Ladiko Beach
Experternas tips

Bad, surfing och utflykter på

Rhodos

På (ut)flykt från Kallithea

Sunwing Kallithea Beach i byn KallitheaRhodos är ett fantastiskt familjehotell med underbart läge och härliga vyer. Här kan man lätt tillbringa en vecka eller två utan att lämna hotellområdet. Men blir man som jag, lite rastlös i solstolen, finns det även mängder med utflykter att göra. Här kommer mina bästa tips.

Text & foto: Petter Sevenius

Med hyrbil mot Lindos

En klassisk dagsutlykt är att hyra bil och köra ner till Lindos, med valfritt antal badstopp längs vägen.

Vi startade dagen med bad i vackra Anthony Quinn Bay, som har fått sitt namn efter skådepelaren som ville köpa viken efter att ha spelat in filmen Kanonerna på Navarone här. Stranden anses av många vara en av de vackraste stränderna på Rhodos. Vattnet är klarblått och vyerna är verkligen spektakulära. Hit ska man åka tidigt på dagen eller sent på eftermiddagen, för det blir snabbt fullt och då är det svårt att hitta parkering. När vi ändå var här passade vi även på att ta ett dopp vid vackra Ladiko Beach.

Ladiko Beach

I tunneln i Epta Piges

Vattenfallet i Epta Piges

De sju källorna

Efter Anthony Quinn Bay åkte vi upp till Epta Piges (Seven Springs) för lunch och lite lummig svalka. Den äventyrlige kan gå genom tunneln som leder vattnet ner genom berget. Tunneln blev färdig 1931 och är 186 meter lång, cirka 2 meter hög och 1 meter bred. En spännande vandring i kompakt mörker, men ingenting att rekommendera om du lider det minsta av klaustrofobi. Väl på andra sidan passade barnen på att bada vid vattenfallet.

Agati Beach/Golden Sands

Agati Beach/Golden Sands

Agati Beach och Lindos

Efter lunchen var det dags för strand nummer tre, och vi valde då Agati Beach/Golden Sands. En lång, vacker sandstrand med härligt turkost vatten.

Dagen avslutades med att strosa runt i vackra Lindos och middag på en charmig liten restaurang, innan vi åkte hem till Kallithea igen.

Lindos

Lindos

Rhodos stad

Vill du smita iväg utan att hyra bil är det väldigt enkelt att ta en taxi in till Rhodos stad. Staden ligger bara 10 minuter från Sunwing och erbjuder ett myller av restauranger och butiker. Det är som bäst på kvällstid, för då har temperaturen hunnit sjunka innanför ringmurarna och man kan kombinera besöket med en middag på någon mysig resturang och testa grekisk meze. Kalami Beach Bar är ett trevligt och barnvänligt alternativ för den som vill ta en kortare promenad längs med stranden från Sunwing.

Lindos

Rhodos stad

Vind- och kitesurfing på Rhodos

Vill du kombinera semestern med att vindsurfa eller kitesurfa är Rhodos en perfekt ö som erbjuder jämna pålitliga vindar från mitten av juni till mitten av september, men det kan fungera bra även tidigare och senare på året. Ixia, på Rhodos västkust, ligger bara 15 minuter med taxi från Sunwing och på promenadavstånd från Sunprime Miramare Beach. Här hittar du Surfers Paradise, Windsurfers World och Pro Center, som alla är välsorterade vindsurfingcenter och erbjuder både uthyrning och kurser i vindsurfing och wingfoil. Ytterligare fem minuter bort längs samma strand ligger Kitesurf Ialysos och Air Riders, som erbjuder allt inom kitesurfing. Ixia har en jämn och stabil vind som inte är allt för stark. Det är relativt platt vatten utan några brytande vågor, vilket gör detta till ett kul ställe för alla nivåer.

Är du ute efter vågor ska du ta dig ner till Prasonisi på Rhodos sydvästspets. Här erbjuds vågor på ena sidan halvön och plattvatten på den andra. Även här finns välsorterade center för den som behöver hyra utrustning.

Petter Sevenius

Med en bräda under armen och väskan på ryggen reser Petter dit näsan pekar och tar äventyren som de kommer. Men visst har planering också sina fördelar, speciellt när det bär av på familjesemester.