Se hotell (26)

Resor till Alanya

I Alanya har Ving flera populära familjehotell, och för dig som reser utan barn väntar två härliga Sunprime, med god mat, goda viner, och lugn och ro.

En resa till Alanya är en resa till det riktiga Turkiet, för den som vill se något mer på resan än hotell och stränder. Här i Alanya går barnen till skolan, tanter diskuterar högljutt ett eller annat på gatan och på marknaden säljer man mat, inte bara kopierade märkesvaror eller billiga kläder. Samtidigt har man förstått att ge sina besökare det de efterfrågar, så det finns gott om både bättre och sämre restauranger, ett ymnigt nöjesliv, och välhållna stränder där både turister och lokalbefolkning förnöjt sträcker ut sig i solen. Ta en tur runt i staden, det dröjer inte länge förrän du hittar ett lokalt café, utan menyer på vare sig engelska, tyska eller svenska. Utan menyer alls förresten, alla vet ändå vad som serveras. Besök matmarknaden och fröjdas över de vackra grönsakerna och den färska fisken, eller ta en tur till närmsta hamam och bli en del av en tradition med många hundra år på nacken. Och föralldel, ägna gärna en kväll eller två åt lite shopping, det finns mycket man kan köpa, och det mesta är mycket billigt. Alanya är också ett av kustens bästa val om du vill slå dig loss på semestern, nattlivet går inte av för hackor, och dagarna fyller man med sol och bad, kanske kryddat med en utflykt eller något äventyr.

Barnvänliga hotell i Alanya

Ska du resa med barn till Alanya finns det mycket att välja på. Reser du med Ving kan du välja om du vill bo nära stranden eller ett litet stycke därifrån, och det finns gott om hotell som erbjuder All Inclusive, något som brukar vara perfekt just när man reser med barn.

Två Sunprime i Alanya

Sunprime Alanya Beach ligger alldeles vid strandpromenaden i Alanya och är ett av våra mest populära hotell i Alanya och erbjuder allt du kan förvänta dig när du reser till något av våra Sunprime Hotels. Öster om Alanya, i Oba, har vi Sunprime C-lounge, där både All Inclusive och WiFi ingår i priset, liksom gym och gruppträning med utbildade instruktörer. Som på alla våra Sunprime Hotels kan du räkna med en semester i vuxet sällskap, i eleganta omgivningar och i en lugn atmosfär.

Kilometerlånga stränder

I Alanya behöver man aldrig trängas på stranden, för här finns plats för alla, oavsett om man väljer Kleopatrastranden eller Östra stranden. Du kan vänta dig kristallklart vatten och alla bekvämligheter inom en armlängds avstånd.

Resor för alla

I omgivningarna finns mycket att se och göra. Följ med på en båttur längs Manavgatfloden, eller gå ombord på någon av de träbåtar som tar dig ut på en hel dags sol och bad på havet. Ving har många utflykter, bl. a. till den berömda floden Dimcay som ligger utanför Alanya. Under högsäsong, juni–augusti, är Alanya målet för ungdomar från hela Europa. Men det hindrar inte att även familjer och par trivs och ryms. Här i Alanya finner var och en sin egen pärla.

Bra att veta
 • Sunprime Hotels
 • Family Garden
 • Familjehotell
 • Prisvärd mat och dryck
 • All Inclusive
 • Bra shopping
 • Restauranger och nattliv
 • Kilometerlånga stränder
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Alanya

Stränder
Alanya med omnejd bjuder på flera härliga sandstränder.

Kleopatrastranden

Detta är utan tvekan den mest kända stranden i Alanya, och de flesta hamnar förr eller senare här. Den är indelad i sektioner, var och en kopplad till en strandkiosk som ser till solstolar, säljer förfriskningar och håller stranden ren och snygg. Sanden är ganska grovkornig och ingen kan säga att stranden är långgrund, bara ett par steg ut har man vatten upp till midjan. Här finns all service man kan behöva; toaletter, duschar och gott om möjligheter att köpa en dricka eller något att äta. Precis som Östra stranden har man rätt att hissa Blue Flag, som ett tecken på att vattnet är rent och att stranden uppfyller vissa minimikrav med tanke på renlighet, handikappvänlighet etc.

Östra stranden

Är smalare än Kleopatra-stranden. Den vidgar sig en smula ett par hundra meter från centrum. Sanden är på gränsen till grus och full av lent rundslipad småsten. Inte heller här behöver man riskera att gå hungrig eller törstig eftersom det finns gott om restauranger och barer att välja mellan, kanske fler än längs Kleopatrastranden.

Ulasstranden

Detta är en liten fin strand ca fem kilometer väster om Alanya. Mycket populär bland lokalbefolkningen. Man kan åka dolmus från Alanya till stranden.
Mat, dryck och nattliv
De flesta matställen i Alanya serverar det utbud av mat de tror att turisterna vill ha: hamburgare, pizza, olika varianter på turkisk snabbmat, som kebab och köfte, och det är både gott och billigt. Vill man ha något mer avancerat får man leta en stund, men det finns. Vad gäller priserna gäller följande: ju närmare centrum och marinan man är, desto dyrare blir det. Priserna kan skilja närmare hundra procent mellan det dyraste och det billigaste, utan att kvaliteten nödvändigtvis går ner. Ett exempel, en flaska Efes öl kan gå lös på 6 lira nere i marinan, men bara ett par hundra meter därifrån är den nere på 3,50 lira. Å andra sidan är priserna i Alanya så låga att du sällan betalar mer än du har råd med.

Restauranger i Alanya

Du behöver aldrig gå långt för att hitta någonstans att äta i Alanya. I och runt basaren finns gott om både enkla och mer avancerade restauranger. Runt marinan har de i allmänhet något högre standard (och priser). Längs med både Kleopatra-stranden och Östra stranden finns också ett stort och varierat utbud. Letar man efter något mer lokalt är det bäst att bege sig upp ovanför Atatürk Boulevard. Naturligtvis finns också flera hotell i Alanya som erbjuder All Inclusive, då mat och dryck på hotellet ingår i resans pris, men en rekommendation är att gå ut och äta åtminstone någon gång under semestern.

Mat och dryck i Turkiet

Det turkiska köket stoltserar med det självpåtagna epitetet "Världens tredje bästa kök", efter det kinesiska och det italienska. Hur man kommit fram till en sådan rangordning framgår inte, men den turkiska maten förtjänar allt beröm den kan få, och här längs den turkiska kusten finns goda möjligheter att prova både rustik husmanskost och den mer raffinerade matlagningskonst som stammar från de kejserliga köken, där hundratals högt specialiserade kockar ständigt strävade mot nya kulinariska horisonter.
Restauranger och matställen finner man överallt i Turkiet, från enkla gatustånd till luftkonditionerade restauranger med vita dukar och vinlista. På flera av turistorterna runt Antalya finns ett rikt utbud av både lokal mat och ställen som serverar rätter från snart sagt hela världen; tacos, pizza, sushi etc. Det är i allmänhet billigare att äta ute i Turkiet än i Sverige, och utan att egentligen anstränga dig kan du äta en god middag för under en hundralapp, särskilt om du går på en lokal restaurang.
Hygienen är sällan något problem i Turkiet, och risken att bli magsjuk är egentligen inte större än den är i Sverige. Detta så länge du undviker de vanliga fällorna: majonnäs och liknande såser, otillräckligt stekt kött och kranvatten.

Kebab

Kebab är helt enkelt grillat kött, men i ett otal varianter och med lika många råvaror, se kebabskolan nedan.

Pide

Pide är de flata bröd som serveras till maten.

Feta

En ost som gjorts på får- eller komjölk och sedan lagts i saltlake. Den är en stapelvara i det turkiska köket. Den kan vara mild som en sommardag eller skarp nog att skära glas med. Allt beror på vilken slags mat den ska användas till.

Meze

Smårätter av färska grönsaker, kött och kryddor som serveras med bröd. Det finns oändliga variationer av meze, beroende på vilken del av landet man befinner sig i kan man få pröva olika smaksammansättningar. Meze äter man tillsammans. De dukas fram på fat som ställs mitt på bordet, så att alla kan komma åt för att pröva de olika sorterna. Turkarna dricker raki till meze, det är en symfoni av smaker som nationaldrycken raki passar alldeles utmärkt till. Restaurangerna har sina egna variationer av dessa rätter, men i princip alla har det som kallas mezetallrik. En enkel tallrik med ett urval av husets bästa sorter. Vet man vad man tycker om är det bättre att beställa sina meze var för sig, då de serveras på separata assietter.

Huvudrätter

Huvudrätten består ofta av fisk eller kött. Var uppmärksamma på att fisk kan vara väldigt dyrt. Några av de vanligaste fiskrätterna är svärdfisk-kilic, piggvar-kalkan, havsabborre-levrek och tonfisk-palamut. På menyn är priserna oftast angivna i vikt. Bland kötträtterna kan nämnas lamm-kuzu, kyckling-tavuk, oxkött-dana och den väldigt berömda sis kebab-kött på grillspett.

Sötsaker

Efter middagen kan man njuta av smördeg doppad i sirapbaklava, pumpa i söt sås kabak-tatlisi, pudding med nötter, cornflakes och russin asure eller muhallebi, vilket är mjölkpudding.
Afiyet olsun – Smaklig måltid!

Kebabskolan

Döner kebab är närmast den kebab som köps hemma i Sverige. Strimlor av lamm-, kyckling- eller oxkött som kan fås i franskbröd, över franskbröd som är tärningsskuret och i "dürüm" där kebabköttet är inrullat i tunnbröd. Döner kebab serveras med sallad och lök.

Iskender kebab har fått sitt namn efter Alexander den store. Har i princip samma ingredienser som Döner kebab men serveras på tallrik med köttet på en bädd av tärningsskuret bröd som toppas med tomatsås och yoghurt.

Adana kebab är malt oxkött som är relativt starkt kryddat. Grillas på spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.

Sis kebab består av stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött på spett varvat med paprika och ibland tomat.

Patlican kebab eller aubergine kebab, är som sis kebab, fast varvad med auberginebitar.

Att dricka till

I Turkiet bryggs flera lokala ölsorter av hygglig kvalitet, och landets viner skäms inte för sig, även om de inte passar så bra till den turkiska maten. Skall man göra som turkarna själva gör skall man dricka Raki, särskilt till meze, som blandar så många olika smaker att vinets egen smak hamnar lite i skymundan. Raki är släkt med den grekiska Ouzon, den franska Pastisen och Levantens Arak. Ett anisbrännvin, med andra ord. Man häller så mycket man vill ha i ett glas, släpper ner ett par isbitar och fyller upp med vatten varvid drycken blir mjölkig och ogenomskinlig. Ta det varligt, även om det smakar gott, Raki är trots allt starksprit.
Ayran måste också nämnas när man talar om turkiska drycker. Det är helt enkelt yoghurt och vatten som vispas ihop med lite salt. Gott och läskande i värmen!

Kaffe och te

Turkiskt kaffe dricks ur en liten kopp och har en ganska tjock konsistens med kaffesump i botten. Enligt den turkiska traditionen kan man få sin framtid spådd i kaffesumpen. När du beställer en kopp turkiskt kaffe så finns det olika söthetsgrader. Az sekerli (uttalas aas sjekerli) är lite socker, orta (uttalas årta) "lagom" mycket socker, sekerli (uttalas sjekerli) är mycket socker. Normalt sett så ska man alltid få ett glas vatten till sin kopp turkiska kaffe.
Te dricks ur små tulpanformade glas. Det finns vanligt te och äppelte, det senare brukar falla oss skandinaver i smaken och kan drickas både varmt och kallt.
Det finns en hel uppsjö av barer och diskotek i Alanya, framför allt i hamnkvarteren. Oftast är det årets nya hits som strömmar ut genom högtalarna och de internationella sångerna blandas med nya turkiska pophits. Turkarna startar gärna kvällen med en god middag för att sedan fortsätta till hamnen där många av barerna och diskoteken ligger. Först vid midnatt tar nattlivet fart. Barer och diskotek i centrum stänger senast kl. 03.00. Vill man fortsätta vidare håller diskoteken utanför centrum öppet till inpå småtimmarna. I Turkiet finns lokalt producerad sprit och dyrare importerade spritsorter. Beställer du t.ex. en Gin & Tonic så får du en drink blandad med lokalt producerad gin, vill du ha importerad sprit så bör du beställa t.ex. Gordons Gin & Tonic. Beställ alltså din drink med märket av spritsorten.
Shopping
Även om det har blivit betydligt bättre de senaste åren så finns det fortfarande en del inkastare som arbetar för att få in kunder i affärerna i Alanya. De har oftast en ganska låg lön och får därför en provision på det kunden shoppar för, vilket är förklaringen till att de ibland kan vara ganska påfrestande att gå på shopping. Ignorera dem, om du inte är intresserad av att gå in i affären. De flesta butiker i basaren har öppet kl. 09.00–23.00, eller så länge det finns kunder i butiken. Övriga butiker, t.ex. Benetton, Levi´s, Quicksilver, Sisley finns endast längs med huvudgatan, Atatürk Boulevard, inte i basarerna.

Basaren

Basaren i Alanya ligger alldeles innanför marinan, ett stort område fyllt av affärer som mest riktar in sig mot turister. Här finns det mesta i shoppingväg: mattor, skor, kläder, väskor, optiker och annat. Ett tips är att bekanta sig med området innan du ger dig ut på shopping. På så vis har du en bättre uppfattning om både utbud och prisnivåer, och kan göra bättre köp under din shoppingtur.

Marknader

Det finns många marknader i Alanya. En av de största ligger vid dolmus-stationen, och har öppet på fredagar. Här säljs mest grönsaker och frukt. På tisdagar är det marknad nära Can Hospital, där man kan köpa allt möjligt, t.ex. kläder och skor. Och på måndagar är det marknad i Oba.

Shopping i Turkiet

Turkiet erbjuder massor av utmärkt shopping, om man håller sig till varor som är producerade i landet. Importerade varor ligger i ungefär samma prisklass som hemma. Det finns många märkeskopior i butikerna. Oftast kan du pruta om du shoppar i butiker som inte har prislappar på varorna. Prislappar indikerar för det mesta fasta priser, vilket många affärer har numera. Detta har givetvis sin grund i den kraftiga inflation som råder i dagens Turkiet.

En del märken, t.ex. Levi´s, Benetton och Quicksilver, licenstillverkas i Turkiet vilket medför något billigare shopping jämfört med motsvarande produkter i Sverige. Det finns ett stort designutbud av guld- och silversmycken. En del butiker har sin egen guldsmed. Skinnvaror finns i många olika modeller och kvaliteter, och många affärer har egna skräddare. Det tar högst två dagar att få en byxa eller jacka uppsydd.

I basarerna är det fortfarande brukligt att pruta, till och med god ton. Man bjuds ofta på en kopp te eller något läskande medan man gör affärer. Man behöver dock inte känna sig tvingad att köpa något – detta är en del av den naturliga turkiska gästfriheten, som ofta gör shoppingen till en extra trevlig upplevelse.

Mattor

Mattornas pris varierar kraftigt beroende på kvalitet, material, ålder och storlek. Men den främsta priskomponenten är antalet knutar per kvadratcentimeter. En stor matta kan vara billigare än en liten beroende på hur mycket jobb som har lagts ner.

Märkeskläder

I Turkiet finns det massor av affärer med ett stort produkturval till låga priser, och det är inte ovanligt att man shoppar mer än man hade tänkt sig. Observera dock att det mesta som säljs i butikerna är kopior av märkesvaror. Vill man vara säker på att få äkta märkeskläder, ska man vända sig till auktoriserade butiker, som Quiksilver eller Levi´s-butikerna.

Optiker

Det är billigt att köpa glasögon i Turkiet – i butikerna kostar de ungefär hälften av vad de gör i Skandinavien. Det finns också ett brett urval av bågar.

Läder

Läder kan man shoppa här till mycket förmånliga priser och god kvalitet. Skulle du finna din favoritjacka under semestern, men den kanske inte passar alldeles perfekt, kan de flesta butiker sy om den såsom du önskar. Så var ute i god tid!

Guld och smycken

Guldföremålen finns i 14, 18 och 22 karat. Vanligast är 14 karat. Staten har fastställt ett fast guldpris per gram, och det man betalar för är det egentliga arbetet som är utfört. Detta pris varierar från guldsmed till guldsmed.

Basarer och marknader

I Turkiet går alla på marknad, både semesterfirare och lokala invånare, ofta för att handla dagligvaror. De lokala kvinnorna kommer rullandes med sina små vagnar och fyller dem snabbt med läckra frukter och färska grönsaker, men på marknaderna på våra resmål säljs inte bara frukt och grönt – här finns det mesta: kläder, skor, kryddor, leksaker, filmer, musik och mycket mera.

Shoppingcenter

I Antalya-området finns också flera stora shoppingcenter, inte olika de man finner här hemma. Här gäller fasta priser och ett mer internationellt utbud med kända märken och ett brett sortiment.

Piratkopior

Försäljning av piratkopior är en mycket stor och lukrativ marknad över hela världen. Det kan vara väskor, kläder, skor, klockor, filmer, läkemedel eller tv-spel, för att bara nämna några exempel.
Tänk på att handel med, och köp av, piratkopior alltid är olagligt. Det lättaste sättet att avgöra om något är en piratkopia är på priset. Är priset osannolikt lågt jämfört med äkta vara så är det sannolikt en piratkopia.
Sport och Träning
Vattenskidor, parasailing (efter båt), beachvolleyboll, vandringsturer och cykelturer. Alanya har mycket att erbjuda för dig som vill utöva sport och träning under din semester.

Dykning

I Alanya finns ett stort utbud av olika sorters dykning i olika prisklasser. Medelhavet har många utmaningar och underbara upplevelser att erbjuda alla dykare, erfarna som oerfarna. Och det finns ett stort utbud av olika sorters dykning i olika prisklasser. Generellt kan man säga att priserna för dykning i Turkiet är lägre än de i norra Europa. Det kan du dra nytta av under din semester här, för att uppleva den otroliga värld som finns under vattenytan.

Miljön i Alanya är idealisk för en fin dykupplevelse. Nästan alla dyk görs vid den storslagna Alanya-klippan, som delar upp Alanya i en östlig och en västlig del. Klippan är hemvist för många olika slags växter och fiskar, och detta bidrar till att göra dykupplevelsen mycket spännande. Dessutom finns det för den mer erfarna dykaren möjlighet till djuphavsdyk. Oavsett om du har dykt många gånger tidigare, eller om det är allra första gången du ska prova på denna sport, så kommer dykning i Alanya helt säkert att bli en utmaning för dig. Utan tvivel kommer det att ge dig många fina minnen och även en av semesterns allra bästa upplevelser.

Mountainbike

Runt om Alanya finns kuperade omgivningar som erbjuder dig som vill ta en cykeltur med mountainbike en härlig upplevelse.

Här kan du uppleva natur och härliga vyer under din cykeltur och gillar du Cross Country är Alanya ett utmärkt resmål för dig. Området kring Alanya erbjuder en hel del leder av olika längd och karaktär och här kan du cykla på egen hand, anlita en cykelguide eller följa med på en arrangerad utflykt. Cyklar finns att hyra.

Forsränning

Under överinseende av professionella guider, och med alla försiktighetsmått på plats ger man sig ut på floden i flottar med tio till tolv personer i vardera. Tiden på floden är strax över två timmar, men i priset ingår lunch, som man äter i land. Den som vill kan också prova på "Body Rafting", d.v.s. forsränning utan flotte.
Aktiviteter och sevärdheter
I Turkiet har du möjligheten att unna dig lite lyx för en billig penning.

Besök frisören

Hos frisören kan männen bli rakade på gammalt hederligt sätt, med skum och rakkniv. Efter rakningen får du en lätt huvudmassage och ansning av öron- och näshår. Kvinnorna kan kosta på sig lyxen att få håret tvättat och fönat om man inte vill låta frisören sätta saxen i hårsvallet.

Skönhetsvård

Turkiskt bad – Hamam – är ett måste under semestern i Alanya. Passa gärna på i början av vistelsen så lägger du grunden för en fin solbränna som sitter längre. Du får först en kroppspeeling som tar bort döda hudceller, därefter en tvålmassage och det hela avslutas med en oljemassage.

Alanya Aquapark

Skulle man tröttna på havet finns Alanya Aquapark där man kan bada lite mer varierat, med vattenrutschkanor och annat. Man kan tillbringa hela dagen här, eftersom det finns både restaurang och café, och de som inte vill bada kan koppla av i solstolarna. Alanya Aquapark ligger mitt i Damlatas, och är inte svårt att hitta till.

Pamukkale

Det är svårt att tro att naturen själv har skapat dessa osannolika formationer, men mineralrikt vatten och lång tid var allt som krävdes för att bilda dessa bländvita, stalagmitprydda bassänger som faller i mjuka steg. Kleopatras pool är den mest kända av dem, och kostar därför extra att bada i.
I Alanya finns det gott om sevärdheter. Här följer några av Vings tips på vad du kan se och göra på resmålet.

Manavgatfloden

Detta är en av de pamfylliska floderna och att glida utmed stränderna i vattnets egen takt är en vilsam upplevelse, samtidigt som man kan njuta av det vackra landskapet. Vid flodmynningen väntar bad i det kalla flodvattnet, eller ett litet stycke därifrån, i det betydligt varmare Medelhavet.

Pamukkale

En populär sevärdhet i Alanya är Pamukkale. Det är svårt att tro att naturen själv har skapat dessa osannolika formationer, men mineralrikt vatten och lång tid var allt som krävdes för att bilda dessa bländvita, stalaktitprydda bassänger som faller i mjuka steg. Kleopatras pool är den mest kända av dem, och kostar därför extra att bada i.

Side

En mindre stad som ligger mellan Alanya och Antalya. Side är berömt för sina antika byggnader och inte minst för sin antika amfiteater, som är en av Turkiets äldsta och största. Den rymde 15.000 personer. Avstånd: Alanya – Side ca 65 km.

Antalya

Antalya är provinsens huvudstad, en verklig storstad med de bästa shoppingmöjligheterna utmed kusten, och mycket att både se och göra även om man inte tänker handla något. Den gamla stadsdelen är som gjord för att ströva omkring i, och det finns gott om caféer där man bara kan sitta och se världen gå förbi. Man kan åka hit med buss från Alanya, det tar ca två timmar enkel väg. Men det är ofta både billigare och bekvämare att följa med på en organiserad utflykt.

Istanbul

Istanbul är Turkiets största stad med ca 15 miljoner invånare. Här finns allt som är Turkiet: de täckta basarerna från 400-talet med runt 5.000 butiker, mästerverket Hagia Sofia, Blå moskén, sultanpalatsen Topkapi och Dolmabace, och mycket mer. Vi hjälper gärna till och bokar transport och hotell för dig som tar chansen att uppleva en av världens mest intressanta och annorlunda städer. Avstånd: Alanya – Istanbul ca 1000 km.

Perge

Är en av de bäst bevarade romerska städerna längs sydkusten, väl utgrävd och med rika lämningar. Framför allt sevärda är stadion, badhuset, teatern och agoran (torget). Aposteln Paulus besökte Perge på en av sina många resor. Perge är ett måste för den historiskt intresserade. Avstånd: Alanya – Perge ca 100 km.

Dimcaygrottan

Dimcay är en av världens djupaste droppstensgrottor, med dramatiska gallerier och osannolika formationer. När man har sett sig mätt på grottan far man vidare uppöver floden, för att äta lunch och kanske ta sig ett dopp. Men det finns mycket att se längs vägen också, eftersom man reser genom ett bergslandskap med strålande utsikt och frodig natur.

Selge

Längs vägen mellan Alanya och Side finns en avtagsväg som efter ca 40 kilometer mynnar ut i en naturpark. Här finns ruiner efter en antik stad och vyerna från den slingrande vägen värda att se. Selge är mest berömt för sin imponerande romerska bro. För att ta sig till Selge behövs jeep. Avstånd: Alanya – Selge ca 70 km.

Aspendos

Världens bäst bevarade romerska teater, med plats för omkring 15.000 åskådare. Scenbyggnaden i flera våningsplan, som också har en slående akustik, är ett imponerande stycke arkitekturkonst. Under seldjukisk tid användes teatern som rastplats för karavaner. Avstånd: Alanya – Aspendos ca 90 km.

Taurusbergen

Denna bergskedja löper längs med Turkiets södra kust och rymmer mängder av hemligheter. Här finns små byar, vardagsliv och en fantastisk utsikt över Alanya.

Marknaden

Marknaden i Alanya är en sevärdhet i sig, och en fröjd för alla sinnen. Knubbiga meloner, pinfärsk fisk, rodnande tomater, tillsammans med kryddor, honung och nötter av alla de slag. Här handlar lokalbefolkningen allt som behövs till middagen; nystyckat lamm, bländvit fetaost eller spenat i trevligt jordiga buntar. Även om man inte själv handlar något är det ett nöje att vandra omkring i överflödet innan man slutligen ger efter och köper en honungsburk eller ett halvdussin fullmogna persikor. Ligger på Sugözu Cad, och det är bäst att komma om morgonen.

Borgen

Högt uppe på en klippa tronar denna fästning, vars ursprung går tillbaka till en tid då vi knappt hade lärt oss slå åkarbrasor i kalla Norden. Man vet att romarna intog en befästning här, och sedan har områdets olika härskare och erövrare alla gjort sitt till för att bygga på, till och upp fästningen till det den är i dag. Från murarna har man en strålande utsikt över både staden och havet, men trots alla besökare ger borgen ett lite öde intryck eftersom inte mycket återstår utom just murarna. Hit kan man ta taxi eller buss från hållplatsen mittemot turistbyrån.

Grand Bazar

En stor basar där de säljer allt mellan himmel och jord. Ligger i Alanyas centrum. På fredagar har de stor fruktmarknad. Givetvis gäller det att pruta! Öppet alla dagar.

Damlatasgrottan

Ett paradis för de som anser att stalagmiter och stalaktiter hör till det bästa livet kan bjuda. Grottan ligger under borgen, med ingång ett stycke bortom turistbyrån. Väl inne öppnar sig en stor sal vars tak är alldeles piggigt av stalagmiter. Eller stalaktiter. Svårt att komma ihåg vilka som är vilka. Ljuset är behagligt dämpat och många väljer att tillbringa en god stund här nere, dels för stillhetens skull och dels för att luften sägs vara bra om man lider av andningsbesvär.

Alanyas museum

Ett annat tips är Alanyas museum, ett måste för dig som är intresserad av arkeologi. Här finns samlingar av arkeologiska och etnografiska fynd från området kring Alanya. Öppet kl. 08.30–12.00 samt 13.30– 17.30 alla dagar utom måndag.

Röda tornet

Detta var ursprungligen en del av stadens befästningar, med uppgift att skydda varvet som ligger ett litet stycke därifrån. Idag är det en kombination av museum och konstgalleri, vars huvudnummer måste sägas vara utsikten över hamnen och östra stranden.
Hur du tar dig runt
Det bästa sättet att se och uppleva Antalya-området är att hyra en bil och ett tips är att boka hyrbilen redan hemifrån, det är både billigare och smidigare. Det kan dessutom vara svårt att få tag på en hyrbil på resmålet under högsäsong så boka din Avis-bil innan ankomst.

Har du bokat en flexibel paketresa med reguljärflyg kan du läsa mer om hyrbil här.
Taxi inom Alanya. Buss till Side, Antalya och Istanbul. Dolmus (linjetaxi) trafikerar de större landsvägarna.

Buss

"Dolmus" betyder proppfull, och det är precis så det är. Bussarna har inga fasta hållplatser eller tidtabeller. Du vinkar in den till vägkanten, säger vart du ska och betalar till chauffören. När du vill stiga av säger du "dur" som betyder "stopp". Det är ett både billigt och enkelt sätt att sig runt på, och med dolmus kan du även ta dig längre sträckor som bland annat mellan Alanya och Antalya.

Taxi

Det finns gott om taxibilar i Alanya. De är gula och lätta att få tag på. Kontrollera att taxametern är påslagen när resan startar. För längre turer kan du göra upp om priset på förhand. Efter midnatt ökar priset med 50 %. Kontrollera så att chauffören använder rätt tariff. Dagtid ska det lysa «gündüs». Chauffören förväntar sig dricks – avrunda beloppet uppåt.
Resa med barn
Alanya är ett barnvänligt resmål, som lämpar sig utmärkt för en familjesemester. Ofta får familjens minsting den största uppmärksamheten på hotellet, restauranger och i butiker. Trots höga trottoarkanter är det relativt enkelt att ta sig fram med barnvagn. Inne i basaren i Alanya centrum är gatorna avstängda för biltrafik, så där kan man promenera med barn och barnvagn utan problem.

Barnvänliga hotell med All Inclusive

När du reser med Ving till Alanya kan du välja bland flera barnvänliga hotell. På vissa av dem ingår all inclusive i priset och på andra är det möjligt att köpa till – allt för att du ska få en extra bekväm familjesemester.

Barnens mat

Det finns många restauranger i Alanya och en hel del har både turkiska rätter och rätter med mer internationell prägel. På nästan alla restauranger kan man beställa potatismos, ris med yoghurt - vilket många turkiska barn tycker mycket om - eller någon annan av ditt barns favoriter. Köfte (köttbullar), korv och pizza brukar vara omtyckt. Är du osäker på vad ditt barn vill ha händer det ofta att ni får följa med in i köket och se vad som finns i de olika grytorna. I Turkiet äter man mycket sötsaker och det finns många goda efterrätter. Barnens favorit nummer ett är väl ofta glass i olika former. Glass på turkiska heter dondurma. En annan populär efterrätt är Sütlac, ett mellanting mellan ris och vaniljpudding. Chokladpudding är ett annat säkert kort. Många restauranger har barnstolar, ofta i metall med hjul.

Lekplatser

Det finns många lekplatser i Alanya, men standarden varierar. Några lekplatser har nyare plastleksaker, andra lekplatser har metallföremål som många gånger inte är så väl underhållna. En stor och bra lekplats ligger mitt i centrum, vid Atatürk-statyn, Baris Manco Park. Många hotell har fina lekplatser, och om man frågar vänligt kan barnen få leka där.

Bilbarnstolar

Det finns bilbarnstolar att hyra, men reservera i god tid då antalet ofta är begränsat. Kvaliteten kan variera.

Handla till barnen

Bomullsplagg är ofta billiga och av bra kvalitet, och i basaren och på marknaden är det fritt fram att pruta. I Alanya finns också ett stort utbud av strandleksaker, men även butiker med kvalitetsbarnkläder och barnskor.
Fakta

Vår service på resmålet

Du kan nå oss dygnet runt på vår servicetelefon, samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer. Gäster på våra Sunprime har Resort Service dygnet runt.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Turkisk lira (TRY). Euro tas också emot i stor utsträckning. De flesta internationella kort accepteras i vissa affärer och restauranger. Uttagsautomater finns.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

El

220 V

Språk

Turkiska. De flesta som arbetar inom turistindustrin talar dock viss engelska eller tyska.

Övrigt

Kraftig trafik. Varmvattnet värms ofta med solenergi, varför temperaturen kan variera. Strömavbrott kan förkomma. Pågående byggnadsarbeten kan tidvis innebära störningar. På hotellen är det inte tillåtet att ta med mat och dryck utifrån. Bor du i lägenhet får mat och dryck medtagas. För svenska medborgare krävs svenskt pass giltigt minst fem månader från inresedatum. Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Avstånd till Istanbul 850 km, Ankara 650 km och Marmaris 465 km. I Antalya-området, Side och Alanya, är tyska språket emellanåt mer gångbart än engelska.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 4 timmar från Stockholm.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Alanya under sommarhalvåret.

Du kan dessutom resa med Ving till Alanya med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Antalyas flygplats.

I vissa perioder kan du från några avreseorter flyga till Gazipasas flygplats utanför Alanya.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Alanya. Transfer ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning.

Från Antalya
Restiden från Antalyas flygplats till ditt hotell är ca 2,5 - 3,5 timmar drygt (100-130 km), beroende på trafik och antal hotellstopp. Bussen gör ett uppehåll längs vägen där du kan köpa dryck och snacks eller gå på toaletten.

Från Gazipasa
Flyger du till Gazipasa tar transfern till ditt hotell mellan 45 minuter och 2 timmar (35-65 km), beroende på trafik och antal hotellstopp.

Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljärflyg rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Easy Travel

Bor du på något av våra Sunprime Hotels och flyger med Sunclass Airlines ingår Easy Travel, med bland annat 10 kilo extra bagagevikt. Har du också bokat transfer kör bussen direkt till ditt hotell, utan stopp längs vägen (förutom uppehåll för köp av dryck och snacks samt toalettbesök).
Väder
 • januari
14°5°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • februari
15°6°
6
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
18°7°
7
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • april
21°10°
8
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
25°14°
10
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
30°18°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
34°21°
13
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
34°21°
12
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • september
31°18°
11
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • oktober
26°14°
8
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
20°10°
6
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
16°7°
5
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar

Erbjudanden till Alanya

Sunprime Alanya Beach
sunprime
 • Passar vuxna
Sunprime Alanya Beach
Alanya, Antalya-området, Turkiet
 • Flyg + del i Classic Room 1 rum, fransk balkong mot omgivningarna
 • 1 vecka
 • Avresa 30 apr 2022 från Malmö
Flyg + hotell, 1 vecka
30 apr 2022 från Malmö
Cook's Club Alanya
Cook's Club Alanya
Alanya, Antalya-området, Turkiet
 • Flyg + del i enrumslägenhet med balkong i marine-byggnaden
 • 1 vecka
 • Avresa 23 apr 2022 från Stockholm-Arlanda
Flyg + hotell, 1 vecka
23 apr 2022 från Stockholm-Arlanda
Green Garden
familygarden
 • Barnvänligt
Green Garden
Alanya, Antalya-området, Turkiet
 • Flyg + del i 1-rumslägenhet med balkong
 • 1 vecka
 • Avresa 30 apr 2022 från Göteborg-Landvetter
Flyg + hotell, 1 vecka
30 apr 2022 från Göteborg-Landvetter
SÖK DIN RESA TILL Alanya
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.