Udawalawe National Park
Experternas tips

Natur, kultur och historia på

Sri Lanka

Spännande äventyr på Sri Lanka

Sri Lanka är ett perfekt resmål för lite äventyrliga utflykter. Det är enkelt och billigt att hyra en bil med en egen engelskspråkig chaufför/guide som tar dig runt till de platser du önskar. Man kan med fördel dela upp semestern i en vecka med sol och bad på Sri Lankas vackra stränder och en vecka med spännande utflykter på ön.

Text & foto: Kajsa Fagerström

Nine Arches Bridge

Teodlingar utanför Newara Eliya

Glada möten med lokalbefolkningen

Ella

Nine Arches Bridge och Little Adam's Peak

Ett besök i Ella är ett måste när man är på Sri Lanka. Fantastiskt vackra omgivningar och lite lägre temperaturer, eftersom det ligger uppe i bergen. Det finns gott om restauranger inne i Ella och mysfaktorn är hög om kvällarna. Höjdpunkterna är Nine Arches Bridge och att vandra upp för Little Adam’s Peak. Vi gick upp till toppen av berget strax före soluppgången och fick en fantastiskt fin utsikt när vi var uppe. Nine Arches Bridge är mycket imponerande med sin vackra arkitektur – omgiven av berg, teodlingar och frodig grönska. Den 24 meter höga bron blev färdigbyggd 1921 och är helt byggd i sten och cement.

Little Adam's Peak

Nuwara Eliya

Teodlingar och botaniska trädgårdar

Området kring Nuwara Eliya är väldigt kuperat och ligger cirka 1800 meter över havet. Här är det ett perfekt klimat för att odla te, och ett besök på en tefabrik rekommenderas. Man kan även stanna i en av de vackra botaniska trädgårdarna eller vid något av områdets vattenfall. Eller bara ta en promenad runt teplantagerna och prata lite med lokalbefolkningen.

Yala National Park

Yala National Park sträcker sig över en yta på 130 000 hektar, och här har man möjlighet att se vilda elefanter, apor, ormar, fåglar, krokodiler och vattenbufflar. Här finns också flest antal leoparder i hela världen. Det finns gott om boenden utanför parken och det är enkelt att hyra en jeep för att åka på safari.

Vattenbufflar

Här bor krokodilerna

215 olika fågelarter i naturreservatet

Udawalawe National Park

Udawalawe är en nationalpark som gränsar till Yala National Park, och här har man lite större chans att få se vilda elefanter än i Yala (de vandrar dock lite fram och tillbaka mellan dessa nationalparker). Vi fick se flera vilda elefanter på vår tur och det var magiskt! Jag kan varmt rekomendera en tur hit. Vi hyrde en egen jeep och vår guide följde med oss och berättade om de olika djuren. Jeeparna är superbekväma, man sitter högt och ser jättebra. Vi såg även många färgglada fåglar (bee-eaters, kingfisher, påfåglar etc), krokodiler, bufflar, varaner och flera rovfåglar.

Polonnaruwa

Polonnaruwa finns med på Unescos världsarvslista, och hit åker man för att uppleva en del av den srilankesiska historien och se de intressanta arkeologiska områdena i den gamla delen av staden. Här kan man strosa runt och utforska de gigantiska buddastatyerna som är uthuggna i berget eller kungastaden med alla ruinerna och bara njuta av tillvaron.

Ruinerna i Polonnaruwa

Kandy

Tandtemplet i Kandy

Kandy är mest känt för sitt "Temple of Tooth". Det är en helig plats för buddister, eftersom Buddhas tand sägs finnas här. Omgivningarna runt sjön är väldigt vackra, så det är väl värt ett stopp.

Sigiriya Rock Fortress & Dambulla Cave Temple

På toppen av ett plant berg ligger den gamla fästningen Sigiriya. Det är en trevlig vandring upp till toppen av klippan (cirka 1200 trappsteg!). Väl uppe är det värt mödan, eftersom man bjuds på en storlagen utsikt. Missa heller inte ett besök i Dambulla Cave Temple efter att du har klättrat ner igen och ätit en god lunch.

Fantastisk utsikt när man har kommit upp på Sigiriyaberget

Det är bäst att hålla hårt i ägodelarna så att de inte blir stulna

Dambulla Cave Temple

Dambulla Cave Temple

Galle

Utforska kuststaden Galle till fots

Till Galle åker man för att uppleva en srilankesisk världsarvsstad. Här möter man historia i varje hörn, bland annat det välbevarade fortet, holländska gamla byggnader, muslimska moskéer och kristna kyrkor. Men det finns också trendiga caféer, restauranger och butiker. Man kan ta sig runt till fots och då även ta en promenad till fyren.

Fortet i Galle

Varför Sri Lanka?

Sri Lanka är som ett Indien i miniatyr, fast lugnare och enklare. Här hittar man fantastiska stränder och surfing, trevliga människor och sevärdheter i världsklass. För att inte tala om den goda maten! Sri Lanka är också ett billigt land att semestra i.

Kajsa Fagerström

Kajsa Fagerström

Kajsa jobbar med bildarkivet på Ving och ansvarar bland annat för bilderna på våra hotell. Hon har rest till världens alla hörn sedan 1992 och jobbat på Ving i mer än 20 år. Ett riktigt drömjobb för den som älskar bilder och resor.