra att bada i.
I Alanya finns det gott om sevÀrdheter. HÀr följer nÄgra av Vings tips pÄ vad du kan se och göra pÄ resmÄlet.

Manavgatfloden

Detta Àr en av de pamfylliska floderna och att glida utmed strÀnderna i vattnets egen takt Àr en vilsam upplevelse, samtidigt som man kan njuta av det vackra landskapet. Vid flodmynningen vÀntar bad i det kalla flodvattnet, eller ett litet stycke dÀrifrÄn, i det betydligt varmare Medelhavet.

Pamukkale

En populÀr sevÀrdhet i Alanya Àr Pamukkale. Det Àr svÄrt att tro att naturen sjÀlv har skapat dessa osannolika formationer, men mineralrikt vatten och lÄng tid var allt som krÀvdes för att bilda dessa blÀndvita, stalaktitprydda bassÀnger som faller i mjuka steg. Kleopatras pool Àr den mest kÀnda av dem, och kostar dÀrför extra att bada i.

Side

En mindre stad som ligger mellan Alanya och Antalya. Side Ă€r berömt för sina antika byggnader och inte minst för sin antika amfiteater, som Ă€r en av Turkiets Ă€ldsta och största. Den rymde 15.000 personer. AvstĂ„nd: Alanya – Side ca 65 km.

Antalya

Antalya Àr provinsens huvudstad, en verklig storstad med de bÀsta shoppingmöjligheterna utmed kusten, och mycket att bÄde se och göra Àven om man inte tÀnker handla nÄgot. Den gamla stadsdelen Àr som gjord för att ströva omkring i, och det finns gott om caféer dÀr man bara kan sitta och se vÀrlden gÄ förbi. Man kan Äka hit med buss frÄn Alanya, det tar ca tvÄ timmar enkel vÀg. Men det Àr ofta bÄde billigare och bekvÀmare att följa med pÄ en organiserad utflykt.

Istanbul

Istanbul Ă€r Turkiets största stad med ca 15 miljoner invĂ„nare. HĂ€r finns allt som Ă€r Turkiet: de tĂ€ckta basarerna frĂ„n 400-talet med runt 5.000 butiker, mĂ€sterverket Hagia Sofia, BlĂ„ moskĂ©n, sultanpalatsen Topkapi och Dolmabace, och mycket mer. Vi hjĂ€lper gĂ€rna till och bokar transport och hotell för dig som tar chansen att uppleva en av vĂ€rldens mest intressanta och annorlunda stĂ€der. AvstĂ„nd: Alanya – Istanbul ca 1000 km.

Perge

Är en av de bĂ€st bevarade romerska stĂ€derna lĂ€ngs sydkusten, vĂ€l utgrĂ€vd och med rika lĂ€mningar. Framför allt sevĂ€rda Ă€r stadion, badhuset, teatern och agoran (torget). Aposteln Paulus besökte Perge pĂ„ en av sina mĂ„nga resor. Perge Ă€r ett mĂ„ste för den historiskt intresserade. AvstĂ„nd: Alanya – Perge ca 100 km.

Dimcaygrottan

Dimcay Àr en av vÀrldens djupaste droppstensgrottor, med dramatiska gallerier och osannolika formationer. NÀr man har sett sig mÀtt pÄ grottan far man vidare uppöver floden, för att Àta lunch och kanske ta sig ett dopp. Men det finns mycket att se lÀngs vÀgen ocksÄ, eftersom man reser genom ett bergslandskap med strÄlande utsikt och frodig natur.

Selge

LĂ€ngs vĂ€gen mellan Alanya och Side finns en avtagsvĂ€g som efter ca 40 kilometer mynnar ut i en naturpark. HĂ€r finns ruiner efter en antik stad och vyerna frĂ„n den slingrande vĂ€gen vĂ€rda att se. Selge Ă€r mest berömt för sin imponerande romerska bro. För att ta sig till Selge behövs jeep. AvstĂ„nd: Alanya – Selge ca 70 km.

Aspendos

VĂ€rldens bĂ€st bevarade romerska teater, med plats för omkring 15.000 Ă„skĂ„dare. Scenbyggnaden i flera vĂ„ningsplan, som ocksĂ„ har en slĂ„ende akustik, Ă€r ett imponerande stycke arkitekturkonst. Under seldjukisk tid anvĂ€ndes teatern som rastplats för karavaner. AvstĂ„nd: Alanya – Aspendos ca 90 km.

Taurusbergen

Denna bergskedja löper lÀngs med Turkiets södra kust och rymmer mÀngder av hemligheter. HÀr finns smÄ byar, vardagsliv och en fantastisk utsikt över Alanya.

Marknaden

Marknaden i Alanya Ă€r en sevĂ€rdhet i sig, och en fröjd för alla sinnen. Knubbiga meloner, pinfĂ€rsk fisk, rodnande tomater, tillsammans med kryddor, honung och nötter av alla de slag. HĂ€r handlar lokalbefolkningen allt som behövs till middagen; nystyckat lamm, blĂ€ndvit fetaost eller spenat i trevligt jordiga buntar. Även om man inte sjĂ€lv handlar nĂ„got Ă€r det ett nöje att vandra omkring i överflödet innan man slutligen ger efter och köper en honungsburk eller ett halvdussin fullmogna persikor. Ligger pĂ„ Sugözu Cad, och det Ă€r bĂ€st att komma om morgonen.

Borgen

Högt uppe pÄ en klippa tronar denna fÀstning, vars ursprung gÄr tillbaka till en tid dÄ vi knappt hade lÀrt oss slÄ Äkarbrasor i kalla Norden. Man vet att romarna intog en befÀstning hÀr, och sedan har omrÄdets olika hÀrskare och erövrare alla gjort sitt till för att bygga pÄ, till och upp fÀstningen till det den Àr i dag. FrÄn murarna har man en strÄlande utsikt över bÄde staden och havet, men trots alla besökare ger borgen ett lite öde intryck eftersom inte mycket ÄterstÄr utom just murarna. Hit kan man ta taxi eller buss frÄn hÄllplatsen mittemot turistbyrÄn.

Grand Bazar

En stor basar dĂ€r de sĂ€ljer allt mellan himmel och jord. Ligger i Alanyas centrum. PĂ„ fredagar har de stor fruktmarknad. Givetvis gĂ€ller det att pruta! Öppet alla dagar.

Damlatasgrottan

Ett paradis för de som anser att stalagmiter och stalaktiter hör till det bÀsta livet kan bjuda. Grottan ligger under borgen, med ingÄng ett stycke bortom turistbyrÄn. VÀl inne öppnar sig en stor sal vars tak Àr alldeles piggigt av stalagmiter. Eller stalaktiter. SvÄrt att komma ihÄg vilka som Àr vilka. Ljuset Àr behagligt dÀmpat och mÄnga vÀljer att tillbringa en god stund hÀr nere, dels för stillhetens skull och dels för att luften sÀgs vara bra om man lider av andningsbesvÀr.

Alanyas museum

Ett annat tips Ă€r Alanyas museum, ett mĂ„ste för dig som Ă€r intresserad av arkeologi. HĂ€r finns samlingar av arkeologiska och etnografiska fynd frĂ„n omrĂ„det kring Alanya. Öppet kl. 08.30–12.00 samt 13.30– 17.30 alla dagar utom mĂ„ndag.

Röda tornet

Detta var ursprungligen en del av stadens befÀstningar, med uppgift att skydda varvet som ligger ett litet stycke dÀrifrÄn. Idag Àr det en kombination av museum och konstgalleri, vars huvudnummer mÄste sÀgas vara utsikten över hamnen och östra stranden.
Hur du tar dig runt
Önskar du se och uppleva mer av Antalya-omrĂ„det Ă€r det praktiskt med hyrbil. Reser du med barn kan du till exempel ta en tur till en av vattenparkerna utanför centrum. VĂ€garna Ă€r bra och det Ă€r enkelt att hitta parkering. TĂ€nk pĂ„ att trafiken kan vara mer hektiskt Ă€n hĂ€r hemma.

Hyrbilspaket med Ving

Med en hyrbil fĂ„r du ut mer av din semester. Med Vings förmĂ„nliga hyrbilspaket i samarbete med Avis Ă€r det bĂ„de enklare och billigare att hyra bil utomlands – vĂ„ra priser Ă€r upp till 40 % billigare jĂ€mfört med nĂ€r du bokar pĂ„ plats. Genom att boka din hyrbil i förvĂ€g slipper du slösa vĂ€rdefull tid pĂ„ resmĂ„let.

‱Specialpris för dig som reser med Ving
‱Kostnadsfri hĂ€mtning & lĂ€mning
‱Kostnadsfri avbokning innan avresa

Du kan boka din hyrbil senast 7 dagar i förvÀg, men en god idé Àr att boka hyrbil sÄ tidigt som möjligt, dÄ det under vissa perioder kan vara helt utsÄlt.
Taxi inom Alanya. Buss till Side, Antalya och Istanbul. Dolmus (linjetaxi) trafikerar de större landsvÀgarna.

Buss

"Dolmus" betyder proppfull, och det Àr precis sÄ det Àr. Bussarna har inga fasta hÄllplatser eller tidtabeller. Du vinkar in den till vÀgkanten, sÀger vart du ska och betalar till chauffören. NÀr du vill stiga av sÀger du "dur" som betyder "stopp". Det Àr ett bÄde billigt och enkelt sÀtt att sig runt pÄ, och med dolmus kan du Àven ta dig lÀngre strÀckor som bland annat mellan Alanya och Antalya.

Taxi

Det finns gott om taxibilar i Alanya. De Ă€r gula och lĂ€tta att fĂ„ tag pĂ„. Kontrollera att taxametern Ă€r pĂ„slagen nĂ€r resan startar. För lĂ€ngre turer kan du göra upp om priset pĂ„ förhand. Efter midnatt ökar priset med 50 %. Kontrollera sĂ„ att chauffören anvĂ€nder rĂ€tt tariff. Dagtid ska det lysa «gĂŒndĂŒs». Chauffören förvĂ€ntar sig dricks – avrunda beloppet uppĂ„t.
Fakta

VĂ„r service

Du kan nÄ oss dygnet runt pÄ vÄr servicetelefon, samt pÄ sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda rÄd. Kan vi inte lösa det pÄ telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett nÀrliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom pÄ flygplatsen och ser till att du kommer pÄ rÀtt buss om du bokat transfer. GÀster pÄ vÄra Sunprime har Resort Service dygnet runt.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt i 6 mÄnader vid ankomst till Turkiet vid resor under 90 dagar. För vistelse lÀngre Àn 90 dagar krÀvs visum. För mer information hÀnvisar vi till Turkiets ambassad pÄ telefon 08-23 08 40.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Turkiet.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Turkisk lira (TRY). Euro tas ocksÄ emot i stor utstrÀckning. De flesta internationella kort accepteras i vissa affÀrer och restauranger. Uttagsautomater finns.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

El

220 V

SprÄk

Turkiska. De flesta som arbetar inom turistindustrin talar dock viss engelska eller tyska.

Övrigt

Kraftig trafik. Varmvattnet vÀrms ofta med solenergi, varför temperaturen kan variera. Strömavbrott kan förkomma. PÄgÄende byggnadsarbeten kan tidvis innebÀra störningar. PÄ hotellen Àr det inte tillÄtet att ta med mat och dryck utifrÄn. Bor du i lÀgenhet fÄr mat och dryck medtagas. För svenska medborgare krÀvs svenskt pass giltigt minst fem mÄnader frÄn inresedatum. LÀs ocksÄ Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.
AvstÄnd till Istanbul 850 km, Ankara 650 km och Marmaris 465 km. I Antalya-omrÄdet, Side och Alanya, Àr tyska sprÄket emellanÄt mer gÄngbart Àn engelska.
Resa med barn
Alanya Àr ett barnvÀnligt resmÄl, som lÀmpar sig utmÀrkt för en familjesemester. Ofta fÄr familjens minsting den största uppmÀrksamheten pÄ hotellet, restauranger och i butiker. Trots höga trottoarkanter Àr det relativt enkelt att ta sig fram med barnvagn. Inne i basaren i Alanya centrum Àr gatorna avstÀngda för biltrafik, sÄ dÀr kan man promenera med barn och barnvagn utan problem.

BarnvÀnliga hotell med All Inclusive

NĂ€r du reser med Ving till Alanya kan du vĂ€lja bland flera barnvĂ€nliga hotell. PĂ„ vissa av dem ingĂ„r all inclusive i priset och pĂ„ andra Ă€r det möjligt att köpa till – allt för att du ska fĂ„ en extra bekvĂ€m familjesemester.

Barnens mat

Det finns mĂ„nga restauranger i Alanya och en hel del har bĂ„de turkiska rĂ€tter och rĂ€tter med mer internationell prĂ€gel. PĂ„ nĂ€stan alla restauranger kan man bestĂ€lla potatismos, ris med yoghurt - vilket mĂ„nga turkiska barn tycker mycket om - eller nĂ„gon annan av ditt barns favoriter. Köfte (köttbullar), korv och pizza brukar vara omtyckt. Är du osĂ€ker pĂ„ vad ditt barn vill ha hĂ€nder det ofta att ni fĂ„r följa med in i köket och se vad som finns i de olika grytorna. I Turkiet Ă€ter man mycket sötsaker och det finns mĂ„nga goda efterrĂ€tter. Barnens favorit nummer ett Ă€r vĂ€l ofta glass i olika former. Glass pĂ„ turkiska heter dondurma. En annan populĂ€r efterrĂ€tt Ă€r SĂŒtlac, ett mellanting mellan ris och vaniljpudding. Chokladpudding Ă€r ett annat sĂ€kert kort. MĂ„nga restauranger har barnstolar, ofta i metall med hjul.

Lekplatser

Det finns mĂ„nga lekplatser i Alanya, men standarden varierar. NĂ„gra lekplatser har nyare plastleksaker, andra lekplatser har metallföremĂ„l som mĂ„nga gĂ„nger inte Ă€r sĂ„ vĂ€l underhĂ„llna. En stor och bra lekplats ligger mitt i centrum, vid AtatĂŒrk-statyn, Baris Manco Park. MĂ„nga hotell har fina lekplatser, och om man frĂ„gar vĂ€nligt kan barnen fĂ„ leka dĂ€r.

Bilbarnstolar

Det finns bilbarnstolar att hyra, men reservera i god tid dÄ antalet ofta Àr begrÀnsat. Kvaliteten kan variera.

Handla till barnen

Bomullsplagg Àr ofta billiga och av bra kvalitet, och i basaren och pÄ marknaden Àr det fritt fram att pruta. I Alanya finns ocksÄ ett stort utbud av strandleksaker, men Àven butiker med kvalitetsbarnklÀder och barnskor.

UTVALD PARTNER

Green Garden

Hotelltips i Alanya

VÄrt barnvÀnliga Family Garden-hotell Green Garden Àr skrÀddarsytt för dig som reser med familjen. VÀlkommen till ett nyrenoverat hotell sommaren 2020!

LĂ€s mer

Erbjudanden till Alanya

Cook's Club Alanyaprimeselect
 • Passar vuxna
Cook's Club Alanya
Alanya, Antalya-omrÄdet, Turkiet
 • Flyg + del i dubbelrum med liten balkong i marine-byggnaden
 • 1 vecka
 • Avresa 17 apr 2021 frĂ„n Stockholm-Arlanda
Flyg + hotell, 1 vecka
17 apr 2021 frÄn Stockholm-Arlanda
Green Gardenfamilygarden
 • BarnvĂ€nligt
Green Garden
Alanya, Antalya-omrÄdet, Turkiet
 • Flyg + del i 1-rumslĂ€genhet med balkong
 • 1 vecka
 • Avresa 24 apr 2021 frĂ„n Göteborg-Landvetter
Flyg + hotell, 1 vecka
24 apr 2021 frÄn Göteborg-Landvetter
Sök din resa till Alanya