Experternas tips

Ruiner, meze och påfåglar längs

Rhodos västkust

Upplev Rhodos genuina västkust

Längs Rhodos östkust blomstrar turismen, med stora hotellkomplex och allt som hör till, men ju längre söderut man kommer, och längs hela västkusten upp, möter man ett helt annat Rhodos. Här finns det gott om orörda platser, man ser lokalbefolkningens jordbruk och odlingar av tomater, lök och meloner, och längs vägarna står varningsskyltar för kor och getter som man ofta ser vandra omkring fritt.

Text & foto: Amanda Svensson

Färdas genom frodiga landskap

Du kan välja att antingen utgå från Rhodos stad i norr eller, om du med hyrbil tagit dig söderut för att utforska östkusten, fortsätta din resa över till västkusten via inlandet. Om du väljer det senare fortsätter du en bit söderut från Lindos till byn Gennadi, där du svänger av in mot landet och tar sikte på Monolithos Castle. Det tar cirka en timme över till andra sidan, och du färdas genom frodiga landskap, magnifika berg och krokiga vägar.

Monolithos Castle

Väl över på den västra sidan möts du av berg och en fin utsikt över havet och horisonten. Vill du slungas bakåt i tiden rekommenderar jag ett besök till Monolithos Castle. Längs vägen upp finns stånd där lokalbefolkningen säljer honung och andra godsaker. Passa på att handla något gott och slå dig ner på en av bänkarna och njut av utsikten. När du har parkerat nedanför slottet väntar en hel del trappor för att ta sig upp till toppen. Vandra runt bland ruinerna och föreställ dig hur hur det såg ut för några hundra år sedan när de spanade efter fiender i fjärran.

Embona stad och Embona View

Från Monolithos Castle fortsätter du norrut längs västkusten genom det bergiga landskapet. Jag rekommenderar ett stopp på restaurangen Embona View. Här äter du en välsmakande meze, samtidigt som du njuter av utsikten över byn Embona och havet. En klar och disfri dag ser du ön Tilos, med Turkiet i bakgrunden. Möjligheten till klar sikt ökar framåt sensommaren då temperaturen är något lägre och det därmed också blir mindre disigt.

Efter måltiden kan du titta in i butiken som finns här och köpa med dig ägarnas egenproducerade olivolja, vin och oliver. Ta sedan bilen ner till byn, där du får möjlighet att lära känna den riktiga grekiska kulturen. Här finns ingen stress – lokalborna sitter på torget, avnjuter en frappuchino eller kaffe och pratar om allt mellan himmel och jord. Du passerar en vacker kyrka och små butiker som säljer olivolja, tvålar och mycket mer. Har du tur bjuds du även på vinprovning. Jag kan varmt rekommendera ett inköp av deras ansiktsmask gjord av spirulina, samt en olivolja med vitlök och chili som är fantastiskt god att doppa bröd i.

Kamiros – ett av Rhodos tre akropolis

När du lämnar Embona kan du ta dig ner från bergen, ut mot byn Kritina och vidare norrut längs kusten. Här ser man Turkiet i fjärran, samtidigt som man hör vågorna slå mot klipporna och stranden. Om du fortsätter kommer du snart till Kamiros – ett av Rhodos tre akropolis. Här kan du se utgrävningen av en stor antik stad, väl värd att se för den historieintresserade. Andra kan njuta av en vacker utsikt från toppen.

Påfåglar och plåtfåglar

Om det finns tid till ett sista stopp innan du kommer tillbaka till Rhodos stad kan det vara kul att stanna till i Filerminos. Denna by ligger 83 meter över havet och har en fin utsikt över Rhodos stad som ligger i närheten. Uppe på toppen finns ett flera meter högt kors och vägen hit går genom en lång gång kantad med träd och statyer. Höjdpunkten är dock alla de påfåglar som lever fritt här men tas om hand av arbetarna. En gång i tiden fördes de hit av italienarna för att användas som ett naturligt larmsystem – om en börjar låta så låter snart alla. Ljudet påminner lite om katter.

Gillar du istället fåglar av det mer konstgjorda slaget är det här en perfekt plats för "plane spotting". Här har man en perfekt utsikt över flygplatsen och kan se flygplan starta och landa med några minuters mellanrum.

Amanda Svensson

Amanda har gjort det många andra bara drömmer om – hon har lämnat Sverige för ett jobb utomlands. Här delar hon med sig av sina smultronställen på bland annat Rhodos och i Vietnam, där hon bott och jobbat genom åren.