Sri Lanka
Inspiration

Upplev Sri Lanka

5 häftiga upplevelser på Sri Lanka

Sri Lanka bjuder på mycket mer än bara solsken och äventyrliga stränder. Här är fem upplevelser du inte får missa.

Tillbringa natten i en trädtopp

Det knarrar i träplankorna under mig när jag tvättar händerna i vad som måste kallas ett någorlunda primitivt bad. Jag befinner mig på Sri Lankas sydvästra kust, i en trädkoja 10–15 meter över marken. Runt mig finns gröna blad åt alla håll och kanter, och golvet består av träplankor lagda med tillräckligt stora mellanrum att jag inte vågar ta ut mobilen här inne. Här ska vi spendera natten innan vi reser vidare.

Trädtoppskojor har blivit väldigt populärt på Sri Lanka under de senaste åren och det finns ett flertal typer att välja mellan – allt från enkel standard till ordentliga lyxkojor. Den vi har checkat in på är definitivt i den tidigare kategorin och här finns inte mycket mer än två trästolar och ett litet bord, en knopplist och en dubbelsäng.

Det knakar i trät när jag kryper till sängs under myggnätet, hytten svajar och vinden susar. Ljudet från gräshopporna är öronbedövande och tanken på att leoparderna smyger runt i mörkret där ute gör det onekligen lite svårt att sova. Oavsett vilken typ av trädkoja du väljer kan du vara säker på att du får en naturupplevelse utöver det vanliga.

Tips! Om du föredrar moderna faciliteter och härliga hotellsängar kan jag rekommendera att bara sova en eller två nätter i en koja som den här. Sömnkvalitén blir sådär när natten tillbringas i en svajande trädtopp mitt i djungelns kakofoni.

Trädtoppskoja på Sri Lanka

Spenderar du natten i en trädtoppskoja som denna får du en semesterupplevelse utöver det vanliga.

Se vilda elefanter och leoparder

– Vad säger du, är den inne i bilen!?

Klockan är 7 på morgonen i Yala National Park på Sri Lankas sydostkust. Lyckligtvis är det varken en elefant eller leopard som har bestämt sig för att klättra in i vår bil, men däremot har en hungrig apa fått syn på våra safarimatpaket.

Det tar bara några sekunder innan den har hoppat in genom fönstret vid det tomma förarsätet, och vi blir sittande som fastfrusna i de klibbiga skinnsätena medan den hoppar vidare bak i bilen. Lyckligtvis rycker en man utanför bilen in och tjoar och stampar – och räddar de stumma hjälplösa turisterna i baksätet.

Vi drar en lättnadens suck, tittar på varandra och skrattar nervöst när chauffören kommer tillbaka till bilen – och bestämmer oss för att spara våra lunchpaket till vi har lämnat parken.

Se vilda djur i Yala National Park på Sri Lanka

Ett oväntat apbesök i bilen i Yala National Park.

Under safarin ser vi dussintals vilda elefanter, flera krokodiler och bufflar. Yala är känt som parken med den högsta tätheten av leoparder, men det är inte självklart att du får se någon av dem. Föraren svänger runt bilen och lägger gasen i botten då vi hör någon på linjen som tror sig ha sett en leopard, men det är bara en av de sällsynta sengångarna som är ute på promenad som väcker uppmärksamhet.

Tips! Vägarna i parken är av sand och jord och är mycket ojämna, vilket gör att körningen blir väldigt guppig. Välj en arrangör som har jeepar av bra kvalitét för att undvika de värsta groparna i vägen.

Upplev hipsterstaden Galle Fort

Galle är faktiskt två städer. En del av staden är ny och relativt modern med livlig handel och livligt gatuliv, något annat vore konstigt i Sri Lankas fjärde största stad. . Storcharmören är dock Galle Fort, som ligger avskilt från den nya delen nere vid vattenkanten. Det gamla ”fortet” som har gett detta distrikt sitt namn är egentligen inte ett fort, utan en stadsmur. Denna kan du promenera runt medan du beundrar ruinerna och havsutsikten.

På de små, smala gatorna innanför stadsmurarna som utgör Galle Fort råder en unik och fridfull atmosfär. Distriktet är inte mycket större än 500x500 meter, men har ändå plats för coola, loungeliknande restauranger som The Bungalow (som för övrigt serverar en oslagbar srilankesisk räkcurry), creperior, glassbarer och butiker som säljer gammaldags affischer och vykort – och plötsligt snubblar man över ett buddhistiskt tempel och en cricketplan. Den här lilla staden måste upplevas.

Galle Fort på Sri Lanka

Hipstervibbarna har nått Sri Lanka. Inte helt dumt, om du frågar oss.

Ta tåget genom teplantagerna

Dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk – ljudet av hjulen som slår taktfullt mot tågspåren som slingrar sig genom det gröna, böljande landskapet har en märkligt lugnande effekt. Utanför det öppna fönstret passerar tåget teplantage efter teplantage.

I tåget har turister hittat till sina platser efter att ha sprungit runt på tåget och hängt ut genom tågdörrarna för att ta selfies. Tåget snirklar i väg i de frodiga omgivningarna, på smala broar, över brusande vattenfall, och utsikten är inget annat än spektakulär. Det går långsamt, men det är en del av upplevelsen.

Om du har sett bilder av tågresor på Sri Lanka har du förmodligen sett det ”blå tåget” som är det mest kända. Det kinesiskbyggda tåget går mellan en av landets största kulturstäder, Kandy, och vykortsbyn Ella, med många stopp längs vägen. Nuwara Eliya är en av dem, nästan 1900 meter över havet. Tar du tåget från Ella är det den första delen av resan som är den vackraste, när tåget kör genom höglandet.

Tips! Använd toaletten när tåget stannar vid de olika stationerna längs vägen. Här finns bara ett hål i golvet att förhålla sig till (ingen toalettstol att sitta på), så ju mindre rörelse från tåget – desto lättare är det att utföra toalettbesöket.

Ta tåg på Sri Lanka

Tågturen genom Sri Lankas högland räknas som en av världens vackraste.

Åk på strandsafari

Sri Lanka har en 1700 kilometer lång kustlinje med många vackra stränder, så varför nöja sig med bara en? Hyr en tuk-tuk för att ge dig ut på strandsafari, till exempel till Hikkaduwa. Sandstränderna där är långa, och på vissa ställen smala, med goda snorklingsmöjligheter. Det är inte vanligt med solstolar i Hikkaduwa så kom ihåg att ta med handdukar.

Några mil söderut ligger också Unawatuna Beach, en av landets vackraste stränder. Den gyllene strandkanten med palmer är lika populär bland lokalbefolkningen som bland turisterna.

Vill du veta mer? Här kan du läsa om alla resmålen på Sri Lanka.

Hikkaduwa på Sri Lanka

Hikkaduwa på Sri Lankas sydvästkust är ett av landets allra första turiststeder.

Om skribenten

Lén-Veronica Kongerud

Textförfattare som älskar att resa och hitta nya äventyr. Gillar att upptäcka nya resmål, helst flera stycken under samma resa – och åker sällan tillbaka till samma resmål två gånger. Svag för USA, det stora, kontrastfyllda och äventyrliga landet, och överst på listan av favoritresmål hittar man Hawaii, Key West och Nashville.

Vill du läsa liknande artiklar?