Hiriketiya, södra Sri Lanka
Experternas tips

Stränder och surfing på

Sri Lanka

Hitta din strand på Sri Lanka

Sri Lanka finns en mängd fina stränder att välja bland, här listar jag de bästa – från Negombo norr om Colombo till Hiriketiya längst ner i söder. Från Hikkaduwa och längs med hela sydkusten hittar man riktigt bra surfbryt, hit kommer surfare från hela världen för att ”fånga den perfekta vågen”. Sri Lanka är semesterparadiset som har allt och lite till!

Text & foto: Kajsa Fagerström

Fantastiska stränder på sydkusten

Hyr en bräda eller ta surflektioner

Ett paradis för surfare

Negombo

Negombo är en livlig stad, med ett myller av folk och fiskebåtar som kommer in med dagens fångst varje morgon. På stranden kan man följa vardagslivet för många av de som försörjer sig på fisket. Stranden som ligger vid hotellen är bred och fin och bjuder på fantastiska solnedgångar. Negombo är också känd för sin lagun med mangrove, där man kan ta en båttur och uppleva ett rikt fågelliv.

Liv och rörelse på Negombos strand

Väntar på dagens fångst

Beruwela / Bentota

Långa och breda stränder

Beruwela/Bentota ligger cirka två timmar söder om Colombo med bil. Alla stränder är mycket breda, och här kan man ta långa promenader eller joggingturer. Det finns också flera riktigt bra hotell, så vill man ha en avkopplande semester med bra boende kan man med fördel stanna här några nätter.

Yoga på stranden i Bentota

Hikkaduwa

Hikkaduwa är ett jättehärligt ställe att semestra på. Här erbjuds både aktiviteter och lugn och ro. Hela Hikkaduwa-stranden är cirka 6–7 km lång och uppdelad i tre olika delar som alla har olika karaktär. Det är väldigt enkelt och billigt att ta sig mellan de olika delarna med tuk-tuk.

Hikkaduwa Coral Beach är den norra delen av Hikkaduwa-stranden. Det var här man först etablerade hotell på 70-talet, och efter det har Hikkaduwa vuxit till en ganska stor turistort. Denna strand är egentligen flera olika mindre stränder, i alla fall när det är högvatten, för då är den så pass smal på vissa delar att det inte går att promenera hela vägen. Utanför Coral Sands Hotel är det bra snorkling och dykning, och det finns även ett surfbryt här (North Jetty), men det passar endast lite mer erfarna surfare. Stranden är rätt livlig med mycket folk, och det är här de större hotellen ligger. Lite längre söderut på Coral Sands-stranden kommer man till en liten bukt där det stora hotellet Hikka Tranz by Cinnamon ligger. Här kan man också surfa, men det är inte heller något för nybörjare. Även denna strand är mycket livlig och det kan bli mycket trångt här under högsäsong. Utanför hotellet Citrus Hikkaduwa är stranden ganska smal vid högvatten, men det finns många fler strandrestauranger här.

Ännu lite mer söderut går stranden över i Hikkaduwa Surfing Beach (Wewala – Narigama) och det är här det är bäst surfing (Main Reef). Här finns också ett mycket stort utbud av restauranger och barer, man kan både äta gott och festa hela natten om man vill. Det finns många surfskolor där man kan ta surflektioner eller hyra brädor. I huvudsak finns det två surfbryt här, ibland tre. Det ena är lite mindre och passar för nybörjare och de två andra är lite större och passar de mer erfarna. Solnedgången är magisk och det inbjuder till en kall öl på någon av de mysiga strandhaken. Solstolar finns att hyra utanför de flesta restaurangerna.

Fortsätter man ännu lite mer söderut går stranden över i Thiranagama Beach, som är mycket lugnare och mer orörd, med mycket färre hotell och restauranger. Detta är absolut den finaste delen av Hikkaduwa, stranden är väldigt bred och det är relativt få turister. Här kan man njuta av en avkopplande och härlig semester men med närheten till alla restauranger på Hikkaduwa Surfing Beach. Defintivt det bästa valet om man vill ha en lite lugnare vistelse.

Stranden i Hikkaduwa är perfekt för joggingturer och långa promenader. Observera dock att den inte är så badvänlig, eftersom det är mycket höga vågor och starka strömmar i vattnet. Vill man bada är det bäst att boka ett hotell som har pool, alternativt hålla sig nära strandkanten.

Hikkaduwa Surfing Beach

Thiranagama Beach

Unawatuna

En av de finaste stränderna på Sri Lanka är Unawatuna. Hit kan man ta en dagsutflykt om man bor i till exempel Ahangama, Hikkaduwa eller Galle. Det finns också ett bra utbud av restauranger längs med stranden samt solstolar att hyra. Stranden är både bad- och barnvänlig eftersom det är långgrunt utan alltför stora vågor, här går det heller inte att surfa. Det finns båtar som man kan åka på snorkel- och dykutflykter med från Unawatuna.

Koggala

Styltfiske

Vill man se traditionella srilankesiska fiskare ska man åka till Koggala, här fiskar man "old style" sittandes på en pinne ute i vattnet med metspö. Mycket intressant, men det ser inte så bekvämt ut. Tydligen är detta ett väldigt unikt sätt att fiska på, och typiskt för Sri Lanka. Koggala Beach är inte någon sol- och badstrand, så här kan man bara göra ett snabbt stopp om man åker förbi. Har man tur kan man få se dessa fiskare även på andra stränder i närheten.

Ahangama

Surfa ”The Rock” på Kabalana Beach

Kabalana Beach i Ahangama har länge varit en känd surfdestination, men har under senare år seglat upp som ett populärt sol- och badresmål även för icke-surfare. Brytet som har gjort stranden så populär kallas ”The Rock” och kräver att man är en hyfsat erfaren surfare, men lite längre in mot stranden kan även nybörjare surfa. På promenadavstånd söderut från Kabalana Beach finns det ytterligare två bra bryt. Ahangama är mycket mindre än Hikkaduwa, men här finns allt man behöver för en skön semester. Stranden är inte mer än några hundra meter lång, men väldigt bred och fin och mer långgrund än i Hikkaduwa. Det finns flera bra hotell med strandläge och solstolar att hyra på stranden. La Point är en välkänd och bra surfskola (norsksägd) om man vill åka hit på surfcamp, och det finns gott om surfskolor på stranden. Restaurangerna ligger lite utspridda, vilket gör att det är ganska lugnt på kvällarna. Ahangama är en bra utgångspunkt att bo på om man vill besöka stränderna lite längre söderut.

Midigama

Midigama Beach ligger några kilometer söder om Ahangama och här finns det tre bra surfbryt – Lazy Left, Lazy Right och Rams. Lazy Left, och speciellt Rams, passar mer avancerade surfare. Stranden är jättefin, men ligger väldigt nära vägen, vilket har gjort att man inte har kunnat bygga några hotell med strandläge, så området har behållit sin lokala karaktär. Det är nästan bara surfare som åker hit, men stranden passar även väldigt bra för bad eftersom det är långgrunt och inte så mycket vågor nära stranden. Något enstaka strandkafé hittar man här och det finns även några solstolar att hyra.

Lazy Left

Mirissa

Mirissa är en jättefin bukt söder om Weligama. Här kan man ha en skön dag på stranden, både med och utan bräda. Längs med strandens västra sida bryter en fin högervåg. Från Mirissa kan man också ta en halvdags båttur om man vill se valar (från december till april). I Weligama finns ett nybörjarbryt, men stranden är inte så fin att jag skulle rekommendera att stanna här i övrigt.

Stranden i Mirissa

Hiriketiya

Finaste stranden på hela sydkusten

En liten gömd pärla! Hit måste man bara åka om man är på Sri Lanka. Det är en liten hästskoformad bukt, gömd mitt bland tropiskt grönskande palmer, endast några hundra meter lång. De som reser hit är mest backpackers och surfare, och man får känslan av att området ligger 20 år efter i utvecklingen jämfört med övriga turistorter på ön. Här hittar man bara mindre pensionat, inga stora hotell (än). Stranden är långgrund och vattnet mycket lugnare än på många andra stränder, så det passar även för barnfamiljer. Det finns solstolar att hyra på stranden och riktigt bra restauranger för den hälsomedvetna. Surfare och hippies har funnits här en längre tid och har nog inspirerat menyerna. Det finns två bryt att surfa här, och de passar lite mer avancerade surfare. Nybörjare håller till lite närmare stranden. Surfskolor och bräduthyrning finns det gott om.

Varför Sri Lanka?

Sri Lanka är som ett Indien i miniatyr, fast lugnare och enklare. Här hittar man fantastiska stränder, trevliga människor och upplevelser i världsklass. För att inte tala om den goda maten! Sri Lanka är också ett billigt land att semestra i.

Kajsa Fagerström

Kajsa Fagerström

Kajsa jobbar med bildarkivet på Ving och ansvarar bland annat för bilderna på våra hotell. Hon har rest till världens alla hörn sedan 1992 och jobbat på Ving i mer än 20 år. Ett riktigt drömjobb för den som älskar bilder och resor.