Se hotell (3)

Resor till Hikkaduwa

Sri Lanka, Sri Lanka
På en resa till Hikkaduwa står stranden, korallrevet och ett okomplicerat nöjesliv i fokus. Välkommen till en av landets allra första turistorter.
Hikkaduwa är högljutt, intensivt och avslappnat, allt på samma gång. Kustvägen går rakt genom byn och längs den hittar man hotell, restauranger, dykskolor och allt annat du kan tänkas behöva under din resa. Lite längre ner ligger stranden och utanför den, det korallrev som gjort byn känd. Det är lätt att tro att detta är allt, men det är inte svårt att resa inåt landet och möta en helt annan sida av Hikkaduwa. Här ligger husen inbäddade i frodig grönska, barnen hoppar hage på de dammiga vägarna och små butiker säljer livets nödtorft. Här finns också en tystnad och ett lugn som man inte hittar så lätt närmare stranden.

En av världens finaste stränder

Bara två mil söderut ligger Sri Lankas fjärde största stad Galle som är känd för sitt gamla holländska fort, sin hamn och sin cricketstadium där det spelas matcher med jämna mellanrum under vinterhalvåret. Följer man sedan kusten ytterligare ett stycke kommer man så småningom till Unawatuna Beach, förmodligen en av världens vackraste stränder. Detta palmkantade svep av gyllengul sand är lika populärt bland lokalbefolkningen som bland turisterna och här blandas man om vartannat för att njuta av solen och havet. Enklast är att resa hit med tuk-tuk eller taxi, om du inte vill vara riktigt äventyrlig och hoppa på tåget som följer kusten hela vägen.

Vings resor till Hikkaduwa

Nästan alla Vings hotell ligger på stranden, däribland det omtyckta hotellet Coral Sands. Det är ett ganska litet hotell med familjär atmosfär och en pool med härlig havsutsikt. Vill du se mer av Sri Lanka kan du kombinera flera resmål under din resa. Kanske lockas du av det lugnare resmålet Beruwela eller den livligare turistorten Negombo, du kan komponera ihop din resa själv efter eget tycke och smak. Väljer du att resa med Ving kan du också välja själv vilken dag du ska resa samt hur länge du vill vara borta.
Bra att veta
 • Solsäkert
 • Fina sandstränder
 • Bra dykning
 • Valfri reslängd
 • Hotell på stranden
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Hikkaduwa

Stränder
I Hikkaduwa finns långa, ibland smala, sandstränder. Vid hotellen är stränderna i allmänhet bra och det brukar finnas möjlighet till snorkling. Solstolar är ovanligt i Hikkaduwa, huvudsakligen är det badlakan som gäller, eller det som finns på hotellområdet. Vissa hotell och guesthouses har strandrestauranger som erbjuder gratis solstolar till sina kunder. Utbudet av vattensporter är begränsat, då klippor och rev gör att man inte kan hyra ut vattenskotrar och båtar. Vill man surfa bör man ta sig ut en bra bit. I Hikkaduwa finns några PADI-certifierade dykskolor för dyksugna. Annars gör glasbottenbåtar sina turer för den som vill se undervattenslivet utan bli våt.

Surfa i Hikkaduwa

Mellan november och mars är det surfsäsong i Hikkaduwa. Då, när de stora vågorna rullar in, finns det gott om surfskolor och utbud för både nybörjare och proffs.

Sol och bad på Sri Lanka

Sri Lanka har en 1,700 km lång kustlinje med många fina stränder. Några stränder väl värda ett besök är Beruwela, Bentota, Hikkaduwa och Unawatuna. På de flesta av dessa finns det möjlighet att hyra vindsurfingbrädor. Hikkaduwa och Unawatuna har båda fina rev för snorkling. Wewela nära Hikkaduwa har de bästa vågorna för surfing. De privata stränderna är få och man kan bada nästan överallt, men ta på kläder när du äter lunch eller tar en promenad i byn.

Tidvattnet kan vara rätt markerat, upp mot en meter som mest, vilket är värt att hålla i minnet om man simmar långt ut från stranden. Vattensporter finns det inte mycket av i Sri Lanka, oftast för att rev och klippor begränsar manöverutrymmet. Däremot finns det rätt gott om dykskolor och snorkelturer.

Du kommer med största säkerhet att bli uppvaktad av lokala strandförsäljare, Sri Lankas beachboys. De har stranden som arbetsplats och försöker sälja diverse utflykter, ordnar bilar/båtar och mycket mera. De talar ofta både tyska, engelska och ibland även lite skandinaviska. Det är viktigt att betona att de absolut inte har något samarbete med hotell eller reseföretag, vilket de ofta utger sig för att ha.
Mat, dryck och nattliv
Sri Lankas mat liknar den i södra Indien, och nationalrätten är ris och curry. På de allra flesta restauranger finns ett brett urval av fisk och skaldjur på menyn. Många restauranger i Hikkaduwa ligger längs med huvudvägen. Tio procent dricks läggs på notan då serviceavgiften inte är inkluderad. Är den redan inräknad, rundar man av uppåt.

Mat och dryck på Sri Lanka

Sri Lanka är känt för sina kryddor och man sparar heller inte på dem när man lagar mat. Det betyder inte att allt är bedövande starkt, men nästan alltid aromatiskt och smakrikt. Risken att bli dålig av maten i Sri Lanka är ganska liten. Håller man sig till de vegetariska rätterna är man så gott som säker.

Restauranger på Sri Lanka

De flesta restauranger har en bra och varierad meny där lokala rätter varvas med internationella. Hotell och pensionat har ofta några internationella varianter på menyn, som till exempel fried rice och pasta. Lankesisk mat är vanligast utanför hotellen. Ofta får man den där riktigt speciella matupplevelsen på ett mindre ställe runt hörnet. Ser man ett etablissemang med ett par färgglada lysrör utanför är det ett matställe. Dessa brukar erbjuda både god mat och lokal stämning till bra priser.

Det tar ofta lång tid på restaurangerna på Sri Lanka. Maten lagas från grunden i samma stund som den beställs. Det gäller att man inte är för hungrig när man går ut för att äta, utan snarare har tid och lust att se på folklivet en stund medan man dricker något gott.

På notan lägger man ofta på 10 % i serviceavgift och finare ställen kan dessutom lägga på 15 % statlig skatt ovanpå detta. Det där har lite att göra med hur pass väl staten känner till att de finns, och det är ingen idé att protestera. Det är ändå svårt att göra av med mer än ett par hundra i en lankesisk restaurang och i de flesta fall kommer man undan med en fjärdedel av det.

Att dricka till

Med alla dessa kryddor och det varma klimatet är öl eller vatten bäst till maten. På Sri Lanka finns flera bra lokala ölmärken. Vatten köper man på flaska i både butiker och restauranger. Det är ingen dum idé att alltid ha en flaska i väskan eller fickan.

Juice
Det finns alltid juice av något slag att släcka törsten med. Man kan säga att det finns två sorter, äkta och oäkta. Den första är helt enkelt frukt, vatten och kanske socker som tagit en tur i en mixer. Den senare är gjord på koncentrat och är inte alls lika god. En variant av juice är lassi. Det är frukt som mixats med yoghurt och möjligtvis lite socker.

King Coconut
King Coconut är en gul kokosnöt som man hugger toppen av och sticker ner ett sugrör i för att dricka den söta saften. Be gärna att de öppnar den när du druckit upp nöten så du kommer åt det goda fruktköttet. King Coconut säljs överallt på Sri Lanka.

Rice & curry

Nationalrätten nummer ett är rice and curry. En hög med ris omges av mindre högar av olika curries, oftast ett par stycken på grönsaker och någon med kött, fisk eller kyckling. Därtill poppadums och någon chutney och rätten är komplett att avnjutas. Ska man vara riktigt lokal lägger man besticken åt sidan och äter med högerhanden. Det kan vara lite svårt och ovant i början men går bra med lite övning. Ungefär som att lära sig äta med pinnar.

String hoppers

Denna maträtt hittar man nästan överallt. Det är nystan av nudlar som man äter med chutney, daal eller något annat. Rätten serveras ofta till frukost, men kan lika gärna ätas som ett snack vid alla tider på dagen.

Hopper

Hopper, eller appa, är en skålformad pannkaka som är krispig längs kanten och mjuk på mitten. Hoppers kan fyllas med bland annat frukt, ägg och curries. Rätten äts när som helst på dagen.

Rotty

Ännu en slags pannkaka, men platt. Den äts gärna hopvikt med något slags curry som fyllning.

Idli

Idli är riskuddar som ångats och äts ofta till frukost. Det populäraste tillbehöret är kokoschutney och har man en gång smakat dem är det svårt att sluta.

Fisk och skaldjur

Om kvällarna kan man ofta se ett pärlband av ljus långt ute till havs. Det är de lokala fiskarna som fångar det som så småningom hamnar på tallrikarna. Somliga fiskar känner vi igen, som till exempel tonfisken. Passa på att beställa in grillad tonfisk här, billigare och färskare får du den knappast någon annanstans. Hummer brukar också finnas på menyerna, oftast grillad, liksom det man här kallar Yumbo Prawns, räkor stora som kaniner. Det finns även mindre hotfulla räkor och det kanske är bäst att börja med dem och arbeta sig uppåt i näringskedjan.

Frukt

Papaya, banan och solmogen ananas finns att få tag på året runt och serveras ofta på hotellen. Går man på någon lokal marknad hittar man vanligen fler, som mango, tree apple och melon, för att nämna några. Glöm inte att skala dem innan du äter dem.
I Hikkaduwa finns ett antal strandbarer och restauranger. Dessa bjuder på ett avslappnat nattliv, som ofta pågår till soluppgången.

Nattlivet på Sri Lanka

På Sri Lanka är nattlivet till stor del koncentrerat till hotellen även om små lokala pärlor också finns på ön. På hotellens nattklubbar samt på kasinon gäller finare klädsel. Slips och kavaj är dock oftast inte något krav, men tänk på att lankeserna själva gärna klär upp sig. Därför kan shorts och t-shirt kännas fel.
Det är svårt att ange exakta klockslag men alltid finns det något ställe öppet för den som vill rumla ordentligt. Mest tryck och är det under helgerna och precis som hemma är onsdagen också ett bra val.
Shopping
Semestrar man i Hikkaduwa och blir sugen på lite shopping är det bäst att ta sig in till Galle centrum, som erbjuder större marknader med både kläder, frukt och grönt. Här hittar man även modebutiker och skomakare, samt har möjlighet att göra ett stopp på något café längs vägen.

Shopping på Sri Lanka

På Sri Lanka finns många spännande och exotiska varor till bra priser. Textil och te är ett par exempel på trevliga presenter att ta med hem. Enligt lokala tullregler får man föra ut ett kilo te ur landet. Ayurvedisk naturmedicin är ett annat bra shoppingtips. Det finns oljor och salvor för alla tänkbara åkommor. Allt är förstås naturligt framställt, medicinen kan köpas på vanliga apotek, ayurveda-center eller på kryddgårdar. Det senare kan rekommenderas eftersom många av dem erbjuder en intressant tur genom Sri Lankas flora, där de flesta plantor visar sig bota ett eller annat.

Varuhus, shoppingcenter och större butiker har fasta priser och varorna är märkta med prislapp. Vid inköp på mindre butiker, marknader samt från försäljare på stränder, gator och torg är det hårdprutning som gäller.

Ädelstenar

Guld och ädelsten är också populärt att köpa. Många av dem bryts på Sri Lanka, framför allt safirer och en rad halvädelstenar, som ametister och granater. Man kan lätt köpa på sig en imponerande hög med glitter för en ganska rimlig peng, och ta hem dem för att låta göra egna smycken eller kul presenter. Det är lätt att bli lurad, så var försiktig. Låt dig inte övertalas av gatuförsäljare även om de lockar med att tala flytande svenska. Staden Kandy är ett centrum för juvelhandeln, med flera stora juvelhandlare. Köp aldrig ädelsten utan att få ett av staten garanterat äkthetsintyg. Det är inte säkert att du får valuta för pengarna, men du är i alla fall garanterad att du köpt det du tror att du köpt.

Kläder

Textilhandeln här är än så länge mest inriktad på inhemsk konsumtion, så det är långt mellan piratkopiorna. Äkta vara finns däremot att få tag på eftersom Sri Lanka producerar kläder åt många välkända märken och en viss del av produktionen får säljas i landet, till löjligt låga priser. Det mesta av detta hittar man i Colombo men också i Nuwara Eliya, som är Sri Lankas högst belägna stad. Här kan man hitta vinterkläder ännu billigare än i huvudstaden. Försäljningen sker på den så kallade "vintergatan", en liten marknadsgata med stallar. Titta först i varje stall innan du bestämmer dig och håll ögonen öppna för eventuella defekter. Pruta ordentligt!

Inredning

Hantverk finns det gott om, vad sägs till exempel om en meterhög elefant i massiv teak, eller några nya överdrag till soffkuddarna? Det är bara att gå runt i butikerna och titta. Vissa av dem kan ordna med frakt om elefanten inte går ner i resväskan. Annat, som till exempel textil, kan du köpa metervis utan att överskrida vare sig bagaget eller budgeten.
Sport och Träning
Surfing, snorkling och dykning är några av de aktiviteter som står till buds i Hikkaduwa.

Vill du ge dig ut på fler äventyr finns möjlighet till forsränning på floden Kelaniya Ganga. I Ela Adventure kan du bergsklättra samt ta långa eller korta vandringsturer.

Dykning och snorkling i Hikkaduwa

Vill du dyka och snorkla under din semester är Hikkaduwa ett bra val. Dykningern och snorklingen är bäst här på södra Sri Lanka eftersom det finns korallrev och vattnet är även klarare här.
Aktiviteter och sevärdheter
Förutom sol och bad erbjuder området ett rikt fågelliv i Hikkaduwa-sjön, båtar med glasbotten och Ambalangoda, en fabrik där man tillverkar traditionella masker och dockor av trä. Cricket är en stor sport på Sri Lanka och landet är en av de tio bästa nationerna. Det finns inga större matcher att följa, men i städer och byar spelar gammal som ung cricket och man kan ofta se de lokala skollagen spela.

Havsfiske

Sportfiske och havsfiske blir alltmer populärt på Sri Lanka. Vill du ta chansen på en match med Indiska oceanens spännande och vackra fiskar, så finns möjligheter.

Tennis

En del större hotell har tennisbanor tillgängliga för gästerna. Det går oftast att hyra racket och bollar.

Ayurveda/Spa

Ayurveda är en gammal medicinsk behandlingsform. En kur kan pågå upp till en månad men de flesta besökare väljer att pröva enstaka behandlingar. Väldigt avstressande och avslappnande. Kan bokas på större hotell eller längs med gatan.

Galle

Galle är ett givet utflyktsmål, även om man bor där. Man får nog räkna med en två-tre besök innan man känner sig någorlunda bekant med staden, och ett tips är att vänta med att köpa något till dess att du har fått en bättre uppfattning om både utbud och priser. Räkna med en dag i fortet, en dag i den nya delen av staden, kanske en dag på cricketmatch och så en dag för att göra om alltihop.

Nationalparker

Yala, Willpathu, Uda Walawe och Bundula är fyra nationalparker som är värda ett besök för att uppleva djuren i deras naturliga miljö. Några av parkerna kan kombineras med varandra och andra kan man kombinera med ytterligare upplevelser. Hyr en jeep vid ingången till parken och ta ca en timmes rundtur så kan du komma nära många djur. Kanske har du sådan tur att du får se en leopard!

Kandy

Kandy ligger ungefär mitt på ön och är dess kulturella och religiösa center. Staden erbjuder bra shopping och många sevärdheter. Mest känt är tandtemplet där tandreliker från Buddha förvaras. Templet är mycket vackert utsmyckat och på bilder på väggarna kan man följa Buddhas liv och lära. Här ligger också Peradenyia Botanical Garden, en välskött och vacker trädgård på ca 60 hektar där blommor och växter från världens alla hörn finns att se. Här hittar du ett enormt och fascinerande fikusträd, vars bladverk täcker ca 1.600 kvadratmeter av gräsmattan. Trädgården har dessutom en viktig social funktion. Det är nämligen här unga kärlekspar möts, med eller utan föräldrars tillstånd.
Hur du tar dig runt
På plats kan du hyra bil med engelsktalande guide.
Trafiken på Sri Lanka är ganska kaotisk och vägarna är smala och slingriga. Kör inte bil själv om du inte har en mycket generös livförsäkring och förmånstagare du tycker mycket bra om. För längre resor och turer är det bättre att hyra bil eller minibuss med chaufför. Detta görs bäst genom auktoriserad resebyrå. Kostnaden varierar naturligtvis beroende på sträcka, så gör upp om priset innan ni ger er iväg. Om ni ska ut på en flerdagstur, glöm inte att också boka särskilt chaufförsrum.

Taxi och tuk tuk - Hikkaduwa

För kortare turer finns taxi eller tuk tuk utanför hotellen, men man måste alltid förhandla om priset då taxameter inte är vanligt.

Buss

På Sri Lanka finns ett väl utbyggt bussnät med flera dagliga avgångar mellan de större orterna. Komforten är oftast inte den bästa och hastigheten snittar på runt 25 km i timmen. Priserna är däremot mycket låga. De första två platserna i bussen är reserverade för buddhistiska munkar och det respekterar man. Även en gravid kvinna lämnar plats åt en munk som stiger på bussen. Tänk på att det tar tid att åka buss och att det är många stopp under vägen.

Taxi

Det finns förhållandevis få taxibilar och de är ofta knutna till hotell eller flygplatsen. Priset görs upp innan resan.

Tuk-tuk

Ett alternativ för kortare resor är trehjulingstaxi, tuk-tuk, eller three wheeler, med plats för tre personer. Även här gäller det att göra upp om priset i förväg.

Tåg

Ett behagligare sätt att ta sig runt på ön och så slipper man alla trafikköer. Man kan välja mellan 2:a och 3:e klass, där 3:e klass är billigast. Att färdas med tåg är något dyrare än med buss. Reservationer samt upplysningar om tider och priser kan fås på järnvägsstationen.
Fakta

Vår service på resmålet

Resmålet är på egen hand.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Lankesiska rupier (LKR). Ta med rupier och eventuellt USD. Kort som t.ex. Mastercard och Visa, är endast gångbara i vissa större samhällen där även uttagsautomater finns. I sällsynta fall tas en extraavgift på 2,5 procent vid kortbetalning eftersom vissa banker tar avgift för inlösen av kontoslippar. Priserna i Sri Lanka är överlag mycket lägre än i Sverige. Dock varierar priserna starkt beroende på var inköp görs.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Sommartid: svensk tid +3 timmar och 30 minuter. Vintertid: svensk tid +4 timmar.

El

240 V. Engelska uttag. Adapter krävs, men finns ofta att låna på hotellen.

Språk

Singalesiska, tamil och engelska

Övrigt

Under sk Poyadagar (en till två gånger per månad) serveras och säljs inga alkoholhaltiga drycker på Sri Lanka.
Strömavbrott förekommer. Vänstertrafik. Dricks till städpersonaler motsvarar ca 1 USD per dag. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 15 timmar från Stockholm inkl. mellanlandning.

Så reser du hit

Till Hikkaduwa (Sri Lanka) kan du resa med Ving på reguljära flygresor med flexibla reslängder året runt.
För en smidig transport till hotellet rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Restiden från flygplatsen utanför Colombo till Hikkaduwa är ca 2 timmar och 30 minuter (ca 120 kilometer), beroende på trafik. Vid hemresa stänger incheckningsdisken 90 minuter före avgång.
Väder
 • januari
31°22°
8
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • februari
31°23°
9
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • mars
32°24°
9
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • april
32°25°
8
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • maj
31°26°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • juni
30°26°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • juli
30°25°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • augusti
30°25°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • september
30°25°
6
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • oktober
30°24°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • november
30°23°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • december
30°23°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Hikkaduwa
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.