Hotell (68)

Resor till Antalya-området

I och runt Antalya-området finns det mesta man kan önska sig av en semester: hotell i alla prisklasser, spännande marknader, härliga stränder, varierad shopping och mycket mer.
När du bokar en resa till Antalya-området kan du välja mellan fyra olika resmål, vart och ett med sin speciella karaktär. I Side finner du ett av våra allra bästa familjehotell: Sunwing Side Beach, tillsammans med ett Sunprime-hotell för dig som reser utan barn. I Alanya kan du välja bland ett fyrtiotal hotell, varav två Sunprime som samtliga har strandläge och den genomtänkta design som kännetecknar alla våra Sunprime-hotell. I Belek kan du välja bland några av kustens mest eleganta hotell och spela golf på tre förstklassiga banor. Antalya är en äkta turkisk storstad, komplett med lyxhotell och äkta turkiskt folkliv.

Elegant boende

Längs kusten i Antalya-området kan du välja bland över ett dussin hotell med fem vågor, många av dem med både strandläge och All Inclusive. Perfekt om du vill ha en semester med guldkant. Här finns också enklare hotell och möjlighet att boka en lägenhet, för den som reser med en mindre budget eller vill prova utbudet på kustens många marknader. Vill du göra det riktigt enkelt för dig bokar du ett hotell med All Inclusive, då ingår mat och dryck på hotellet under hela din resa.

Sol, bad och strand

Stränderna i Antalya-området är ofta kilometerlånga, med klart vatten, bra service och bra väder. Här behöver du sällan lämna stranden för att äta lunch eller njuta av en glass, allt finns inom räckhåll. Och säsongen är lång, från april till oktober kan du räkna med sköna bad och varm sol.

Sunwing och Sunprime

Ska du resa med barn till Antalya-området ska du ta en titt på vårt Sunwing Side Beach. Här finns allt man kan vilja ha på semestern, oavsett hur gammal man är: bekväma och genomtänkta lägenheter, massor av saker att göra, ofta tillsammans med Lollo&Bernie, och naturligtvis restauranger som serverar mat för både små och stora gäster. Om du ska resa utan barn rekommenderar vi något av våra tre Sunprime-hotell i Antalya-området. Här kan du vara säker på en semester i vuxet sällskap, i eleganta omgivningar med utmärkt service.

Upplev Turkiet

I Antalyaområdet kan du fynda i basarens myller eller njuta av stillheten under en flodtur på Manavgatfloden. Här finns ett uppsluppet nattliv och stillsamma kvällar med middag i solnedgången. Du kan lika gärna njuta av en kebab från något stånd på gatan som du kan slå dig ner till en välkomponerad middag serverad på vit duk. Den turkiska kokkonsten är något alldeles extra, och bäst är den naturligtvis här på plats. Detsamma gäller shopping, här kan du fynda på basarer och marknader, till priser som är mycket lägre än de här hemma. Det är därför man brukar säga att om du ska resa till Turkiet ska du packa lite, men i en stor väska.
Hitta ditt hotell
Stränder

Stränder längs Antalya-området

En resa till Alanya bjuder på två av områdets bästa stränder, nämligen Kleopatrastranden och den Östra stranden. I Antalyas gamla stad kan man bada från klippor, plattformar och små fina vikar. Stranden i Belek är cirka två kilometer lång, med grovkornig sand och brant sluttning mot djupt vatten. Side med omnejd bjuder på flera härliga sandstränder, varav den Västra stranden lämpar sig för barn och är långgrund.
Mat, dryck och nattliv

Mat och dryck i Turkiet

Det turkiska köket har influenser från både Asien och Europa och bjuder på härliga dofter och smaker. I Antalya-området finns ett rikt utbud av både lokal mat och ställen där det serveras internationella rätter som tacos, pizza, sushi och så vidare. Du finner ett stort utbud av restauranger och matställen i både Alanya och Antalya, från enkla gatustånd till luftkonditionerade restauranger med vita dukar och vinlista. I Side finner du ett lagom utbud av olika restauranger och i Belek ligger många restauranger i anslutning till högklassiga hotell. Det är i allmänhet billigare att äta ute i Turkiet än i Sverige, och utan att egentligen anstränga dig kan du äta en god middag för under en hundralapp, särskilt om du går på en lokal restaurang.

Turkisk mat

Huvudrätten består ofta av fisk eller kött. Var uppmärksamma på att fisk kan vara väldigt dyrt. Några av de vanligaste fiskrätterna är svärdfisk-kilic, piggvar-kalkan, havsabborre-levrek och tonfisk-palamut. På menyn är priserna oftast angivna i vikt. Bland kötträtterna kan nämnas lamm-kuzu, kyckling-tavuk, oxkött-dana och den väldigt berömda sis kebab-kött på grillspett.

Pide
Pide är de flata bröd som serveras till maten.

Feta
En ost som gjorts på får- eller komjölk och sedan lagts i saltlake. Den är en stapelvara i det turkiska köket. Den kan vara mild som en sommardag eller skarp nog att skära glas med. Allt beror på vilken slags mat den ska användas till.

Meze
Smårätter av färska grönsaker, kött och kryddor som serveras med bröd. Det finns oändliga variationer av meze, beroende på vilken del av landet du befinner dig i kan du få pröva olika smaksammansättningar. Meze äter du tillsammans. De dukas fram på fat som ställs mitt på bordet, så att alla kan komma åt för att pröva de olika sorterna. Turkarna dricker raki till meze, det är en symfoni av smaker som nationaldrycken raki passar alldeles utmärkt till. Restaurangerna har sina egna variationer av dessa rätter, men i princip alla har det som kallas mezetallrik. En enkel tallrik med ett urval av husets bästa sorter. Vet du redan vad du tycker om är det bättre att beställa sina meze var för sig, då de serveras på separata assietter.

Sötsaker

Efter middagen kan du njuta av smördeg doppad i sirapbaklava, pumpa i söt sås kabak-tatlisi, pudding med nötter, cornflakes och russin asure eller muhallebi, vilket är mjölkpudding. Afiyet olsun – Smaklig måltid!

Kebabskolan

Döner kebab är närmast den kebab som köps hemma i Sverige. Strimlor av lamm-, kyckling- eller oxkött som kan fås i franskbröd, över franskbröd som är tärningsskuret och i "dürüm" där kebabköttet är inrullat i tunnbröd. Döner kebab serveras med sallad och lök.

Iskender kebab har fått sitt namn efter Alexander den store. Har i princip samma ingredienser som Döner kebab men serveras på tallrik med köttet på en bädd av tärningsskuret bröd som toppas med tomatsås och yoghurt.

Adana kebab är malt oxkött som är relativt starkt kryddat. Grillas på spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.

Sis kebab består av stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött på spett varvat med paprika och ibland tomat.

Patlican kebab eller aubergine kebab, är som sis kebab, fast varvad med auberginebitar.

Att dricka till

I Turkiet bryggs flera lokala ölsorter av hygglig kvalitet, och landets viner skäms inte för sig, även om de inte passar så bra till den turkiska maten. Raki är en populär dyck, särskilt till meze, som blandar så många olika smaker att vinets egen smak hamnar lite i skymundan. Raki är släkt med den grekiska Ouzon, den franska Pastisen och Levantens Arak. Ett anisbrännvin, med andra ord. Du häller så mycket du vill ha i ett glas, släpper ner ett par isbitar och fyller upp med vatten varvid drycken blir mjölkig och ogenomskinlig. Ta det varligt, även om det smakar gott, Raki är trots allt starksprit. Ayran måste också nämnas när man talar om turkiska drycker. Det är helt enkelt yoghurt och vatten som vispas ihop med lite salt. Gott och läskande i värmen!

Kaffe och te

Turkiskt kaffe dricks ur en liten kopp och har en ganska tjock konsistens med kaffesump i botten. Enligt den turkiska traditionen kan man få sin framtid spådd i kaffesumpen. När du beställer en kopp turkiskt kaffe så finns det olika söthetsgrader. Az sekerli (uttalas aas sjekerli) är lite socker, orta (uttalas årta) "lagom" mycket socker, sekerli (uttalas sjekerli) är mycket socker. Normalt sett så ska du alltid få ett glas vatten till sin kopp turkiska kaffe. Te dricks ur små tulpanformade glas. Det finns vanligt te och äppelte, det senare brukar falla oss skandinaver i smaken och kan drickas både varmt och kallt.

Nattlivet i Antalya-området

I Alanya finns en hel uppsjö av barer och diskotek. Här råder en livlig stämning hela natten. I Antalya finns ett bra och varierat nattliv, med gott om barer och nattklubbar. Under högsäsong finns ett bra nattliv även i Side, främst på Sides östra sida och i hamnen. Beleks nattliv är koncentrerat kring de olika hotellen och där finns ett antal olika barer och även ett par nattklubbar.
Shopping

Shopping i Antalya-området

Turkiet erbjuder massor av utmärkt shopping, om du håller dig till varor som är producerade i landet. Importerade varor ligger i ungefär samma prisklass som hemma. Det finns många märkeskopior i butikerna. Oftast kan du pruta om du shoppar i butiker som inte har prislappar på varorna. Prislappar indikerar för det mesta fasta priser, vilket många affärer har numera. Detta har givetvis sin grund i den kraftiga inflation som råder i dagens Turkiet.

En del märken som Levi´s, Benetton och Quicksilver, licenstillverkas i Turkiet vilket medför något billigare shopping jämfört med motsvarande produkter i Sverige. Det finns ett stort designutbud av guld- och silversmycken. En del butiker har sin egen guldsmed. Skinnvaror finns i många olika modeller och kvaliteter, och många affärer har egna skräddare. Det tar högst två dagar att få en byxa eller jacka uppsydd.

I basarerna är det fortfarande brukligt att pruta, till och med god ton. Du bjuds ofta på en kopp te eller något läskande medan ni gör affärer. Du behöver dock inte känna dig tvingad att köpa något – detta är en del av den naturliga turkiska gästfriheten, som ofta gör shoppingen till en extra trevlig upplevelse.

Mattor

Mattornas pris varierar kraftigt beroende på kvalitet, material, ålder och storlek. Men den främsta priskomponenten är antalet knutar per kvadratcentimeter. En stor matta kan vara billigare än en liten beroende på hur mycket jobb som har lagts ner.

Märkeskläder

I Turkiet finns det massor av affärer med ett stort produkturval till låga priser, och det är inte ovanligt att man shoppar mer än man hade tänkt sig. Observera dock att det mesta som säljs i butikerna är kopior av märkesvaror. Vill du vara säker på att få äkta märkeskläder, ska man vända sig till auktoriserade butiker, som Quiksilver eller Levi´s-butikerna.

Optiker

Det är billigt att köpa glasögon i Turkiet – i butikerna kostar de ungefär hälften av vad de gör i Skandinavien. Det finns också ett brett urval av bågar.

Läder

Läder kan du shoppa här till mycket förmånliga priser och god kvalitet. Skulle du finna din favoritjacka under semestern, men den kanske inte passar alldeles perfekt, kan de flesta butiker sy om den såsom du önskar. Så var ute i god tid!

Guld och smycken

Guldföremålen finns i 14, 18 och 22 karat. Vanligast är 14 karat. Staten har fastställt ett fast guldpris per gram, och det du betalar för är det egentliga arbetet som är utfört. Detta pris varierar från guldsmed till guldsmed.

Basarer och marknader

I Turkiet går alla på marknad, både semesterfirare och lokala invånare, ofta för att handla dagligvaror. De lokala kvinnorna kommer rullandes med sina små vagnar och fyller dem snabbt med läckra frukter och färska grönsaker, men på marknaderna på våra resmål säljs inte bara frukt och grönt – här finns det mesta: kläder, skor, kryddor, leksaker, filmer, musik och mycket mera.

Shoppingcenter

I Antalya-området finns också flera stora shoppingcenter, inte olika de man finner här hemma. Här gäller fasta priser och ett mer internationellt utbud med kända märken och ett brett sortiment.

Piratkopior

Försäljning av piratkopior är en mycket stor och lukrativ marknad över hela världen. Det kan vara väskor, kläder, skor, klockor, filmer, läkemedel eller tv-spel, för att bara nämna några exempel. Tänk på att handel med, och köp av, piratkopior alltid är olagligt. Det lättaste sättet att avgöra om något är en piratkopia är på priset. Är priset osannolikt lågt jämfört med äkta vara så är det sannolikt en piratkopia.
Sport och Träning

Sport och träning i Antalya-området

Vattenskidor, parasailing (efter båt), beachvolleyboll, vandringsturer och cykelturer. Antalya-området har mycket att erbjuda för dig som vill utöva sport och träning under din semester.

Mountainbike

Runt om i Antalya-området finns kuperade omgivningar som erbjuder dig som vill ta en cykeltur med mountainbike en härlig upplevelse.

Forsränning

Under överinseende av professionella guider, och med alla försiktighetsmått på plats ger du dig ut på floden i flottar med tio till tolv personer i vardera. Tiden på floden är strax över två timmar, och i priset ingår vanligtvis lunch som du äter i land. Den som vill kan också prova på "Body Rafting", det vill säga forsränning utan flotte.

Dykning

I Antalya-området finns ett stort utbud av olika sorters dykning i olika prisklasser. Medelhavet har många utmaningar och underbara upplevelser att erbjuda alla dykare, erfarna som oerfarna. Och det finns ett stort utbud av olika sorters dykning i olika prisklasser. Generellt kan man säga att priserna för dykning i Turkiet är lägre än de i norra Europa. Det kan du dra nytta av under din semester här, för att uppleva den otroliga värld som finns under vattenytan.

Golf

Belek är golfens egna Mecka. Här finns det 10 olika golfklubbar som ligger vackert belägna längs kusten och erbjuder banor av olika karaktär.
Aktiviteter och sevärdheter

Aktiviteter i Antalya-området

I Antalya-området har du möjligheten att unna dig lite lyx för en billig penning. Du får inte missa hamam, eller turkiskt bad som är den turkiska varianten av ångbad. Alanya Aquapark bjuder in till roliga upplevelser för hela familjen.

Besök frisören

Hos frisören kan männen bli rakade på gammalt hederligt sätt, med skum och rakkniv. Efter rakningen får du en lätt huvudmassage och ansning av öron- och näshår. Kvinnorna kan kosta på sig lyxen att få håret tvättat och fönat om man inte vill låta frisören sätta saxen i hårsvallet.

Hamam

Turkiskt bad – Hamam – är ett måste under semestern i Alanya. Passa gärna på i början av vistelsen så lägger du grunden för en fin solbränna som sitter längre. Du får först en kroppspeeling som tar bort döda hudceller, därefter en tvålmassage och det hela avslutas med en oljemassage.

Sevärdheter i Antalya-området

I Antalya-området väntar mycket upptäckarglädje. Antalya är en äkta turkisk storstad med mycket historia. Längs Antalyakusten också väntar flera spännande sevärdheter.

Pamukkale

Det är svårt att tro att naturen själv har skapat dessa osannolika formationer, men mineralrikt vatten och lång tid var allt som krävdes för att bilda dessa bländvita, stalagmitprydda bassänger som faller i mjuka steg. Kleopatras pool är den mest kända av dem, och kostar därför extra att bada i.

Manavgat

Ett populärt utflyktsmål, bland såväl lokalbefolkningen som turister, mycket fotografivänligt! Vattenfallet i Manavgatfloden ligger cirka fyra kilometer norr om stadens centrum och är ett av de mest kända vattenfallen i landet. Manavgatfloden passar utmärkt för trevliga flodturer där du kan njuta av det vackra landskapet. Vid flodmynningen väntar bad i det kalla flodvattnet, eller ett litet stycke därifrån, i det betydligt varmare Medelhavet.

Taurusbergen

Denna bergskedja löper längs med Turkiets södra kust och rymmer mängder av hemligheter. Här finns små byar, vardagsliv och en fantastisk utsikt över omgivningarna.

Aspendos

Världens bäst bevarade romerska teater, med plats för omkring 15.000 åskådare. Scenbyggnaden i flera våningsplan, som också har en slående akustik, är ett imponerande stycke arkitekturkonst. Under seldjukisk tid användes teatern som rastplats för karavaner.

Selge

Längs vägen mellan Alanya och Side finns en avtagsväg som efter cirka 40 kilometer mynnar ut i en naturpark. Här finns ruiner efter en antik stad och vyerna från den slingrande vägen värda att se. Selge är mest berömt för sin imponerande romerska bro.

Dimcaygrottan

Dimcay är en av världens djupaste droppstensgrottor, med dramatiska gallerier och osannolika formationer. Det vackra bergslandskapet bjuder också på strålande utsikter och frodig natur.

Perge

Är en av de bäst bevarade romerska städerna längs sydkusten, väl utgrävd och med rika lämningar. Framför allt sevärda är stadion, badhuset, teatern och agoran (torget). Aposteln Paulus besökte Perge på en av sina många resor. Perge är ett måste för den historiskt intresserade.

Istanbul

Har du gott om tid ska du besöka spännande Istanbul. Istanbul är Turkiets största stad med cirka 15 miljoner invånare. Här finns allt som är Turkiet: de täckta basarerna från 400-talet med runt 5.000 butiker, mästerverket Hagia Sofia, Blå moskén, sultanpalatsen Topkapi och Dolmabace, och mycket mer.
Hur du tar dig runt

Hur du tar dig runt i Antalya-området

Du kan resa med buss och taxi mellan orterna längs Antalyakusten.

Buss

"Dolmus" betyder proppfull, och det är precis så det är. Bussarna har inga fasta hållplatser eller tidtabeller. Du vinkar in den till vägkanten, säger vart du ska och betalar till chauffören. När du vill stiga av säger du "dur" som betyder "stopp". Det är ett både billigt och enkelt sätt att sig runt på, och med dolmus kan du även ta dig längre sträckor som bland annat mellan Alanya och Antalya.

Taxi

Det finns gott om taxibilar i orterna. De är gula och lätta att få tag på. Kontrollera att taxametern är påslagen när resan startar. För längre turer kan du göra upp om priset på förhand. Efter midnatt ökar priset med 50 procent. Kontrollera så att chauffören använder rätt tariff. Dagtid ska det lysa «gündüs». Chauffören förväntar sig dricks – avrunda beloppet uppåt.
Fakta

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 4 timmar från Stockholm.
Väder
 • januari
14°5°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • februari
15°6°
6
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
18°7°
7
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • april
21°10°
8
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
25°14°
10
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
30°18°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
34°21°
13
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
34°21°
12
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • september
31°18°
11
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • oktober
26°14°
8
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
20°10°
6
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
16°7°
5
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
I Antalya-området, där Vings resmål Antalya, Alanya, Side och Belek ligger, råder medelhavsklimat. Under högsäsongen i juli och augusti kan det bli mycket varmt, ibland över 35 grader. Vill du hellre ha ett klimat som liknar svensk sommar, passar höst och vår bättre.

April och maj

Våren i Antalyaområdet liknar svensk sommar med dagstemperaturer på ca 20-25 grader. Kvällarna är något svalare och det kan förekomma en och annan regnskur. Under april och maj är landskapet frodigare och grönare, och vattentemperaturen ligger på strax under 20 grader.

Juni, juli och augusti

Under sommaren är det soligt och mycket varmt. Temperaturen kan stiga till runt 35 grader. Luftfuktigheten är stundtals hög, vilket kan göra att det känns kvavare och varmare än det egentligen är. Även kvällarna är varma och temperaturen under natten ligger ofta över 20 grader. Juli och augusti är den torraste perioden, då regn är ovanligt. Vattentemperaturen är ca 25-27 grader.

September, oktober och november

Hösten liknar svensk sommar med dagstemperaturer på ca 22-30 grader. Kvällarna är något svalare och det kan förekomma en och annan regnskur. I september och oktober är vattnet varmt, ca 24-26 grader. I november ökar risken för regn något.

December, januari, februari och mars

Vintern är mild med temperaturer på ca 15-17 grader i luften, och ca 16 grader i vattnet. December, januari och februari är de månader som har flest regndagar under året, men redan i mars vänder det och blir torrare igen.

Resor till Antalya-området

concept-logo
Alanya
 • Shopping
 • Mat & Dryck
 • Nöjesliv
En resa till Alanya är en resa till det riktiga Turkiet. Här finns långa stränder, shopping, sevärdheter, restauranger och barer, men även ett turkiskt vardagsliv med marknader och lokala caféer.
Antalya
 • Mat & Dryck
 • Stränder
 • Nöjesliv
Kombinera en turkisk storstad med sol och bad under din resa. I Antalya finns såväl kultur, sevärdheter och lokalt vardagsliv som shopping, bad och fina hotell.
Belek
 • Barnvänligt
 • Mat & Dryck
 • Stränder
Vill du spela golf under din semester ska du resa till Belek. Den lilla, exklusiva orten är känd för sina exklusiva All Inclusive-hotell och fantastiska golfbanor, men här finns också en fin strand.
concept-logo
concept-logo
Side
 • Barnvänligt
 • Stränder
 • Mat & Dryck
På en resa till Side väntar fina stränder och shopping, men också historiska sevärdheter mitt i staden. Längs strandpromenaden ligger restaurangerna på rad och bjuder på en oslagbar utsikt över havet.

Sök din resa till Antalya-området
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.