Se hotell (33)

Resor till Alanya

I Alanya har Ving flera populära familjehotell, och för dig som reser utan barn väntar två härliga Sunprime, med god mat, goda viner, och lugn och ro.
En resa till Alanya är en resa till det riktiga Turkiet, för den som vill se något mer på resan än hotell och stränder. Här i Alanya går barnen till skolan, tanter diskuterar högljutt ett eller annat på gatan och på marknaden säljer man mat, inte bara kopierade märkesvaror eller billiga kläder. Samtidigt har man förstått att ge sina besökare det de efterfrågar, så det finns gott om både bättre och sämre restauranger, ett ymnigt nöjesliv, och välhållna stränder där både turister och lokalbefolkning förnöjt sträcker ut sig i solen. Ta en tur runt i staden, det dröjer inte länge förrän du hittar ett lokalt café, utan menyer på vare sig engelska, tyska eller svenska. Utan menyer alls förresten, alla vet ändå vad som serveras. Besök matmarknaden och fröjdas över de vackra grönsakerna och den färska fisken, eller ta en tur till närmsta hamam och bli en del av en tradition med många hundra år på nacken. Och föralldel, ägna gärna en kväll eller två av semestern åt lite shopping, det finns mycket man kan köpa, och det mesta är mycket billigt. Alanya är också ett av kustens bästa val om du vill slå dig loss på semestern, nattlivet går inte av för hackor, och dagarna fyller man med sol och bad på stranden, kanske kryddat med en utflykt eller något äventyr.

Barnvänliga hotell i Alanya

Ska du resa med barn finns det mycket att välja på. Reser du med Ving ingår direktflyg till Alanya, och du kan välja om du vill bo nära stranden eller ett litet stycke därifrån, och det finns gott om hotell som erbjuder All Inclusive, något som brukar vara perfekt just när man reser med barn. Ett exempel är Green Garden, ett familjevänligt hotell med ett stort poolområde, kort väg till stranden och naturligtvis Lollo & Bernie.

Två Sunprime i Alanya

Sunprime Alanya Beach ligger alldeles vid strandpromenaden i Alanya och är ett av våra mest populära hotell i Alanya och erbjuder allt du kan förvänta dig när du reser till något av våra Sunprime Hotels. Öster om Alanya, i Oba, har vi Sunprime C-lounge, där både All Inclusive och WiFi ingår i priset, liksom gym och gruppträning med utbildade instruktörer. Som på alla våra Sunprime Hotels kan du räkna med en semester i vuxet sällskap, i eleganta omgivningar och i en lugn atmosfär.

Kilometerlånga stränder

I Alanya behöver man aldrig trängas på stranden, för här finns plats för alla, oavsett om man väljer Kleopatrastranden eller Östra stranden. Du kan vänta dig kristallklart vatten, en fin sandstrand och alla bekvämligheter inom en armlängds avstånd.

Resor för alla

I omgivningarna finns mycket att se och göra. Följ med på en båttur längs Manavgatfloden, eller gå ombord på någon av de träbåtar som tar dig ut på en hel dags sol och bad på havet. Ving har många utflykter, bl. a. till den berömda floden Dimcay som ligger utanför Alanya. Under högsäsong, juni–augusti, är Alanya målet för ungdomar från hela Europa. Men det hindrar inte att även familjer och par trivs och ryms på semestern. Här i Alanya finner var och en sin egen pärla.
Bra att veta
 • Sunprime Hotels
 • Family Garden
 • Familjehotell
 • Prisvärd mat och dryck
 • All Inclusive
 • Bra shopping
 • Restauranger och nattliv
 • Kilometerlånga stränder
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Alanya

Stränder
Alanya med omnejd bjuder på flera härliga sandstränder.

Kleopatrastranden

Detta är utan tvekan den mest kända stranden i Alanya, och de flesta hamnar förr eller senare här. Den är indelad i sektioner, var och en kopplad till en strandkiosk som ser till solstolar, säljer förfriskningar och håller stranden ren och snygg. Sanden är ganska grovkornig och ingen kan säga att stranden är långgrund, bara ett par steg ut har du vatten upp till midjan. Här finns all service du kan behöva; toaletter, duschar och gott om möjligheter att köpa en dricka eller något att äta. Precis som Östra stranden har du rätt att hissa Blue Flag, som ett tecken på att vattnet är rent och att stranden uppfyller vissa minimikrav med tanke på renlighet, handikappvänlighet och så vidare.

Östra stranden

Är smalare än Kleopatra-stranden. Den vidgar sig en smula ett par hundra meter från centrum. Sanden är på gränsen till grus och full av lent rundslipad småsten. Inte heller här behöver du riskera att gå hungrig eller törstig eftersom det finns gott om restauranger och barer att välja mellan, kanske fler än längs Kleopatrastranden.

Ulasstranden

Detta är en liten fin strand cirka fem kilometer väster om Alanya. Mycket populär bland lokalbefolkningen. Du kan åka dolmus (minibuss) från Alanya till stranden.
Mat, dryck och nattliv
De flesta matställen i Alanya serverar det utbud av mat de tror att turisterna vill ha: hamburgare, pizza, olika varianter på turkisk snabbmat, som kebab och köfte, och det är både gott och billigt. Vad gäller priserna gäller följande: ju närmare centrum och marinan man är, desto dyrare blir det. Priserna kan skilja närmare hundra procent mellan det dyraste och det billigaste, utan att kvaliteten nödvändigtvis går ner. Ett exempel, en flaska Efes öl kan gå lös på 6 lira nere i marinan, men bara ett par hundra meter därifrån är den nere på 3,50 lira. Å andra sidan är priserna i Alanya så låga att du sällan betalar mer än du har råd med.

Restauranger i Alanya

Du behöver aldrig gå långt för att hitta någonstans att äta i Alanya. I och runt basaren finns gott om både enkla och mer avancerade restauranger. Runt marinan har de i allmänhet något högre standard (och priser). Längs med både Kleopatrastranden och Östra stranden finns också ett stort och varierat utbud. Letar du efter något mer lokalt är det bäst att bege sig upp ovanför Atatürk Boulevard. Naturligtvis finns också flera hotell i Alanya som erbjuder All Inclusive, då mat och dryck på hotellet ingår i resans pris, men en rekommendation är att gå ut och äta åtminstone någon gång under semestern.
Det finns en hel uppsjö av barer och diskotek i Alanya, framför allt i hamnkvarteren. Oftast är det årets nya hits som strömmar ut genom högtalarna och de internationella sångerna blandas med nya turkiska pophits. Turkarna startar gärna kvällen med en god middag för att sedan fortsätta till hamnen där många av barerna och diskoteken ligger. Först vid midnatt tar nattlivet fart. Barer och diskotek i centrum stänger senast kl. 03.00. Vill du fortsätta vidare håller diskoteken utanför centrum öppet till inpå småtimmarna. I Turkiet finns lokalt producerad sprit och dyrare importerade spritsorter. Beställer du till exempel en Gin & Tonic så får du en drink blandad med lokalt producerad gin, vill du ha importerad sprit så bör du beställa till exempel Gordons Gin & Tonic. Beställ alltså din drink med märket av spritsorten.
Shopping
I Alanya finns gott om butiker, marknader och en basar, alla med sin egen variant av shopping. Märkesbutiker finns längs med huvudgatan, Atatürk Boulevard.

Basaren

Basaren i Alanya ligger alldeles innanför marinan, ett stort område fyllt av affärer som mest riktar in sig mot turister. Här finns det mesta i shoppingväg: mattor, skor, kläder, väskor, optiker och annat. Ett tips är att bekanta sig med området innan du ger dig ut på shopping. På så vis har du en bättre uppfattning om både utbud och prisnivåer, och kan göra bättre köp under din shoppingtur. De flesta butiker i basaren har öppet kl. 09.00–23.00, eller så länge det finns kunder i butiken.

Marknader

Det finns många marknader i Alanya. En av de största ligger vid dolmus-stationen, och har öppet på fredagar. Här säljs mest grönsaker och frukt. På tisdagar är det marknad nära Can Hospital, där du kan köpa allt möjligt, exempelvis kläder och skor. Och på måndagar är det marknad i Oba.
Sport och Träning
Alanya har mycket att erbjuda för dig som vill utöva sport och träning under din semester, vad sägs om vattenskidor, parasailing (efter båt), beachvolleyboll, vandringsturer eller cykelturer?

Dykning

Miljön i Alanya är idealisk för en fin dykupplevelse. Nästan alla dyk görs vid den storslagna Alanya-klippan, som delar upp Alanya i en östlig och en västlig del. Klippan är hemvist för många olika slags växter och fiskar, och detta bidrar till att göra dykupplevelsen mycket spännande. Dessutom finns det för den mer erfarna dykaren möjlighet till djuphavsdyk. Oavsett om du har dykt många gånger tidigare, eller om det är allra första gången du ska prova på denna sport, så kommer dykning i Alanya helt säkert att bli en utmaning för dig. Utan tvivel kommer det att ge dig många fina minnen och även en av semesterns allra bästa upplevelser.

Mountainbike

Här kan du uppleva natur och härliga vyer under din cykeltur och gillar du Cross Country är Alanya ett utmärkt resmål för dig. Området kring Alanya erbjuder en hel del leder av olika längd och karaktär och här kan du cykla på egen hand, anlita en cykelguide eller följa med på en arrangerad utflykt. Cyklar finns att hyra.

Forsränning

Koprucayfloden i Kopruluravinen är en populär plats för forsränning.
Aktiviteter och sevärdheter
Passa på att unna dig ett besök hos frisören eller skönhetsvård av olika slag. Du får inte missa ett uppfriskande hamambesök under din semester.

Alanya Aquapark

Skulle man tröttna på havet finns Alanya Aquapark där man kan bada lite mer varierat, med vattenrutschkanor och annat. Man kan tillbringa hela dagen här, eftersom det finns både restaurang och café, och de som inte vill bada kan koppla av i solstolarna. Alanya Aquapark ligger mitt i Damlatas, och är inte svårt att hitta till.
I Alanya finns det gott om sevärdheter. Du kan också besöka Side som ligger mellan Alanya och Antalya. Side är berömt för sina antika byggnader och inte minst för sin antika amfiteater, som är en av Turkiets äldsta och största. Antalya är provinsens huvudstad och ligger cirka två timmar med buss från Alanya. Den gamla stadsdelen är som gjord för att ströva omkring i, och det finns gott om caféer, restauranger, butiker och historiska sevärdheter.

Marknaden

Marknaden i Alanya är en sevärdhet i sig, och en fröjd för alla sinnen. Knubbiga meloner, pinfärsk fisk, rodnande tomater, tillsammans med kryddor, honung och nötter av alla de slag. Här handlar lokalbefolkningen allt som behövs till middagen; nystyckat lamm, bländvit fetaost eller spenat i trevligt jordiga buntar. Även om man inte själv handlar något är det ett nöje att vandra omkring i överflödet innan man slutligen ger efter och köper en honungsburk eller ett halvdussin fullmogna persikor. Ligger på Sugözu Cad, och det är bäst att komma om morgonen.

Borgen

Högt uppe på en klippa tronar denna fästning, vars ursprung går tillbaka till en tid då vi knappt hade lärt oss slå åkarbrasor i kalla Norden. Man vet att romarna intog en befästning här, och sedan har områdets olika härskare och erövrare alla gjort sitt till för att bygga på, till och upp fästningen till det den är i dag. Från murarna har man en strålande utsikt över både staden och havet, men trots alla besökare ger borgen ett lite öde intryck eftersom inte mycket återstår utom just murarna. Hit kan man ta taxi eller buss från hållplatsen mittemot turistbyrån.

Grand Bazar

En stor basar där de säljer allt mellan himmel och jord. Ligger i Alanyas centrum. På fredagar har de stor fruktmarknad. Givetvis gäller det att pruta! Öppet alla dagar.

Damlatasgrottan

Ett paradis för de som anser att stalagmiter och stalaktiter hör till det bästa livet kan bjuda. Grottan ligger under borgen, med ingång ett stycke bortom turistbyrån. Väl inne öppnar sig en stor sal vars tak är alldeles piggigt av stalagmiter. Eller stalaktiter. Svårt att komma ihåg vilka som är vilka. Ljuset är behagligt dämpat och många väljer att tillbringa en god stund här nere, dels för stillhetens skull och dels för att luften sägs vara bra om man lider av andningsbesvär.

Alanyas museum

Ett annat tips är Alanyas museum, ett måste för dig som är intresserad av arkeologi. Här finns samlingar av arkeologiska och etnografiska fynd från området kring Alanya. Öppet kl. 08.30–12.00 samt 13.30– 17.30 alla dagar utom måndag.

Röda tornet

Detta var ursprungligen en del av stadens befästningar, med uppgift att skydda varvet som ligger ett litet stycke därifrån. Idag är det en kombination av museum och konstgalleri, vars huvudnummer måste sägas vara utsikten över hamnen och östra stranden.
Utflykter
Escape to Cool
Escape to Cool
En heldag med vacker natur, svalkande flodbad och ett spännande besök i en av världens djupaste droppstensgrottor, Dimcaygrottan. Lunch ingår. Entré till grottan ingår inte.
Läs mer om utflykten
Manavgat båttur och shopping
Manavgat båttur och shopping
En skön heldag med både flodtur, bad, shopping och ett besök vid vattenfallet i Manavgat. Lunch ingår.
Läs mer om utflykten
Alanya båttur
Alanya båttur
En härlig heldagsutflykt till sjöss längs Alanyas fina kust. Perfekt för dig som gillar att njuta av sol, bad och havet. Lunch och lokala drycker ingår.
Läs mer om utflykten
Hamam - turkiskt bad i Alanya
Hamam - turkiskt bad i Alanya
Ett äkta turkiskt bad - Hamam - är ett måste för den som vill skämma bort sig själv under semestern! Måltider och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
Jeepsafari - Alanya
Jeepsafari - Alanya
Upplev naturens skönhet på ett sätt som bara fyrhjulsdrift kan erbjuda. Heldagsutflykt med jeep som tar dig in i Turkiets djupa skogar, och eftersom bilen saknar tak kommer du otroligt tätt på naturen. Lunch ingår.
Läs mer om utflykten
En bättre avslutning på semestern
En bättre avslutning på semestern
Semester hela vägen. Vad ska man göra sista dagen på semestern när man ska flyga hem på kvällen? Vad sägs om en flodtur, strandhäng och middag följt av transport till flygplatsen? Lunch och middag ingår.
Läs mer om utflykten
Offroad i Taurusbergen / Quad Safari
Offroad i Taurusbergen / Quad Safari
På den här halvdagsutflykten kombineras fart, adrenalinrus och inte minst sevärd natur i ett paket. Upplev Taurusbergens svårtillgängliga grusvägar och natur på ett annorlunda sätt. Måltider och dryck ingår inte. Glöm inte körkortet!
Läs mer om utflykten
Rafting
Rafting
En adrenalinkick utöver det vanliga - följ med på forsränning under professionell ledning. Känslan när du tar dig nerför den 13 kilometer långa floden och adrenalinet flödar i kroppen är fantastisk! Lunch ingår.
Läs mer om utflykten
Hur du tar dig runt
Taxi inom Alanya. Buss till Side, Antalya och Istanbul. Dolmus trafikerar de större landsvägarna.
Fakta

Vår service på resmålet

Du kan nå oss dygnet runt på vår servicetelefon, samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer. Gäster på våra Sunprime har Resort Service dygnet runt.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Turkisk lira (TRY). Euro tas också emot i stor utsträckning. De flesta internationella kort accepteras i vissa affärer och restauranger. Uttagsautomater finns.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

El

220 V

Språk

Turkiska. De flesta som arbetar inom turistindustrin talar dock viss engelska eller tyska.

Övrigt

Avstånd till Istanbul 850 km, Ankara 650 km och Marmaris 465 km. I Antalya-området, Side och Alanya, är tyska språket emellanåt mer gångbart än engelska.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 4 timmar från Stockholm.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Alanya under sommarhalvåret.

Du kan dessutom resa med Ving till Alanya med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Antalyas flygplats.

I vissa perioder kan du från några avreseorter flyga till Gazipasas flygplats utanför Alanya.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Alanya. Transfer ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning.

Från Antalya
Restiden från Antalyas flygplats till ditt hotell är ca 2,5 - 3,5 timmar drygt (100-130 km), beroende på trafik och antal hotellstopp. Bussen gör ett uppehåll längs vägen där du kan köpa dryck och snacks eller gå på toaletten.

Från Gazipasa
Flyger du till Gazipasa tar transfern till ditt hotell mellan 45 minuter och 2 timmar (35-65 km), beroende på trafik och antal hotellstopp.

Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljärflyg rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Easy Travel

Bor du på något av våra Sunprime Hotels och flyger med Sunclass Airlines ingår Easy Travel, med bland annat 10 kilo extra bagagevikt. Har du också bokat transfer kör bussen direkt till ditt hotell, utan stopp längs vägen (förutom uppehåll för köp av dryck och snacks samt toalettbesök).
Väder
 • januari
14°5°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • februari
15°6°
6
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
18°7°
7
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • april
21°10°
8
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
25°14°
10
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
30°18°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
34°21°
13
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
34°21°
12
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • september
31°18°
11
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • oktober
26°14°
8
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
20°10°
6
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
16°7°
5
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar

Erbjudanden till Alanya

Park Alanya
Park Alanya
Alanya, Antalya-området, Turkiet
 • Flyg + del i dubbelrum
 • 1 vecka
 • Avresa 22 apr 2023 från Malmö
Inkl. frukostbuffé
Inkl. frukostbuffé
Flyg + hotell, 1 vecka
22 apr 2023 från Malmö
Club Sidar
Club Sidar
Alanya, Antalya-området, Turkiet
 • Flyg + del i 2-rumslägenhet
 • 1 vecka
 • Avresa 29 apr 2023 från Göteborg-Landvetter
Flyg + hotell, 1 vecka
29 apr 2023 från Göteborg-Landvetter
Green Garden Resort & Spa
familygarden
 • Barnvänligt
Green Garden Resort & Spa
Alanya, Antalya-området, Turkiet
 • Flyg + del i 1-rumslägenhet med balkong
 • 1 vecka
 • Avresa 22 apr 2023 från Stockholm-Arlanda
Flyg + hotell, 1 vecka
22 apr 2023 från Stockholm-Arlanda
SÖK DIN RESA TILL Alanya
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.