Experternas tips

Vings reseexpert

Kajsa Fagerström

Kajsa Fagerström

Följ med Kajsa på äventyr till Asien och ta del av hennes tips från bland annat Kina, Tibet och Indien. Hon guidar dig också till spännande platser och de bästa stränderna på Sri Lanka.
Kajsa Fagerström
  • Arbete: Jobbar med Vings bildarkiv
  • Födelseår: 1976
  • Familj: Sambo Fredrik, jaktlabradorerna Neah, Pennie & Junior
  • Favoritresmål: Thailand, Vietnam, Sri Lanka, Kina, Australien
  • Intressen: Resa, löpning, fotografering, hundar

Lär känna Kajsa

Kajsa har rest till platser som många andra bara drömmer om: Australien, Nepal, Tibet, Mongoliet och Indonesien, för att nämna några. Men självklart har hon även besökt mer välkända resmål som Thailand och Mallorca.

Kajsas intresse för resor och fotografering har alltid gått hand i hand. Efter gymnasiet flyttade hon till Australien i några år, där hon tog sin kandidatexamen i fotografi. Kameran har tagit Kajsa till världens alla hörn, både i jobbet och på semester. Numera jobbar hon med bildarkivet på Ving och ansvarar bland annat för alla hotellbilder. Ibland åker hon även och fotograferar resmål och hotell. Ett jobb som efter mer än 20 år fortfarande är ett riktigt drömjobb för en som älskar bilder och resor.

Vad gör du allra helst en ledig dag?
– Jag älskar att springa, så det blir ofta joggingturer tillsammans med mina hundar. De dagarna vi inte joggar blir det långa skogspromenader eller apporteringsträning. När det är tävlingssäsong blir det en hel del hundtävlingar. Vi har precis byggt ett nytt "laduhus" i ett gammalt kulturminnesområde på landet, så det är en del jobb med trädgård och att komma i ordning just nu.

Storstad och puls eller lata dagar på stranden?
– Det ena behöver inte utesluta det andra. Men jag önskar lite äventyr och aktivitet på min semester. Min sambo gillar vågsurfing, så jag har följt med honom till många platser i världen för att hitta ”den perfekta vågen”. Det har varit kul och spännande!

Hur många platser i världen har du besökt?
– Australien, Thailand, Kina, Tibet, Nepal, Vietnam, Indien, Sri Lanka, Indonesien, Malaysia, Ryssland, Mongoliet (Transsibiriska järnvägen), Brasilien, St Lucia, USA, Mexiko, Gambia, Egypten, Marocko och de flesta länder i Europa. Platser som jag hemskt gärna vill åka till framöver är Nya Zeeland och Hawaii.

Vad är det bästa med att resa?
– För mig är det mötet med lokalbefolkningen, ny kultur och religion, att besöka vackra platser som få turister åker till, där man helt i sin ensamhet kan uppleva en historisk plats eller fantastisk naturupplevelse. Eftersom jag gillar att fotografera så har det varit en stor inspirationskälla till att resa, hitta vackra platser där det finns förutsättningar för att ta fina bilder. Jag har många gånger rest helt på egen hand, framför allt i Asien. Det blir en annan typ av resa när man åker själv, då kan man göra precis vad man vill när man vill.

Dela med dig av ett härligt/kul/oväntat semesterminne?
– När jag var i Mongoliet hyrde jag en häst som jag red på över den mongoliska stäppen, jättehäftigt! När jag fick syn på en flock vildhästar var jag ju bara tvungen att hoppa av min häst för att fota dem. Tyvärr fanns det ingenting att binda min häst i, så jag sa "stanna" till honom och närmade mig hästflocken. Men då sprang hela flocken iväg och det gjorde min häst också! Jag fick lite panik, för jag ju var tvungen att lämna tillbaka hästen i slutet av dagen. Som tur var kom det en snäll mongolisk herre med ett lasso och han lyckades faktiskt fånga in min häst så att jag kunde hoppa upp på den och rida vidare.

Vilket är ditt "happy place" – ett favoritresmål du gärna återvänder till – och varför?
– Då får jag nog säga Thailand, eftersom jag har varit där sju gånger! Thailand har allt man kan önska av en härlig semester: fantastiska stränder, vänliga människor, god mat, kultur och många möjligheter till utflykter. Och så tycker jag att Sunprime Kamala Beach är ett riktigt bra boende för oss som gärna väljer lite lugnare hotell bara för vuxna.

Kajsas restips