Ta med familjen till Turkiet
Inspiration

Tips inför familjesemestern i Turkiet

Turkiet är ett gästvänligt land där du alltid möts av ett leende. Dessutom finns här både fantastiskt badvatten och barnvänliga hotell med hög standard – till rimliga priser. Med andra ord är Turkiet perfekt för en familjesemester!

Senast uppdaterad: 24 januari 2024

1. Barnvänliga och prisvärda hotell

Hotellet är viktigt när du reser med barn. Väljer du ett barnvänligt hotell får både stora och små en härlig semester. Har hotellet en lekplats? Barnpool? Barnklubb? Är stranden barnvänlig? Oavsett om ni planerar att tillbringa mycket eller lite tid på hotellet är det skönt att kunna dra sig tillbaka till ett hotell som har allt detta. Och om du jämför priserna med andra semesterländer kommer du snabbt upptäcka att du får mycket mer för pengarna i Turkiet.

Bernie

2. Säker badglädje för de allra minsta

När familjens minsta får plaska och leka i babypoolen flyger tiden fram. Så se till att barnets känsliga hud är ordentligt insmord med solkräm, och välj gärna ett hotell där babypoolen är solskyddad. Barnvänliga Barut Goia har två stycken 30 cm djupa babypooler med solskydd, och här är alla pooler dessutom uppvärmda till cirka 23–25 grader under våren och hösten.

babypool

3. Shoppa loss

Turkiets låga priser gör det som upplagt för att fylla resväskan med shoppingfynd. På måndagsmarknaden i Manavgat, strax utanför Side, kan du hitta billiga barnkläder. Ett tips är att vänta med att handla tills du har sett dig omkring. Många stånd säljer nämligen samma saker. I Alanya har du goda möjligheter att göra en bra affär om du är på jakt efter skor, kläder eller väskor.

måndagsmarknaden i Manavgat

4. Välj ett Inclusive-paket

Om du vill ha en så avkopplande semester som möjligt bör du välja ett Inklusive-paket. Du behöver inte gripas av panik för att du har glömt att fylla på vatten eller snacks till barnen, och har inga extra kostnader för mat, glass och dryck. Ett Inclusive-paket innebär inte att du måste stanna på hotellet, det ger dig också möjlighet att vara spontan. Åk på utflykt, ät ute eller gör vad du vill – men med vetskapen om att du kan njuta av en smoothie vid poolen när du vill. Här kan du se hotell med All Inclusive i Turkiet

All Inclusive i Turkiet

5. Ha färsk frukt nära till hands

I Turkiet får du frukt i världsklass. Persikorna, apelsinerna och vattenmelonerna är möjligtvis de allra bästa som finns. Ha frukt nära till hands vid poolen, på stranden och på utflykterna, så får både stora och små en extra god semesterupplevelse. Mums!

apelsiner

6. Hotell med vattenland

Drömmer familjens yngsta om att roa sig i vattnet hela semestern? I Turkiet kan du besöka flera häftiga vattenland, men det är ännu bättre att bo på ett hotell med ett eget vattenland. Barnvänliga Green Garden Resort & Spa i Alanya har till exempel fyra vattenrutschbanor och Cornelia Diamond Golf Resort & Spa i Belek har flera barnpooler och vattenland.

7. Ät lokalt och gott

Det turkiska köket är i absolut världsklass. Maten präglas av medelhavstraditioner, men Turkiet utmärker sig genom sin kärlek till kött. Landet är i synnerhet känt för sin kebab samt meze – en sorts turkisk variant av tapas. De läckra smårätterna faller vanligtvis både barn och vuxna i smaken, liksom de grillade majskolvarna, den saftiga vattenmelonen och yoghurtglassen. I stort sett alla restauranger i turistområdena är vana vid unga middagsgäster och har både barnstolar och barnvänliga rätter på menyn. Här kan du se fram emot välsmakande turkisk mat till ett rimligt pris.

Turkisk meze

8. Sötsakernas land

Turkiet är världsberömt för sina sötsaker. Det sägs till och med att wienerbröden härstammar från den turkiska baklavan, från den tid då det osmanska riket sträckte sig nästan hela vägen till Wiens gränser. Den spred sig sedan, tillsammans med kaffet, till resten av Europa i en något justerad version. Att smaka på baklava är ett måste, och det söta bakverket faller de flesta barn i smaken. Prova också den minst lika söta lokum, även känd som Turkish delight. Turkisk glass, dondurma, är också ett säkert kort. Glassförsäljarna är ofta klädda i traditionella kläder och skojar gärna med dig medan de serverar glass i våffelstrut med hjälp av en slags stång. Med stången vänder de runt glassen och låter dig gärna kämpa lite, innan du till slut "får lov" att ta din glass.

sötsaker - Turkisk fika

9. Ja, det finns blöjor i Turkiet

I Turkiet verkar det som om den allmänna uppfattningen är att så länge något doftar gott, så är det också av högsta kvalitet – och det gäller även baby- och barnprodukter. Därför kan det vara svårt att hitta till exempel oparfymerade blöjor och våtservetter. Men stormarknadskedjan Migros (som ligger i bland annat Side, Alanya och Antalya) har det mesta – även utan parfym.