Experternas tips

Oförglömliga upplevelser på

Malta

5 saker du inte får missa på Malta

Om du letar efter ett bra sommarresmål som kan erbjuda fantastiska badplatser, mysiga restauranger och inte minst sol, sol och ännu mer sol, då är Malta stället för dig! Här får du mina fem bästa tips på vad du inte får missa under din vistelse på ön.

Text & foto: Kaci Troberg

1. Bada i St. Peter's Pool

Du får absolut inte glömma badkläderna hemma när du ska till Malta, för här finns otroligt många härliga ställen att bada på. Min favorit är St. Peter's Pool, som ligger cirka 30 minuter med bil från Maltas huvudstad Valletta. St. Peter's Pool är en av de vackraste naturliga poolerna på Malta. Den ligger nära Marsaxlokk, vid spetsen av Delimara Point på sydöstra Malta. Vattnet är kristallklart med azurblå och gröna nyanser, och här kan du sola, bada, dyka eller snorkla. Med andra ord finns allt du behöver för en perfekt stranddag!

De flata klipporna runt St. Peter's Pool passar perfekt för att ligga och sola på, och de höga klippväggarna ger lite skugga från den starka solen. Det finns stegar för att ta sig ner i vattnet och klippor som de modiga kan dyka eller hoppa ifrån.

Platsen är populär bland lokalbefolkningen, speciellt från närliggande byar, samt bland turister som letar efter en lugnare plats att tillbringa dagen på.

Ett bra tips är att ta med egen mat, för utbudet är lite begränsat. När vi var där fanns det bara en foodtruck som sålde smörgåsar och dryck, förutom en halvsliten restaurang med ett magert utbud som bara tog emot kontanter. Foodtrucken hade dock riktigt god slush och iskaffe, som smakade himmelskt i 40 graders värme – du borde prova dem!

St. Peter's Pool

En iskall slush i värmen

2. Middag på Rootz

Den här restaurangen alltså. Jag finner nästan inte ord. Världens mysigaste, mest intima lokal, och maten var helt utsökt. Konceptet är ganska bohemiskt – de lagar inget av maten i förväg, alla råvaror är kortresta och av högsta kvalitet, och det känns nästan som att man sitter i någons hem. Det enda du behöver tänka på här är att njuta av stunden och acceptera att maten kan ta lite längre tid att tillaga.

Menyn är tapasinspirerad med en italiensk twist. Jag beställde en ostbricka med lokalt kött, och den slukade jag i ett nafs. Allt smakade himmelskt – maten var perfekt komponerad, och vinet och drinkarna var fantastiska. Här är varje detalj genomtänkt, servitörerna är trevliga och avslappnat klädda i sina vanliga kläder, porslinet är eklektiskt och stället osar av hippiestämning och livemusik. Lokalen är väldigt liten, så du måste boka bord i ganska god tid, men jag lovar dig att det är värt det!

Vallettas mysiga gator

Middagen på Rootz

3. Äta glass på Amorino

Denna mysiga lilla glasskiosk ligger mitt i Vallettas centrum och har ett enormt utbud av olika gelatos och sorbeter. Du kan välja att få glassen i bägare eller strut, men om du går hit måste du nästan välja strut, för då formar de glassen som en blomma. Både smaken och utseendet får högsta betyg av mig, så stället rekommenderas varmt.

4. Besöka Casa Rocca Piccola

Detta vackra palats i hjärtat av Valletta byggdes på 1500-talet åt Don Pietro La Rocca, en maltesisk riddare, och är nu den adliga maltesiska familjen de Piros privata hem. Det mesta av palatset används som museum, men några av sovrummen har restaurerats och fungerar nu som ett litet exklusivt Bed & Breakfast. Jag skulle gärna tillbringa en natt här, speciellt i Cosimosviten, som är uppkallad efter Cosimo de Piro – den första de Piro som bosatte sig på Malta. Utöver museum och B&B driver ägarna även en restaurang i grannbyggnaden, som heter La Giara och har en siciliansk-inspirerad meny.

Cosimosviten på Casa Rocca Piccola B&B (bild lånad från casaroccapiccola.com)

I palatset får du lära dig om den maltesiska adelns seder och traditioner, och du får se familjen de Piros privata samling av ägodelar, möbler, silver och målningar. Det är jättekul att se hur det översta samhällsskiktet levde på den tiden, och inte minst fascinerande att strosa runt i någons hem. Det finns också en bunker från andra världskriget i husets trädgård som man kan ta bege sig ner i. Gångarna är ganska låga och smala, så det är inget för de klaustrofobiska.

Familjens papegoja

Familjens papegoja

Majestätiska detaljer

Majestätiska detaljer

Palatsets trädgård

Palatsets trädgård

5. Båtutflykt till Comino, Gozo och Blue Lagoon

Från Malta går det dagsturer med båt till Blue Lagoon. Båten avgår från flera platser, däribland Sliema, St. Paul's Bay, Buggiba, Mellieha och Cirkewwa. Om du bor i Valletta eller St. Julians är Sliema det bästa stället att åka från. Det finns många olika varianter av dessa båtturer, men vi tog en som först stannade vid grottorna på ön Comino, därefter Gozo med sightseeing i staden och Dwejra Bay, och slutligen vid Blue Lagoon.

Comino Caves

På vårt första stopp, Comino, fick vi en rundtur i de vackra grottorna som skapades naturligt av Medelhavet under hundratals år. Båten åker in i ett par av grottorna, så det är en rätt häftig upplevelse. Vattnet här är kristallklart, så du kan se havsbotten tydligt. Väldigt fotogeniskt!

Gozo och Dwejra Bay

Båten åkte sedan vidare till ön Gozo, där vi fick cirka två timmar till att se oss omkring, innan vi fortsatte vidare till Dwejra Bay. Gozo är mysigt, men fråga gärna vart du ska gå för att komma till centrum. Det gjorde inte vi, och hamnade därmed lite i utkanten där det inte fanns så mycket att göra. Resan till Dwejra Bay tog inte särskilt lång tid. Här kan du njuta av ett klippformat landskap med vackra naturliga pooler, som bjuder på en fantastisk utsikt. Det finns ett litet kapell här som heter Cappella Sant'Anna, som jag rekommenderar att besöka. Ett enkelt men vackert kapell där du kan tända ljus eller köpa radband med en bild på Sankta Anna. Dwejra är också hem för Fungus Rock eller, som det kallas lokalt, "Il-Ġebla tal-Ġeneral" – General's Rock. Namnet är till minne av en italiensk general som avled medan han övervakade området för flera hundra år sedan.

Blue Lagoon

Sista stoppet var Blue Lagoon, en av Maltas mest kända attraktioner. Området ligger på Cominos västkust, mellan huvudön Malta och Gozo, och det är en vacker liten vik med relativt grunt, azurblått vatten. Här är det sol, bad och snorkling som gäller. Det blir ofta väldigt fullt, särskilt på sommaren, så det kan vara lite svårt att hitta en plats att slå sig ner på. Men här vill man nog mest vara i vattnet, så det gör inte så mycket.

Comino Caves

Comino Caves

Cappella Sant'Anna

Cappella Sant'Anna

Blue Lagoon

Blue Lagoon

Kaci Troberg

Kaci har rest runt mycket på egen hand med en ryggsäck på ryggen, och hon älskar att upptäcka nya resmål. Hon gillar egentligen alla typer av resor, men tycker att det är extra roligt att besöka storstäder. Här får du hennes bästa tips från hennes resor runt om i världen.