Se hotell (6)

Resor till Antalya

Antalya är den turkiska rivierans huvudstad, hit ska du resa om vill ha kort transfer och fina hotell med shopping, restauranger och nöjesliv inom räckhåll.

Antalya är en av de större semesterorterna längs den turkiska rivieran, med allt från livliga bargator till historiska kulturminnen. Hit ska du resa om du vill bo bra och ha mycket att välja mellan. I Antalya finns så klart också massor av restauranger, kultur, shopping och nöjen, för dig som vill resa till mer än sol och bad. Det mesta hittar du i hamnområdet och i gamla stan, Kaleici, som ligger några kvarter upp, innanför de historiska stadsmurarna. Här står bland annat 1200-tals minareten Yivli Minare och i de smala gränderna trängs små mysiga restauranger, barer och caféer som serverar både turkisk husmanskost och internationella läckerheter. Nattlivet håller hög klass, liksom shoppingen. Längs den populära Güllük-gatan kan du fynda märkeskläder, både äkta och kopior, till betydligt lägre priser än hemma.

Hotell för en kräsen semester

Ving erbjuder flera mycket bra hotell i och runt omkring Antalya: lyxhotellet Lara Barut Collection som ligger en bit utanför centrum direkt vid stranden och lyxhotellet Hotel Su är rätt val för dig som vill bo högklassigt och elegant när du är ute på resa. Vill du bo nära stranden finns det flera hotell att välja mellan och om du vill bo mitt i händelsernas centrum kan vi rekommendera Alp Pasa Hotel, ett hotell med gamla anor som ligger mitt i Antalyas äldsta delar.

Stranden eller poolen?

När du behöver en paus från stadslivet har Antalya tre bra strandområden att välja mellan. Klippstensstraden Memerli, den minsta och mest centrala, ligger vid sidan av den lilla hamnen. Konyaaltistranden (sten och grus) sträcker sig kilometerlång väster om centrum med Taurusbergen i som reser sig bakgrunden. Här finner man också den nya Beach Park, som sjuder av liv och har både restauranger, barer och vattenland. Lara Beach (sand och grus) är den sista i ordningen och ligger direkt utanför vårt lyxhotell Barut Lara. Detta är den längsta och bästa stranden med bra möjligheter för vattensport. I området finns dessutom några mindre shoppingcentra, biografer, bowlinghallar m.m.

Bra att veta
 • Hotell på stranden
 • Kort transfer
 • Bra shopping
 • Restauranger och nattliv
 • All Inclusive
 • Stad och strand
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Antalya

Väder
 • januari
14°5°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • februari
15°6°
6
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
18°7°
7
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • april
21°10°
8
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
25°14°
10
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
30°18°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
34°21°
13
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
34°21°
12
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • september
31°18°
11
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • oktober
26°14°
8
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
20°10°
6
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
16°7°
5
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
Stränder
I Antalyas gamla stad kan man bada från klippor, plattformar och små fina vikar. Det finns ett stort utbud av fina stränder. Några kilometer utanför centrum ligger klapperstensstranden Konyalti Beach. En dryg mil österut från centrum ligger Lara Beach.

Konyalti Beach

En cirka fem kilometer lång strand. Här finns en del vattensporter och strandbarer.

Lara Beach

Lara-stranden sträcker sig cirka 10 km, med en flod mellan Lara och Belek. På denna vackra strand finns ett utbud av barer.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 4 timmar från Stockholm.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Antalya under sommarhalvåret.

Du kan dessutom resa med Ving till Antalya med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Antalyas flygplats.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Antalya. Transfer ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Transfern sker med minibuss och restiden från Antalyas flygplats till ditt hotell är ca 25-30 minuter (ca 12 km), beroende på trafik och antal hotellstopp. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljärflyg rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.
Mat, dryck och nattliv
I Antalya finns gott om restauranger, caféer och barer, både sådana som riktar sig till lokalbefolkningen och sådana som ägnar sig mest åt turister, och allt däremellan.

Mat och dryck i Turkiet

Det turkiska köket stoltserar med det självpåtagna epitetet "Världens tredje bästa kök", efter det kinesiska och det italienska. Hur man kommit fram till en sådan rangordning framgår inte, men den turkiska maten förtjänar allt beröm den kan få, och här längs den turkiska kusten finns goda möjligheter att prova både rustik husmanskost och den mer raffinerade matlagningskonst som stammar från de kejserliga köken, där hundratals högt specialiserade kockar ständigt strävade mot nya kulinariska horisonter.
Restauranger och matställen finner man överallt i Turkiet, från enkla gatustånd till luftkonditionerade restauranger med vita dukar och vinlista. På flera av turistorterna runt Antalya finns ett rikt utbud av både lokal mat och ställen som serverar rätter från snart sagt hela världen; tacos, pizza, sushi etc. Det är i allmänhet billigare att äta ute i Turkiet än i Sverige, och utan att egentligen anstränga dig kan du äta en god middag för under en hundralapp, särskilt om du går på en lokal restaurang.
Hygienen är sällan något problem i Turkiet, och risken att bli magsjuk är egentligen inte större än den är i Sverige. Detta så länge du undviker de vanliga fällorna: majonnäs och liknande såser, otillräckligt stekt kött och kranvatten.

Kebab

Kebab är helt enkelt grillat kött, men i ett otal varianter och med lika många råvaror, se kebabskolan nedan.

Pide

Pide är de flata bröd som serveras till maten.

Feta

En ost som gjorts på får- eller komjölk och sedan lagts i saltlake. Den är en stapelvara i det turkiska köket. Den kan vara mild som en sommardag eller skarp nog att skära glas med. Allt beror på vilken slags mat den ska användas till.

Meze

Smårätter av färska grönsaker, kött och kryddor som serveras med bröd. Det finns oändliga variationer av meze, beroende på vilken del av landet man befinner sig i kan man få pröva olika smaksammansättningar. Meze äter man tillsammans. De dukas fram på fat som ställs mitt på bordet, så att alla kan komma åt för att pröva de olika sorterna. Turkarna dricker raki till meze, det är en symfoni av smaker som nationaldrycken raki passar alldeles utmärkt till. Restaurangerna har sina egna variationer av dessa rätter, men i princip alla har det som kallas mezetallrik. En enkel tallrik med ett urval av husets bästa sorter. Vet man vad man tycker om är det bättre att beställa sina meze var för sig, då de serveras på separata assietter.

Huvudrätter

Huvudrätten består ofta av fisk eller kött. Var uppmärksamma på att fisk kan vara väldigt dyrt. Några av de vanligaste fiskrätterna är svärdfisk-kilic, piggvar-kalkan, havsabborre-levrek och tonfisk-palamut. På menyn är priserna oftast angivna i vikt. Bland kötträtterna kan nämnas lamm-kuzu, kyckling-tavuk, oxkött-dana och den väldigt berömda sis kebab-kött på grillspett.

Sötsaker

Efter middagen kan man njuta av smördeg doppad i sirapbaklava, pumpa i söt sås kabak-tatlisi, pudding med nötter, cornflakes och russin asure eller muhallebi, vilket är mjölkpudding.
Afiyet olsun – Smaklig måltid!

Kebabskolan

Döner kebab är närmast den kebab som köps hemma i Sverige. Strimlor av lamm-, kyckling- eller oxkött som kan fås i franskbröd, över franskbröd som är tärningsskuret och i "dürüm" där kebabköttet är inrullat i tunnbröd. Döner kebab serveras med sallad och lök.

Iskender kebab har fått sitt namn efter Alexander den store. Har i princip samma ingredienser som Döner kebab men serveras på tallrik med köttet på en bädd av tärningsskuret bröd som toppas med tomatsås och yoghurt.

Adana kebab är malt oxkött som är relativt starkt kryddat. Grillas på spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.

Sis kebab består av stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött på spett varvat med paprika och ibland tomat.

Patlican kebab eller aubergine kebab, är som sis kebab, fast varvad med auberginebitar.

Att dricka till

I Turkiet bryggs flera lokala ölsorter av hygglig kvalitet, och landets viner skäms inte för sig, även om de inte passar så bra till den turkiska maten. Skall man göra som turkarna själva gör skall man dricka Raki, särskilt till meze, som blandar så många olika smaker att vinets egen smak hamnar lite i skymundan. Raki är släkt med den grekiska Ouzon, den franska Pastisen och Levantens Arak. Ett anisbrännvin, med andra ord. Man häller så mycket man vill ha i ett glas, släpper ner ett par isbitar och fyller upp med vatten varvid drycken blir mjölkig och ogenomskinlig. Ta det varligt, även om det smakar gott, Raki är trots allt starksprit.
Ayran måste också nämnas när man talar om turkiska drycker. Det är helt enkelt yoghurt och vatten som vispas ihop med lite salt. Gott och läskande i värmen!

Kaffe och te

Turkiskt kaffe dricks ur en liten kopp och har en ganska tjock konsistens med kaffesump i botten. Enligt den turkiska traditionen kan man få sin framtid spådd i kaffesumpen. När du beställer en kopp turkiskt kaffe så finns det olika söthetsgrader. Az sekerli (uttalas aas sjekerli) är lite socker, orta (uttalas årta) "lagom" mycket socker, sekerli (uttalas sjekerli) är mycket socker. Normalt sett så ska man alltid få ett glas vatten till sin kopp turkiska kaffe.
Te dricks ur små tulpanformade glas. Det finns vanligt te och äppelte, det senare brukar falla oss skandinaver i smaken och kan drickas både varmt och kallt.
I Antalya finns ett bra och varierat nattliv, med gott om barer och restauranger med underhållning. Det finns även flera diskotek.
Shopping
I Antalya finns gott om shopping. Här finner du alltifrån shoppingcenter, basarer, marknader och affärer till gatustånd. Om du är intresserad av läderartiklar eller smycken finns gott om butiker som mer än gärna står till tjänst, vissa av dem kan till och med hämta dig vid hotellet.

Migros 5M

Stort shoppingcentrum vid västra stranden med flera stora kända butiker som Zara, Levi´s, Miss Sixty/Energie, Lacoste, Mango, Yves Rocher m.fl.

Deepo

Deepo ligger vid flygplatsen och är ett stort outlet-centrum med många butiker och restauranger. Biosalong som spelar vissa filmer med engelskt tal. I mitten av centrumet kan man åka skridskor.

Shopping i Turkiet

Turkiet erbjuder massor av utmärkt shopping, om man håller sig till varor som är producerade i landet. Importerade varor ligger i ungefär samma prisklass som hemma. Det finns många märkeskopior i butikerna. Oftast kan du pruta om du shoppar i butiker som inte har prislappar på varorna. Prislappar indikerar för det mesta fasta priser, vilket många affärer har numera. Detta har givetvis sin grund i den kraftiga inflation som råder i dagens Turkiet.

En del märken, t.ex. Levi´s, Benetton och Quicksilver, licenstillverkas i Turkiet vilket medför något billigare shopping jämfört med motsvarande produkter i Sverige. Det finns ett stort designutbud av guld- och silversmycken. En del butiker har sin egen guldsmed. Skinnvaror finns i många olika modeller och kvaliteter, och många affärer har egna skräddare. Det tar högst två dagar att få en byxa eller jacka uppsydd.

I basarerna är det fortfarande brukligt att pruta, till och med god ton. Man bjuds ofta på en kopp te eller något läskande medan man gör affärer. Man behöver dock inte känna sig tvingad att köpa något – detta är en del av den naturliga turkiska gästfriheten, som ofta gör shoppingen till en extra trevlig upplevelse.

Mattor

Mattornas pris varierar kraftigt beroende på kvalitet, material, ålder och storlek. Men den främsta priskomponenten är antalet knutar per kvadratcentimeter. En stor matta kan vara billigare än en liten beroende på hur mycket jobb som har lagts ner.

Märkeskläder

I Turkiet finns det massor av affärer med ett stort produkturval till låga priser, och det är inte ovanligt att man shoppar mer än man hade tänkt sig. Observera dock att det mesta som säljs i butikerna är kopior av märkesvaror. Vill man vara säker på att få äkta märkeskläder, ska man vända sig till auktoriserade butiker, som Quiksilver eller Levi´s-butikerna.

Optiker

Det är billigt att köpa glasögon i Turkiet – i butikerna kostar de ungefär hälften av vad de gör i Skandinavien. Det finns också ett brett urval av bågar.

Läder

Läder kan man shoppa här till mycket förmånliga priser och god kvalitet. Skulle du finna din favoritjacka under semestern, men den kanske inte passar alldeles perfekt, kan de flesta butiker sy om den såsom du önskar. Så var ute i god tid!

Guld och smycken

Guldföremålen finns i 14, 18 och 22 karat. Vanligast är 14 karat. Staten har fastställt ett fast guldpris per gram, och det man betalar för är det egentliga arbetet som är utfört. Detta pris varierar från guldsmed till guldsmed.

Basarer och marknader

I Turkiet går alla på marknad, både semesterfirare och lokala invånare, ofta för att handla dagligvaror. De lokala kvinnorna kommer rullandes med sina små vagnar och fyller dem snabbt med läckra frukter och färska grönsaker, men på marknaderna på våra resmål säljs inte bara frukt och grönt – här finns det mesta: kläder, skor, kryddor, leksaker, filmer, musik och mycket mera.

Shoppingcenter

I Antalya-området finns också flera stora shoppingcenter, inte olika de man finner här hemma. Här gäller fasta priser och ett mer internationellt utbud med kända märken och ett brett sortiment.

Piratkopior

Försäljning av piratkopior är en mycket stor och lukrativ marknad över hela världen. Det kan vara väskor, kläder, skor, klockor, filmer, läkemedel eller tv-spel, för att bara nämna några exempel.
Tänk på att handel med, och köp av, piratkopior alltid är olagligt. Det lättaste sättet att avgöra om något är en piratkopia är på priset. Är priset osannolikt lågt jämfört med äkta vara så är det sannolikt en piratkopia.
Aktiviteter och sevärdheter
Antalya erbjuder en hel del aktiviteter, varav många är vattensporter, som windsurfing, vattenskidor, trampbåt, jetski, rafting och parasailing. Dykning är populärt i Belek, som ligger ca 45 minuter utanför Antalya, och här kan man även spela golf.
Antalya är fullt av sevärdheter av både nyare och äldre snitt. Börja med att ta en tur runt i de äldre delarna av staden, själva atmosfären och stämningen är ett slags sevärdhet i sig själv.

Gamla stan

En sevärdhet är de gamla kvarteren, kända som Kaleici, avskiljs från den nya staden av romerska murar. De flesta byggnader i denna del är praktfulla och traditionella turkiska trähus från 1700- och 1800-talen som restaurerats till pensionat och butiker.

Hadrianusporten

Hadrianusporten är en sevärdhet i form av en magnifik marmorport upprest 130 e.Kr. till ära för den romerska kejsaren Hadrianus, då han besökte staden.

Cumhuriyet Meydani

Cumhuriyet Meydani , eller Republikens torg, är ett måste. Här kan man se den stora statyn av Kemal Atatürk, grundare av den turkiska republiken och landets förste president.

Atatürkparken, Inönüparken och Antalyas stränder

Båda parkerna bjuder på en fantastisk utsikt över Bey Daglari och Medelhavet. Antalyas båda stränder ligger utanför Antalyas centrum. Den östra kallas Lara, och den västra Konyalti.

Yivli Minareten (den vackraste minareten)

Denna minaret är ett tegeltorn som idag är en symbol för Antalya. Det 37 meter höga tornet är ett måste.Tornet blev konstruerat 1230 av Alladin Keykubat, seldjukisk sultan. Den ursprungliga moské-minareten revs och ersattes av Alladin-moskén 1337.

Antalya Museum

Museet har en rik samling av förhistoriska lämningar från Karaingrottorna, samt statyer från de grekiska, hellenistiska och romerska perioderna. Man kan också se etnografiska klädutställningar, och nomadtält som Yorukturkarna använde när de flyttade omkring i bergen.

Halk Bazar

Antalyas största basarområde med frukt, grönsaker, nötter, souvenirer m.m.

Minicity

På baksidan av Migros 5M, mot västra stranden. Ett område fyllt av kända turkiska platser i miniatyr, speciellt för barn.

Side

Side, eller Selimye, som lokalbefolkningen kallar det, är idag en populär badort vid Turkiets riviera. Det gamla ortsnamnet Side betyder granatäpple. Man har hittat spår av bosättningar i Side från 1300 f.Kr. Från omkring 500 f.Kr. styrdes Side av syriska, lydiska och persiska kungar. Under denna tid var Side en stor hamnstad. Sjörövare och pirater härjade, och slavhandeln var ett viktigt inslag. Side accepterade piraterna då de drog in mycket pengar och skapade bra handel. Även Alexander den store besökte Side runt 300 f.Kr. När romarna intog staden runt 200 e.Kr. följde en kulturell och kommersiell blomstringstid. Det är från denna period vi idag ser lämningar i Side.
Den moderna staden är inte mer än drygt 100 år gammal. Den byggdes av muslimer som flyttade hit från Kreta i slutet av 1800-talet. Från att ha levt av jordbruk och fiske började Sideborna i våra dagar inse att turismen var något att satsa på. Hotell och restauranger uppfördes, och Side utvecklades till den trevliga semesterort vi nu har.
I Side möts nu gammalt och nytt på ett charmfullt sätt. Romerska ruiner ligger insprängda i den moderna bebyggelsen. Ett arkeologiskt museum är inrymt i de gamla romerska baden. Centrum ligger på en udde i Medelhavet, kantad av två långa stränder. Den västra är en långgrund sandstrand, som passar utmärkt för barnfamiljerna. Den östra är en lite lugnare sand- och stenstrand. Huvudgatan och de små gränderna sjuder av liv, matt-, guld- och skinnbutiker avlöser varandra och kommersen är livlig. På kvällen söker man sig gärna till en bar vid vattnet och betraktar solen som sakta sjunker ner bortom horisonten.
Hur du tar dig runt
Det bästa sättet att se och uppleva Antalya-området är att hyra en bil och ett tips är att boka hyrbilen redan hemifrån, det är både billigare och smidigare. Det kan dessutom vara svårt att få tag på en hyrbil på resmålet under högsäsong så boka din Avis-bil innan ankomst.

Har du bokat en flexibel paketresa med reguljärflyg kan du läsa mer om hyrbil här.

Bussar

Ta nattbussen om du ska resa långt, och köp gärna två säten så kan du sova bekvämare. Alla bussar är rökfria.

Dolmus

Det vanligaste, billigaste och kanske roligaste sättet att resa är att ta en dolmus – minibuss. Dolmus betyder "proppfull" eller "packad" och det är den nästan alltid. För dolmus finns det inga speciella hållplatser. Du ställer dig vid vägkanten och vinkar glatt så stannar bussen och plockar upp dig. I framrutan står det vart bussen går. Man betalar till framförsittande person och denne skickar pengarna vidare till chauffören, som skickar tillbaka växeln genom bussen.
De flesta dolmusbussarna är utrustade med luftkonditionering, och priserna ligger väldigt lågt. Det går också dolmus till Alanya, Side och Istanbul.

Taxi

Taxibilarna är gula och samtliga har taxameter som alltid ska vara påslagen. Det finns två pristariffer, gündüs (dag) och gece (kväll). Kvällstaxan slås på efter kl. 24.00, då går priset upp med 50 procent. Se till att chauffören använder rätt pristariff när du startar resan, det skall lysa vid "gündüs" på taxametern om det är på dagen. Dricks förväntas - avrunda beloppet uppåt. Taxichaufförerna har i princip aldrig kvitton, så vill du ha kvitto på taxiresan bör du ta med dig ett eget papper som chauffören kan skriva på.
Fakta

Vår service på resmålet

Du når oss dygnet runt på vår servicetelefon, samt på sms och e-post om du till exempel vill boka hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Turkisk lira (TRY). De flesta internationella kort accepteras i vissa affärer och restauranger. Uttagsautomater finns. Växla på resmålet.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

El

220 V

Språk

Turkiska. De flesta som arbetar inom turistindustrin talar dock viss engelska eller tyska.

Övrigt

Kraftig trafik. Varmvattnet värms ofta med solenergi, varför temperaturen kan variera. Strömavbrott kan förkomma. Pågående byggnadsarbeten kan tidvis innebära störningar. På hotellen är det inte tillåtet att ta med mat och dryck utifrån. Bor du i lägenhet får mat och dryck medtagas. För svenska medborgare krävs svenskt pass giltigt minst fem månader från inresedatum. Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Avstånd till Istanbul 850 km, Ankara 650 km och Marmaris 465 km. I Antalya-området, Side och Alanya, är tyska språket emellanåt mer gångbart än engelska.

SÖK DIN RESA TILL Antalya
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.