Experternas tips

Vings reseexpert

Petter Sevenius

Petter Sevenius

Petter har rest jorden runt med vindsurfingbräda, men har på senare år insett enkelheten med charter, där man slipper långa diskussioner vid incheckningen om "oversized luggage".
  • Ålder: 50 år
  • Arbete: Systemutvecklare, bygger våra webbplatser i Sverige och Norden
  • Familj: Sambo och två barn
  • Favoritresmål: Australien
  • Intressen: Hängiven vindsurfare, men gillar alla uteaktiviteter

Lär känna Petter

Petter har vindsurfat i drygt 30 år och gillar all form av aktiv semester. Att resa med barn är enkelt i jämförelse med vindsurfingutrustning, men man får göra allt i ett lite lugnare tempo, vilket även hans sambo uppskattar. Han trivs bäst med att backpacka och upptäcka saker längs vägen, men har med åren börjat uppskatta själva planeringsfasen för att slippa onödig dötid när man väl är på plats.

Vad gör du allra helst en ledig dag?
– Det är helt väderberoende. Om det inte blåser gör jag gärna en utflykt med familjen, kanske till skärgården, badar och äter någonting gott. Om det däremot är vind på gång försöker jag tyda alla tänkbara väderappar för att hitta de bästa förhållandena för vindsurfing. Att åka mellan Stockholm och Skåne för en dags surfing känns inte alls främmande om vind och vågor kommer från rätt riktning.

Hur ofta reser du utomlands på semester?
– Det brukar bli en surfresa med kompisarna och en familjeresa per år.

Storstad och puls eller lata dagar på stranden?
– Jag blir lätt rastlös i solstolen, men har ändå besökt betydligt fler paradisstränder än storstäder. Älskar bad och vattenlek, men Hong Kong eller New York går inte att misslyckas med!

Hur många platser i världen har du besökt?
– Jag jagar inte nya platser och länder utan åker gärna tillbaka till platser jag gillar. Jag har till exempel besökt Kanarieöarna, Kap Verde och Australien 6 gånger vardera, Hawaii 5 gånger, Nya Zeeland 3 gånger och på våra olika Sunwing-hotell har jag säkert spenderat 10 veckor genom åren. Ser fram mot att besöka samtliga dessa platser igen!

Vad är det bästa med att resa?
– Även om vi har vågor i Sverige så är kvaliteten mycket bättre utomlands och vattentemperaturen är lite angenämare. Det jag älskar mest med att resa är dock omväxlingen, att se och uppleva nya vyer, platser och främmande kulturer. Jag njuter av att semestra med familjen, lämna vardagens rutiner och leva det enkla, bekymmersfria livet. Låta barnen styra, följa med deras tempo och glädjas åt deras upptäckarlust.

Kan du dela med dig av ett härligt/kul/oväntat semesterminne?
– Efter att ha skrapat upp benet på ett korallrev på Maui gick vi in i en lite alternativ hippiebutik i Paia och frågade efter en antiseptisk salva. Där fick vi som svar att "det bästa mot skrapsår är att du kissar på det. Om du har svårt att göra det själv kan du be någon av dina kamrater att hjälpa dig"...

Vilket är ditt "happy place" – ett favoritresmål du gärna återvänder till – och varför?
– Mitt "happy place" är nog Väddö i Stockholms skärgård, men jag älskar även Jämtlandsfjällen, det någonting meditativt med hav och berg. Pratar vi länder så är nog Australien min stora favorit, där finns så mycket att se och göra och människorna är extremt trevliga.

Petters restips